【高人氣一汁三菜🤍 款式多多、食物水準高、環境舒服✨】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●◐○——— 當日係假日2-3pm左右,過咗午飯嘅高峰時間,但都要排10分鐘左右先有位~ 最近天氣都比較悶熱,大家記得要帶齊消暑法寶先嚟排隊呢🌬 見到menu林林總總,已經好欣賞佢嘅多樣性👍🏻 定食可以選〈米〉〈主〉〈冷〉〈溫〉〈甜〉〈飲〉,數量不限,因為係續部份計錢的,可因應個人喜好同埋預算去選擇~ 呢方面覺得幾彈性,變相同友人可以一次過試多啲款式了🥰 人均百幾,唔算好平,但算係物有所值❤️〈米〉明太子|$22/〈米〉海苔醬|$17兩款各有千秋,唔算好驚艷,預期中嘅好,所以都唔特別推薦了🙌🏻 質素好,所以更加可以因應個人喜好去隨心選擇🥰〈主〉奶油菠茶鮭魚|$52三文魚份量都中規中矩;以粒狀一口size呈現,方便食用,呢方面係做得幾細心👍🏻 魚香肉嫩;奶油汁仍唔會太油膩、太heavy;菠菜亦冇草青味;整整都唔錯,唯獨價錢偏貴🙈〈主〉推薦🌟月見博多地雞團子|$48雞團子即係雞肉餅~ 食落肉嫩多汁、調味適中,幾啱餸飯🙌🏻 冇筋/過多嘅油脂感,加上月見增添嘅濕潤感,口感同味道都非常好,大推👍🏻〈冷〉推薦🌟八
【高人氣一汁三菜🤍 款式多多、食物水準高、環境舒服✨】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●◐○

———

〈米〉明太子|$22/〈米〉海苔醬|$17

〈主〉奶油菠茶鮭魚|$52

〈主〉推薦🌟月見博多地雞團子|$48

〈冷〉推薦🌟八爪魚沙律|$26
八爪魚幾彈牙,每粒嘅size同份量都比想像中有誠意👍🏻 另有青瓜同車厘茄等配料,加埋醬汁超開胃😋

〈冷〉鰹魚汁菠菜|$20
比較清淡嘅菜式,冇咩特別~ 但份量都OK~

〈溫〉推薦🌟忌廉蟹肉餅|$26
外皮香脆可口,炸粉亦唔太厚身!餡料保持到暖暖地,一咬忌廉就喺口腔四溢,係可樂餅迷必試🔥

〈溫〉推薦🌟蔥燒牛舌|$36
呢款係有驚喜!牛舌腍身而帶微微爽口,厚度剛好,加埋醬料同配料味道更加香口!令人再三回味🔥
2023-07-07 296 瀏覽
Bookmark左呢間米気好耐喇 黎開呢邊睇戲就試下 晚餐時間都好多人等🙈🙈晚餐冇套餐 自己揀單品米🍚/主食/冷品/溫品加$8可以有埋是日湯品同漬物點配搭都得 米🍚:醬油蛋撈飯 係蘭王蛋🤤主食:蕃茄味噌豆腐漢堡 都幾大份 幾好食😋仲可以撈飯溫品x2: 北海道芝心粟米球 幾得意 係炸粟米粒粒包住芝士柚子雞翼另一個自選Set米🍚:明太子撈飯主食:月見博多地雞團子👍🏻似月見雞軟骨串 變左一大舊 冷品:松葉蟹薯仔沙律溫品:忌廉蟹肉餅 有少少唔夠脆 不過味道都好😋最後叫左個甜品米気雪糕 有好多脆米整體都唔錯 滿足😌仲有限定單品
Bookmark左呢間米気好耐喇

