2021-05-23 523 瀏覽
Feed Your Nerves😝餐廳名好有意思😚我都覺得食物不是只填滿肚子,台語更有句說話叫”呷粗飽”,即係食飽就好啦,冇乜要求。食飯除了維持基本功能,比能量之外,更加需要照顧自己的心靈。💓每次唔需要等好耐位就已經覺得好開心~係每日嘅小確幸🧡揀嘢飲先~killing your thirst 😚Flat white好滑~拉花亦唔錯不過咖啡味好似有少少燶燶哋~😗唔飲得咖啡嘅你可以試吓抹茶鮮奶~拉花一樣靚~抹茶味濃郁💚樣樣都睇落好好味咁🤭明太子蟹肉蕃茄扁意粉🍝正常啦不過不失反而呢個燒牛肉芝士洋蔥牛角包有驚喜呀!🥰因為個份量實在太大嚇親我🤣牛角包好香脆,咬落去口感好正🤪入面有滿滿的牛肉,唔會太”un”仲有芝士!呢個配搭一流😋覺得好滿足~我覺得一個人真係會飽到上心口🤣尤其飲埋flatwhite😆Matcha Latte vs Flat White 尤其工作後,更加需要一杯咖啡和一份美食去治愈心靈,令自己休息一下,停一停再出發。🥳記住一個星期要搵一日feed your nerves!😚
Feed Your Nerves😝餐廳名好有意思😚

每次唔需要等好耐位就已經覺得好開心~
係每日嘅小確幸🧡

揀嘢飲先~killing your thirst 😚
Flat  White

Flat white好滑~拉花亦唔錯
不過咖啡味好似有少少燶燶哋~😗
Matcha  latte

唔飲得咖啡嘅你可以試吓抹茶鮮奶~
拉花一樣靚~抹茶味濃郁💚

樣樣都睇落好好味咁🤭
明太子蟹肉蕃扁意粉

明太子蟹肉蕃茄扁意粉🍝正常啦不過不失

反而呢個燒牛肉芝士洋蔥牛角包有驚喜呀!🥰

因為個份量實在太大嚇親我🤣
燒牛肉洋蔥芝士牛角包

牛角包好香脆,咬落去口感好正🤪
入面有滿滿的牛肉,唔會太”un”仲有芝士!
呢個配搭一流😋覺得好滿足~
我覺得一個人真係會飽到上心口🤣尤其飲埋flatwhite😆
Flat  white  &  matcha  latte

Matcha Latte vs Flat White

記住一個星期要搵一日feed your nerves!😚
明太子蟹肉蕃扁意粉
Flat  white  &  matcha  latte
  • Flat White
當我問友人去深水埗吃甚麼好,秒速提議了這間餐廳,非常好,而且剛好排第一個,很快便可以入坐🍝 神經醬汁豚肉炒蕎麥麵 $112味道極其普通,炒麵卻不乾爽,所謂的神經醬也十分之淡,即便加上蛋黃,味道也沒有太大分別,唯獨麻醬豆腐比較出色,但cp值奇低🥘 明太子雞肉親子丼 $102味道濃郁,雞肉嫩滑,飯粒濕潤香濃,質素之高,令人感覺是兩間不同餐廳的出品🍵 覆茶 玉露 $48其他是綠茶,茶葉翠綠,綠茶香氣十分濃厚🍵 焙茶 淺炒 $48有一陣陣的炒米香,味道香濃,比起食物的質素更勝一籌

神經醬汁豚肉炒蕎麥麵

🍝 神經醬汁豚肉炒蕎麥麵 $112

🥘 明太子雞肉親子丼 $102

🍵 覆茶 玉露 $48
其他是綠茶,茶葉翠綠,綠茶香氣十分濃厚

🍵 焙茶 淺炒 $48
有一陣陣的炒米香,味道香濃,比起食物的質素更勝一籌
2021-02-10
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 明太子拌雞肉親子丼
2021-03-23 837 瀏覽
算是一直很想去的店今日同fd約太子附近決定一試叫咗一個set 一個意粉份量來說算合理set的體驗比較完整豐富比較推薦意粉的話個人覺得不會太油膩芝士飄香平均水準之作
算是一直很想去的店

