2015-04-24 220 瀏覽
早放學又同同學去學校附近既甜品舖搵好野食一入到去有好多啱啱放學既中學生 好彩仲有兩個位呢到啲甜品名好搞笑 我地叫左兩款甜品一齊食第一個叫朱咪咪 即係將一大堆朱古力味既野擺埋一齊唔會以為咁配搭就得個甜字 佢啲朱古力味幾出嫁朱古力雪糕加脆米同chocolate truffle口感好特別個布甸又好重朱古力味 不過可以好朱古力既關係佢另外配既嗰球芒果雪糕就食唔出有芒果味雖然如此 但愛食朱古力既朋友可以食下值得一試我地仲叫左另一個甜品 個名唔係好記得啦類似叫火焰雪山 係brownie加焗蛋白加生果呢個甜品就有啲令人失望啦 啲焗蛋白係幾好味但brownie唔夠香濃 質感似雪芳蛋糕多過brownie啲生果又哈密瓜又菠蘿怪怪的 生果啲水仲整濕晒舊蛋糕搞到有啲核核突突咁 個人評價唔高
早放學又同同學去學校附近既甜品舖搵好野食

啲生果又哈密瓜又菠蘿怪怪的 生果啲水仲整濕晒舊蛋糕
搞到有啲核核突突咁 個人評價唔高
2015-03-08
2015-04-20 379 瀏覽
呢期labmade就同timtam有crossover 不過今次就唔食個主打住 試左另外兩隻我比較有興趣既味先首先黑糖豆腐係比like既! 講真丫其實個雪糕同普通豆腐雪糕冇乜分別(笑喊) 啲豆腐味夠晒濃既 啲黑糖醬同中間啲脆脆幫佢加晒分啊 黑糖醬甜甜地 唔會太濃搶晒啲豆腐味 中間啲脆脆令到成杯雪糕既口感唔會單調 呢個黑糖豆腐係清清淡淡(?) 食多左甜野 食下呢個都唔錯同一次食埋士多啤梨益力多 容我講一句 我覺得伏左...士多啤梨同益力多係完全分開既 士多啤梨還士多啤梨雪糕 益力多還益力多醬士多啤梨雪糕就酸酸地 我個人就麻麻地既 都係中意啲甜甜既雪糕益力多醬既益力多味係有既 不過就唔夠重 我比呢一杯雪糕既分就唔高啦

啲豆腐味夠晒濃既 啲黑糖醬同中間啲脆脆幫佢加晒分啊
呢個黑糖豆腐係清清淡淡(?) 食多左甜野 食下呢個都唔錯
黑糖豆腐
同一次食埋士多啤梨益力多 容我講一句 我覺得伏左...
士多啤梨益力多
外賣自取
2015-04-19 280 瀏覽
又尼到糖痴豆 中學同學話想懷緬下過去咁就尼啦一尼就嗌返中學成日嗌嗰一set: 朱古力厚多士加茉香珍珠奶茶呢一set計落最實惠架啦 以前中學食既時候就24蚊 而家就加左少少價咁啦朱古力多士簡簡單單 多士上面搽左層朱古力醬 焗到脆卜卜 食既時候依然熱辣辣 係好味既而茉香珍珠奶茶就好香茉莉味 飲完都會仲feel到有陣茉莉香味 奶味就相對淡左啲呢兩樣野加埋簡直搵返中學放學衝落尼同其他人爭位既感覺 因為一遲左就要等好耐好耐中學既時候真係好開心仲嗌左另一杯野飲叫紅綠燈我冇理解錯既話就應該係抹茶牛奶加紅豆配雲呢拿雪糕啲紅豆好好味 夠晒爛 又夠甜 like一like先但啲抹茶牛奶呢...首先我唔知佢係咪真係有牛奶 只係我望佢個色係似有 所以先咁認為冇牛奶味啦 又冇乜綠茶味 似係搵水開既綠色所謂牛奶加埋球雪糕 我覺得佢係染左綠色既大家樂雪糕紅豆冰30蚊1杯 我覺得有啲唔抵囉....講一講佢室內佈置啦 成間舖都係用橙色做主色 連menu都係 一望到就覺得好warm我最中意嗰一part就係店內有一塊壁佈版 上面貼左好多好多學生寫既留言 多數都係附近中學學生既留言 好懷念中學時候既情懷雖然今次叫左一杯伏伏地既
又尼到糖痴豆 中學同學話想懷緬下過去咁就尼啦

