2022-07-30 217 瀏覽
可以繼承家族的真正嘅傳統無論如何都應該值得支持好多香港人都知道香港最出名食叉燒嘅地方係位於中環但係原來而家你好啲家族血脈已在銅鑼灣開支散葉專登嗌一個肥肥嘅叉燒原來係五花腩肉燒成晶凝通透嘅脂肪夾雜少許瘦肉外面笑得河谷我見水有啲燶嘅位置色香味口感俱全雪白嘅飯上面加上豉油汁 甜甜的飯都特別好食加一隻煎雞蛋 即使係受電影影響但係都可以食得出香港人嘅情懷與口味這個傳統店舖做出破格傳統嘅叉燒飯別樹一格老實講如果喺銅鑼灣可以食到這個叉燒飯都非常之開心當然價錢上面成為$88 的而且確有少少貴但係唔緊要食得開心就得啦都係果句 能夠將家族生意傳落來無論如何都要支持支持得閒去開銅鑼灣又想食叉燒燒肉燒鴨等等不妨試吓
可以繼承家族的真正嘅傳統無論如何都應該值得支持

但係唔緊要食得開心就得啦

都係果句 能夠將家族生意傳落來無論如何都要支持支持

得閒去開銅鑼灣又想食叉燒燒肉燒鴨等等不妨試吓

2022-07-29 156 瀏覽
甘饕📍 銅鑼灣蘭芳道19號地舖一路聽講呢間甘饕好出名食燒鵝今晚終於來試試🫰叫左甘饕燒鵝二人套餐$338-老火湯2碗節瓜章魚煲瘦肉😋好足料~湯頭甜-溏心皮蛋半流心皮蛋配紫薑~開胃-甘饕燒鵝比左燒鵝骴😍鵝肉帶點油香鵝皮烤到好香脆~鵝肉幼嫩~👏🏻推介真正皮脆肉香配白飯/粉麵簡左米粉同瀨粉個人偏好瀨粉夠彈牙❤️-滷水一共有7款滷味可自選豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐或豬腳仔~另加$15多1款我叫左腎片+豬耳滷味好入味~而且炆得好淋濃香滷汁~好食😋白灼時菜蠔油菜心菜心好爽口
甘饕

簡左米粉同瀨粉
個人偏好瀨粉夠彈牙❤️

-滷水
一共有7款滷味可自選
豬肚、豬脷、豬耳、腎片、
紅腸、豆腐或豬腳仔
~另加$15多1款
我叫左腎片+豬耳
滷味好入味~而且炆得好淋
濃香滷汁~好食😋

白灼時菜
蠔油菜心
菜心好爽口
呢三個月第三次去食午飯,對上兩次食得好開心,燒鵝很好吃,奶粉煮得好食。而今次我就12點前去到,叫咗一個燒鵝瀨加酸薑皮蛋,可能因為頭輪關係,燒鵝一上我就知道賴嘢😅。一睇落去就知道唔係新鮮燒,吃落去感覺好似係隔夜的,而且成碟燒鵝得兩舊肉其他大部份都係骨。講真,你收得咁嘅價錢,最少都俾返些少質素,如果唔係,為何要去你度吃?😅可能覺得我好挑剔,但我兩代人由中環上一代,食到呢代二哥揸旗,到食到灣仔、南華會到銅鑼灣,可能對鏞記嘅印象太深刻。很希望繼續食到上盛嘅燒鵝,希望下一次播放會有所改善吧😀。
2022-07-18 120 瀏覽
位於銅鑼灣的燒鵝專賣店 店舖不算大 但坐得幾舒適 今次叫左個二人餐 好多野食都幾豐富😍😍😍-🔸二人套餐 ($338)🔸▫️溏心皮蛋 ▪️甘饕燒鵝▫️滷水 (自選一款:豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐、豬腳仔) 雙拼加$15▪️白灼時菜▫️白飯 或 粉麵▪️餐湯燒鵝皮好香脆 帶有油脂香 而肉質不會鞋 幾厚肉香嫩 不會乾柴 份量就較為少 但2個人食就足以夠飽😳另外滷水選了豬肚同豬耳 滷水汁好入味 豬耳較軟身 口感不錯-🏷 甘饕 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道19號地舖
🔸二人套餐 ($338)🔸
▫️溏心皮蛋

