2024-02-05 35 瀏覽
今日約咗朋友去觀塘米走雞食飯,這裡最令人垂涎欲滴的食物是霜降prime牛板腱和鴨肝M5和牛。霜降prime牛板腱有極高的嫩度和口感,融化在口中的感覺令人陶醉。板腱肉質鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的牛肉香氣。搭配上米走雞的獨特藥膳湯底,絕對能夠滿足你對牛肉的渴望。美味指數🐂🐂🐂🐂🐂鴨肝M5和牛丸,結合了鴨肝和高級和牛,有一種奢華的味覺享受。鴨肝的柔軟口感和濃郁的鴨肝風味與和牛的豐富脂肪交織在一起,營造出一道口感豐富且令人難以忘懷的美食。每一口都帶來豐富的層次感和口感,又有豐富的肉汁,讓你彷彿置身於美食的天堂。多汁指數💦💦💦💦💦茼蒿是一種營養豐富且具有獨特風味的蔬菜,它的葉子鮮嫩,含纖維和維生素,食落去好有好清新的口感,健康有益。清脆指數🥬🥬🥬🥬🥬最後,米走雞的藥膳滋補鍋,這是一道絕佳的滋補湯底。這道鍋湯選用了各種藥材和滋補食材,如人參、黨參、枸杞子等,經過長時間燉煮,使得湯底充滿了濃郁的藥材風味和營養價值。在這道鍋菜中,你可以品嚐到滋補藥材的鮮美,同時享受到食材的原味。滋補指數🍲🍲🍲🍲🍲
美味指數🐂🐂🐂🐂🐂
多汁指數💦💦💦💦💦
清脆指數🥬🥬🥬🥬🥬
滋補指數🍲🍲🍲🍲🍲
2024-02-05 35 瀏覽
已經好耐冇食過米走雞,之前一向幫襯開深水埗同太子兩間分店,估唔到觀塘分店闊落好多,環境安靜,保持到食物質素。唯一不足就係附近冇得泊車,不過好近地鐵站,坐港鐵都一樣方便
2024-01-31 117 瀏覽
今次無意間同男朋友去完街,發現咗間係觀塘附近嘅火鍋店。今次呢家餐廳有更多火鍋料揀,有幾款湯底是坊間上亦好少見😋一於試試!🍲四川麻辣湯,辣得好過癮啊!鍋底揀咗個麻辣鍋,一來中意佢辣,二來四川紅當當麻辣啱哂我打卡📸湯底超鮮甜,麻椒味重,啱哂呢個涼涼地嘅天氣!呢度有齊幾款牛,真係好難選擇呀🥹款款賣相都咁靚架🈴️男朋友最後發辦🫶🏻 手切霜降牛頸脊🥰牛味極濃而且雪花紋路激靚,肉質嫩滑無比。呢個一定要嗌🤭竹笙墨魚滑🐙內層爽口,裡面彈牙,口感豐富!手打五寶拼盤🤩一盤有哂我想食既野呀🥰入面5款架,豬肉丸、牛肉丸、蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸,全部係手打🤤 食得出師傅的手藝和用心。每顆都大大粒,爽口彈牙!鮮味十足!另外,要讚揚一下當晚嘅店員們服務好好,禮貌周到之外,仲不停幫我地換碟加水等。 環境方面,餐廳亦比一般火鍋店較為清靜,座位舒服幾適🈴️三五好友飯聚🫶🏻
今次無意間同男朋友去完街,發現咗間係觀塘附近嘅火鍋店。
🍲四川麻辣湯,辣得好過癮啊!
湯底超鮮甜,麻椒味重,啱哂呢個涼涼地嘅天氣!
呢度有齊幾款牛,真係好難選擇呀🥹款款賣相都咁靚架🈴️
呢個一定要嗌🤭竹笙墨魚滑🐙內層爽口,裡面彈牙,口感豐富!
手打五寶拼盤🤩一盤有哂我想食既野呀🥰

