2021-11-17 45 瀏覽
湊完亞女返學,去銅鑼灣 Sogo 感恩際睇下有咩買,行左陣有d肚餓,過左11點冇早餐食,見燒鵝好吸引。叫左2人餐溏心皮蛋二位甘饕燒鵝一碟滷水一碟(豬脷同腎片)白灼時菜白飯/粉麵燒鵝真係必食!燒鵝有光澤,油脂分佈平均,皮脆肉滑多汁又甘香,食一啖已經好有油香味,配埋酸梅汁出色。溏心皮蛋眼見有溏心效果,晶瑩剔透,仲配埋子薑,開胃醒神。滷水拼盤(豬脷同腎片)雙拼+$15我地叫左一碗瀨粉一碗幼麵湯底都清甜,瀨粉爽彈唔粉亦不會散幼麵都很爽是日例湯黃瓜合拳瓜豬骨湯,夠火喉又濃郁

叫左2人餐
溏心皮蛋二位
甘饕燒鵝一碟
滷水一碟(豬脷同腎片)
白灼時菜
白飯/粉麵

溏心皮蛋眼見有溏心效果,晶瑩剔透,仲配埋子薑,開胃醒神。

滷水拼盤(豬脷同腎片)雙拼+$15
我地叫左一碗瀨粉一碗幼麵
湯底都清甜,瀨粉爽彈唔粉亦不會散
幼麵都很爽

是日例湯黃瓜合拳瓜豬骨湯,夠火喉又濃郁
2021-11-07 86 瀏覽
✅甘饕今次帶大家去銅鑼灣食中菜🥳呢到就係燒鵝專門店 黎親既個個都必會叫燒味或者燒鵝🔆皮蛋酸薑 $15皮蛋係流心㗎😆 係漿住既感覺啊🥰平時唔太好皮蛋既我都覺得幾好食 加埋酸薑酸酸辣辣 好開胃👍🏻🔆甘饕燒鵝 $198叫左個例牌燒鵝試下個鵝皮超級多鵝油 充滿油香 好食😋肉味都唔錯 唔會太韌🔆燒味雙拼 $208蜜汁叉燒甜甜地 又有半肥瘦👍🏻燒腩仔唔會太咸 外皮都好脆 細細舊 易入口呢兩款配飯食就最啱啦👍🏻🔆太子撈麵 $39呢個係鵝油撈麵 麵質都算彈牙爽口加少少鵝油既香味 仲有個撈麵湯 咁就唔會好dry啦👍🏻🔆芥蘭鵝肝腸 $128呢個菜十分惹味 用左蔥蒜爆炒芥蘭有好香濃既醬汁 又唔會煮得太老鵝肝腸就好似平時食既潤腸咁 但就多左鵝既鮮香味🔆明火靚湯 $20個湯好足料 唔會係味精湯如果熱多少少就更好了😆地址: 銅鑼灣蘭芳道19號地舖
✅甘饕

