2024-07-20 218 瀏覽
今日行去行街果陣嘅途中個肚打鼓,咁啱俾我見到有間糯米糍店個名幾得意:糍到大王,咁本身自己又好鍾意食啲軟糯煙韌嘅嘢,就買咗2隻味嚟試下紫薯糯米糍 $10皮嘅厚度較薄,口感要讚一少少冰感軟糯,上手軟腍腍,回彈力強!很愛!入面嘅餡係紫薯蓉,我呢次食冇乜一絲絲嘅事又痴牙嘅纖維,而且甜度適中。半份芒果糯米糍 $12外皮同上,佢有分半份同特大份芒果佢用嘅芒果係原形嘅大塊果肉,食落覺得似係近果皮嘅肉,者幾juicy 同甘甜!呢間價錢正常,想試嘅話都推薦!✨✨推薦指數:4.5/5

紫薯糯米糍 $10

半份芒果糯米糍 $12
外皮同上,佢有分半份同特大份芒果
呢間價錢正常,想試嘅話都推薦!

✨✨推薦指數:4.5/5
2024-01-21 436 瀏覽
用餐日期:2024/01/16用餐時段:下午茶 用餐費用(每人):$18.5餐廳環境:外賣形式服務:服務員服務態度不好 黑口黑面味道:點了3款糯米磁(芒果+花生+榴槤)1:糯米糍-1芒果$12:糯米皮偏厚 芒果不酸味道正常 如燸米皮可薄些更好 推薦2:糯米糍-1花生$10:花生切得太大粒唔夠香脆 味道一般 不推薦3:糯米糍-榴槤$15:糯米皮偏厚 榴槤味足也甜味道好 如燸米皮可薄些更好 推薦總結:經過這家見有外賣糯米糍價錢也合理便買3款試試 男店員全程超級黑面態度很不友善 這家的糯米皮偏厚 芒果和榴槤味不錯 大家好糯米糍又不介意差服務態度的可一試這2款
用餐日期:2024/01/16
用餐時段:下午茶
用餐費用(每人):$18.5
餐廳環境:外賣形式
服務:服務員服務態度不好 黑口黑面
味道:點了3款糯米磁(芒果+花生+榴槤)

2024-01-16
外賣自取
$18.5 (下午茶)
2021-10-16 1141 瀏覽
由舊舖支持到宜家,大大話話已經六七年,水準一直穩定,糯米皮超chewy! 每次經過都會買一炸比家人男友,佢地都勁愛!芒果同榴連都好食,香芋普通,但個人最愛金莎糯米糍,有時display冇擺出尼,要問店員先有🤣每次隔左好耐冇去旺角都會好怕佢執左笠,大家多多支持小店❤️❤️❤️

2021-09-28 997 瀏覽
24-9-2021 (Fri)生日,同老公請假食完晏後周圍去,尾站係旺角,我記得男友人NT喺我哋上月聚餐時,唔知喺邊喥買過好好味嘅糯米糍後,就一直都想買,前幾日見佢喺openrice收藏呢間,咁係咪就係呢間呢?唔理住,買咗至算,我哋嚟到睇,糯米糍唔使雪住,而且除咗芒果同榴槤味外,都有幾種口味,又有西米露,不過只剩返蜜瓜椰汁西米露,睇完一輪後,決定要$10.00嘅香芋糯米糍同紫薯糯米糍各一,$15.00嘅榴槤糯米糍兩個,同$24.00嘅蜜瓜椰汁西米露拎返屋企.返到屋企就將蜜瓜椰汁西米露雪咗先,到夜晚食完飯,我哋3個人就先食糯米糍.糯米糍拎上手係軟綿綿,回彈力強.1. 香芋糯米糍睇到顏色唔深,味道偏淡亦唔太甜.味道:3.5分2. 紫薯糯米糍啲餡唔少,味道濃啲亦唔太甜.味道:4分3. 榴槤糯米糍嘩!好多餡呀,味道亦湧晒出嚟,榴槤蓉又好味.味道:5分我覺得頭兩樣都係普通.4. 蜜瓜椰汁西米露由於已經食唔落,所以到翌日至食,蜜瓜椰汁同都食到已且唔太濃同唔太甜,但西米就腍晒冇口感.而呢樽等同3個碗嘅份量.味道:4.3分嗰晚我問NT,佢答係呢間買嘅.

