2024-09-08 453 瀏覽
今日係公司加班後。感覺好大壓力。想食好少少慰藉下公司上的壓力。所以隨街行找一間。可以令我心花怒放的餐廳。**辣酒煮花螺**花螺在辣酒的熏陶下,吸收了酒香與香料的精華,肉質鮮嫩,口感彈牙。每一口都帶著微微的辣意,令人不禁想要一口接一口,享受這份海鮮的鮮美。**蒜蓉油麥菜**油麥菜的鮮嫩與蒜蓉的香氣相互交融,簡單卻不失風味,讓人感受到自然的純粹與健康。蒜蓉的香氣在熱油的激發下,瞬間釋放,每一片油麥菜都浸透了濃郁的香味,**清蒸玫瑰班**魚肉鮮嫩,蒸制後保留了最原始的鮮味。搭配著少許的醬油與蔥花,讓人品味到海洋的清新與純粹,**沙薑雞腳**雞腳的膠質與沙薑的香氣相得益彰,讓人感受到濃厚的家常味道。沙薑的辛香與雞腳的滑嫩交融,讓人一口接一口。雞腳的爽脆更是人生必要食的一道佳餚。**腸粉式炒聖子**則是將傳統的腸粉與鮮美的聖子結合,滑嫩的腸粉與鮮甜的聖子相互輝映,口感豐富,讓人驚喜不已。**蒜蓉粉絲蒸扇貝**以其獨特的風味為整個餐點畫上完美的句號。扇貝的鮮美與蒜蓉粉絲的香氣交融,讓人感受到海鮮的極致享受。粉絲吸收了扇貝的鮮汁,口感滑順,讓人回味無窮。

所以隨街行找一間。可以令我心花怒放的餐廳。

2024-08-08
2024-07-14 1069 瀏覽
今日係我的大日子,雖然是中午飲宴,但都真係忙到無乜點食嘢,所以老公話今晚要帶我食好嘢慶祝。佢知我鍾意食海鮮,竟帶我入布袋澳,是我第一次嚟!地方好大,坐在窗邊位仲可望住嗰靚景食,正!先去海鮮檔即揀即製,全部都好生猛新鮮,全部由我話事,要蟶子、扇貝和斑,好期待!豉椒炒蟶子($220)腸粉底(+$30)好有新意。蟶子大大隻,又爽又鮮;腸粉滑嘟嘟,炒好夠鑊氣,香辣惹味,正!蒜蓉粉絲蒸扇貝($70/隻)熱辣辣上枱,好有蒜香。隻隻都重量級,肉厚肥大,爽彈嫩口非常鮮甜,還有充滿蒜蓉香嘅粉絲,入晒味,好正!玫瑰斑($264) 即點即蒸,新鮮熱辣。大小中等,好有肉,魚肉一片片,蒸得合時,白滑鮮味,淋啲豉油,伴些薑絲蔥花更好味!椒絲腐乳炒通菜 ($58 ) 好有鑊氣,翠綠爽嫩,還加入紅椒絲和腐乳,味道鹹香,不錯!海鮮湯($68)係豆腐白菜魚湯,熱度十足,呈奶白色,有些胡椒香。泰國椰青 ($45) 冰涼透心,味道香甜,正!
地方好大,坐在窗邊位仲可望住嗰靚景食,正!
海鮮湯
海鮮湯
泰國椰青
泰國椰青 ($45) 冰涼透心,味道香甜,正!
2024-07-13
$487.5 (晚餐)
泰國椰青
位於西貢布袋澳碼頭嘅❣︎發記海鮮酒家❣︎開業至今已經有五十幾年啦😮由一家三代人一直經營落去,真係歷史悠久👍🏻好多名星都來幫襯過架,呢到地方好大,仲有冷氣位,天熱都唔怕,望住無敵海景嘆住海鮮真係勁chill架🤤呢到啲海鮮好新鮮架又整得好食😋超推薦比大家🫶🏻❣︎白灼海蝦❣︎啲蝦新鮮彈牙,佢跟個碟辣椒豉油真係超出色😋👍🏻勁鮮味辣度岩岩好。❣︎豉椒炒蟶子腸粉底❣︎蟶子爽甜無沙,配料嘅青椒好鮮甜😋👍🏻豉椒腸粉底炒,好特別好惹味🤤❣︎薑蔥炒肉蟹❣︎隻蟹超新鮮😍口感紮實,味道鮮甜,蟹殼拍好晒,食個時勁易拆開,師父好細心💗超讚👍🏻❣︎海膽炒飯❣︎炒得超有穫氣😋👍🏻粒粒分明,啖啖都散發著海膽味。❣︎蒜蓉粉絲蒸扇貝❣︎超多蒜茸同粉絲😍而且個蒜味超香超惹味👍🏻扇貝鮮甜。❣︎薑蔥雞❣︎薑蔥味非常香口,雞份量多入口嫩滑。❣︎薑蔥蠔❣︎啲蠔超肥美肉嫩,大大隻脹卜卜,用薑蔥炒更能帶出蠔嘅鮮味🤤❣︎海鮮湯❣︎呢個海鮮湯係4-6人份量😂超足料👍🏻內有白菜仔,豆腐,魚,好鮮味,建議當菜食埋,唔使額外叫碟菜。

