5天前 0 瀏覽
之前朋友仔帶過我嚟食我勁鍾意❤️今次我又介紹第二個朋友仔嚟食😋依家午市仲做緊六折優惠,好抵食✨雜錦魚生丼🐟🍚口感超豐富,魚生切粒鮮嫩滑溜,口感爽滑,配上壽司飯細膩軟糯,整體入口層次分明又清新✨西冷定食西冷牛扒煎得剛好,口感夠爽嫩,帶少少嚼勁,香氣十足同帶肉汁,啖啖肉香又唔會過韌,食落滑順又有牛味。😋✨ 蓬鬆玉子🍳賣相勁吸引🤩蓬鬆玉子超軟滑輕盈,好似棉花一樣鬆軟,入口即溶,帶淡淡甜味同蛋香,食落好舒服又細膩。睇相就知道層次分明!
之前朋友仔帶過我嚟食
我勁鍾意❤️

今次我又介紹第二個朋友仔嚟食😋
依家午市仲做緊六折優惠,好抵食

✨雜錦魚生丼🐟🍚

✨西冷定食

✨ 蓬鬆玉子🍳

2K
2025-08-13 0 瀏覽
呢日嚟咗呢間喺旺角嘅日式餐廳🥢食午餐🤣$98「蓬鬆玉子」:日式煎蛋,大大條,真係煎得幾蓬鬆,上邊仲加咗啲蔥同埋蛋黃醬等 🤣午餐餐牌上邊寫住《料理長の極上・午市割烹 ~ 感謝祭期間「極上・午市割烹」 ~ 六折優惠》,有十多款定食/丼飯可以選擇 🤣$149「醬油漬吞拿魚丼」:有漬吞拿魚仲有隻生雞蛋黃,可以要嚟撈飯食🤣$143「蒲燒鰻魚厚切玉子丼」:有一大塊鰻魚,仲有啲撈咗醬汁嘅米飯,米飯裏邊仲有啲小香菇🤣前菜有豆腐、牛舌等,仲有麵豉湯🤣
呢日嚟咗呢間喺旺角嘅日式餐廳🥢食午餐🤣

前菜有豆腐、牛舌等,仲有麵豉湯🤣
2025-08-13
📍#申子居酒屋 (旺角) 旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖♡人均消費: $792 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️講起食居酒屋,必定諗起旺角嘅申子居酒屋,每次都keep到水準🫶🏻✨#蟹肉蟹籽牛油果沙律💰$148 沙律清爽,蟹肉鮮甜,蟹籽彈牙,一口咬落去,海水味十足。牛油果滑溜,配合沙律醬,口感層次豐富。✨#極尚鹽燒牛舌心💰$128 牛舌心燒得剛剛好,外面微微焦香,裡面就保持住肉質的嫩滑。鹽味適中,唔會搶走牛舌本身的味道。✨#海膽炒飯💰$238 炒飯粒粒分明,海膽的鮮味渗透飯粒,香氣四溢。飯粒帶著淡淡的海味,搭配少量的蔥花,簡單卻又令人難忘 ✨#鵝肝💰$138 鵝肝口感非常細膩綿密 濃郁香醇,食完都唔會覺得好膩。✨# 明太子雞翼💰$68 雞翼外皮酥脆,明太子的香濃味道包裹著肉質,咬下去既有肉汁又有味道,鹹香適中。

📍#申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

♡人均消費: $792 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#蟹肉蟹籽牛油果沙律💰$148

✨#極尚鹽燒牛舌心💰$128

✨#海膽炒飯💰$238

✨#鵝肝💰$138
鵝肝口感非常細膩綿密 濃郁香醇,食完都唔會覺得好膩。

✨# 明太子雞翼💰$68
早排約左,朋友黎旺角行街,見呢間位於黑布街嘅日本餐廳有Lunch Set一於去試下Menu選擇豐富,價錢都好抵食!餐廳樓高兩層,氣氛好有居酒屋feel! 坐得好舒服今次試左2個Lunch Set,水準都好高,Set配有前菜豆腐、小食牛舌同麵豉湯蒲燒鰻魚厚切玉子丼大大條鰻魚好厚切,外皮焦脆,軟嫩又多汁,加上香甜蒲燒醬啖啖滿足厚切玉子軟滑有流心效果,值得一試醬油漬吞拿魚丼吞拿魚經醬油醃製,鋪係飯上面,伴上生雞蛋同自家磨山藥,開胃又惹味蓬鬆玉子長長的玉子煮至半熟,入口嫩滑又creamy,中間加入芝士更滋味,面頭再淋上燒汁同美乃滋,香甜滋味

