2017-02-19 489 瀏覽
從來在香港都不難品嚐到世界各地的美食,籠町茶番這間台式飲料店實為台灣過江龍,飲品款式更加特別之餘更可以嚐到台灣夜市名物炭烤麻糬。抹布熊貓京都抹茶 ($29)為京都抹茶($20)另外添加抹茶布丁($6)及熊貓珍珠白玉($3)兩款配料,抹茶飲料雖不帶回甘,卻仍濃度十足,布丁滑溜,不過抹茶味徹底被抹茶飲料覆蓋,而珍珠白玉則相當煙韌,軟硬適中,水準之上。除了飲品出色之外,籠町茶番最吸引我的地方定必非炭烤麻糬莫屬,即點即燒,製作需時,外層微脆,內裡煙韌。雙重抹茶麻糬 ($14)抹茶味麻糬塗上抹茶醬,本身麻糬抹茶味淡,抹茶醬則奶味及甜味偏重,整體味道一般。芝麻麻糬 ($11)黑芝麻醬較為稀身,不過味道出奇地突出。芝士麻糬 ($14)麻糬淋上芝士汁,芝士味不夠香濃,個人認為如以芝士片放上麻糬炙燒,定必更上一層樓。以本港的台式飲料店而言,籠町茶番暫時是我心目中的眾首之首。

抹布熊貓京都抹茶 ($29)
抹布熊貓京都抹茶

雙重抹茶麻糬 ($14)
雙重抹茶麻糬

芝麻麻糬 ($11)
芝麻麻糬
黑芝麻醬較為稀身,不過味道出奇地突出。

芝士麻糬 ($14)
芝士麻糬

以本港的台式飲料店而言,籠町茶番暫時是我心目中的眾首之首。
抹布熊貓京都抹茶
2017-01-15 480 瀏覽
台灣高茶冰茶加珍珠總是喜歡這間的珍珠不會太軟或太硬QQ的,有淡淡的甜味😋還可去冰😭很好啊,冬天不適宜喝太冰的!台灣高山冰茶也好喝,喉嚨發炎得要命時,喝了一大杯,舒服了很多!是鎮痛劑嗎?haha
台灣高茶冰茶加珍珠
總是喜歡這間的珍珠
不會太軟或太硬
QQ的,有淡淡的甜味😋
還可去冰😭很好啊,冬天不適宜喝太冰的!
買了一杯「益力多綠茶加珍珠少冰」$23。企出門口就飲, 哇, 淡嘅。 唔夠甜,綠茶味無乜,似冰溶哂嘅水,重點是, 無乜益力多味!!番入去問男店員落咗幾多支益力多。佢話一支。☆☆吓? 咁大杯嘢飲落得一支益力多?!☆☆個店員話如果唔加嘢(珍珠)就落二支益力多, 加嘢就落一支。我話我比多三蚊加珍珠,你仲扣起我一支益力多,有無攪錯。男店員話: 「公司規定, 你下次唔好加囉!」(仲有下次幫襯? 我飲呢啲廿幾蚊杯嘅嘢就係要有珍珠食)我話淡,佢只肯幫我加糖水。 結果只係一杯廿幾蚊嘅珍珠糖水!請想像一下,益力多味淡,無茶味,杯嘢好難飲囉。我平時飲開葵涌廣場間「來買」的, 十分好飲。又無呢間咁貴。人家M杯用 1.5 支益力多, 如大杯就用2支。(有加珍珠㗎!)我唸住打電話投訴。
買了一杯「益力多綠茶加珍珠少冰」$23。
企出門口就飲, 哇, 淡嘅。
唔夠甜,綠茶味無乜,似冰溶哂嘅水,
重點是, 無乜益力多味!!

番入去問男店員落咗幾多支益力多。
佢話一支。
☆☆吓? 咁大杯嘢飲落得一支益力多?!☆☆
個店員話如果唔加嘢(珍珠)就落二支益力多, 加嘢就落一支。

我話我比多三蚊加珍珠,你仲扣起我一支益力多,有無攪錯。
男店員話: 「公司規定, 你下次唔好加囉!」
(仲有下次幫襯? 我飲呢啲廿幾蚊杯嘅嘢就係要有珍珠食)

