2017-10-19 2217 瀏覽
平時lunch就食得多, 今次咁岩weekend過開黎,又想食東南亞野食,就試試佢晚餐啦😊先黎一個小食拼盤,有香茅蝦餅、炸蝦、春卷。香茅葉落得夠,配上酸辣汁重惹味👍🏼然後叫左爆香鮑魚雞煲,份量十足又惹味,用黎配白飯勁開胃😋夠3-4個人食用,我地2個人食之後帶走左1半😝另外share左個喇沙,香辣味令人胃口大開😎依間係中環少有東南亞食肆而又做得好既,每次想念在南洋既老日子,就會黎一黎😃
平時lunch就食得多,
今次咁岩weekend過開黎,
又想食東南亞野食,
就試試佢晚餐啦😊

先黎一個小食拼盤,
有香茅蝦餅、炸蝦、春卷。
香茅葉落得夠,
配上酸辣汁重惹味👍🏼

然後叫左爆香鮑魚雞煲
份量十足又惹味,
用黎配白飯勁開胃😋
夠3-4個人食用,
我地2個人食之後帶走左1半😝

另外share左個喇沙,
香辣味令人胃口大開😎

依間係中環少有東南亞食肆而又做得好既,
每次想念在南洋既老日子,
就會黎一黎😃
2017-10-14
2017-10-06 1867 瀏覽
今次係第2次黎Old Town食lunch啦! 由於冇得訂枱既關係,我同2位同事都等左差不多15分鐘先有位。有嚴重選擇困難症既我依然都係揀左海南雞飯拼新加坡喇沙套餐,因爲呢個餐係同時滿足我又想食海南雞飯又想食喇沙既慾望我相信由於兩樣嘢都係店內最多人叫既食物,所以應該已經一早準備好,所以落單後5分鐘都冇就有得食雖然話叫哂2樣,個海南雞飯同喇沙都變左細份,但係其實都好夠食個海南雞飯質素唔錯,油飯香,雞胸嫩。喇沙咸左少少,不過整體算好唔錯,至少係中環黎講
今次係第2次黎Old Town食lunch啦!

海南雞飯拼新加坡喇沙套餐
2017-09-15
15 分鐘 (堂食)
午餐
海南雞飯拼新加坡喇沙套餐
2017-10-06 1133 瀏覽
小時候,每逢過時過節,在美國的阿姨都會滙錢返來給大家攪大食會,這些本經已是陳年舊事。今年中秋節,退了休的阿姨忽發奇想,竟再滙錢過來請大家吃飯,令我等後輩不禁寒顏,但卻之不恭,又適逢妹妹和妹夫從意返港渡假,所以大伙兒十多人就在這兒做節了。我不太認識新加坡菜 (其實除了新加坡人外,就只有新加坡人才認識新加坡菜吧),我不知道蠔餅這道菜,是否如星洲無星洲炒米、福建無福建炒飯,就不得而知,管他呢,總之啱口味就好;若跟潮州蠔餅比較,這菜可能少了薯粉,蛋味較突出、也較輕身嫩滑,用了較大的蠔,固蠔味濃郁,但唔腥,值得一試。豬肉串燒也很嫩滑香口,配上惹味不辣的沙爹醬,肉就不會顯乾。見網上的多番推介,這裏的海南雞飯應是不可或缺的,雞肉嫩滑可口,彷彿全是肶肉似的。當然也要試下新推菜色,醬燒豬肋骨肉質鬆軟多汁,可蘸BBQ醬汁同吃,也可下檸檬汁,以減低肥膩感。不嗜辣的我當然錯過其他很多,如巴東牛肉、避風塘龍蝦、蟹等等…..隨着嵗月的增長,時代的變遷,大家都不復當年勇,昔日的大食會,演變成今日的惜食會,但仍不減當年的囂嘩熱鬧。阿姨,下次我請!