四個糯米糍
1. 香芋糯米糍
睇到顏色唔深,
香芋糯米糍
味道偏淡亦唔太甜.
味道:3.5分

2. 紫薯糯米糍
啲餡唔少,
紫薯糯米糍
味道濃啲亦唔太甜.
味道:4分

3. 榴槤糯米糍
嘩!好多餡呀,
榴槤糯米糍
味道亦湧晒出嚟,榴槤蓉又好味.

味道:5分

我覺得頭兩樣都係普通.

4. 蜜瓜椰汁西米露
蜜瓜椰汁西米露
而呢樽等同3個碗嘅份量.
味道:4.3分

嗰晚我問NT,佢答係呢間買嘅.
1 分鐘 (外賣自取)
$24.67 (其他)
紫薯糯米糍
🚩 芒果糯米糍💰價錢:$12
喺三件入面芒果既size係最大件芒果尚算新鮮清甜未算非常鮮甜但唔會酸可惜糯米皮係靈魂之一卻整得過厚而且唔夠煙韌🤦🏻‍♀️🚩榴槤糯米糍💰價錢:$15榴槤味幾濃可惜皮餡比例上皮就太厚冇一種入口爆漿既感覺☹️🚩 花生糯米糍💰價錢:$10發現呢間網上好多好評都係嚟自花生口味但感覺花生依款質素都係一般般花生碎太大粒感覺整碎啲口感會更好P.S.依間小店質素一般食完3隻口味俾我同樣感覺就係好食算唔上但又未難食到難以下嚥🙄本來用foodpanda想買夠$80有7折好彩冇買咁多😅
糯米糍

好彩冇買咁多😅
2021-03-11
下午茶
2021-01-04 549 瀏覽
今日去旺角,順便兜過去廣華對面買屋企人最愛的糯米糍——糍到大王!本來想食特大芒果糯米糍,點知賣曬!唯有食返普通果款!芒果糯米糍同榴蓮糯米糍都係經常食,每次都keep住水準!跟住仲試咗麥提莎糯米糍和金莎糯米糍!
榴蓮糯米糍
金莎糯米糍
榴蓮糯米糍
2020-11-05 397 瀏覽
成日都想食長洲芒果糯米糍😂依間開係旺角好方便就係西貢van對面除左芒果仲有榴連 花生 紅豆果啲味仲有隻係麥提莎😂 不過未試過老世每次都會好細心咁一個一個袋幫你包好每一粒糯米糍 依樣野都幾impressive不過今次依粒芒果唔知點解無咩味
成日都想食長洲芒果糯米糍😂
依間開係旺角好方便
就係西貢van對面
除左芒果仲有榴連 花生 紅豆果啲味

仲有隻係麥提莎😂 不過未試過

不過今次依粒芒果唔知點解無咩味
2020-10-26 387 瀏覽
四年前,還使用上手「開飯喇」戶口的我,曾經在「旺角道」光顧過一間外賣長洲糯米糍的甜品店,甜品店的名稱叫做「糍到大王」。「糍到大王」這個店名本身,有少許玩「同音異字」概念,是存在少許玩味的食店。當時的「糍到大王」有提供很多不同口味的「糯米糍」,可惜我來到「旺角道」卻為時已晚,「花生糯米糍」、「紅豆糯米糍」還有「麥提莎糯米糍」都已經售罄,只剩下「芒果糯米糍」還可以購買而已。結果四年以後,位於「旺角道」裡面的「糍到大王」終於都已經宣告關門結業,我都已經差不多快要忘記「旺角道」旁邊的外賣小店「糍到大王」。始料不及四年之後,我本來想光顧位於「廣華街」裡面的某人氣食店,所以刻意來到「廣華街」,方知道那人氣食店,原來需要事先打電話訂座,然後才能夠入座享用午餐。結果我又被迫暫時擱置光顧那人氣食店的計劃,改為在「旺角港鐵站」大堂裡面,購買外賣自取的「咖喱牛腩飯」作為晚餐。至於我當日食評鎖定的食店,又需要重新再選一次了。後來我準備徒步返回「旺角港鐵站」,中途途經「廣華街」和「登打士街」交界路口位置,無意中發現本來已結業的「糍到大王」,竟然在「廣華街」的小型舖位裡面「奇蹟」復活。不過,雖然曾經結業的「糍到大

