2021-10-18 25 瀏覽
開始漸涼嘅星期五晚,秋意濃濃,決定試下新開嘅彷日式居酒屋。去到果時,見到戶外枱已有幾個客人。原來鋪仔唔大,都幾的骰,鋪內有兩張吧枱,都坐到幾枱客。坐近靠水吧的一張,聞到食物香味之餘又唔怕大煙,不錯。.🍴日本雞皮韭菜雞皮外有焦香,內煙韌,包住沾有特色燒汁的韭菜,香脆怡人。.🍴豬頸肉爽口彈牙,配上燒汁添加香味,口感豐腴。.🍴脆皮豬大腸同雞皮一樣,燒得不錯,只係大腸質地都係略有少少韌。.🍴汁燒雞肉不錯,肉汁充足,不會過火而柴肉。.🍴醬燒鮑魚火喉控制不錯,肉質嫩滑,新鮮彈牙。 🍴牛油香蒜日本元貝是晚最愛一款,食材新鮮,配上無敵牛油香蒜組合,不得了,如果有碗白飯就更正正。🍴咖哩吉列豬扒飯外表不錯嘅炸豬扒配上一般甘口日式咖哩,食完暖笠笠。食物種類都幾多,好岩三五知己坐低chill一chill,不過要食飽飽嘅話就要叫多啦。
開始漸涼嘅星期五晚,秋意濃濃,決定試下新開嘅彷日式居酒屋。

坐近靠水吧的一張,聞到食物香味之餘又唔怕大煙,不錯。
🍴日本雞皮韭菜
雞皮外有焦香,內煙韌,包住沾有特色燒汁的韭菜,香脆怡人。
🍴豬頸肉
爽口彈牙,配上燒汁添加香味,口感豐腴。

🍴脆皮豬大腸
同雞皮一樣,燒得不錯,只係大腸質地都係略有少少韌。
🍴汁燒雞肉
不錯,肉汁充足,不會過火而柴肉。
🍴醬燒鮑魚
火喉控制不錯,肉質嫩滑,新鮮彈牙。

🍴牛油香蒜日本元貝

🍴咖哩吉列豬扒飯
外表不錯嘅炸豬扒配上一般甘口日式咖哩,食完暖笠笠。

2021-10-15
2021-10-15 76 瀏覽
今朝上完yoga trial class去咗虹橋探朋友,佢話屋企附近開咗間新嘅居酒屋問我有冇興趣試下,我當然say yes la😁午市有六款定食可以揀,每款都包左沙律,味噌湯同熱茶~朋友叫左日式親子丼(少飯),我叫左留白海鮮炒飯,另外加左個雞軟骨share~味噌湯好足料,洋蔥同白蘿蔔夠淋而且幾甜,都幾好飲👍親子丼即係滑蛋雞肉飯,雞肉切成小粒,肉質嫰滑,帶有輕微黑椒味,醬汁偏甜,雞蛋亦都好滑,的確幾岩小朋友食,難怪叫親子丼😂今日既海鮮炒飯係蜆肉同魷魚,蜆肉新鮮唔腥亦都無沙👍炒飯帶有黑椒同香蔥味,好有日本風味🇯🇵飯粒分明,岩岩炒起熱辣辣,好食😋雞軟骨岩岩整起脆卜卜👏原本伴碟無檸檬,但因為朋友唔食沙律醬所以覺得有啲乾,就問店員可唔可以俾啲檸檬,店員都非常樂意,仲話只有切片無一小件果啲檸檬問我地介唔介意😊 服務一流!👏小店座位唔多,但勝在野食都係新鮮即叫即整,而且服務好好,同店員又容易交流感覺特別有親切感,值得支持!😉

