2024-10-04 161 瀏覽
位置係旺角花園街,新開張店內燈火通明,乾淨衛生,除供應各式各樣湯麵, 撈麵. 生滾粥, 腸粉等等小食外, 就連客飯都有, 真係各式其式, 任君選擇。湯麵湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美。我係水餃雲吞類控, 所以順理成章點了招牌雲吞水餃雙併湯粗麵。雲吞皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,而水餃就有木耳絲, 口感十足, 而且用料新鮮,鮮味十足。配上爽口彈牙粗麵,很匹配。一款主食, 可追加一款小食, 我就追加了腩汁蘿蔔, 蘿蔔很清甜, 沒有渣滓, 加上腩汁, 超夾!而朋友就點了豬軟骨米線, 豬軟骨燘得軟腍入味, 追加了炸雞翼併蜆蚧鯪魚球, 炸鯪魚球炸得香脆, 配以鹹香蜆蚧醬汁同吃,更能吊出鯪魚肉的鮮香滋味。另外單點了豬潤腸粉, 豬潤爽口, 腸粉幼滑, 淋上豉油, 簡直無懈可擊!而且新張期內每名顧客均送一杯薏米水, 薏米水健脾袪濕消腫, 相當有益。下次一定要試埋盛記的粥品, 因為見服務員端比隔離枱的艇仔粥, 上面加咗蔥碎及花生, 而且粥底好綿滑,配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲等等, 好豐富呀!

• 雲吞水餃麵
2024-09-15 490 瀏覽
「盛記粥麵」喺旺角花園街開咗新分店,店內燈光明亮,感覺乾淨衛生餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等盛記艇仔粥表面加咗蔥碎及花生🥜粥底好綿滑,豐富配料有瘦肉、魷魚、海蜇皮、魚片及生菜絲,味道同口感都好豐富盛記招牌雲吞麵餐廳招牌雲吞,皮薄餡靚,餡料以鮮蝦仁、肥瘦豬肉及大地魚碎為主,用料新鮮,滿載鮮味。湯底以豬骨、蝦殼、金華火腿、大地魚及羅漢果熬製而成,鮮甜味美,配上爽口彈牙的鹼水麵,正呀蔥花蝦米炸兩腸粉炸兩口感整體脆脆軟軟的~腸粉滑溜柔嫩,加咗蔥花及蝦米,增添香氣。油炸鬼香脆可口,配上甜醬及花生醬,簡直係絕配蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球雞翼皮脆肉嫩,滿有南乳蒜香,邪惡滋味!金黃色嘅炸鯪魚球,口感彈牙,配上蜆蚧醬,鹹香味鮮熱奶茶

餐牌上供應各式各樣客飯、湯麵及生滾粥等等

盛記艇仔粥

蔥花蝦米炸兩腸粉

蒜香南乳炸雞翼拼炸鯪魚球

熱奶茶
2024-09-13 477 瀏覽
是夜逛女人街支持本地消費,再逛花園街覓食,看見新開業的「盛記粥麵」,我們又支持港式地道美食。蒜香南乳炸雞翼~熱騰騰、很有BBQ風味,雞翼皮脆肉汁豐富,滿滿的蒜香和南乳鹹香,令我們食欲大增。蘿蔔柱侯牛筋腩~牛筋腩可以多種烹調方式,但以柱侯醬最濃郁入味,牛筋炆得夠腍又爽滑,牛腩肉味夠香濃,最後吃白蘿蔔,清甜又解膩。盛記招牌雲吞麵~很濃濃的大地魚香撲鼻而至,不得不立刻嘗嘗這口誘人麵湯,爽口的麵條掛起用大地魚熬製的湯水,是百吃不厭的味道,還有那鮮味的鮮蝦雲吞,感覺十分心滿意足。頭抽蝦籽撈麵~ 蝦籽鮮甜、蝦味濃,還用頭抽提鮮伴麵,美味萬分,伴隨撈麵是鮮甜清湯,湯味有胡椒的香與微辣,非常美味。 凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。

