2023-07-05 58 瀏覽
呢間餐廳主打鮮魚火鍋,一定要試佢啲魚❤️❤️❤️好正,魚係新鮮捉上黎,所以好鮮味。仲有四川野同烤魚,選擇好多!首先落左個魚湯湯底先,魚係新鮮煎過鎖住佢鮮味,再放入湯底熬,湯底有好多蔬菜,有金菇、蕃茄、芫荽同椰菜,菜嘅份量好多,所以唔使點樣額外叫好多菜☺️佢嘅魚湯真係好好飲,成大條魚落去煲,真係好足料好正。湯底已經好多野食😀之後叫咗條鱸魚,呢條鱸魚真係巴閉🫶🏻😎新鮮即劏,條魚好大條,所以切開有好多件魚塊。好厚肉而且件數好多,肉好滑好好食🤤超推!另外叫左蝦餃過口癮,入面有粒粒蝦肉,幾好食。

鱸魚
鱸魚
2023-06-30 65 瀏覽
今日放假同朋友去yoho 行街,知道附近雞地多好野食,行過去望望睇下食個early dinner。七點前有七折,吸引左我既眼球。這是鳳攸南街美食集中地。裝潢很有文化氣息,分左右佈局,左店主打打邊爐,右店主打川菜。右店掛滿了竹整的魚,栩栩如生,活靈活現。這年頭,除了醒獅,這些玩兒是買少見少。因為天氣炎熱,都係放棄打邊邊,決定試下呢度既川菜。點菜全程手機落單,好方便。食得川菜,水煮魚一定唔少得,呢度落單果陣無辣度選擇,可以落完單後同職員講聲。魚塊數量都唔少,仲有薯粉係底,兩個人食夠晒唔使再嗌澱粉質。朋友鐘意食香口野,所以好貪心咁嗌左炸大腸,黃金蝦同黃金魷魚。初時都覺得好唔健康同2條友仔肯定食唔晒,但呢度既炸物真心唔錯,即叫即炸之餘,黃金咸蛋味又勁好,朋友真係汁都食埋。推薦黃金炸物最後內疚感使然,清清地一道上湯菜。加支茶潤潤肺7點前埋單7折再加埋一,呢餐 530,食到捧住個肚走。職員有禮,服務抵讚!

七點前有七折,吸引左我既眼球。這是鳳攸南街美食集中地。

推薦黃金炸物

最後內疚感使然,清清地一道上湯菜。

加支茶潤潤肺

7點前埋單7折再加埋一,呢餐 530,食到捧住個肚走。
職員有禮,服務抵讚!
2023-06-29
2023-06-08 80 瀏覽
之前試過呢間打邊爐唔錯今日再去食,發現有酸菜魚食,所以今日就叫左啲餸食飯,全部都好好味,由其係個黃金鮮魷,超正👍🏻👍🏻👍🏻下次都會再去食,推介👍🏻👍🏻👍🏻
之前試過呢間打邊爐唔錯
2023-06-02 102 瀏覽
今日行過雞地,見到新開嘅碼頭上魚,決定要試下!餐廳裝修好有心思!古色古香,好有特色!打卡一流!👍🏻👍🏻❤️❤️二人餐,598❤️❤️🌞烤魚➡️江團魚(鮮青椒烤魚)🌞一上烤魚,勁香!魚面舖滿左鮮青椒,再加上燈籠椒等煮,又真又辣又香又麻!😍加左60蚊轉江團魚,江團魚大條,好新鮮!魚先烤好,再加入湯煮!魚肉肉質嫩滑,最重要❗️係小骨!魚肉浸住湯,越煮越入味,又麻又香又入味!好好食!🌞九宮格拼盤🌞九宮格拼盤擺設好靚,好啱影相!😂九宮格有:安格斯肥牛、活鮑魚、黑豚肉、牛柏葉、黃喉、松葉蟹柳、鴨血等等!好豐富!好足料!🤗全部都係高質食材!活鮑魚:新鮮彈牙,仲要好大隻!安格斯肥牛:脂肪分布平均,紋理靚,而且牛味好濃!🥰🌞黃金皮蛋🌞皮蛋流心,正!表面撒左辣椒!又係麻香辣!🌞鮮蝦水餃+墨魚丸🌞水餃隻蝦大隻,又係鮮蝦包!食材真心靚🌞四式菜籃🌞菜籃好豐富,有粟米、雲耳、菇、娃娃菜、生菜同油麥菜!洗得好乾淨,又而好新鮮好嫩!👍🏻👍🏻🌞洞庭烏冬🌞🌞紅糖冰粉🌞整體來講,食材好新鮮,麻、香、辣都好出色,越食越上癮!爽🤗

❤️❤️二人餐,598❤️❤️

🌞烤魚➡️江團魚(鮮青椒烤魚)🌞

🌞九宮格拼盤🌞
九宮格拼盤擺設好靚,好啱影相!😂
活鮑魚:新鮮彈牙,仲要好大隻!
安格斯肥牛:脂肪分布平均,紋理靚,而且牛味好濃!🥰

🌞黃金皮蛋🌞
皮蛋流心,正!表面撒左辣椒!又係麻香辣!