午市有六款定食可以揀,每款都包左沙律,味噌湯同熱茶~

味噌湯好足料,洋蔥同白蘿蔔夠淋而且幾甜,都幾好飲👍

留白海鮮炒飯

今日既海鮮炒飯係蜆肉同魷魚,蜆肉新鮮唔腥亦都無沙👍
留白海鮮炒飯

炒飯帶有黑椒同香蔥味,好有日本風味🇯🇵
飯粒分明,岩岩炒起熱辣辣,好食😋
揚炸雞軟骨

雞軟骨岩岩整起脆卜卜👏

2021-10-15
揚炸雞軟骨
  • 炸雞軟骨
2021-10-14 60 瀏覽
今日經開屯門,見到有間日式居酒屋好似幾特別咁就入去試吓。入到去感覺舒適親切,有少少家庭式嘅感覺。由於唔係好肚餓,就叫咗少少嘢試吓:和風牛肉丼 $70牛肉肉質都算柔嫩,值得一讚嘅係個牛肉汁幾好味,牛肉味香濃清甜,配上日本珍珠米,簡直最佳配搭😋叫左2串串燒,燒汁雞肉 $34 肉汁豐富,燒出嚟炭味香濃。而醬燒豬舌 $32 肉質好「林」,好味過牛舌❤️蒜蓉牛油北寄貝 $68北寄貝夠新鮮,鮮味可口,不過略嫌蒜蓉太多,有少少遮左本身嘅鮮味。燒粟米 $22出奇地店舖用咗日本粟米,超甜好好食,加上用牛油燒過,帶出咗粟米嘅香味👍🏻而且咬落去多汁,燒得啱啱好🥰唐楊墨魚咀 $58墨魚咀炸得鬆脆,入面肉質彈牙,口感充滿層次。配上沙律醬,忍唔住係咁食😍整體來講呢間居酒屋食物質素偏高,不過份量較少,經過開嘅可以黎試吓😊

和風牛肉丼 $70

醬燒豬舌
燒汁雞肉
  • 和風牛肉丼
2021-10-13 52 瀏覽
今日見到一間鋪面很精緻的日本料理,地方細細,便入去試下,兩個人叫了兩個定食,一個和風牛肉丼飯,一個和風磯燒雞扒飯,配味噌湯及沙律,首先飲完味噌湯,已覺好有驚喜,平常飲味噌湯是很淡口及無什麼味道,今日呢個味噌湯,竟然好好飲,他不是太濃味那種,而是感覺很有湯味,我第一次飲味噌湯可以成碗飲曬,沙律是雜菜沙律,也不錯,用左千島麻醬?個醬汁好有新鮮感到主角和風牛肉丼飯,一般在日式料理食到的牛肉飯牛肉會很多肥肉,這裏的牛肉飯竟然是瘦肉多和肥肉,牛肉不會很韌,又有牛肉味,非常好食,另一碗是磯燒雞扒飯,日式燒汁配雞扒非常好味,雞扒燒過但肉質嫩滑,口感非常好,最後仲有杯日本茶,這個午餐非常完美,如果晚飯時間這裏還有串燒,及其他日式料理,各位不妨一試。
今日見到一間鋪面很精緻的日本料理,
地方細細,便入去試下,
兩個人叫了兩個定食,
一個和風牛肉丼飯,
一個和風磯燒雞扒飯,
配味噌湯及沙律,

首先飲完味噌湯,已覺好有驚喜,
平常飲味噌湯是很淡口及無什麼味道,
今日呢個味噌湯,竟然好好飲,
他不是太濃味那種,而是感覺很有湯味,
我第一次飲味噌湯可以成碗飲曬,

沙律是雜菜沙律,也不錯,
用左千島麻醬?個醬汁好有新鮮感

到主角和風牛肉丼飯,
一般在日式料理食到的牛肉飯
牛肉會很多肥肉,
這裏的牛肉飯竟然是瘦肉多和肥肉,
牛肉不會很韌,又有牛肉味,非常好食,

另一碗是磯燒雞扒飯,
日式燒汁配雞扒非常好味,
雞扒燒過但肉質嫩滑,口感非常好,
最後仲有杯日本茶,這個午餐非常完美,
如果晚飯時間這裏還有串燒,
及其他日式料理,各位不妨一試。
2021-10-09 32 瀏覽
每個人,都曾經諗過無數『夢想』,但,你有努力去實現嗎?店主比人感受到都份熱誠,所有事都親力親為,一絲不苟,雖然攰,但滿足講返正題,屯門區真係好少居酒屋,一個可以提供傾計飲酒嘅地方真係少之又少,依到裝修靚,又寧靜,絕對唔可以同大排檔相提并論。燒海蝦,好鮮甜,肉質彈牙,而且唔會乾日本雞皮,燒到好煙韌,好有咬口車厘茄豬頸肉,一定要攤一陣先食!原粒放入口,一咬,即刻爆汁!酸酸甜甜,好開胃牛油炒花甲,味道剛好,每隻都有肉,無沙最值錢一提係,所有串燒係即燒,店主因應你進食速度面送上,而且抽風性能好,無油煙嘅感覺
每個人,都曾經諗過無數『夢想』,但,你有努力去實現嗎?