中學既時候真係好開心
茉香珍珠奶茶
朱古力厚多士
仲嗌左另一杯野飲叫紅綠燈
我冇理解錯既話就應該係抹茶牛奶加紅豆配雲呢拿雪糕
啲紅豆好好味 夠晒爛 又夠甜 like一like先
但啲抹茶牛奶呢...
冇牛奶味啦 又冇乜綠茶味 似係搵水開既綠色所謂牛奶
加埋球雪糕 我覺得佢係染左綠色既大家樂雪糕紅豆冰
30蚊1杯 我覺得有啲唔抵囉....
紅綠燈
雖然今次叫左一杯伏伏地既野飲 但係無損我多年尼對呢一間甜品舖既信心
而家真係好難搵到啲甜品舖係好食又抵食 30蚊就食飽飽 開開心心咁走人 以後都係會keep住尼架
2015-04-18
2015-04-16 146 瀏覽
我地今次叫左個心太軟,雲呢拿雪糕真系好好味,唔會太甜, 同埋個心太軟啲流心朱古力一齊食就啱啱好 ,啲朱古力真係好正,一切落個心太軟度,啲朱古力就流灑出黎,真係好濃,好香,所以凈食心太軟都幾唔錯,如果覺得太甜,先同啲雪糕一齊食,熱同凍一齊嘅感覺真係好得意
我地今次叫左個心太軟,
雲呢拿雪糕真系好好味,唔會太甜,
同埋個心太軟啲流心朱古力一齊食就啱啱好
2015-03-03
$40 (宵夜)
2015-03-06 270 瀏覽
這家店平日經過的時候,總看見有很多客人光顧,每次經過也聞到香香的味道。只是每次也見到有很多人,不想等位子,就沒光顧了。今天放學特別晚,剛好看見有空位子,所以就來嘗嘗看。我們今次挑了推介的甜品——心太軟。賣相看起來挺普通的,跟其他店的差不多,要真的吃下去才能分高下。一個勺子挖下去,裡面的巧克力馬上湧出來,還冒著煙呢!香熱的巧克力醬配上冷冷的雲呢拿雪糕,簡直是絕配啊!巧克力的甜度剛剛好,不太膩,只是美中不足的是雲呢拿雪糕的味道被巧克力蓋過了,一併吃的時候,不太嘗到雲呢拿的味道。不過,整體而言還是蠻不錯的,值得一推。
2015-03-05
2015-02-02 249 瀏覽
有兩間女校喺佢附近,放學時間總會擠滿學生,呢日去到竟然唔洗等位,坐得舒舒服服。呢間糖痴豆做開學生生意,勝在食完仲可以慢慢坐,傾下計,唔會比人催你走。今次就只係叫左個焦糖香蕉窩夫伴雪糕同杯珍珠奶茶兩個人share。本身就鍾意焦糖,啲焦糖脆脆就啱晒我胃口,仲有雪糕配窩夫根本就冇得輸 又整得幾靚珍珠奶茶就普通啦冇乜特別 總括黎講環境幾好,野食都唔錯,賣相幾別緻,同見佢都算係學生價,都算幾抵食
又整得幾靚
珍珠奶茶就普通啦冇乜特別

2014-09-07 401 瀏覽
而家係香港地食甜品,其中一個難處就係等。稍為好食d或者人氣d既甜品,無返半個鐘,都唔駛旨意食到。薄扶林一區,環境靜d,人少d,食糖水都輕鬆dd 果日放學同frd 6點幾7點去到,唔駛等就入得。(雖然聽聞平時其他時間要等下先入得)起碼食完可以坐陣傾下計,唔會話即刻收野趕你走。環境唔錯~心太軟 ($40)芒痴痴 ($36)入面有芒果雪糕,爆爆珠,芒果,黑珍珠。叫左兩樣野,兩樣都唔錯~唔會話太甜。總括:地方好好坐,環境舒服,食物都唔錯!會再黎!
而家係香港地食甜品,其中一個難處就係等。
稍為好食d或者人氣d既甜品,無返半個鐘,都唔駛旨意食到。

薄扶林一區,環境靜d,人少d,食糖水都輕鬆dd

果日放學同frd 6點幾7點去到,唔駛等就入得。
(雖然聽聞平時其他時間要等下先入得)
起碼食完可以坐陣傾下計,唔會話即刻收野趕你走。
環境唔錯~
心太軟
心太軟 ($40)
芒痴痴
芒痴痴 ($36)
入面有芒果雪糕,爆爆珠,芒果,黑珍珠。