🌞鮮蝦水餃+墨魚丸🌞
水餃隻蝦大隻,又係鮮蝦包!食材真心靚

🌞四式菜籃🌞

🌞洞庭烏冬🌞

🌞紅糖冰粉🌞

整體來講,食材好新鮮,麻、香、辣都好出色,越食越上癮!爽🤗
2023-06-01
  • 鮮青椒烤江團魚
2023-05-30 86 瀏覽
《🍲打邊爐記🍻》~ 👫說好了要到碼頭⛵️上魚打邊邊🍲,今晚終於試咗🤗。 呢邊有卡位🛋️,坐得舒服啲,起碼有得挨住🤪。 ⛵️上魚主要係食海鮮類🦞🦀🦐🐟,所以,裝修除了古色古香之外,天花板也有幾條大魚🐠作點綴🤩唔想食麻辣,都係叫返🍲鰂魚鍋🍲,呢邊用圓形鍋,好大個鍋😳,有好幾款配料,金菇,菜🥬,紅棗等等,鰂魚滾湯後,服務員💁🏻會撈起,避免魚骨滲入湯底👍🏻。 首先,一定要飲2碗魚湯🥣,好鮮甜😋九宮格拼盤 ~🐮安格斯牛肉,🐷黑豚肉,海帶芽,牛柏葉(原本係台山蠔🦪,點知話唔靚😌,臨時換咗),活鮑魚,鵪鶉蛋,鴨舌,魚肚,深海龍躉片🐟,以中式茶杯套裝作器皿,一次過可以試9款食物,倒也不錯👍🏻椒鹽爆漿豆腐粒 ~ 送酒必備🍻我哋鍾意慢慢食,慢慢飲🍻,輕鬆下,所以,特別喜歡這類沒有時限的火鍋店🍲

椒鹽爆漿豆腐粒 ~ 送酒必備🍻

2023-05-28 447 瀏覽
上次同一班朋友過黎食烤魚,印象中烤魚好出色,配料食材都好新鮮,今次就試下川菜係咪都咁出色先🤭✨蒜泥白玉卷蒜泥白肉食得多,多數偏濃味重口味一點。而蒜泥白玉卷就會包住青瓜,感覺上無咁肥膩,入口清新爽口,蒜泥味道調味剛好,唔會太濃,食完唔會成個口都係臭蒜味🤣不錯🤤✨老壇酸菜魚川菜又點少得酸菜魚呢🫣值得一讚既係魚片鮮嫩啖啖肉一條魚骨都無🤤👍🏻令人食慾大增一口接一口👅湯底香濃酸味溫和,開頭辣味剛好,只係最黎愈食愈辣😂配菜非常多有豆卜,菇、萵荀和闊薯粉,整體不錯。✨四川擔擔麵擔擔麵係我每次食川菜/上海菜必點既菜式之一,每次都比佢既味道所吸引,麵充滿麻醬香郁,香濃不膩。今次自然唔例外,上碟時,賣相吸引,有碎花生粒,少量肉粒,一層紅油,味道則有少少失望🥲湯底既花生味唔太突出,以辣油味為主,可能更適合喜好辣味多過花生味既人,麵條麵質爽滑、不黐牙。✨香辣回鍋肉回鍋肉係另一款必點菜式,材料有豆腐乾,辣椒,椰菜,豬肉,蔥,韭菜,色澤紅亮,色香味俱全,肥而不膩,入口濃香,豬肉半肥瘦,質感剛剛好,整體份量甚多,超抵食,勁滿足,絕對係下次翻check既菜式👅