個湯好足料 唔會係味精湯
如果熱多少少就更好了😆

地址: 銅鑼灣蘭芳道19號地舖
2021-10-28 70 瀏覽
今次試呢一間位於銅鑼灣嘅甘饕,食完先知原來係鏞記後人開嘅燒鵝燒味✔️由已故鏞記第二代掌舵人嘅長子甘崇軒打理嘅燒味專門店,果然味道水準都有返咁上下👍🏻而且店員殷勤服務,絕對💯 ▫️甘牌燒鵝(例牌)$198|蜜汁叉燒皮脆肉嫩嘅燒鵝,好juicy肉質結實而有口感😋😋由於比較晏入座關係,剩返蜜汁叉燒,雖然用瘦豬肉嚟整,口感絕對冇乾爭爭感,反而細軟腍滑,蜜汁燒得入味焦香🔝 瘦豬肉都咁正,下次一定要早啲嚟試埋另外兩款💁🏻‍♀️1️⃣大少叉燒-梅頭豬肉2️⃣肥濃叉燒-五花腩肉▫️皮蛋酸薑(半隻)$15睇個樣就知靚皮蛋,用上溏心蛋配搭酸薑,開胃味美👍🏻▫️老火靚湯 $20▫️韮菜鵝紅 $68推介🌟質感嫩滑鵝紅,大件又厚好入味▫️瀨粉 $28▫️太子撈麵 $39瀨粉湯底由大地魚加豬骨煮成,相對下太子撈麵幾特別,首先麵質有嚼口唔會好重鹼水味,用鵝油撈麵,好香食到停唔到口🤤🤤
▫️甘牌燒鵝(例牌)$198|蜜汁叉燒
皮脆肉嫩嘅燒鵝,好juicy肉質結實而有口感😋😋
瘦豬肉都咁正,下次一定要早啲嚟試埋另外兩款💁🏻‍♀️
1️⃣大少叉燒-梅頭豬肉
2️⃣肥濃叉燒-五花腩肉
▫️皮蛋酸薑(半隻)$15
睇個樣就知靚皮蛋,用上溏心蛋配搭酸薑,開胃味美👍🏻
▫️老火靚湯 $20
▫️韮菜鵝紅 $68
推介🌟質感嫩滑鵝紅,大件又厚好入味
▫️瀨粉 $28
▫️太子撈麵 $39
2021-10-19
2021-10-22 106 瀏覽
甘饕📍:銅鑼灣蘭芳道19號地舖🚗:銅鑼灣地鐵F1出口 步行2分鐘📞:+852 2785-0909💲:~HKD170/head for dinnerFood quality✔️:溏心皮蛋、燒鵝👌🏼:豬肚、時菜、叉燒❌:例湯總結:👍🏼大名鼎鼎嘅鏞記後人開嘅燒味店都已經吸引到唔少人嚟食👍🏼招牌燒鵝果然係名不虛傳 油面光澤又脆 肉質又算嫩滑 唯一要彈就係切得大細件 唔夠喉😆👍🏼對我嚟講最驚喜係件溏心皮蛋 雖然唔係話好特別 但作呢個二人餐單嘅第一道菜真係好清新 我自己覺得應該喺燒味後上菜比人清清下口腔會更好☺️👍🏼叉燒上咗三款真係好有誠意 分別係大少叉、肥燶叉同蜜汁叉 咩都可以試吓 真係啱哂我呢啲咩都想試少少嘅人 好食嘅但放係招牌燒鵝旁邊真係有啲失色👍🏼叫咗嗰338蚊二人餐 我覺得價錢有少少進取 不過開喺銅鑼灣鬧市地舖 而且嗰餐嘅種類份量都多 所以都算可接受範圍😜👍🏼員工係好似啲好nice嘅譚仔姐姐 而老闆娘都係好熱情咁介紹餐單 老字號嚟講真係出乎意料👎🏼舖租都應該好貴 所以樓面細 而且幾逼下 可以同隔離枱玩聯誼 但大部分都係伯伯 可以嚟段忘年戀👎🏼除咗嗰溏心皮蛋同燒鵝 其他都係普普通通係樓下茶餐廳
甘饕
📍:銅鑼灣蘭芳道19號地舖
🚗:銅鑼灣地鐵F1出口 步行2分鐘
📞:+852 2785-0909
💲:~HKD170/head for dinner

Food quality
✔️:溏心皮蛋、燒鵝
👌🏼:豬肚、時菜、叉燒
❌:例湯

總結:
👍🏼大名鼎鼎嘅鏞記後人開嘅燒味店都已經吸引到唔少人嚟食
👎🏼除咗嗰溏心皮蛋同燒鵝 其他都係普普通通係樓下茶餐廳都可以食到嘅嘢 特登嚟食會容易失望 但路過嚟食就會喜出望外
👎🏼例湯唔係佢哋招牌 都冇咩期望 但確實較淡同較重味精味 建議刪走
  • 甘饕燒鵝
  • 溏心皮蛋
終於告別日夜加班的日子,如釋重負。為了放縱一下自己,打破慣例,好好“食肉”一餐。先來皮蛋酸薑,切好的皮蛋同酸姜一起吃,把辛辣的姜味也加进去,吃起來别有一番風味。手拍青瓜,涼拌爽口入味。推薦韭菜鵝紅,打冷「韭菜豬紅」就食得多,鵝紅就真未聞過。原來也是潮州傳統菜,鵝紅食落感覺比較有彈性,而且比較多汁,味道有點偏淡,正好配搭濃味韭菜。主角登場甘饕燒鵝:外皮香脆爽卜卜,皮與肉之間存在著一層薄薄的白色脂肪帶油香,肉質肥美細膩,鵝肉中的脂肪含量較低且品質好,所以是我至愛。大少叉燒:是用半肥瘦的梅頭豬肉烤製,吃起來會比「瘦叉」更香一點,口感也會更鬆軟。肥燶叉燒:用上五花腩肉,七分肥三份瘦,不過脂肪含量比較多,如果要減肥或者保持身體就不能吃太多了,肉質嫩滑入口溶化。蜜汁叉燒:瘦豬肉脂肪教較少,比較不油膩香噴噴又晶瑩亮澤的蜂蜜蜜汁,令人食慾大增。滿足又飽腹的一餐,忘記工作的壓力。

