2022-12-21 74 瀏覽
在紅磡工作已經一段時間,自從啟岸起好後,紅磡工廠區那裏多了不少選擇!今日因為工作忙,所以唯有買外賣,可以慳返啲時間😁😁今日選擇台灣菜(便當),位于啟岸的“真台客”係一間外賣店,裝修簡潔乾淨,還有打咭位置!👍門口已經有個大餐牌,見到poster上的相片,已經流哂口水😍😍兩個人order了4樣特色食品。💢香腸滷肉便當 $55滷肉飯係去台灣的必食,這店滷肉味道真不錯,能 媲美台灣食店,滷蛋也很入味。店主還好有心思在便當內加入菜脯和粟米,增潻口感!👍👍💢炸物拼盤 $60內有鹽酥雞,甜不辣,四季豆,雞卷和蕃薯條。 鹽酥雞外脆內juicy,鷄卷也非常脆口,味道超正!😋😋💢鷄排$38鷄排超級大塊,粉漿很薄,鷄排 juicy😋💢炸地瓜球$30口感煙韌,外皮脆卜卜,不太甜!💢芒果鳳梨梳打XXL杯 $38不太甜,味道清新,還有水果粒粒,正!👍👍性價比高!👍👍

兩個人order了4樣特色食品。

💢香腸滷肉便當 $55

💢炸物拼盤 $60

💢鷄排$38
鷄排超級大塊,粉漿很薄,鷄排 juicy😋

💢炸地瓜球$30
口感煙韌,外皮脆卜卜,不太甜!

💢芒果鳳梨梳打XXL杯 $38
不太甜,味道清新,還有水果粒粒,正!👍👍

性價比高!👍👍
2022-12-19
15 分鐘 (堂食)
2022-12-21 41 瀏覽
土瓜灣自有地鐵站,真是在脫變,新樓林立漸漸取代10層式舊樓,這間真台客正是位於新鴻基旗下的新商舖,出名設計一流, 望落去整個商場有一種日式風格, 商場都係以食肆為主, 店舖望落去舒服闊落, 如果加埋貼牆式酒吧座位,個人認為更加好, 因可以畀客人即場食。曾經在土瓜灣區居住及工作過, 對這裏特別有感情, 所以時不時去光顧下。今天叫了3款食物:鯖魚便當 $55鯖魚煎到好金香, 一啲腥味都無, 完全無多餘油份,加入檸檬汁增添鮮味, 另有半隻雞蛋, 少少的粟米粒菜譜椰菜有咬口好味。蔥抓餅 $36蔥抓餅蔥味好香, 餅的厚度剛剛好, 加埋醬汁好味, 脆香可口, 令我想起台灣宜蘭的三星蔥。紫薯黑糖鮮奶 $27拉花靚,略甜了少少,下次會叫少甜,飲埋鮮奶超滿足。

今天叫了3款食物:

鯖魚便當 $55

蔥抓餅 $36

紫薯黑糖鮮奶 $27
拉花靚,略甜了少少,下次會叫少甜,飲埋鮮奶超滿足。
鯖魚便當
蔥抓餅
紫薯黑糖鮮奶
2022-12-20
2 分鐘 (外賣自取)
鯖魚便當
蔥抓餅
紫薯黑糖鮮奶
2022-12-20 35 瀏覽
紅磡啟岸又有新嘅外賣店😆呢間買台式便當嘅小店有好多款選擇,最抵嘅係大部份套餐$55就食到,有最經典嘅鹽酥雞同埋雞扒,兩樣都係即叫即炸,分量滿滿!旁邊會附送半隻滷水蛋、菜甫同埋粟米。飯嘅份量都好多口感就偏軟黏。.New takeaway shop in Hung Hom. Selling Taiwanese bento, they have plenty of option from fried chicken fillet to chicken leg. The rice texture is soft and sticky which comes with veggie and egg.
黎到啟岸探朋友,原來有好多野食架喎,天氣凍,今晚想食台灣野喔😍😍台式烤雞腿便當,雞腿排看起來特別油亮有色澤,微焦外表,甜甜的又有煙燻的香氣,肉質相當多汁軟嫩,完全不會乾澀老柴,Q彈飽滿的肉質!!滷排骨便當,個排骨完全遮蓋晒個飯,新鮮滾熱辣,係台灣直送架😍 賣相以為係炸既,但原來是沾滿了滷水汁,非常吸引,先將排骨炸得脆身,再用秘製台式滷水汁輕輕浸泡,食落好野味♥️炸排骨便當,炸排骨口感好有彈性又有嚼勁,不會太厚但又酥脆可口,肉汁滿滿的,好吃又不油膩,真的非常過癮😘小食嗌左炸雞排,香雞排在台灣隨處可見,香雞排的做法跟鹽酥雞相同,所以特別入味,即嗌即炸熱辣辣😋