最後叫左個甜品米気雪糕 有好多脆米

整體都唔錯 滿足😌

仲有限定單品
2023-07-01
40 分鐘 (堂食)
蕃茄味噌豆腐漢堡
柚子手羽中
北海道芝心粟米球
  • 月見博多地雞團子
  • 醬油蛋飯
2023-07-06 200 瀏覽
之前經過好多人排隊👫👨‍👩‍👧‍👧👯‍♀️👭👬,有次見沒咩人就入去試吓,😎選擇咗和風茄子,雞團子,牛舌,日本家庭小菜食完感想覺得無咩特別🤔🤔🤔唔值得排隊,唔洗等位都未試過都可以試吓😂😂😂😂😂😂😂我沒叫甜品,見隔離枱食2-3啖就唔食,好彩沒叫慳返😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂😂

2023-07-05 180 瀏覽
朋友推薦紅磡呢間餐廳 由飯 主菜 冷盤 熱盤全部自己話事 啱晒我鐘意食小菜一碟碟嘅人+$8 要埋個湯+漬物1️⃣ 明太子玉子燒普通 玉子係凍嘅 2️⃣忌廉燴三文魚$5x 比較細碟 唔太抵食 忌廉汁都濃好食3️⃣蔥燒牛舌牛舌自己好鐘意食 薄脆爽口 加埋上面啲蔥好食 大推 4️⃣蟹肉沙律有少少蟹碎肉喺面 OK5️⃣八爪魚沙律有青瓜 蕃茄仔 都清爽6️⃣和風茄子類似肉燥汁 濃味 OK7️⃣ 鏗魚汁菠菜普通8️⃣紫菜醬飯加左紫菜醬 試下多個層次整體黎講🌟🌟🌟小菜可以自己揀係開心嘅 但價錢就一般

+$8 要埋個湯+漬物

加左紫菜醬 試下多個層次

整體黎講🌟🌟🌟
小菜可以自己揀係開心嘅 但價錢就一般

2023-07-05 132 瀏覽
【米気】之前聽朋友講話覺得好食,咁啱又唔使排隊,所以就黎試吓呢間日本定食,結果係出乎意料幾好食!⭐️醬油蛋魚籽飯 $22想講呢個飯好好食!佢係用日本越光米,撈埋醬油蛋同埋魚籽👍🏻 鍾意食醬油蟹飯嘅朋友仔應該都會好鍾意😂⭐️月見博多地雞團 $48外面煎到有少少金黃色,加埋啲偏甜嘅醬好juicy,送飯一流!⭐️牛肉壽喜燒 $48啲牛肉索左啲壽喜燒汁嘅甜味,又係勁啱送飯⭐️蔥燒厚切牛舌 $36牛舌有大量蔥蒜,重口味嘅朋友仔應該會覺得好正😆 幾好食不過有少少油🤏🏻⭐️明太子雞翼 $38⭐️松葉蟹薯仔沙律 $26⭐️帆立貝裙邊海藻沙律 $26小編覺得薯仔沙律一般,反而裙邊海藻沙律唔錯,幾爽口⭐️蜜柑白王 $30本身想試佢個米氣雪糕,點知嗰晚冇晒,所以就叫左呢款試下,正正常常,想試雪糕多啲。仲有啲冇寫嘅,就即係真係冇乜印象😂小編兩個人食埋單4百幾,性價比唔算特別高,但係嘢食質素唔錯,尤其係個飯!同埋佢都幾多選擇,可以自由配搭,覺得唔使排隊嘅話可以一試!😆
【米気】

