2024-02-04 917 瀏覽
朋友宴客,這次選擇在奧海城商場三期的『疊囍居』。頭盤是『柚子螺旋小黃瓜』非常驚喜:小黃瓜去皮扭成麻花,清甜爽脆再淋上柚子蜜汁;第二款是『椒鹽白飯魚』入口甘酥香脆,近年已經好少地方賣白飯魚還有『流心的乾坤皮蛋』,這個配搭只要吃到就一定會愛上!開胃前菜和三五知已舉杯之間第一道大菜『片皮大紅袍脆皮豬』,乳豬外皮香脆、肉質充分入味。緊接而來既『火瞳燉大鮑翅』,湯汁濃厚鮮味,火瞳原來是金華火腿中最靚的部位,外皮彈牙充滿骨膠原,火腿肉煙韌鹹香,翅針夠粗大稔滑,一大碗食完後,還留著一種難以忘懷的中華美食回憶。『古法扣花膠鵝掌』巨型花膠軟身黏口;鵝掌吸收了花膠雞湯,兩者都聞到香,吃到夠味。在酒樓好少吃到的『脆皮太爺雞』雞皮薄脆,煙薰香氣撲鼻,雞肉光澤透亮,一檯人吃完一隻雞,意猶未盡。已經飲飽吃醉了,但一定食埋單尾『鰻魚荷葉飯』燒香的鰻魚肥美肉厚,用荷葉包著,非常獨特。
朋友宴客,這次選擇在奧海城商場三期的『疊囍居』。
頭盤是『柚子螺旋小黃瓜』
柚子螺旋小黃瓜

非常驚喜:小黃瓜去皮扭成麻花,清甜爽脆再淋上柚子蜜汁;
第二款是『椒鹽白飯魚』
椒鹽白飯魚

入口甘酥香脆,近年已經好少地方賣白飯魚
還有『流心的乾坤皮蛋』,這個配搭只要吃到就一定會愛上!

開胃前菜和三五知已舉杯之間

外皮彈牙充滿骨膠原,火腿肉煙韌鹹香,翅針夠粗大稔滑,
一大碗食完後,還留著一種難以忘懷的中華美食回憶。

一檯人吃完一隻雞,意猶未盡。

題外話/補充資料: 懷著感恩的心情,好好欣賞美食,慰勞過去一年的辛勤工作。美食伴隨大家豐足的人生。
2024-02-02
慶祝紀念
團年飯
柚子螺旋小黃瓜
椒鹽白飯魚
  • 火瞳燉大鮑翅
2024-02-02 787 瀏覽
每次去奧海城,人流都唔會好多,逛得好舒服呢間係米芝蓮酒樓樓底好高,好有空間感,非常闊落舒服食肉獸嘅🐻🐻叫左兩樣餸都係肉類😅「秘製一口香檳骨」呢個出奇地好食喎‼️用左腩排,肥肉好爽口,完全無肥膩感橘子醬汁酸甜味岩岩好,完美地包裹住每一舊肉❤️「干蔥豆豉雞煲」嚟到嘅時候,仲聽到zi zi嘅聲音,一打開蓋勁香,雞肉非常嫩滑入味,干蔥&豆豉香令整個雞煲更昇華仲叫左碟上湯炒豆苗,豆苗好夠嫩,完全無渣呢間嘅嘢食質素好好‼️
每次去奧海城,人流都唔會好多,逛得好舒服

呢間係米芝蓮酒樓

樓底好高,好有空間感,非常闊落舒服

食肉獸嘅🐻🐻叫左兩樣餸都係肉類😅

「秘製一口香檳骨」
呢個出奇地好食喎‼️
用左腩排,肥肉好爽口,完全無肥膩感

橘子醬汁酸甜味岩岩好,完美地包裹住每一舊肉❤️

「干蔥豆豉雞煲
嚟到嘅時候,仲聽到zi zi嘅聲音,
一打開蓋勁香,雞肉非常嫩滑入味,
干蔥&豆豉香令整個雞煲更昇華

仲叫左碟上湯炒豆苗,豆苗好夠嫩,完全無渣

呢間嘅嘢食質素好好‼️
2024-01-29
2024-01-30 620 瀏覽
疊囍居 |米芝蓮一星⭐️ | 奧海城三期推薦指數:★★★☆個人喜好🙂:銀魚肉餅煲仔飯、蜜汁叉燒包不喜菜式🙃:黑豚肉叉燒腸人均消費💸:早茶 75-100 HKD好食與否係好主觀,雖然笑爺仔唔鍾意黑豚肉叉燒腸,不過隔離枱嘅朋友就食得津津有味。撇除疊囍居的米芝蓮光環,係無咩期待嘅情況下,亦算係一間不過不失的茶樓。畢竟,又真係好似無邊間茶樓碟碟點心都好好食。📍疊囍居 (大角咀)大角咀海泓道1號奧海城3期UG樓UG97-98號舖#香港美食 #笑爺仔雜食記 #大角咀美食 #點心 #早茶 #粵菜 #早餐 #奧海城三期 #米芝蓮一星 #food #foodie #dimsum #michelinstar #hkfood
疊囍居 |米芝蓮一星⭐️ | 奧海城三期

