2023-11-26 130 瀏覽
📍祥香園餐廳 - 灣仔又到左我每日都諗嘅問題啦😂灣仔lunch食咩好呢?無目的地咁行行下嚟到一間特式茶餐廳🤔門面開揚光猛又有好多食客等緊😋咁我都唔執輸等埋一份先!睇左陣menu等左一陣間就有位可以入去坐低等食啦😋男人的浪漫餐 - $72薄切牛扒+腸仔福字麵(配火腿奄列&菠蘿油)熱奶茶雖然叫做男人的浪漫😂但係女人食都一樣咁浪漫😋今日想食好啲加左6蚊轉公仔麵🍜識食就一定落麻油先夠香㗎嘛!麵質可以自己選擇👍🏻我揀左爽口食落都幾彈牙!薄切牛扒大大塊🐮火腿奄列好多火腿餡😋仲有腸仔作為午餐好豐富👍🏻最鐘意個新鮮出爐菠蘿油😋牛油係菠蘿包入面溶溶地!菠蘿包脆皮新鮮焗起脆口!再飲啖香滑奶茶🤤雖然好邪惡不真好正😈返工咁耐第一次行嚟呢邊😳估唔到呢頭都有好多餐廳食肆👍🏻下次再帶同事嚟試埋其他野食先!📍祥香園餐廳灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
📍祥香園餐廳 - 灣仔

男人的浪漫餐 - $72
薄切牛扒+腸仔福字麵(配火腿奄列&菠蘿油)

📍祥香園餐廳
灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
2023-11-26 98 瀏覽
晨早去了灣仔峽道行山,天氣晴朗,心情特別愉快。中午快到,行落灣仔搵食。大家都話想食冰室,茶餐廳之類,上綱找到了一間充滿懐舊氣色嘅茶餐廳多數係卡座位,非常舒服。火腿奄列做得不錯,有少許蛋漿流出,不會過老。薄切牛扒,腸仔辛辣麵嘩!塊牛扒大大件,超抵食。肉質軟腍。麵底可選淋身或爽口,揀了爽口的,果然有嚼口。菠蘿油勁邪惡,一大塊牛油夾在中間,面層菠蘿皮酥脆,麵包軟熟。奶茶味道夠香濃又滑溜,傳統口味,好飲。
晨早去了灣仔峽道行山,天氣晴朗,心情特別愉快。

火腿奄列做得不錯,有少許蛋漿流出,不會過老。

薄切牛扒,腸仔辛辣麵
嘩!塊牛扒大大件,超抵食。肉質軟腍。
麵底可選淋身或爽口,揀了爽口的,果然有嚼口。

奶茶味道夠香濃又滑溜,傳統口味,好飲。
2023-11-26
2023-11-20 94 瀏覽
以前住西環都冇乜人唔識祥香園,之後唔知咩事執咗,最近發現原來佢喺灣仔重新開張,即刻回味下兒時嘅味道。🥰餐廳當然比西環鋪的時候新淨好多,正常茶餐廳價錢,不過呢度特別少少係麵餐加錢除咗可以轉出前一丁,仲可以加$轉辛辣麵,我就叫咗辛辣麵,豬扒厚薄適中,唔會乾爭爭,但最驚喜都係有個超級大嘅熱狗,我要強調真係超級大,我終於明白個餐點解叫做男人的浪漫,因為食完之後真係一個大男人都會非常飽。另外叫咗個牛腩咖喱飯,牛腩炆得好琳,咖喱好香好重芝士味,我哋仲叫咗西環三寶,最特別嘅依然保留有蓮蓉餡嘅雞尾包,同埋新鮮出爐嘅叉燒酥,蓮蓉餡份量好多,我個人覺得偏甜,不過小朋友就非常鍾意,而叉燒酥見到新鮮出爐,外脆內軟,非常好味,今餐雖然係食茶餐廳,食返呢個懷舊嘅味道,我都覺得好滿足。

