2023-07-18
米気 日式家庭定食🍱📍位置:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖🍽特點:日式家庭定食 🍱🌟推薦菜:日式醬油蛋飯 🍚🍳💰價錢:人均消費$150💯評價:環境舒適🌸、食物水準高、🥘蛋奶素食者友善餐廳🌱終於食到好多人排隊食嘅米気啦🥹今次我係晚市去,大概8點到,等咗15分鐘就有位入座。😳 今次試咗佢四款菜式同一個甜品。🍱🍮個人認為佢嘅餸好普通😂,唔係話唔好食,但又無話特別到要特登去嗰個位食。1️⃣ 紅酒汁煮牛肋條係算幾好食嘅,因為佢嘅牛肉係煮到好淋,亦都有紅酒味,不過不失!2️⃣ 蒜蔥燒牛肩肉卷分量係啱啱好,但無話好驚艷,唔會特別推介大家試了😂3️⃣ 味噌蕃茄豆腐漢堡嘩呢個真係世界級😅😅 佢呢道菜係一款素食漢堡,係用蕃茄和豆腐做成肉餅,再加上味噌醬汁同蔬菜,但係我完全唔覺得個口感有層次。可能唔係太啱口味,所以我唔係好識欣賞🗿 (even 我食咗22年素,我都唔係好接受到) 佢個口感好似baby food…👶🏻🍼4️⃣ 北海道芝心粟米球嗌完先知原來呢道菜係一款經典嘅日式餐點,但係‼️‼️我覺得佢無做到外皮酥脆,內裡鬆軟嘅香甜的粟米同芝心起司。口感無話好豐富,而且偏膩,我覺得可以試,但唔好太大期望。🙈🙊5️⃣ 赤玉米
📍位置:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
🍽特點:日式家庭定食 🍱
🌟推薦菜:日式醬油蛋飯 🍚🍳
💰價錢:人均消費$150
💯評價:
環境舒適🌸、食物水準高、🥘蛋奶素食者友善餐廳🌱
終於食到好多人排隊食嘅米気啦🥹
今次我係晚市去,大概8點到,等咗15分鐘就有位入座。😳
今次試咗佢四款菜式同一個甜品。🍱🍮
1️⃣ 紅酒汁煮牛肋條
2️⃣ 蒜蔥燒牛肩肉卷
分量係啱啱好,但無話好驚艷,唔會特別推介大家試了😂
3️⃣ 味噌蕃茄豆腐漢堡
4️⃣ 北海道芝心粟米球
5️⃣ 赤玉米布丁
呢個甜品好有驚喜😂 首先,呢道甜品係以赤玉米為主要食材,佢係口感綿密滑順,但係‼️我覺得完全無帶有濃郁的香甜味道,而且面頭嗰個係一個蛋黃撈埋一齊之後嗰個口感同埋個味道我完全唔識得形容,係少少一試難忘。😂我覺得冇其他食物會比到呢個感覺😂
中意試新嘢、特別嘢嘅人可以試下😳
P.S 我諗咁多樣入面係醬油蛋飯係最好食!🍚🙈