2009-10-28 71 瀏覽
今天去了找太陽餅,佐敦永安有得賣然後去了粗菜館點了例湯,油泡田雞,咸魚醬炒時菜同微辣炒花甲例湯是粉葛赤小豆湯,小二話兩個就要個例牌夠LA~真係可以兩個一人飲兩碗半BOR油泡田雞OK~值得一試咸魚醬出色,可惜是日的菜心有D苦炒花甲不算大碟,但幸無沙不過洋蔥,青椒有好多另加一枝可樂,一碗白飯埋單239
今天去了找太陽餅,
佐敦永安有得賣
然後去了粗菜館
點了例湯,油泡田雞,咸魚醬炒時菜同微辣炒花甲

例湯是粉葛赤小豆湯,
小二話兩個就要個例牌夠LA~
真係可以兩個一人飲兩碗半BOR

油泡田雞OK~
值得一試

咸魚醬出色,可惜是日的菜心有D苦

炒花甲不算大碟,但幸無沙
不過洋蔥,青椒有好多

另加一枝可樂,一碗白飯

埋單239
2009-10-27
2009-09-28 37 瀏覽
最近連續係度食咗兩次,合拼一齊講 !例湯,--不過不失!蔡灡咸魚醬蒸肉餅---正!!送飯一流!!日式芥末煎蠔---都唔係煎,係"炸",可能用炸粉睇起上嚟大隻d,味道一般!黃金蝦--ok啦鮮魚湯浸菜---不過不失!香醋拌青瓜: 我同我女友都好鍾意食青瓜. 但呢度係好鬼難食, 應該係用咗醋,不論不類! 呢個應該係呢度最失敗之作!梅菜扣肉- 味道好, 梅菜夠甜, 好味 !
最近連續係度食咗兩次,合拼一齊講 !

例湯,--不過不失!
蔡灡咸魚醬蒸肉餅---正!!送飯一流!!
黃金蝦--ok啦
鮮魚湯浸菜---不過不失!

梅菜扣肉- 味道好, 梅菜夠甜, 好味 !
2009-09-23
  • 蔡灡咸魚醬蒸肉餅
2009-09-14 38 瀏覽
好友廢柴小登科在即, 師傅同埋一班好友, 當然乘機玩番晚, 顛番晚啦, 但係玩之前當然要醫飽個肚啦, 咁講到食喇喎, 當然唔少得師傅嗰份啦! 師傅左諗右諗, 最後決定揀呢一間幾出名而大家又冇試過嘅食店啦!上黎呢度參考下啦, 見到網頁講話唔可以訂枱, 師傅就有少少失望, 但又唔係好甘心, 於是又膽粗粗打去問下, 點知又可以訂位喎, 於是咪留番張枱囉, 穩陣d嘛! 早少少去到食店, 等下當然係必要架啦, 皆因呢間食店咁出名, 所以有好多人等緊位架!一行八人, 坐底後就睇下有咩好食同大家有咩想食! 正當落單嘅時候發覺好多菜式都冇左, 好似爽魚皮, 生蠔等等, 其實當時只不過係晚上八點半, 坦白講真係有少少失望; 不過冇辦法唯有柯打其他野食啦, 最後揀左例湯, 金沙軟殼蟹, 香醋伴青瓜, 椒鹽蝦, 紫羅咕嚕肉, 招牌抄豬雜, 蔡灡咸魚醬蒸肉餅, 口水雞, 鮮魚湯浸油墨菜同埋粉絲雜菜煲!等左一陣, 食物陸陸續續咁登場, 於是亦第一時間柯打番一桶豬油飯! 既然咁多好野食, 咁師傅首先講下個例湯, 例湯係合掌瓜煲豬(月展), 個湯煲得夠火喉, 湯料亦夠足, 味道不錯加上絕冇味精, 非常可口, 喺開餐

等左一陣, 食物陸陸續續咁登場, 於是亦第一時間柯打番一桶豬油飯! 既然咁多好野食, 咁師傅首先講下個例湯, 例湯係合掌瓜煲豬(月展), 個湯煲得夠火喉, 湯料亦夠足, 味道不錯加上絕冇味精, 非常可口, 喺開餐前飲一碗濃濃嘅熱湯, 確實不錯; 金沙軟殼蟹, 香醋伴青瓜同椒鹽蝦師傅都冇試到, 皆因金沙軟殼蟹係油炸, 師傅為左身子好, 所以寧願吃少一些; 不過聽到封筆食家"今餐食乜好"同其他友人都讚, 主要係軟殼蟹炸得夠香脆, 而且一d都唔油膩, 所以好味; 而香醋伴青瓜師傅就咁啱唔想食, 所以都冇試到; 椒鹽蝦冇試到嘅最主要原因係懶, 唔知師傅幾時可以搵到一個人肯幫師傅去下蝦殼呢? 不過睇個賣相唔差, 蒜香份量都幾多, 但師傅聽到車匙姐姐話d蝦唔得, 因為d肉地好實喎!

而紫羅咕嚕肉嘅味道酸酸甜甜, 絕對冇一般酒樓嗰種好強嘅醋酸味, 所以開胃非常, 加上咕嚕肉鬆化, 絕對唔會一入口就成口油, 非常唔錯; 至於招牌抄豬雜真係惹味到不得了, 師傅真係唔知點解咁正, 講唔到好味喺邊, 淨係知道好好食, 而豬雜包括左豬肝, 豬大腸, 豬肚, 豬粉腸等, 樣樣都有得食, 真係不錯; 蔡灡咸魚醬蒸肉餅味道相當搶口, 咸魚醬非常特別, 除左咸之外仲幾鬼香, 肉餅鬆軟絕對冇蒸到過火, 送飯真係一流, 正呀!

而口水雞相信係成晚大家對佢最多意見, 先講雞肉, 肉身唔算特別滑, 而且亦唔夠辣, 但師傅最唔明點解佢要喺隻雞面上加左d類似沙爹醬嘅物體, 賣相唔好之餘亦唔算好味, 呢道菜黎講算係敗筆; 至於鮮魚湯浸油墨菜真係不錯, 魚湯夠清甜, 油墨菜夠嫩綠鮮甜, 非常好味, 相信師傅成晚食得最多就係呢道菜; 粉絲雜菜煲就有好多粉絲, 而且雜菜夠腍, 確實不錯; 最後要講嘅係豬油飯, 豬油撈飯係比d豬油同老抽你自己撈, 真係豐儉尤人, 撈勻後就食得, 豬油好香好滑, 基本上係可以食到停唔到口, 勁正!

總括黎講食物質素出色, 服務態度都可以, 環境光猛座位都算合格舒服, 價錢就相當相宜, 八個人埋單每人都係八十元正, 著實非常抵食! 師傅覺得呢間食店真係好食加抵食, 但d野食就唔算太健康, 皆因唔豬油就係內臟, 但偶然一餐亦不為過! 結論係可口食物通常都不太健康, 而笑臉係要比, 如果身體狀況許可嘅話一定仲有下次!
香醋伴青瓜, 例湯, 豬油飯, 椒鹽蝦
招牌抄豬雜
金沙軟殼蟹
蔡灡咸魚醬蒸肉餅
2009-09-03 14 瀏覽
第一次黎粗菜館,之前成日經過九龍城總店都試唔到,今次到左佐敦店試下~~~因為唔知咩好食,所以好隨便噤叫左以下既三樣野~~~(1) 薑蔥蜆蚧炒雞第一個黎既餸,有好大期望噤去試,不過有少少失望成個餸都好香,因為用左好多薑蔥去炒,令到香氣同鑊氣都可以維持到....薑蔥入口冇味,好淡,完成同佢既香味唔成正比~~~雞件味道分配唔平均,好明顯師傅炒得唔夠,所以做到有o的味道好濃,但係有一o的就完全係冇味既~~~(2) 火辣田雞呢個餸對鐘意食辣既人應該會好好,因為佢既辣度o岩o岩好,唔會專登做到要迎合所有人既辣度,所以可以滿足到"好"辣之人。不過略嫌田雞肉有少少乾,如果可以做得滑一o的會更好。送飯一流~~~(3) 日式芥末煎蠔呢個真係一個新嘗試,真係未試過煎蠔係噤整。不過又真係一個驚喜,估唔到芥末同沙律醬加埋一齊既味道可以噤特別,味道完全冇問題...反而整個餸既問題係出現左係炸既方面(好奇怪,明明係煎蠔,變左係炸蠔)個炸皮好有問題,加左芥末之後就完全唔脆,如果放耐左就會開始好難咬......加埋兩個白飯同汽水,埋單要二百幾~~~總括黎講,三個餸都係唔差既,味道真係唔錯,如果係細節上改一改會更加好~~

因為唔知咩好食,所以好隨便噤叫左以下既三樣野~~~

(1) 薑蔥蜆蚧炒雞
第一個黎既餸,有好大期望噤去試,不過有少少失望

薑蔥入口冇味,好淡,完成同佢既香味唔成正比~~~

(2) 火辣田雞
送飯一流~~~

(3) 日式芥末煎蠔
呢個真係一個新嘗試,真係未試過煎蠔係噤整。

加埋兩個白飯同汽水,埋單要二百幾~~~

總括黎講,三個餸都係唔差既,味道真係唔錯,如果係細節上改一改會更加好~~~~
薑蔥蜆蚧炒雞
火辣田雞
日式芥末煎蠔
2009-09-02
薑蔥蜆蚧炒雞
火辣田雞
日式芥末煎蠔
2009-07-26 60 瀏覽
西打對香港的食評家沒有很大好感。頂多有時候會看看美食節目,希望發現一些新的菜館,讓待吃的list可以多加一位成員。粗菜館是香港食評家蔡瀾主理的一家店,名付其實,賣的都不是精緻菜式。簡單點就是把最普通和下價的材料,做成好吃的菜餚。廚師和魔法師,有時候分別真的很少。九龍城店和佐敦店西打都有造訪過,個人認為佐敦店質素和環境都比九龍城好最先送上來的魚湯浸雜菌(菇)西打一貫對魚湯有禁忌,好怕吃到滿口魚腥味。這個湯不單鮮甜,菇類、洋蔥和青椒等材料替魚湯補上了清新感覺,而且帶走了所有腥味。吸收了上湯精華的菇類也是一絕,是健康好吃的一道菜。炒豬雜西打本來打算每個部份都拍照,為大家詳細介紹。可惜太香了,已且空調有點冷,西打好怕菜會冷掉。所以大家只好欣賞文字品評。豬雜包括了豬肝、豬大腸、豬肚、豬心和豬小腸。西打吃不出下了甚麼醬料,只能說超好吃。一點豬內臟的臊味都沒有,好惹味,連拌菜的蔥的都好好吃。西打和朋友差不多是搶著吃!惹味辣醬炒蟶子蟶子好肥美,汁醬也很可口。在香港好多人聽到豬油就生怕,不過這樣的一口飯,只要你嚐一口,忘記甚麼膽固醇,丟下甚麼心臟病,你一定會為之尖叫。豬油和醬油拌著米飯就像絕配一樣。西打

廚師和魔法師,有時候分別真的很少。

最先送上來的魚湯浸雜菌(菇)

炒豬雜

惹味辣醬炒蟶子

蟶子好肥美,汁醬也很可口。

在香港好多人聽到豬油就生怕,不過這樣的一口飯,只要你嚐一口,忘記甚麼膽固醇,丟下甚麼心臟病,你一定會為之尖叫。豬油和醬油拌著米飯就像絕配一樣。西打吃到停不了下來,心想,如果可以再撒上一把蔥花,一定會更美味!

除了食物美味外,服務也是一級的好!西打和朋友用了其中一杯茶來洗碗筷,侍應立時補上一杯。吃到一半,西打和朋友分不清那一杯是洗過碗筷的,還沒有跟服務人員說,他們已經衝過來說替我們把三杯茶全換過。

最後西打到門外拍照時忘了鏡頭蓋放到哪,幾個侍應立時跟我一起找,真的是超貼心的服務!

延伸閱讀:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/22800576
2009-03-16 11 瀏覽
很久沒有去這裡,星期六一行三人7:30pm 到達,要等位,好彩唔係好耐例湯合掌瓜:好甜沒有味精,$35 足3人用,不錯蜆介雞:味道適中,件數亦算多翠玉瓜炒豬利:味道不錯,但豬利太厚,早知叫炒豬什啦東波骨:個汁好好味,骨亦好軟咸魚蒸豆腐:鮮味又滑,正!是晚服務不錯,下次再來!

例湯合掌瓜:好甜沒有味精,$35 足3人用,不錯
蜆介雞:味道適中,件數亦算多
翠玉瓜炒豬利:味道不錯,但豬利太厚,早知叫炒豬什啦
東波骨:個汁好好味,骨亦好軟
咸魚蒸豆腐:鮮味又滑,正!

是晚服務不錯,下次再來!
2009-03-14
  • 蜆介雞、炒豬什
2008-12-17 10 瀏覽
今日朋友帶我到粗菜館吃午飯,第一次來,環境舒適因爲朋友吃得不多,就和她一起叫了一個菜,紫羅咕嚕肉,跟一個飯和一個例湯,加五元有一碟油菜,我們二人一餐,也吃得飽了,兩個女孩子差不多份量咕嚕肉混著紫薑和菠蘿等開胃食物,愈吃胃口愈開,酸酸甜甜,正合我口味吃後聊了一會,總括而言,感覺不錯的一間中菜餐廳
今日朋友帶我到粗菜館吃午飯,第一次來,環境舒適

吃後聊了一會,總括而言,感覺不錯的一間中菜餐廳
  • 紫羅咕嚕肉
2008-06-20 8 瀏覽
粗菜館我地一家人間中都會來吃下的, 其實食咁耐d水準都無嘜差到, 食物味道都keep到!超正推介:1) 蒜蓉蒸勝瓜 (好合拍, 蒜蓉好香, 勝瓜吸收哂佢d香味, 正!)2) 香煎魚餅 (都似平時食開o個d鯪魚肉咁啦, 但佢比較薄身, 所以煎後個邊有些脆口, 好好味!)3) 泰式豬頸肉 (好香口, 泰汁未試過, 因本身係吾好汁既人)4) 薑葱魚腩 (味道好好, 吾識吐骨既人都啱食, 夠哂肉地)5) 炒豬肝 (味道較濃, 但好正, 超過3個人去吃, 這碟餸實吾夠喉)6) 豉椒炒牛肉 (牛肉好淋, 汁夠濃, 餸飯一流)7) 魚香茄子煲 (魚香餸飯又係超正)其他:1) 咸魚蓉蒸肉餅 (我覺得咸左少少)2) 豬油撈飯 (聽個名會食肥人, 但蔡生推介必要試下, 比想像中吾夠香, 只係撈左吾係好多, 因為感覺較肥脷)3) 例湯 (每次都飲, 濕下個口, ok架)4) 最鐘意食佢地d飯, 夠哂香, 粒還粒, 永不會爛飯

超正推介:
6) 豉椒炒牛肉 (牛肉好淋, 汁夠濃, 餸飯一流)
7) 魚香茄子煲 (魚香餸飯又係超正)

其他:
1) 咸魚蓉蒸肉餅 (我覺得咸左少少)
3) 例湯 (每次都飲, 濕下個口, ok架)
4) 最鐘意食佢地d飯, 夠哂香, 粒還粒, 永不會爛飯
一間滿佈蔡生推介poster嘅小菜館,名就成日聽,今次終於試到喇!粗菜極品醬小炒王 ($60)一般喇!太多西芹,太少蝦干,腰果唔脆!冰火魚 ($68)幾得意嘅!啲魚夠鬆化,個汁酸味味,又凍凍哋,点魚食夠醒胃!薑葸炒蜆蚧雞 ($53)夠嘢味,唔會太咸,o.k.嘅!侍應服務嘛嘛哋,嘢食過得去,唔值收加一囉!

粗菜極品醬小炒王 ($60)
一般喇!太多西芹,太少蝦干,腰果唔脆!

冰火魚 ($68)
幾得意嘅!啲魚夠鬆化,個汁酸味味,又凍凍哋,点魚食夠醒胃!

薑葸炒蜆蚧雞 ($53)
夠嘢味,唔會太咸,o.k.嘅!
侍應服務嘛嘛哋,嘢食過得去,唔值收加一囉!
(非會員)
2007-12-31 33 瀏覽
早幾晚同幾個朋友去食飯天寒地凍冇人等位都要等齊人先入席入到去見到侍應好多但大多數都係傾緊計檯檯都要吹野食主動叫人加水服務真係麻麻.....
早幾晚同幾個朋友去食飯
天寒地凍冇人等位都要等齊人先入席
入到去見到侍應好多
但大多數都係傾緊計
檯檯都要吹野食主動叫人加水
服務真係麻麻.....
(非會員)
2007-10-17 6 瀏覽
好耐冇去,再去Jordon分店的感覺係「Pro左好多wor﹗」晚上七點半左右去到,有人在門口開門招呼& 帶位。唔洗等位,即入即坐。叫左以前好鍾意食的碳燒豬頸肉,感到上冇以前咁香口、咁有燒味,而且上台時只係暖唔係熱(但叫完都等左10分鐘左右架)。仲有蔡瀾鹹魚醬茄子煲,叫完好快上,懷疑唔係即整。但都比豬頸肉熱,同埋好味,送飯一流。仲有豆腐扒時蔬,同個茄子煲一齊(好快)上台,唔夠熱,只係暖暖地,入口有少少糊椒好好味。再叫埋好懷念的白粥,只有白粥冇改變,仍然好綿﹗兩人三送兩飯一粥,埋單$169

再叫埋好懷念的白粥,只有白粥冇改變,仍然好綿﹗
兩人三送兩飯一粥,埋單$169
2007-04-07 6 瀏覽
2007年4月6日夫妻二人行完獅子山,坐車到了佐敦,光顧了粗菜館。1.蜜味東坡骨 是門口的十大推介之一。比較失望,有差不多4大舊東坡骨是很幹很硬的,乾燥柴甘一般,食唔到,而汁(蜜味)的味道一般,無乜特別。2.鵝肝醬茄子煲 我覺得三樣中最好食的是這個,雖然鵝肝醬不像鵝肝醬,但茄子的味道好,不會成煲油,也不鹹,送飯最好。3.蜆芥炒雞球 同樣蜆芥味不出和少,而且很(蜆芥)硬,但雞球還好,整體味道不錯。三個三個白飯共180多元。

1.蜜味東坡骨
2.鵝肝醬茄子煲
3.蜆芥炒雞球

三個三個白飯共180多元。
2007-01-22 4 瀏覽
媽咪生日一家五口來了粗菜館吃晚飯book 了八點半但想早點入座於是八點來了十分鐘後入座不過那兒的桌子是for 4人的5人實在有點迫點了xo醬鮮蝦帶子炒西蘭花(西蘭花頗生結果我們要求炒熟一點但味道不錯)豆腐煲(麻麻)xx黃金蝦(滿意)口水雞半隻(麻麻有雪味)麻辣水煮牛肉(滿意)滷水豬什(滿意)豬油飯一桶(滿意)整體來說只是一般分量不算多盛惠四佰多元
媽咪生日一家五口來了粗菜館吃晚飯

點了
豆腐煲(麻麻)
xx黃金蝦(滿意)
口水雞半隻(麻麻有雪味)
麻辣水煮牛肉(滿意)
滷水豬什(滿意)
豬油飯一桶(滿意)

整體來說只是一般分量不算多盛惠四佰多元
2006-09-19 4 瀏覽
mushroom in fish soup: the mushroom on the top was dried. it seems it had been cooked for a long time. (it came less than 3 minutes after our order) the fish soup is too salty.苦瓜田雞: so so.

苦瓜田雞: so so.
2006-02-12 13 瀏覽
2006/02/11(六)有好些日子沒有來幫襯,記得以前人山人海的。但今次晚上九時來到,發覺明顯的少食客,約4-5成滿。兩人要了:- 家鄉煎魚餅- 沙爹牛肉粉絲煲- XO醬炒勝瓜- 飯X 2送菜依然好吃,起初還怕吃不掉,最後還是掃清光~
2006/02/11(六)

- 家鄉煎魚餅
- 沙爹牛肉粉絲煲
- XO醬炒勝瓜
- 飯X 2

送菜依然好吃,起初還怕吃不掉,最後還是掃清光~