2024-10-22 111 瀏覽
我在app上選的自取,備註了走蔥,並且套餐裡包含生煎包、面和檸檬茶。我拿走了包裝袋走回家,打開一看,非常無語,因為我點的飲品沒有放,並且生煎包和面裡面都放了蔥!這是對顧客的不滿嗎?我能理解生煎包的蔥是必須要加的,但是面裡的蔥和我的飲料都是因為工作人員的疏忽!我很憤怒,我要求直接給我退款,因為這讓我心情很糟糕不想吃這家餐廳,但是他們拒絕退款,說重新做一份,總之就是不接受退款。這裡的工作人員的服務質量真的很差。
2024-05-13 1028 瀏覽
我好鍾意食上海生煎包,近近地去尖沙咀祥興記,米芝蓮店味道唔錯又超爆汁😋 好感動🥰 下次搵機會食原味Had huge cravings for Shanghai food, in particular Shanghai Pan Fried Bun. Flavourful meat filling and broth. The bottom was burnt with crispy crunch. Will definitely come back.#重遊香港
2024-04-21 1198 瀏覽
呢間好出名嘅祥興生煎包,仲有米之蓮必比登加持。11點半左右去到,已經有好多遊客排緊隊。等左大概10分鐘,終於到我啦,揀左招牌同黑松露小籠包,叫招牌以外嘅味道通常要等2-3分鐘,都好快攞到。自己加少少醋,又夾又解膩。啱啱拎上手好辣手,要等一等先食到。一咬開有裏面好多湯汁,一唔小心就漏晒出嚟。佢嘅皮係類似煎餃皮,唔係用饅頭果種麵團,所以比較薄。個底煎到好焦脆,裡面嘅肉就唔算大粒,調味都算恰當,亦都唔算太油膩,但就無咩好深刻嘅印象。黑松露生煎包嘅味道都幾出,明顯食到黑松露味。我覺得佢最特別嘅係薄皮生煎包有好多湯,有別於傳統生煎包,而且係人生即包即煎,唔同出面入貨嘅生煎包。但係我覺味道又未至於好驚喜好想再食嘅感覺。
1973 瀏覽
2024-01-13 1996 瀏覽
原味山煎包就非常極之好食 成粒啪入口一咬好似有半碗湯爆出黎咁 再加上掂住煎pan 果邊煎到脆 咬落又爽口又有湯嘅味同濕濕地 又好吞又好味道但個擔擔面完全唔入流 第一 根本唔係面 係米線 浸到脹果隻 第二個湯稀到好似水咁 又冇花生醬 引冇味 好似清水米線咁 我都係合埋眼狼吞虎嚥算 以後都會繼續幫襯 因為原味山煎包真係超好食 但應該只會當lunch 小食加料 因為根本冇可能喺依間鋪食到飽性價比最高應該係一盒6隻果個原味山煎包 另外醋就唔建議落 原汁原味係最好的

• 招牌生煎包
2023-09-16 1881 瀏覽
小編試過幾隻味,最好食都係招牌生煎包!⚠️⚠️⚠️注意要非常小心地食⚠️⚠️⚠️⚠️會爆噴汁喔,或者大口食會辣嘴喔⚠️最小心食法係係頂咬一小口,吸晒d湯汁等冇咁熱再咬個肉肉🙈呢個生煎包冇得頂😋超多肉汁湯汁,好鮮而且個底做到好脆即買即刻有得食唔洗等雖然少邪惡,但非常好食!周圍都唔少旅客慕名而來~可見米芝連之名並唔係浪得虛名😎
小編試過幾隻味,最好食都係招牌生煎包!