蒲燒鰻魚厚切玉子丼

厚切玉子軟滑有流心效果,值得一試
醬油漬吞拿魚丼

蓬鬆玉子

用餐優惠
試食活動
2025-07-31 468 瀏覽
朋友食飯,當然要搵一間高質的日本餐,聽說這間日本餐連藝人都有幫襯過。梗係要試吓啦。(5⭐️最高)壽司定食配烏冬 (5⭐️)壽司醋飯酸甜得宜,魚生新鮮豐腴,與軟糯烏冬形成口感反差☺️。烏冬浸在清澈高湯里,配裙帶菜提鮮,定食小菜清爽解膩,一口壽司一口烏冬,是日式的從容滿足🥰。壽喜燒定食 (5⭐️)肥牛卷吸飽甜鮮醬汁,裹著生蛋液入口滑嫩,蔬菜吸足湯底精華,配白飯絕搭🤪。定食附漬物解膩,整體甜暖交融,是冬日里的治癒系美味。一口芝士黑豚肉卷 (5⭐️)黑豚肉煎得焦香,內里芝士融化拉絲,一口咬下肉香裹挾奶香,咸甜平衡不膩,小巧size適合解饞🤩,單吃或配酒都適合。燒雞扒定食 (5⭐️)雞扒外皮酥脆,內里多汁不乾柴😝,淋上秘制醬汁咸香帶微酸。配米飯和時蔬,簡單扎實,雞肉的鮮嫩與醬汁的濃郁碰撞😘,是經典的日式家常味。📍申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

壽司定食配烏冬 (5⭐️)

烏冬浸在清澈高湯里
壽司定食配烏冬

壽喜燒定食 (5⭐️)

壽喜燒定食

定食附漬物解膩,整體甜暖交融,是冬日里的治癒系美味。

一口芝士黑豚肉卷 (5⭐️)
一口芝士黑豚肉卷

燒雞扒定食 (5⭐️)
燒雞扒定食

📍申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
一口芝士黑豚肉卷
燒雞扒定食
午市時段約朋友食晏,見到感謝祭期間午市套餐六折優惠同朋友一人叫咗一個套餐😋-刺身定食烏冬,套餐包括麵豉湯、玉子、醃製嘅前菜-餐入面可選北海道七星米飯或雞白湯手打烏冬,咁我自己就揀咗個烏冬,烏冬爽口彈牙,滑順柔韌,雞白湯濃郁卻不膩,口感溫潤,講返刺身有六款,包括三文魚、帶子、三文魚魚子、甜蝦等等⋯刺身新鮮,切片厚薄均勻,每款份量剛剛好,午餐唔需要食得太飽,啱啱好就好滿足。-輪到朋友,朋友就叫咗個西冷定食,西冷牛扒配日本飯,定食一樣有玉子、醃製前菜及麵豉湯,西冷牛扒表面煎至微焦,形成金黃酥脆的外皮,切開後肉汁橫流,內裡粉嫩多汁,口感層次分明,配上白飯,成餐都好滿足。我地之後仲加多個芝麻雞翼外脆內嫩 ,雞翼表面微焦酥脆,內裡肉質嫩滑多汁,一口咬下,外層香脆與內層鮮嫩交織成完美口感。-感謝祭期間仲有好多優惠,真係好抵食