西環半世紀老店 🇭🇰 祥香園餐廳𝐂𝐡𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐇𝐞𝐮𝐧𝐠 𝐓𝐞𝐚 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),在灣仔重開啦!! 曾被譽為港島區西環三寶之一,除了歷史悠久,食物質素當然有保證啦(≧▽≦)~ 茶餐廳重開不久,裝潢保留懷舊茶餐廳風格,打卡一流。餐廳延續舊店招牌,主打茶記美食及傳統港式麵包😍。作為懷舊控及麵包控,當然要去試試啦~ ☆ 濃香咖喱焗牛坑腩🍛$76 充滿咖喱香的牛坑腩飯,咖喱醬香濃又惹味。飯底煙靭乾爽,牛坑腩非常軟腍,不錯!!! ☆ 鮮油咸牛蕃茄炒蛋菠蘿包🍅$45 招牌菠蘿包,質素果然高!!! 曲奇般酥脆的菠蘿包皮,香甜又香甜,麵包鬆軟,炒蛋滑嫩,必吃!!! ☆ 漢堡扒芝士煎蛋菠蘿包🧀$45 另一款菠蘿包有西式元素,味道鹹香,也不錯哦~ ☆ 曲奇蛋撻🍳$8 曲奇蛋撻,皮脆餡嫩🥹。曲奇皮厚薄適中,蛋餡滑甜。 ☆ 叉燒酥🐽$8 叉燒酥酥化,叉燒餡帶甜,也好吃~ 下次要試試餐廳鎮店之寶,蓮蓉雞尾包😙,流口水啦~

作為懷舊控及麵包控,當然要去試試啦~

☆ 濃香咖喱焗牛坑腩🍛$76

☆ 鮮油咸牛蕃茄炒蛋菠蘿包🍅$45

☆ 漢堡扒芝士煎蛋菠蘿包🧀$45

另一款菠蘿包有西式元素,味道鹹香,也不錯哦~

☆ 曲奇蛋撻🍳$8

曲奇蛋撻,皮脆餡嫩🥹。曲奇皮厚薄適中,蛋餡滑甜。

☆ 叉燒酥🐽$8

2023-11-13
屹立系西環近半世紀既「西環三寶」之一的祥香茶餐廳終於系灣仔重開番喇🎊新店個名叫做《祥香園》;舊店招牌必食既蓮蓉雞尾包、蛋撻、菠蘿包、港式奶茶、香滑鴛鴦等終於可以系新店食得番喇🤣咁啱經過,等我都入去試吓睇吓呢間新店保唔保留到老店既水準先🤣我地食左:👉🏻✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66全程電子落單夠哂方便👍🏻香煎雞扒夠哂厚實,油香十足;腸仔微微煎香,夠唒香口;福麵麵底仲可以自選爽d或淋身d,中意咩口感都得,夠哂貼心 ❤️火腿奄列配菠蘿包奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻招牌菠蘿包菠蘿包包皮上面既脆皮好夠脆,甜甜地好香牛油味👍🏻包芯軟綿綿👍🏻咬落去脆軟都有,好有口感👍🏻✨蛋撻✨X3 $24蛋撻牛油皮好鬆化,牛油味夠晒重,入面蛋漿夠晒滑溜又唔會太甜,好味😋✨臘味排骨籠仔飯✨$68一上枱就已經覺得荷香撲鼻,臘味有臘腸同臘肉,唔會太肥,油潤惹味!排骨肥瘦適中、份量頗多👍🏻飯底係蛋炒飯,炒飯索哂荷葉嘅香味,香到不得了👍🏻好快就清晒碟🍽️跟餐飲品:✨凍奶茶✨奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻✨龍鳳檸7✨所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我

我地食左:👉🏻

✨雞扒腸福麵套餐🍜✨ $66

火腿奄列配菠蘿包

奄列蛋香濃郁,切落去仲有蛋汁滲出梨,正👍🏻
招牌菠蘿包

✨蛋撻✨X3 $24

✨臘味排骨籠仔飯✨$68

跟餐飲品:

✨凍奶茶✨

奶茶茶味香醇濃厚,茶味好出,夠哂絲滑,奶茶界既世-👍🏻

✨龍鳳檸7✨

所謂龍鳯檸7就即係咸檸加新鮮檸檬再加7喜汽水,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🤣好快就比我秒晒😂

港式老餅同新派裝修風格呢個配搭幾得意👍🏻新店既食物、飲品亦都保持得到老店既水準👍🏻夠哂懷舊好食之餘仲要好扺🤣真係行過路過千祈唔好錯過🤣

☕️祥香園餐廳

📍灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖

港鐵灣仔站 A3 出口,步行約5分鐘
  • 菠蘿包
2023-11-13 79 瀏覽
屹立香港50多年嘅「祥香園餐廳」結束咗堅尼地城舊店前🇭🇰估唔到新舖搬咗嚟灣仔😱即刻去食翻餐😜.拿破崙大蝦意粉🍝爽彈大蝦🦐加上彩椒絲🫑茄粒🍅菇菌🍄酸甜開胃,香濃茄汁味道😋.叉燒煎蛋飯🍚叉燒偏瘦🐖帶少少脂肪,普通豉油汁,加上雙煎太陽蛋🍳拌埋白飯食🥢好滿足🤤不過如果係蜜汁叉燒就更好🥺.咖央西多士🍞西多士內外滿佈蛋汁🥚金黃香脆,富有蛋味😆內裡有一層咖央醬😬糖漿同牛油都可以自行揀加唔加🍯🧈.美式熱狗🌭香腸好大條😍加上番茄🥗生菜🥬沙律醬🤍簡單滋味😛.熱檸樂加薑🔥不論檸檬🍋薑定可樂味道都好夠濃🫚冬天飲就啱晒☺️.樽裝朱奶🍫.熱奶茶(2杯)🫖茶味香濃順滑😌
美式熱狗🌭香腸好大條😍加上番茄🥗生菜🥬沙律醬🤍簡單滋味😛
樽裝朱奶🍫
熱奶茶(2杯)🫖茶味香濃順滑😌
2023-11-12 73 瀏覽
祥香園餐廳地址: 灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖電話: =====================祥香園係西營盤好出名,佢的獨創蓮蓉雞尾包,在舊舖時好多心都專登去買架。雞尾包原是椰絲牛油白糖餡,佢就轉了用蓮蓉!舊舖無左仲以為會自始食唔到,新舖請返原麵包師博,食返同一個味個時舊舖好多年歷史欠維修,女朋友都厭棄個環境,灣仔新架店就舒服多了$69 扒餐,豬扒搭煎蛋(跟飯/意粉)蒜蓉汁大大碟好飽肚咖哩牛腩飯好多芝士 ,香濃咖哩汁好香好食,辣辣地滋味。個焗飯是炒底。奶茶配返包,見是真絲襪奶茶,茶香突出,見水吧來回拉幾之沖出茶底。個包真是好好食,留肚
祥香園餐廳
地址: 灣仔灣仔道128-150號明豐大廈1樓B號舖
電話:
=====================

$69 扒餐,豬扒搭煎蛋(
跟飯/意粉)蒜蓉汁大大碟好飽肚

個包真是好好食,留肚
中午經過灣仔,原本想搵去開啲茶記醫肚,途中見到張填滿蛋撻的poster, 寫住祥香園。本來見到乜乜園,好怕好似一D新開冰室,質素難料,但後來見到 「Est 1967」,歴史悠久 (後來才知由堅尼地城搬來,名聲不俗),又鍾意飲奶茶,就上去試一試。上一層樓梯去到餐廳,好多人等位,收銀處有等候區,可以坐住等👍餐廳似冰室,乾淨企理本來想點菠蘿包餐,但失魂只係見到菠蘿包加福麵,本身對福一般,所以點了窩🥚焗肉醬飯加茶走。食物上枱,奶🍵👍,但茶味不算好濃(但我記得點餐app 有濃啲依個option, 只係自己無選)焗飯則有驚喜,肉醬唔會有好乾嘅肉粒,汁不過酸或過甜,蛋戳下去流汁(窩蛋呀嘛😄),好味。臨走前見到隔籬枱食客好似鋸扒咁食大大個菠蘿包加奄列,才發現有這樣的餐,等我下次再試吓為食指數外觀:8/10味道:8/10飽肚:8/105碗滿分