❣︎白灼海蝦❣︎

❣︎豉椒炒蟶子腸粉底❣︎

❣︎薑蔥炒肉蟹❣︎

❣︎海膽炒飯❣︎
炒得超有穫氣😋👍🏻粒粒分明,啖啖都散發著海膽味。

❣︎蒜蓉粉絲蒸扇貝❣︎
超多蒜茸同粉絲😍而且個蒜味超香超惹味👍🏻扇貝鮮甜。

❣︎薑蔥雞❣︎
薑蔥味非常香口,雞份量多入口嫩滑。

❣︎薑蔥蠔❣︎
啲蠔超肥美肉嫩,大大隻脹卜卜,用薑蔥炒更能帶出蠔嘅鮮味🤤

❣︎海鮮湯❣︎
2024-07-09
  • 薑蔥炒肉蟹
  • 薑蔥蠔
2024-09-13 366 瀏覽
是夜玩自駕遊,唔遠唔去,決定去布袋澳食海鮮!發記招牌搶眼,菜式不少,一於光顧它吧!發記的現場海鮮檔,即買即煮,有平有貴,豐儉尤人!豉椒腸粉炒蟶子 $330,有4大隻 😍😍蟶子肥大肉厚,豉汁惹味!沾滿了醬汁的腸粉嫩滑美味,用作炒海鮮有新意。蒜蓉粉絲蒸扇貝 $75扇貝細細粒,蒜蓉粉絲吸了扇貝海鮮味,好食抵食😋陳皮蒸鮑魚 $75,陳皮夠香,鮑魚肥大軟腍鹽焗醃仔膏蟹 $300爆膏的醃仔,膏多肉厚,簡單鹽焗已經非常好味,全晚最愛 😍😍😍清炒白菜仔 $58,白菜高纖,有益腸胃!海鮮餐中,鶴🦩立雞群!遊車🚖河加海鮮🦀🦞🦐🐠🐬餐,開心🥳開心🥳
是夜玩自駕遊,唔遠唔去,決定去布袋澳食海鮮!

發記招牌搶眼,菜式不少,一於光顧它吧!

發記的現場海鮮檔,即買即煮,有平有貴,豐儉尤人!