⭐️醬油蛋魚籽飯 $22

⭐️月見博多地雞團 $48

⭐️牛肉壽喜燒 $48
啲牛肉索左啲壽喜燒汁嘅甜味,又係勁啱送飯

⭐️蔥燒厚切牛舌 $36

⭐️明太子雞翼 $38

⭐️松葉蟹薯仔沙律 $26
⭐️帆立貝裙邊海藻沙律 $26
小編覺得薯仔沙律一般,反而裙邊海藻沙律唔錯,幾爽口

⭐️蜜柑白王 $30

仲有啲冇寫嘅,就即係真係冇乜印象😂

• 月見博多地雞團子
  • 帆立貝裙邊海藻沙律
  • 牛肉壽喜燒
2023-07-03 506 瀏覽
之前朋友介紹要去試,一直bookmark左都未有機會去食。平時路過都見有好多人等位,今日好好彩等咗4張枱就入得。漬物/味噌湯$8漬物咸中帶酸,好醒胃。味噌湯入面都有好多料,有豆腐、南瓜同菇。醬油蛋飯 $22醬油蛋醃製得好好,吉穿蛋黃然後慢慢流出黎既感覺真係好治癒~蛋黃口感綿滑味道濃厚,很適合撈飯!明太子飯$22明太子份量好充足,微微嘅辛辣加咸香,用黎配白飯一流!牛肉壽喜燒$48牛肉壽喜燒感覺似超市買番黎既現成貨,味道唔差但牛肉好乾同好咸,差左啲誠意月見博多地雞團子$48雞團子相對比較特別,賣相很好,中間有粒生蛋黃,雞團子外圍煎到有點脆,相當可口。蔥燒厚切牛舌$34呢個一上台已經聞到好香蔥蒜味,牛舌入口爽彈,絕對唔會燒過火又乾又韌,肉汁鎖住左,必點推介!茶碗蒸$28蒸蛋嫩滑,有鰻魚、蝦等材料,味道正常。蒜蔥燒牛肩肉卷$45牛肩肉味道似用燒汁煎過,味道略甜,蒜味就唔係好覺,但肉質都算嫩無根,不過不失啦!蜜柑白玉$30賣相好日式,入面有蜜柑、紅豆、白玉、綠茶凍同寒天凍,配黑糖汁,口感豐富。米気雪糕$28呢個雪糕都好大球,一啲都唔吝嗇!第一啖食落好特別,既甜甜又有淡淡米香,上面仲有少少脆米,口

漬物/味噌湯
漬物/味噌湯$8

醬油蛋飯 $22

明太子飯
明太子飯$22
明太子份量好充足,微微嘅辛辣加咸香,用黎配白飯一流!

牛肉壽喜燒
牛肉壽喜燒$48

月見博多地雞團子$48

蔥燒厚切牛舌
蔥燒厚切牛舌$34

茶碗蒸
茶碗蒸$28
蒸蛋嫩滑,有鰻魚、蝦等材料,味道正常。

蒜蔥燒牛肩肉卷$45

蜜柑白玉$30

米気雪糕$28
呢個雪糕都好大球,一啲都唔吝嗇!第一啖食落好特別,既甜甜又有淡淡米香,上面仲有少少脆米,口感更有層次,推介一定要必試!
  • 蔥燒厚切牛舌
2023-06-29 154 瀏覽
🤩超級推介呢間日本餐廳 滿足感max💯佢哋有賣好多唔同款既小菜 超級有心思 分別有 — 米、主、冷、溫、飲、甜 唔一定每一個範疇都揀的 但係我覺得佢哋成個餐既構造超有心思💛而且價錢非常合理 每款叫一樣都係$150~一個人💁🏼‍♀️紅酒汁煮牛肋條($45) 牛腩超級淋 同埋超級掛汁 份量都好多 應該有6-7大舊 而且唔係超多肥 側邊有少少根 我幾鍾意 比較有口感🤩 個汁都feel到係用左唔少洋蔥🧅、蘿蔔、紅酒🍷熬出黎 好香 送返一流👍🏻明太子玉子燒 ($20)好軟淋淋 有少少似蒸蛋咁滑 上面明太子醬如果就咁食會有少少鹹同埋辣 一定要配飯👀和風茄子🍆($20)茄子份量比我想像中多 真係有8+或以上 上面灑左少少生洋蔥吊下味 襯托翻個汁係偏酸 應該有少少醋同埋薑汁 同茄子出乎意料哋夾 茄子應該係有輕輕炸過再淋汁上去 所以皮會有少少脆米氣雪糕🍦($30) 呢個雪糕幾特別 雪糕超級creamy 而且食到底係有一粒粒超級彈牙既飯粒 好神奇 飯既黏力令到個雪糕 令到個口感有少少似糯米飯🍚 好不錯!呢個完全超出我想像中好食😋味道:🍙🍙🍙🍙🍙/5 (滿分🫶🏻)📍 米気 (紅磡)地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第
🤩
超級推介呢間日本餐廳 滿足感max💯
佢哋有賣好多唔同款既小菜 超級有心思
而且價錢非常合理 每款叫一樣都係$150~一個人💁🏼‍♀️

