餐廳: 米泰 (MegaBox)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-19 241 瀏覽
收工後約咗fd一齊係Megabox行街,路過米泰覺得環境不錯就入來試下。叫咗个二人餐,好抵食。小食拼盤。炸春卷, 香葉包雞,生蝦,烤沙嗲豬肉申燒各2份。味道都唔錯。生蝦好正!!!主菜叫咗啖啖蟹肉咖哩配薄餅,薄餅好脆!蟹肉超多!Pad Thai都ok,量足,味道都好正。仲有2杯野飲。泰式珍珠奶茶泰式奶茶甜度啱啱好,珍珠Q彈,完全唔輸出面網紅奶茶店。泰國青檸紅茶正宗泰檸,檸檬夠味,酸酸甜甜。我哋又加多個甜品!芒果糯米飯。芒果好甜,米軟糯,口感極好。超滿足!

叫咗个二人餐,好抵食。
小食拼盤。

主菜叫咗啖啖蟹肉咖哩配薄餅,薄餅好脆!蟹肉超多!
啖啖蟹肉咖哩 配 薄餅

Pad Thai都ok,量足,味道都好正。
仲有2杯野飲。
泰式珍珠奶茶
泰式奶茶甜度啱啱好,珍珠Q彈,完全唔輸出面網紅奶茶店。

泰國青檸紅茶
正宗泰檸,檸檬夠味,酸酸甜甜。

我哋又加多個甜品
芒果糯米飯。
芒果好甜,米軟糯,口感極好。超滿足!

2023-05-19
10 分鐘 (堂食)
2023-05-19 200 瀏覽
同朋友去megabox行街,咁岩見到呢間泰國菜裝修幾舒服 就想入去試下。去到當日舖頭都有幾組客人係門口等位,所以等左一陣先入去坐低。我地2個都唔太想食飯麵就只係叫左飲品加好多小食,諗唔到唔止裝修唔錯野食都相當ok!首先放一張合照 但漏左影魷魚就忍唔住開餐了。生菜包既生菜好新鮮下,但菜有D細塊比較難包。 燒豬頸肉都大大份 2個人食有D多。推薦呢度既炸蝦餅,炸得岩岩好又唔會好油!平時有D唔同食既一件起兩件止 但呢個一個人食晒都冇問題呀然後呢個炭燒魷魚都係燒得岩岩好 肉質鮮嫩唔會咬到牙都軟,加埋個秘制醬汁相當唔錯!跟住介紹一下飲品 我揀左蝶豆花熱情果梳打 個蝶豆花汁係自己加的 唔想加咁多可以落少D,打卡都唔錯又好好飲 但個蝶豆花汁杯仔好易倒瀉 如果叫呢個飲品可以注意一下。 最後心郁郁都係叫左一個糯米飯做甜品 ,我個人比較中意食煮得好淋好軟既糯米飯所以我都幾中意呢個口感,朋友就中意硬身少少所以有D失望。服務方面 經理同待應姐姐都好有禮貌同會耐心簡介一下送黎既野食,係我地share 糯米飯既時候待應姐姐二話不說就攞2個碗仔同餐具比我地,真係好貼心呀!
蜆肉生菜包 蝶豆花熱情果梳打 芒果椰汁沙冰 炸蝦餅 炭燒豬頸肉
泰式炸蝦餅
蝶豆花熱情果梳打
芒果椰汁三色糯米飯
  • 芒果椰子沙冰
2023-05-16 151 瀏覽
今日休息,女兒下午放學後,與太太一同到九龍灣 Megabox 的 IKEA ﹐為家居添置新品;行到7點幾,滿載而歸後,就係度搵地方食晚餐﹐見到新開左間叫做「米泰」的餐廳,太太和女兒都喜歡食泰國菜,就決定由 IKEA 直奔上11樓。入座後向經理說首次惠顧,問有甚麼推介﹐經理就介紹了幾道菜式,還說大廚是由泰國重金禮聘,保証夠晒正宗。這5道菜式,味道和份量都超出我們的預期﹐😋😋加上行左3個鐘頭街特別肚餓,一個鐘頭內我們就將佢地全部「征服」,連想叫甜品的動力都冇;太太和女兒說看見餐牌上的甜品和特飲都很吸引,異口同聲地話下次必定再光臨,到時要預留空間食甜品😋😋