豉椒腸粉炒蟶子 $330,有4大隻 😍😍

蟶子肥大肉厚,豉汁惹味!
沾滿了醬汁的腸粉嫩滑美味,用作炒海鮮有新意。

蒜蓉粉絲蒸扇貝 $75

扇貝細細粒,蒜蓉粉絲吸了扇貝海鮮味,好食抵食😋

陳皮蒸鮑魚 $75,陳皮夠香,鮑魚肥大軟腍

鹽焗醃仔膏蟹 $300

遊車🚖河加海鮮🦀🦞🦐🐠🐬餐,開心🥳開心🥳

2024-08-20 349 瀏覽
今日有朋友有嚟食,佢話呢間都幾出名又唔算貴,記入嚟食吓。「沙薑雞腳」- 沙薑味濃,雞腳爽口,作為前菜幾開胃「椒鹽瀨尿蝦」- 可能不是當季,瀨尿蝦肉比較少,較為失色「上湯龍蝦伊麵」- 龍蝦夠大隻,肉多爽甜,上湯味道啱啱好「清蒸東星斑」- 東星斑好新鮮,蒸煮火候拿捏得非常好,肉質鮮嫩「豆豉鯪魚炒油麥菜」- 一道家常餸菜,但份量好足,味道亦唔會過鹹「薑蔥炒生蠔」- 生蠔大隻飽滿,簡單配搭薑蔥炒,香氣十足「蟶子炒腸粉」- 蟶子同樣火候啱啱好,但最值得一讚係配上腸粉,爽彈性子配上滑嫩腸粉,口感一流身處布袋澳魚棚附近食海鮮,別有一番風味。好彩近年餐廳有加裝冷氣,否則夏天熱到唔想嚟食。#saikung #saikungfood #potoio #seafood #西貢 #西貢美食 #布袋澳 #海鮮 #發記海鮮酒家
今日有朋友有嚟食,佢話呢間都幾出名又唔算貴,記入嚟食吓。

「沙薑雞腳」- 沙薑味濃,雞腳爽口,作為前菜幾開胃

「椒鹽瀨尿蝦」- 可能不是當季,瀨尿蝦肉比較少,較為失色

「上湯龍蝦伊麵」- 龍蝦夠大隻,肉多爽甜,上湯味道啱啱好

「薑蔥炒生蠔」- 生蠔大隻飽滿,簡單配搭薑蔥炒,香氣十足

2024-07-13
2024-07-14 543 瀏覽
地址: 西貢清水灣布袋澳碼頭7A號舖發記海鮮酒家一向以優質海鮮聞名,勁多名人都黎過,今次到訪,真係唔會失望!首先,必點的蟶子腸粉真係幾乎完美。腸粉皮薄Q彈,包住新鮮肥美的蟶子,吸收了腸粉的鮮味,入口即化,回味無窮。醬汁恰到好處,不會過重過鹹,完全襯托出蟶子的甜嫩。接著試了蒜蓉蒸扇貝,每一隻都肥美飽滿,肉質緊實彈牙,完全沒有半點老柴感。蒜蓉醬汁香濃惹味,每一口也能感受到大蒜的香氣和海鮮的甘甜。單是這道菜已經足夠圈粉了!另一重點菜式 - 桶墨魚,造型獨特,令人忍不住拍照打卡。入口即感受到墨魚的彈牙爽脆,配上避風塘的調味,恰到好處地提升了墨魚的鮮甜。雖然看似簡單,但口感層次豐富,每一口也賦予你不同的體驗。避風塘炒蟹無疑是必試之選。蟹肉飽滿多汁,完全保留了蟹肉原有的香甜。避風塘的調味恰到好處,不會蓋過了鮮甜的蟹肉,反而將之襯托得淋漓盡致。每一粒蟹肉都彈牙爽脆,吃起來過癮無比。最後,清酒煮螺更是出乎意料的驚喜。螺肉鮮嫩彈牙,清酒的香氣跟螺肉渾然天成,交相輝映,讓人一口接一口,難以停下筷子。醬汁也恰到好處,不會過於濃郁,反而增添了清新的感覺。總的來說,發記海鮮酒家絕對是清水灣一枝獨秀的海鮮餐廳。每
地址: 西貢清水灣布袋澳碼頭7A號舖