✨蒜泥白玉卷

✨老壇酸菜魚

✨四川擔擔麵

✨香辣回鍋肉

2023-05-25
2023-05-27 72 瀏覽
身邊有唔少元朗友推介位於雞地既呢間碼頭上魚,話佢地啲材料真材實料,超級正😍😍今日就決定和朋友仔去試下,順便慶祝佢轉到新工🥳我地去到發現餐廳有好多優惠呀😃包括七點前離座有七折😃😃舖頭係樓上舖黎既,要行一條樓梯,一邊係碼頭上魚,一邊係碼頭故事,我地本身想食魚湯火鍋,但我朋友見到話呢度有正宗川菜,佢就話要黎食四川最出名既乾鍋😀😀好啦,乾鍋可以揀既配料有好多,一般既海鮮都有😃😃我地㨂咗一個金牌麻辣海鮮乾鍋,入面材料好豐富,有肉蟹、蠔、蝦、鮑魚、魷魚鬚、墨魚丸和蜆,夠我地兩個人食😄😄除此之外,我地仲叫咗一客麻婆豆腐和碼頭無骨花鵰醉雞😄😄金牌麻辣海鮮乾鍋麻婆豆腐碼頭無骨花鵰醉雞食物全部都好吸引😌😌 襯而家有新開張優惠,要把握機會帶埋屋企人黎食😄😄😄碼頭上魚 (元朗)元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座1樓2號舖

金牌麻辣海鮮乾鍋

麻婆豆腐

碼頭無骨花鵰醉雞

碼頭上魚 (元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座1樓2號舖
2023-05-19 68 瀏覽
平日5人點了一個2人餐$ 598包一條烤魚要 蒜香酸辣江團魚 加$ 60,一個小食要了鴨舌,一個九官格(內有牛肉, 豚肉片 , 四隻鮑魚 等), 兩款丸或餃要了菜肉餃和墨魚丸, 蔬菜籃, 稻庭烏冬, 甜品, 另外我們還另外點了 安格斯牛肉片全份, 羊肉片半份, 豚肉片半份, 其實二人餐份量也非常之多但 烤魚實在太美味 我們忍不住另外再加了一條😁 環境坐得非常舒服, 地方整潔, 服務態度非常好, 因為平日所以冇限時, 可以舒舒服服 食飯,因為朋友敘會 舒服好坐冇限時是必需的,真心推介!👍👍👍另外佢送的甜品係白涼粉好少地方有得食,好食又特別!😋
另外佢送的甜品係白涼粉好少地方有得食,好食又特別!😋
2023-05-18
  • 烤江團魚
2023-03-07 212 瀏覽
呢間餐廳主打魚火鍋 今次叫左鴛鴦鍋 一邊係鰂魚鍋 一邊係牛油紅鍋鍋底上檯可以好清楚見到用咩材料 之後先係你面前加湯 鰂魚鍋加既係鮮魚湯 奶白色一睇就知好味😋牛油紅鍋係真係用幾磚紅油睇住佢融 足料👍🏻職員話鍋底滾左可以先試魚湯 魚湯可以無限加 仲幫我地撈起左鰂魚鍋入面既鰂魚 話唔怕魚刺都可以食 好鮮甜 魚湯飲落好鮮甜 我飲左好多碗🤭 再叫左條桂花魚加落魚鍋到 食落更鮮嫩呢間餐廳配料都幾多野揀 有平時火鍋店見到既材料 仲有出面少有既黑毛肚 同鴨腸鵝腸 食材食落都好新鮮 而且份量都好大兜 對得起佢既價錢如果食紅鍋怕辣仲可以叫碗冰粉解辣 即叫即撈 辣既時候食一啖 舒服晒🤭餐廳裝修都幾別緻 好有特色 職員都好友善 好熱心咁介紹我地食咩同應該點食 味道質素都唔錯 可以黎試下💕
鍋底上檯可以好清楚見到用咩材料 之後先係你面前加湯
鰂魚鍋加既係鮮魚湯 奶白色一睇就知好味😋
牛油紅鍋係真係用幾磚紅油睇住佢融 足料👍🏻

2023-03-03
2023-02-19 149 瀏覽
今天在元朗看完鳥之後就跟朋友一起來了這家預訂好了的餐廳,感覺是我在香港吃過味道最好的一家烤魚啦,很新鮮,味道也沒有很辣。可惜我還沒吃完,去買了個單結果我的菜就被收了,希望這點下次能改進啦。
四人餐
四人餐
  • 烤魚
2023-01-01 230 瀏覽
宜家天氣咁凍梗係想搵啲暖粒粒嘅嘢食下啦今次係元朗玩完真係覺得幾凍於是就搵咗間又可以食烤魚又可以打邊爐嘅餐廳試下蒜香酸菜烤魚(小辣)🐟不得不說這鍋烤魚真的十分大小編見侍應捧上來的時候第一時間想兩個人是否能吃得完🤣魚的款式揀了海鱸魚烤魚可以自選4款配菜本次選了冬瓜片,萵筍片,炸枝竹和冰豆腐💁🏻‍♀️烤魚外皮薄而煙韌魚肉就十分嫩滑味道適中唔會太鹹但小編覺得酸味欠缺少少去過人多可以吃完之後再打邊爐有十分多的食物可以選擇窩心的是還有幾款涼茶供應💛味道:4/5環境:4.5/5消費:3.5/5推薦指數:4/5
宜家天氣咁凍