淡咖哩蟹肉配薄餅
素菜米紙卷
沙爹串燒
馬拉盞炒椰菜苗
2023-05-14 2709 瀏覽
平時沒事很少會跑去九龍灣那邊,所以去會去Megabox多數是因為去完E-Max後想和朋友吃飯。米泰 是一間充滿東南亞風菜式的餐廳,朋友們都有興趣就決定這間,而且剛好這裡有四人套餐。可能人手不足的關係,所以安排入座方面要稍微等一下,用餐期間見到出面等位的人跑進餐廳內抱怨這點。✨Set For Four ($768) 包括了小食+主菜+麵飯+蔬菜+飲品。🦐小食可以選兩款 - 大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)當中的蔬菜口感很鮮脆,配上彈牙的大蝦。加添了煙三文魚令味道多添一份層次感。✨另一款選了 - 炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒每款各有兩串。沒有燒到很乾,肉質還是很嫩口。沙嗲也很惹味,但如果可以另外再給就好。🦀️主菜也是可以選2 - 啖啖蟹肉咖喱配薄餅吃落果然有啖啖蟹肉,咖喱會是偏辣一點。配上脆而不油膩的薄餅很不錯,咖喱的份量都夠多。🐓米泰秘製海南雞 (半隻)相對其他菜式,海南雞反而沒太大驚喜。三個醬中只有一個醬還不錯,有一個醬好像只是油那樣子!? 不過雞肉都嫩滑的。🍜主食選的是 - 米泰極上湯檬粉有牛小排、牛丸、牛展、炸豬皮、豆卜,每一樣都很入味,檬粉則口感爽滑。🥬套餐中包括了蔬菜這點很不錯 - 椰菜苗

🦐小食可以選兩款 - 大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)

大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)

✨另一款選了 - 炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒
炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒

🦀️主菜也是可以選2 - 啖啖蟹肉咖喱配薄餅
吃落果然有啖啖蟹肉,咖喱會是偏辣一點。
配上脆而不油膩的薄餅很不錯,咖喱的份量都夠多。
啖啖蟹肉咖喱配薄餅

🐓米泰秘製海南雞 (半隻)
相對其他菜式,海南雞反而沒太大驚喜。
米泰秘製海南雞 (半隻)

🍜主食選的是 - 米泰極上湯檬粉
米泰極上湯檬粉

🥬套餐中包括了蔬菜這點很不錯 - 椰菜苗
想吃辣的可以選馬拉盞,不吃辣可選蒜蓉炒。我們選前者,都夠香夠惹味。
椰菜苗

🥬因為朋友想吃,所以多點 - 泰皇蜆肉生菜包 ($92)
蜆仔肉很鮮甜彈牙﹐和肉碎的比例剛剛好,
再加上洋蔥等等的配料讓整體更為豐富,用新鮮生菜包著吃,很美味。
泰皇蜆肉生菜包

