一踏入秋季,天氣涼浸浸,個人就成日都好想打邊爐,又嚟咗「米走雞」先食雞煲,後食火鍋。*此餐廳收取加一服務費。小份火焰麻辣雞煲(單點$208),小辣,表面鋪有芫荽、洋蔥,雞件份量多,肉質嫩滑,食落充滿雞煲醬汁味道,辣度5分。麻辣濃湯(跟餐$0),辣度3分,略嫌欠缺麻香。五香鮮牛肉(單點$108),肉質滑嫩,牛味濃厚,略嫌份量比較少。半份鴨肝M5和牛丸(單點$58),手打牛丸口感爽彈、帶有牛筋,食落牛味濃香,內有鴨肝蓉,食落油脂味濃。半份蜂巢冰豆腐(單點$28),口感軟腍,食落好Juicy。醬料(兩位$36),包括有豉油、指天椒、蒜蓉、芫荽、香蔥、炸蒜、麻醬。七喜(單點$19),飲落好清爽

*此餐廳收取加一服務費。

麻辣濃湯(跟餐$0),辣度3分,略嫌欠缺麻香。

半份蜂巢冰豆腐(單點$28),口感軟腍,食落好Juicy。

七喜(單點$19),飲落好清爽
  • 鴨肝M5和牛丸
  • 七喜
  • 醬料
  • 蜂巢冰豆腐
  • 五香鮮牛肉
  • 麻辣濃湯
  • 火焰麻辣雞煲
我同阿哥帶媽媽去咗銅鑼灣嘅米走雞慶祝佢生日🎂請佢食餐勁既,米走雞呢度有款好出色嘅港式雞煲火鍋,質量好又有幾好食,好抵食🤭真心推薦給大家一黎就食左佢哋嘅蒜拍青瓜🥒清新嘅瓜味加上蒜香,口感脆甜爽口,好開胃媽媽叫咗佢哋嘅藥膳滋補鍋,個鍋底又香又唔油膩,好香滑可口好足料🥘加入既藥材令佢味道更加豐富,有種回甘既感覺。 蒙古羊肉片放入熱湯浸一浸就食得,食落去好鮮美,每一塊肉都肥瘦適中,咬落肉質又嫩又有彈性,真係一個好好食既羊肉火鍋。打得邊爐點可以少得蟹柳,超大一條,食落去係彈牙又好新鮮呢度既魚片真係必食,超鮮美,魚肉嘅竹葉清香,啖啖都是新鮮嘅魚肉味🐠煮完係好嫩好鮮甜。食左甘多肉就簡係要食咪個香甜既粟米啦,爆汁又好鮮甜

2024-10-25 144 瀏覽
Lunch時份,我哋就book咗位於銅鑼灣嘅米走雞去開個小型慶祝會,呢間餐廳就喺公司隔離街咋,食材新鮮到極,服務又貼心,坐位多到數唔晒。💠火鍋湯底:皮蛋芫荽湯 💠我都係飲過得最醒胃新奇嘅湯底,清新嘅芫荽同皮蛋嘅美味完美噴發,每一碗都係好正嘅滋味。💠 哈哈蝦中寶 💠🦐🦐呢個我都好喜歡,就係蝦肉超級鮮甜,完全冇腥味,食落去就係海鮮嘅鮮美口感,唔止一次令我驚喜😊💠西班牙黑豚肉 💠 呢個都好靚,肉質十足。當然,好野仲有好多,有彈口嘅牛柏葉 💠神秘嘅手打五寶拼盤(蝦丸,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸) 💠都超級香🥢。今次食完都覺得超飽足,食到我哋全部唔想返公司!哈哈哈