蠔餅
豬肉串燒也很嫩滑香口,配上惹味不辣的沙爹醬,肉就不會顯乾。
豬肉串燒
海南雞
醬燒豬肋骨
2017-09-29
蠔餅
海南雞
2017-10-06 769 瀏覽
上星期五於中環同很久沒見的朋友一同lunch.記得上次我們一起去新加坡.享受了幾天假期 為了懷念上次的旅行 一於食新加坡菜啦。哈哈哈 果然沒有失望..久違了的海南雞飯及喇沙😊縱然lunch係非常繁忙 但食物及服務都keep到係抵讚既 但冷氣方面真的要改善改善 一路食喇沙一路流汗...可能是太多人了吧 冷氣唔夠強勁 薏米水稍為略嫌淡了一點 但雪梨蘋果就好夠味..店員推介是自家製的 👍🏻👍🏻👍🏻

果然沒有失望..久違了的海南雞飯及喇沙😊
2017-09-30
10 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯套餐
  • 薏米水
2017-10-05 639 瀏覽
我在附近上班做sales一般午餐都要外出搵野食直到找到呢間好味既-香滑海南雞飯經常同同事一齊黎食 餐廳店員都認得我們每次都會自動自覺幫我地落單 仲有講有笑 好似自己朋友開既餐廳一樣
我在附近上班做sales
一般午餐都要外出搵野食
直到找到呢間好味既-香滑海南雞飯
經常同同事一齊黎食 餐廳店員都認得我們
我們趁放假便去了中環的吃午飯,叫了海南雞、肉骨茶等食物,食物是好吃的,但服務就差得很!叫極都沒有樓面理會,當時又不忙,樓面只在近廚房的位置吹水玩手機,不理會客人,我們到了埋單叫人來也叫了好幾次!有個男仔樓面白白淨的說好呀轉頭來但是又沒有理會了!我走去casher說要埋單只見他在玩手機沒理會我的說!這樣服務真係比錢買難受!以後不會冉來!
題外話/補充資料: 服務態度很重要的!這間餐廳真係沒什麼好說的
2017-09-30
2017-09-15 905 瀏覽
不知道这个破店有什么好吃,排队排了超级久,好不容易等到了,安排一个厕所旁边的位置,你饭菜做的再好,坐在厕所对面吃也很恶心好吗????服务员态度超级差,排队叫号声音特别小,根本听不到,然后你听不到她就直接叫下一个人,神经病吗?以后再也不想来!
30 分鐘 (堂食)
2017-07-10 3355 瀏覽
友人揀左個weekdays 突然seafood 痕要吃海南雞飯。所以指定來這裡午餐。午餐只有walk in 在繁忙的中環只好早點去拎位吧( 12:00正前到步) 。午餐點菜紙。友人指定食海南雞飯,説味道不錯。我較貪心想兩樣都食於是就叫又飯又麵。兩樣嘢份量幾好,我可以全部食完。先食飯後食麵,因為麵味道好濃。食物質素好。飲品都是點了奶茶果啲,冇特別值得記錄。不過lunch hour 食完就要走,因為一輪完又下一輪,所以就唔好預有位可以慢慢食慢慢傾啦。不可以阻人搵食架。

午餐只有walk in
在繁忙的中環只好早點去拎位吧( 12:00正前到步) 。

午餐點菜紙。

海南雞飯套餐

友人指定食海南雞飯,説味道不錯。
海南雞飯併新加坡喇沙套餐

我較貪心想兩樣都食於是就叫又飯又麵。
兩樣嘢份量幾好,我可以全部食完。
先食飯後食麵,因為麵味道好濃。
食物質素好。
飲品都是點了奶茶果啲,冇特別值得記錄。
2017-05-22 2090 瀏覽
之前食過這裏的海南雞飯, 雞嘅分量差不多半隻,而且滑,好味。今回中午來試我喜愛的肉骨茶, 可能有期望,所以有點失望。食物嘅份量係足夠的, 裏面有很多豆卜,4件大肉骨, 可惜個湯底只有淡淡的藥材味。肉骨茶嘅藥材可以幫人驅寒,所以我食完之後,通常都會有身體發暖嘅感覺 (唔係食完熱嘢嗰種),今尚。。冇。這裏的服務態度良好,一份份上餐,整齊又細心 (有兩隻匙羹,一隻飲湯,一隻食飯)。飲完一大碗肉骨茶已經很飽, 薏米水飲了一倆口便作罷, 因為是跟餐送的,感覺有點浪費。

1939 瀏覽
2017-05-19
2017-04-26 2321 瀏覽
今日同同事食午餐, 叫咗個海南雞飯。嗰餐到咗 同店員反映有雜質, 店員即時回應會更換畀我。 個店員唔係拎碟飯入去廚房換, 而係喺廚房拎一碟出嚟當住我面換。 呢一個舉動令我留下一個非常好嘅印象, 而且食物質素亦不俗。 雞件唔少而且好滑。 一邊食飯一邊食雞, 食到最尾竟然仲有剩幾件雞。個餐仲跟一個冬瓜湯同埋一杯薏米水。 個湯一啲都唔馬虎, 一飲就知材料十足, 好清甜。 薏米水清熱袪濕, 啱晒。
今日同同事食午餐, 叫咗個海南雞飯。