滿足又飽腹的一餐,忘記工作的壓力。
2021-10-13 58 瀏覽
🌟前排行開銅鑼灣,搵到一間新開嘅燒味舖,難得裝修別樹一夾,同傳統燒味舖好大分別,所以入左去試下,一望餐牌原來同中環鏞記係有關係,唔怪得連氣派都有少少相似😆上枱先叫咗一碟糖心皮蛋,同埋今日嘅例湯霸王花湯,好耐冇飲過咁清甜嘅糖水,糖心皮蛋一睇相就知道唔野少🤣 ——————🐽 蜜汁叉燒,大少叉燒,甘饕燒鵝叉燒用咗三款不同部位嘅豬肉製成,可想言之店家對於叉燒既研究有幾深,今次叫嘅蜜汁叉燒食落偏瘦,重肉香,而大少叉燒就係用咗豬脢頭肉製成,中間略帶少少肥膏,食落爽口燒鵝我亦都十分出色。鵝皮充滿脂肪既香味,撈飯一流🐽 鵝肝腸炒芥蘭平時潤腸就食得多,鵝肝腸真係第一次試,食落味道都好似潤腸,鵝油香重,令芥蘭都充滿鵝香味
🌟

——————

🐽 蜜汁叉燒,大少叉燒,甘饕燒鵝

燒鵝我亦都十分出色。鵝皮充滿脂肪既香味,撈飯一流

🐽 鵝肝腸炒芥蘭
2021-10-12 62 瀏覽
銅鑼灣蘭芳道甘饕,或許我就咁講個名你唔知咩來頭,但如果我講埋呢間係鏞記後人所開,數十年炮製燒味燒鵝的經驗,作為饕客的你唔係唔識貨ar ma?前菜酸薑皮蛋酸薑帶胭脂紅一看已經勁吸引,醃得酸甜適中,皮蛋晶瑩泛起溏心,滑爽酸鹼集於一身。甘饕燒鵝來得甘饕,點都要叫碟燒鵝吧!燒鵝外皮燒得油亮酥脆, 而且看窗櫥外的鵝鵝身飽滿, 一睇就知係正貨。 鵝身皮殼夠厚,燒出來賣相好紅噹噹又帶格紋,吃下去外皮脆度夠, 件件皮肉相連,而且肉香而嫩,鹹香濃郁。叉燒除左燒鵝,呢到的叉燒更是一絕,仲有三種唔同部位的叉燒,大少叉燒以梅頭豬肉做叉燒,肉質咬落軟腍,有一層香香油脂包覆,肥膏邊位燒得焦香微燶,化口豐潤另外也有肥燶叉燒,是用五花腩肉入饌,肥、瘦肉比例均衡,叉燒的肉質鬆軟而多汁。至於蜜汁叉燒(瘦豬肉)是日賣晒了, 希望下次試到。太子撈麵有叉燒有燒鵝,當然要叫埋蝦籽撈麵以及瀨粉吧,全蛋麵 爽口彈牙,橙色的蝦子味道甘香濃郁夠咸香, 上湯 蝦子和大地魚味滿滿的, 識食當然要撈埋鵝油吧。瀨粉也夠爽滑,配叉燒無得彈。芥蘭鵝肝腸芥蘭 本身鮮甜已經不在話下 ,更沾滿鵝肝腸的油香,獲氣足,必點。老火靚湯另外跟餐叫了老火湯,粉葛湯

前菜
酸薑皮蛋

甘饕燒鵝

來得甘饕,點都要叫碟燒鵝吧!