小編見侍應捧上來的時候
第一時間想兩個人是否能吃得完🤣

魚的款式揀了海鱸魚
烤魚可以自選4款配菜
本次選了冬瓜片,萵筍片,
炸枝竹和冰豆腐💁🏻‍♀️

味道:4/5
環境:4.5/5
消費:3.5/5
推薦指數:4/5
今次突然想食麻辣火鍋於是去咗元朗碼頭故事, 點知全場爆滿! 見隔離有個碼頭上魚, 就入去試下囉!點知好意外驚喜, 除咗有傳統麻辣火鍋, 仲有鮮魚湯底打邊爐, 一邊勁鮮甜魚湯, 一邊濃香麻辣鍋底, 嘻嘻....除心愛番茄湯又多個選擇! 經理梁先生過嚟推介原隻生猛龍蝦刺身, 雖然唔係好大隻, 但五個人,每人都有兩大件, ok 啦!龍蝦好新鮮, 啲蝦鬚仲喐㗎, D肉鮮甜, 好爽口!啲穀放埋落啲湯嗰度滾! 👍🏻我哋再叫到隻象拔蚌, 象拔蚌一定要食加拿大! 什麼日本, 加州都不是我們所要的! 揀咗條斤四両, 細細地, 可以再叫其他嘢食! 象拔蚌個膽我哋冇炸到, 就咁刺身食埋, 因為真係好好甜!原條鰂魚做湯底, 經理話先飲湯後再做湯底, 果然超正! 我哋全枱個個食魚都勁叻, 所以條側魚都食埋. 再叫咗條生劏桂花魚, 賣相好掂食落都好正! 經理話今日台山生蠔好靚, 叫我哋叫一份! 咁我哋又叫一份囉! 真心講啲生蠔好肥美, 又有蠔味, 唔好碌過熟, 真係好好食! 好食過美國貨好多, 一碟有十隻, 我哋每人都有兩隻, 食得好過癮!麻辣火鍋我哋叫咗鴨血, 冇得輸啦!萵筍片, 海帶, 貢丸, 拉面, 呢D

麻辣火鍋我哋叫咗鴨血, 冇得輸啦!萵筍片, 海帶, 貢丸, 拉面, 呢D都係每次必食㗎.

五個人食得好飽, 好開心!🤗😋🥰 已約定下星期再去!Yeah !!!
2022-10-21
  • 魚鍋湯底
  • 象拔蚌
  • 台山生蠔
  • 原條桂花魚
2022-10-11 263 瀏覽
元朗不嬲都好多好野食,最近秋風起涼涼地最岩打邊爐,身為食魚專家嘅就揀左間食魚湯火鍋嘅舖頭。佢地主打原條鮮魚熬製嘅魚湯做火鍋base,雪白濃厚嘅0味精魚湯,每一啖都係魚嘅精華👍真係可以打撈返成隻魚出黎,肉眼可見嘅足料。愛好吃辣嘅我就唔少得叫鴛鴦鍋啦,叫左個麻辣紅鍋配鰂魚鍋,紅油鍋好足料,鍋底有滿滿花椒同辣椒🌶️,又香又辣。九宫格拼盆九宮格拼盆真係好抵食,有鮑魚,生蠔,魚片,魚肚,猪肉,猪紅,鴨舌同海带菜。每樣都可以試d,鮑魚同生蠔份量比想象中多。個人好中意猪紅配麻辣湯好正,又滑一d醒味都冇。另外鴨舌都好新鮮,份量真係超多!半魚頭黎到呢度識食一定要食魚!魚頭真係好巨大,可以慢慢啃。碼頭鴛鴦腸(鵝腸、鴨腸)鴛鴦腸包左鵝腸、鴨腸,每樣一半。個人中意食鵝腸多d,夠肥,但鴨腸就爽脆。而且處理得好乾淨,唔會食到怪味。