我話淡,佢只肯幫我加糖水
結果只係一杯廿幾蚊嘅珍珠糖水!
請想像一下,益力多味淡,無茶味,杯嘢好難飲囉。

我平時飲開葵涌廣場間「來買」的, 十分好飲。又無呢間咁貴。

我唸住打電話投訴。

外賣自取
  • 不加珍珠等的飲料
2016-12-29 396 瀏覽
其實飲左好多次。location好方便,係地鐵站隔離。抹茶好多款,好多choice! 價錢中等,唔算平,唔算太貴。我自己覺得最好飲係宇治抹茶,味道濃!好飲過好多集團式經營既bubble tea stores! 多人果陣等候時間會長,得兩三個staff, 但係可以接受。
外賣自取
  • 宇治抹茶
2016-11-19 482 瀏覽
台灣直送❗️最近hit爆人氣碳烤麻糬😍全部麻糬都係由台灣運黎架🙇🏻想原汁原味try try台灣味道?😍輕鬆去荃灣就得喇!😂雙重抹茶麻糬 🍵🍵 ($13)麻糬有分原味同抹茶架👍🏻仲可以自由配上16款醬料!😛抹茶控為左方便快捷💚一於揀雙重抹茶啦!😆碳烤麻糬係即叫即燒🍡所以落左order之後要等20分鐘架😳一拎上手堅係熱辣辣🔥麻糬煙韌軟糯。外焦內軟☺️唔~口感零舍Q彈!👄入口秒速品嚐到幸福感覺💗抹茶味麻糬散發淡淡綠茶香🍃淋上秘製抹茶醬🤑微甜帶甘。茶味突出😚每一啖都充斥住濃郁抹茶香!🍀抹茶控必食呀❗️
台灣直送❗️最近hit爆人氣碳烤麻糬😍
全部麻糬都係由台灣運黎架🙇🏻
想原汁原味try try台灣味道?😍
輕鬆去荃灣就得喇!😂
雙重抹茶麻糬 🍵🍵 ($13)
麻糬有分原味同抹茶架👍🏻
仲可以自由配上16款醬料!😛
抹茶控為左方便快捷💚
一於揀雙重抹茶啦!😆
碳烤麻糬係即叫即燒🍡
所以落左order之後要等20分鐘架😳
一拎上手堅係熱辣辣🔥
麻糬煙韌軟糯。外焦內軟☺️
唔~口感零舍Q彈!👄
入口秒速品嚐到幸福感覺💗
抹茶味麻糬散發淡淡綠茶香🍃
淋上秘製抹茶醬🤑
微甜帶甘。茶味突出😚
每一啖都充斥住濃郁抹茶香!🍀
抹茶控必食呀❗️
2016-10-31
20 分鐘 (外賣自取)
  • 碳烤麻糬
本人好鐘意飲抹茶拿鐵,但可惜香港d台式飲品店, 多數溝水, 好淡, 抹茶又唔夠味呢間個抹茶好香濃, 有回甘...比得上日式抹茶專門店後來才知道原來佢係d抹茶係日本黎布丁抹茶都好好味

呢間個抹茶好香濃, 有回甘...比得上日式抹茶專門店

後來才知道原來佢係d抹茶係日本黎

布丁抹茶都好好味
2016-08-16
5 分鐘 (堂食)
  • 布丁抹茶拿鐵
2016-10-30 539 瀏覽
近日見雜誌介紹呢間小食店有台灣麻糬賣,同男友去食宵夜,要左一個芝士麻糬,花生麻糬,嫩Q仙草。麻糬需要等15分鐘,反正唔趕時間,所以都等左一陣。麻糬口感煙“un”,而目岩岩新鮮出爐,芝士淋面,好好味!花生麻糬就好一般,花生粉同麻糬未能黏埋一齊,所以只吃到麻糬既淡而無味。

麻糬需要等15分鐘,反正唔趕時間,所以都等左一陣。
芝士麻糬
麻糬口感煙“un”,而目岩岩新鮮出爐,芝士淋面,好好味
2016-10-29
20 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2016-10-26 499 瀏覽
每次經過『籠町茶番』都見到很多人,今次決定試試,還好由下單到實際取飲品也只是等10分鐘左右。選了半甜版的「嫩Q仙草蜜」,甜度剛好,清新解渴,而且裡頭的仙草份量一點也不少,飲到最尾一刻都還有仙草,絕對是抵飲之選!下次要試試大熱飲品珍珠奶茶呢!------------------------------By alvahana (ig: alvahana)
嫩Q仙草蜜

下次要試試大熱飲品珍珠奶茶呢!