💠西班牙黑豚肉 💠 呢個都好靚,肉質十足。

今次食完都覺得超飽足,食到我哋全部唔想返公司!哈哈哈

之前午餐試過,今次晚餐就又嚟咗米走雞啦。一到咗銅鑼灣嘅米走雞就見到有好多人等位,但好彩好快就有位🕐,唔需要等好耐。呢度嘅裝修好有香港嘅特色,空間幾寬鬆嘅,又有大卡枱。湯底我揀咗蒜蓉卜卜蜆鍋,濃厚嘅蜆味與蒜香完美結合,入口並唔辣,但好鮮甜,加咗啲火鍋料落去,越煮越好飲。香蒜嘅味道配蜆嘅新鮮,簡直無得輸。啲西班牙黑豚肉嘅肉質又好juicy,唔會切到太大塊很難咬,而且肥瘦適中,口感一流👍,絕對係豚肉中嘅極品。同埋佢哋嘅澳洲牛舌係我食過最好食嘅牛舌之一啊,脆身同埋彈牙🐮。仲有一定要食嘅炸魚皮同埋粟米。炸魚皮脆到不得了,我相信系新鮮炸嘅。新鮮嘅粟米吸收湯汁變到又脆又juicy😋呢度嘅服務員都幾nice,見我哋坐定就好快嚟問我哋要咩水,而且價錢都算中等,所以我哋班友都鐘意黎呢度,讚讚讚!

2024-10-24 120 瀏覽
古話有講:「民以食為天」,無論返工有幾攰,我哋都要護住自己個胃口,所以今次跳出日常,去咗銅鑼灣呢間米走雞,嚐下佢哋嘅港式雞煲火鍋。首先,係佢哋嘅藥膳滋補鍋🍲,香氣撲鼻,濃郁嘅中藥風味與滋味雞湯完美咁融合,每一啖入口都感受得到滋補,好補呀👌!西班牙黑豚肉🍖,嘅肉質軟滑緊緻,唔會太肥,每一片肉質呈現薄如紙片嘅透明質感,一入口即溶,香香嘅脂肪融合肉香,滋味豐富,真係一試難忘!👍👍再嚟就係蟹籽墨魚滑同哈哈蝦中寶🦀🦐。墨魚滑滑躍口中,入口爽滑,每一口都有蟹籽嘅爆汁感覺,感覺好新鮮 好彈牙 ;哈哈蝦中寶則香香脆脆,蝦肉更係新鮮彈牙,一啖咬落,咁嘅鮮甜又豐富嘅口感,真係抵食👌!至於佢哋嘅手打五寶拼盤(蝦丸,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸),每一款味道都唔同,質感豐富,加咗佢哋嘅特製醬料,更加突出嘅原味🍢。最後蟹柳,蝦味十足,係整道菜嘅王者🦂。食完呢一餐,如果可以比分嘅話,我誠意俾10分!身心都係大滿足啦😌。米走雞嘅食物非常之高質,價錢又好抵食,我會推薦比所有愛吃雞煲火鍋嘅朋友嚟試下👍!

2024-10-22
呢間位於銅鑼灣,非常適合家庭聚會或者與朋友聚餐嘅火鍋餐廳。呢度嘅食物新鮮,而且環境舒服同埋服務好! 首先我哋嘗試嘅就係店內嘅火焰麻辣雞煲,超正!啲雞肉肉質Q彈,帶出充滿辣味嘅雞煲湯底,夠香夠味,入口後嘅感覺一試難忘❤️。跟住,佢哋嘅蒙古羊肉片係真材實料,適中嘅厚度帶嚟好嘅口感,食入口超滑同香,份量又多,食到好满足! 當然少不了鴨血啦!新鮮味道,入口即化😍,整體口感會令人上癮。如果你鐘意食鴨血,咁你一定要試下佢哋嘅鴨血!佢哋嘅雜菇拼盤就真係驚喜到我,我食咗好多,啲菇類味道新鮮,質感佳,每種口感都非常豐富,平常我唔會食多,但真係太好食,口感太好啦。

2024-10-20 193 瀏覽
我同朋友行街行到個肚都唔知咩時候已經餓到得不了。然後就搵到呢間港式雞煲火鍋餐廳——米走雞,我哋就好想食佢嘅雞煲火鍋,而且肚好餓就入去試吓啦!我哋就揀咗一個火鍋set嚟食,有蒜拍青瓜,皮蛋芫荽湯,黑豚肉,蒙古羊肉片黎拼盤等等。你哋一定要試佢哋嘅係蒜拍青瓜,食落口,脆口得嚟還解膩。佢嘅豬肉片同埋蒙古羊肉片食落去肉感十足,層次感豐富!每一款食物嘅賣相都好誘人🤤🤤跟住就享受火鍋嘅時間,我哋叫左皮蛋芫荽湯,湯味道好,味道好地道,芫荽嘅香味超香,食完仲可以飲埋個湯底,太好味。🍜😍食物新鮮👌🏽。提醒,一定要空肚黎,因為真係會食到好飽。一定再嚟!🎉✨