2022-12-16 63 瀏覽
家姐買左啟岸 今日叫我去佢屋企玩,經過樓下見到有一間專門賣台灣嘢嘅外賣舖頭咁我就買啲上去同家姐一齊食。 我見佢啲貨係寫住台灣直送, 咁梗係要試下啦。而家仲可以whatsapp(64686503)落單自取,超方便。台式烤雞腿便當$55之前喺臺鐵上面食雞腿便當,我到而家都好掛住。而家竟然可以喺呢度食到,真係好開心 。雞腿嘅醬汁香濃,肉質嫩滑,而且好大隻🤩食完好滿足。蛋餅總會(玉米、起司、鰖魚、肉鬆)$45我心心念念嘅台灣蛋餅呀!!我見到佢有粟米、起司、鰖魚、肉鬆咁多種餡料比我揀,我貪心啲乜都擺曬落去!!!所以就嗌咗個蛋餅總滙。一咬落去就係台灣嘅味道。掛住台灣嘅你一定要嚟食蛋餅呀。鹽酥雞-大$36鹽酥雞炸得非常香脆, 厚肉多汁,一啖一舊,爽呀!份量仲要好大,比其他店舖有良心好多。炸物拼盤$60炸物拼盤有:鹽酥雞、甜不辣、四季豆、雞肉捲、地瓜薯條、花枝丸。全部都係地道嘅台式小食,嗌一個拼盤就可以全部有得食,炸物香脆美味。紫薯黑糖鮮奶$27咁凍嘅天氣梗係要番杯紫薯黑糖鮮奶溫暖下自己啦!紫薯香氣四溢,黑糖甜度剛好,奶味濃郁。三者混合埋一齊喺寒冬入面溫暖到心坎中,有種好幸福嘅感覺。 真台
台式烤雞腿便當$55

蛋餅總會(玉米、起司、鰖魚、肉鬆)$45
鹽酥雞-大$36
炸物拼盤$60
紫薯黑糖鮮奶$27
真台客
🎈 馬頭圍道63號啟岸地下13號舖
whatsapp落單自取:64686503
#hkfoodie#hkol#cninefoodie#yummyfood #mychoices#hkig #hkfoodie #eatfamous #eatright #eatwell#啟岸#紅磡#美食#高質外賣店
#台灣人老闆
2022-12-15 35 瀏覽
一間有飯食嘅餐廳,但係竟然唔識得煲飯真係好大鑊. 我都屬於呢間餐廳嘅小常客, 餐廳嘢食都真係唔錯,亦都標明用台灣直送嘅排骨. ?喺呢間餐廳未開之前我成日都喺對面買外賣, 自從試過一次嗰度啲飯煲到一塌糊塗之後我真係以後都唔敢去食, 但冇估到今次買外賣個飯濕到嚇我一跳🤯 成個飯濕到好似個米糕咁😱 我想講一個飯可以煲到好似米糕咁濕真係好恐怖, 好難食, 真心堅尼地. 見你哋餐廳都新, 真係要注意下呢啲咁基本嘅品質控制😰
一間有飯食嘅餐廳,但係竟然唔識得煲飯真係好大鑊.

見你哋餐廳都新, 真係要注意下呢啲咁基本嘅品質控制😰