朋友一直點名推薦銅鑼灣的「米走雞」,形容佢哋嘅雞煲火鍋好特色,價錢又公道。聽到佢咁讚,我都忍不住好奇,於是就帶埋屋企人一齊嚟試吓。特別介紹吓以下幾款招牌菜式,實在好值得一試:黃金芝士雞煲推介指數🌿🌿🌿🌿🌿激香的芝士配上嫩滑的雞肉,造就出一道令人回味無窮的嘴福。西班牙黑豚肉推介指數🌿🌿🌿🌿口感鮮嫩,肉質緊實,配上秘製醬料,絕對係火鍋嘅必點之選。脆鯇片 众推介指數🌿🌿🌿鮮味十足,彈牙,和雞煲湯底組合一起,味道一流。哈哈蝦中寶推介指數浮🌿🌿🌿🌿鮮蝦肉質飽滿,外皮酥脆,佢哋獨特嘅烹調手法令人意想不到。牛柏葉推介指數 🌿🌿🌿🌿優質肉質,煮到八成熟,最佳的口感就係咁出來啦!以上呢幾款創新而又風味十足的菜式,都係我哋重點推介嘅。食得津津有味,家人們都食得好開心😃

特別介紹吓以下幾款招牌菜式,實在好值得一試:

黃金芝士雞煲
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
激香的芝士配上嫩滑的雞肉,造就出一道令人回味無窮的嘴福。

西班牙黑豚肉
推介指數🌿🌿🌿🌿
口感鮮嫩,肉質緊實,配上秘製醬料,絕對係火鍋嘅必點之選。

脆鯇片 众
推介指數🌿🌿🌿
鮮味十足,彈牙,和雞煲湯底組合一起,味道一流。

哈哈蝦中寶
推介指數浮🌿🌿🌿🌿
鮮蝦肉質飽滿,外皮酥脆,佢哋獨特嘅烹調手法令人意想不到。

牛柏葉
推介指數 🌿🌿🌿🌿
優質肉質,煮到八成熟,最佳的口感就係咁出來啦!

2024-07-30
2024-06-26 220 瀏覽
今日嚟同大家分享下「米走雞」呢間位於銅鑼灣嘅港式雞煲火鍋☺️。打頭陣就要講下,餐廳裝修簡潔地道😜我哋來到呢度主打就係雞煲!我哋就揀左蒜蓉卜卜蜆鍋啦!湯底特別😇,火候啱啱好,滿足咗我哋肚皮同口腹之欲。蜆味濃郁又香滑㗎!一片片嘅蜆就好似食極都食唔完一樣!真係食到我哋唔停口㗎!唔講笑,真係勁喇!🔸火鍋點少得肉呢?我哋點咗澳洲和牛M8肩胛肉眼片,肉質香嫩,超好食!😉!🔸脆鯇片,無論切工定係湯底都好好正阿,非常新鮮!爽口得黎又滑溜!配埋蒜蓉卜卜蜆湯底🍲,口感一流!想食火鍋就嚟「米走雞」試吓啦! 保證你食完一定滿足!

想食火鍋就嚟「米走雞」試吓啦! 保證你食完一定滿足!
在廣東人的傳統裡,火鍋🍲 是我哋心頭愛。每日都巿面探索香港有咩新口味嘅火鍋,某日閱到坊間好多人推薦銅鑼灣嘅港式雞煲火鍋【米走雞】🐔,因此就同三五知己去食飯啦!Thanks God 我哋book咗位,一到門口,已經發現有人龍排緊隊啊🤣!作為一個火鍋控,我哋係一定要試下呢間店獨特嘅「黃金芝士雞煲」。雞鮮嫩煮得恰到好處,芝士濃香,直情係拉到絲嫁~~~!🤤接住就係「澳洲和牛M8肩胛肉眼片」。果然無得輸,肉質鮮嫩有彈性,一入口即溶!🥩而「西班牙黑豚肉」嘅豚肉味道鮮美,肉質柔軟。🙌🏻再嚟就係「哈哈蝦中寶」,新鮮爽口,把蝦蝦嘅鮮美味道發揮得淋漓盡至!到最後,我哋仲試咗「炸魚皮」、「翡翠苗」。每一款食物都令人感到滿足,美味指數爆棚😋,配上友好嘅服務,仲有講解食品同湯底嘅店員~~响【米走雞】食完呢一餐,我感到非常滿意。如果你都係火鍋控,快啲去銅鑼灣嘅【米走雞】試下佢嘅港式火鍋。👍🏻🥳
而「西班牙黑豚肉」嘅豚肉味道鮮美,肉質柔軟。🙌🏻