套餐的飲品有不用加錢和要加錢兩種。
🥭芒果椰子沙冰 (+$12) 貌相和喝起來都像楊枝甘露那樣子。
個人推薦泰式奶茶,不會太甜。另外還有西柚茉莉綠茶、泰國青檸紅茶,選擇來說都算多。
芒果椰子沙冰
2023-05-06
5 分鐘 (堂食)
大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)
啖啖蟹肉咖喱配薄餅
泰皇蜆肉生菜包
2023-05-13 189 瀏覽
在台灣的時候一直聽說香港的泰國菜很好吃,今天偶然路過就大膽嘗試一下,沒想到滿滿都是驚喜耶!餐廳的裝修真的超讚的!很有泰國風味,座位也很寬敞。服務生會幫忙倒水,態度很熱情。每一個食物都好好吃,一定要好好推薦一下啦。薄餅配蟹肉咖哩:真的超級香的,薄餅真的太酥脆了,份量也給的超級足,配上咖哩味道超級濃郁泰式金邊粉:這個味道很獨特,是以前在台灣沒吃過的味道,帶有一點點甜味,恰到好處,一點都不會油膩。芒果冰:夏天到了,當然要吃冰了,芒果果肉給的超級足,一口下去全是芒果的香味。總之今天的晚餐真的超乎我的意料,吃得太滿足了,真的超級推薦,吃完之後真的意猶未盡,整個人神清氣爽哈哈哈哈,大家一定要去試試喔!

每一個食物都好好吃,一定要好好推薦一下啦。

2023-05-12 159 瀏覽
今日來到megabox行街,進來這家泰國菜試試。沒想到真的太驚喜。餐廳裝修很有泰式風味,座位闊落,服務熱情。菜品質素也不是一般的好。我們兩人總共點了六個菜。第一道是泰式金邊粉,炒粉的程度剛剛好,味道酸酸甜甜,很有風味,再加上彈牙的蝦肉,非常完美第二道是薄餅配蟹肉咖哩,薄餅非常酥脆,一口咬下去超級滿足,再配上裹滿咖哩的蟹肉,味道濃郁風味十足。第三道是炭烤魷魚,平時不中意食魷魚,但這家的魷魚烤的火候剛剛好,帶著濃濃的炭烤香味再配上自己獨特的醬汁,過齒難忘。第四道是生蝦刺身,作為前菜來說真的非常精緻,醬料帶有酸酸的清爽,蝦肉鮮美,配在一起太完美了。
我們兩人總共點了六個菜。
2023-05-11
2023-05-10 156 瀏覽
開咗關咁耐一路都冇時間去泰國,突然之間好想食泰國嘢。OpenRice搵到泰式新餐廳就係呢間處於九龍灣MegaBox嘅Khao San。考山路係曼谷中心地帶一條繁華著名街道,餐廳呢以考山路為命名,想提供一個充滿泰國熱帶地區氛圍休息空間,啱晒我冇得去泰國嘅心情。去到餐廳現場啲裝修好有波希米亞風我同阿BB唔想煩,就揀咗佢嘅二人餐,有小食一個主菜一個飯,再包埋嘢飲。米泰迷你小食拼盤小食拼盤包咗炸春卷,香葉雞,生蝦同埋炭燒豬肉串燒,一個小食拼盤包晒所有想食嘅嘢唔使煩。生蝦配上正宗泰式辣汁好開胃。主食我哋揀咗蟹肉咖喱,配上一個酥皮,餐廳好貼心唔需要我哋自己拆蟹肉,直接一啖配上薄餅好好食咖喱亦都有椰子香味飯類呢我哋就揀咗 芒果蟹肉椰香炒飯,好貼心旁邊配咗啲泰式嘅調味料辣椒面。食落去有天然嘅咖喱味,另外有啲蟹肉碎,辣辣地嘅時候配返鮮甜嘅芒果成件事幾balance。另外我哋都配咗杯夏日特飲, 熱情果檸檬綠茶,食二人餐嗰時可以半價配返。整體價錢上唔算太貴,同埋空間環境進餐體驗幾舒服,下次過嚟就試吓佢嘅Boat Noodles。