總的來說,發記海鮮酒家絕對是清水灣一枝獨秀的海鮮餐廳。每一道菜式都栩栩如生,令人回味無窮。絕對物有所值。下次來清水灣,一定要來嚐嚐這裡的美味佳餚!
2024-07-05 388 瀏覽
兩位山友升職請食海鮮,大家踴躍報名,有食神!話晒行山結緣,喺鄉郊揾間酒家食海鮮。主人家選址布袋澳發記,我多年前行完釣魚翁食過一次,印象良好。配合行山,本來又係行釣魚翁,但大家擇咗個潮退好日子;睇地圖,近近哋計劃去聞名已久嘅扭紋洞。下午搭巴士91號清水灣總站落車,沿大坳門路行唔夠一公里,就左轉入荒徑去海邊,輕鬆綑邊半小時就到洞口。打卡吹吓海風,原路返回大坳門路,步行去布袋澳村,全程少於3.5公里——推介為夏日潮退打卡短線,確實性價比高——我係評價條路線😆用咁多篇幅描述食店附近行山路線,皆因我哋山友鍾意行山同埋食好西。入正題,餐海鮮係山友請嘅,升職咁開心,梗係大擦一餐啦⋯⋯主人家叫咗以下菜式:1. 白灼蝦,鮮味!2. 椒鹽鮮魷,呢碟清得最快,香口又有肉哋。讚👍🏻3. 墨魚刺身,一個字,正👍🏻4. 蒸鮑魚,蒸得過咗少少,竹簽挑唔到隻鮑魚要用隻叉好用力扯離開個殼,都咬到唔算好韌;5. 上湯龍蝦伊麵底,正常發揮,伊麵吸咗龍蝦汁,龍蝦好味;6. 清蒸海星班,蒸得剛剛好,魚肉鮮味嫩口唔韌;7. 豉椒蟶子炒腸粉,嘩呢個有驚喜!「點子新穎配搭新奇味道新鮮!」主人家嘅十二字評價。驚喜係加咗腸粉,即係平時食
1. 白灼蝦,鮮味!
2. 椒鹽鮮魷,呢碟清得最快,香口又有肉哋。讚👍🏻
3. 墨魚刺身,一個字,正👍🏻
5. 上湯龍蝦伊麵底,正常發揮,伊麵吸咗龍蝦汁,龍蝦好味;
6. 清蒸海星班,蒸得剛剛好,魚肉鮮味嫩口唔韌;
7. 豉椒蟶子炒腸粉,嘩呢個有驚喜!「點子新穎配搭新奇味道新鮮!」主人家嘅十二字評價。驚喜係加咗腸粉,即係平時食開嘅豬腸粉。個豉椒汁連埋蟶子嘅海鮮味索咗入腸粉裡面,簡直係喧賓奪主!個蟶子都正常好味,但腸粉更加突出。直頭想encore 叫碟豉汁腸粉🤣
8. 發記炒飯,加單,要有啲澱粉質落肚,炒得唔油,好食😋
9. 上湯浸菜心,正常
整體而言,個海鮮盛宴係值得推介,重點係有人請食。咁我哋夾少少回禮啦⋯⋯

2024-06-22
  • 椒鹽鮮魷
  • 墨魚刺身
  • 豉椒炒蟶子
布袋澳算是二次光临啦!今天好幸运,看到了粉色的落日晚霞。岛上一共有两家比较出名,发记海鲜餐厅🦞是发哥最爱!!一进门口便贴满了好多照片,很有怀旧气息~海鲜有大又新鲜,完全不输西贡和鲤鱼门,人均下来不到300〈推荐〉蒜蓉蒸扇贝:按个计算,比手掌✋还大的扇贝,而且上面的蒜蓉酱很入味椒盐鱿鱼🦑:真的要讲讲这道菜,分量大,外皮炸的很酥脆,同时里面的鱿鱼又很嫩,一上来就被我们光盘行动蛏子黄:看图大家就知道啦蒸鱼:鱼超级新鲜,酱汁也不咸,刚刚好,是妈妈们的最爱