鵝身皮殼夠厚,燒出來賣相好紅噹噹又帶格紋,

吃下去外皮脆度夠, 件件皮肉相連,而且肉香而嫩,鹹香濃郁。

叉燒

除左燒鵝,呢到的叉燒更是一絕,仲有三種唔同部位的叉燒,
大少叉燒

至於蜜汁叉燒(瘦豬肉)是日賣晒了, 希望下次試到。

太子撈麵

有叉燒有燒鵝,當然要叫埋蝦籽撈麵以及瀨粉吧,

瀨粉也夠爽滑,配叉燒無得彈。

老火靚湯

另外跟餐叫了老火湯,粉葛湯無味精,火喉夠,懂飲你實點。
2021-10-08 718 瀏覽
早排亞媽話好掛住由細食到大嘅燒鵝瀨,當然小店已經冇左,同事推介銅鑼灣嘅甘饕,午市晚市都有得食燒鵝瀨,梗係要同亞媽去試吓!地點喺銅鑼灣嘅蘭芳道,成條街好多新餐廳,唯獨係甘饕最傳統!餐聽出面就睇倒掛滿立立令嘅燒鵝!餐牌選擇多,除左招牌燒鵝同燒味,仲有滷水菜式同特色小菜,喺銅鑼灣黃金地段,價格適中!推介!晚市2人套餐 $338 包括溏心皮蛋、甘饕燒鵝、自選滷水、白灼時菜、白飯或粉麵,同埋例湯 🍳溏心皮蛋: 店員介紹係自家醃製子薑,難怪味道酸甜適中,食落爽脆!溏心皮蛋晶瑩剔透,睇個樣都知勁好味超開胃🍗甘饕燒鵝: 招牌菜果然名不虛傳!燒鵝燒到外皮薄脆,肉質軟嫩仲好juicy! 配埋酸梅醬,減少油膩,咁好味嘅燒鵝買少見少!最重要梗係要配埋瀨粉一齊食啦!好耐冇食瀨粉,煮至爽口彈牙,推介 💯  🍢滷水豆腐拼紅腸: 自選滷水我地揀左豆腐拼紅腸,滷水味香濃而不膩,睇豆腐嘅顏色就知煮得好入味!紅腸雖然冇難度,輕輕煮過配埋滷水汁食味道剛剛好!套餐仲有時令老火湯,連亞媽都話真才實料!

晚市2人套餐 $338

套餐仲有時令老火湯,連亞媽都話真才實料!
  • 燒鵝
  • 溏心皮蛋
2021-10-06 48 瀏覽
甘饕 (銅鑼灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•甘饕燒鵝•大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒•芥蘭炒潤腸•皮蛋酸薑•瀨飯•白飯•老火靚湯••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:聽聞呢間甘饕係鏞記後人開嘅🙌🏻咁嚟到就要睇吓佢嘅燒鵝味道如何啦!燒鵝望落色澤唔錯喎,肉質都唔會太乾,拌旁邊嘅紅豆一齊食都幾趣致!叉燒呢到有三款,分別係大少叉燒、蜜汁叉燒同肥濃叉燒,大少叉燒用咗梅頭豬肉整,食落非常軟林,配上洋蔥汁真係好特別~肥濃叉燒就用咗五花腩肉整,食起嚟同平時嘅叉燒好唔一樣好得意喔,肥濃叉燒則用瘦豬肉整,呢款就同我哋平日食嘅叉燒比較相近,厚切食,做得唔錯😉食咁多肉都要食返啲菜中和一下,呢到嘅芥蘭炒潤腸都唔錯,芥蘭唔會有苦澀味道,配潤腸又幾惹味,而且成碟菜唔會太油,最怕出街食菜但食到油浸菜咁款😣皮蛋酸薑都幾得意,隻皮蛋係流心嘅~當前菜食好得意~老火湯我都幾滿意喎,勁足料之餘飲完無口渴!食晒啲湯渣已經飽咗一半🤣🤣👍🏻••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••
甘饕 (銅鑼灣)
♥️餐點:
•瀨飯
•白飯
•老火靚湯
♥️食評:
皮蛋酸薑都幾得意,隻皮蛋係流心嘅~當前菜食好得意~
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖

#cony去銅鑼灣 #cony食燒味 #cony食港式 #銅鑼灣 #hkfoodie #甘饕
2021-09-26 43 瀏覽
今日嚟到蘭芳道呢間燒味專家,烹製燒味非常講究,而且仲係代代相傳嘅老字號👍🏻品質有保證~整體評分:6.8/10環境:6/10人均消費:$101-200地址:甘饕 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道19號地舖燒鵝:招牌菜之一😋 表皮香脆🤩一睇油香十足,夾起見到鵝肉飽滿,非常吸引🤤肉質嫩滑,配搭梅醬十分夾評分:7/10叉燒: 又分為蜜汁叉燒,肥濃叉燒同埋大少叉燒三款叉燒, 以三個唔同部位嘅豬肉燒成😍不過可惜嘅係今日剩返蜜汁叉燒同肥濃叉燒。我就最鍾意肥濃叉燒,有少少燶邊,好香口評分:7/10溏心皮蛋:蛋心係渡心,加上醋浸薑片味道開胃醒神😋例湯:例湯日日唔同,今日係粟米紅蘿蔔豬骨湯一飲就知足料🤤評分:6/10瀬粉:食燒鵝一定係配瀨粉🤣湯底清甜,瀨粉彈牙又唔粉✅菜心:菜心切得非常工整🤤唔錯

整體評分:6.8/10
環境:6/10
人均消費:$101-200
地址:甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖

評分:7/10

評分:7/10

溏心皮蛋:蛋心係渡心,加上醋浸薑片味道開胃醒神😋

例湯:例湯日日唔同,今日係粟米紅蘿蔔豬骨湯一飲就知足料🤤

評分:6/10

瀬粉:食燒鵝一定係配瀨粉🤣湯底清甜,瀨粉彈牙又唔粉✅

菜心:菜心切得非常工整🤤唔錯

2021-09-18 38 瀏覽
早前在銅鑼灣開會後 獨自尋覓午餐在附近有一家燒味餐廳 - 甘饕經一輪與店員聊天後 才發現甘饕是鏞記後人開設 質素有保證燒鵝跟叉燒當然是必推..🥦前菜 - 酸薑皮蛋皮蛋晶瑩蛋心是溏心的加上醋浸薑片 醒胃..🐷大少叉燒煎蛋飯 (送老火湯)大少叉燒適合OT人士肥瘦比例掌握得剛好難怪成為鎮店之寶之一用料新鮮 用上豬肉脢頭切成粗塊啖啖肉 肉質鬆軟再配上秘製洋蔥汁 及大大隻煎蛋例湯天天不同 是日 雞腳粉葛湯足料 湯色濃厚..🦆鵝燒一碟 必推!肉質嫩滑,肉汁溢出而唔油膩皮脆肉香 肉質甘香嫩滑酸梅汁色澤淡淡 味道卻濃聽說被師傅調較過酸甜度剛好必沾酸梅汁!—————-—————-—————-
早前在銅鑼灣開會後 獨自尋覓午餐
在附近有一家燒味餐廳 - 甘饕
經一輪與店員聊天後 才發現甘饕是鏞記後人開設 質素有保證
燒鵝跟叉燒當然是必推
🥦前菜 - 酸薑皮蛋
皮蛋晶瑩
蛋心是溏心的
加上醋浸薑片 醒胃
🐷大少叉燒煎蛋飯 (送老火湯)
大少叉燒適合OT人士
肥瘦比例掌握得剛好
難怪成為鎮店之寶之一
用料新鮮 用上豬肉脢頭切成粗塊
啖啖肉 肉質鬆軟
再配上秘製洋蔥汁 及大大隻煎蛋

例湯天天不同 是日 雞腳粉葛湯
足料 湯色濃厚
🦆鵝燒一碟 必推!
肉質嫩滑,肉汁溢出而唔油膩
皮脆肉香 肉質甘香嫩滑
酸梅汁
色澤淡淡 味道卻濃
聽說被師傅調較過
酸甜度剛好
必沾酸梅汁!

