2024-03-28 455 瀏覽
叫咗一個川芎白芷魚頭湯,同埋一個蒸魚頭雲客飯,燉湯好足料好好味,藥材味好夠,客飯味道都好好,不過係啲飯稍為硬咗少少,要改善吓另外見有人評論話服務態度唔好,但係我又見佢哋同個別客人都有講有笑,總體嚟講就係普通茶餐廳嘅服務,唔係特別好唔係特別差

同啲同事由佢開張開始食到而家,由好好服務態度,變到越黎越差。e.g. 員工斟咗水俾我地,但我地冇飲到,員工勁悔氣話: (但其實我地冇主動叫佢斟,當然,佢斟我地都 appreciate 嘅,咁都有得怪啲客?好野~)最離譜令到我地 Blacklist 佢嘅係今次,我地 12:24pm 落單,分別叫咗2個湯+飯餐,2個麵餐,同事啲餐陸陸續續到。我叫咗個 "羊腩煲飯餐+白汁豬肺湯" ,大約 12:43pm 倒黎到,到到 12:57pm,我地感覺到係咁俾人望住,啲員工亦係咁指住我地張枱,同出面排頭位個客講:,我地本身都冇為意,只係諗,駛唔駛係咁催呀~再望望隻錶,痴線,15mins 你催咩呀!?俾咩枱人呀大佬!啲湯又熱,個煲又熱,就算同事食麵餐,最多都係食咗25mins,食唔駛時間嘅咩!?倒落去o嫁!?我地冇理佢,如是者,我地勁俾排頭位客啤爆 (個客唔知我地幾點入黎,淨係知員工態度反映到係我地阻住晒,只會覺得我地食得慢瀨死唔肯走) +啲員工同老世都狂揚黎揚去 5、6 次+係咁指住我地張枱狂 loop:你話我地食咗 45mins / 1個鐘 / 清晒枱都响度吹水唔走就話啫,明明我地食緊,你都催催催催

e.g. 員工斟咗水俾我地,但我地冇飲到,員工勁悔氣話:[嘩,全部水都冇飲呀!?嘥晒我啲力~] (但其實我地冇主動叫佢斟,當然,佢斟我地都 appreciate 嘅,咁都有得怪啲客?好野~)

我叫咗個 "羊腩煲飯餐+白汁豬肺湯" ,大約 12:43pm 倒黎到,到到 12:57pm,我地感覺到係咁俾人望住,啲員工亦係咁指住我地張枱,同出面排頭位個客講:[好快好快,轉頭俾呢張枱你],我地本身都冇為意,只係諗,駛唔駛係咁催呀~再望望隻錶,痴線,15mins 你催咩呀!?俾咩枱人呀大佬!啲湯又熱,個煲又熱,就算同事食麵餐,最多都係食咗25mins,食唔駛時間嘅咩!?倒落去o嫁!?

我地冇理佢,如是者,我地勁俾排頭位客啤爆 (個客唔知我地幾點入黎,淨係知員工態度反映到係我地阻住晒,只會覺得我地食得慢瀨死唔肯走) +啲員工同老世都狂揚黎揚去 5、6 次+係咁指住我地張枱狂 loop:[好快好快,轉頭俾呢張枱你地]

你話我地食咗 45mins / 1個鐘 / 清晒枱都响度吹水唔走就話啫,明明我地食緊,你都催催催催,咩事呀大佬!?早講用餐時間得15-30mins 吖嘛,我地咪唔黎阻住你啲位+自殘滾湯淥喉囉~個飯餐平均都 $78 -$110 吖,咁嘅服務態度+用餐時間真係貼錢買難受。