收埋咗米走雞呢間雞煲火鍋好耐喇,今次終於有機會嚟到銅鑼灣食晚餐喇!🔔🤝🤝🤝蕃茄粟米湯🤝🤝🤝 呢個蕃茄粟米湯係正品‼️‼️湯底的蕃茄和粟米煲到好滑好香🔅成碗湯都香香甜甜嘅,超級吸引!加進嗰啲料煮,先至可以完全感受到番茄和粟米嘅味道,覺得好好,真係超值得一試!😻😻😽😽😽 蒙古羊肉片 😽😽😽蒙古羊肉片係香軟滑溜,入口即化,好有肉味!加咗自家秘製嘅醬汁,完全handle到!😺😸Yummy, yummy羊肉片好香味,配合火鍋湯底煮,香味百倍,讓人食完仲想再食!呢個羊肉片真係唔試白唔試嫁!😚😚😻😻😻 魚片頭 😻😻魚片頭新鮮滑潤,肉質帶彈性,一啖咬落去全都係鮮味。加埋火鍋湯底食,簡直係太美好!好新鮮嘅魚片頭,肉質緊緻!!
🤝🤝🤝蕃茄粟米湯🤝🤝🤝
😽😽😽 蒙古羊肉片 😽😽😽
😻😻😻 魚片頭 😻😻
自從半年前我去試咗佢哋嘅午市火鍋,就一直喺我心目中留低咗一個好美嘅印象😉 即使喺忙碌嘅生活中,我哋都希望可以喺有限嘅時間內再享受多次~今日同老公去食火鍋set。食物開始啦!第一樣就係🥒『蒜拍青瓜』。呢一款大家都好熟悉,但做得好嘅蒜拍青瓜鮮嫩又爽口👏🏻,簡簡單單幾下就把青瓜嘅甜味凸顯出嚟🥒,我個人超級鐘意佢呢款,完全打開左我嘅胃口!跟住就使我哋今日嘅重頭戲🍲『火鍋湯底:蒜蓉卜卜蜆鍋』。湯底喺同蜆結合後,整個湯頭變得無比鮮味,有種獨特且豐滿嘅口感🕺🏻。🍣再嚟就係我哋黎呢度必食嘅西班牙黑豚肉🍣👍🏻黑豚肉鮮嫩口感,再加上火候控制得剛剛好,肥瘦之間巧妙平衡,一試難忘!🍖呢度我哋就要推介一下蒙古羊肉片🍖,肉質嫩滑,用薄削的方式擺盤,喺湯底下面毫不遜色,羊肉片真心好過癮!💦佢哋家嘅蟹柳就真係另一個驚喜💦
💦佢哋家嘅蟹柳就真係另一個驚喜💦
已經好耐冇食雞煲火鍋了呢🥹之前同客黎試過「米走雞」,無得頂😋所以今日就book咗位同幾位朋友一齊黎聚餐!今次就叫咗皮蛋芫荽湯, 西班牙黑豚肉, 虎蝦, 脆鯇片, 魚皮餃, 雜菇拼盤, 響鈴,每款食物都味道一流😌。先講一講呢個湯底,呢一個✅皮蛋芫荽湯煮得剛剛好, 皮蛋同芫荽嘅份量都啱啱好,芫荽嘅香味真係好有特式,可以突顯出皮蛋與芫荽的獨特風味,鍾意嘅一定唔可以錯過。✅西班牙黑豚肉豐滿口感,毫無油膩感, 而且呢個肉質係啱啱好,唔會太靭,一吃就知道這個火鍋的料是真材實料。✅虎蝦新鮮爽口,鮮甜不膩口, 而且虎蝦大大隻,一啖擺落口真係好爽,煮得恰到好處。✅脆鯇片, 食呢個最想要嘅就係呢一份爽口嘅口感,再加埋魚肉鮮甜嘅味道,呢度完全做到效果, 配合埋呢度嘅湯底一齊食真係好正。