燒海蝦,好鮮甜,肉質彈牙,而且唔會乾

日本雞皮,燒到好煙韌,好有咬口

牛油炒花甲,味道剛好,每隻都有肉,無沙

2021-10-07 39 瀏覽
~ 日式小店虹橋最近開咗間日式小店 座位唔算多 大約十幾個🤔裝橫日本feel 十分别緻👍📍午市定食時間由十二點至三點半📍五點半開始就變身為居酒屋 串燒 炸物 海鮮 🦐🍢🍤🍻🍶👭餓底今午路過 睇落覺得幾唔錯 咁就來個快閃午餐la~~🍱午市定食包味噌湯 沙律 熱茶#留白海鮮炒飯是日海鮮有蝦 蜆肉👌炒飯粒粒分明 有鑊氣 香噴噴 食落煙韌有咬口😋#和風炭燒雞扒丼飯雞扒泛著油光 雞皮焦香 嫩滑啖啖肉👍和風醬汁味濃甜甜地 好下飯😋
[屯門美食篇]~ 日式小店

雞扒泛著油光 雞皮焦香 嫩滑啖啖肉👍
和風醬汁味濃甜甜地 好下飯😋
2021-10-07
2021-10-05 669 瀏覽
今日中午和妹妹來到紅橋找美食,經過惠康就見到這間很有日本風格的小店,就在此店解決午餐。位置:在輕鐵景峰站下車,去惠康超級市場的方向,正是在惠康前面。環境:分室外和室內,室外只有一張大木枱,是可給供吸煙人士享用,室內全是酒吧枱,坐高腳凳,大約有六至八個人座位,室內空間不大,但樓底高,顧客可直接看到師父在烹調食物。服務:上菜速度算快,亦有消毒酒精提供。午市:我們叫了兩個午市套餐,想不到星期六日都有午市定食,包味噌湯、沙律和熱茶。和風牛肉飯$70這個飯有點似吉野家的牛肉飯,不過是沒有牛汁,牛肉的顏色亦較清淡,不像吉野家的深啡色,味道是類似的,但是牛肉片是比吉野家厚和大塊,充滿牛香味之餘,亦相當有口感,另外有炒洋蔥來解膩。日式親子丼$75這個丼比和風牛肉飯更好吃,因為我的最愛滑蛋。份量適中,滑蛋和雞肉比例各一半,建議將兩樣食材跟飯拌勻,會更好,不但可以吃到蛋香,雞肉的醬汁是很惹味,所以用來撈飯是一流,雞肉切成顆粒狀,易入口,肉質亦嫩身,這個親子丼值得推介。值得一提,小店所用的餐具都很精緻。

服務:上菜速度算快,亦有消毒酒精提供。

午市:
我們叫了兩個午市套餐,想不到星期六日都有午市定食,包
味噌湯、沙律和熱茶。

和風牛肉飯$70

日式親子丼$75

值得一提,小店所用的餐具都很精緻。
2021-10-02
  • 日式親子丼
2021-09-30 47 瀏覽
估唔到屯門虹橋呢個位置會有一間咁有日本風情嘅居酒屋🇯🇵 好有去左日本橫街小店嘅感覺🏮 尤其門面位置更有電影感🌊🎬 (圖5)不過小店座位唔多 只有店外一張四人枱 店內一張二人枱 其餘主要係吧台位置 好似比較適合孤獨的美食家 享受一個人細酌的浪漫時光🍶 居酒屋菜單簡潔 食物種類唔算多 以定食同埋串燒為主🍢˜”*°•鹽燒一口牛($46)🐮•°*”˜ ˜”*°•鹽燒脆肉瓜($20)🥒•°*”˜ ˜”*°•牛油黑椒雞脾菇($22)🍄•°*”˜ 幾欣賞佢盛載串燒嘅呢個木托盤 透過視覺影響味蕾 令人感覺食物更美味˜”*°•咖喱吉列豚肉飯($80)🍛•°*”˜ 日式甜咖喱飯 配金黃色嘅炸豬排 係家的味道🍚˜”*°•捷克啤酒($38)🍻🇨🇿•°*”˜居酒屋點可以少左酒精 呢個捷克啤酒Pilsner Urquell 歐克皮爾森 係老闆娘推介 啤酒口感乾爽 好重啤酒花香同麥芽香🌾 餘韻帶點苦澀回甘 幾好似回腸蕩氣的人生啊🙃

