招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面議)
2023-11-06 31 瀏覽
#20231026 📝📍 甜姨姨 @auntiesweethk 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓177號舖 🍽️銅鑼灣|天后|旺角均有分店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#芒果大合奏 $60#椰果 +$12💭 上枱果下已經有驚喜,因為佢唔係用啲頹碗,係用個好優雅既木盤配個透明大碗,成件事即刻高級晒🤩呢個大合奏真係有好多種唔同層次,首先有芒果雪糕既入口即溶🍦有布甸既彈下彈下🍮有呂宋芒既軟淋🥭最特別係有芒果乾既煙韌,🐽未試過食甜品有芒果乾係入面,芒果控真係必食😎.#榴槤豆腐花 $68#榴槤肉 +$45💭 豆腐花本身夾榴連汁成件事本身已經毫無違和感,加埋榴槤肉真係無得頂💯不過呢個配搭好似唔多見,鐘意食榴槤既強烈推介叫埋個榴槤肉,creamy既口感再加埋食到啲榴槤衣,🐽就算飽到上心口都覺得仲想食呀🤤.#鑽石山美食 #鑽石山黃店 #🐷在鑽石山 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #🐷在銅鑼灣 #天后美食 #天后黃店 #🐷在天后 #旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
#20231026 📝
#芒果大合奏 $60
#椰果 +$12

#榴槤豆腐花 $68
#榴槤肉 +$45

再一次前往食甜姨姨。今次和一大班朋友想食甜品,選了這一間主打刨冰的甜品店。一大班朋友,最正的是可以食足不同的口味。我地一行十人,食左10幾個甜品,每款都試一口,正!!滿足我的甜品胃。🍧刨冰系列🍧1.髒髒冰(黑朱古力)($148)頂上配有400次咖啡和可可粉。配上醬汁可以淋上去。內裡分為幾層,焦糖脆餅、美祿粉、WEISS 85% 朱古力汁、比利時朱古力。邪惡但不膩,好滿足。不消一會兒就食完2.楊枝甘露冰($158)新品系列--楊枝甘露味賣相非常吸引,刨冰外層淋上楊枝甘露醬。頂上有一枝芒果雪條配上醬汁可以淋上去,內有泰國金柚,芒果粒和西米。內裡分為幾層,芒果脆脆、熱情果果凍、芒果粒、椰汁、芒果醬 。口感非常豐富,有著多層的層次。🍮心太軟布丁系列🍮1.特濃朱古力心太軟($98)2.黑心太軟(海邊走走)($128)3.流心芒果布丁($76)🍨豆花傳統系列🍨1.草莓乳酪涼粉($ 49)2.即撞木桶豆腐花(熱)($45)3.榴槤豆腐花($80)4.豆漿迷你芝麻湯圓($52)5.薑湯迷你芝麻湯圓($40)6.蛋白杏仁茶($55)7.香滑芝麻糊($15)8.暖心手工芋園($58)🥞班戟系列🥞1.芒果班
再一次前往食甜姨姨。

今次和一大班朋友想食甜品,選了這一間主打刨冰的甜品店。

一大班朋友,最正的是可以食足不同的口味。

我地一行十人,食左10幾個甜品,每款都試一口,正!!

滿足我的甜品胃。

🍧刨冰系列🍧

1.髒髒冰(黑朱古力)($148)
頂上配有400次咖啡和可可粉。

配上醬汁可以淋上去。

邪惡但不膩,好滿足。

不消一會兒就食完
2.楊枝甘露冰($158)
新品系列--楊枝甘露味

賣相非常吸引,刨冰外層淋上楊枝甘露醬。
頂上有一枝芒果雪條

配上醬汁可以淋上去,內有泰國金柚,芒果粒和西米。

口感非常豐富,有著多層的層次。
🍮心太軟布丁系列🍮

1.特濃朱古力心太軟($98)

2.黑心太軟(海邊走走)($128)