〈推荐〉
蛏子黄:看图大家就知道啦
蒸鱼:鱼超级新鲜,酱汁也不咸,刚刚好,是妈妈们的最爱
2024-06-08 310 瀏覽
(西貢)一日遊布袋澳,這小漁港人情味濃厚,發記海鮮酒家正是佼佼者,家族幾代人合力的傳承的海鮮酒家。食海鮮很多時候都會和沙薑雞腳掛鉤🤣當然嗌一碟❣️沙薑雞腳雞腳口感軟硬恰到好處,配上香濃沙薑醬,既不會過咸也不會過淡,還帶出雞腳本身鮮味。❣️糖爆魷魚叔公介紹水上人撚手菜式,而且是季節性才能有新鮮釣chok魷魚,今日幸運地品嚐到鮮甜嫩滑爽脆魷魚,魷魚鬚‘’焦焦地 ‘’好香口,又甜甜地,層次感好豐富yummy😋❣️蒜蓉蒸粉絲蒸元貝粉絲Q彈和微微鹹香,元貝肉質緊實彈牙,鮮甜濃郁,蒜蓉醬汁滑潤柔軟,滲透到元貝內部,交織出絕妙的味道。❣️豉椒炒大聖子腸粉大聖子肉質鮮嫩,入口嫩滑多汁,豉椒調料香辣開胃。腸粉Q彈滑潤,口感層次豐富絕妙融合菜式👍👍❣️芝士龍蝦炒飯底甘香濃郁芝士醬與鮮甜多汁彈牙的龍蝦肉緊密結合,米飯粒粒分明,吸附了各種香料精髓,口感紮實有層次

家族幾代人合力的傳承的海鮮酒家。
食海鮮很多時候都會和沙薑雞腳掛鉤🤣當然嗌一碟
❣️沙薑雞腳

❣️糖爆魷魚

❣️蒜蓉蒸粉絲蒸元貝

❣️豉椒炒大聖子腸粉

❣️芝士龍蝦炒飯底

餐廳:發記海鮮酒家(西貢)地址:西貢清水灣布袋澳碼頭7A號舖一到假日,香港人就好鍾意去唔同嘅郊區遊山玩水⛰️,我都唔例外,今次喺寶琳坐16號小巴去到布袋澳邨總站🚌,落咗車行入邨就見到呢間由蜑家人開咗五十幾年嘅發記海鮮酒家,話晒都喺老字號亦喺香港最歷史悠久嘅海鮮酒家之一,難得入到嚟緊喺幫襯食吓海鮮🦞,食飽再由布袋澳沿山路行返出將軍澳,遠離一吓煩囂嘅人群,沿途欣賞自然風光景色🏞️發記主打新鮮海鮮美食🦐,所有菜式都喺即叫即劏即整,客人仲可以喺佢哋嘅水缸揀自己鍾意嘅生猛海鮮,再按照自己嘅喜好要求餐廳蒸/炒/煮/炸。值得一提呢度嘅職員都喺土生土長嘅村民,除咗充滿親和力同人情味之外,位於海邊嘅餐廳仲可以俾你喺食嘢嘅同時欣賞到恬靜宜人嘅海景🌊✝️豉椒炒大蟶子 $1608兩爽甜蟶子肉,加咗豆豉、燈籠椒、洋蔥去炒香🔥,另外仲有腸粉伴碟,豐富得嚟夠晒惹味✝️蒜蓉粉絲蒸元貝 $70兩隻元貝唔算大粒,但咬落清甜飽滿,用咗蒜蓉同粉絲去蒸,加埋香蔥去辟腥,粉絲吸收晒元貝嘅精華確實一流🤤✝️果皮蒸鮑魚 $70大大隻嘅鮑魚非常彈牙,雖然個人就唔喺好鍾意果皮嘅味道,但加咗少少豉油的確有提鮮作用,而且一啲腥味都無👍✝️清蒸瀨尿蝦 $
餐廳:發記海鮮酒家(西貢)
地址:西貢清水灣布袋澳碼頭7A號舖