佢啲野係好食嘅,但咁嘅服務真係,令人極度失望!!我自問就冇 20mins 滾湯淥喉+鯨吞飯餸嘅技能啦~所以我地唯有唔再去,bye bye~
2023-11-28
2024-02-12 536 瀏覽
觀塘主打燉湯 嘅餐廳唔多, 見到呢間真味源,一於試試佢。餐廳 比較窄,但地方光猛乾淨整潔,坐低侍應俾咗杯麥茶,麥茶好香,幾好飲。川芎白芷天麻燉魚頭  $60川芎白芷天麻燉魚頭 湯,有助改善頭痛頭暈,袪頭風補血氣。飲得出湯冇味精,天麻味好重。 係媽媽以前煲嘅味道。淮山杞子圓肉燉日目魚$60燉湯一人份量原燉盅上,上菜時非常之熱,都要等咗一陣先至可以飲到落口,材料充足,眼見有淮山,杞子,圓肉,魚,入口清甜,冇味精,燉湯火候時間非常充足,日目魚入口即溶。土魷蓮藕肉餅飯 $46(籠仔蒸飯加配任何燉湯減$10)蒸飯熱辣辣蒸起,肉餅 夠大塊, 飯裏面伴住啲菜頭, 加上少少豉油同蒜蓉攪拌埋啲白飯,唔會太鹹味道啱啱好, 用荷葉蒸嘅飯都特別香。因為我有嗌咗一個燉湯,蒸飯平咗$10,所以$ 36有一個蒸飯,都幾抵食。
觀塘主打燉湯 嘅餐廳唔多, 見到呢間真味源,一於試試佢。

川芎白芷天麻燉魚頭  $60
川芎白芷天麻燉魚頭 湯,有助改善頭痛頭暈,袪頭風補血氣。

飲得出湯冇味精,天麻味好重。 係媽媽以前煲嘅味道。

淮山杞子圓肉燉日目魚$60

土魷蓮藕肉餅飯 $46
(籠仔蒸飯加配任何燉湯減$10)
二位阿姐只願意專注落單,吩咐單身客人絕不能坐四人坐位!老闆娘只關注收銀事宜!阿姐落錯單竟然同客人講:張單擺咗枱面咁耐,你都睇唔到錯左呀?😵食一餐飯見阿姐落錯二,三張單!另外見有位女仕很禮貌地要求加茶,疑似老闆娘,總是無數次回應:「一陣先」,再問,阿姐就教訓客人話自己好忙架⋯⋯..建議老闆阿姐可以考慮擺壺茶喺枱面客人自助,各自忙。如果入內只係低頭食嘢OK,不過如果同店員一有連繫就一肚氣😪值得讚的是食物質素不錯,希望店員服務態度可以改善一下!不然會嚴重拖垮整體進餐感覺,實在可惜!
再問,阿姐就教訓客人話自己好忙架⋯⋯..
建議老闆阿姐可以考慮擺壺茶喺枱面客人自助,各自忙。
如果入內只係低頭食嘢OK,不過如果同店員一有連繫就一肚氣😪
2024-01-19 347 瀏覽
琴日同屋企人去食,事於屋企人到左先,我就後到。一入到去餐牌未睇夠3秒已經吹我快啲落單,叫佢落住兩樣野先,個啊姐就話「快啲一次過落啦,轉頭唔得閒落單架啦,你諗好就話我知。」真心搞笑喎🤷🏽‍♀️。我哋埋頭苦幹食緊其他餸是,個蒸飯到左而另外個姐姐就大大聲講:「拎住啦。」其實枱位置已經細,加上已經同左其他人撘枱,所以係冇乜位置可以放。我哋一家人叫左黃鱔蒸飯、咕嚕肉、菜同埋花膠螺頭老雞湯。食物上完全冇問題,價錢方面都可以接受到,但服務態度真係唔得了,入去食飯好似一定要受氣甘。