頭抽蝦子撈麵

凍豆漿&冰凍檸水~消暑解渴。
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水

香茅豬扒~吃飽飽之餘更外賣一份。
香茅豬扒外賣
2024-09-13
蘿蔔柱侯牛筋腩&豆漿&檸水
香茅豬扒外賣
每次同老竇撐枱腳,#小秘書 都好鍾意搵啲 #懷舊美食,俾個機會老竇同我話當年🔍 呢日我哋喺 #旺角 睇完醫生,居然俾我發現附近開咗間「盛記粥麵」🤩 相請不如偶遇,我哋又點可以錯過喎🤤因為中午趕住過嚟,我哋連晏晝都未食😅 美食當前,一於一人一個套餐(主食、小食+飲品)吃到飽🤤 嚟得 #盛記 幫襯,梗係要整返碗我至愛嘅 #湯雲吞 同 #炸鯪魚球 啦🤤 而老竇叫揀咗馳名嘅 #及第粥 同 #叉燒腸粉。湯雲吞師傅用咗 #大地魚 熬製湯底,bite-sized嘅 #手工雲吞,包住爽口嘅 #鮮蝦仁,一啖一口,好香口、充滿港式風味🤤炸鯪魚球大大粒嘅 #鮮炸鯪魚球,鯪魚肉好彈牙,夾埋啲 #蜆芥 一齊食,零舍惹味🤤及第粥熱辣辣嘅及第粥送到面前,粥底軟綿🤤 新鮮嘅 #豬什 配埋 #手製肉丸,材料非常豐富,連老竇都食到舔舔脷呀🤤叉燒腸粉#腸粉皮 做得好滑,夾埋 #叉燒 同 #甜豉油做 做調味,簡直係絕配🤤老竇最後再嚟一杯 #熱啡 醒醒神☕️ 雖然只係簡簡單單嘅一餐,不過勝在風味十足,正呀喂😚📍 盛記粥麵 (旺角) 花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖

湯雲吞

炸鯪魚球

及第粥

叉燒腸粉

📍 盛記粥麵 (旺角) 花園街3-5號鴻威大廈地下11號舖
2024-09-02
$90 (其他)
叫套餐抵食d。盛記招牌雲吞麵 $41 湯底由大地魚、豬骨、金華火腿等材料熬煮而成,鮮味濃郁,雲吞的外形像一尾金魚,餡料也十分豐富,有:肥、瘦豬肉、鮮蝦仁、大地魚碎、蛋黃等,放入口中,爽口彈牙,能吃出蝦的鮮味。 海南雞黃薑飯 $56 子薑做伴碟,酸酸甜甜,十分開胃。海南雞油光亮麗,口感嫩滑鮮美。米飯是黃薑飯,飯粒呈金黃色,散發淡淡的黃薑味,有嚼勁。 魚片腸粉 $30腸粉「白如雪,薄如紙」,包裹着新鮮的魚片,香滑可口。 養顏桑寄生蛋茶 加 $14 甜而不膩,清熱解毒,養顏安神

叫套餐抵食d。
盛記招牌雲吞麵 $41

海南雞黃薑飯 $56

魚片腸粉 $30
腸粉「白如雪,薄如紙」,包裹着新鮮的魚片,香滑可口。

養顏桑寄生蛋茶 加 $14
甜而不膩,清熱解毒,養顏安神

之前係佐敦見到都想試下, 不過未啱時間試, 今晚不如來旺角分店試下, 要左個薑蔥魚骨魚🐟尾粥, 另外加左碟蝦米🦐蒸腸粉, 等左一陣碗粥先送到, 我心諗唔洗敢大碗😅, 試啖粥先, 清甜又夠軟綿綿😋👍, d薑我夾起晒😅d蔥用粥煮熟d, 真係好好食, 唔會好結☺️😍, 食下魚骨同魚尾🐟, 唔知係煎過定炸過, 食落有d焦香味, 有d見到外面有層金黃色😁, 轉頭腸粉也到, 又係好大碟, 食落又好滑, 加左蔥花同蝦米, 食的時候更香🥰👍, 差唔多埋單的時候, 廚房話無晒粥了😅, 果然係主打, 下次再來食, 真係一碗粥都夠🤣😂
2024-10-01
2024-09-28 76 瀏覽
今次喺旺角盛記用餐,真係一個唔錯嘅選擇!一入到去,已經感受到濃厚嘅港式本地氛圍,店內熱鬧,令人感受到香港嘅生活氣息。我地叫左雲吞面,面條非常Q彈,配埋鮮美嘅雲吞,湯底清甜,真係令人一口接一口。雲吞入面嘅鮮蝦好鮮,咬落去仲有一啲彈性,實在太好味!跟住,我地叫咗香茅豬扒飯,呢個飯真係好有驚喜。豬扒煎得金黃香脆,香茅嘅味道好突出,每一口都可以感受到肉質嘅鮮嫩!套餐可以加埋小食,我哋叫咗鮮蝦腸~真係非常吸引,腸皮薄透,內裡包住新鮮嘅蝦,咬落去好有汁,真係好開心。食腸粉唔使去酒樓排長龍!我哋仲叫咗紅油鮮蝦水餃!辣到控制得非常之均勻水餃同蝦都非常之好食!我地選擇咗飲桑寄生蛋茶,茶味清香,飲落去好舒服,特別適合餐後消化。一人一杯桑寄生蛋茶!健康又美味!
今次喺旺角盛記用餐,真係一個唔錯嘅選擇!