—————-—————-—————-

🇭🇰甘饕·我見社交平台好多人推介呢間由鏞記後人開既燒鵝舖 佢地既燒鵝賣相真係好靚 不過佢地間舖頭係比較細間既 可能要等一陣位😎 ·甘饕燒鵝(例牌)$198 l 蜜汁叉燒·大少叉燒·肥燶叉燒佢個燒鵝皮真係燒得好靚 而且鵝味好濃 不過我自己就覺得佢隻燒鵝偏瘦 所以油脂無咁好咁🤣之後佢地呢度既叉燒有3款 蜜汁叉燒係用瘦豬肉既 但係一D都唔會乾 D肉質好淋 我自己幾中意🐷大少叉燒就係用梅頭肉既 配埋佢地個洋蔥汁 都唔錯既 不過食曬成舊會有少少膩🧅😂最後個肥憹叉燒係用五花腩既 我自己就覺得有少少太肥 而且佢個燶邊太多蜜芽糖會有少少癡牙🤭·太子撈麵$39 l 芥蘭鵝肝腸$128 l 老火靚湯$20 l 瀨粉$28我自己就最中意佢個鵝油撈麵 佢個麵質好好 好有咬口 而且唔會好重鹼水味 之後佢個鵝油超香 整體好好味🤤🤤之後佢個芥蘭都炒到岩岩好 而且佢個鵝肝腸係好似臘腸同潤腸既混合版咁 好香 好好味😋之後個老火湯都好足料 而且好甜 飲落好舒服 個瀨粉就正整常常啦😎·#rbyeat#rby港式#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣蘭芳道19號地舖
🇭🇰甘饕
甘饕燒鵝(例牌)$198
甘饕燒鵝(例牌)
l 蜜汁叉燒·大少叉燒·肥燶叉燒

#rby港式
#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣蘭芳道19號地舖
2021-09-14 58 瀏覽
甘饕是鏞記後人開設,一脈相沿三代傳承燒鵝品質堅持,有種老香港味道。餐前小食是子薑糖心皮蛋,是一道不錯涼伴小食,尤其在盛夏,自家醃製子薑,醃到呈現粉紅色,味道爽脆,酸酸甜甜,消暑開胃。糖心皮蛋晶瑩剔透,蛋黃流心,入口回甘,口感Q彈。陳醋拍青瓜陳醋相當入味,爽口清涼開胃,夏日之選套餐包括老火湯, 蟲草花燉豬踭湯,清熱養肺健脾開胃,每一啖都十分滋潤。重點名菜當然是燒鵝🦢,鵝皮表面光澤同香脆,皮肉有油脂香包住,肉質嫩滑,配酸梅醬十分夾。义燒也是這裏出色之作,在豬🐷三個靚部位製作义燒:义燒拼盤有大少义燒、肥燶义燒、蜜汁叉燒大少义燒用梅頭豬肉,配上洋葱汁,肉質軟嫩,肥厚適中,外皮脆口吸收咗洋蔥汁,味道豐富甜而厚實。肥濃义燒用肥美五花腩製作,入口鬆化,脂香泗溢,甘香美味,少少五花腩有點肥膏,不過少食多滋味。蜜汁叉燒用痩豬肉,反而是我最鍾意一款,至愛燶邊,肉味香濃,蜜汁味道甜甜,不太乾身。煲仔鵝油炒飯聞到香噴噴鵝汁味,米飯吸收鵝汁精華,粒粒分明,加入芥蘭鵝肉炒,好有咬口,食到唔停得口。店員十分友善介紹食物,不同义燒種類,感覺親切,雖然第一次光顧,但像老顧客般招待。

糖心皮蛋晶瑩剔透,蛋黃流心,入口回甘,口感Q彈。

陳醋拍青瓜
陳醋相當入味,爽口清涼開胃,夏日之選

义燒也是這裏出色之作,在豬🐷三個靚部位製作义燒:

义燒拼盤有大少义燒、肥燶义燒、蜜汁叉燒

煲仔鵝油炒飯

2021-08-23 63 瀏覽
這家的食品整體都不錯啊!!店員都是熱情有禮的燒鵝不俗,三款叉燒有驚喜!!!以燒鵝才招徠的餐店,燒鵝的品質固然不賴皮脆肉香是必需derrr~猜不到叉燒也夠出色啊✔✔✔特別是“大少叉燒”跟“肥燶叉燒”這兩款肉質香軟,脂香滿溢而否膩呢!!!店內餐單上更有“鵝紅”可點選~平日多吃鴨紅豬紅,原來還有鵝紅啊!質感是比鴨血更加嫩嫩喔,好吃:)撈麵、瀨粉為主食都得可以~店內的老火例湯也不要錯過!!都是真材實料的出品呢☜☜☜
這家的食品整體都不錯啊!!

店員都是熱情有禮的

燒鵝不俗,三款叉燒有驚喜!!!

以燒鵝才招徠的餐店,燒鵝的品質固然不賴

皮脆肉香是必需derrr~

猜不到叉燒也夠出色啊✔✔✔

特別是“大少叉燒”跟“肥燶叉燒”這兩款

肉質香軟,脂香滿溢而否膩呢!!!