3.流心芒果布丁($76)

🍨豆花傳統系列🍨
1.草莓乳酪涼粉($ 49)

2.即撞木桶豆腐花(熱)($45)

3.榴槤豆腐花($80)

4.豆漿迷你芝麻湯圓($52)

5.薑湯迷你芝麻湯圓($40)

6.蛋白杏仁茶($55)

7.香滑芝麻糊($15)

8.暖心手工芋園($58)

🥞班戟系列🥞

1.芒果班戟(2件)($68)

2.榴槤班戟(2件)($78)

2023-11-04
2023-11-05 31 瀏覽
今日係鑽石山行街,係一樓Donik 對面見到甜姨姨甜品店,門口餐牌圖片甜品介紹非常吸引我😎入內自行用Qr code 落單十分方便。🪑店內裝修寬闊。🥥甄沾記心太軟主要係俾佢嘅介紹片吸引,於是試吓啦。甄沾記椰子味嘅雪糕再配上心太軟切開心太軟馬上湧出焦糖椰子醬,濃濃的焦糖味,再加上椰子雪糕。比較甜,式合年青少年品嚐,中年以上人士就會覺得比較甜啦.🤣

🪑店內裝修寬闊。
🥥甄沾記心太軟
主要係俾佢嘅介紹片吸引,於是試吓啦。
甄沾記椰子味嘅雪糕再配上心太軟
比較甜,式合年青少年品嚐,中年以上人士就會覺得比較甜啦.🤣
-甜姨姨🤩估唔到唔洗過海都食到~今次係鑽石山開左新分店☺️-留戀💛($148)其實係榴槤刨冰~成個刨冰散發出陣陣的榴槤香味🥰好吸引刨冰最上面係榴槤蓉和忌廉,食之前一定要淋埋榴槤醬~味道食落都好濃╰(*´︶`*)╯♡食到中間都有榴槤蓉,好正😋食到底部會有豆腐花這個配搭不錯👍榴槤控可以試下(о´∀`о)旁邊仲有2粒抺茶蕨餅,口感不似平時食的柔軟煙韌😅食落偏實,如果可以軟身和煙韌d就好啦🥲-甄沾記心太軟 ($128)依個心太軟好吸引🤩外脆內軟,一切開就流出香甜的焦糖椰醬🫶🏻味道不會太甜,好好食,又不會太乾(*´◒`*)熱烘烘的心太軟配凍冰冰嘅椰子味雪糕一齊食👍🏻雙重享受😎旁邊有好多椰子片脆脆和餅碎🥳口感豐富~大推!必點(๑・̑◡・̑๑)-八寶手工芋圓($58)紫糯米|椰汁|手工三色芋圓|西米|薏米|紅豆|珍珠依個好足料🙌🏻一次可以試曬咁多款材料~而芋圓食起嚟煙煙韌韌,好有咬口♪(´ε` )整體食落不算好甜,層次豐富👏🏻好好食(*´◒`*)-榴槤班戟(2件)($78)依個pancake都幾好食٩(^‿^)۶綠色的外皮包住忌廉同榴槤蓉👍🏻榴槤蓉真係好香~忌廉好滑👐🏻-Name🏠: 甜姨姨 Auntie

甜姨姨🤩
估唔到唔洗過海都食到~
今次係鑽石山開左新分店☺️
留戀💛($148)
其實係榴槤刨冰~
成個刨冰散發出陣陣的榴槤香味🥰
好吸引
刨冰最上面係榴槤蓉和忌廉,食之前一定要淋埋榴槤醬~
味道食落都好濃╰(*´︶`*)╯♡
食到中間都有榴槤蓉,好正😋
食到底部會有豆腐花
這個配搭不錯👍
榴槤控可以試下(о´∀`о)
旁邊仲有2粒抺茶蕨餅,
口感不似平時食的柔軟煙韌😅
食落偏實,如果可以軟身和煙韌d就好啦🥲
留戀