餐廳似冰室,乾淨企理

為食指數
外觀:8/10
味道:8/10
飽肚:8/10

5碗
滿分

2023-09-17 276 瀏覽
離職將至, farewell 餐局開始啦~同事介紹試灣仔一間充滿懷舊色彩的茶餐廳。 風味十足, 亦有新舊不同的感覺。(5⭐️最高)鹹蛋蒸肉餅(5⭐️)肉餅爽口彈牙, 甘香滋味, 份量十足。 鹹蛋味道十分配合肉餅。肉汁又夠多, 一碗飯真係唔夠😂芝士鮮茄豬扒意粉(5⭐️)超香芝士🧀, 配上爽口彈牙意粉, 鮮茄甜度適中, 豬扒煮得超冧, 而且好大件👍🏻。 勝價比超高👍🏻🥰叉燒飽(5⭐️)超多叉燒,而且皮鄙薄餡靚。傳統嘅叉燒包唔同🫶🏻,包面上冇蜜糖揸上, 無甘甜👍🏻叉燒酥(5⭐️)跟傳統不一樣, 麥芽糖比較小,份量比較大。而味道都比較清淡一點😂。菠蘿包(5⭐️)香軟甘香, 表上的酥皮爽口鬆脆。 有陣陣的牛油香味🫶🏻。

鹹蛋蒸肉餅(5⭐️)
鹹蛋蒸肉餅飯

芝士鮮茄豬扒意粉(5⭐️)
芝士鮮茄豬扒意

叉燒飽(5⭐️)

叉燒酥(5⭐️)

菠蘿包(5⭐️)
菠蘿包

香軟甘香, 表上的酥皮爽口鬆脆。 有陣陣的牛油香味🫶🏻。
蛋撻
紅豆菠蘿包
鹹蛋蒸肉餅飯
芝士鮮茄豬扒意
蛋撻
紅豆菠蘿包
2023-09-12 220 瀏覽
最近一圓細個嘅夢想,終於的起心肝去學琴🎹不過啲時間好難就,唯有一早去上堂!呢個時候當然要食返個靚早餐🍳呢間嘅「歐陸早餐」好吸引,有豬扒、火腿炒蛋、薯餅和丹麥多士,相當豐盛丹麥多士外皮酥脆,內裡柔軟,充滿着牛油香,真係勁好食豬扒味道較濃味,而且比較油膩!不過其肉質好爽嫩,係一個加分位薯餅係新鮮熱辣的,外層金黃酥脆,內裡蓬鬆的馬鈴薯粒❤️另外,其他麵食早餐會跟自家製嘅出爐麵包可以揀菠蘿包、合桃提子包、蓮蓉雞尾包、叉燒包、吞拿魚包🥯朋友就揀左菠蘿包,包型好完整,麵包口感綿密度高,食完好飽肚面層嘅脆脆唔會跌到四圍都係,不過個人覺得味道偏甜左‼️
最近一圓細個嘅夢想,終於的起心肝去學琴🎹
不過啲時間好難就,唯有一早去上堂!
呢個時候當然要食返個靚早餐🍳