紅酒汁煮牛肋條($45)

明太子玉子燒 ($20)

和風茄子🍆($20)

米氣雪糕🍦($30)

味道:🍙🍙🍙🍙🍙/5 (滿分🫶🏻)

📍 米気 (紅磡)
地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
紅酒牛肋條
2023-06-27
紅酒牛肋條
  • 米気雪糕
  • 紅酒汁煮牛肋條
2023-06-24 215 瀏覽
其實今年好多主打日式住家菜嘅餐廳興起,就連Muji都有呢類型嘅日式家庭料理,今日去到紅磡一間叫做米氣嘅日式餐廳,覺得好surprise細專登上嚟介紹大家首先餐廳佈置整體上都非常之簡潔,而且行日式路線,所以坐落好舒服,光線都好充足呢類型日式嘅住家菜都係由多個日式餸菜配搭,成一個便當形式我今日揀咗南蠻炸雞同埋玉子燒我諗大家睇相都知道,我係比較喜歡食沙律醬所以炸雞加沙律醬,基本上係冇得挑剔嘅而玉子燒嘅打你非常龍,加埋佢個明太子沙律,即係有另一番風味最值得一讚,係佢嘅白米加醬油蛋佢嘅白米,彩虹真專賣咬落非常香,而且煙靭,醬油蛋配上飯蛋黃味好濃郁, 100分期待下次再試去其他菜式!

呢類型日式嘅住家菜都係由多個日式餸菜配搭,成一個便當形式

我今日揀咗南蠻炸雞同埋玉子燒
我諗大家睇相都知道,我係比較喜歡食沙律醬
所以炸雞加沙律醬,基本上係冇得挑剔嘅
而玉子燒嘅打你非常龍,加埋佢個明太子沙律,即係有另一番風味
最值得一讚,係佢嘅白米加醬油蛋

期待下次再試去其他菜式!
想點配搭自己揀😆😆!黃埔百寶坊轉角位置有間🇯🇵日式定食都幾多人等位,睇睇menu發現原來由飯、主食、side dish (冷/溫)同埋甜品都可以自己組合,見幾有趣就同男朋友去試下~😋 👦🏻の選擇:🍚 醬油蛋魚籽🥘 紅酒汁煮牛肋條🥗 (冷)金菇牛蒡🐮 (溫)蔥燒牛舌🍨 米気雪糕追加(+$8) 昆布味噌湯及漬物 👧🏻の選擇:🍚 蟹膏蟹肉🐔 月見博多地雞團子🐙 (冷)八爪魚沙律🦆 (溫)柚子醬油煎鴨胸🍡 蜜柑白玉 個人認為佢哋每一款餸嘅份量都算適中,大食嘅可以叫多一兩款,細食嘅又可以叫少啲,比起一般嘅定食勝在夠哂free~🤓幾推薦佢哋嘅紅酒汁煮牛肋條,煮得好入味好淋,個醬汁甜甜地咁,仲有用佢個汁嚟撈飯tim🤭另外大推佢哋嘅米気雪糕,雪糕微甜,上面仲有啲米通脆脆,口感好豐富,食完勁想再encore🤣⚠️不過溫馨小提示,唔食wasabi嘅我,自己伏咗自己🥲留意返蟹膏蟹肉飯同八爪魚沙律都有加wasabi架!