去到餐廳現場啲裝修好有波希米亞風

米泰迷你小食拼盤
生蝦配上正宗泰式辣汁好開胃。

咖喱亦都有椰子香味

• 啖啖蟹肉咖喱配薄餅
  • 芒果蟹肉椰香炒飯
2023-05-09 121 瀏覽
系megabox玩左一日,順便系呢到搵間野食晚餐,經常呢間見到隻泰國野就走入黎試啦~個豬頸肉好香肉質好好咬,唔會好乾。仲要都大份,推介👍🏻又叫左個海南雞,不過d醬汁少奇怪,吾系平時食開個d~吾太襯冇乜味,雞肉吾錯既。蟹肉咖喱配丹麥包,好食👍🏻包整得好香好脆,點咖喱汁一流,仲另外叫左兩個白飯撈汁食😂😂下次會再試下其他野食😜
2023-05-07 219 瀏覽
呢個鋪位一直都係做泰國嘢,轉左搜尋午餐嚟試吓,值得回味再幫襯!食物:午餐一早已set好幾款套餐可以揀!有前菜、主食同嘢飲。質素~青咖喱係有少少辣,但好野味。豬扒唔算太鹹都覺得好好食。前菜同同事分別點咗春卷同炸雞翼,春卷脆餡料都夠。份量~因為有前菜又有煮食嘅關係,食完都覺得好飽。環境:重新裝修後闊落咗好多,少少波希米亞風嘅泰菜都覺得好舒服。服務:侍應午餐時間落單都快,亦唔想等好耐。價錢:80幾蚊一個set在megabox算ok。

食物:
午餐一早已set好幾款套餐可以揀!有前菜、主食同嘢飲。

質素~
份量~
因為有前菜又有煮食嘅關係,食完都覺得好飽。

環境:
重新裝修後闊落咗好多,少少波希米亞風嘅泰菜都覺得好舒服。

服務:
侍應午餐時間落單都快,亦唔想等好耐。

價錢:
80幾蚊一個set在megabox算ok。
青咖喱豬扒飯
2023-04-17
青咖喱豬扒飯
2023-04-28 179 瀏覽
嗱!老實講一句啦。今日口痕想食泰國菜,於是來到megabox嘅「米泰」,聽聞係新開業,裝修絕對靚仔,就試下佢啦!食泰國菜,當然泰式奶茶不可缺少。泰式奶茶有別於港式奶茶,它的特點是更香更濃更甜,顏色也更顯眼,對於喜歡奶茶的人,米太的泰奶茶絕對算上乘!至於咖啡,口感甜中帶苦,帶有特殊的香料味道,非常清爽,米泰必嚐項目。泰式船面。作為泰國特色街頭美食代表之一,米泰的船麵算是正宗,湯鮮味美,湯底佐以各種香料和調味料,口感鮮辣濃郁,回味無窮。牛雜料亦算豐富。好評!泰式豬手飯。米泰的豬手飯勝在夠入味,口感鮮嫩,味道十分獨特。搭配雞油飯,增加了口感的豐富程度。健康小知識:豬手富含膠質,有助於皮膚彈性和關節健康,是重要的保健食材之一。
嗱!老實講一句啦。
泰奶茶 / 泰咖啡

泰式船麵
泰式豬手飯
米紙卷
2023-04-21 207 瀏覽
星期三~慶祝一星期已經過半試下哩間開左一段時間嘅泰國菜。環境都幾小清新,好鍾意燈光同植物營造嘅氛圍感兩個人叫左兩個主食一個小食,同埋兩杯特飲,總體非常滿意豬頸肉青咖哩 配椰香飯🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉燒得好香,唔會干柴,你甚至睇到肉嘅粉紅色。搭配青咖哩,小小辣,好惹味!泰式鹵水豬手配椰香飯🌟🌟🌟🌟鹵水豬手份量好足,味道係水準上,搭配椰香飯就好夾。仲附贈酸甜蘿蔔,好解漏小食脆炸單骨雞翼🌟🌟🌟🌟🌟外皮酥脆,雞肉保持嫩滑,單骨雞翼食得慳力又開心兩杯特飲蝶豆花水蜜桃蘇打 🌟🌟🌟🌟顏色勁靚,睇到都開心,好香水蜜桃味~榴槤椰糖雪糕 泰式咖啡 配珍珠🌟🌟🌟🌟🌟獵奇心理order左,冇霖過咖啡味同榴槤味甘夾,為哩個配搭鼓掌👏🏻👏🏻整體服務好優秀,講野好溫柔,一直幫手加水,輕手輕腳擺低食物。大滿足!見咖哩配薄餅/丹麥酥,冬陰功大蝦湯都好吸引,就預定下次食哩兩款
星期三~慶祝一星期已經過半