粉絲吸收晒元貝嘅精華確實一流🤤

✝️果皮蒸鮑魚 $70

✝️清蒸瀨尿蝦 $210
6兩重嘅瀨尿蝦,最好食一定喺清蒸食佢嘅鮮味🦐,
拆開蝦殼見到啖啖肉,就咁食相當滋味,蘸醋食更添風味,店員仲好好咁俾埋鉸剪方便剝殼添✂️

✝️海膽炒飯 $250
海膽喺餐廳自己人喺海打撈上嚟新鮮即開即拆肉再拎去炒飯,望落呢碟飯見到勁多海膽肉已經知非常足料👏,炒飯炒到粒粒分明,唔會好濕,加咗蔥花同蛋花更加能夠凸顯出海膽嘅鮮香美味😋

最後叫咗碟豆豉鯪魚炒油麥菜($68),今餐真喺可以話喺一餐能夠避世享受當下,又夠晒豐盛嘅海鮮餐😌
2024-06-05
2024-06-04 258 瀏覽
布袋澳食海鮮真係好食過出面好多🥹🥹🥹🥹我本身都唔信,但係今日去咗就知道朋友冇介紹錯😣😣😣🤩蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蚌蝴蝶蚌的鮮美與蒜蓉粉絲的香氣完美融合,帶來了滿滿的海鮮風味。蒜蓉的獨特辛香和粉絲的軟滑口感相得益彰😛😛蝴蝶蚌肉質鮮嫩,粉絲吸收了鮮汁的美味,每一口都是一種享受 😋😋😋🤩芝士龍蝦配伊麵新鮮的龍蝦肉質鮮嫩多汁,與滑嫩的伊麵完美搭配。芝士的濃郁香氣給菜餚增添了一層奢華感🥹🥹🥹每一口都能感受到龍蝦的鮮甜和芝士的滑順🥳🥳🥳🤩白灼海蝦海蝦新鮮而彈牙😀😀白灼的烹調方式保留了海蝦的原汁原味。搭配清淡的醬料,突顯了海蝦的鮮甜☺️☺️☺️🤩海膽蒸蛋蒸蛋的質地柔軟細膩,搭配鮮美的海膽,為味蕾帶來了極致的享受😎😎每一口都能感受到海膽的奢華和蛋的滑嫩,絕對是一道令人難以忘懷的美味🤤🤩豉椒炒蟶子加腸粉底新鮮的蟶子肉質鮮美,與豉椒的醇香完美結合🫡🫡🫡蟶子的嫩滑口感和豉椒的辣味相襯,帶來了一種獨特的風味。腸粉底的軟滑口感為整道菜增添了豐富的層次🤤🤤🤤🤩沙薑雞腳給雞腳烹調得剛剛好,沙薑的香氣濃郁👍👍

🤩蒜蓉粉絲蒸蝴蝶蚌

🤩芝士龍蝦配伊麵

🤩白灼海蝦

🤩海膽蒸蛋

🤩豉椒炒蟶子加腸粉底

🤩沙薑雞腳給
雞腳烹調得剛剛好,沙薑的香氣濃郁👍👍
2024-05-15 363 瀏覽
每年大時大節同屋企人生日都會去發記食海鮮~雖然位置比較偏、但佢上菜快、而且好食又抵食。例牌必嗌白灼蝦、鮮甜、新鮮、但海鮮始終好睇彩數、今次食嗰啲都偏細隻、大隻會再好食啲椒鹽鮮魷鬆脆!自己响屋企一定唔會炸、同炸唔到呢個效果。大推!蒜蓉扇貝、蒜蓉蟶子、蒸到剛剛好~ 剛剛好就係、扇貝好容易就挑到出嚟、唔會黐實個殼、聖子唔會過韌、然後粉絲同蒜蓉都好香好好食。好鍾意佢畀蒜蓉從不手軟上湯龍蝦鮮美!好多肉呀又係煮到剛剛好!好甜!師傅好野!希望一直keep到個品質~去食飯已經變成我嘅家庭活動。會繼續支持
每年大時大節同屋企人生日都會去發記食海鮮~
雖然位置比較偏、但佢上菜快、而且好食又抵食。

白灼蝦

椒鹽鮮魷

蒜蓉粉絲蒸蟶子

上湯龍蝦鮮美!好多肉呀又係煮到剛剛好!好甜!師傅好野!
上湯龍蝦

2024-05-12
白灼蝦
椒鹽鮮魷
蒜蓉粉絲蒸蟶子
上湯龍蝦
布袋澳以其美麗的山明水秀景色而聞名,當中山脈環繞,綠樹成蔭,可以享受大自然帶來的寧靜與放鬆。布袋澳也是一個漁村,少不了更是享受鮮美的海鮮,特別是「發記海鮮酒家」,海鮮非常出色,這天跟寶貝一起到來,絕對值得一試!上湯龍蝦伊麵以新鮮的龍蝦和彈牙的伊麵為主角,搭配上濃郁的上湯。龍蝦肉質鮮美,富有彈性,而伊麵則是細緻且具有咬勁的麵條。上湯散發出濃郁的海鮮香氣,湯底的滋味與龍蝦的鮮甜相輔相成,為這道菜品增添豐富層次,是一道不可不叫的主食!鹽焗奄仔蟹以鮮紅肉厚的的奄仔蟹為主角,胖鹽焗的方式烹調。鹽焗烹調使得蟹肉保持了鮮嫩的口感,蟹殻可以輕易剝開,容易品嚐奄仔蟹鮮美的蟹肉。鹽焗的風味提供了微妙的鹹香,使這道菜品更加美味。白灼東風螺以東風螺為主要食材,使用白灼這種輕盈的烹調方式,保留了東風螺鮮嫩的口感。東風螺肉質鮮美,搭配清淡的蘸醬,為這道菜品帶來清爽的味道。東風螺的口感韌勁十足,是一道值得品味的海鮮美食。蒜蓉粉絲蒸元貝這道菜品以大而嫩滑的元貝為主角,搭配蒜蓉和粉絲進行蒸煮。元貝肉質豐潤鮮嫩,蒜蓉提供了濃郁的蒜香味道,而粉絲則增添了軟滑的口感。蒸煮的過程使得元貝保持了自然的鮮甜風味,同時蒜蓉和粉絲的味

上湯龍蝦伊麵

鹽焗奄仔蟹

白灼東風螺

蒜蓉粉絲蒸元貝
這道菜品以大而嫩滑的元貝為主角,搭配蒜蓉和粉絲進行蒸煮。元貝肉質豐潤鮮嫩,蒜蓉提供了濃郁的蒜香味道,而粉絲則增添了軟滑的口感。蒸煮的過程使得元貝保持了自然的鮮甜風味,同時蒜蓉和粉絲的味道與元貝相互融合,帶來豐富的口感和層次。

發記海鮮酒家 (西貢)
地址:西貢清水灣布袋澳碼頭7A號舖
2024-05-12 212 瀏覽
1️⃣墨魚要了半只(阿叔真好~)兩吃 ,刺身巨薄椒鹽墨魚須有口感2️⃣鼓油王炒麵夠乾身有鍋氣!!3️⃣鼓椒炒聖子王!好吃!汁好吃不過咸,而且不腸粉一齊炒(姨姨偷偷告訴我說腸粉比聖子好吃haaa)4️⃣蒜蓉粉絲蒸元貝,這道菜酒樓經常吃,但是他們家做到好嫩、好甜,粉絲蓋上面拌一點油,超好吃-最重要!!店小哥看天氣好,出海撈海膽!大概等了半小時,他們撈了兩大包海膽回來看到我們很好奇、激動,還當場讓我們即挖現吃!也太幸福了海水味很濃,咸咸的,但是尾味,好甜回甘個頭不大 ,不過尊的好鮮甜愛了!!之前在香港挖過海參,沒想到香港也有海膽還那麼好吃-人均300左右大家豐儉由人推薦3人以上去體驗
1️⃣墨魚要了半只(阿叔真好~)兩吃 ,刺身巨薄
椒鹽墨魚須有口感
2️⃣鼓油王炒麵夠乾身有鍋氣!!
最重要!!
店小哥看天氣好,出海撈海膽!
大概等了半小時,他們撈了兩大包海膽回來
看到我們很好奇、激動,還當場讓我們即挖現吃!
也太幸福了
海水味很濃,咸咸的,但是尾味,好甜回甘
個頭不大 ,不過尊的好鮮甜
愛了!!

之前在香港挖過海參,沒想到香港也有海膽
還那麼好吃
人均300左右
大家豐儉由人
推薦3人以上去體驗
2024-05-03 231 瀏覽
早兩日放假打算揸車入西貢食海鮮有朋友推介揀咗布袋澳既發記海鮮酒家去到有一個小型露天平地泊車都算幾方便👍🏻揸車嘅朋友唔驚冇地方泊車😗去到門口既照片牆,見到發哥都嚟過食🤩呢度可以親自去揀海鮮,全部都游緊水,好生猛🦑🦞🦀🐠🐟點咗豉椒炒蟶子腸粉豆豉同辣椒嘅組合炒得好有鑊氣蟶子一啲都唔韌而腸粉夠滑又鮮嫩,好惹味🥰亦點左芝士焗龍蝦伊麵🦞開邊龍蝦好鮮嫩配搭濃郁嘅芝士結合,味道濃郁好好味😋另外就點左粉絲蒸帶子蒜蓉粉絲份量好多👍🏻帶子鮮甜同粉絲滑嫩最後叫左避風塘炒肉蟹🦀避風塘煮法香脆可口蟹肉香口,而且好多蟹膏金黃酥脆🤭最驚喜同味道最好嘅菜肴係豆豉炒蟶子腸粉估唔到呢種煮法嘅腸粉咁好味🥰每一啖都帶嚟驚喜同滿足感👍🏻除咗揸車見到有架小巴直落寶琳,都算幾方便總括而言發記海鮮酒家嘅海鮮菜好好食絕對值得一試❤️
早兩日放假
打算揸車入西貢食海鮮
有朋友推介
揀咗布袋澳既發記海鮮酒家
去到有一個小型露天平地
泊車都算幾方便👍🏻
揸車嘅朋友唔驚冇地方泊車😗

去到門口既照片牆,見到發哥都嚟過食🤩
呢度可以親自去揀海鮮,全部都游緊水,好生猛🦑🦞🦀🐠🐟
點咗豉椒炒蟶子腸粉
豆豉同辣椒嘅組合炒得好有鑊氣
蟶子一啲都唔韌
而腸粉夠滑又鮮嫩,好惹味🥰
亦點左芝士焗龍蝦伊麵🦞
開邊龍蝦好鮮嫩
配搭濃郁嘅芝士結合,味道濃郁
好好味😋
另外就點左粉絲蒸帶子
蒜蓉粉絲份量好多👍🏻
帶子鮮甜同粉絲滑嫩
最後叫左避風塘炒肉蟹🦀
避風塘煮法香脆可口
蟹肉香口,而且好多蟹膏
金黃酥脆🤭
最驚喜同味道最好嘅菜肴係豆豉炒蟶子腸粉
估唔到呢種煮法嘅腸粉咁好味🥰
每一啖都帶嚟驚喜同滿足感👍🏻

除咗揸車
見到有架小巴直落寶琳,都算幾方便
總括而言
發記海鮮酒家嘅海鮮菜好好食