-刺身定食烏冬,套餐包括麵豉湯、玉子、醃製嘅前菜

-感謝祭期間仲有好多優惠,真係好抵食
2025-07-22
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
1K
2025-07-25 319 瀏覽
做完嘢都差唔多兩點,去咗旺角申子居酒屋食lunch,,午市定食做緊六折優惠,折後百幾蚊一個定食都ok。每個定食都包一口玉子、芝麻醬豆腐同味噌湯。玉子帶少少甜,芝麻醬豆腐味道清新,豆腐細嫩,配上香濃芝麻味,很開胃;味噌湯鹹淡適中,飲落暖胃。我叫咗壽喜燒定食,牛肉片薄切,吸晒壽喜燒汁,甜甜地又唔會太鹹,配埋洋蔥,娃娃菜,菇同粉絲,送飯一流。成個set份量岩岩好,食完唔會過飽。朋友試咗刺身定食,刺身有甜蝦、帶子、鯛魚、三文魚,全部都新鮮厚切,魚味鮮甜,帶子特別滑,三文魚油脂分布靚,食落去好滿足。雞白湯手打烏冬都幾有驚喜,湯底濃郁香滑,烏冬煙韌彈牙又掛湯。另外叫咗個極尚鹽燒牛舌心,牛舌切得厚身,燒到微微焦香,口感彈牙,鹹香味突出,可以一試。

又去咗食申子居酒屋✨已經數唔到第幾次食申子了 野食真係好高質 好鐘意食佢😋𖧧 海膽炒飯 $238當晚嘅精髓係海膽炒飯🤤飯粒呈誘人嘅金黃色 粒粒分明海膽鮮香濃郁 搭配三文魚籽同帶子 超豐盛𖧧 黃金聖衣 $68必點雞皮串.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪ 超薄嘅炸雞皮酥脆得黎帶彈性 充滿鹹香😋😋𖧧 招牌申子極尚鹽燒牛舌芯 $128每次黎都唔會漏咗佢🤭厚身牛舌粒 口感爽彈兼juicy𖧧 網燒肉眼扒 $298肉質細嫩多汁 油脂豐富𖧧 鵝肝 $138呢款係是日精選~ 口感紮實綿密 濃郁香醇 𖧧 雞軟骨串 $38外層微焦香脆 咬落爽脆 帶微微鹹香𖧧 大燒雞肉串 $48表面烤至微微焦香 肉質鮮嫩😋
又去咗食申子居酒屋✨

外層微焦香脆 咬落爽脆 帶微微鹹香

𖧧 大燒雞肉串 $48
表面烤至微微焦香 肉質鮮嫩😋

2025-07-21 597 瀏覽
朋友知我最愛日本菜就揀咗旺角《申子》同我食晏聚聚舊最近佢哋午餐仲做緊六折好抵食呀!ღ 豐州鮪魚拖羅當 ~~~~~~~~有粉嫩嘅吞拿魚蓉、拖羅同赤身,拖羅入口即溶,油脂豐潤冇腥味,飯粒黏口帶微甜,加上鮮味十足嘅三文魚籽,每啖都係幸福感ღ西冷定食~~~~~牛扒煎到啱啱好,內裏粉嫩,肉味濃郁,配埋蛋汁食超嫩呀~ ღ芝麻雞翼~~~~~外脆內嫩,芝麻香氣十足,一咬就停唔到口!ღ(♫ ♪ ♫ ¢яєαмfυи ♫ ♪ ♫ (¯`◕‿◕´¯)ღ
朋友知我最愛日本菜
就揀咗旺角《申子》同我食晏聚聚舊

最近佢哋午餐仲做緊六折
好抵食呀!