兩個人叫左兩個主食一個小食,同埋兩杯特飲,總體非常滿意

豬頸肉青咖哩 配椰香飯🌟🌟🌟🌟🌟
泰式炭燒豬頸肉青咖哩  配椰香飯

泰式鹵水豬手配椰香飯🌟🌟🌟🌟
泰式滷味豬手  配  椰香飯

小食脆炸單骨雞翼🌟🌟🌟🌟🌟
外皮酥脆,雞肉保持嫩滑,單骨雞翼食得慳力又開心

兩杯特飲

蝶豆花水蜜桃蘇打
榴槤椰糖雪糕  泰式咖啡+珍珠
  • 炭燒泰式豬頸肉
2023-04-13 196 瀏覽
今次真係好random嚟到九龍灣mage box冇乜特別胃口想食啲咩晚飯時間,求其搵一間餐廳入去食睇咗Menu都覺得選擇都OK,就入咗去啦見到佢有推出 晚市一人套餐 我哋兩個人叫咗一個一人餐 再加淨叫一碗船麵淨叫一碗船麵要$118有啲貴一個套餐都係$158 /$168 有一個小食前菜,一個主食,一杯飲品,抵好多一人餐 前菜叫咗 一個泰國生蝦,三隻🦐🦐🦐朋友叫咗青咖喱意粉 超級辣 佢食到出晒汗😂我就冇事,碗船麵都正常😍 5分都有3分生蝦真係幾新鮮,同埋擺盤都靚嘅 5分滿分船麵, 因為我食過尖沙咀嗰間係最好食嘅所以呢度呢碗我只俾2分 嗰間好似叫「泰濃味」🤭😂 順便介紹埋😅
今次真係好random嚟到九龍灣mage box
冇乜特別胃口想食啲咩
晚飯時間,求其搵一間餐廳入去食
睇咗Menu都覺得選擇都OK,就入咗去啦

見到佢有推出 晚市一人套餐 我哋兩個人
叫咗一個一人餐 再加淨叫一碗船麵
淨叫一碗船麵要$118有啲貴

一人餐 前菜叫咗 一個泰國生蝦,三隻🦐🦐🦐
朋友叫咗青咖喱意粉 超級辣 佢食到出晒汗😂
我就冇事,碗船麵都正常😍 5分都有3分
生蝦真係幾新鮮,同埋擺盤都靚嘅 5分滿分
船麵, 因為我食過尖沙咀嗰間係最好食嘅
2023-04-03 260 瀏覽
餐廳裝潢簡約優雅,配搭綠色植物、藤製傢俬,帶有異國情調,一邊品嚐美食一邊享受悠遊自在。餐牌推出午市套餐,小食加主食 $88, 另需加一服務費。軟殼蟹紅咖哩炒意粉軟殼蟹飽滿而有膏,意粉口感彈牙,配上紅咖哩香濃惹味又醒胃。泰式炭燒豬頸肉青咖哩配椰香飯青咖哩夠香夠辣,豬頸肉份量好多,切得夠厚身,每一片都有焦香感。泰式酸辣肉碎船麵 冬蔭湯底香料味濃重,檬粉吸收在濃濃湯汁中,啖啖肉香味,帶少少辛香。泰式鹵味豬手配椰香飯豬手炆得又軟又綿,唯炆煮時間過長,導致肉質太過鬆散。青木瓜沙律鹹蛋薯條牛油果素菜米紙卷脆炸單骨雞翼
餐牌推出午市套餐,小食加主食 $88, 另需加一服務費。
軟殼蟹紅咖哩炒意粉
軟殼蟹飽滿而有膏,意粉口感彈牙,配上紅咖哩香濃惹味又醒胃。
泰式鹵味豬手配椰香飯
豬手炆得又軟又綿,唯炆煮時間過長,導致肉質太過鬆散。