▪️甘饕燒鵝

▪️白灼時菜

▫️白飯 或 粉麵

▪️餐湯

🏷 甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖
I was back here for their siu mei! After knowing their story and history behind, I bet you would also love to pay them a visit. With the “Kam” family name on its restaurant, you know it’s a guarantee 😉大少叉燒煎蛋飯 𝗕𝗼𝘀𝘀 𝗖𝗵𝗮𝗿 𝗦𝗶𝘂 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗘𝗴𝗴 𝗥𝗶𝗰𝗲It’s always my favourite here❤️ It’s indeed a twist of the famous 黯然銷魂飯 Sorrowful Char Siu Rice replacing chopped onion with onion sauce. The char siu is my favourite 第一刀 “first cut” with some tendon for better chew🤤 Despite the sauce, you could still taste the ma

It’s always my favourite here❤️ It’s indeed a twist of the famous 黯然銷魂飯 Sorrowful Char Siu Rice replacing chopped onion with onion sauce. The char siu is my favourite 第一刀 “first cut” with some tendon for better chew🤤 Despite the sauce, you could still taste the marinate and the amazing honey glazing. This one just never fails me!

燒鵝併燒腩仔瀨粉 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗚𝗼𝗼𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 𝗟𝗮𝗶 𝗙𝗲𝗻

As their name suggested, you should not leave here without trying the roasted goose (my first time too after few visits). The goose was nice with a peanut like sauce. I guess this small plate was just not enough! The roasted pork belly was not bad too. The lai fen was quite chewy which I loved 👍🏼

I guess all their offerings were just nice and you could simply enjoy a siu mei feast as you wish😆
午餐
2022-07-08 86 瀏覽
呢日去利園shopping,行到好攰,近近地響蘭芳道搵食。發現呢間食燒鵝嘅小店,見餐牌嘅二人餐有溏心皮蛋、燒鵝、滷水小食同時菜,都幾啱食,一於入去試吓。🦢🦢主打嘅燒鵝賣相好靚,調味適中,肉質嫩滑,入口香脆,確實比不少坊間其他燒鵝嘅店舖做得好。滷水有豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐同豬腳仔選擇,我哋要咗豬耳同滷水豆腐,豬耳好爽脆入味,滷水豆腐好滑。🥢🥢套餐嘅份量都好多,二人絕對夠食。小店唔算太多座位,但地方乾淨舒適,店員親切有禮。響銅鑼灣搵嘢食,又想食下燒鵝,絕對係一個唔錯嘅選擇。

• 甘饕燒鵝
2022-07-07 88 瀏覽
餐廳為鏞記後人所開係門外廚窗見到掛滿唔同燒味十分誘人!!😍而餐廳菜式選擇都算多亦有提供二人/四人套餐肥妹就揀左二人套餐 $ 338—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 例湯當日係青紅蘿蔔粟米豬骨湯湯好足料,好有住家湯感覺✾ 溏心皮蛋 溏心皮蛋油潤Q彈爽脆酸薑酸酸甜甜外帶有微辣薑味十分開胃!!兩者果然係最佳拍擋🥰✾ 甘饕燒鵝燒鵝充滿光澤,鵝皮香脆肉質嫩滑多汁,唔會乾柴一食油香滿滿🤤如果份量多啲就好啦🫣加上酸梅醬令味道更豐富✾ 滷水滷水可以揀豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐、豬腳仔肥妹就揀左豬肚!!豬肚滷得入味,味道甘香食落有咬口,而且一啲都唔韌✾ 白灼時菜菜芯鮮甜,配上鮮味香濃蠔油✾ 飯/瀨粉/米粉肥妹同朋友仔就揀左飯同瀨粉白飯好實在一大碗,用燒鵝汁伴飯一流 瀨粉香滑彈牙,唔會一夾就斷湯底鹹香幾好飲👍🏻—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-
餐廳為鏞記後人所開
肥妹就揀左二人套餐 $ 338

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 例湯
當日係青紅蘿蔔粟米豬骨湯
湯好足料,好有住家湯感覺