2024-01-29 101 瀏覽
今日覓食嚟到觀塘THE WAVE “雞煲專門店”,天寒地凍啱晒一大班朋友嚟食吓嘢傾吓偈,環境闊落,卡位坐得舒服。火焰麻辣雞煲 $198雞肉嫩滑,配上大量芫荽蔥,非常惹味,點了BB辣,但湯底椒麻感十足。澳洲和牛M8肩胛肉眼片 $108肉味非常重,完全不會被湯底味道覆蓋,有一點入口即溶嘅感覺,好食。哈哈蝦中寶 $68爽滑彈牙,內含大量蝦粒,份量非常充足。鮮製韭菜餃 $48韭菜味香濃,略嫌餃皮太厚。黃金炸饅頭(4件) $58純粹個人非常喜愛食饅頭,好味道。

火焰麻辣雞煲 $198

澳洲和牛M8肩胛肉眼片 $108

哈哈蝦中寶 $68
爽滑彈牙,內含大量蝦粒,份量非常充足。

鮮製韭菜餃 $48
韭菜味香濃,略嫌餃皮太厚。

黃金炸饅頭(4件) $58
純粹個人非常喜愛食饅頭,好味道。
👨🏻‍🍳米走雞Live (觀塘)📍觀塘興業街4號The Wave 3樓 「份量多、抵食,不過始終吃不慣偏甜的雞煲」 幾年前朋友帶吃過,今次再訪,跟印象中甜的雞煲一樣🙈不一樣的是,其他火鍋小食好味多了,份量大了😝 🍽️火焰麻辣雞煲 (小) $198好睇!!可以打卡🤣員工都好nice、好客👍🏻👍🏻小辣,不太辣,味濃,雞肉大塊而嫩,不是傳統重慶雞煲/啫啫雞煲的味,而是偏甜味,有D似洋蔥甜🙈 👍🏻🍽️鵝腸 $53超大碟🙈👍🏻好爽口😝 👍🏻🍽️牛栢葉 $43超大碟🙈👍🏻好嗦味😝 👍🏻🍽️雜菇拼盤 $48每款菇都有D,份量多,好fresh😋 今次試下吾加湯,直接用雞煲既汁打邊爐😝原來好正😻鵝腸、牛柏葉、雜菇咁岩又自帶水😝放落雞煲,過一陣,雞煲汁多左😻又鮮又夠味,正👍🏻👍🏻 中意特別一點的雞煲/甜味多小小既朋友,可以揀米走雞🙈個人都系中意傳統重味雞煲🤣彩蛋🥚 : 呢間米走雞有live band😻 #米走雞
👨🏻‍🍳米走雞Live (觀塘)
📍觀塘興業街4號The Wave 3樓

「份量多、抵食,不過始終吃不慣偏甜的雞煲

幾年前朋友帶吃過,今次再訪,
跟印象中甜的雞煲一樣🙈
不一樣的是,其他火鍋小食好味多了,份量大了😝
火焰雞煲

🍽️火焰麻辣雞煲 (小) $198
好睇!!可以打卡🤣
員工都好nice、好客👍🏻👍🏻
小辣,不太辣,味濃,雞肉大塊而嫩,
不是傳統重慶雞煲/啫啫雞煲的味,
而是偏甜味,有D似洋蔥甜🙈
鵝腸

👍🏻🍽️鵝腸 $53
超大碟🙈👍🏻好爽口😝
牛柏葉

👍🏻🍽️牛栢葉 $43
超大碟🙈👍🏻好嗦味😝
雜菇拼盤

👍🏻🍽️雜菇拼盤 $48
每款菇都有D,份量多,好fresh😋

今次試下吾加湯,
直接用雞煲既汁打邊爐😝
原來好正😻
鵝腸、牛柏葉、雜菇咁岩又自帶水😝
放落雞煲,過一陣,雞煲汁多左😻
又鮮又夠味,正👍🏻👍🏻

中意特別一點的雞煲/甜味多小小既朋友,可以揀米走雞🙈
個人都系中意傳統重味雞煲🤣
彩蛋🥚 : 呢間米走雞有live band😻

#米走雞

鵝腸
牛柏葉
雜菇拼盤
2023-12-09 740 瀏覽
觀塘食雞煲食得多,食個火焰🔥雞煲又真係第一次。來到The wave 3樓的米走雞🐔🍲,雞煲款式多,如果唔知點揀,就推薦試下火焰🔥雞煲。呢個係火焰🔥麻辣雞煲$198 ,夠2-3 人食,最驚豔係雞煲上既時候,服務員點火🔥,成煲雞煲的視覺效果好震撼,燒一燒好過癮,香味出曬來,食落口都沒有失望,嫩滑好味夠惹味,真係好值得一試。另外食完雞煲就可以加湯打邊爐🍲點左幾款配菜:Wasabi 鮮墨魚丸🦑 $54箱降prime 牛板腱 $198娃娃菜🥬$28特別一提牛板腱好新鮮,肉質也是有質感的,打邊爐岩曬。估唔到呢度仲有台式飲品:奶蓋黑糖珍珠鮮奶🧋 $48奶蓋烏龍茶🥤$48奶蓋超厚超濃郁,對於奶蓋控來講係一大喜事,飲極都仲有奶蓋真係好正啊。最後一定要分享比大家,就係呢度有live band 🎵聽,可以一邊食野一邊聽歌🎤🎼,可惜今晚沒得聽,下次想聽歌就預岩時間啦。
觀塘食雞煲食得多,食個火焰🔥雞煲又真係第一次。
另外食完雞煲就可以加湯打邊爐🍲點左幾款配菜:
Wasabi 鮮墨魚丸🦑 $54
箱降prime 牛板腱 $198
娃娃菜🥬$28
特別一提牛板腱好新鮮,肉質也是有質感的,打邊爐岩曬。
估唔到呢度仲有台式飲品:
奶蓋黑糖珍珠鮮奶🧋 $48
奶蓋烏龍茶🥤$48
2023-11-14
5 分鐘 (堂食)
𓅪雖然雞煲流行了很久,但這是我第一次嘗試吃雞煲,這裏的黃金芝士雞煲有細份量和大份量之分,我們二人點了一份細份量的。芝士份量可以選擇,當然我們選擇最多量。𓅪服務員很細心幫我們看着火爐,不用擔心何時才可以吃到。每件雞滿滿的芝士拉絲,芝士入口濃郁,又不失雞肉味道。𓅪吃芝士雞煲先吃完滑雞,然後用餘下的醬汁作打邊爐,M5和牛餃子味道特別,推介竹笙包墨魚滑,竹笙吸收了芝士醬汁,口感很好,這是我第一次的食法。另點了一份日本鮮帶子,帶子新鮮大大粒,配有粉絲,帶子伴入芝士醬。𓅪這餐廳只距離觀塘地鐵站五至十分鐘,在這裏每逢星期四至六晚上7:30至9:30也有live Band,為晚餐增添氣氛。

2023-11-22
2023-11-21 532 瀏覽
天氣開始涼前幾日同朋友encore多次觀塘米走雞。今次得兩個人就叫咗個細嘅火焰麻辣雞煲,店員即席點火煮雞煲,雞脾肉大大件,好嫩滑。食晒雞煲就可以加湯打邊爐,我地就揀咗清湯。牛肉方面推介手切霜降牛頸脊,細份已經夠2-3人食。牛頸脊雪花好靚,肉質嫩滑,重牛味。 配料就叫咗手打鮮墨丸,墨丸中間有好多墨魚粒,好足料。每次黎打邊爐都要食佢嘅響鈴。今次叫咗半份,有三大條。響鈴炸得好脆,加埋麻辣雞煲汁食香辣惹味。
天氣開始涼前幾日同朋友encore多次觀塘米走雞。

配料就叫咗手打鮮墨丸,墨丸中間有好多墨魚粒,好足料。

2023-11-21 415 瀏覽
最近天氣涼咗又係打邊爐嘅時候。前晚就同屋企人去咗觀塘食雞煲。黃金芝士雞煲 (大) $268芝士雞煲可以揀小量/普通/激量芝士碎,我地就揀咗激量芝士碎。雞脾肉好嫩滑,啖啖肉。雞煲仲有紫洋蔥、乾蔥芫茜等配料,加埋芝士汁食好惹味。手切霜降牛頸脊 (小) $258霜降牛頸脊雪花紋好靚。食落好重牛味,而且肉質爽嫩,必叫!手打鮮墨丸 全份 $88全份有8粒,中間有好多墨魚粒,真材實料,口感彈牙,同芝士汁好夾。鮮炸響鈴 全份 $56每次食呢間一定要叫響鈴。響鈴炸得好脆,索晒啲芝士汁好邪惡。
最近天氣涼咗又係打邊爐嘅時候。前晚就同屋企人去咗觀塘食雞煲

黃金芝士雞煲 (大) $268

手切霜降牛頸脊 (小) $258
霜降牛頸脊雪花紋好靚。食落好重牛味,而且肉質爽嫩,必叫!