👦🏻の選擇:

蟹膏蟹肉飯
八爪魚沙律
柚子醬油煎鴨胸
蜜柑白玉
15 分鐘 (堂食)
醬油蛋魚籽飯
金菇牛蒡
八爪魚沙律
柚子醬油煎鴨胸
2023-06-10 420 瀏覽
黃埔呢個地邊好似好方便咁。。但又好似成日都去路到嘅地方。。今日為左呢餐‘米氣’就專登走轉試下。。我就好鍾意揀自己想食嘅口味。。呢間就可以滿足到個要求喇。。仲有佢連飯都有幾種口味可以揀👍🏼👍🏼咁當然你揀得多個價錢相對會貴啲啦。。我就同朋友一齊去嘅。。我地揀嘅餸都唔一樣。。所以我係試到好多口味。。講真我就最鍾意佢嘅醬油蛋飯。。呢個飯未到我已經想食。。仲要都好好味。。我係成碗飯食晒架😏😏仲有佢一碟碟個啲熱點同溫點。。我以為佢會係細細碟勁少個啲。。點個佢個份量都剛剛好。。唔多又唔少。。重點我食完都可唔可以加甜點試下。。啲野食仲要質素幾好。。我係覺得好味架。。醬油蛋飯都佔左好多分嘅😏😏..🍱醬油蛋飯月見博多地雞團子忌廉蟹肉餅🍱醬油蛋飯紅酒汁煮牛筋條蒜蔥燒牛肩肉卷🍮蜜柑白玉杏仁豆腐..📍 米気 (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖..@maiheihk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshop
黃埔呢個地邊好似好方便咁。。
但又好似成日都去路到嘅地方。。
今日為左呢餐‘米氣’就專登走轉試下。。
我就好鍾意揀自己想食嘅口味。。
呢間就可以滿足到個要求喇。。
仲有佢連飯都有幾種口味可以揀👍🏼👍🏼
咁當然你揀得多個價錢相對會貴啲啦。。
我就同朋友一齊去嘅。。我地揀嘅餸都唔一樣。。
所以我係試到好多口味。。
講真我就最鍾意佢嘅醬油蛋飯。。
呢個飯未到我已經想食。。
仲要都好好味。。我係成碗飯食晒架😏😏
仲有佢一碟碟個啲熱點同溫點。。
我以為佢會係細細碟勁少個啲。。
點個佢個份量都剛剛好。。唔多又唔少。。
重點我食完都可唔可以加甜點試下。。
啲野食仲要質素幾好。。我係覺得好味架。。
醬油蛋飯都佔左好多分嘅😏😏
🍱醬油蛋飯
🍱醬油蛋飯
紅酒汁煮牛筋條
🍮蜜柑白玉
杏仁豆腐
📍 米気 (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
@maiheihk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#maihei#maiheihk#whampoa#whampoafood#japanesefood#黃埔cafe#黃埔美食#米氣#米気

🍱醬油蛋飯 月見博多地雞團子 忌廉蟹肉餅
🍱醬油蛋飯 紅酒汁煮牛筋條 蒜蔥燒牛肩肉卷
🍮蜜柑白玉 杏仁豆腐
🍱醬油蛋飯 月見博多地雞團子 忌廉蟹肉餅
🍱醬油蛋飯 紅酒汁煮牛筋條 蒜蔥燒牛肩肉卷
🍮蜜柑白玉 杏仁豆腐
2023-06-08 381 瀏覽
本身想食火夫,但要等好耐。 天氣太熱唔想等,唯有揀第二間食。米氣都要等位,好彩等咗5分鐘就有位。餐牌有多款自選:飯、主食、冷盤、熱盤等,每款不同價錢。選了紫菜飯$17、茶碗蒸$28、牛肉壽喜燒$48、忌廉蟹肉薯餅$26。紫菜飯甜甜地,個人唔太鍾意,覺得怪怪地,早知揀白飯好過。茶碗蒸夠熱,味道ok,係多水咗啲啲,呢個價錢唔太值。牛肉壽喜燒甜甜地,肉份量都ok,係呢一餐最好嘅一道菜。忌廉蟹肉薯餅就麻麻,有浸類似青蔥定芫荽味,未必人人鍾意。味道同平時嘅有啲唔同。另一份選了紫菜飯$17、紅酒汁煮牛肋條$48、鮭魚白雪山藥$24、鹽燒牛舌$36。紅酒汁煮牛肋條夠腍,但味道都算正常。鮭魚白雪山藥一pat pat無咩味,鹽燒牛舌燒到又乾又硬,有啲失望。呢度食物質數麻麻,兩個餐正常都大約$250以上,午餐嚟講性價比低。呢個價錢一係食平啲:茶記/米線/牛肉嗰啲飯仲好。一係比多啲啲食日本菜。