✾ 溏心皮蛋
溏心皮蛋油潤Q彈
爽脆酸薑酸酸甜甜外帶有微辣薑味
十分開胃!!
兩者果然係最佳拍擋🥰

✾ 甘饕燒鵝
燒鵝充滿光澤,鵝皮香脆
肉質嫩滑多汁,唔會乾柴
一食油香滿滿🤤
如果份量多啲就好啦🫣
加上酸梅醬令味道更豐富

✾ 滷水
滷水可以揀豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸
、豆腐、豬腳仔
肥妹就揀左豬肚!!
豬肚滷得入味,味道甘香
食落有咬口,而且一啲都唔韌

✾ 白灼時菜
菜芯鮮甜,配上鮮味香濃蠔油

✾ 飯/瀨粉/米粉
肥妹同朋友仔就揀左飯同瀨粉
白飯好實在一大碗,用燒鵝汁伴飯一流
瀨粉香滑彈牙,唔會一夾就斷
湯底鹹香幾好飲👍🏻

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-
2022-07-04 87 瀏覽
之前試過灣仔嗰間嘅燒鵝,今次來銅鑼灣另一個鏞記後人開的食肆。燒鵝皮少少脆,肉質淋,夠入味。個人覺得灣仔嗰間味道淡啲但肉質較嫩。不過不失,雲吞無特別,湯唔係雞湯,淡而無味,意想不到就係嗰半隻雞,啲肉好滑,連雞胸都唔鞋好失望,從未食過咁差嘅豬耳,硬到咬唔開,鹵水汁得個鹹字。本來想換其他食物,但餐牌選擇唔多,又唔吸引,結果將豬耳打包返屋企再煮當晚只得我哋一枱叫燒鵝和小菜,其他人都係食茶餐廳款式嘅晚餐或碟頭飯。我諗我哋應該食碟頭飯就算吧!
燒鵝例牌

沙鍋雲吞雞

鹵水豬耳

好失望,從未食過咁差嘅豬耳,硬到咬唔開

燒鵝例牌
2022-06-24 100 瀏覽
叫個叉燒燒鵝瀨,講明要肥d叉燒,個束馬尾嘅女待應答我「盡量啦,我哋d叉燒用瘦肉整⋯」一到枱見到已知柴皮⋯ 食落又乾又鞋又咸問返落單果位待應,點解講明要肥都俾d咁嘅嘢,有冇同斬料師傅講?佢唔答我⋯ 呢啲待應做多一步都懶,簡直係倒米至於燒鵝,5舊裡面有2舊得塊皮⋯ 唉,這個雙拼瀨連湯承惠88蚊⋯ 扺唔抵食,見仁見智
2022-06-17 631 瀏覽
銅鑼灣食燒味食邊間好?搵間質素有保證嘅,就去咗蘭芳道既甘饕,這間馳名燒鵝飯店都是其中一位鏞記燒鵝嘅後人所開設的,一定有信心👍🏻睇睇餐牌,除咗燒味之外,有好多滷水食物,小炒,碟頭飯,套餐,另外最有特色嘅係,有幾款需要預訂嘅懷舊小菜,例如蜜汁燒鳳肝,三寶雞,石涌家鄕鵝姑………,簡直將大酒樓嘅餸菜搬晒嚟呢間小店👍🏻👍🏻二人套餐 $ 338🥚▪️ 溏心皮蛋皮蛋溏心好油潤,質素非常唔錯,另外伴碟嘅自家製酸薑非常好食,酸甜爽脆薑味香濃🐧▪️ 甘饕燒鵝招牌燒鵝真係好高質素,鵝皮香脆,皮與肉之間有一層薄薄嘅肥膏,鵝油滿瀉,肉既部份軟淋入味,鵝汁有一陣煙燻嘅味道,非常好食🐽▪️ 滷水豬肚豬肚滷得非常入味,夠淋仍然帶點咬口,滷水汁好香嘅花椒八角味,味道甘香,呢個滷水膽應該滷乜嘢都咁好食👍🏻🥬▪️ 白灼時菜菜心正正常常,重點係個蠔油,好濃嘅蠔味,配蔬菜非常好食🍚🍜▪️ 飯/瀨粉/米粉套餐可以自由選擇,我哋揀咗飯同埋瀨粉,瀨粉非常唔錯,幾彈牙,而且個瀨粉湯幾好飲😎🍲▪️ 例湯每日不同,今日係節瓜章魚煲排骨,好似媽媽煲的湯,清甜多料好飲🐷▪️大少叉燒 $ 188食唔夠,見到大大張Signage 介紹叉燒都有3款分類,分別有🐷