˜”*°•鹽燒一口牛($46)🐮•°*”˜
˜”*°•鹽燒脆肉瓜($20)🥒•°*”˜
˜”*°•牛油黑椒雞脾菇($22)🍄•°*”˜

˜”*°•咖喱吉列豚肉飯($80)🍛•°*”˜

日式甜咖喱飯 配金黃色嘅炸豬排 係家的味道🍚

˜”*°•捷克啤酒($38)🍻🇨🇿•°*”˜
2021-09-27 89 瀏覽
留白居酒屋 地址: 屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖電話: 96676116=====================飲啤酒食片燒,係好多日本上班族放工後,同同事交際應酬架節目。好多以食做主題架日劇也是圍繞居酒屋發生,我都一於飲杯食下日本野豬頸肉$30 一串,好爽口,用火迫出油食落唔覺油膩$34 煙肉露筍幾乎是必食,鹹香煙肉那有不喜歡的理由$58 醬燒鮑魚惹味在於在汁,提升左整體架風味$46 鹽燒蝦2隻、海鮮只需新鮮,脂最簡單架調味料-鹽已帶出鮮味。$46 雞翼4隻幾抵食,燒到香脆架雞皮,調味有日本風情我仲點左支$38捷克啤酒,甘甘地食串燒特別夾。海鮮炒飯$33 炒得芳香樸鼻,米飯乾身得來中間又煙韌。呢度串燒一串好大串架,比足料,食左咁多海鮮串燒人均消費先$150-200
留白居酒屋
地址: 屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖
電話: 96676116
=====================

豬頸肉$30 一串,好爽口,用火迫出油食落唔覺油膩

$34 煙肉露筍幾乎是必食,鹹香煙肉那有不喜歡的理由

$58 醬燒鮑魚惹味在於在汁,提升左整體架風味

$46 雞翼4隻幾抵食,燒到香脆架雞皮,調味有日本風情

我仲點左支$38捷克啤酒,甘甘地食串燒特別夾。

海鮮炒飯$33 炒得芳香樸鼻,米飯乾身得來中間又煙韌。

2021-09-26 44 瀏覽
今日來到紅橋,發現呢頭突然多咗好多小店行行下見到呢間居酒屋🏮門口一行字特別有意義被吸引入店叫咗幾樣小食有燒茄子、炸大蝦🍤 仲有幾款串燒話明居酒屋🏮 收工一定要飲一杯啤酒🍻同老闆娘傾計嘅過程串燒就上咗來味道好好👍🏻而且速度都好快茄子🍆味道都唔錯 可能因為我真係好鍾意食辣我覺得下次可以試下再辣啲8點左右都坐得好滿 聽到入來嘅食客話好想坐bar檯🤣🤣可以直接望到嗰爐我來的比較早 都好好彩店內座位雖然不多但係可以讓顧客和店家直接溝通如果一個人收工過來真係可以當呢到係一個傾計嘅地方呢點真係十分似日本嘅居酒屋屯門小店來講呢間真係不錯
今日來到紅橋,發現呢頭突然多咗好多小店