2023-09-14 757 瀏覽
20230914 晚餐 $422。份量細。追求性價比者自行判斷。味道一般。美食有要求者自行判斷。冷氣微弱近無。怕熱者自行判斷。座位擠迫。身型壯建者自行判斷。用膳後需最快離座交枱。想傾談數分鐘者自行判斷。68/ K2 5件回鍋肉飯 👌78/ 1件花膠雞煲+飯 👌46/ 土魷蒸肉餅籠仔蒸飯👌68/ 花膠螺頭燉雞湯👌68/ 杏汁2件豬肺湯 👌68/ 蟲草3粒小海參排骨湯無乜味38/ 涼拌三鮮👌 木耳偏硬
20230914 晚餐 $422。
份量細。追求性價比者自行判斷。
味道一般。美食有要求者自行判斷。
冷氣微弱近無。怕熱者自行判斷。
座位擠迫。身型壯建者自行判斷。
用膳後需最快離座交枱。想傾談數分鐘者自行判斷。
68/ K2 5件回鍋肉飯 👌
78/ 1件花膠雞煲+飯 👌
46/ 土魷蒸肉餅籠仔蒸飯👌
68/ 花膠螺頭燉雞湯👌
68/ 杏汁2件豬肺湯 👌
68/ 蟲草3粒小海參排骨湯無乜味
38/ 涼拌三鮮👌 木耳偏硬
2023-05-18 1066 瀏覽
觀塘做完嘢,本來坐紅Van返荃灣先食晚飯,經過門口見到餐牌,主打燉湯,依排有兩聲咳,又想飲返碗湯,一於試試佢。餐廳唔算太大,大約有七張四人枱,地方光猛乾淨整潔,坐低侍應俾咗杯麥茶,麥茶好香,幾好飲。川貝海底椰燉鱷魚肉 $60燉湯一人份量原燉盅上,上菜時非常之熱,都要等咗一陣先至可以飲到落口,材料充足,眼見有川貝、鱷魚肉、沙參、海底椰、排骨,入口清甜,冇味精,燉湯火候時間非常充足,排骨入口即溶。豉蒜白鱔蒸飯 $58 (籠仔蒸飯加配任何燉湯減$10)蒸飯熱辣辣蒸起,白鱔都有6至7件,當然唔會太厚切啦,因為價錢問題,蒜蓉蒸白鱔味道好夾,少少豉油加蒜蓉攪拌埋啲白飯,唔會太鹹味道啱啱好。因為我有嗌咗一個燉湯,蒸飯平咗$10,所以$ 48有一個蒸白鱔飯,都幾抵食。

川貝海底椰燉鱷魚肉 $60

豉蒜白鱔蒸飯 $58
(籠仔蒸飯加配任何燉湯減$10)

川貝海底椰燉鱷魚肉
豉蒜白鱔蒸飯
2023-05-17
川貝海底椰燉鱷魚肉
豉蒜白鱔蒸飯
新開張,地方清潔企理,食物選擇多,又好多種燉湯,真材實料,又有各種前菜,小炒,湯飯等等…差唔多收工先去,職員接受電話落定單..叫左燉鱷魚肉湯,龍躉湯飯,荷葉蒸鱔飯,菠蘿咕嚕肉,再追加拍黃瓜…燉鱷魚肉湯有好大塊鱷魚肉,好多火腿片,海底椰….龍躉湯飯個湯底飲得出係用鮮魚去煲,龍躉肉新鮮彈牙又大塊…荷葉蒸鱔飯d鱔片份量足又新鮮彈牙好味…菠蘿咕嚕肉用新鮮肉柳條,彈牙得黎又有肉味…全部真材實料,冇添加,份量合適,味道又好..下次再去

• 燉鱷魚肉湯
  • 龍躉湯飯
  • 拍黃瓜
  • 菠蘿咕嚕肉
2023-04-19 847 瀏覽
見到今天新開張,見到有致愛的養生燉湯, 即刻心心眼去試試。今次點咗兩個蒸飯,一個係白鱔,一個係開邊蝦, 居然平到只係每款$58,出面白鱔都要$9X, 白鱔新鮮好美,飯是用珍珠米真材實料。 另外,點咗兩個燉湯,一個係川芎白芷天麻魚頭湯同淮山杞子圓肉燉日月魚,兩款都好滋味養顏。最後點了兩個小菜一個咕嚕肉同滑蛋蝦仁。 咕嚕肉又多肉又夠酸亦夠脆 燉湯就真係好味,特別係川芎白芷魚頭湯就堅好味同有益! 老婆大人話最緊要係食完唔會口渴!!
見到今天新開張,見到有致愛的養生燉湯, 即刻心心眼
,飯是用珍珠米
真材實料