餐牌有多款自選:飯、主食、冷盤、熱盤等,每款不同價錢。

2023-06-05 315 瀏覽
向來都鍾意日式家庭料理,今日咁岩到附近做野,就順便食個lunch啦!自選午餐定食最鍾意呢種日式配搭🥰🌿米 - 醬油蛋蛋黃味道香濃,不過並沒有太多醬油味!🌿主 - 味噌蕃茄豆腐漢堡蕃茄味比較出,用豆腐製成嘅漢堡絕對係健康之選,不過餡料比較鬆散🌿冷 - 鮭魚白雪山藥成個配搭營養滿分,味道偏向食物原味為主!🌿飲 - 米気黑糖米水(常溫)飲落唔算太甜,不如夏天如果有冷凍嘅版本會更開心☺️

自選午餐定食

最鍾意呢種日式配搭🥰

🌿米 - 醬油蛋

蛋黃味道香濃,不過並沒有太多醬油味!

🌿主 - 味噌蕃茄豆腐漢堡

🌿冷 - 鮭魚白雪山藥

成個配搭營養滿分,味道偏向食物原味為主!

🌿飲 - 米気黑糖米水(常溫)

飲落唔算太甜,不如夏天如果有冷凍嘅版本會更開心☺️
2023-05-30
5 分鐘 (堂食)
黃埔|超人氣日式家庭料理! 又名日式三餸飯.在黃埔的一個角落長期也有人排隊~ 記得提早去拿飛就是這家人氣高企的日式家庭料理主打和風精緻小菜 任由您自由配搭!建議組合為「米飯+主食+冷食+溫食」𝘿𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𓄼 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮:  @raven.diary 𓄹| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |✎  R7 醬油蛋魚籽飯  $38✎  M8 月見博多地雞團  $48  ✎  W5 柚子手羽中  $34 —𓄺 米飯 𓄺 ✎  R2 醬油蛋  $22✎  R7 醬油蛋魚籽飯  $38  #推薦兩款飯都好好吃~ 因為源用日本米 又香又綿而且蛋汁+三文魚籽真是絕配! 超好食~✽好味指數:★★★☆/5.𓄺 主食 𓄺 ✎  M8 月見博多地雞團  $48  #推薦推薦雞肉肉餅配蛋黃~ 肉汁超Juicy 連蛋汁超級好吃!✽好味指數:★★★★/5✎  M4 奶油菠菜鮭魚 $52而三文魚正常發揮 沒什麼特別✽好味指數:★★★/5.𓄺 冷食 𓄺 ✎  C2松葉蟹薯仔沙律  $26✎  C10南瓜沙律  $24兩款都是沙律~ 入口食得出滿滿的材料✽好味指數:★★★☆/5.𓄺 溫食 𓄺 ✎  W5 柚子手
黃埔|超人氣日式家庭料理! 又名日式三餸飯
在黃埔的一個角落長期也有人排隊~ 記得提早去拿飛
就是這家人氣高企的日式家庭料理
主打和風精緻小菜 任由您自由配搭!
建議組合為「米飯+主食+冷食+溫食」

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |
✎  R7 醬油蛋魚籽飯  $38
✎  M8 月見博多地雞團  $48
✎  W5 柚子手羽中  $34