2024-06-14 125 瀏覽
銅鑼灣突然見到""米走雞""度排咗長龍,入網一查,原來米走雞系到咁受歡迎嘅港式雞煲火鍋放題🔥,迫唔及待就搵老公一齊嚟食🤩。1️⃣湯底:藥膳滋補鍋🍲這個藥膳滋補鍋香氣濃郁,煲得好滋補,完全符合港人嘅口味,飲落去仲可以滋潤身心。2️⃣海鮮:蟹柳🦀蟹柳鮮甜無比,煮完滋味更提升,每啖都係滿足感。3️⃣️牛肉:澳洲和牛M8肩胛肉眼片🥩精選嘅和牛,肉色艷麗,肉質鮮嫩!4️⃣羊肉:蒙古羊肉片🥩羊肉切片薄度啱啱好,味道鮮美無膻味。店員服務好又點得好快,食物又夠味,等緊下次再約埋e班friend嚟試!
1️⃣湯底:藥膳滋補鍋
2️⃣海鮮:蟹柳
🦀蟹柳鮮甜無比,煮完滋味更提升,每啖都係滿足感。
3️⃣️牛肉:澳洲和牛M8肩胛肉眼片
🥩精選嘅和牛,肉色艷麗,肉質鮮嫩!
4️⃣羊肉:蒙古羊肉片
🥩羊肉切片薄度啱啱好,味道鮮美無膻味。

話說老公介紹銅鑼灣有間食雞煲火鍋嘅餐廳網上評價唔錯,風格新穎又有舒適感,於是放工去試一試👏🏻黃金芝士雞煲 ⭐️風味獨特,口感溶滑。佢d芝士係超多超多同埋拉晒絲嫁~~~~好香奶味,好creamy,雞件係超級嫩滑,個雞皮又有小小焦香,超級吸引😽西班牙黑豚肉 ⭐️賣相一流,絕對係肉食者嘅福音!西班牙黑豚肉肉香口感紮實,配埋滋味濃厚嘅湯底,味道絕對質量一流!肉食者一定要黎試下! 😻蟹柳,粟米:⭐️只睇吓賣相已經好吸引。蟹柳、粟米特別誘人。蟹柳飽滿多汁,粟米新鮮爽脆, 配合埋芝士雞煲濃郁美味。每一樣食物都令人眼前一亮,食落感覺非常有滿足感!😸真真正正俾人忍口不住,回味無窮!😼
黃金芝士雞煲 ⭐️
西班牙黑豚肉 ⭐️
蟹柳,粟米:⭐️

真真正正俾人忍口不住,回味無窮!😼
2024-06-13 59 瀏覽
朋友之前話食過銅鑼灣嘅「米走雞」,好食到不得了。今日就去試試😲。朋友熱烈推介🔥-火焰麻辣雞煲雞肉好濃郁又帶點辣👅,亦都有啲火焰嘅視覺享受。佢地d雞係簡得好好,好嫩又帶有口感,一d都唔會柴!!店員推介🔥-蒙古羊肉片帶有少量嘅羊膻味😙,但係跟住麻辣醬汁一煮,就令人超級開胃!我自己又強烈推介🔥-日本鮮帶子 及 蟹柳日本帶子清甜爽口,有鮮嘅海洋味道!蟹柳🍤入面嘅口感特別好,腍滑之餘仲可以吸埋醬汁,既清新又美味!超級豐富火鍋配料💕- 當然最後一定要試下佢地嘅粟米簡單一件粟米,煮得恰到好處,流出佢自然的甜味,配上麻辣湯底,好味到無法形容🥰港式火鍋選擇之一😋,無一唔好食,味道正點到無得輸!「米走雞」,一試難忘,而家係我同朋友嘅必食名單之一,店員又友善好客,十分推薦呢間火鍋店🥰~
朋友熱烈推介🔥-火焰麻辣雞煲
店員推介🔥-蒙古羊肉片
帶有少量嘅羊膻味😙,但係跟住麻辣醬汁一煮,就令人超級開胃!
我自己又強烈推介🔥-日本鮮帶子 及 蟹柳
超級豐富火鍋配料💕- 當然最後一定要試下佢地嘅粟米

港式火鍋選擇之一😋,無一唔好食,味道正點到無得輸!