2024-09-27 113 瀏覽
黎到旺角想港式嘅麵檔,介紹一下呢間港式麵檔。優選套餐 x2:招牌水餃麵 +牛腩 $59招牌水餃皮薄,而且餡料非常多!裏面有新鮮蝦 非常爽口,木耳絲 豬肉等的材料。 而且湯底濃厚美味,而且浸咗喺湯裏面都不會散掉。牛腩炆得好入味 肉質爽口帶點根位非常好食豬軟骨面 $42豬軟骨醃製得亦都非常入味!加咗韭黃,增添味道👅。凍檸茶少甜 $10查解濃頭,不會苦澀凍豆漿 $10香濃豆漿,沒有渣。菜心 $21菜心爽脆 下便亦都有菜心葉 好嫩啊叉燒腸粉 $30布拉腸好滑 夾開亦不易散掉 叉燒粒好多 加埋甜豉油,非常滿足!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
黎到旺角想港式嘅麵檔,介紹一下呢間港式麵檔。

優選套餐 x2:

招牌水餃麵 +牛腩 $59

招牌水餃皮薄,而且餡料非常多!

裏面有新鮮蝦 非常爽口,木耳絲 豬肉等的材料。

而且湯底濃厚美味,而且浸咗喺湯裏面都不會散掉。

牛腩炆得好入味 肉質爽口帶點根位非常好食

豬軟骨面 $42

豬軟骨醃製得亦都非常入味!加咗韭黃,

增添味道👅。

凍檸茶少甜 $10

查解濃頭,不會苦澀

凍豆漿 $10

香濃豆漿,沒有渣。

菜心 $21

菜心爽脆 下便亦都有菜心葉 好嫩啊

叉燒腸粉 $30

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-09-24 98 瀏覽
今日嚟盛記粥麵試咗佢哋嘅優選套餐,價錢合理,份量十足,都唔錯。豬手撈麵$54豬手炆得香滑入味,啲麵條彈牙,完美吸收咗豬手嘅濃郁醬汁,令人食指大動。雲吞麵$41雲吞餡料飽滿,皮薄而不爛,配埋清甜嘅湯底,簡單卻十分滿足。南乳雞翼,拼蜆蚧鯪魚球$37南乳雞翼鹹香濃郁,雞肉嫩滑;蜆蚧鯪魚球外脆內嫩,味道鮮甜,兩者搭配得天衣無縫。黃砂豬潤粥 $30好滑溜,豬潤嫩而不腥,粥底綿密,入口即化,暖胃又滋味。奶茶 $10桑寄生蛋茶$14則帶有淡淡藥香。

豬手撈麵$54

雲吞麵$41
雲吞餡料飽滿,皮薄而不爛,配埋清甜嘅湯底,簡單卻十分滿足。

南乳雞翼,拼蜆蚧鯪魚球$37

黃砂豬潤粥 $30
好滑溜,豬潤嫩而不腥,粥底綿密,入口即化,暖胃又滋味。

奶茶 $10桑寄生蛋茶$14則帶有淡淡藥香。
2024-09-19 110 瀏覽
主打港式傳統粥、粉、麵🥢更提供各式各樣油器、腸粉及小食😃雲吞大小得宜,有金魚尾巴🤤包入原隻鮮蝦及豬肉,飽滿爽口,味道鮮美🦐蝦肉爽脆,雲吞皮薄🥟湯底鮮甜,還有我最愛的韭黄😍炸醬麵帶有酸甜香辣的濃汁🌶️混合肉絲,鋪在彈牙的幼麵上🍜吃起來,非常滋味,有口感。幼麵吃落幼細又彈牙😁每一條都掛滿超濃味的炸醬🥫味道鹹香惹味😋及第粥是粵式傳統廣東粥品🥘粥底夠綿滑,材料非常豐富🤩豬粉腸爽口,豬心軟腍,豬潤甘香🐷還有味道香濃的自家肉丸😙炸兩熱騰騰即拉出來,充滿米香🫶爽滑的腸粉皮,包著剛炸起的油條🔥再點上豉油、麻醬和甜醬,大滿足😊最後店員還送上暖暖的薏米水🥛味道清甜解喝,有助清熱解暑及健脾胃,十分窩心☺️
主打港式傳統粥、粉、麵🥢
更提供各式各樣油器、腸粉及小食😃