⚠️⚠️⚠️注意要非常小心地食⚠️⚠️⚠️
⚠️會爆噴汁喔,或者大口食會辣嘴喔⚠️

最小心食法係係頂咬一小口,吸晒d湯汁等冇咁熱再咬個肉肉🙈

呢個生煎包冇得頂😋
超多肉汁湯汁,好鮮
而且個底做到好脆
即買即刻有得食唔洗等

雖然少邪惡,但非常好食!
周圍都唔少旅客慕名而來~
可見米芝連之名並唔係浪得虛名😎
招牌生煎包
順路經過見到櫥窗啲生煎包好吸引就買咗四個試😍買完之後果然好食,喜出望外!生煎包($40/4件)個皮好薄,啲餡好足!🤩同埋一咬落去啲肉汁係噴晒出嚟,大家食真係要小心啲,唔好好似我咁樣,焫親自己🤣總括嚟講真係幾推介嘅,雖然價錢唔係好平,但係咁嘅質素非常滿意🫶🏻

生煎包($40/4件)
2023-05-13 1201 瀏覽
返工日日諗食咩好,真係諗到好煩惱同同事仔研究完,就決定食下呢間祥興記上海生煎包,其實之前都有食過佢生煎包的,的確是幾出色,包皮脆脆地輕有咬口,幾有口感,而且包皮入面嘅肉汁亦相當之多,一咬落去就好多好多肉汁標哂出黎,溫馨提示,要唔好太熱果時食,唔食一咬落去爆汁出黎果下,就有機會會燙傷😂(認真的)當日係在外賣平台下單的,外賣自取會有8折,叫左個蔥油撈麵配招牌生煎包,飲品有豆漿,個蔥油撈麵都唔錯,味道恰到好處
返工日日諗食咩好,真係諗到好煩惱
  • 招牌生煎包
2023-02-16 1259 瀏覽
簡單的美食,簡單的平價食物,無計今日收早,細姐至愛,人仔細細一個人食一客4隻,車程約30分鐘,返到去已經和暖,依然好食,有上海感覺,由個皮開始,絕對不是包點皮,爆湯,底就已經不脆,熱食底脆好食好多,疫情下點夠膽响街食!
2022-10-13 1147 瀏覽
未食過一隻甘咸嘅生煎包🤢咬第一啖,我以為我錯覺,咬第二啖先反應到真係好xx咸,我買左4隻,食左2隻都頂唔順掉左佢直頭咸到苦😵食完超口渴,飲成支水都搞唔掂,好似落咗成斤鹽甘😵‍💫 仲有呀,我係系網上外賣平台叫你地外賣咖,個小雲吞標明係10隻咖,但剩係得有8隻雲吞😑😡Btw,少2隻唔大問題,可唔可以改善下,唔好甘咸呀你,食完你隻包個口乾到除咗水我乜都放唔入口喇😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨😮‍💨

2022-05-05 1681 瀏覽
招牌生煎包 (4件) $38祥興記嘅生煎包sell「底脆、皮薄、多汁」,三大賣點好似好吸引咁,但實際做到嘅得「多汁」。生煎包底係焦黃色,但係!佢咬落硬到卡卡聲,加上包嘅收口位喺底部,所以個底又厚又硬,牙力弱啲都咬唔開。生煎包皮嚟講,厚薄度係薄嘅,但係厚薄多少係一個相對嘅概念。餡分量其實偏細粒,一食落去,皮嘅存在會好容易被放大,所以整體嚟講,皮話薄唔薄,話厚唔厚。多汁!的確多汁,我諗住咬一半,以為啲汁會喺個口到爆出嚟,點知佢反其道而行,向外面爆汁,我條褲成功飲曬啲汁。新鮮豬肉的確係唔同啲,肉味濃,但真心餡少😢網頁寫$34,但我真係恭喜你,因為呢到係尖沙咀,所以平均每一隻生煎包加多$1,一隻生煎包$9.5,差唔多10蚊一隻。相信去到呢到,你哋都感受到我嘅憤怒值,我俾佢個「2016年米芝連推介」欺騙咗,以為會好出色,點知佢失晒色。
招牌生煎包 (4件) $38
2022-04-27
外賣自取
我晚上溜达的时候路过,之前就看有同学点外卖,点到了这个感觉不会太差,本来想选择一下点哪个,后来店员告诉我说,除了招牌生煎包别的全部卖光,我就点了一份他家的招牌,拿到家之后,感觉他们家的生煎包汤汁浓郁肉很多,外皮属于是酥脆和软糯的结合,算是比较满意的。
2022-01-29
5 分鐘 (外賣自取)
2021-11-16 1414 瀏覽
每次去尖沙咀, 一定特登去樂道祥興記買生煎包, 未是疫情時, 會現場即食不外賣。現在只有外賣回家, 坐巴士回家途中, 車上都聞到生煎包氣味。疫情以前試過偷在車食一粒, 嘩, 又熱又燙, 一咬d汁噴到周圍係, 至次怕怕車上偷食了買了原味招牌生煎包, 麻辣生煎包,麻醬菜肉餛吞.招牌生煎包 ~ 保持過往9成水準, 只是煎得比較乾身, 底皮硬左d.☺麻辣生煎包 ~ 唔係太麻辣, 如果可以再麻辣香辣d會更好味。😗麻醬菜肉餛吞 ~ 皮厚, 可能不是即食, 要外賣一小時才帶到回家, 槳晒,皮又厚, 好難食。麻醬又唔香, 以後唔再買。總評: 6・5分 【原本8分】但麻醬菜肉餛吞 真的太差, 扣左1・5分