By alvahana (ig: alvahana)
2016-10-15
10 分鐘 (外賣自取)
嫩Q仙草蜜
2016-10-25 453 瀏覽
布丁抹茶有好濃郁既綠茶香 仔細咁飲可以到d 抹茶粉 當布丁加埋抹茶既時候 布丁既雞蛋香 更能突顯抹茶🍵既香額外加抹茶布丁後(+$6)抹茶🍵既味道 抹茶既味道濃上加濃 值得一試茶番既最大特點就係會即叫即燒麻糬 包你可以即刻熱辣辣咁食麻糬 麻糬仲有好多種味道例如(芝麻 花生 抹茶...)大家不妨試一試
布丁抹茶
京都抹茶
布丁抹茶
京都抹茶
2016-08-29 509 瀏覽
清新口味,由其是沬布奶茶,比起過往喝過的奶茶口味更意出望外,濃郁的奶茶味加上可口的沬布, 絕佳的配搭個人認為如果你對香港上一款式的珍珠奶茶飲慣左,可以一試,因為口味上比較體貼香港人。

2016-07-28
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-07-02 712 瀏覽
最近經過荃灣地鐵站,發現了一間新開的飲品店,與一般台式飲品店相比,此店號稱日式飲料,又主打綠茶口味!天氣炎熱買杯試試吧!小弟點了熊貓抹奶茶,貪其黑白珍珠有趣得意吧!雖然入口的口感一樣煙韌,吃不出其分別!再細喝兩口,綠茶味香濃,甜度亦算適中,不會溝到只有糖水一樣⋯⋯綠茶控的朋友可以去試試呢!😋😋

綠茶控的朋友可以去試試呢!😋😋
熊貓抹奶茶
熊貓抹奶茶
2016-06-14 567 瀏覽
第二次買呢度既茶飲,上次好似飲有布丁既茶,今次就要左相思Q抹茶。相思Q抹茶入面有珍珠+紅豆同抹茶,要左三分糖。珍珠幾好食,唔係大粒size紅豆就比較少,食落冇咩特別講返個茶,今次好飲過上次,應該係關甜度事,三分糖就岩晒我口味,好清晰咁飲到抹茶既味道,正!!
相思Q抹茶入面有珍珠+紅豆同抹茶,要左三分糖。
珍珠幾好食,唔係大粒size
紅豆就比較少,食落冇咩特別
相思Q抹茶
2016-06-12
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
相思Q抹茶
2016-04-25 560 瀏覽
HK$20奶身稀,欠奶香,甜度高抹茶味因加入太多奶近乎沒有味道看色水蛋少也知道茶的濃度布丁得甜味,又不夠滑每樣口感都不夠時,比飲一口糖水感覺奇怪,三不像給此更顯得價錢不合理
抹布奶茶
HK$20
奶身稀,欠奶香,甜度高
抹茶味因加入太多奶近乎沒有味道
看色水蛋少也知道茶的濃度
布丁得甜味,又不夠滑
每樣口感都不夠時,比飲一口糖水感覺奇怪,三不像
給此更顯得價錢不合理

2016-03-18
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2016-04-17 306 瀏覽
荃灣新開既綠茶專門店一試難忘order左杯奶蓋綠茶加抹茶布丁好好飲~~~綠茶夠香,奶蓋夠滑,茶味唔澀口加上有抹茶布丁墊底,有d野食下冇咁寡夏天就快到,飲返杯野可以消下暑上位置方便,一出地鐵站就到隔離有多間小食,轉個灣仲有炸雞添
荃灣新開既綠茶專門店

一試難忘

order左杯奶蓋綠茶加抹茶布丁

好好飲~~~

綠茶夠香,奶蓋夠滑,茶味唔澀口

加上有抹茶布丁墊底,有d野食下冇咁寡

夏天就快到,飲返杯野可以消下暑

上位置方便,一出地鐵站就到
隔離有多間小食,轉個灣仲有炸雞
2016-04-17 245 瀏覽
荃灣站附近有間茶番,主打系抹茶,於是order左抹茶布丁既奶茶,用抹茶粉整成抹茶布丁是推介飲品,都幾新鮮,咬落去口感同其他布丁冇太大分別,入口即溶,但系食到有抹茶味道,系幾香,至於奶茶呢,唔系好甜,即使我冇叫少甜,冰又唔系好多,飲落去茶味好濃,成杯價錢只系22蚊,價錢都平民化,愛抹茶既人可以試下。