丹麥多士外皮酥脆,內裡柔軟,充滿着牛油香,真係勁好食

豬扒味道較濃味,而且比較油膩!
不過其肉質好爽嫩,係一個加分位

薯餅係新鮮熱辣的,外層金黃酥脆,內裡蓬鬆的馬鈴薯粒❤️

另外,其他麵食早餐會跟自家製嘅出爐麵包

可以揀菠蘿包、合桃提子包、蓮蓉雞尾包、叉燒包、吞拿魚包🥯

朋友就揀左菠蘿包,包型好完整,麵包口感綿密度高,食完好飽肚

面層嘅脆脆唔會跌到四圍都係,不過個人覺得味道偏甜左‼️
2023-09-11
早餐
2023-09-12 226 瀏覽
見到祥香園,寫西環三寶,Since 1967,一定會聯想到已關閉的西環祥香,灣仔呢間一定同西環無關,個沙爹牛麵同西環祥香比實在差太遠了,沙爹汁味道肯定唔係,牛肉鬆散無牛肉味,同西環祥香獨特沙爹汁、有咬口有牛肉味的沙爹牛肉實在差得太遠了。依家香港食店都「錯誤引導」(呃人),搞壞香港個名吖吖……………………………………………………………………………….😡😡
最近刷到湾仔一家新装修开业的茶餐厅,菜式品种都几丰富,所以和新室友的第一顿饭就决定来点港味啦 吃饱就来跟大家分享~👉本期美食探店 -【祥香园】✨tips ~下午茶时间去吃茶餐厅最划算!—————————🍜男人浪漫set💰66名字好特别!其实指份量大且🥩肉多,公仔面加一件扒一条肠仔➕火腿庵列➕菠萝油/热狗➕饮品。这个套餐很港很经典,如果作为下午茶两个女生完全可以点一份😄我们选的牛扒虽然薄但好大块,选了福面但上了出前一丁 不过没有再换啦。这个价钱在hk还算OK的,值得点🍝黑松露三文鱼意粉💰65较浓的白汁奶油底+蘑菇洋葱 这个搭配我很喜欢!三文鱼摆成一个花很有心思,份量较大 一个人吃完可能会有点腻,不介意的建议几个人share。意粉下午茶比午餐价低10哦~🍛黑椒鸡扒蛋包饭💰50鸡扒煎得一点点焦香淋上较稠的黑椒酱(超市黑椒酱的味道),大块滑蛋真的铺满饭面,口感味道都不错。这款也是下午茶专属,性价比高,图里还放了咖喱牛腩的餐(其实是一开始上错了 但看着不错的样子就拍下来了🍞菠萝包💰9 & 蛋挞💰8几款面包一进门就看到 挺吸引我这个面包脑袋🤣菠萝包属于比较扎实的,在我吃过的里面算排名较前,但比金记

👉本期美食探店 -【祥香园】
✨tips ~下午茶时间去吃茶餐厅最划算!
—————————
🍜男人浪漫set💰66
男人浪漫

🍝黑松露三文鱼意粉💰65
黑松露三文鱼意粉

🍛黑椒鸡扒蛋包饭💰50
黑椒鸡扒蛋包饭

🍞菠萝包💰9 & 蛋挞💰8
几款面包一进门就看到 挺吸引我这个面包脑袋🤣菠萝包属于比较扎实的,在我吃过的里面算排名较前,但比金记还差点点。蛋挞是曲奇底,相对不会太甜🉑️

🥤饮品(下午茶随餐 冻+3
点了杏仁霜 鸳鸯 奶茶,都是经典几样啦。这家可以选甜度,冰,浓度,感觉比老式茶餐厅有所优化。杏仁霜不错,奶茶鸳鸯的茶味就差一点点,但可以选甜度真的很赞(否则我一般点热饮自己加糖)
冻奶茶

