2018-11-09 150 瀏覽
3人行一路吹水一路遊車河嚟食碗糖水先~冇咩人唔洗等位可以慢慢坐繼續吹水一人打算叫一份甜品~餐牌款式算多花多眼亂熱椰纖果配湯丸西米露~有5粒芝麻湯丸~椰果可能煮得太熱有D膠膠地好難咬~唔係太好口感~椰汁西米露正常味冇咩特别~反正甜度適中唔過份黑牛即可樂配朱古力雪糕球一個大杯上~鍾意食好甜又係可口可樂迷嘅就like香芒小丸子配西米露~芒果肉有D少又唔太新鮮~一齊食冇咩芒果味~西米露就一大堆~真係唔係幾抵食
一人打算叫一份甜品~餐牌款式算多花多眼亂

椰纖果配湯丸西米露

2018-06-18 362 瀏覽
雪糕都好大大大大大大🍨 第一次幫診,完全不知道在深水埗有這麼一間甜品店! 甜品全部都好大一份 價錢不算貴! 好igable! 但我影相不靚,所以出來效果就麻麻地😂😂😂甜品都味道都幾好! 估唔到佢仲有雞翼尖,應該想抄B仔,辣是夠的,但翼尖不夠味道!
雪糕都好大大大大大大🍨
2018-06-16
$50 (宵夜)
2018-05-09 291 瀏覽
係長沙灣食完Dinner見仲早,搵下附近有咩糖水甜品舖,座底傾下計,搵到呢一間,行去地鐵站5min左右,十分方便。秘制雞翼尖$26,我地見枱枱都叫雞翼尖,所以都叫左一碟,又幾好食喎,辣味岩岩好呀,不失雞味一定要試呀榴槤仙境$53,一兜甜品有好多款料,西米,綠色的東東,椰果,椰汁沙冰,茫果沙冰,同主角榴槤榕,本來冇茫果沙冰呢款料,老闆娘話唔夠椰汁沙冰,就咁又多款野試,個榴槤榕陣陣榴槤味,好香呀香芋雪花冰$48,有椰果,香芋冰同練奶,相對榴槤仙境比較遜色,香芋味較淡

一定要試呀

2018-05-07
$65 (其他)
  • 秘製雞翼尖
2017-11-05 451 瀏覽
不過不失的甜品鋪雖然各款甜點不是有太大特別不過每一款份量十足,一個人食係有少少飽由其佐治王子,下面原來係多士黎,食完真係飽如果可以同人一齊分享一齊食,係幾開心最後都係鍾意隻熊仔咁岩仲影到佢好似笑緊
不過不失的甜品
雖然各款甜點不是有太大特別

不過每一款份量十足,一個人食係有少少飽
由其佐治王子,下面原來係多士黎,食完真係飽
如果可以同人一齊分享一齊食,係幾開心

最後都係鍾意隻熊仔
咁岩仲影到佢好似笑緊
2017-11-01 331 瀏覽
紫薯脆磚杯($48)好在紫薯係真材實料,不過就冇乜味喎,個吐司硬左少少,但整過唔差既。紫薯芋圓冰($41)話說哩個杯上面配左水晶珠,司令問水晶珠有冇得轉做西米,侍應姐姐話可以,點知上到枱,係西米冇錯,但走左成個冰底😂,原來佢地以為司令要冰底轉西米露😂。最後講左一輪,廚房又話其實水晶珠同西米差不多,唔洗轉啦,大家評評理😂,司令就真係覺得佢地差好多啦,一個爽架喎🤓。味道都係不過不失啦,冰底係椰汁冰,芋圓唔算好有味,配埋個球冇乜味紫薯,當過下口癮啦。-去到長沙灣食糖水,見哩間冇乜人就入去試下啦,佢地甜品款式好鬼多,不過出野超級慢,旁邊枱既人叫左個香蕉船,都等左成八個字,司令叫既野更加唔洗諗啦,成大半個鐘都未有,好在唔趕時間慢慢坐炸,再去既話就免啦😂。