不會太油膩
芝士飄香
平均水準之作
2021-02-28 1306 瀏覽
因為好近我家住處,所以成日想去試,但好不幸次次都唔係撞正佢休息就係無開,終於有次lunch經過唔再食閉門羹,點知入到去發現午市選擇極少,基本上是無得揀,勉強點了,但只食到一半,仲要因為唔想太浪費,我究竟食左咩呀⋯⋯
2021-01-27 1368 瀏覽
放假就係要去cafe chill 一chill 放鬆下,今次朋友帶左我黎呢間係太子既文青咖啡店,叫做神經餵飼,feed your nerve , 成間鋪有好多綠色植物,餐廳其實仲分上下兩層,不過呢日去都好多人,我地就被安排坐係下層廚房隔離。菜單要自己行去睇,每日都有唔同既菜式,今次叫左神經角煮,其實就係炆五花腩,d 肉好入味,肉味送飯岩岩好,套餐仲有小菜同麵豉湯添朋友就叫左紅酒配牛肋條,肉味濃厚,份量十足!主食價錢都略貴,但環境黎講都係一個可以同朋友一齊放鬆下吹下水既咖啡廳如果假日諗唔到去咩 cafe , 神經餵飼都係一個唔錯既選擇!

朋友就叫左紅酒配牛肋條,肉味濃厚,份量十足!

餐廳的特色是沒有指定的菜式,想知有咩食就要留意店員當日手寫在黑板上的套餐啦!🙌🏻店內坐位不多,假日要relax可能要耐心等等啦🥺•🍛日式咖哩和牛漢堡扒飯(HKD 85)咖哩係日式偏甜的味道,帶點點辣味,唔食得辣嘅朋友仔可以留意下餐牌有冇標明辛口🤪漢堡扒略嫌燶左少少🙊但都食得岀有肉汁,蛋唔會炒得太老,配白飯一流,整體份量都足夠👍🏼環境亦相當舒適,店鋪很細心提供口罩袋供顧客使用👍🏼唯獨當日去嘅時候,隔離枱說話有點大聲,影響同朋友諗住假日relax一下嘅mood,有機會下次再黎真正感受🥰
店內坐位不多,假日要relax可能要耐心等等啦🥺

•🍛日式咖哩和牛漢堡扒飯(HKD 85)
日式咖喱和牛漢堡扒飯

店員一進入的第一句:「睇睇今日既MENU先或者影張相坐低慢慢揀」是日HOLIDAY MENU 全部都好吸引,大家都知道神經餵飼就是沒有指定MENU,要看看當日被feed什麼哈哈☺️👦🏻的神經角煮超好吃其實是秘炆五花腩,醬汁超好吃又炆得夠腍超級下飯呀!加辣之後是更加好吃!🧒🏽的意粉本身是有露筍的(不過敏感不能吃🤭,白汁意粉都好好吃不會好膩三文魚都好不錯!還有當然是我們最愛的COFFEE,有FLAT WHITE跟LATTE,都是我們的例牌哈哈!味道很balanced!