2017-04-26
5 分鐘 (堂食)
2017-03-01 3581 瀏覽
我同事話帯我去食個正雞飯,我坐低見個飯午市餐要佰幾蚊,一碗湯、一碗油飯,一碟雞配醬汁味道係吾錯,雞雖然吾係脾,但超滑冇渣我愛那個甜醬油,配上雞油飯令我不知不覺間把整碗飯吃完了雞渴也是真材實料的總括來說是美味,但太貴

味道係吾錯,雞雖然吾係脾,但超滑冇渣

我愛那個甜醬油,配上雞油飯令我不知不覺間把整碗飯吃完了

雞渴也是真材實料的

總括來說是美味,但太貴
2017-02-26 2672 瀏覽
今日放下午去兩個姊妹去行山食野,享受一下大自然。搵下附近有咩好食又方便行上太平山頂,就搵到呢間old town。見食評話午餐好多人等位,預左企半個鐘啦,點知來到就有位喇☺️即刻叫野食😎喇沙,新加坡必食呢到碗喇沙好濃好香多材料,麵質口感非常好👍🏻👍🏻👍🏻胡椒雞煲個汁好味,好似新加坡胡椒蟹個汁,但唔會太辣,雞就唔夠滑,但係送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻呢個巴東🐮個牛好大舊,但好冧喎,我最鍾意食🐮🐮🐮但我覺得比較少食得咁燥熱,當然飲返杯薏米水,不太甜,幾好👍🏻👍🏻
喇沙,新加坡必食
呢到碗喇沙好濃好香多材料,麵質口感非常好👍🏻👍🏻👍🏻
胡椒雞煲
呢個巴東🐮
個牛好大舊,但好冧喎,我最鍾意食🐮🐮🐮但我覺得比較少
食得咁燥熱,當然飲返杯薏米水,不太甜,幾好👍🏻👍🏻
2017-02-22
午餐
  • 海鮮喇沙
2017-01-28 2734 瀏覽
We come here once in awhile for our Singaporean chicken rice fix and fresh coconuts. Sometimes I'll have the fried rice instead. They have a chicken rice set lunch for under $100 for the portion you would normally expect though usually I top up for thigh meat. If its not lunch time, you'll have to order the chicken and rice separately which is a little annoying as it costs more. You do get more chicken but it's more than you would normally have with chicken rice - I prefer the set lunch portion size. Worth checking out if you are on the lookout for a quick Central food option or Singaporean chicken rice.
Fried rice
2016-12-06
Fried rice
  • chicken rice
  • fried rice
  • fresh coconut
嚟食過幾次晏,晏晝12:30基本上都實冇位.. 12:40前埋單有九折優惠,即免加一啦。次次明明諗住試下其他,最後都係會嗌左喇沙餐飲可以揀薏米水,公雞杯好有特色,甜甜地又去水腫喇沙最緊要個湯夠濃,呢間係ok嘅,配料都係嗰啲啦,個麵就同出面有啲唔同,好多地方會用米線,呢間個麵睇落似米線,其實幼身啲黏啲,咬落會煙韌啲,都唔錯美中不足係芽菜真係好勁草青味... $88唔係話好平,但好大碗夠飽,加上喺中環,所以都係可以一去再去嘅午市之選
次次明明諗住試下其他,最後都係會嗌左喇沙
餐飲可以揀薏米水,公雞杯好有特色,甜甜地又去水腫
美中不足係芽菜真係好勁草青味...

2016-12-02 3132 瀏覽
同同事一人點咗個肉骨茶同海南雞飯,雞好滑(不過有些少肥)、整得好入味,個油飯亦夠味同唔油。肉骨茶味道啱啱好,好重胡椒味。成個餐大概$100,有飯有餸仲有嘢飲,薏米水可以去水腫,女士美容至愛,以中環租金咁貴,算坐得舒服,總括嚟講價錢算合理,所以lunch time成日都好多人等位
2016-11-28
30 分鐘 (堂食)
  • 肉骨茶
  • 海南雞飯套餐