不過,雖然曾經結業的「糍到大王」,終於成功覓得舖位重生,但是「糍到大王」的營業方式,卻仍然是十年如一日,就是沒有提供,也不會提供任何的收據給客人。

結果我付款後,拿着「糍到大王」的外賣「糯米糍」甜品、樽裝「芒果汁」,還有在「旺角港鐵站」裡面購買的「咖喱牛腩飯」,一個人坐車返回「西貢」。

我一回到家裡面之後,不是第一時間打開包裝盒,反而是先把所有「糍到大王」「糯米糍」甜品和甜味樽裝「芒果汁」,放進雪櫃裡面妥善保存,直到我的享用晚飯時間完始為止。

食完晚餐之後,我從廚房的雪櫃裡面,取出所有的「糍到大王」「糯米糍」甜品,還有甜味樽裝「芒果汁」飲品,亦象徵享用「糍到大王」甜品的「宵夜」時間正式開始。

不過「糍到大王」的外賣膠袋和包裝盒有一點教我始料不及,就是無法讓收藏在外賣膠盒裡面,一共有八粒份量的「麥提莎糯米糍」,因為長時間從「尖沙咀」運輸返回「西貢」過程而滑移,全部傾側擠壓在包裝盒其中一邊。

我被迫臨急臨忙,馬上從膠袋裡面取出一共八粒盒裝的「麥提莎糯米糍」,然後儘快打開率先試食。幸好「麥提莎糯米糍」雖然已經傾側擠向一邊去,但是「麥提莎糯米糍」實際口感未有受傾側意外所影響。

至於「麥提莎糯米糍」裡面的實際構造,其實單看名稱已經能夠預料到,是使用糯米製成的「糯米糍」皮層,完整包裹着一粒甜味「麥提莎」朱古力糖果,變成「麥提莎」朱古力作為餡料的「糯米糍」。

以完整原粒「麥提莎」作為餡料的「麥提莎糯米糍」,有齊了一粒「麥提莎」朱古力應有的「朱古力」甜味,還有來自「麥提莎」「胚芽」夾心的鬆脆口感。

至於「麥提莎糯米糍」表面那一層,由糯米製造而成的「糯米糍」餅皮,餅皮實際色澤偏向紅色,感覺有點像「朱古力」原本應有深褐色。不過疑似「朱古力」的外表,沒有令「麵提莎糯米糍」餅皮實際味道變甜。
麥提莎糯米糍

其實「麥提莎糯米糍」表面餅皮的深褐色色澤,反而令「麥提莎糯米糍」實際餅皮味道變得偏向有點苦澀,只得依靠「麥提莎」朱古力裡面的甜味補救。

由於「糍到大王」製造的「麥提莎糯米糍」裡面有完整的甜味「麥提莎」朱古力,還有「麥提莎」朱古力裡面,口感爽脆的完整「胚芽」夾心,令深褐色糯米餅皮裡面的偏苦味道暫時被掩蓋和淡忘。

至於「糍到大王」其他的甜品和飲品方面,樽裝「芒果汁」飲品或許剛剛好處於十月,暑假都已經剛剛過去了,所以「芒果」實際果肉裡面,仍然擁有濃厚甜味。

即使「芒果」不是被攪拌變成「芒果汁」,而是被切成片狀,然後直接塞進糯米糍的餅皮裡面,但是「芒果糯米糍」裡面的「芒果」實際味道感覺仍然很甜。

雖然今次我光顧「廣華街」「糍到大王」的時候,發現食店裡面的巨型版本「芒果糯米糍」已經宣告售罄,迫使我要改為購買體積相對比較小,一般版本的「芒果糯米糍」。

但是「廣華街」「糍到大王」裡面的每粒「芒果糯米雞」實際製成品外表,至少仍然能夠保留完整,無穿無爛的狀態,就連芒果肉本身的甜味,都已經接近完全成熟的階段,酸味少之又少。
芒果汁

食完「芒果糯米糍」之後,是時候享用剩下的兩款其他餡料和口味的「糍到大王」「糯米糍」,包括「花生糯米糍」跟「紅豆糯米糍」在內,我對它們最後出來的甜味味道都毫無異議。