紫薯脆磚杯($48)

紫薯芋圓冰($41)
2017-08-26 356 瀏覽
係長沙灣食完壽司,諗住搵下附近一D特色甜品。 好開心搵到呢間甜一刻,又見佢食評品唔差。 check埋星期六開4點 就決定帶媽咪去試,點知去到 未開門佢個門口仲有張營業時間 都係開4點!真係呆左⋯摸門丁⋯咁小既營業時間都唔update。令人失望

就決定帶媽咪去試,點知去到 未開門
佢個門口仲有張營業時間 都係開4點!
真係呆左⋯摸門丁⋯
咁小既營業時間都唔update。令人失望
2017-03-13 499 瀏覽
食完晚飯就想食甜品,似乎係香港人既壞習慣。出到深水埗區真係大把野食!一入呢間「甜一刻」果陣榴槤味就湧出來,搞到我望住個餐牌,明明幾百樣嘅選擇,我就係咁要搵榴槤嘅產品出嚟。結果叫咗呢個--榴槤依人。有椰汁冰、有啲珠、有凉粉、同埋主角榴槤。舊榴槤雪硬左!好彩都食到果肉。店舖話係D24. 不過我唔識分。凈係知道好味啫。同行朋友叫左--朱古力奬門人,係朱古力雞蛋仔再有野響中間,偷左佢粒雞蛋仔。無蛋味,但外脆內軟,好Q. 有咬口。
食完晚飯就想食甜品,似乎係香港人既壞習慣。

出到深水埗區真係大把野食!

榴槤依人
2017-03-12
$50 (宵夜)
榴槤依人
2016-11-05 652 瀏覽
吐司好多口味都食過, 枕頭吐司都是第一次試, 呢個枕頭吐司, 面層是棉花糖, 下層是吐司, 配上朱古力醬汁及雪糕, 口感都幾得意, 棉花糖就軟淋淋, 吐司就脆口, 幾新鮮。另一推介: 益力多沙冰, 不太甜, 不錯。

另一推介: 益力多沙冰, 不太甜, 不錯。
2016-11-05
2016-04-24 877 瀏覽
食完晚飯想食甜品見呢間裝修都唔錯,又唔洗等位決定一試點咗傳統香蕉船雪糕係芒果,士多啤梨同朱古力味道不過不失薑汁芝麻湯圓薑汁夠濃,但上枱時溫度不夠熱仲有香芒芋圓(唔記得個全名)芒果味較淡芋圓軟硬度稍硬,口感一般不過呢度嘅衛生真係好差我地食到一半有隻成2吋長嘅大曱甴從天而降跌咗喺我膊頭上😱😱😱😱😱條件反射下當堂大嗌同掃走隻嘢跟著有位女職員出來了解我地要求佢地道歉同解釋返雖然佢地有講對唔住但係佢地竟然話「曱甴唔係我地養,我地無辦法」聽到呢個咁不負責任嘅解釋已經無辦法再同佢地溝通啱啱上來睇返openrice comment原來有人已經評論過呢度嘅衛生情況總括一句,如果大家對細菌有抗體又唔介意食d唔好食嘅嘢可以一試嘅
食完晚飯想食甜品

見呢間裝修都唔錯,又唔洗等位

決定一試

點咗傳統香蕉船
雪糕係芒果,士多啤梨同朱古力
味道不過不失

薑汁芝麻湯圓
薑汁夠濃,但上枱時溫度不夠熱

仲有香芒芋圓(唔記得個全名)
芒果味較淡
芋圓軟硬度稍硬,口感一般

不過呢度嘅衛生真係好差

跟著有位女職員出來了解

我地要求佢地道歉同解釋返

雖然佢地有講對唔住

但係佢地竟然話

「曱甴唔係我地養,我地無辦法」

聽到呢個咁不負責任嘅解釋

已經無辦法再同佢地溝通

啱啱上來睇返openrice comment

原來有人已經評論過呢度嘅衛生情況

總括一句,如果大家對細菌有抗體

又唔介意食d唔好食嘅嘢

可以一試嘅
2016-04-23
$33 (宵夜)
2016-03-19 638 瀏覽
昨晚飯後路經這甜品店,看到門口這招牌好吸引,我們決定入去一試甜品 我點了個 "榴連依人" (店主選用 D24 榴連作食材) ,榴連果然香滑,配上粒粒爽脆意米,味道一吃停不了口! 薑汁小丸子,特濃薑汁加軟滑小湯圓!