二人套餐 $ 338

🥚▪️ 溏心皮蛋

🐧▪️ 甘饕燒鵝

🐽▪️ 滷水豬肚

🥬▪️ 白灼時菜
菜心正正常常,重點係個蠔油,好濃嘅蠔味,配蔬菜非常好食

🍚🍜▪️ 飯/瀨粉/米粉

🍲▪️ 例湯

🐷▪️大少叉燒 $ 188
食唔夠,見到大大張Signage 介紹叉燒都有3款分類,分別有🐷🐷
1️⃣梅頭豬肉大少叉燒
2️⃣五花籃肉肥燶叉燒
3️⃣用瘦豬肉蜜汁叉燒

我哋揀咗1號仔大少叉燒,一上枱有啲嚇親,件件叉燒好似半塊豬扒咁大塊,有八大件,加咗蜜味洋蔥汁,從未試過這種食叉燒,首先叉燒半肥瘦好厚身,口感非常軟淋,醬汁有點像淡味嘅蜜汁,呢種食法夠創新又好食👍🏻👍🏻

• 甘饕燒鵝
  • 大少叉燒
2022-06-15 134 瀏覽
三代人專注做燒鵝,在火爐上的火喉雲煙,訴說他們的歷史-餐廳位於銅鑼灣靜中帶旺的位置,餐廳內以鮮艷顏色為主,其中一幅牆是創辦人的爺爺甘穗輝的畫像,他懷抱中有一隻可愛的鵝,我猜是老闆眼中甘爺爺的慈祥模樣來畫。-HK$338二人套餐甘饕燒鵝~燒鵝位置是由師父發版,我們的燒鵝是上脾及胸口位置,。紅寶石的外皮帶有光澤,肉質結實,充滿嘴嚼感。-例湯~天天不同口味,我們這碗是木瓜雪耳湯,每碗湯也好多料又不太咸。-滷水~雙拚另+HK$15又寬又厚的豬大耳朵, 切成條狀, 方便入口, 口感又韌又脆,且富含膠質。豬肚沒有膻味,又有彈性; -白灼時菜~鮮甜菜芯又沒有渣-可配白飯式粉麵瀨粉~是廣東的傳統的粉類之一,圓條狀透明粉條, 吃起來細膩香滑又彈口。白飯~粒粒分明,用鵝汁拌飯,香口
三代人專注做燒鵝,在火爐上的火喉雲煙,訴說他們的歷史

HK$338二人套餐

滷水~雙拚另+HK$15

白灼時菜~鮮甜菜芯又沒有渣

可配白飯式粉麵

白飯~粒粒分明,用鵝汁拌飯,香口
2022-06-13
2022-06-13 93 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 銅鑼灣 - 甘饕‎ ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 燒鵝大王鏞記後人開嘅燒鵝店吸引咗我嚟食唔洗諗唔洗煩叫咗$338二人餐🔹例湯:正常發揮🔹燒鵝:燒鵝髀賣相吸引 見到都流曬口水喇肉香脂香兼備皮下有層薄薄脂肪 肉多汁只係太好食 覺得份量唔夠兩人🔹薑片皮蛋:粉紅色薑片份量多啱曬鐘意食薑嘅我皮蛋加埋嚟食 酸酸地帶有微辣好開胃🔹時菜:而家成日話菜貴過肉,所以有菜食營養都幾均衡啊而且呢菜心清甜🔹滷水拼盤 :紅腸、豆腐雙拼滷水拼盤有7款食物可以揀,我揀咗紅腸同埋豆腐滷水入味◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍 甘饕 (銅鑼灣)銅鑼灣蘭芳道19號地舖