不過我一發現「花生糯米糍」餡料裡面有大量甜味,而且擁有濃厚香味「花生」碎的時候,我腦海裡面立刻意識到這個「花生糯米糍」,實際上其實即是我在「西貢」經常都會食到的「糍粑」。

「糍粑」給我最深刻的印象,其實就是「糍粑」裡面有大量而豐富的甜味香味花生碎,花生碎又夾雜了一些「芝麻碎」,再加上一些甜味調味料像切碎的「椰絲」,變成整體味道很甜的中式傳統甜品

我很喜歡「糍粑」餡料裡面,同時混合了多款甜味材料,一款集合了香甜味道,和香脆口感兩者於一身,加上口感煙韌又軟腍的糯米餅皮,變成百吃不厭的傳統「糯米糍」類型甜品
芒果糯米糍

至於「紅豆糯米糍」裡面的「紅豆」蓉,也是「糍到大王」廚房把原粒「紅豆」煮到完全熟透,連「紅豆」本身的口感都被「糍到大王」廚房完全煮到變腍,才釀進糯米餅皮裡面,變成甜味煙韌紅豆餡糯米糍。

等到我用口,直接把「紅豆糯米糍」表面口感煙韌的糯米餅皮咬穿之後,就給我看見「紅豆糯米糍」裡面的「紅豆」餡料,已經被煮到變腍,紅豆實際質感腍到幾乎完全化開。
紅豆糯米糍

我咬了一口「糍到大王」的「紅豆糯米糍」之後,完全變成「紅豆蓉」的甜味紅豆餡料,幾乎無法用眼睛親自分辨到,究竟甜味而軟腍的紅豆餡料裡面,使用了幾多粒「紅豆」作為材料。

「糍粑」餡料裡面的實際情況,大致上亦跟「紅豆糯米糍」一樣,都是難以用眼睛分辨「糍粑」實際製成品裡面,究竟使用了幾多粒原粒「花生」作為餡料。
花生糯米糍

可惜我光顧「糍到大王」的時候,「金莎糯米糍」已經售罄,否則我會順便購買「金莎糯米糍」,看看「金莎糯米糍」實際味道裡面重不重「榛子」甜味,以及「榛子」裡面的口感是否香脆。
2020-10-04
2 分鐘 (外賣自取)
宵夜
芒果汁
紅豆糯米糍
2019-09-17 576 瀏覽
因有同事請食糯米糍,大家都覺得很好吃,於是蜂擁問他在哪裡買,原來是這間位於廣華街的「糍到大王」。碰巧今日路過廣華街,於是買了一些芒果糯米糍給家人吃,而自己就選了榴槤糯米糍。除了芒果和榴槤,還有香芋、紫薯、紅豆、花生。還有不同口味的沙冰和西米露。芒果肉很多,很甜,外皮的糯米軟腍,另人一試難忘,家人都話好食。

除了芒果和榴槤,還有香芋、紫薯、紅豆、花生。
還有不同口味的沙冰和西米露。

2019-08-21 315 瀏覽
今天路過花園街看見有新舖店「糍到大王」,感覺有點兒玩弄諧音,香港人大多數會喜歡關於「糍」的甜品,但一定不喜歡遲到大王啦!看看飾櫃的甜品和飲料,我找到了我的下午茶了!芒果糯米糍$12$蜜瓜椰汁西米露$18,很合心意!我急不及待邊行邊飲蜜瓜椰汁西米露;椰奶味道較重,搜查蜜瓜味道很有難度,十分喜歡有頗多的西米,軟綿綿的西米夾雜著咀嚼時候,有椰香的椰蓉碎粒,的確有少許的驚喜,雖然沒有冰冰,但適量的微甜,感覺很良好。芒果糯米糍皮面薄皮底厚,大件厚身的芒果肉吃到有汁!下次路過,我會再試其他的甜品和飲料!

看看飾櫃的甜品和飲料,我找到了我的下午茶了!
芒果糯米糍$12$蜜瓜椰汁西米露$18,很合心意!
芒果糯米糍&蜜瓜椰汁西米露
芒果糯米糍皮面薄皮底厚,大件厚身的芒果肉吃到有汁!

芒果糯米糍

下次路過,我會再試其他的甜品和飲料!
2019-08-21
芒果糯米糍&蜜瓜椰汁西米露