𓄺 米飯 𓄺

✎  R2 醬油蛋  $22
✎  R7 醬油蛋魚籽飯  $38  #推薦
兩款飯都好好吃~ 因為源用日本米 又香又綿
而且蛋汁+三文魚籽真是絕配! 超好食~

𓄺 主食 𓄺

✎  M8 月見博多地雞團  $48  #推薦
推薦雞肉肉餅配蛋黃~ 肉汁超Juicy 連蛋汁超級好吃!
✽好味指數:★★★★/5

✎  C10南瓜沙律  $24
兩款都是沙律~ 入口食得出滿滿的材料

𓄺 溫食 𓄺

✎  W5 柚子手羽中  $34 #推薦
清香柚子醬涂滿雞中翼 肉質嫩滑 味道開胃~
✽好味指數:★★★★☆/5

✎  W4 明太子厚蛋燒  $28
玉子燒偏淡味 沒什麼蛋味 但燒得幼嫩是不錯的

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 米気   @maiheihk
地址:    紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
人均消費:HK$150 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-05-23 2901 瀏覽
黃埔呢間餐廳主打日式家庭料理,餐牌有建議組合:飯+主食+凍食+熱食,不過可按個人喜好自由組合,我地今次就冇揀到凍食😂留意返餐廳有最低消費,但叫幾樣野其實都已經夠🙈《醬油蛋飯 $22》蛋黃既顏色好靚,係橙紅色😍食落好香蛋味,拌飯一流👍🏻醬酒味就唔太重,唔會太咸!《蟹膏蟹肉 $32》蟹膏蟹肉既份量唔算多,留意墊住啲蟹膏蟹肉塊葉有啲Wasabi,一唔小心就…😂《豚軟骨煮 $48》豬軟骨煮得好入味同好淋,個人覺得稍為濃味左少少🤏🏻《紅酒汁煮牛肋條 $48》牛肋條同樣煮得好入味同好淋,但感覺冇乜特別,一般🫣《月見博多地雞團子 $48》呢個雞團子真係必試,外面煎到有少少焦香,幾好食,蛋漿配埋啲雞一齊食好正👍🏻《蒜蔥燒牛肩肉卷 $43》燒牛肩肉卷幾好食,啲蔥感覺上中和返少少油膩感,唔錯😋《忌廉蟹肉餅 $26》忌廉蟹肉餅整得幾好,外脆內軟,炸得好脆身,入面非常之Creamy,幾好食🙈《蔥燒牛舌 $36》牛舌反而有啲油,個碟上都明顯見到個底好多油😂味道上係幾好食既,都幾有咬口,純粹係油左啲!《米気雪糕 $30》呢個米気雪糕幾好食,唔會太甜,配埋啲脆米一齊食好有口感👍🏻《清酒雪糕 $30》清酒雪糕好特別,