做完facial跳出銅鑼灣,同friend約咗去試試『米走雞』。👯‍♀️見到佢嘅擺設好有港式feel,而且好多人點火鍋,一入到去就已經聞到嗰陣香味🎉 第一樣就揀咗佢嘅招牌湯底 - 蕃茄粟米湯。新鮮蕃茄同粟米嘅湯底好清甜,好好消暑,飲落去感覺好舒適。🍅🌽跟住黎嘅係西班牙黑豚肉,少鹽又少脂,非常健康。一入口就即溶,好好食!🐷 品嚐下魚片頭。魚夠新鮮,肉厚魚味濃,好脆口,真係大開眼界!🐟最後再食個招牌拼盤,手打五寶拼盤。有蝦丸,牛肉丸,鯪魚丸,豬肉丸,墨魚丸等,每樣都好新鮮,彈跳嘅口感,好有嚼勁,好有飽足感呀!🦐🍲做完facial原本覺得攰,食完呢一餐火鍋之後感覺好係充滿力氣,我又ready繼續行街啦!! 👍💪🏻

今晚體驗咗『米走雞』火鍋set 🍲,佢喺銅鑼灣區好方便🌃。由歡笑中享受食物🌝,讓晚餐時間顯得特別開心。一齊嚟睇下我哋點解咁讚嘅啦!火鍋湯底 - 蕃茄粟米湯:蕃茄粟米湯底香氣撲鼻,湯飲落去清甜無比,真係令人一試難忘🍅🌽。熬煮得恰到好處,香濃誘人,真係好over!西班牙黑豚肉:好優質嘅黑豚肉🐖,肉質軟熟,吃落口感覺唔會乾,反而係好juicy,味道突出,好好食🥰!日本鮮帶子:講到海鮮,就不得不提佢哋嘅日本帶子🦪。帶子食落去好新鮮,飽滿彈牙,口感真係一流,真係清甜無比,超推介! 蟹柳:原汁原味嘅蟹柳😊喺攝氏度上燒烤,然後利申得好好,口感彈牙嫩滑,食落口又香又甜,整個口腔係蟹味😍。我試咗呢個自家秘製嘅醬汁,味道真係好豐富,完全突顯出食材嘅香味🍗。
火鍋湯底 - 蕃茄粟米湯:
西班牙黑豚肉:
日本鮮帶子:
蟹柳:

以前同朋友試過呢間雞煲,今次就帶埋老公嚟試吓🫰🏻店員服務嘅態度實在太好,適時有即時嘅回應,係一間唔吃就後悔嘅餐廳啊!我哋揀咗以下啲火鍋食物試一試☺️. 火鍋湯底,我哋選咗「皮蛋芫荽湯」💭皮蛋好香滑,湯底同芫荽味道對落去好開胃💭好濃郁嘅湯味,飲落去好滋味!我就覺得「手切霜降牛頸脊」超好食 😍💭牛肉質地好滑,肉味又十足.放入口中嘅時候,牛肉嘅多汁都會即刻在口裡散開。兩個人分食已經好足夠。老公就好鍾意「牛柏葉」💭肉質又瘦又嫩,煮哂之後食落口都好香口.💭配埋我哋自己調整嘅醬料,食落口香又滋味,非常完美🥰「米走雞」餐廳唔單止食物出品好,而且佢嘅服務質素都非常優秀🤩‼️ 裡面嘅裝修佈置好有心思,氣氛又浪漫🌹. 佢哋嘅火鍋料都好新鮮,坐位都好舒適,同埋環境氣氛好寬鬆🫶🏻佢嘅火鍋賣相又靚又味美,真係好抵食!😋
以前同朋友試過呢間雞煲,今次就帶埋老公嚟試吓🫰🏻
我哋揀咗以下啲火鍋食物試一試☺️.
火鍋湯底,我哋選咗「皮蛋芫荽湯」
💭皮蛋好香滑,湯底同芫荽味道對落去好開胃
💭好濃郁嘅湯味,飲落去好滋味!
我就覺得「手切霜降牛頸脊」超好食 😍
💭牛肉質地好滑,肉味又十足.
放入口中嘅時候,牛肉嘅多汁都會即刻在口裡散開。
兩個人分食已經好足夠。
老公就好鍾意「牛柏葉」
💭肉質又瘦又嫩,煮哂之後食落口都好香口.
💭配埋我哋自己調整嘅醬料,食落口香又滋味,非常完美🥰