叫左兩樣野,兩樣都唔錯~
唔會話太甜。

總括:地方好好坐,環境舒服,食物都唔錯!
會再黎!
2014-09-05
芒痴痴
2014-07-17 382 瀏覽
在家吃完飯,有人說煮飯辛苦,去吃個甜品輕鬆下~  就去了這家好幾年沒去的小店。點了一個奇異果汁,是我自己叫走甜的,但真的很難飲,他們用的是新鮮奇異果加水去打,沒加糖就像一杯酸的水夾雜碎了的奇異果籽.... 沒辦法,是我自己叫走甜的 另外,點了店三寶,即迷你版的心太軟、檸檬撻和apple crumble,再加上一個雲呢拿雪糕~三款中,我最喜歡心太軟~ 很濃朱古力味。第二是檸檬撻~ 而最後才是apple crumble,因為是酥皮的... 沒想過apple crumble會是酥皮... 而我不吃酥皮的 但男友欲最喜歡apple crumble, 因他不嗜甜,這不太甜不太濃,才合他口胃~~
在家吃完飯,有人說煮飯辛苦,去吃個甜品輕鬆下~
 就去了這家好幾年沒去的小店。

2014-07-15
$40 (宵夜)
2014-07-16 408 瀏覽
這次是第二次到半山宵夜甜品,位置並不難找,位於名女子中學旁,而且對出巴士站抬頭一望便是﹔晚上,很多附近的街坊都會在晚飯後前來甜品,十分熱鬧。店內麻雀雖少,卻應有盡有,提供多元化的甜品及特飲﹔相比起以連鎖形式的大型糖水店,這裡家庭形式經營,更多添一份溫馨和默契。今次我點選了一直未有機會在家試整的面包布甸(伴雲呢嗱雪糕) ($38),看過街外的面包布甸經過了過多方面改良,有的會加入乾果等豐富味道,不過對我來說原汁原味經已足夠﹔面包烤至焦甜金黃色,布甸入口鬆軟濕潤,淋上雲呢嗱汁後,味道香滑濃郁卻甜度適中,不會偏甜,旁邊又加上雲呢嗱雪糕和忌廉,令每一口布甸充滿雲呢嗱香﹔圓方形狀一個,份量剛剛好,現在輸入食評中段想起布甸軟綿綿鬆軟口感,又想再吃一次。我再另點鮮果益力多($26),多多要求偏重於士多啤梨味,有淡淡粉紅色的益力多,有了鮮果酸甜減淡了益力多過多的味道,冰涼帶有微微酸甜口感,感覺開胃,用來減卻晚飯時帶來的膩口感,一流。而友人們選擇了店推介的店三寶(伴雲呢嗱雪糕)($52),其實包括雲呢嗱雪糕在內,已經有四款供慢慢品嚐,迷你心太軟、檸檬橽和蘋果金寶﹔趁熱吃的心太軟,即叫即焗,切開豐滿流心流

面包布甸(伴雲呢嗱雪糕) ($38)
鮮果益力多($26)

趁熱吃的心太軟,即叫即焗,切開豐滿流心流出,加上冰凍的雲呢嗱雪糕,一冷一熱口感,十分過癒﹔唯獨這裡的檸檬橽叫我難忘,起初第一次淺嘗,生怕檸檬酸味,會酸得「打冷震」,但入口卻發覺開胃醒神之外,檸檬橽味道清甜,有淡淡檸檬幽香,值得一試。

蘋果金寶小小一個,金寶焗得香脆,加埋肉桂的蘋果,味道和香味都升上更高一個層次,更香甜味美,而蘋果入口外軟內爽,很好吃。
店三寶(伴雲呢嗱雪糕)($52)
友人們想點選冰涼口感特飲,於是選擇了薄荷特飲($28),一杯杯「青BB」綠色的特飲,由奇異果、哈蜜瓜和薄荷製成,香濃的奇異果味十分突出,入口酸酸甜甜,感覺涼快解渴,消暑一流。
薄荷特飲($28)
題外話/補充資料: 家庭式經營的甜品店,有著很多創意新奇特飲、甜品,例如,茄喱啡是咖啡、脆焦糖、忌廉及焦糖汁﹔ 技安溝C9是雲呢嗱雪糕、忌廉梳打,牛奶及三色果 好的食店絕對應該與人分享,面對富創意、家庭式經營的小店在香港愈來愈少,不妨找個晚上嘗試一下。
2014-06-27
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
面包布甸(伴雲呢嗱雪糕) ($38)
鮮果益力多($26)
店三寶(伴雲呢嗱雪糕)($52)
薄荷特飲($28)
2014-04-18 972 瀏覽
晚飯後,忽發奇想落樓吃甜品,叫了香蕉船及店三寶。吃後,頓覺心曠神怡,心情開朗。$52的店三寶不可不試!當中的蘋果批及檸檬撻尤其出色,不但香脆,而且芬芳撲鼻!香蕉船則一般,三球雪糕可滿足小朋友愛吃雪糕的需要

$52的店三寶不可不試!
當中的蘋果批及檸檬撻尤其出色,不但香脆,而且芬芳撲鼻!