2024-10-20 120 瀏覽
今年生日爸媽出国,我就同好姊妹一齊去食近排網上食評好高嘅「米走雞」佢哋嘅港式雞煲火鍋,真係唔錯嘅首先就點咗個《火焰麻辣雞煲》,一上嚟就睇見個好服務生係我哋前點火,有點驚但系食左落肚就唔系咁諗啦!雞肉超香嘅,麻辣味啱啱好,一試難忘,好開胃。然後就是《澳洲和牛M8肩胛肉眼片》奶,極品和牛,燒慢慢,讓牛肉更加的嫩滑,肉同油脂分佈啱啱好,一入口就即溶,真的非常美味唔少得要提《澳洲牛舌》。牛舌刀工一流,厚度令牛舌脆爽Q彈,唔會好難咬,配落檸檬同鮮味唔油膩,又解膩又開當然!火鍋點少得嘅就係我哋嘅蔬菜囉,我地就揀咗《翡翠苗》。新鮮呀,好剔呀。你用餐又怕熱量過高?完全唔使擔心,新鮮嘅翡翠苗好適合你。仲有,〈Ooha 0卡飲品〉 果然名副其實零卡低,又可以解渴又得,簡直係火鍋搭檔心。總的來說,「米走雞」呢間餐廳真的物超所值,無論係食材還是服務都十分到位!埋單返嚟,每位都唔使$400,真心推介俾大家。最緊要嘅係,地點真系方便,去到銅鑼灣就到♥。

首先就點咗個《火焰麻辣雞煲
,一上嚟就睇見個

完全唔使擔心,新鮮嘅翡翠苗好適合你。
去到銅鑼灣就到♥。
2024-10-15
2024-10-17 93 瀏覽
新鮮嘅食材係食火鍋嘅靈魂,但環境同服務同样係重要嘅因素。而呢度三者都做到出色,所以我十分推薦。👍🏻米走雞嘅裝修風格超有港味,服務親切又有耐性,good good。首先,我哋揀咗蕃茄粟米湯用作火鍋湯底,酸酸甜甜,湯底嘅味道已經吸收咗所有食材嘅精華,每一口都好開胃😋😋😋。一定要食嘅火鍋主角-西班牙黑豚肉。豬肉質感柔嫩,配上個湯底,真係超好食。仲有澳洲牛舌,每一片牛舌都好飽滿, 柔軟嘅口感,厚度一致,唔會太薄或太厚,真係好滿足喎。😁😁😁。佢哋嘅魚皮餃好彈牙,同裡邊嘅餡料一啖落肚,口感層次豐富,爆滿鮮美😊😊😊。第一次食嘅鵝腸,有驚艷到我,好鮮嫩,又彈牙,再配上濃郁嘅蕃茄粟米湯,鮮而不膩。
2024-10-15 142 瀏覽
入到去嘅裝潢真係別具匠心,令人一踏入就感到耳目一新🤩。你可以喺黃色沙發坐低,完全唔需要擔心,真係舒服得不得了😗😗。而且光線非常好,正好適合拍靚相,實在冇理由唔去試下😆今次就同埋朋友一齊諗住一齊食好嘢🙌🏻😍首先,開始嘅火焰麻辣雞煲,香辣得來又唔會辣到你受不了。煲入面嘅雞肉,肉質鮮嫩,和其他食材一齊煮,味道簡直係原汁原味👍🏻真係真材實料。真係超級好食😆😆手切霜降牛頸脊🐄。我每片烤好嘅牛肉都夾落去食,厚實又Juicy,仲有美國西班牙黑豚肉,真係啱啱好 🔥。口感層次非常豐富。當然,火鍋就唔可以少,其中有西班牙黑豚肉、脆鯇片、蟹柳同埋粟米,全都熬埋一齊,味道更加出色。選擇好多非常豐富😊👍🏻總之,米走雞真係一個好選擇,無論係環境、食物定係服務,都令我好滿意!💓下次都一定要再試吓