—————————
整体来讲这家我还是推荐的,个人觉得相对比旺记 金记更好,人均也算合理,推荐大家去试一下!
📍湾仔道128-150号明丰大厦1楼B号铺(湾仔A3口 餐厅在楼上 楼下可见招牌
🕘注意营业时间早7:30-晚6:00 无晚餐
咖喱牛腩蛋包饭
2023-09-03
男人浪漫
黑松露三文鱼意粉
黑椒鸡扒蛋包饭
咖喱牛腩蛋包饭
祥香園係一間位於灣仔嘅傳統冰室,可以追溯到1950年代,喺香港嘅街頭巷尾已經相當有名。佢哋堅持傳統冰室嘅經營模式,提供正宗嘅港式茶餐廳體驗。喺香港,冰室係一個重要嘅文化象徵,代表住人民嘅集體回憶同飲食文化。位置係灣仔後街上一層,交通便利,啱晒同朋友休息同享受美食🥰佢嘅凍奶茶好受歡迎,朋友揀咗少冰多奶,襯埋香港必食新鮮出爐嘅波羅油,香脆外皮包裹住鬆軟嘅內餡,每啖都帶來滿足感。佢哋仲有唔同款式嘅下午茶套餐,五香肉丁麵配奄列係飽肚嘅選擇,加錢轉埋辛辣麵,增加香辣味道,夾埋白汁雞肉奄列配丹麥多士絕對係一個美味組合,奄列嘅鮮嫩雞肉同丹麥多士嘅酥脆口感一定會令你滿足。我就最鍾意粒粒金磚配炸雞脾,一次過滿足晒想食西多同炸雞髀嘅慾望,金黃酥脆嘅炸雞脾每一啖都外脆內軟,絕對係下午茶嘅美味選擇!嚟到冰室都要試埋熱奶茶,祥香園傳統嘅奶茶濃郁香濃嘅口感,一定會令你飲完想再飲多杯🥰祥香園的吉列魚柳暫時係我今年食過最好味嘅冰室必點美食,選用了新鮮的魚肉,切成超大塊且厚實,讓每一口都能感受到鮮嫩多汁的口感,還可以搭配沙律或薯條。

2023-08-27
  • 粒粒金磚配炸雞脾
2023-09-02 1151 瀏覽
今天地鐵半價,特地送小米到灣仔上興趣班。興趣是二小時,在上課前要食飽飽。而小米在七月中跟同學仔到此用餐, 所以小米選擇這家樓上的餐廳。此店前身為瑞士,現在易手了! 希望奶茶不要讓我失望。 我們二點來到,剛好是下午茶時段,價格更抵。職員安排在卡位就座後,先做最重要的事:點餐 咖哩牛腩蛋包飯小米喜歡辣,所以點咖哩。而茶市時段更抵食。大大塊蛋皮包著的飯,牛腩中夾雜牛筋,足已令小米大快朵頤。 很快就把整碟咖哩蛋飯消滅了! 福仔茶餐福麵品質有保證,自己又不甘心加几蚊轉丁麵,而福麵餐有嗲牛麵有菠蘿包有熱奶茶,一次滿足三個願望,所以點這款。 嗲牛煎蛋福麵  手機下單後,聽到聽員通傳: 嗲牛停!    幸好,還有最後一碗,絕章嗲牛來到! 嗲牛的沙嗲順喉不攻鼻,味道不突兀,還帶有微微的花生味,是小時候,屋企附近冰室茶餐廳的嗲牛味。牛肉肉質正常,啤水情況不嚴重,依然有咬口。把福麵卷起來,沾上蛋油,正!  選煎蛋是正確的。 菠蘿包把嗲牛福消滅了,就來到菠蘿包。包包頂部那硬如核桃酥的啡色脆皮,就是最吸引之處。又甜又脆,配下方軟綿綿包身,就是香港特色菠蘿包。 檢查包底部,油份不多,感覺健康左。 還想試試有名的蛋
今天地鐵半價,特地送小米到灣仔上興趣班。
興趣是二小時,在上課前要食飽飽。
此店前身為瑞士,現在易手了!
希望奶茶不要讓我失望。
我們二點來到,剛好是下午茶時段,價格更抵。
職員安排在卡位就座後,先做最重要的事:點餐
咖哩牛腩蛋包飯
咖哩牛腩蛋包飯
小米喜歡辣,所以點咖哩。
而茶市時段更抵食。
大大塊蛋皮包著的飯,牛腩中夾雜牛筋,足已令小米大快朵頤。
很快就把整碟咖哩蛋飯消滅了!
福仔茶餐
福麵品質有保證,自己又不甘心加几蚊轉丁麵,
而福麵餐有嗲牛麵有菠蘿包有熱奶茶,
一次滿足三個願望,所以點這款。
嗲牛煎蛋福麵
手機下單後,聽到聽員通傳: 嗲牛停!
幸好,還有最後一碗,絕章嗲牛來到!
嗲牛的沙嗲順喉不攻鼻,味道不突兀,還帶有微微的花生味,
是小時候,屋企附近冰室茶餐廳的嗲牛味。
牛肉肉質正常,啤水情況不嚴重,依然有咬口。
把福麵卷起來,沾上蛋油,正!
選煎蛋是正確的。
菠蘿包
把嗲牛福消滅了,就來到菠蘿包。
包包頂部那硬如核桃酥的啡色脆皮,就是最吸引之處。
又甜又脆,配下方軟綿綿包身,就是香港特色菠蘿包。
檢查包底部,油份不多,感覺健康左。