雲吞大小得宜,有金魚尾巴🤤
包入原隻鮮蝦及豬肉,飽滿爽口,味道鮮美🦐
蝦肉爽脆,雲吞皮薄🥟
湯底鮮甜,還有我最愛的韭黄😍

炸醬麵帶有酸甜香辣的濃汁🌶️
混合肉絲,鋪在彈牙的幼麵上🍜
吃起來,非常滋味,有口感。
幼麵吃落幼細又彈牙😁
每一條都掛滿超濃味的炸醬🥫
味道鹹香惹味😋

及第粥是粵式傳統廣東粥品🥘
粥底夠綿滑,材料非常豐富🤩
豬粉腸爽口,豬心軟腍,豬潤甘香🐷
還有味道香濃的自家肉丸😙

炸兩熱騰騰即拉出來,充滿米香🫶
爽滑的腸粉皮,包著剛炸起的油條🔥
再點上豉油、麻醬和甜醬,大滿足😊

最後店員還送上暖暖的薏米水🥛
味道清甜解喝,
有助清熱解暑及健脾胃,十分窩心☺️
  • 淨鮮蝦雲吞
  • 京都炸醬麵
  • 招牌狀元及第粥
  • 葱花蝦米炸兩
2024-09-14 223 瀏覽
喺旺角同朋友鋸完扒,突然間好想食粥,經過見到一間新開叫盛記粥麵,門面光鮮,新開期間仲送熱薏米水一杯,見佢推介嘅係艇仔粥,出邊有個餐牌有套餐,惠顧正價粥品,可以以優惠價加小食、腸粉、或者油菜。於是入去試吓先,坐低就叫咗佢個套餐,要咗碗艇仔粥,加一個炸兩;另外見佢個南乳雞翼賣相甚佳,就叫多一份°佢嚟咗一杯送嘅熱薏米水先,入口味甜有少少薑味,足料薏米又淋又入味,再嚟佢個招牌艇仔粥,配料有魷魚豬皮,花膠,花生,魚片,海蜇,瘦肉同,生菜絲,好足料粥底亦夠面夠味。再嚟過炸兩腸粉皮夠滑,油炸鬼亦夠脆,口感甚佳°最後南乳雞翼,咬開好有肉汁,夠晒入味,外脆內軟,甚為驚喜😌
艇仔粥
2024-09-14
$111 (宵夜)
艇仔粥
2024-09-12 255 瀏覽
旺角最近開了一間新的粥麵店, 營業至凌晨12點, 而且食物出品的質素很高。😋😋盛記艇仔粥艇仔粥為廣東傳統的粥品,配料豐富,一次過滿足多個願望, 鮮味的湯底加上綿滑的粥, 十分美味。鳳城水餃麵水餃皮薄餡多, 鮮蝦和豬肉味道十分配合。 湯底是大地魚湯底,十分鮮甜可口, 麵質也相當彈牙。 成碗麵的水準很高。蒜香南乳雞翼拼炸鯪魚球雞翼經過南乳醃製,表皮微脆,肉質鮮嫩多汁,咬一口時,南乳加蒜蓉的香氣立刻在口中散開。炸鯪魚球,外脆內嫩,魚球的口感彈牙,裡面充滿了新鮮魚肉的鮮味。搭配的蜆蚧醬汁讓整體味道更加多層次,輕微的辣味和酸味平衡了魚球的油膩感,讓人不會感到油膩。新開張還送熱薏米水乙杯, 優惠至9月30日。🎉🎉

盛記艇仔粥

鳳城水餃麵

蒜香南乳雞翼拼炸鯪魚球

新開張還送熱薏米水乙杯, 優惠至9月30日。🎉🎉

2024-09-08 429 瀏覽
朋友喜歡食粥今日去左旺角花園街鴻威大廈地下有間試業中的粥麵店盛記粥麵優惠套餐正價一份粥/麵/飯/腸粉可以用優惠價配油菜,腸粉,小食朋友叫蝦球艇仔粥$55有爽口生菜絲醃左味既瘦肉肉絲爽口水魷魚兩至三粒蝦球粥底綿密而且夠晒味唔洗另外加胡椒粉調味炸醬麵$50港式炸醬麵雲吞麵舖必食炸醬撈幼麵是我喜歡的配埋碗有韮黃既湯邊食邊飲夠晒風味炸兩港式粥麵店必有油器被腸粉包住可以加埋豉油,麻醬,甜醬入口仲脆身炸鮮蝦雲吞大大隻蝦脆卜卜必食
朋友喜歡食粥
今日去左旺角
花園街鴻威大廈地下有間試業中的粥麵店
盛記粥麵

優惠套餐
正價一份粥/麵/飯/腸粉
可以用優惠價配油菜,腸粉,小食

朋友叫蝦球艇仔粥$55

夠晒風味

炸兩
港式粥麵店必有
油器被腸粉包住
可以加埋豉油,麻醬,甜醬
入口仲脆身

炸鮮蝦雲吞