甄沾記心太軟 ($128)
依個心太軟好吸引🤩
外脆內軟,一切開就流出香甜的焦糖椰醬🫶🏻
味道不會太甜,
好好食,又不會太乾(*´◒`*)
熱烘烘的心太軟配凍冰冰嘅椰子味雪糕一齊食👍🏻
雙重享受😎
旁邊有好多椰子片脆脆和餅碎🥳
口感豐富~
大推!必點(๑・̑◡・̑๑)
甄沾記心太軟

八寶手工芋圓($58)
紫糯米|椰汁|手工三色芋圓|西米|薏米|紅豆|珍珠
依個好足料🙌🏻
一次可以試曬咁多款材料~
而芋圓食起嚟煙煙韌韌,好有咬口♪(´ε` )
整體食落不算好甜,層次豐富👏🏻
好好食(*´◒`*)
八寶手工芋圓

榴槤班戟(2件)($78)
依個pancake都幾好食٩(^‿^)۶
綠色的外皮包住忌廉同榴槤蓉👍🏻榴槤蓉真係好香~
忌廉好滑👐🏻
榴槤班戟

Name🏠: 甜姨姨 Auntie Sweet
Location📌:鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓177號舖(港鐵鑽石山站 C2 出口,, 步行約2分鐘)
價錢💰:榴槤班戟(2件)($78),八寶手工芋圓($58),甄沾記心太軟 ($128),留戀($148)
留戀
甄沾記心太軟
八寶手工芋圓
榴槤班戟
2023-10-27 31 瀏覽
甜姨姨甜品店於銅鑼灣分店有去食過,品嚐佢的甜品。佢最出名日式刨冰的甜品足料及不會太甜,另有中式、台式及西式甜品十分多元化。配合不同年齡層所喜歡嘅款式甜品👍今次知道係鑽石山開分新店,專程同幾個朋友們到新店品嚐佢嘅甜品,店內使用Qr code 落單,好方便👍榴槤愛好者必選:極力推薦🏆🍧榴槤班戟(2件)🏆榴槤係用泰國金枕頭榴槤肉,超多👏榴槤肉😃入口十分之滿足,好香好甜好好味👍🍨榴槤奶凍🏆雪糕質感的奶凍,配上超多泰國金枕頭榴槤肉,好好味十分滿足。👏👏超級喜歡食榴槤嘅朋友,店舖係可以另外再加榴槤肉👏👏🍨楊枝甘露冰呢個刨冰超級大,甜甜的芒果同埋芒果冰幾個朋友一齊分甘同味🥰🥚蛋白杏仁茶(熱)具有豐富的蛋白質和杏仁的營養,甜味恰到好處👍下次會再食🍵豆漿迷你芝麻湯圓豆漿好滑配薏米及芝麻湯圓。好特別但係又好夾👍👍🍮芒果班戟(2件)班戟皮薄簿的包着芒果及cream ,芒果香甜👍👏總括今次到新分店品嚐沒有令我失望。大家都食得好好開心🥳真係男女老幼都啱食。

榴槤愛好者必選:極力推薦🏆
🍧榴槤班戟(2件)🏆

🍨榴槤奶凍🏆
雪糕質感的奶凍,配上超多泰國金枕頭榴槤肉,好好味十分滿足。
👏👏超級喜歡食榴槤嘅朋友,店舖係可以另外再加榴槤肉👏👏

🍨楊枝甘露冰
呢個刨冰超級大,甜甜的芒果同埋芒果冰
幾個朋友一齊分甘同味🥰

🥚蛋白杏仁茶(熱)
具有豐富的蛋白質和杏仁的營養,甜味恰到好處👍下次會再食

🍵豆漿迷你芝麻湯圓
豆漿好滑配薏米及芝麻湯圓。好特別但係又好夾👍👍

🍮芒果班戟(2件)
班戟皮薄簿的包着芒果及cream ,芒果香甜👍👏

2023-10-26
2023-10-26 26 瀏覽
喺荷李活廣場食完晚飯,其實都已經食到好飽,但係經過甜姨姨,猶豫咗一陣,見到大家碗甜品都大大碗,最後都決定入去,咁先至不枉今日到此一遊。今日我哋每人叫咗一個甜品:楊枝甘露 $58手工仙草芋圓 $58堂食真係大大碗,好誇張。楊枝甘露啲芒果係一片片,好大塊,好多西米好抵食,個芒果底真係好掂。我屋企人就話仙草芋圓好足料,食到佢好飽。後記:之後我哋試過有一次再鑽石山,順便買外賣糖水返屋企食,發覺外賣會細碗啲,所以大家要留意啊

今日我哋每人叫咗一個甜品
楊枝甘露 $58
手工仙草芋圓 $58

楊枝甘露
仙草手工芋圓

2023-10-16
楊枝甘露
仙草手工芋圓
除咗串燒,甜品甜點都係我哋🥥family嘅favourite 🤤(其實我哋真係好鬼鍾意周圍去飲飲食食😝)。我哋聽聞鑽石山有個好出名嘅甜姨姨,所以趁住重陽假期,今日走咗去探望下甜姨姨。我哋一行3大2小,我哋點咗以下嘅甜品🤩❤︎︎流心芒果布丁 $58我想講呢款甜品上台唔夠5分鐘,已經比兩隻🥥🥥妹妹K.O.咗,我哋三個大人試嘅機會都冇🥲❤︎︎榴槤涼粉 $68好大份好大份,榴槤肉質正,加埋椰汁涼粉好好味,鍾意食榴槤嘅朋友一定鍾意。❤︎︎楊枝甘露冰 $158呢款係甜姨姨新出嘅冰🧊冰🧊,又係好鬼正,刨冰裡面有很多層,包括芒果脆片、椰奶、百香果瓊脂果凍等等,口感一流。❤︎︎甄沾記心太軟 $128呢款又係比嗰兩隻🥥🥥妹妹自己K.O.咗,我眼見佢哋一切開個心太軟,啲流心就係咁流出嚟,Wooooohooooo,睇到我流晒口水,我食咗少少嗰啲餅碎,嘩真係好好食,無得頂🤤🤤🤤另外因為呢個係即叫即整,所以我哋都等咗大概15至20分鐘,不過好值得。❤︎︎即撞木桶豆腐花 $45我從來未食過咁滑嘅豆腐花😍,甜姨姨註明係即叫即撞,所以我哋都等咗15分鐘左右,豆花一入口好幼滑,好好好正。✪總括以上五款甜品都大力推介俾大家,甜姨姨嘅甜品都大大
我哋一行3大2小,我哋點咗以下嘅甜品🤩

❤︎︎流心芒果布丁 $58

❤︎︎榴槤涼粉 $68

❤︎︎楊枝甘露冰 $158

❤︎︎甄沾記心太軟 $128

❤︎︎即撞木桶豆腐花 $45

✪總括
以上五款甜品都大力推介俾大家,甜姨姨嘅甜品都大大份,好啱三五成群一齊嚟分享品嚐,除咗鑽石山銅鑼灣都有分店,地點非常就腳,甜品性價比又高,好值得親朋好友來共聚飯後甜品的地方。