買了原味招牌生煎包, 麻辣生煎包,
麻醬菜肉餛吞.

麻醬又唔香, 以後唔再買。

總評: 6・5分 【原本8分】
但麻醬菜肉餛吞 真的太差, 扣左1・5分

2021-08-13 1506 瀏覽
想食生煎包/窩貼類既時候都會諗起附近既祥興記,次次黎食都係揀返佢既招牌生煎包~ ($3x)提醒大家:超  級 多 汁 !一口咬會爆射出黎,所以我通常會先咬一啖,啜減d肉汁先繼續食會方便d (除非你可以一啖啪晒入口,但係小心入面真係好熱……)買咁多次生煎包,祥興記每次出品都係咁穩陣,多汁多陷,外面脆口,熱辣辣新鮮煎起。 食完4大粒幾已經好飽,試唔到其他野 haha,不過食完feel到都有d頸渴(應該有d味精)未試過既,真係可以試下,推介~ 👍🏻👍🏻👍🏻咬左一半太熱放返低,啲肉汁漏晒出黎個紙盒上🤣🤣🤣

未試過既,真係可以試下,推介~ 👍🏻👍🏻👍🏻

招牌生煎包

咬左一半太熱放返低,啲肉汁漏晒出黎個紙盒上🤣🤣🤣
2021-07-22 782 瀏覽
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝐻𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓃𝑔今日特登過嚟試佢哋嘅招牌生煎包,買嘅時候都唔算多人喺度等緊,六隻生煎包係用個紙盒裝住嘅。外賣到返屋企嘅時候呢生煎包仍然係熱嘅。一咬落去,啲汁即刻爆曬出嚟。生煎包嘅皮呢都算薄,而入面嘅餡都好充足,勁似上海食到嘅味道。食完六隻已經好飽啦。🥰🥰🥰📍祥興記上海生煎包(樂道)樂道48號地下6A號舖

📍祥興記上海生煎包(樂道)
樂道48號地下6A號舖
2020-10-26 2751 瀏覽
為咗下次上堂有好啲表現,呢日襯home office可以準時收工,我呢個懶鬼居然主動去練水🤪 離開 #泳池 已經係八點幾,個肚鬼咁餓,咁啱經過「祥興記」,大大張廣告相影住啲 #生煎包,睇落都幾吸引🤤 呢晚一於食佢🤩#樂道店 嗰座大廈不停裝修,舖面呢兩年都係圍住棚架,今日去到嘅時候,行上鋪位嘅樓梯被扻得溶溶爛爛,一唔小心就好易跌倒🤔 講返啲生煎包,品質都唔錯💙 食嘅時候要細細啖咬落去,慢慢將啲 #湯汁 啜出嚟,雖然係肥咗D,不過真係好鮮味🤤 雖然成間舖無枱無櫈... 不過一餐半餐是但啦😉 但係突然有兩個 #大叔 除晒口罩走埋嚟食煙,仲似乎同啲 #店員 好熟咁🤔 唉 佢哋都唔出聲... 我又可以點反激呢?唯有快快脆脆食埋咪走人囉👉🏻👈🏻

2020-10-21