Flat White
Flat White
2021-01-06 628 瀏覽
約咗朋友去食嘢打卡我叫明太子雞肉親子丼雞肉都幾多,整體都算嫩滑食丼飯最怕飯底唔夠汁反而呢個好足料好夠味蛋,洋蔥同汁配合得好好之餘明太子嘅小小小小辣味仲將個飯調和得好好其實呢個個沙律同湯都唔差架沙律係生菜蘿蔔絲,唔會好小好腥反而好脆好開胃湯有豆腐喺入面,就同平時嘅麵豉湯冇乜分別見到隔離枱叫包都好吸引如果有機會再黎都會試下我哋去嗰日係平安夜,買單嗰陣時有份禮物仔,係朱古力黎不過留意番呢度個menu日日唔同架下次黎到未必有呢個食架喇🤣(溫提: 只收現金喔)
約咗朋友去食嘢打卡
我叫明太子雞肉親子丼
雞肉都幾多,整體都算嫩滑
食丼飯最怕飯底唔夠汁
反而呢個好足料好夠味
蛋,洋蔥同汁配合得好好之餘
明太子嘅小小小小辣味仲將個飯調和得好好
其實呢個個沙律同湯都唔差架
沙律係生菜蘿蔔絲,唔會好小好腥
反而好脆好開胃
湯有豆腐喺入面,就同平時嘅麵豉湯冇乜分別
見到隔離枱叫包都好吸引
如果有機會再黎都會試下
我哋去嗰日係平安夜,買單嗰陣時有份禮物仔,係朱古力黎
不過留意番呢度個menu日日唔同架
下次黎到未必有呢個食架喇🤣
(溫提: 只收現金喔)
2020-12-24
15 分鐘 (堂食)
午餐
2021-01-04 356 瀏覽
為左慶祝朋友生日依家又有限聚令收左工搵到呢一間人地介紹的cafe黎食個tea餐牌寫左係黑板上面😚野飲就另外有個list🤣叫左一個意粉一個牛角包勁大份😋😋😋 野飲就不過不失環境都好舒服😎😎食到好飽❤️❤️❤️😚
為左慶祝朋友生日
燒牛肉洋蔥芝士配牛角包
煙三文魚白汁蘆筍意粉
燒牛肉洋蔥芝士配牛角包
2021-01-02 186 瀏覽
𓄹 神 經 餵 飼 𓄹 𓇬 𓇬 𓇬 𓇬 𓇬一直想到訪嘅一間餐廳! 走日式飯堂嘅風格 有食屋企飯嘅感覺𓎩 朋友叫左神經角煮 即係炆五花腩 一睇就覺得好食 味道超適合送飯 好入味 但係如果肉可以再淋啲就再好!但係都好好食 我叫左 雜菌豆腐飯 好有五香味 都係超好送飯 我食曬成碗飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) Matcha Latte亦係好有驚喜 因為個人唔鍾意完全無糖嘅抹茶 呢杯唔會太甜又好香抹茶味! 另外Latte都算唔錯 成個午餐都好滿意~係會再二訪嘅餐廳!如果下次會想試下啲甜品
𓄹 神 經 餵 飼 𓄹
𓇬 𓇬 𓇬 𓇬 𓇬
係會再二訪嘅餐廳!如果下次會想試下啲甜品
2021-01-01 195 瀏覽
一間頗精緻嘅旺角內街Cafe,店內坐位雖然不多,但空間感好夠,不會有好擠迫的感覺。坐係窗口位,可望街景,還有很多綠色植物,心情好悠閒舒服,叫了一杯Latte,咖啡味道不錯,是假日realx的好去處!
2021-01-01
5 分鐘 (堂食)
2020-12-13 519 瀏覽
「神經餵養」會當日才決定有什麼餐點提供,所以運氣不好的話,可能會遇上不食的食物,也有可能食物當日很快就售罄,價格也比較貴。貓毛定食(燒鯖魚、麻醬沙律、暖笠笠海帶湯、香軟貓毛飯)香軟貓毛飯帶有木魚和紫菜,但還是有點乾,燒鯖魚也有點乾身,燒汁和鯖魚鮮味不太夾,整體來說乾得有點難以入口。但是麻醬沙律對豆腐控是有致命的吸引力!泰式香草肉碎煎蛋飯(麻醬豆腐、海帶湯、香軟白飯)辣辣地的豬肉碎,不止有泰式風味,還十分惹味,送白飯一絕,半熟煎蛋,香噴噴的蛋黃汁加持下,更加可口和上癮。Cappuccino 咖啡味香濃順滑。

貓毛定食(燒鯖魚、麻醬沙律、暖笠笠海帶湯、香軟貓毛飯)

泰式香草肉碎煎蛋飯(麻醬豆腐、海帶湯、香軟白飯)