ღ 豐州鮪魚拖羅當
~~~~~~~~

ღ西冷定食
~~~~~

牛扒煎到啱啱好,內裏粉嫩,肉味濃郁,
配埋蛋汁食超嫩呀~

ღ芝麻雞翼
~~~~~
外脆內嫩,芝麻香氣十足,一咬就停唔到口!

2025-07-20 554 瀏覽
極上牛舌芯彈牙多汁 廣島蠔沾麵鮮味爆燈今次去咗旺角黑布街嘅人氣居酒屋「申子」,試咗幾款招牌菜,即刻同大家分享下!🍢 必食之選極上鹽燒牛舌芯 ($128)👉 厚切咬落爽口彈牙,肉汁鎖得好好👉 簡單用鹽調味,突出牛舌原味👉 建議擠少少檸檬汁更開胃日式雞鎚花蝦 ($118)✔️ 雞鎚釀入原隻花蝦,海陸雙重享受✔️ 外皮炸到微焦,內裡保持嫩滑🍜 主食之選廣島蠔沾麵 ($188)▪️ 蠔肉肥美夠大隻▪️ 湯底用蠔汁熬製,鮮味濃郁▪️ 烏冬質感彈牙,掛湯能力滿分🍣 特色小食拖羅蓉脆米餅 ($98)✨ 創意配搭!脆米餅底+入口即溶拖羅✨ 建議加少少wasabi提鮮✨ 影相打卡一流汁煮左口魚裙邊 ($148)✔️ 魚油豐腴,煮到軟淋入味✔️ 醬汁酸甜平衡,配白飯絕佳🏮 環境服務▪️ 居酒屋格局,燈光偏暗有氣氛▪️ 座位略擠,建議預早訂位▪️ 店員會主動介紹食法申子嘅串燒同海鮮處理確實出色,特別係牛舌芯絕對值得一試!雖然價錢中上,但食材質素對得住價位,適合想食高質居酒屋嘅朋友~
極上牛舌芯彈牙多汁 廣島蠔沾麵鮮味爆燈

🍢 必食之選
極上鹽燒牛舌芯 ($128)
👉 厚切咬落爽口彈牙,肉汁鎖得好好
👉 簡單用鹽調味,突出牛舌原味
👉 建議擠少少檸檬汁更開胃

日式雞鎚花蝦 ($118)
✔️ 雞鎚釀入原隻花蝦,海陸雙重享受
✔️ 外皮炸到微焦,內裡保持嫩滑

🍜 主食之選
廣島蠔沾麵 ($188)
▪️ 蠔肉肥美夠大隻
▪️ 湯底用蠔汁熬製,鮮味濃郁
▪️ 烏冬質感彈牙,掛湯能力滿分

🍣 特色小食
拖羅蓉脆米餅 ($98)
✨ 創意配搭!脆米餅底+入口即溶拖羅
✨ 建議加少少wasabi提鮮
✨ 影相打卡一流

汁煮左口魚裙邊 ($148)
✔️ 魚油豐腴,煮到軟淋入味
✔️ 醬汁酸甜平衡,配白飯絕佳

🏮 環境服務
▪️ 居酒屋格局,燈光偏暗有氣氛
▪️ 座位略擠,建議預早訂位
▪️ 店員會主動介紹食法

2025-07-18 488 瀏覽
星期六下午去旺角搵食,呢到星期六真係旺到爆!樓上坐滿晒客,我哋被安排坐門口吧枱位,近廚房,聞到炭燒香氣,氣氛好有居酒屋 feel!😍蒲燒鰻魚厚切玉子丼 鰻魚厚切,軟嫩 juicy,蒲燒醬甜鹹適中,焦香入味,配 Q 彈日本米,啖啖滿足!厚切玉子流心又軟滑,微甜好夾~👍🏻西冷定食 西冷牛扒五成熟,粉嫩多汁,肉味濃,簡單海鹽黑椒好夠味!套餐有味噌湯、同白飯,小食,味噌湯濃郁,飯質一流😍芝麻雞翼 雞翼外脆內嫩,芝麻香濃,好惹味,炸得啱啱好,好食!🥰

蒲燒鰻魚厚切玉子丼

西冷定食

芝麻雞翼
雞翼外脆內嫩,芝麻香濃,好惹味,炸得啱啱好,好食!🥰
2025-07-17 443 瀏覽