今日同friend又到銅鑼灣嘅米走雞,一間港式雞煲火鍋店。我哋系去過其它分店,太吸引人了,食物又香又好味,價錢又相宜,所以就決定今晚一齊嚟試呢間分店。首先,佢個湯底蒜蓉卜卜蜆鍋,湯底香醇濃郁,幾balance嘅,蜆同蒜香味完美地融合系一齊,會一直再想多飲幾口。再嚟就係精選嘅澳洲和牛M8肩胛肉眼片啦。呢塊肉真係好大片好滑,清甜嘅牛肉香,好好食,再配上自家秘制醬料,味道實在是太好啦😋。佢哋嘅西班牙黑豚肉同我以前食過嘅都好唔同,肉嘅油脂會比較多,但我鐘意!食落口好香嫩,搭配湯底嘅味道更上一層樓,食完一片仲想再食,好滿意👍🏽。再嚟就係虎蝦,真是一個超驚喜!大隻肥美,咬下去香脆彈牙,鮮甜味十足,好好食👍🏽。最後一款點餃,脆口魚皮包裹餡料,口感多變,又有彈性,唔错!😄。呢間「米走雞」一样唔错,食到好飽,價錢都Ok嘅,絶對值得一試👏🏽。下次再試下佢哋嘅雞煲火鍋啦!

2024-10-12 153 瀏覽
近排好想食芝士口味嘅食物但又想食火鍋,然後就係網上挑選咗今次呢間位於銅鑼灣嘅「米走雞」,因為見到佢嘅港式雞煲火鍋有芝士口味嘅,仲有火鍋都有!🥘一嚟先來份黃金芝士雞煲,芝士嘅份量好足,有鮮嫩雞肉同埋洋蔥等配料,煲滾之後味道超正,滋味一流,食入口溫溫熱,滿滿嘅芝士同雞肉食落去濃香四溢,滿足我想食芝士嘅胃口!😋對於火鍋點可以少咗肉呢?我就揀左份澳洲牛舌,火候剛好,咬落相當嫩滑,肉味香醇,配埋酱汁食,口感又香又滑,真係好好食!👍🏼 最啱口嘅係炸魚皮,外層香脆咬落去有返啖啖嘅魚皮味,食落去又脆又香,呢個一定要試!🔥當然,唔少得我地火鍋界嘅寶石響鈴,搭埋唔同嘅配料,火候啱啱好,口感豐富,超級推介!👏🏼仲有仲有!呢度嘅翡翠苗都好受歡迎,翡翠苗食落超爽口,配埋嗰啲鮮嫩嘅肉,再加埋火鍋嘅湯底,真係食完都留住味, must try喇!😋呢度嘅食物新鮮,種類多元,火鍋湯底濃而不膩,啱啱好,我仲要再嚟一次!

呢日同男朋友喺銅鑼灣行街睇衫買衫準備聖誕去旅行著~因為知我鍾意打邊爐就話晚餐一齊打邊爐🍲行完之後佢就帶咗我去食米走雞😍佢之前同屋企人嚟食過一次,覺得唔錯,所以話帶我嚟試吓鍾意蕃茄嘅我,唔洗諗一定係嗌有蕃茄嘅湯底啦呢個蕃茄粟米湯味道的確幾香甜,粟米啲粒粒飽滿,仲有蕃茄嘅酸甜提鮮,飲咗好暖身🍲而火鍋配料方面,蒙古羊肉片好新鮮,滑喉好味~另外,日本鮮帶子味道鮮甜,鵝腸食落都爽口👍🏻魚片頭食落去肉嫩唔會魚腥,配上米走雞嘅獨家醬汁😍正啊!仲有各式各樣嘅雜菇拼盤,每款嘅口感都唔一样,我就最喜歡佢哋吸收咗湯汁後嘅口感,彈牙又多汁🤤仲有必食嘅響鈴同埋翡翠苗,配埋一齊食簡直大飽口福呀!小食方面,我哋叫咗山蒜拍青瓜清新又爽口,食火鍋之餘仲可以有啲refreshing嘅感覺米走雞真係幾正👍🏻👍🏻👍🏻香港冇咁易揾得到好舒服嘅環境同埋優質嘅火鍋,睇到廚師好認真準備,下次一定會再嚟嘅!
呢日同男朋友喺銅鑼灣行街睇衫買衫準備聖誕去旅行著~
因為知我鍾意打邊爐就話晚餐一齊打邊爐🍲
行完之後佢就帶咗我去食米走雞😍

