6天前
星期六晚同男友屋企人殺入大角咀「盈圖」賀壽,一入門口就見到竹簾屏風配木系裝修,燈光夠晒暖笠笠,啱晒家庭gathering👪!侍應哥哥仲好醒目咁安排我哋坐卡位,枱面擺住套青花瓷餐具,即刻有種「老派酒樓混搭文青風」嘅感覺~最正係冷氣夠凍但唔會吹到頭痛,壽星奶奶笑住話:「呢度坐得舒服喎!」🎋💡🐟 老增酸菜魚 🌶️成個瓦煲熱辣辣上枱,酸菜堆到滿瀉!湯底酸得嚟帶啲藤椒嘅麻,飲落喉嚨暖笠笠。魚片用咗鱸魚,厚切夠晒滑溜,仲有大量薯粉索盡湯汁。不過酸菜略嫌鹹咗少少,要撈埋白飯食先平衡到。份量夠4-5人share,抵讚!👏🍤 川椒龍鳳球 🌶️呢個名夠晒霸氣,原來係雞球+蝦球雙拼!外層炸得金黃脆口,咬落先嚐到花椒香氣,後勁微微辣喉,好過癮~蝦球爽彈有驚喜,雞肉就略嫌乾身咗啲。建議趁熱食,凍咗會油膩感加重哦!🔥🍗 古法鹽酥雞 🧂同台灣夜市版唔同,呢度走懷舊路線!雞件唔係啖啖肉,但勝在連骨炸到酥香,咬落「索索」聲。秘製椒鹽粉帶蒜香,送啤酒一流~不過得6件略嫌唔夠喉,叫多碟先夠圍爐呀!🍺🥦 金瑤扒西蘭花 🥄全晚最清新嘅存在!瑤柱絲多到似金菇咁鋪滿面,西蘭花焯得剛剛好翠綠爽脆。芡汁用上湯煮成,淡淡鮮味平衡返其他濃味餸
🐟 老增酸菜魚 🌶️
🍤 川椒龍鳳球 🌶️
🍗 古法鹽酥雞 🧂
🥦 金瑤扒西蘭花 🥄
全晚最清新嘅存在!瑤柱絲多到似金菇咁鋪滿面,西蘭花焯得剛剛好翠綠爽脆。芡汁用上湯煮成,淡淡鮮味平衡返其他濃味餸菜。阿媽食到舔舔脷:「呢個健康得嚟夠貴氣喎~」👵💚
🦢 極品燒鵝皇 🔥
壓軸登場即斬即上,皮脆到似威化紙!肉質嫩滑唔鞋口,最驚喜係鵝胸位都唔柴,皮下脂肪入口即化~酸梅醬係自家熬製,甜酸度拿捏得啱啱好。半隻份量夠晒霸氣,連平時戒油膩嘅男友都偷食咗兩件!😏