推薦指數:★★★☆

個人喜好🙂:銀魚肉餅煲仔飯、蜜汁叉燒包

不喜菜式🙃:黑豚肉叉燒腸

人均消費💸:早茶 75-100 HKD

📍疊囍居 (大角咀)
大角咀海泓道1號奧海城3期UG樓UG97-98號舖

銀魚肉餅煲仔飯
筍尖蝦餃皇
家鄉七彩炒米粉、松露鮮蝦腐皮卷
蜜汁叉燒包、川味金錢肚
2024-01-25
$100 (早餐)
銀魚肉餅煲仔飯
2024-01-28 498 瀏覽
在疊囍居飲了兩次早茶,周六人山人海,座無虛席;平日則較為安靜,可以和家人朋友吹水傾偈。 在米芝蓮一星的加持下,相信好多朋友會對佢有好大期待。如果撇除這個光環,我認為疊囍居亦算是不過不失的一個飲早茶的地方,唔算有驚喜,亦唔算好好食。食物口味係非常主觀,每個人都有自己喜歡的口味。疊囍居的食物有好有唔好,個人喜歡肉餅飯,認為叉燒腸非常難食,但係隔離枱的朋友則食得津津有味。所以,口味好主觀,自己覺得好食,唔代表其他人都覺得好食。服務態度來說,個人認為還是可以的。第一次去飲茶,優惠結束前服務員都會提下,回答問題態度都好友善。價格來說,個人認為有早茶優惠期間算係比較划算。飲個早茶,坐返個幾鐘,可能都係人均50-100左右,睇你食量啦。#只要用心,人人都可以係食神#口味好主觀,你鍾意唔代表其他人會鍾意#人生好難,多啲互相理解

#只要用心,人人都可以係食神
#口味好主觀,你鍾意唔代表其他人會鍾意
#人生好難,多啲互相理解

2024-01-25
$150 (早餐)
2024-01-16 1056 瀏覽
午市點心雖然夠熱但得個樣,一啲都唔好食,乾爭爭,黑金流沙炸蛋入面得一小啖芝麻。食物黎到枱面完全唔吸引,想叫多一兩款試下但係好驚愈叫愈失望🙃價錢同食物賣相、質素唔太岩比例。唯一員工服務態度都ok叫左四款點心但係都冇乜味,食落淡口,$58一個點心叫到埋黎真係完全失望😞😞😞😞餃類做得好乾身,建議加少少類似粟米湯/羮嘅野會比較吸引,同埋圖有花裝飾,但實物冇😔雞泡魚餃對眼點漏左,變得唔似雞泡魚各人口味唔同,大家都係自己去試下
雞泡魚餃對眼點漏左,變得唔似雞泡魚
各人口味唔同,大家都係自己去試下
黑金流沙炸蛋
2024-01-14
20 分鐘 (堂食)
聚是福临门,散是叠囍居。米芝莲颁奖典礼的尴尬缺席和摘下一星后的突然跑路,让我深深记住了叠囍居这个名字。在香港米芝莲的数年历史中,叠囍居不能不算一朵奇葩。·叠囍居来头不小,与福临门、国福楼、船记等经典粤菜酒家之间都有着密切的联系或往日的过节。时隔去年米芝莲大半年后,它又不声不响地重开在了我附近的奥海城。·冲着这名气,我没多想就预订了,也没做什么攻略,因为店太新,甚至没见一张图片,但事实证明,是我太高估它了。·新店开业本来就混乱,当晚又是座无虚席的周末,服务不周、部分菜早早售罄我都忍了,但无论如何也没想到三个菜等了一个多小时。从不怎么饿的时候坐进来,一直等到饿得前胸贴后背。·我俩还纳闷怎么周围几桌一直在加菜,结果菜一端上桌真傻眼了:同价位的粤菜餐厅中,从没见过份量这么少的(而且毫无摆盘)。三个菜顶多算个开胃,出门一人怒干两碗糖水。·最无法理解的是,卖出了酒店粤菜的价格,但味道也太一般了,名字倒是起得浮夸。哪怕是在新店磨合期,菜品失手也是我不能原谅的,别说米其林,街边小店都比这更好吃,当晚最明智的决定是没有加菜。·【尊贵桂花炒鱼翅】平平无奇特色功夫菜,比福临门同款差远了,桂花炒干干爽爽,能达
【尊贵桂花炒鱼翅】
平平无奇特色功夫菜,比福临门同款差远了,桂花炒干干爽爽,能达到盘底不见油的程度(我俩吃得过于干净了),但鸡蛋碎也太大了,哪里是散落的桂花,就是炒蛋本蛋。
【芙蓉鲜蟹肉炒蛋白】
其实就是炒鲜奶,蛋白、鲜奶与油脂的滑软混合物,融入丝丝缕缕的蟹肉和瑶柱,用小火慢推,形散而质地不散,鲜甜很天然。虽不难吃,但跟彭庆记和益新根本不能比。
【头抽炒珍菌】
一看上色便知调味其实蛮清淡,淡淡的豉油咸香,但入味竟然不太均匀。
2024-01-06
30 分鐘 (堂食)
2024-01-07 870 瀏覽
家樓下星期五新開米芝蓮餐廳 環境唔錯 我哋星期六即來一試 周末午餐時分排隊好長 可能係新開 職員效率仲需要提升 出菜好耐同埋有啲菜出錯咗…菜品總體感覺味道一般 大多偏咸 希望服務水平好快進入正常
菜品總體感覺味道一般 大多偏咸
希望服務水平好快進入正常

乾炒牛河
文昌雞
2024-01-07 551 瀏覽
完全失望受氣攞飛等位就不斷有人打尖入座咗之後連續漏次單真係唔負評唔得少少雖然係新開張但係真係需要徹徹底底改善食物質素係可以嘅但係流程上係需要馬上改善同埋要培訓所有員工
完全失望受氣
食物質素係可以嘅
但係流程上係需要馬上改善
同埋要培訓所有員工
2024-01-07
60 分鐘 (堂食)