大大大力推👍🏾

推介指數:9/10
可能係暫時我哋最鍾意嘅一間甜品店🍨每次去都有新驚喜,而且質素永遠都keep到真係抵佢哋越做越多分店,誠意滿分🤩. 📍楊枝甘露冰 ($158) 𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗛𝗮𝗯𝗶𝗯𝗶 我哋好鍾意食呢到嘅刨冰🍧,今次新出咗楊枝甘露味 賣相依舊澎湃🤤,真係忍唔住相機食先📸 置頂有芒果雪條🥭,外層淋上楊枝甘露醬💛 加入熱情果果凍、芒果脆脆同菲律賓呂宋芒做配料 口感豐富,味道香甜唔會膩 愈食愈有驚喜,真係冇得輸🫶🏻. 📍留戀($193) 𝗞𝗶𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲 𝗦𝗼𝗳𝘁𝗹𝘆 (𝗗𝘂𝗿𝗶𝗮𝗻) 由第一啖食到最尾都有榴槤肉💛 雖然呢款價錢較貴,不過榴槤份量慷慨‼️ 刨冰幼細🍧加上濃厚忌廉同榴槤肉堅係唔錯 加$45有100𝗴榴槤肉,唔怕唔夠食😋 . 📍甄沾記心太軟($128) 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝗖𝗮𝗸𝗲 心太軟即叫即焗,旁邊配咗甄沾記雪糕同焦糖脆餅碎🤎🧡 椰子味濃郁又夠香甜🥥好食! . 📍特濃朱古力心太軟($98) 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 心太軟可選配𝗛𝗮𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇比利時朱古力雪糕🍨 雪糕同𝗢𝗿𝗲𝗼碎再加埋流心嘅心太軟真係冇得輸😍 朱古力味勁濃🍫必食推介👏

可能係暫時我哋最鍾意嘅一間甜品店🍨
每次去都有新驚喜,而且質素永遠都keep到
真係抵佢哋越做越多分店,誠意滿分🤩
📍楊枝甘露冰 ($158)
𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗛𝗮𝗯𝗶𝗯𝗶
我哋好鍾意食呢到嘅刨冰🍧,今次新出咗楊枝甘露味
賣相依舊澎湃🤤,真係忍唔住相機食先📸
置頂有芒果雪條🥭,外層淋上楊枝甘露醬💛
加入熱情果果凍、芒果脆脆同菲律賓呂宋芒做配料
口感豐富,味道香甜唔會膩
愈食愈有驚喜,真係冇得輸🫶🏻

📍留戀($193)
𝗞𝗶𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗠𝗲 𝗦𝗼𝗳𝘁𝗹𝘆 (𝗗𝘂𝗿𝗶𝗮𝗻)
由第一啖食到最尾都有榴槤肉💛
雖然呢款價錢較貴,不過榴槤份量慷慨‼️
刨冰幼細🍧加上濃厚忌廉同榴槤肉堅係唔錯
加$45有100𝗴榴槤肉,唔怕唔夠食😋

📍甄沾記心太軟($128)
心太軟即叫即焗,旁邊配咗甄沾記雪糕同焦糖脆餅碎🤎🧡
椰子味濃郁又夠香甜🥥好食!

📍特濃朱古力心太軟($98)
𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
心太軟可選配𝗛𝗮𝗮𝗴𝗲𝗻-𝗗𝗮𝘇比利時朱古力雪糕🍨
雪糕同𝗢𝗿𝗲𝗼碎再加埋流心嘅心太軟真係冇得輸😍
朱古力味勁濃🍫必食推介👏🏻

之前試過佢地銅鑼灣店嘅刨冰今次見佢地喺九龍區開咗分店即刻去左食😋相比之下覺得哩間位置闊落好多食落更加舒服😌🍓初心 $128係士多啤梨味嘅冰底🍓配上士多啤梨乳酪醬可以淋上去淋咗個乳酪醬之後個味酸酸甜甜咁正好多😋入面有脆嘅士多啤梨乾粒粒🍓個底仲會有啲椰果所以個口感都幾豐富😎哩款味道整體較refresh🫶🏻雖然依家都好食但同男小編都認為如果冰底直接係士多啤梨乳酪味會更正🫶🏻淋完醬得面頭個層有乳酪味係唔夠喉😂👍🏻推薦指數4.4/5💛留戀 $148一上枱已經勁大陣榴蓮味🤣淋上連附嘅檔蓮醬之後味道更濃而入面都有勁多嘅金枕頭果肉😳榴蓮控一定會勁滿足嘅程度但略嫌個冰底唔似其他2款咁哩款冰底就咁食嘅話好似冇乜味🧐好彩榴蓮果肉份量真係好多所以搭救番😌底下就有豆腐花唔知係咪驚啲人食完口臭所以用黎清下lmao👍🏻推薦指數4.3/5🍫400次髒髒Kitkat冰 $1483款入面我同男小編都最鐘意哩款🥰因為佢係味道同口感上都係最豐富嘅👍🏻係朱古力冰底 外層再灑咗朱古力粉而面頭層cream唔係普通cream係用400次咖啡整成☕️所以食落口感比較light而且好濃嘅咖啡味😎入面仲有美祿粉同朱古力粒同kitkat餅乾碎
之前試過佢地銅鑼灣店嘅刨冰