店內餐單上更有“鵝紅”可點選~

平日多吃鴨紅豬紅,原來還有鵝紅啊!
質感是比鴨血更加嫩嫩喔,好吃:)

撈麵、瀨粉為主食都得可以~

店內的老火例湯也不要錯過!!

都是真材實料的出品呢☜☜☜
1K
2021-08-18 48 瀏覽
“甘饕燒鵝(例牌)”($198)“山楂咕嚕肉”“大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒”“太子撈麵”($39)“瀨粉”($28)“皮蛋酸薑(半隻)”($15)“老火靚湯”($20)講起燒鵝,應該好多人都會諗起鏞記銅鑼灣就有間係鏞記其中一個後人開嘅甘饕🤩今次一於入去探個究竟🤣要叫嘅當然係招牌嘅甘饕燒鵝😍今次唔想食咁肥所以叫咗例牌😝睇樣都已經見到外皮好有光澤😍皮雖然唔脆但充滿鵝油香🤤肉都算嫩滑🥰點埋酸梅醬一齊食真係一流😚估唔到呢道都有山楂咕嚕肉食🐖咕嚕肉外面香脆入面軟腍,一啖一粒超爽🤣酸酸微微夏天食啱哂,夠開胃😆呢道另外一樣招牌就係叉燒🐷店家好好幫我地整3拼😍分別係大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒大少叉燒用上梅頭肉,再加上洋蔥汁🧅好特別蜜汁叉燒用上瘦豬肉,而肥燶叉燒就用上五花腩肉全部叉燒都超厚切😍有咬口得嚟又唔會韌當中我就最鍾意肥濃叉燒🤣肥叉世一🤣食燒鵝又點少得配撈麵同瀨粉🤩太子撈麵即係鵝油撈麵😇幼麵食落夠爽口,啖啖都充滿鵝油香瀨粉大大碗,大地魚湯味道香濃😙其實仲叫咗碟皮蛋酸薑做前菜😆皮蛋晶瑩剔透,蛋黃帶點流心🤤酸薑唔會太辣,配埋皮蛋一齊食原來好夾連平時麻麻地酸薑嘅我都覺得好食😍當晚嘅例湯係木瓜雪耳湯個
“甘饕燒鵝(例牌)”($198)
“山楂咕嚕肉”
“大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒”
“太子撈麵”($39)
“瀨粉”($28)
“皮蛋酸薑(半隻)”($15)
“老火靚湯”($20)

講起燒鵝,應該好多人都會諗起鏞記
銅鑼灣就有間係鏞記其中一個後人開嘅甘饕🤩
今次一於入去探個究竟🤣

要叫嘅當然係招牌嘅甘饕燒鵝😍
今次唔想食咁肥所以叫咗例牌😝
睇樣都已經見到外皮好有光澤😍
皮雖然唔脆但充滿鵝油香🤤肉都算嫩滑🥰
點埋酸梅醬一齊食真係一流😚

估唔到呢道都有山楂咕嚕肉食🐖
咕嚕肉外面香脆入面軟腍,一啖一粒超爽🤣
酸酸微微夏天食啱哂,夠開胃😆

呢道另外一樣招牌就係叉燒🐷
店家好好幫我地整3拼😍
分別係大少叉燒/蜜汁叉燒/肥濃叉燒
大少叉燒用上梅頭肉,再加上洋蔥汁🧅好特別
蜜汁叉燒用上瘦豬肉,而肥燶叉燒就用上五花腩肉
全部叉燒都超厚切😍有咬口得嚟又唔會韌
當中我就最鍾意肥濃叉燒🤣肥叉世一🤣

食燒鵝又點少得配撈麵同瀨粉🤩
太子撈麵即係鵝油撈麵😇
幼麵食落夠爽口,啖啖都充滿鵝油香
瀨粉大大碗,大地魚湯味道香濃😙

其實仲叫咗碟皮蛋酸薑做前菜😆
皮蛋晶瑩剔透,蛋黃帶點流心🤤
酸薑唔會太辣,配埋皮蛋一齊食原來好夾
連平時麻麻地酸薑嘅我都覺得好食😍

當晚嘅例湯係木瓜雪耳湯
個湯煲到超濃郁,好足料😛