2023-03-23 185 瀏覽
Megabox新開泰國菜,午餐泰國豬手飯配大蝦米紙卷,兩者都令人印象深刻。泰國豬手飯係一份好滿足嘅菜式,豬手煮得好軟,加上啲泰式醬汁,味道鮮美而且唔會太辣,搭配上香噴噴嘅米飯,十分開胃。而大蝦米紙卷就更加出色,大蝦新鮮彈牙,搭配上脆脆嘅蔬菜同埋米紙,加上啲醬汁,味道豐富,十分適合作為開胃小食,大蝦米紙卷作為小食相當精緻,泰國豬手飯同大蝦米紙卷都係好好味嘅菜式,值得一試。如果鍾意泰式菜式嘅朋友,絕對唔可以錯過呢個好去處!
米泰 (九龍灣)📇地址:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox 11樓11號舖🕐營業時間:星期一至日11:30-22:00💸人均消費:~$150/人(lunch)👏🏻抵讚位:環境光線好足夠,夠哂光猛,坐得都幾舒服。門口位都有枱,個個位其實頭頂有寫埋個鋪頭名,都算係一個靚靚地嘅打卡位🤭🍴Food QC:「牛油果米紙卷 跟餐免費」大大舊,點埋個泰式sauce,入口好fresh,夠哂多菜「紅咖喱雞排飯 $88」雞排用左香茅一齊烤,香味提升左。雖然表面烤到焦焦地,入口唔會好柴,都仲有肉汁。個紅咖喱汁用黎撈飯好惹味,成個飯嘅精髓😎「生蝦 $80-100」 叫左小辣,外觀搶眼,一shot咁食蝦加埋啲汁,唔會出現啲蝦唔夠醬點嘅情況「軟殼蟹冬蔭功意粉 $~128」原隻軟殼蟹喺意粉面,望落都已經好滿足。冬蔭功意粉有少少辣,可以接受嘅程度,辣得好惹味😋 「蛋黃薯條 跟餐免費」跟餐小食黎講,呢兜薯條算幾大兜。外表望落似普通薯條,但每條其實表面都充滿住鹹蛋黃🤪「泰式咖啡 跟餐免費」可以接受嘅甜度,唔會話死甜,仲飲到咖啡味😯有待改善位:呢次食好似唔覺有咩特別要改善😙😼私心回應區:咁啱黎開九龍灣呢邊,見到呢
米泰 (九龍灣)
🕐營業時間:星期一至日11:30-22:00
💸人均消費:~$150/人(lunch)

🍴Food QC:
「牛油果米紙卷 跟餐免費」
大大舊,點埋個泰式sauce,入口好fresh,夠哂多菜

「紅咖喱雞排飯 $88」

「生蝦 $80-100」

「軟殼蟹冬蔭功意粉 $~128」

「蛋黃薯條 跟餐免費」

「泰式咖啡 跟餐免費」
可以接受嘅甜度,唔會話死甜,仲飲到咖啡味

😯有待改善位:
呢次食好似唔覺有咩特別要改善😙

😼私心回應區:
咁啱黎開九龍灣呢邊,見到呢間泰國嘢門面幾靚,又好似都多人喺入面食緊飯,就入左去食,都叫有驚喜。唔算太貴嘅價錢,但食物質素都係中上。去開megabox嘅朋友可以試試😜