還想試試有名的蛋撻和叉燒酥。
奈何,又聽到職員通傳: My side!  賣曬!
二款絕章九筒送左去隔離枱!
熱奶茶
有茶香,有茶味,入口順滑不鞋口。
果然沒有讓我失望。

嚐過美味下午茶後,小米去興趣班,自己去美食展掃貨了!
下次再臨,一定先點蛋撻!
2023-08-19
紀念日
熱奶茶
堅尼地城老牌茶餐廳「祥香園」對於街坊而言冇人不識,對它的結業,令我覺得超可惜,有天不經意地發現它已經在灣仔靜悄悄地復活,假期就和至愛去緬懷一下。原址上手也是茶餐廳,所以裝潢上冇大改動,多咗幾個霓虹招牌,而且依家先進左係用手機落單,又可以減少人手。餐牌上以套餐為主,冇懸念地我揀左瑞士汁雞髀撈公仔麵$53份量對我而言剛剛好,首先是公仔麵加左超多蔥油,撈勻丁麵,超香、最緊要麵條冇痴埋一墟,瑞士汁雞髀是完全的豉油色,睇落已知入味,咸度適中,嫌肉質略鞋,但啖啖肉的感覺實在超開心,呢啲咪叫平民美食囉!另一半揀牛扒茶餐 $73以為好貴但原來超豐富,我覺得兩個細食人也夠食。薄切牛扒,加腸仔、公仔麵配火腿奄烈、熱狗走醬我最鍾意茶餐廳嘅彈性選擇,所以情願加小小錢食好啲,所以轉左出前一丁麵,麵質特別有彈性,就算放湯耐左入口都唔會太糊,更重要系配埋紡香麻油,味道即時level up ! 薄切牛扒加左黑椒,幾惹味,根位不每太多可以接受。奄列煎得金黃,可惜較為薄,有點乾。仲有隻大熱狗老客人又點會唔識招牌蓮蓉雞尾包$9一如既往,拎上手軟棉棉,蓮蓉比例吾算多,很滑很香,味道吾會太甜,給我那份溫暖的回憶。奶茶也一樣水滾
假期就和至愛去緬懷一下。

餐牌上以套餐為主,冇懸念地我揀左

瑞士汁雞髀撈公仔麵$53

另一半揀牛扒茶餐 $73
以為好貴但原來超豐富,我覺得兩個細食人也夠食。
薄切牛扒,加腸仔、公仔麵
配火腿奄烈、熱狗走醬

薄切牛扒加左黑椒,幾惹味,根位不每太多可以接受。

奄列煎得金黃,可惜較為薄,有點乾。
仲有隻大熱狗

老客人又點會唔識
招牌蓮蓉雞尾包$9

奶茶

也一樣水滾茶靚 ,溫度足,奶香茶味濃;順滑口感,保持水準!

食咁多嘢都唔使$140落樓,仲要好味嗰隻,灣仔區性價比高的茶餐廳非佢莫屬!

凍柑桔蜜 套餐加$3