佢之前同屋企人嚟食過一次,覺得唔錯,所以話帶我嚟試吓
鍾意蕃茄嘅我,唔洗諗一定係嗌有蕃茄嘅湯底啦

仲有必食嘅響鈴同埋翡翠苗,配埋一齊食簡直大飽口福呀!

2024-10-09 117 瀏覽
同朋友食生日飯,因為我哋都收得晏所以想搵間收得夜少少嘅食肆。其實之前都有幫襯過佢哋旺角分店,但佢哋個雞煲唔係一隻雞係用雞髀🥲銅鑼灣收工又想食雞煲OpenRice寫收11點半,諗住俾多次機會佢8點半入座10點半話last order 都算我哋仲喺度打緊邊爐食緊嘢已經喺度大清潔好趕住收工咁,仲要熄埋冷氣係我朋友 細細聲「下!熄冷氣!?」可能個場太細啦,個職員聽到走到黎來我哋枱用遙控開返個冷氣無諗過食餐飯都咁大壓力其實我哋都唔想阻人收工 咁你地營業時間改一改時間唔啱我哋咪唔使幫襯囉~都明白last order 之後無乜客有啲嘢係可以整住先,但係都太過乒鈴乓啷😅都有嘢係可以讚一讚因為我哋要切蛋糕,職員都好主動攞咗啲碟仔餐具俾我哋同幫我哋點埋蠟燭呢個位係窩心但佢哋真係好趕住收工,我哋食緊蛋糕嗰陣都係10點零鐘食住個蛋糕睇住佢大清潔咁囉😅😅一係揀早啲食 唔使咁大壓力
同朋友食生日飯,因為我哋都收得晏
所以想搵間收得夜少少嘅食肆。

銅鑼灣收工又想食雞煲
OpenRice寫收11點半,諗住俾多次機會佢
8點半入座
10點半話last order 都算
我哋仲喺度打緊邊爐食緊嘢已經喺度大清潔
好趕住收工咁,仲要熄埋冷氣
係我朋友 細細聲「下!熄冷氣!?」
可能個場太細啦,個職員聽到走到黎來我哋枱用遙控開返個冷氣
無諗過食餐飯都咁大壓力
其實我哋都唔想阻人收工 咁你地營業時間改一改
時間唔啱我哋咪唔使幫襯囉~

都有嘢係可以讚一讚
呢個位係窩心

但佢哋真係好趕住收工,我哋食緊蛋糕嗰陣都係10點零鐘
食住個蛋糕睇住佢大清潔咁囉😅😅
一係揀早啲食 唔使咁大壓力
慶祝紀念
生日
2024-10-05 189 瀏覽
服務態度好差😑(1) 座位安排上好啲奇怪,明明好多位,安排啲食客坐左一排(2) 我係坐梳化位,食飯果陣放左自己個袋係隔離。食到中途,有新客嚟,個男職員叫我拎起個袋,我都唔知做緊乜,我話點解?佢話人哋要坐。但明明我無阻住隔離枱啲人,而隔離枱啲人已經坐低左。我望住佢,佢係度啤住晒,感覺好差🙄😤(3) 呢件事就係喺隔離枱發生嘅。佢哋個位應該對住冷氣風口,有個女士出聲叫個職員(係同一個男職員)調低少少個冷氣。個男職員話無㗎喎,個溫度已經好低,陣間打邊爐啲嘢嚟,你就熱。佢哋聽到都打咗個特😅野食麻麻,湯底唔濃,西班牙黑豚肉太多脂肪。一定無下次!😑
服務態度好差😑
(1) 座位安排上好啲奇怪,明明好多位,安排啲食客坐左一排

野食麻麻,湯底唔濃,西班牙黑豚肉太多脂肪。
一定無下次!😑