整體黎講真係好唔錯
朱古力控必試
👍🏻推薦指數4.5/5
2023-10-10 313 瀏覽
甜姨姨的港式口味刨冰有誰沒有試過?甜姨姨常推獨特創新口味,又時與品Crossover,甜品美味又有新意。近來發現甜姨姨鑽石山新店,還有與土砲品牌聯乘的新品味,近水樓台便能來試試新口味。若到訪過銅鑼灣店的,定會感受到店風迥然不同。日系昭和復古風,溫暖的木系色調,感覺更像咖啡店,一改甜姨姨的傳統形象。欣賞新店的小心思,牆上木質香港地圖很親切,暖簾吊燈和風感滿滿的,點是在商場内,隨著分店愈來愈多,便不用受排隊之苦了。海邊走走、黑芝麻、黃澄澄、裝的都是文迪心水,但今次遇上了土砲一椰子糖品牌甄沾記刨冰,瞬間喚起文迪童年舊時代的回憶,黃橙三色的椰子糖,椰糖的天然甜美百吃不厭,真令人懷念那簡單純粹的年代。甜品旁邊樹立著一張紙卡,插畫詳細介紹刨冰的配料成份,有着韓系咖啡店的認真、細緻。【甄沾記】($148)甄沾記是上一代的集體回憶!色彩鮮明的糖果包裝,甄沾記椰子糖香甜的椰糖口味,成為上一代的甜蜜回憶❤️甜姨姨的【甄沾記】,百分百還原了甄沾記椰子糖的神韻。綿密細碎的刨冰配搭著椰子汁、黃豆粉蕨餅,滿滿的儀式感令人愉悅,刨冰不再是作為冰的而存在。而是令人愉悅的藝術了。富層次的刨冰,忌廉、椰子脆片配脆脆米芒果糯
【甄沾記】($148)
【甄沾記】($148)
富層次的刨冰,忌廉、椰子脆片配脆脆米芒果糯米飯,口感甜甜脆脆,刨冰配椰子焦糖汁,再澆上椰子汁完全是童年甄沾記的味道,内藏椰子雪糕細滑富奶香,豐富的食感,又保留了甄沾記的神韻,是記憶中的美味!
還記得甄沾記是童年的最愛,紅橙綠三色的椰糖,充滿了東南亞的風情,百年糖果店經歷了沉寂低潮,期望這古早美味從此不再消逝。
2023-09-06
$70 (宵夜)
2023-10-09 29 瀏覽
//02 10 23 晴天🌞17:00 鑽石山 荷里活廣場@auntiesweethk 人氣爆燈嘅「甜姨姨」,經常都會搞搞新意思。最近,佢就聯同百年品牌「甄沾記」推出咗一系列非常特別嘅椰子甜品🥥。相信大家肯定見過「佢」嘅零食,每當農曆新年,呀媽嘅「全盒」總係會出現好多五顏綠色、圓軲轆嘅椰子糖🍬,而呢啲椰子糖就係出自「甄沾記」啦!/所以,今次crossover絕對充滿童年回憶啊👧🏻~-甄沾記心太軟 HKD$128—————————————————————————傳統甄沾記特硬椰子糖味道 心太軟 食嗰陣外脆內軟 切開後 随即湧出大量 暖笠笠嘅焦糖椰子醬兩者味道平衡得非常完美 絕對唔會過於甜膩 以及 單一 同時亦可以食到 焦糖 & 椰子嘅獨特香氣再配埋凍冰冰嘅椰子雪糕一冷一熱 為感官帶嚟雙重享受心太軟灑滿 Lotus焦糖餅碎食落去口感加倍飽滿留戀 HKD$148—————————————————————————冰底選用純淨日本水所以質感會更滑、更輕刨冰味道層次豐富表面 淋滿金枕頭榴槤汁 同 奶蓋頂層及裏面 會遍佈金枕頭榴槤肉最底層 則有滑捋捋嘅豆腐花每啖都入口即溶 而且滲透住「金枕頭」嘅香
02 10 23 晴天🌞
17:00 鑽石山 荷里活廣場
@auntiesweethk

所以,今次crossover絕對充滿童年回憶啊👧🏻~

甄沾記心太軟 HKD$128

心太軟灑滿 Lotus焦糖餅碎
食落去口感加倍飽滿

留戀 HKD$148
冰底選用純淨日本水
所以質感會更滑、更輕

刨冰味道層次豐富
表面 淋滿金枕頭榴槤汁 同 奶蓋
頂層及裏面 會遍佈金枕頭榴槤肉
最底層 則有滑捋捋嘅豆腐花

每啖都入口即溶 而且滲透住「金枕頭」嘅香甜
作為榴槤控 食完覺得夠晒滿足

特濃朱古力心太軟 HKD$98
心太軟 有濃郁嘅朱古力味道

咬落去煙韌度適中、唔黐牙
兼帶有鬆化嘅效果

輕輕切開後 更會湧出大量 暖笠笠嘅流心朱古力

芒果班戟 (2件) HKD$68
班戟皮薄餡靚 忌廉滑而不膩
裏面會有好大舊新鮮芒果肉,又甜又多汁

自家仙草手工芋圓 (凍) —————————————————————————
芋圓分別有3種:芋頭、地瓜、紫薯
食起嚟煙煙韌韌、非常有咬口

仙草滑溜、Q彈,味道清甜
有多款配料襯托:西米、紅豆、珍珠

豆漿迷你芝麻湯圓 (熱) HKD$52
豆漿天然 淺微嘅豆香 入口順滑
芝麻湯圓 軟糯流心
2023-10-02
$150 (其他)
  • 甄沾記心太軟
2023-10-03 103 瀏覽
之前就已經聽過呢間出名既甜品鋪,難得佢地喺鑽石山荷里活廣場開設新分店仲要撞正有刨冰買一送一既優惠,當然要約埋朋友落堂一齊黎食!可能因為系商場入面,鋪面唔算好大座位都偏迫,有對牆食既位,相對唔方便一堆人一齊分食甜品呢度用Qr code 落單,好方便!我地5個人總共叫左4份刨冰,每份都好大本身想試400次髒髒Kitkat冰 & 汪阿姐,可惜已經冇哂 TT每份刨冰都有配一份椰果同埋相應既醬 for 下部分的冰黃到金每個刨冰都超高超大,甜甜的芒果同埋芒果冰,好消暑!個底仲要係楊枝甘露!!一d都唔單調不過如果介意椰子汁既人要注意一下,中間食出有椰汁冰初心食得出有草莓乾同埋椰果仲有草莓雪糕呢隻粉紅色超啱打卡!!! 朱古力森林上面朱古力,下面薄荷底配埋另上既朱古力醬係一流!!!呢間朱古力冰真係濃好想試埋400次髒髒Kitkat冰呀~~~黑極(海邊走走)我既NO.1 冰個冰最上面係海邊走走既芝麻蛋卷下面係豆腐花同埋黑芝麻雪糕芝麻味超濃,鍾意芝麻絕對唔可以錯過
仲要撞正有刨冰買一送一既優惠,當然要約埋朋友落堂一齊黎食!