香蕉船則一般,三球雪糕可滿足小朋友愛吃雪糕的需要
宵夜
  • 店三寶
2014-04-02 343 瀏覽
我食過最好的甜品。第一次去食叫左心太軟食,超級正,好流心。第二次同朋友叫左麵包布丁同心太軟,麵包布丁上面啲麵包好脆,都好好食。第三次就外賣自取,叫左芒果拿破倫同上面介紹的兩種甜品一薺叫,芒果拿破倫超級正,個拿破倫好脆,芒果好甜。大家可以try try。
  • 芒果拿破倫
2013-09-27 187 瀏覽
個個去糖痴豆大多食甜品 就等我做下異類試下佢地既正餐啦同朋友試左一個多士一個包!個包就冇咩特別但多士就真係唔話得!上面足料 下面個厚多士仲脆卜卜推介!不過呢 講到尾都係佢d甜品最吸引炸雪糕!!!!!!(心心眼)btw 唯一可惜係間店太細太小位喇通常都要等
個個去糖痴豆大多食甜品
就等我做下異類試下佢地既正餐啦
同朋友試左一個多士一個包!
個包就冇咩特別
但多士就真係唔話得!
上面足料 下面個厚多士仲脆卜卜

推介!
不過呢 講到尾都係佢d甜品最吸引

炸雪糕!!!!!!
(心心眼)

btw 唯一可惜係間店太細太小位喇
通常都要等
夏威夷多士
夏威夷多士
2013-06-27 162 瀏覽
今日同友人去左食晏 之後去糖痴豆食甜品大約兩點幾去到 位唔係好多而好好彩咁岩有兩個位剩同埋都有好多學生黎幫襯 所以有張'溫馨提示'寫住唔可以做功課XD個menu d名好得意有'朱咪咪' '007' 超好笑我叫左個心太軟 雖然朋友食過話會好飽 不過都試下無仿既佢就叫左個芒果椰汁西米露西米露好快就黎到 而個心太軟要等十五分鐘等左一陣心太軟終於到!芒果椰汁西米露椰汁味好濃 而且好滑芒果雖然甜但帶酸西米都好'淋' 好易入口見佢食得咁快咁滋味 都知幾好味啦心太軟+雲哩拿雪糕賣相麻麻地 同埋入面既醬都唔係好流身但係食落個朱古力味好重 我鐘意食完其實都唔會真係好濟 可能我有另外一個甜品胃啦個雪糕就真係麻麻啦 一食落就知係雀巢雪糕不過總言之都係唔錯既!
今日同友人去左食晏 之後去糖痴豆食甜品
大約兩點幾去到 位唔係好多而好好彩咁岩有兩個位剩

個menu d名好得意
有'朱咪咪' '007' 超好笑
我叫左個心太軟 雖然朋友食過話會好飽 不過都試下無仿既
佢就叫左個芒果椰汁西米露
西米露好快就黎到 而個心太軟要等十五分鐘
等左一陣心太軟終於到!
椰汁味好濃 而且好滑
賣相麻麻地 同埋入面既醬都唔係好流身
但係食落個朱古力味好重 我鐘意

食完其實都唔會真係好濟 可能我有另外一個甜品胃啦

個雪糕就真係麻麻啦 一食落就知係雀巢雪糕
不過總言之都係唔錯既!
流心心太軟
2013-06-27
2013-06-07 97 瀏覽
好耐之前已經有朋友推薦我去呢一間甜品店無奈自己太懶唔想走上半山早排同班fd gathering有人提議去糖痴豆食甜品終於可以一嘗呢到ge美食望一望個menu甜品款色多不勝數對於有選擇困難症ge我來講真係好難搞唔想揀個太複雜ge小弟就點左呢個blueberry cheese cake伴雲尼拿雪糕cheese cake味道十分濃郁到位最鐘意佢個餅底不過cheese cake size比較細如果可以大件番小小就更好雲尼拿雪糕就一般唔夠香滑好在味道唔會太甜過得去
好耐之前已經有朋友推薦我去呢一間甜品

唔夠香滑
好在味道唔會太甜
過得去
2013-03-19 73 瀏覽
都去過唔少食家推介既甜品店, 自己亦都試過唔少地方, 不過覺得呢間細細間既糖痴豆真係好好。雖然地方細細, 似係做學生生意多, 不過亦都可能因為咁, 價錢一D都唔費, 性價比十分高。個人最欣賞佢個焦糖pancake, 真係好好味, 焦糖, 棉花糖, 雪糕, pancake... 配合得岩岩好;而店三寶 (apple crumble, lemon tart, 心太軟)都唔錯, 仲要一次試哂三樣野(迷你版)都只係50蚊左右... 試過既幾樣野當中, 食物的味道或賣相等都不錯好多時都會想專登去食, well recommended

試過既幾樣野當中, 食物的味道或賣相等都不錯

好多時都會想專登去食, well recommended
  • caramel pancake