Cappuccino
咖啡味香濃順滑。
2020-12-10 397 瀏覽
幾年前黎過一次神經餵飼,果陣坐左喺閣樓既塌塌米,有少少似去左日本旅行既感覺。當時食左一個鋪滿左好多色彩縯紛既食用花既Toast,印象好深刻。最近聽朋友講佢地有出素食,咁啱經過就入去試下。晚市唔算多人,唔洗等位。Menu上面既食物種類唔多,其中一個係素食。黎之前上Openrice睇左個menu,lunch time既雜菌豆腐飯係$75,晚市多左個湯就要$98,一個湯收多$23,都幾貴。味噌湯味道非常淡,得兩三舊豆腐,海帶都冇,誠意欠奉。豆腐雜菌飯既飯同餸係分開上,餸既汁非常鹹。個餐牌寫住佢地既味道係偏淡,但個汁真係好鹹,就算撈埋飯一齊食都仲係好鹹,最後要撇左啲汁黎食先搞得掂。個豆腐唔係盒裝豆腐,係街市豆腐檔賣果款,唔知係咪處理得唔好,一食落口就有好大陣石膏粉味,食完個口入面會覺得唔舒服果種。Overall個飯唔多okay....牛油果青蘋果沙冰不過不失,其實都只係將啲水果blend好整個smoothie,有個blender就做到,冇乜特別。後來聽人講餐廳換左個廚,所以食物質素差左。希望佢地可以檢討下,重拾以往既水準。

2020-12-05 292 瀏覽
咖啡館裝修以木製品為主,門口有玻璃窗,讓陽光照進店內。感覺十分舒服悠閒。而且店員不會催促交枱,可以慢慢享受咖啡。下午茶時段,沒有正餐,只提供小食和蛋糕等。食物餐單不是固定的,店員會寫在黑板上。小食價格偏高,有點卻步,留待正餐時段再看看。點了兩杯飲品,味道都不錯。凍抹茶鮮奶,顏色很漂亮。抹茶味香而濃,沒有茶的苦味,甜度也很適中。熱Flat White,聞起來很香,咖啡味濃。微微的酸味。奶泡很滑,帶了點咖啡味道。
咖啡館裝修以木製品為主,門口有玻璃窗,讓陽光照進店內

,留待正餐時段再看看。

點了兩杯飲品,味道都不錯。
凍抹茶鮮奶
,顏色很漂亮
。抹茶味香而濃,沒有茶的苦味,甜度也很適中。

熱Flat White
,聞起來很香
,咖啡味濃。微微的酸味。奶泡很滑,帶了點咖啡味道。

聽到有人想我介紹下可以坐低做嘢嘅cafe(╹◡╹)比我揾到啦!入到個感覺都幾普通,都見到有人係用電腦做嘢嘅,我同朋友坐最入面個個位置,非常安靜!超級適合做嘢,仲有書架同埋燈光都好好,影相都好適合!(後面有幾張我幫朋友影嘅靚相 👉🏻👉🏻最重要係完全無時間限制,我地吹水差唔多三個鐘!整體感覺十分舒服! !而且真心覺得影出嚟嘅相靚過嗰啲好多打卡cafe( ・∇・)食物方面都非常唔錯,簡單菜式但對得住價錢~~不過每一日嘅食物Menu都唔一樣,可能上OpenRice見到想食嘅嘢就未必有啦話說如果想有多啲私人空間嘅話其實佢仲有2樓㗎,可以同staff講聲,朋友話佢坐地下都幾有feel(・∀・)Price💰燒牛肉洋蔥芝士法包——— $108煙三文治黑松露炒蛋法包———$76(兩款法包都好好食,重點係兩個人share 之後都好飽)抹茶鮮奶——— $45(我每次見到都會被吸引,有冇人同我一樣(゚∀゚)焙茶淺炒 $48(Staff主動問我哋要唔要Refill(*'▽'*)推薦值💡:⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️/5坐左勁耐,行嚟行去影相都okay,嘢食都好好食,我下次做嘢都一定要過來,滿分推薦!

Price💰

燒牛肉洋蔥芝士法包——— $108

煙三文治黑松露炒蛋法包———$76

(兩款法包都好好食,重點係兩個人share 之後都好飽)

抹茶鮮奶——— $45
(我每次見到都會被吸引,有冇人同我一樣(゚∀゚)

焙茶淺炒 $48
(Staff主動問我哋要唔要Refill(*'▽'*)

推薦值💡:⚜️⚜️⚜️⚜️⚜️/5
抹茶鮮奶