2024-12-09 322 瀏覽
港九新界都有分店嘅韓式燒肉店,位置好方便。店內裝修似韓國啲燒肉店,唔洗專登飛韓國都感覺置身於當地。點左烤牛排骨套餐,同其他韓國菜一樣,有多款前菜,好開胃。牛排骨肥瘦均衡,好易燒,餐廳會有職員幫手燒好,本身係連骨上,仲驚唔方便食,原來燒完會幫手剪開曬,睇番啲相回味番當時嘅味道,帶點油脂香味,未至於入口即溶,有啲咬口,唔會覺得好油膩。煎餅配有額外醬汁,睇落唔多材料,其實食落都唔少食材,賣相金黃色,煎得啱啱好。最後就係水冷麵,冬天食水冷麵感覺就似冬天食雪糕,好爽。水冷麵可以中和返燒肉嘅油脂,麵條爽口彈牙。

2024-12-07 336 瀏覽
最近造訪了沙田石門的田浦肉食韓式料理,這裡的美食讓人回味無窮。首先,餐前的韓式小菜就已經讓我們食欲大開,種類豐富,每一款都非常開胃。我們點了烤豬肉套餐,包括五花肉+豬頸肉。五花肉油脂分佈均勻,豬頸肉則肉質鮮嫩,烤得外酥內嫩,用生菜包來吃超好味。韓式煎餅外脆內軟,配上特製醬料,風味十足。而水冷麵則清爽爽口,非常適合搭配燒烤,讓人感覺清涼解膩。最特別的是生醃醬油蟹,蟹肉鮮嫩,醬油的香氣滲透其中,每一口都充滿了鮮甜的味道。這道菜絕對是整晚的亮點,令人難以忘懷。水冷麵,用清涼的湯底和爽口的麵條,搭配蘿蔔和蛋絲,加了冰塊口感清爽,非常適合作為燒烤之後的解膩菜餚。田浦肉食韓式料理的每一道菜都讓人非常滿意,是一個值得再訪的美食餐廳。

2024-12-07 308 瀏覽
星期六我幾個朋友約好去沙田食韓燒。聽講田浦嘅燒肉好出名,環境又靚,適合聚會。大家都好期待,已經開始諗住要點樣燒肉,本身仲想飲下啤酒,不過最後冇😂,但都食得好開心😀飯糰簡簡單單以麻油和飯素調味,口感滑順,米飯粒粒分明。雖然沒有餡料,但麻油的香氣讓每一口都充滿風味,簡單卻令人滿足😌。小菜分別有泡菜、甜辣青瓜、大豆芽和麻油菠菜泡菜的味道鮮辣可口,酸度適中,十分開胃🤤,搭配其他菜餚非常合適😋。甜辣青瓜清爽可口,青瓜的脆感與甜辣醬的風味相得益彰,讓人感覺清新🤩。大豆芽鮮脆,麻油的香味恰到好處,增加了整體的風味,十分開胃🤤。菠菜的清爽與麻油的香氣完美結合😙,口感滑順,讓人忍不住多吃幾口。水冷麵麵條滑順,湯底清爽,酸辣的味道讓人耳目一新😁!配料新鮮,尤其是雞蛋和黃瓜絲,增添了口感的層次感。烤牛排骨套餐牛排骨是田浦的招牌菜之一,外層烤至焦香,肉質鮮嫩多汁,骨肉分離非常容易。搭配特製醬汁,濃郁的味道令人垂涎。牛排骨的分量十足,讓人非常滿足😌。

飯糰

小菜
分別有泡菜、甜辣青瓜、大豆芽和麻油菠菜

水冷麵

2024-12-07 247 瀏覽
到石門探朋友,她說要帶我到京瑞廣場吃很有feel的韓燒。原來有feel 是因為這裡由韓國人主理,還有oppa 替你燒肉呢😍前菜已經相當豐富,酸酸辣辣的味道很醒胃。我們叫了烤牛排骨套餐,看著oppa熟練地把肉燒好和剪成小份,真的很享受。烤肉充滿油香,非常juicy,伴著菠菜、菇、大豆芽和泡菜一起吃,非常滋味。韓式飯團充滿麻油香,加上粒粒芝麻和紫菜絲,令人大口大口吃。水冷麵我還是頭一次吃,原來是這樣好吃的。冰冰涼涼的湯汁,麵條超彈牙,感覺清新,正好中和烤肉的油膩感。

前菜已經相當豐富,酸酸辣辣的味道很醒胃。

韓式飯團充滿麻油香,加上粒粒芝麻和紫菜絲,令人大口大口吃。

2024-12-06 242 瀏覽
沙田石門呢個地方都算係其中一個需要去發掘好食餐廳嘅隱世地方。就好似呢間韓國餐廳咁,都幾正宗,坐低就有小食,價錢親民食物唔差。🍖烤牛排骨套餐大條又厚身嘅牛排骨,成隻手臂咁長職員會幫手燒,所以負責食就可以。最鍾意嘅食法都一定係生菜包住肉+泡菜再加醬料一啖放入口,有菜嘅清爽之餘又有牛味又有醬汁味🦀生醃醬油蟹蟹都幾大隻厚肉,蟹身吸晒D醬油味,所以好夠味。醬汁入面加左D蔥同辣椒,食起上黎有少少辣同埋隻蟹本身爆晒羔,好香好好食🍙飯糰飯糰幾得意係鴨仔黎,加左D紫菜碎同少少麻油食落都幾香

🍖烤牛排骨套餐
大條又厚身嘅牛排骨,成隻手臂咁長
職員會幫手燒,所以負責食就可以。

🦀生醃醬油蟹
蟹都幾大隻厚肉,蟹身吸晒D醬油味,所以好夠味。
醬汁入面加左D蔥同辣椒,食起上黎有少少辣
同埋隻蟹本身爆晒羔,好香好好食

🍙飯糰
飯糰幾得意係鴨仔黎,加左D紫菜碎同少少麻油食落都幾香
10 分鐘 (堂食)
2024-12-06 258 瀏覽
之前食過大角嘴店,啲oppa會幫手燒肉,食物質素又唔錯,見沙田都開咗間,近近地就約友人去食吓。食韓國菜,有小菜係基本野,小菜都有好多選擇,我哋都refill咗幾次。一直都好想試醬油蟹,叫咗一隻過吓口癮。甜甜鹹鹹地,醃得好入味。見啲韓國人通常用蟹膏撈白飯食,今次夾飯團食,好好味喎!醬油蟹好鮮甜,食過一次就愛上!個飯團有麻油同紫菜味,同醬油蟹一齊食超夾!飯團size剛剛好,一啖醬油蟹,一啖飯團,加埋芝麻嘅飯團,就咁食都好好食。另外叫咗個烤牛排骨,超大條!同啲配菜一齊烤,好香口!肉質好嫩滑,又入味,夾埋配菜食,可以中和肉嘅油膩感,正!📍田浦食肉 (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下19A號舖

📍田浦食肉 (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下19A號舖
2024-12-06 218 瀏覽
約咗朋友喺沙田食飯,佢揀咗呢間韓國餐廳,餐廳位置好近石門站,非常方便。由於我哋唔食牛肉,所以就叫咗一個烤豬肉套餐,套餐包咗五花肉同埋豬頸肉,兩個都係口感屬於非常爽嘅部位!一層層嘅油脂分布,就更加惹味!香氣撲鼻嘅烤豬肉,配搭埋泡菜、大豆芽、菠菜等等嘅配菜一齊食,口感更豐富之餘,味道又更加清新! 韓式煎餅呢個韓式煎餅賣相相當厚實!雞蛋味突出,可以話係老少咸宜雞蛋羮朋友話係韓國家傳戶曉嘅菜式,好多餐廳都有,但我真係第一次食!上菜嘅時候,見到雞蛋澎湃咁想湧出嚟,已經食指大動!估唔到口感係柔軟,又有淡淡嘅蛋香味,食落幾舒服,幾有趣!整體嚟講,成餐飯都食得非常開心,簡單嘅韓國菜式,好味又滿足!

韓式煎餅
呢個韓式煎餅賣相相當厚實!雞蛋味突出,可以話係老少咸宜

雞蛋羮

2024-12-05 201 瀏覽
天氣開始凍啦 所以就想食一啲熱辣辣嘅嘢 今日就去咗沙田食一間韓國燒肉小菜韓國小菜種類多 一坐低職員就提供泡菜 醃青瓜等小菜 好開胃啊🤤大醬湯湯底由韓國特製大醬熬製而成 加入大量蔬菜增添口感層次 帶有一點鹹香 開胃惹味 飲完成個人暖笠笠 冬天飲真係啱曬🥰韓式煎餅韓式煎餅的外皮都酥脆 入邊放咗滿滿嘅材料 望落去都好大塊好厚 食完一塊就已經覺得飽啦🤣烤牛排骨套餐牛排骨連骨上 又厚身又長 呢度仲有店員oppa幫你燒 Oppa燒完仲幫你剪好一塊塊 方便進食🤪牛排骨肉質不錯 燒到外層微焦 入面仍然有肉汁 自己燒一定燒唔到呢個效果🤣

小菜

大醬湯

韓式煎餅

2024-12-05 131 瀏覽
自從睇過韓國戲後,主角食襯韓國菜都喺烤燒肉,今次約閏蜜去沙田食韓式烤燒肉~田浦食肉,餐廳由韓國人主理,食既喺正宗地道韓式燒肉。坐低時,侍應已放滿小菜,有泡菜、釀瓜等等,酸酸辣辣嘅。韓式煎餅較厚身,餡料豐富,食落煙韌Q彈,餡料有韭菜、泡菜等等,額外蘸韓式辣醬汁,非常惹味。揀咗烤豬肉套餐,有五花肉同豬頸肉,豬肉油脂分佈均勻,鮮嫩多汁,烤到金黃色,令外皮好酥脆,食落五花肉口感嫩滑; 豬頸肉帶爽脆,極滿足。我哋仲點一個大醬湯,韓國既國民美食,用味噌大醬煮制成,味道香濃,配料豐富添,食完最後來翻一碗成身暖粒粒。
自從睇過韓國戲後,主角食襯韓國菜都喺烤燒肉,
今次約閏蜜去沙田食韓式烤燒肉~田浦食肉,
餐廳由韓國人主理,食既喺正宗地道韓式燒肉。

坐低時,侍應已放滿小菜,有泡菜、釀瓜等等,
酸酸辣辣嘅。

韓式煎餅較厚身,餡料豐富,食落煙韌Q彈,
餡料有韭菜、泡菜等等,額外蘸韓式辣醬汁,
非常惹味。

揀咗烤豬肉套餐,有五花肉同豬頸肉,
豬肉油脂分佈均勻,鮮嫩多汁,烤到金黃色,
令外皮好酥脆,食落五花肉口感嫩滑;
豬頸肉帶爽脆,極滿足。

我哋仲點一個大醬湯,韓國既國民美食,
用味噌大醬煮制成,味道香濃,配料豐富添,
食完最後來翻一碗成身暖粒粒。

2024-12-04 164 瀏覽
bookmark已久的燒肉店,有專人燒肉,坐低等食就得。一坐低店員先上豐富前菜~好幾個小菜~可以任添!!✨烤牛排骨套餐烤牛排骨份量十足,大大條,牛骨相當厚身!!牛排骨無加調味下牛肉味濃多汁,食到原汁原味,油脂香味十足,好食!配上生菜蒜去食,無得彈~店員會幫手燒同剪埋,牛肉燒到剛剛好唔怕太老。✨大醬湯 天氣涼最適合飲熱湯~湯底味道香濃,微辣惹味,飲完暖笠笠!!配料有有滿滿的豆腐、金菇、櫛瓜等。份量兩個人都好夠!!✨生醃醬油蟹居然有醬油蟹~蟹膏生醃醬油蟹醬油味唔會死鹹,鮮甜肥美多膏見到橙黃色的膏好滿足~好開心。白飯小偷~
bookmark已久的燒肉店,
有專人燒肉,坐低等食就得。
一坐低店員先上豐富前菜~
好幾個小菜~可以任添!!

✨烤牛排骨套餐
烤牛排骨份量十足,大大條,牛骨相當厚身!!
牛排骨無加調味下牛肉味濃多汁,食到原汁原味,
油脂香味十足,好食!
配上生菜蒜去食,無得彈~
店員會幫手燒同剪埋,牛肉燒到剛剛好唔怕太老。

✨大醬湯
天氣涼最適合飲熱湯~
湯底味道香濃,微辣惹味,飲完暖笠笠!!
配料有有滿滿的豆腐、金菇、櫛瓜等。
份量兩個人都好夠!!

✨生醃醬油蟹
居然有醬油蟹~蟹膏
生醃醬油蟹醬油味唔會死鹹,鮮甜肥美多膏
見到橙黃色的膏好滿足~好開心。
白飯小偷~
2024-11-14
2024-12-03 131 瀏覽
好耐無約過朋友去韓燒,天氣開始轉涼,果然要食下燒肉暖下身先得🫰🏻 食得韓國菜就一定要食下泡菜,入臺就會上泡菜同啲涼拌小菜都好入味,好正呀。 烤牛排骨套餐 大大件排骨,醃得好入味🫰🏻肉質新鮮又唔會好易燶,大件上仲驚食唔到,原來會來幫手烤埋仲會剪細件🤩 生醃醬油蟹 調味料十足,有好香嘅蟹膏味鹹,蟹肉新鮮,鮮味十足。 飯糰 食完蟹同燒肉比較濃味,食翻啖飯就啱哂🤭有紫菜同芝麻一齊好香。 水冷麵 我最愛嘅水冷麵,有青瓜同蛋絲加上冰涼嘅溫度好清新,又帶陣陣嘅麻油香味,令人食唔停口。 📍田浦食肉 沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下19ᴀ號舖 #韓國菜 #韓燒 #燒肉 #冬天 #ʜᴋɪɢ #ʜᴋꜰᴏᴏᴅɪᴇ #ʜᴋɪɴꜰʟᴜᴇɴᴄᴇʀ

生醃醬油蟹
調味料十足,有好香嘅蟹膏味鹹,蟹肉新鮮,鮮味十足。

飯糰

水冷麵

📍田浦食肉
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期地下19ᴀ號舖

2024-12-02 154 瀏覽
最近迷上了韓燒,今天特意來到網上好評的田浦食肉店。🥢🔥開始之前,一定要先品嚐一下泡菜,清爽且開胃。接著,熱辣辣的大醬湯也是必不可少的,它獨特的風味能夠完美地激發食慾。🥬🍲我們點了烤豬肉套餐,包括五花肉和豬頸肉。五花肉肥瘦相間,烤得香脆金黃,每一口都帶著濃郁的肉香和豐富的油脂。豬頸肉真是必食, 嫩滑多汁,口感嫩中帶脆,特有的肉味讓人一吃就停不下來。加上我們叫了飯團,配埋燒肉一起, 真的飽肚,滿足。🥩🍚另外,我們還點了韓式煎餅,外皮酥脆,內餡豐富,每一口都充滿了濃郁的香氣,好正呀。🥞😋這次的韓燒體驗讓我們感受到田浦食肉的獨特魅力,我絕對會再次光臨,享受其他款式的美食。😋
最近迷上了韓燒,今天特意來到網上好評的田浦食肉店。🥢🔥

2024-11-30 229 瀏覽
我真係超級鍾意食韓國嘢,雖然平時好少入嚟沙田,但係每次入嚟都必定會食呢一間韓國餐廳,因為真係覺得太好味。首先呢度嘅小菜有好多款選擇,次次都覺得佢條配嘅味道係剛剛好,唔會太鹹亦都唔會太辣。水冷麵,十分之清新,加埋麵條嘅口感好好,同朋友一人一半食就剛剛好,最主要就係覺得配住烤牛排骨一齊食,就會覺得令到成件事更加正!烤牛排骨套餐當然都係必點啦,最鍾意呢到啲肉完全唔鞋,而且調味剛剛好,烤完之後外層微微脆,又香口又美味,當然都唔少得超足料嘅韓式煎餅!

2024-11-28 128 瀏覽
灣仔人氣韓式燒肉🌟🔥約朋友相聚/一家人吃飯! 除咗考慮到酒樓或大排檔,都可以考慮韓式燒肉!重點推介!🌟🔥烤牛肉骨🍖烤牛肉骨是韓國燒烤的一大亮點,肉質鮮嫩,香氣四溢。經過炭火烤制,外焦內嫩,搭配特製的醬料或蔬菜,最適合一家大小,朋友聚餐 order!大醬湯大醬湯是一道韓國經典的豆醬湯,通常以大醬、豆腐、蔬菜和一些海鮮或肉類為基底。湯頭濃郁,味道鮮美,帶有微微的鹹香,非常適合搭配白飯。水冷麵🍜水冷麵是一道清爽的料理,麵條Q彈,搭配冰涼的湯底和新鮮的黃瓜、梨片、煮蛋。湯汁的酸甜平衡,口感清新,非常解膩。適合和烤肉配搭進食。 韓式蒸餅🫓韓式蒸餅內餡有蔬菜、肉類或海鮮,蒸製後外皮柔軟,每口都是濃郁的蛋餅味道。正宗小菜!小菜是韓國餐桌上不可或缺的部分,通常包括多種醃製或拌製的蔬菜,如泡菜、黃豆芽、海帶等。田浦食肉(油麻地)油麻地彌敦道558-560號譽發廣場1樓
灣仔人氣韓式燒肉🌟🔥

重點推介!🌟🔥烤牛肉骨🍖

大醬湯

水冷麵🍜

韓式蒸餅🫓

正宗小菜!

田浦食肉(油麻地)
油麻地彌敦道558-560號譽發廣場1樓
2024-11-25 305 瀏覽
🔹️朋友仔帶我到沙田石門 “田浦食肉”🥘食韓式燒肉🥢店舖由韓國人主理👨‍💼 店內環境舒適、衛生🌿 食物優質😋 店員友善、貼心🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢合宜💰🔸️前菜🥗店員先送上豐富前菜: 有青瓜、翠肉瓜、蘿蔔、泡菜、大豆芽、蒜頭、辣醬、甜酸醬、胡椒等....,味道酸酸辣辣, 醒神開胃🤤🔸️大醬湯🌶🍵以韓式辛辣大醬湯 ~ 湯底濃郁, 微辣惹味, 材料有蔬菜、豆腐和肉粒等...,湯料完全吸收大醬湯之精華👍🔸️韓式煎餅🫓煎餅色澤金黃、外脆外軟、厚身細膩、配上特製醬汁, 啖啖滋味😋🔸️烤牛骨套餐🥩由店員OPPA親自燒肉, 十分貼心, 牛骨厚身, 肉質鮮嫩, 牛肉味濃, 口感軟腍多汁、油脂分佈平均, 配上配菜, 無得彈👍👍

🔸️前菜🥗

🔸️大醬湯🌶🍵