《醬油蛋飯 $22》

《蟹膏蟹肉 $32》
蟹膏蟹肉

《豚軟骨煮 $48》
豬軟骨煮得好入味同好淋,個人覺得稍為濃味左少少🤏🏻
豚軟骨煮

《紅酒汁煮牛肋條 $48》
牛肋條同樣煮得好入味同好淋,但感覺冇乜特別,一般🫣

《月見博多地雞團子 $48》

《蒜蔥燒牛肩肉卷 $43》
燒牛肩肉卷幾好食,啲蔥感覺上中和返少少油膩感,唔錯😋

《忌廉蟹肉餅 $26》

《蔥燒牛舌 $36》

《米気雪糕 $30》
呢個米気雪糕幾好食,唔會太甜,配埋啲脆米一齊食好有口感👍🏻

《清酒雪糕 $30》
清酒雪糕好特別,必試,好香清酒味,雪糕既質地偏向黏稠啲,有啲似Gelato個種,好好食👍🏻
清酒雪糕

《黑糖米氣水 $12》
話就話係黑糖,但一啲都唔甜,味道清清地,好養生🤣
黑糖米氣水

服務⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️
2023-05-13
15 分鐘 (堂食)
蟹膏蟹肉
豚軟骨煮
清酒雪糕
雖然落雨,但為左出去拎拉闊飛都係叫左男友車我出去,觀塘就無乜雨中午拎完但又唔知食咩好,最後就話不如出去黃埔睇下可以順便行下吉之島出到黃埔好密雨,係車度就搵定左食咩呢間米氣係OPENRICE揀黃埔都係幾前,評分幾高望左兩眼D野食好似OK咁就決定食佢費時再搵勒黃埔泊車係幾個商場消費都可以免泊我地泊好車先搵餐廳位置,發現原來係最遠但依然冒住密雨咁行過去食去到好好彩唔洗等位,因為始終黃埔連住幾個商埸再加上有吉之島仲要加埋落雨,應該都好難搵位食飯我地入座後出面就有1-2 pair人要等位了餐廳出面無野遮頭,落雨等位都幾麻煩原本搵呢間餐廳既時候都望過MENU到真係坐低食先發現原來佢係按照住你揀既唔同食品去計算每樣食品都有寫左價錢係度,自己係紙上剔選先係男友揀左蟹膏蟹肉飯$38︰米飯都係一貫既珍珠米,飯其實係算細碗,以男仔黎講份量係少蟹膏蟹肉太咸,無乜蟹味,普通普通主食揀左牛肉壽喜燒$48︰呢個好味,牛肉份量岩岩好,壽喜燒個汁甜甜地牛肉有充份吸收到個汁D味,唔會太甜好味送飯仲配上溫泉蛋同冬菇,賣相都加分熱盤就揀左蒜蔥燒牛肩肉卷$45,呢個係一上台就覺得好驚喜,大大件賣相又靚夾起係好厚身,咬起好有口感
雖然落雨,但為左出去拎拉闊飛
都係叫左男友車我出去,觀塘就無乜雨
中午拎完但又唔知食咩好,最後就話不如出去黃埔睇下
可以順便行下吉之島

出到黃埔好密雨,係車度就搵定左食咩
呢間米氣係OPENRICE揀黃埔都係幾前,評分幾高

望左兩眼D野食好似OK
咁就決定食佢費時再搵勒
黃埔泊車係幾個商場消費都可以免泊
我地泊好車先搵餐廳位置,發現原來係最遠

但依然冒住密雨咁行過去食

去到好好彩唔洗等位,因為始終黃埔連住幾個商埸再加上有吉之島
仲要加埋落雨,應該都好難搵位食飯
我地入座後出面就有1-2 pair人要等位了
餐廳出面無野遮頭,落雨等位都幾麻煩

原本搵呢間餐廳既時候都望過MENU
到真係坐低食先發現原來佢係按照住你揀既唔同食品去計算
每樣食品都有寫左價錢係度,自己係紙上剔選

先係男友揀左蟹膏蟹肉飯$38︰

米飯都係一貫既珍珠米,
飯其實係算細碗,以男仔黎講份量係少
蟹膏蟹肉太咸,無乜蟹味,普通普通

主食揀左牛肉壽喜燒$48︰
呢個好味,牛肉份量岩岩好,壽喜燒個汁甜甜地

牛肉有充份吸收到個汁D味,唔會太甜好味送飯
仲配上溫泉蛋同冬菇,賣相都加分

熱盤就揀左蒜蔥燒牛肩肉卷$45,
呢個係一上台就覺得好驚喜,大大件賣相又靚

夾起係好厚身,咬起好有口感,不過就略嫌有D太生
入面或底下有D位幾乎係無燒過,如果唔鍾意食生牛既就要留意

最後另加左個是日湯品同埋漬物$8,無特別就同一般式餐廳既差唔多

而我就叫左明太子飯$22、
同樣地珍珠米,飯量係少,女仔算係岩岩好
明太子份量少,不過本身明太子味濃少少都好送飯

主菜揀左豬軟骨煮$48、
試左男友果個主菜,相對黎講我個就失色好多

份量係好夠,都好多豬軟骨,
入味但應該係過左火,味道太咸同有D太鞋

熱盤就揀左忌廉蟹肉餅$26
呢個係最失望,內裡係好多忌廉既
但個忌廉係好稀同完全食唔到有蟹肉

同樣加左個是日湯品同埋漬物$8,無特別就同一般式餐廳既差唔多

整體黎講男友揀既野係好食係好味好多
即係牛既食品係性價高D,其他既話就要改良下先得勒
2023-05-13
  • 蒜蔥燒牛肩肉卷