燒鵝大王

啱曬鐘意食薑嘅我
皮蛋加埋嚟食 酸酸地帶有微辣
好開胃

🔹時菜:
而家成日話菜貴過肉,所以有菜食營養都幾均衡啊
而且呢菜心清甜

🔹滷水拼盤 :紅腸、豆腐
雙拼滷水拼盤有7款食物可以揀,我揀咗紅腸同埋豆腐
滷水入味

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 甘饕 (銅鑼灣)
銅鑼灣蘭芳道19號地舖
2022-06-13 82 瀏覽
銅鑼灣燒鵝專門店.星期三去左位於銅鑼灣蘭芳道甘饕食晚餐,餐廳裝修簡約,但坐得算舒適~餐廳主理人係鏞記後人開設,並主打燒鵝同滷水,晚餐更會附送足料例湯,好飲!.▫️燒鵝瀨粉 $83一場黎到緊係要叫佢地主打嘅燒鵝!鵝皮香脆,油脂幾香。以燒鵝黎講肉質尚算嫩滑,如果肉更多會更好~至於彈牙嘅瀨粉幾有口感.▫️滷水雙拼 豬肚加豬耳 $75平時唔食滷水,但好多人都推薦呢間滷水所以一試~滷水汁夠曬入味幾下飯,初次嚐試豬耳,食落比想像中好食爽口唔錯,另外豬肚都幾有口感!.另外仲有一碟菜心,都幾新鮮;仲有特別推薦湯水,真係幾足料成舊豬肉係入邊,我哋仲聽到隔離枱都話呢到湯水好好飲,似乎有一定捧場客!.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 @fibee3b
銅鑼灣燒鵝專門店
晚餐更會附送足料例湯,好飲!

▫️燒鵝瀨粉 $83

▫️滷水雙拼 豬肚加豬耳 $75

平時唔食滷水,但好多人都推薦呢間滷水所以一試~
另外仲有一碟菜心,都幾新鮮;
仲有特別推薦湯水,真係幾足料成舊豬肉係入邊,
我哋仲聽到隔離枱都話呢到湯水好好飲,似乎有一定捧場客!
𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 @fibee3b
2022-06-12 71 瀏覽
係銅鑼灣shopping完,需要補充體力!女女好鐘意食燒鵝 果斷入咗去!甘饕燒鵝(二人套餐 $338)🥚溏心皮蛋 - 半流心皮蛋 配子紫薑 好開胃💖 甘饕燒鵝 : 燒鵝比咗下莊,燒鵝批皮脆肉嫩😋鵝肉偏瘦 送飯同瀨粉都好正🤤🐖 滷水(7款滷味豬肚、豬脷、豬耳、腎片、紅腸、豆腐或豬腳仔揀1款)滷水汁好濃香😚我點咗豬肚 幾爽口又唔韌🥬 白灼時菜🍚 瀨粉“燒鵝必配組合 都幾彈牙♡ 大少叉燒煎蛋飯($88)大大件半肥瘦叉燒 叉燒係用新鮮梅頭肉所烤製 肉質軟腍 仲有隻蛋 撈飯一流!甘饕 Kam Tou📍 銅鑼灣蘭芳道19號地舖
係銅鑼灣shopping完,需要補充體力!
女女好鐘意食燒鵝 果斷入咗去!

甘饕燒鵝(二人套餐 $338)
🥚溏心皮蛋 - 半流心皮蛋 配子紫薑 好開胃
滷水汁好濃香😚我點咗豬肚 幾爽口又唔韌
🥬 白灼時菜
🍚 瀨粉“燒鵝必配組合 都幾彈牙

♡ 大少叉燒煎蛋飯($88)
大大件半肥瘦叉燒 叉燒係用新鮮梅頭肉所烤製 肉質軟腍
仲有隻蛋 撈飯一流!

甘饕 Kam Tou
📍 銅鑼灣蘭芳道19號地舖
My family and I went to a restaurant called "Kam Tou" (甘饕) located in G/F, 19 Lan Fong Road, Causeway Bay(銅鑼灣蘭芳道19號地舖)This restaurant is opened by the famous central restaurant "Yung Kee Restaurant" descendants.(鏞記後人開)"Roast goose"甘饕燒鵝HKD$198/(regular)例Nicely roasted.With golden crispy skin.Juicy,moist and succulent meat!!Yummmmm! How ca you not order the signature dish when come to this restaurant!!"Marinated pig ear"鹵水豬耳HKD$68crisp and crunchy.served hot!"Round rice noodles"瀨粉HKD$28chewy and a

(銅鑼灣蘭芳道19號地舖)

"Roast goose"
甘饕燒鵝
HKD$198/(regular)例

Yummmmm!

"Marinated pig ear"
鹵水豬耳
HKD$68

crisp and crunchy.served hot!

"Round rice noodles"
瀨粉
HKD$28

chewy and al dente

"Daily soup"
老火靚湯
HKD$25

Thr quality is definitely above average which reflects on the price.