薑汁小丸子,特濃薑汁加軟滑小湯圓!
2016-03-17
2015-07-29 543 瀏覽
好耐之前係團購買左優惠券所以去左深水埗既甜一刻食,味道比較普通,同埋塊窩夫窿左小小,不過記得價錢好平,所以不過不失啦環境麻麻比較細,搵左一段路先見到鋪頭,但哩個心太軟朱古力都幾好食,而且個陣夜12點去都未關鋪,住係深水埗既朋友仔可以有多個選擇,只係甜品賣相差左小小
2015-03-13 382 瀏覽
初初開啲窩夫不錯的、仲有秘製雞翼尖個汁好好味。近日再光顧,已經水準下了。食品質素差,價錢比起附近的貴,但麵包似隔夜、芒果又過熟。感覺很差、中式糖水好稀。感覺好怪。
2015-03-09 377 瀏覽
假日在旺角晚餐後,走到深水埗打算食個甜品糖水才回家。本來想去松記的,但由於人太多了,於是周圍再逛走到了較為偏靜的甜一刻。第一次到甜一刻,店內以桃紅/粉紅為主題,很少女的裝修。是夜店內有不少食客,不過幸好不用等位。寶寶點了傳統中式糖水芝麻湯丸,我點了芒果蜜糖脆磗(轉綠茶雪糕)。湯丸一碗6粒,芝麻餡蠻滿的,不過皮不夠薄。我的芒果蜜糖脆磗(轉綠茶雪糕),賣相很吸引。蜜糖脆磗切開的大小適中,而且焗得很香脆,口感很好。再加上芒果醬的甜味,配起來很好味。雪糕蠻香綠茶味,冰涼的綠茶雪糕加上酥香的脆磗,令人回味。
第一次到甜一刻,店內以桃紅/粉紅為主題,很少女的裝修。
湯丸一碗6粒,芝麻餡蠻滿的,不過皮不夠薄。
芝麻湯丸
芝麻湯丸
我的芒果蜜糖脆磗(轉綠茶雪糕),賣相很吸引。
芒果蜜糖脆磗(轉綠茶雪糕)
雪糕蠻香綠茶味,冰涼的綠茶雪糕加上酥香的脆磗,令人回味。
2015-02-20 217 瀏覽
開業初期是非常有心,直到冬天加推中式熱洪洪糖水也是品質不錯。但近來再幫襯已經決定不再光顧。腐竹糖水這些低成本的、竟然是以砂糖來造出甜味、還有吃得出是加水的。喳咋更加恐怖。加水混糖的情況更嚴重至不能入口。住在附近實在太多選擇。從此要我花雙陪價錢再光顧需很大勇氣。

住在附近實在太多選擇。從此要我花雙陪價錢再光顧需很大勇氣。
2015-01-20
外賣自取
2014-12-23 388 瀏覽
同朋友食完晚飯 佢地講話不如食埋糖水先 咁就陪佢地食啦 佢地帶左我黎甜一刻到食睇左好耐唔知食乜好 就叫左窩夫黎食 個窩夫唔算好食 價錢幾多唔記得 我覺得有小小乾同硬 同埋加左士多啤梨醬有d甜所以覺得唔算太好食 不過見賣相都幾好就冇所謂啦
睇左好耐唔知食乜好 就叫左窩夫黎食

個窩夫唔算好食 價錢幾多唔記得
我覺得有小小乾同硬 同埋加左士多啤梨醬有d甜
所以覺得唔算太好食 不過見賣相都幾好就冇所謂啦
20 分鐘 (堂食)
宵夜