九宫格拼盆

半魚頭
黎到呢度識食一定要食魚!魚頭真係好巨大,可以慢慢啃。

碼頭鴛鴦腸(鵝腸、鴨腸)
2022-10-02 220 瀏覽
元朗一向多美食,今次黎到碼頭上魚試下佢既火鍋。餐廳都幾大,環境舒適,而且冷氣好夠凍,打邊爐唔洗食到身水身汗!我地點左鴛鴦鍋,可以一次過食埋麻辣同出名既鰂魚鍋!鰂魚鍋真係成條魚甘滾個湯底,加埋大蔥,薑等配料滾好之後,先飲佢既湯底,清甜但一啲都無腥味!麻辣可以自由揀辣度。醬料都調配好比你,有花生、蔥、蒜等等。點咗深海龍躉片和安格斯肥牛,龍躉片香滑唔腥,肥牛紋理分明,肉質唔鞋。鴨血好滑,配麻辣鍋一流!明愛重點咗椒鹽豆腐,外面金黃色脆卜卜,入口即溶,值得一試!

2022-09-29 599 瀏覽
元朗高質樓上魚火鍋🤍-👀沒有立場資訊-🐟桂花魚 ($268)魚火鍋專門店梗係要叫魚🐟係原條桂花魚咁上,上到嚟先知原來都真係好大條,師傅切得好靚,魚骨都起得好乾淨🫶🏻店員亦都有教我哋點樣淥魚片,因為佢哋切得比較薄,所以大概一至兩分鐘就已經可以食😛魚肉食落幾鮮嫩同幾滑,完全冇腥味,食得出幾新鮮,味道鮮甜得嚟幾彈牙,又唔會韌🤩同埋叫原條魚真係好抵食,因為啲魚骨可以擺落去熬湯,令到湯底更加鮮甜🥰🥘鍋底(鴛鴦鍋$148)我地叫咗麻辣香鍋同酸菜鍋,拎到上嚟真係呆咗,因為真係好大兜湯🤣另外值得一讚嘅係個鍋本身已經有個隔,方便撈起魚肉同細粒啲嘅食物🤩先講麻辣香鍋,真係超級香,未食已經聞到好香,裏面有佢哋自家嘅香辣醬,仲有好多花、八角、乾辣椒同蔥,提升香氣之餘麻同辣都好夠❤️‍🔥至於酸菜鍋底,會加新鮮魚湯入去,裏面好夠酸菜味之餘,仲有青瓜、金菇、酸菜、蓮藕等等嘅配菜,食落好入味而且好新鮮☺️兩邊嘅鍋底都好夠味,有時啲餸唔需要點豉油都夠晒味🥰🍱九宮格拼盆 ($398)分別有鮑魚、海帶、鴨舌、鵪鶉蛋、蠔、鴨血、鱸魚、豬肉同豬皮🫡鮑魚同埋蠔都有四大隻,啲蠔幾肥美同鮮甜🫶🏻海帶份量好多,而且好新鮮🥰另外個人覺得鵪鶉
元朗高質樓上魚火鍋🤍
👀沒有立場資訊
🐟桂花魚 ($268)
火鍋專門店梗係要叫魚🐟

🥘鍋底(鴛鴦鍋$148)
兩邊嘅鍋底都好夠味,有時啲餸唔需要點豉油都夠晒味🥰

🍱九宮格拼盆 ($398)
鮑魚同埋蠔都有四大隻,啲蠔幾肥美同鮮甜🫶🏻
海帶份量好多,而且好新鮮🥰
另外個人覺得鵪鶉蛋同埋鴨舌都係一定要食,鵪鶉蛋好滑好香,鴨舌好滑之餘咬落一樣好香,份量望落細細兜,但係原來都有好多🥹

🥗手切青筍片 ($48)
切得好靚,排到好似花咁🥰
筍片厚薄適中,咬落爽脆鮮嫩,吸滿湯汁食真係好正😙

🧆自助醬料吧
可以喺出面嘅自助吧自己調配火鍋醬料🫡
除咗蔥、蒜、辣椒、香辣醬同芫荽,仲可以加黃金豆,好少地方可以加黃金豆🤣
同埋佢哋嘅火鍋醬油都好惹味,超級提鮮🫶🏻

餐廳嘅舖位幾大,而且位置坐得好舒服☺️
員工服務好好,上菜都好快,而且啲魚係即叫即劏,夠晒新鮮🥰
如果大家嚟到元朗覓食,幾推薦大家試吓呢間,因為喺香港魚火鍋好似唔多😉

味道 8.5:10
📍 碼頭上魚
元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座1樓2號舖
(其他分店(碼頭故事):
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場1樓101號舖
元朗鳳攸南街9號好順利大廈1座1樓1號舖)

#米食元朗 #米打邊爐 #米食火鍋 #米食川菜 #米食尖沙咀 #元朗美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup