2021-12-30 122 瀏覽
冬天好想食燒肉,除意搜尋一間食燒肉嘅地方,見到呢間新開嘅燒肉店就去一試。環境:地方雖小(只有三張枱)但氣氛非常好,環境都好乾淨,非常適合二人世界或者三五知己聚一聚。食物:套餐可選2種(包三種牛肉部位每款各兩片或者加$128 A5和牛西冷一件)、海鮮(蝦x2或扇貝x1)新鮮有鮮甜味、蔬菜拼盤(菇,京蔥,蘆筍及豬x4片或雞x3件,一人套餐$588。我同老公2個人叫咗2款不同肉,可以試晒啲肉類丫嘛🤣,另外可以追加肉類同埋小食,我地都試咗小食(紫蘇墨魚棒,再加泡菜)如果鍾意食紫蘇嘅人一定會覺得紫蘇墨魚棒係非常好味👍🏻👍🏻服務:地方雖然細,但係服務員都有四五個,店員都非常親切,久唔久都會行埋你問吓你啲嘢食覺得點樣,又會同你傾吓閒計,所以好有小店嘅氣氛!感覺好舒服!值得推介呀!🤗可能因為地方有限,張椅其實有啲細,我已經係出名瘦嘅人😬,但都好似坐得唔係好舒服,所以如果Pat Pat 大嘅朋友🤭,可能要問下店員有冇得換張寛啲嘅枱喇!😝

2021-12-29
  • 紫蘇墨魚棒
2021-12-17 199 瀏覽
同男朋友行完星街,轉落去聖佛蘭士街,發現到呢間日式燒肉,睇完個餐牌價錢都OK,就入去試吓,座位唔多,好彩冇book位walkin 都有位。小店得幾張枱,餐牌亦唔係勁多選擇,但我好鍾意食牛,所以嗌咗和牛套餐,啲牛好靚同價錢都唔算貴,後巷仲要有遊戲機打勁得意我哋叫咗和牛套餐同埋海鮮盒,仲有叫咗啲菜,都已經好舊式,同埋可能小店關係,座位唔太迫,其他都係訂枱客人。啲牛同海鮮都好新鮮,侍應同我哋講係因為每日去街市買新鮮食材,同埋好多客人都係訂位嘅,所以叫我哋記住下次訂位,如果唔係可能海鮮就未必會有得叫,佢亦都唔會1個鐘頭趕我哋走仲請我哋飲咗杯啤酒,唔使食都趕頭趕命真係好開心。

和牛盛盒
和牛盛盒
2021-11-04 437 瀏覽
放工後同成班朋友一齊聚會,朋友介紹之下嚟咗呢一間日式燒肉店,入到黎未上菜嘅時候感覺已經相當唔錯,店舖內嘅環境十分舒服同埋加埋少少昏暗嘅燈光,適合朋友聚會一齊傾吓計吹吓水!今次我哋嗌咗海鮮拼盤同埋數款和牛,首先講吓海鮮👍🏻我哋嗌左鮑魚,巨型帶子同埋魚鮫。不得不說鮑魚10分不錯,味道鮮甜同埋10分新鮮,如果鍾意食海鮮嘅一定要試!另外帶子方面,味道亦都係相當鮮甜同埋口感好豐富✌️,魚鮫我哋唔小心燒燶咗少少🤦🏻‍♀️,所以有少少少少燶味🤦🏻‍♂️。至於肉類方面,和牛基本上係必食,大大塊之餘,油脂分布十分平均,牛控必定要試!!薄切牛舌都好推介,擺落去燒一陣就已經差不多,爽口感覺幾唔錯👍🏻店員都好詳細同我哋介紹每一款嘅肉類同埋食法,仲有兩個醬汁,一個係for肉類去點,另一個係for 海鮮去點,相當仔細!拍拖或者三五知己過嚟聚會,必定要試一試👍🏻

拍拖或者三五知己過嚟聚會,必定要試一試👍🏻
魚鮫
鯖魚
鮑魚 帶子
拼盤
2021-10-28
5 分鐘 (堂食)
魚鮫
鯖魚
鮑魚 帶子
拼盤
  • 鮑魚
有次行過見到新開張就叫埋啲朋友嚟試下。個人經驗食呢啲燒烤餐廳一定要揀啲提供到新鮮食材嘅餐廳,食材夠新鮮,自己點燒都好食。好彩呢間餐廳啲菜同肉都幾夠fresh,尤其係啲牛肉,色澤同油花都幾豐富👍環境氣氛都不錯,我個人就覺得燈光暗淡得嚟幾有情調,應該幾適合情侶嚟拍拖食飯😁另外值得一提嘅係呢間鋪頭有賣熱嘅清酒,佢係用一盆熱水裝住枝酒,我同朋友飲下飲下盆熱水開始唔係幾夠熱,啲staff都好醒即刻過嚟幫我哋refill返熱水,無論枝酒定啲staff都好正👍
有次行過見到新開張就叫埋啲朋友嚟試下。

2021-10-24 283 瀏覽
今天放工後,相約幾個朋友來到這間餐廳,第一次來到這間餐廳感覺很熟悉,但之前好像沒有見過。餐廳名字叫「糊塗燒肉」,一個給特別的名字。我哋隨便嗌了幾款不同種類的和牛,價錢不菲,相等於一般中或者中上級燒肉店的價錢,不過在灣仔區來說價錢亦合理。牛肉的味道質素不錯,入口感覺即溶,但亦不會有肥膩的感覺,配上啤酒一流!另外我哋都食咗幾款海鮮,口感OK(不過可能我哋燒得耐咗😂😂)整體感覺舒服,店舖唔算太大,啱啱好,有少少日本舊式嘅感覺。最得意嘅係,聽師傅講原來店舖後面有個古井,好似係幾十年前嘅歷史文物,所以成個店舖感覺幾有傳統嘅風味。價錢方面,屬於中上價位,但係同區內嘅算合理,鍾意食燒肉或者鍾意一個舒服感覺嘅朋友可以試吓。

燒鮑魚
2021-10-23
燒鮑魚
2021-10-22 232 瀏覽
咁啱路過,見到新開張自己一條友入去試試,整體來講性價比高,嘢食算係有驚喜。佢呢度行師傅發板+放題,第一輪先上海鮮:鮑魚係師傅即叫即開,另外扇貝同埋油甘魚骹都非常唔錯,夠新鮮👍🏻第二輪上肉類:A四和牛係佢哋主打,不過份量有限制,另外個人比較鍾意個清酒雞柳,燒香左送Sake有feel。去到最尾見個肚仲有啲quota,追加左個雞肉同埋北海道豚肉,飲飽食醉… 老闆超nice過嚟飲咗兩杯,仲醒咗我一shot威士忌😂👍🏻

2021-10-21