行行下見到呢間居酒屋🏮
門口一行字特別有意義

被吸引入店
叫咗幾樣小食
有燒茄子、炸大蝦🍤 仲有幾款串燒
話明居酒屋🏮

炸蝦🍤
2021-09-14
炸蝦🍤
  • 神泡啤酒🍻
留白居酒屋是屯門少見供應新鮮海鮮的居酒屋,所有海鮮燒物都是即點即從水缸打撈去烤,食客能嚐到最鮮味的海產串燒。另外這裡亦主打日式丼飯,大家可同時品嚐串燒與丼飯的雙重日式美食饗宴。鹽燒一口牛是串燒居酒屋必備的餐點之一,留白居酒屋的一口牛極為焦香美味之外,海鹽提味效果也極佳,牛肉鮮嫩多汁,整體來說已經接近滿分。醬汁豬舌真的是不常見的串燒,平常居酒屋所供應的都是牛舌為主,難得有醬燒豬舌吃,當然要點上一串吃呢。烤豬舌其實需要功夫的,這裡烤得恰到好處,咬下去帶嚼勁,醬汁豬舌愈嚼愈香。吃了豬、牛串燒,怎會少得雞串燒? 日本走地雞脖子肉吃完保證讚不絕口,雞脖子肉塗上甜甜的醬汁,帶進焦焦的表皮之中,柔嫩的雞肉滲出雞汁來,非常可口。在炎炎天氣下真的要喝杯凍飲才可降溫解渴,我在想紅茶練奶究竟是甚麼味道,於是點來試試看,結果出乎我意料之外,紅茶練奶竟然不死甜,喝上來有點像午後之紅茶,紅茶配上香醇的練奶,茶香奶濃的韻味令人一喝就愛上。日式親子丼(雞肉滑蛋)主打用秘傳醬汁燉煮雞肉,再加上一片半熟的黃澄澄滑蛋,鋪滿在飯上,讓人食指大動。和常見的日式親子丼不同,留白居酒屋的親子丼條理分明,熱騰騰的雞肉鹹甜肉嫩,滑蛋滑

日式親子丼(雞肉滑蛋)主打用秘傳醬汁燉煮雞肉,再加上一片半熟的黃澄澄滑蛋,鋪滿在飯上,讓人食指大動。和常見的日式親子丼不同,留白居酒屋的親子丼條理分明,熱騰騰的雞肉鹹甜肉嫩,滑蛋滑溜,無論單吃或是相混一起吃,都很滋味呢。

兩隻巨大的鹽燒海蝦,剝殼時超燙的,請一切小心。紅大頭蝦的彈性真不是蓋的,而且藏了不少蝦卵,又甜又好吃,愛蝦的朋友不要錯過紅大頭蝦。

最後我們來些貝類烤物,牛油燒日本元貝的香味無人能抵擋,元貝融合油潤的牛油,使彈勁無比的元貝肉更細嫩甜美,難怪不少食客都點上牛油燒日本元貝。

蒜蓉牛油北寄貝撒滿大量蒜蓉,與牛油混合成蒜香十足的北寄貝,鮮味無窮,有夠爽彈,朋友滿足地吃下蒜蓉牛油北寄貝,帶著歡樂的店內氣氛回家。

2021-09-23 28 瀏覽
屋企樓下開咗間居酒屋,日日經過好似幾吸引,星期日放假悠悠閒咁落去試吓😬去居酒屋食多數都係食串燒,對我來講多數都係唔飽😂所以我五點幾落咗去當下午茶食。叫咗翠玉瓜、菇、雞皮、牛舌同一條魚。🐟食材質素唔錯,幾新鮮不過雞皮用醬汁燒有啲失色,雞皮點都係要脆卜卜先好食牛吞唔錯,夠厚又爽食串燒梗係要叫支sake一齊食咁先夠風味。不過唔知有咩揀😂問店員十問九唔應咁所以唔知係咩牌子sake食物都算OK 如果之後有更多選擇會再嚟!