佢嘅火鍋賣相又靚又味美,真係好抵食!😋
今日想食好食嘅火鍋,我就揀咗呢間位於銅鑼灣,叫做米走雞啦!✨ 好利害嘅火焰麻辣雞煲!我想講係好好好食🤗🤗 煮得剛剛好,再加上啱啱好嘅辣度同鮮嫩雞肉!正宗,又辣又麻,實在係太好食喇!🤠✨ 仲有西班牙黑豚肉啊!🤭,份量超多,咁豐富!肉質鮮嫩,啖啖都舂得見,食得好滿足!😣😣好正呀✌🏼✨ 特色醒目嘅鵝腸。外皮煎得微脆,裡面嘅鵝肝味道飽滿,口感好好,幾咬就爆汁!感覺好滿足。😝🤛🏻✨ 嚟呢度唔落食雜菇拼盤,真係唔算做係嚟過米走雞!菇類新鮮,泡喺那火腿湯裡面,慢慢吸收佢哋嘅味道,又甜又香,夠味超下飯!👍🙆‍♀️總括嚟講,米走雞成晚都有人龍,呢度嘅火鍋材料新鮮,湯底特別,價錢又公道,份量足,真係一間值得推介嘅火鍋店!
今日想食好食嘅火鍋,我就揀咗呢間位於銅鑼灣,叫做米走雞啦!

2024-04-14 235 瀏覽
呢個真係超級邪惡!!鍾意芝士嘅一定要試!平時食雞煲都係惹味麻辣為主但呢間有另一款更加吸引我 間唔中就要去食下黃金芝士雞煲首先雞肉可以揀原隻雞或者啖啖肉版我呢啲食肉獸梗係揀全雞髀啖啖肉啦芝士仲可以加量/減量 我揀原版已經鋪到滿晒仲有鹹蛋黃醬同洋蔥 食落香甜惹味 唔會好滯酸辣無骨鳳爪充滿泰式風味 酸酸辣辣又爽口 好開胃特級雪花肥牛食完雞煲就可以打邊爐 打邊爐又點可以冇牛呢淥幾秒就食得 肥牛幾嫩滑牛味都幾濃 手打五寶拼盤叫左半份 粒粒手打丸都乒乓波咁大粒 最正墨魚丸超彈牙 仲食到墨魚粒粒 好想encore鮮製五拼餃雲吞好大隻蝦好爽甜 菜苗餃清清地幾好味每隻餃都包到漲卜卜勁多餡 抵食嘅!
呢個真係超級邪惡!!鍾意芝士嘅一定要試!
平時食雞煲都係惹味麻辣為主

叫左半份 粒粒手打丸都乒乓波咁大粒
最正墨魚丸超彈牙 仲食到墨魚粒粒 好想encore

鮮製五拼餃
雲吞好大隻蝦好爽甜 菜苗餃清清地幾好味
每隻餃都包到漲卜卜勁多餡 抵食嘅!
2024-04-09 188 瀏覽
🍅 蕃茄粟米湯:蕃茄粟米湯作為火鍋既湯底,絕對係健康人士既最佳拍檔,濃郁既番茄香味搭配上香甜既粟米,一件件既蕃茄同粟米鋪滿湯面,完全感受到清新田園既氣息,滿足味蕾既期待,清甜又香濃!🥩 澳洲頂級和牛封門柳:今次火鍋之旅既焦點之一,澳洲頂級和牛封門柳肉質鮮嫩多汁,脂肪分布均勻,一口咬下感受到無與倫比既細膩口感同豐富既肉香,絕對係肉食愛好者不能錯過既至臻享受!🐖 西班牙黑豚肉:西班牙黑豚肉肥美柔嫩,以獨特既肉質豐富味蕾,濃郁既黑豚肉香滲透口腔,鮮甜香軟既口感!🦢 鮮鵝腸:呢個係被譽為美食中既珍珠既鮮鵝腸,味道鮮甜,口感超級鮮嫩,彈牙細膩,食起上黎有種獨特既滿足感,真係要盡情品味佢獨特既風味,鮮甜突出既味道!