可能因為系商場入面,鋪面唔算好大
座位都偏迫,有對牆食既位,相對唔方便一堆人一齊分食甜品
呢度用Qr code 落單,好方便!
我地5個人總共叫左4份刨冰,每份都好大
每份刨冰都有配一份椰果同埋相應既醬 for 下部分的冰

黃到金
每個刨冰都超高超大,甜甜的芒果同埋芒果冰,好消暑!
個底仲要係楊枝甘露!!一d都唔單調
不過如果介意椰子汁既人要注意一下,中間食出有椰汁冰

食得出有草莓乾同埋椰果
仲有草莓雪糕
呢隻粉紅色超啱打卡!!!

朱古力森林
上面朱古力,下面薄荷底
配埋另上既朱古力醬係一流!!!
呢間朱古力冰真係濃
好想試埋400次髒髒Kitkat冰呀~~~

黑極(海邊走走)
黑極
我既NO.1 冰
個冰最上面係海邊走走既芝麻蛋卷
下面係豆腐花同埋黑芝麻雪糕
芝麻味超濃,鍾意芝麻絕對唔可以錯過
2023-09-22
20 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
黑極
2023-10-01 40 瀏覽
Mango 紫米露。平平無奇,唔係特別好食⋯⋯⋯ 一碗要53$ 好貴 仲要外賣85折左 ⋯⋯呂宋芒? 但酸既? 佢做買一送一個時至會諗話去食 核桃糊都係無特別⋯⋯⋯唔覺點解係招牌野 無下次⋯⋯
⋯⋯呂宋芒? 但酸既? 佢做買一送一個時至會諗話去食
核桃糊都係無特別⋯⋯⋯唔覺點解係招牌野

無下次⋯⋯
2023-10-01
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
見到鑽石山分店做緊買一送一優惠,想食刨冰🍧,即刻叫埋朋友去食😋平日下午5點幾去到,勁多學生排隊,排左成個幾鐘先有入座,見到好多味道都好吸引🤪揀左黑芝麻+草莓🍓,兩款都好濃味,仲有椰果附上,有兩杯濃縮汁,食到淡味可加落去👍🏻d冰溶得好快,打卡後快d食,同埋要小心d食到周圍都係💩兩杯d刨冰都食到係真材實料,好重芝麻/ 草莓味,酸酸甜甜好正,令人慾罷不能keep住想繼續食🤣但我覺得草莓味入面有d脆脆,太甜同硬,咬開嗰吓好似蛀牙咁😭🥲買一送一就$64碗,原價$128我就覺得唔會食啦,畢竟你都係食緊水份落肚🤣

d冰溶得好快,打卡後快d食,同埋要小心d食到周圍都係💩

唔洗過港島區就可以食到甜姨姨,仲唔洗室外排隊食,而且鑽石山呢頭真係比較少甜水店🍡· - - · - - · - - · - - ·🔸暖心手工芋圓豆腐花|芝麻湯圓|薑湯|手工三色芋圓|薏米|紅豆|珍珠🔹雪白手工芋圓豆腐花|椰汁|手工三色芋圓|西米|薏米|紅豆|珍珠🔸黑糖珍珠蕨餅黑糖珍珠|日式黃豆粉· - - · - - · - - · - - ·原諒我好耐無食糖水🤏🏻,叫到一枱都係,同埋想食日式黃豆粉蕨餅,所以簡左黑糖珍珠呢款,但黑糖珍珠好煙韌,同蕨餅都係好煙韌,就咬到有啲累🤣🤣兩款糖水都係好足料,但我叫左暖心手工芋圓熱既就唔係熱既(´-ω-`)

· - - · - - · - - · - - ·
🔸暖心手工芋圓