叫咗翠玉瓜、菇、雞皮、牛舌同一條魚。🐟
食材質素唔錯,幾新鮮
不過雞皮用醬汁燒有啲失色,雞皮點都係要脆卜卜先好食
牛吞唔錯,夠厚又爽

食串燒梗係要叫支sake一齊食咁先夠風味。
不過唔知有咩揀😂問店員十問九唔應咁
所以唔知係咩牌子sake

食物都算OK 如果之後有更多選擇會再嚟!
鋪面唔算大,但好有feel, 好日式,有bar枱同出面枱。出面有得賣新鮮海鮮,好生猛。重點係一群年輕人落手落腳去煮同招呼我地,好熱誠,態度又好!!!我地叫左:清酒煮蜆 $48清酒味唔係好重,但因為咁食都蜆嗰種鮮味!真係幾鮮!留白海鮮炒飯 $88炒飯有蛋白,蝦、魷等等。炒飯好有彈牙,足料,而且真係整到有日式風味,我地都覺得好唔錯😀小食:車厘茄豬頸肉串 $38圓轆轆咁樣個造型好得意!鹽燒翠玉瓜、三色椒 各$20翠玉瓜有好重嘅牛油味,我本身唔中意食三色椒,但佢燒得黎唔會好乾,仲甜甜地鹽燒蘆筍 $24蘆筍比較細同埋少份量,如果多啲就好燒火雞腎 $38雞腎略嫌有少少硬,但係味道係唔錯總結來講,我會再嚟,因為我好鍾意嗰度嘅氣氛同埋餐廳裝修。希望下次可以食多啲海鮮

我地叫左:
清酒煮蜆 $48
清酒味唔係好重,但因為咁食都蜆嗰種鮮味!真係幾鮮!

留白海鮮炒飯 $88

小食:
車厘茄豬頸肉串 $38
圓轆轆咁樣個造型好得意!

鹽燒翠玉瓜、三色椒 各$20
翠玉瓜有好重嘅牛油味,
我本身唔中意食三色椒,但佢燒得黎唔會好乾,仲甜甜地

鹽燒蘆筍 $24
蘆筍比較細同埋少份量,如果多啲就好

燒火雞腎 $38
雞腎略嫌有少少硬,但係味道係唔錯

2021-09-22 22 瀏覽
🎈留白居酒屋🎉屯門紅橋開左間居酒屋,仲連著自家海產鋪,有新鮮海鮮即叫即整!👍串燒種類算多,整體食物味道都ok!店舖都幾有特色!約埋朋友喺度飲啤酒食串燒都唔錯!🍠日本燒蕃薯 細細粒嘅燒蕃薯外脆內軟,甜度適中!🍡 醬燒鮑魚 入口煙煙韌韌又唔會太硬,口感唔錯,醬汁好入味!🍆 燒茄子 配料啱啱好,燒到外皮脆,肉好入味。🦐 咖喱蝦飯 新鮮蝦燒得好金黃!飯嘅份量唔多,細細碗,咖哩味濃送珍珠飯一流!🍲白酒煮蜆味道好清甜,蜆肉好入味
🎈留白居酒屋🎉

串燒種類算多,整體食物味道都ok!
店舖都幾有特色!約埋朋友喺度飲啤酒食串燒都唔錯!

🍠日本燒蕃薯
細細粒嘅燒蕃薯外脆內軟,甜度適中!

🍡 醬燒鮑魚
入口煙煙韌韌又唔會太硬,口感唔錯,醬汁好入味!

🍆 燒茄子
配料啱啱好,燒到外皮脆,肉好入味。

🦐 咖喱蝦飯
新鮮蝦燒得好金黃!
飯嘅份量唔多,細細碗,咖哩味濃送珍珠飯一流!

🍲白酒煮蜆
味道好清甜,蜆肉好入味
2021-09-17 32 瀏覽
呢一間留白居酒屋位於屯門金邦大廈,係一間新開日式嘅店舖,而店舖環境都好有日式feel🤔,坐著感覺都唔錯😙!.咖喱吉列豚肉飯 $80賣相都好吸引😲,望著好似好好味🤔,吉列豚肉金黄鬆脆外皮,一咬入口外脆內腍身肉質都好有口感,味道都好鮮😋,尤其是去嘅咖喱汁味道都好濃郁😙濃淡適中恰恰好🤔!.和風碳燒雞扒飯 $75呢碗雞扒飯都睇得吓賣相都唔錯,望著我覺得都幾特別🤔,雞扒變咗一嚿嚿,其實係店家將雞扒切件碳燒,雞扒味道十足😋,好香碳燒味😙,食到入口十分之惹味好好味👍,雞肉嫰滑完全入哂味,去嘅滑蛋十分之嫩滑食到入口蛋味十足!.*跟餐附送麵豉湯、沙律、熱飲*.*價格又唔貴,又食到日式風味,我覺得都都幾抵食*

咖喱吉列豚肉飯 $80

和風碳燒雞扒飯 $75

*跟餐附送麵豉湯、沙律、熱飲*
*價格又唔貴,又食到日式風味,我覺得都都幾抵食*
2021-09-17
15 分鐘 (堂食)