手打鮮墨丸 全份 $88

鮮炸響鈴 全份 $56
每次食呢間一定要叫響鈴。響鈴炸得好脆,索晒啲芝士汁好邪惡。
2023-11-15 254 瀏覽
未試過出黎食雞煲食到冇雞咪既雞脾肉。味道調教得好好、其他食材算新鮮,但一食到雪藏雞髀肉,感覺即時大打折扣。生啤好飲,配套和環境都好。奈何一班侍應每隔兩分鐘就騷擾你一次…..有點煩。
2023-10-26 398 瀏覽
今次黎到觀塘食雞煲,餐廳環境整潔,座位舒服,當中火焰麻辣雞煲同黃金芝士雞煲都好出名,另外火鍋配料可以半份叫,選擇種類多,價錢又親民火焰麻辣雞煲(小)$198用咗三十幾種香料 有辣椒乾,洋蔥,面頭仲有 芫茜做配料,味道麻麻辣辣,食得過癮,雞煲上枱後,店員會加酒點火再爆炒,雞肉食落會更加入味,而且雞肉十分嫩滑蟹柳(半份)$26口感軟淋,食落唔會太鬆散牛柏葉 $43口感爽脆,食落唔會太韌包心丸(半份) $28咬開爆汁彈牙,口感豐富娃娃菜(半份)$28味道新鮮爽甜,可以解油膩感鮮炸響鈴(半份) $32響鈴索湯汁一流,而且好大條,夠飽肚出前一丁 $20麵質有勁道同雞煲好夾凍檸茶 $22食麻辣雞煲,飲返杯清甜凍檸茶,夠哂爽口

火焰麻辣雞煲(小)$198

蟹柳(半份)$26

口感軟淋,食落唔會太鬆散

牛柏葉 $43

口感爽脆,食落唔會太韌

包心丸(半份) $28

咬開爆汁彈牙,口感豐富

娃娃菜(半份)$28

味道新鮮爽甜,可以解油膩感

鮮炸響鈴(半份) $32

響鈴索湯汁一流,而且好大條,夠飽肚

出前一丁 $20

麵質有勁道同雞煲好夾

凍檸茶 $22

食麻辣雞煲,飲返杯清甜凍檸茶,夠哂爽口

2023-10-21 286 瀏覽
所有野都ok,但佢碟封門柳300幾蚊都好難食下,又’鞋‘ 陣牛味又怪 邊位又變深色左完全唔新鮮 覺得佳寶50蚊磅個啲仲好食過佢🥶響玲好大件 個蝦滑都幾足料既 但食碟牛食到想比差評
響玲好大件 個蝦滑都幾足料既 但食碟牛食到想比差評
2023-09-04 680 瀏覽
聽住live music食雞煲,真係爽!呢間嘅黃金🧀️芝士雞煲真係幾有特色,啱曬一班芝士愛好者,而另一招牌火焰雞煲亦非常受歡迎呢⍢ 火焰麻辣雞煲 一隻 上菜時,侍應會加醬汁落雞煲炒勻再點火,煮滾後就可以食啦😍著曬火,好有氣勢呢!除咗雞肉,仲有大量洋蔥,小辣,食落夠辣又惹味,甜甜地辣辣地咁好過癮,而且雞肉好夠滑,越煮越入味🤤一隻雞嘅份量真係好多,食完雞煲就可以加清湯或辣湯開始打邊爐~⍢ 油麥菜 半份 多數食材都可以選半份,非常抵讚!油麥菜新鮮翠綠~⍢ 炸魚皮真係超大份呀,炸到好香脆,就咁食或者放落湯浸一浸都好好食,真係極度邪惡,完全忍唔到口😋⍢ 青島 雞煲配啤酒🍻perfect match 呢間雞煲食咗好多次,性價比真係好高!而且逢星期四至六,19:30-21:30都會有Live band表演