申子居酒屋位於旺角黑布街,門口喺地舖位置,座位就要上樓。店舖走日式風格,裝潢以木系為主,環境比較暗黑,很有有氣氛。餐廳主打各式日式料理,包括刺身、串燒、小食及定食,午市6折優惠之下很抵食,性價比高。刺身定食+雞白湯手打烏冬刺身有帶子、甜蝦、三文魚、油甘魚等,魚肉厚切新鮮,賣相有心思。雞白湯帶膠質感,雞湯味濃,烏冬係偏軟身,吸哂湯底幾入味。定食仲包埋漬物、甜蛋、味噌湯,份量充足,整體感覺豐富。西冷牛扒定食牛扒煎至七成熟,肉質有咬口但不韌,配上蘆筍和白飯,份量剛好。飯配湯同小食,配搭齊全。芝麻雞翼炸得香脆,外皮酥香,芝麻味濃,雞肉嫩滑,有香口層次感。

刺身定食+雞白湯手打烏冬

西冷牛扒定食

芝麻雞翼
炸得香脆,外皮酥香,芝麻味濃,雞肉嫩滑,有香口層次感。

1959 瀏覽

2025-07-16 421 瀏覽
平時經過旺角都見到申子居酒屋好多人,終於有機會入去試一試,真心冇失望!😋廣島蠔鍋一上枱已經香氣撲鼻,蠔係超級肥美、啖啖肉,咬落鮮甜多汁!湯底好鮮甜,飲完啲蠔鮮味成個口腔都停留緊,由細到大都未試過咁鮮嘅蠔鍋,推爆!🦪🍲鮮蟹肉粥完全冇偷工減料,入面蟹肉同蟹膏份量十足,啖啖都食到蟹香。粥底綿綿滑滑,入口即溶,小朋友同老人家都一定啱食。🦀🍚黑松露雞肉芝士雜炊真係超有驚喜,黑松露香氣濃郁,一打開已經聞到。雞肉超嫩滑,同拉絲芝士夾埋食,層次感好豐富,好邪惡但唔膩口,令人一啖接一啖停唔到口!🧀🍗天婦羅牛扒質感外脆內嫰,啲粉皮好薄唔會搶味。切開係粉嫩牛肉,肉味濃郁,勁有驚喜。加埋少少沾醬同炸得香脆嘅外皮,好有層次感,必點!🥩🤤最後不得不提燒雞軟骨串,燒得啱啱好,雞香味濃郁,軟骨爽彈易咬,配埋檸檬一齊食,感覺清新唔油膩,啱晒當小食!🍢🍋整體嚟講,申子居酒屋嘅出品真係對得住價錢!無論係食材新鮮、味道層次、定是用心程度,都令人一次又一次想再返去。朋友聚餐、家庭聚會一樣咁啱!🍻

2025-07-15 353 瀏覽
有日晏晝去旺角搵細佬食飯 行過見到呢間居酒屋午市有六折 好抵呀!所以就去試吓醬油漬吞拿魚丼細佬就叫咗個醬油漬吞拿魚丼 每個午市定食都包咗一個飯 一碇麵豉湯仲有前菜 同小食 好豐富 好抵呀!小食入面個玉子真係好好食 燒到啱啱好 下次可以叫啲有玉子嘅嘢嚟食雜錦魚生丼雜錦魚生丼入邊就有好多唔同嘅角切魚生 雖然有好多種唔同嘅魚 但係全部都好新鮮名古屋風芝麻手羽先最後用追加咗一個小食 就係芝麻雞翼 四十幾蚊就有三隻雞翼 而且仲係熱辣辣嘅添

醬油漬吞拿魚丼

雜錦魚生丼

名古屋風芝麻手羽先
2025-07-13 440 瀏覽
申子居酒屋一直都係我覺得幾高質嘅餐廳,前兩日收工,就同朋友嚟咗呢度食飯,朋友食完都話覺得唔錯!吞拿魚春菊沙律 $138沙律份量多,酸酸甜甜,帶有柚子和春菊香,非常消暑開胃。魚籽同埋吞拿魚粒都好新鮮,亦都幾多。重量芝士玉子 $138玉子勁大份,裏面係流心的,食落滑捋捋。面頭嘅芝士令到玉子嘅味道冇咁單調,唔錯嘅配搭。洋風雞肉卷 $148呢個雞肉卷超好味,十分有驚喜!雞肉外皮焦脆,有微微嘅炭香味,裏面肉質滑嫩,同時包住唔同嘅蔬菜,口感有層次。另外,佢食落甜甜地,有啲似照燒醬嘅味道,非常推薦!海皇廣島蠔炒麵 $218呢個炒麵誠意十足,帆立貝同埋蠔都大大隻,啱晒鍾意食海鮮嘅朋友!炒麵嘅面底係粉絲,所以佢索晒海鮮嘅香味,正!柚子乳酸梳打 $68西尾抹茶凍鮮奶 $68

吞拿魚春菊沙律 $138

重量芝士玉子 $138