⍢ 火焰麻辣雞煲 一隻

⍢ 油麥菜 半份
多數食材都可以選半份,非常抵讚!油麥菜新鮮翠綠~

⍢ 炸魚皮

⍢ 青島
雞煲配啤酒🍻perfect match

幾個月前朋友介紹我去試吓呢間米走雞上網查看之後發現觀塘分店逢四至六夜晚7:30pm-9:30pm有live music 🎶喎🤩於是又約為食魚阿妹去試吓佢😋餐廳位於The Wave 3/F地點都方便地鐵站B2出口行過去大約5分鐘就到😁去到估唔到餐廳地方都幾闊落😳雖然裝修普通並唔係打卡餐廳但係勝在座位寬敞如果一家大細或者一大班男男女女嘅朋友想食飯呢度可能都唔錯睇餐牌佢介紹嘅名物應該係黃金芝士雞煲🧀不過由於我哋都係注重身材管理嘅愛美之人🤣所以最後我哋揀咗個(小)麻辣雞煲🌶️ $198(不過其實食雞煲都係邪惡㗎喇😅自我感覺好似無芝士咁肥 only🫣)因為每次食完雞煲之後都會用雞煲汁嚟打邊爐所以我哋另外點咗以下配料😆食盡佢✌🏻🐱手打五寶拼盤 $63🐱特級雪花肥牛 $188🐱蜂巢冰豆腐 $28🐱兩杯凍飲雞煲🥘一上枱店員就會代為煮理唔洗自己操心呢様超好🤭雞煲邊煮已經聞到陣陣香味食落雞味香濃且辣度適中雞被煮後仍然保持鮮嫩真係值得一讚❤️另外手打五寶拼盤全部都係自家鮮製丸雖然QR Code下單時睇相見到每款各有兩粒但係上枱時只係得每款各一粒有啲失望🥹不過每粒丸都夠新鮮好味彈牙就加返分啦🤭好彩同阿妹食可以每粒
幾個月前朋友介紹我去試吓呢間米走雞

2023-08-03
  • 火焰麻辣雞煲
  • 手打五寶拼盤
2023-08-21 395 瀏覽
超級邪惡芝士雞煲! 我之前都有同朋友食過 個芝士雞煲真係好高質🧀 上星期又再約朋友去食 餐廳有別於平時嘅火鍋店 夜晚有時會有live band 啲位又闊落啲 同frd吹水啱晒👍🏻黃金芝士雞煲 (小)$208我最愛😍 黃金芝士雞煲有分大細size, 細size份量都好多,可以三、四個人再加配料食~ 有好多芝士醬汁,芝士汁濃厚又香😉 雞塊每面都沾上芝士汁,肉質仲幾滑,好正💕紫薑流心皮蛋 $48相信紫薑皮蛋同芝士雞煲都係一個好配搭~ 可能有朋友會擔心芝士汁太膩 但酸酸嘅紫薑就可以平衡到😆鮮炸響鈴 (半份)$32鍾意食響鈴嘅 必叫🥰 巨大化響鈴 一舊響鈴成個男人拳頭咁大😎 好脆 加入濃濃芝士汁 又多份芝味手切箱降牛頸脊 $258牛頸脊牛味重 配埋芝士湯都唔會被搶味🐮 脂肪比例好 食落唔會韌 哈哈蝦中寶 $68蝦中寶唔係淨蝦滑 而係有好多隻原隻蝦包住蝦滑仲有卜卜脆蟹籽🦐 用料重本 所以食落彈牙又有口感手打鮮墨丸 $48鮮墨丸都好爽彈 新鮮🦑蜂巢冰豆腐 $28「索」湯一流 冰豆腐要慢慢解凍 之後放入火鍋 佢就會吸晒芝士湯 好多汁😝稻庭烏冬 $28叫一份有兩個烏冬 撈芝士汁湯底食 真係好好味🧀娃娃

黃金芝士雞煲 (小)$208

稻庭烏冬 $28
叫一份有兩個烏冬 撈芝士汁湯底食 真係好好味🧀

娃娃菜 $28

竹蔗茅根(壼)$78
夠味 仲要成壺連埋啲粟米、蘿蔔咁上 好有誠意😃

另收醬料費 $18