2010-11-11 33 瀏覽
好耐無寫食評了同一班朋友仔打完邊爐,任食果隻,雖然食到一肚氣,不過都真係飽! 竟然大家都仲咁有興致去食甜品@.@10個人9點幾去到,都幾full,鋪位又細,10個人實要分開坐,但老闆態度好好,不過想張一張6人枱俾10個人坐= ="不過佢態度可嘉,我地分開坐都gur啦XD唔知4個男仔叫左咩,我地6個女仔叫左3個雪花冰阿華田雪花冰! 朋友指定必叫,我第一次食,阿華田果種淡香好清新,食落即融好舒服ge感覺,讚!香蕉味雪花冰(好似叫香蕉秋香),雪花冰充滿香蕉味,一送上黎時就超香,食落當然都唔錯,讚!最唔掂應該係芒果沙冰,芒果肉在底,可能唔係當造,冰面只淋了芒果醬,本來好好食,食到落底就好酸,加上d西米露好奇怪,好硬,整個配合不太適當總括黎講,呢間出名都值得ge,抵佢咁多生意,最緊要態度唔差嘛
好耐無寫食評了
不過佢態度可嘉,我地分開坐都gur啦XD
唔知4個男仔叫左咩,我地6個女仔叫左3個雪花冰

香蕉雪花冰 正!
阿華田雪花冰 正!
芒果沙冰 有好硬ge西米露
2010-11-09
$17 (宵夜)
香蕉雪花冰 正!
阿華田雪花冰 正!
2010-10-30 11 瀏覽
真係自己問題,這店招牌是雪花冰,天氣涼想食碗熱糖水,就叫合桃糊,一上枱,一股奇怪奶味混合不知什麼味道,淺嘗半囗立即放下,如果為應付想食熱品的客人而草草交這種東西,不如收起熱項餐牌,或作改善。

2010-10-29
2010-10-26 22 瀏覽
一行4個人食完飯好似未夠喉朋友就提議去食棉花冰糖百府呢家店既名聽過好耐,去就第一次去食去到屋企見到好多人排緊隊一邊打機一邊等..等左大概30min左右先有位店入面都好多人..要搭桌先有位座平時食開既棉花冰都冇得自選配料呢度就係一張單自己揀,唔同冰底唔同價錢,平均要30蚊左右,免費加一種醬料同配料之後每加一樣配料加$2覺得咁樣幾好,肯定d配料岩自己食張單仲會教你點配搭好食d,不過d字又矇又細唔係好睇到等左一陣就有野食啦不過職員可能太忙太亂,對面搭桌既遲過我地黎仲早過我地好多有得食仲mark錯另外2位朋友既單其中一個錯冰底,另一個加多左香蕉,不過話當送俾我地喎呢個係朱古力冰底+士多啤梨醬+彩虹針糖,青蘋果椰果+乳酸爆爆珠全部都係自己最鐘意既口味個人唔太鐘意朱古力冰底+朱古力醬太多朱古力味道會甜到好漏,配士多啤梨醬岩岩好青蘋果椰果呢個幾新鮮,不過原來又唔錯個冰幾好食,但好似同出面街既差唔多最大特色係多配料同可以自己揀不過價錢真貴同等幾耐我個冰埋單都要34蚊..加多少少等於出面2倍,配料好食但份量真係少左d有機會會再去食,但應該唔會常去
一行4個人食完飯好似未夠喉
朋友就提議去食棉花冰
糖百府呢家店既名聽過好耐,去就第一次去食
去到屋企見到好多人排緊隊

一邊打機一邊等..等左大概30min左右先有位
店入面都好多人..要搭桌先有位座
平時食開既棉花冰都冇得自選配料
之後每加一樣配料加$2
覺得咁樣幾好,肯定d配料岩自己食

張單仲會教你點配搭好食d,不過d字又矇又細唔係好睇到

等左一陣就有野食啦

仲mark錯另外2位朋友既單
其中一個錯冰底,另一個加多左香蕉,不過話當送俾我地喎

全部都係自己最鐘意既口味

個人唔太鐘意朱古力冰底+朱古力醬
太多朱古力味道會甜到好漏,配士多啤梨醬岩岩好
青蘋果椰果呢個幾新鮮,不過原來又唔錯
個冰幾好食,但好似同出面街既差唔多
最大特色係多配料同可以自己揀
不過價錢真貴同等幾耐
有機會會再去食,但應該唔會常去
2010-10-15
30 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
2010-10-22 15 瀏覽
早排同2個朋友打完邊爐就過左糖百府食棉花冰一直都未試過…今次終於有得試LU!!!食左朱古力棉花冰同埋西瓜棉花冰好夠SWEET 呀!!!!!好正”同埋佢有好多配料放落去..SUCH AS 朱古力碎碎…細珠一起食好MATCH~~但我地食完既時候…係度諗西瓜同朱古力會唔會溝唔埋-.-大家係度笑一大輛~~不過有點浪費既係….食食下佢跌左一半落去台度~無得食TIM~~~~不過算啦…食到咁飽食番甜品都係為過口隠JA!!~
早排同2個朋友打完邊爐就過左糖百府食棉花冰
一直都未試過…今次終於有得試LU!!!

食左朱古力棉花冰同埋西瓜棉花冰
好夠SWEET 呀!!!!!好正”
同埋佢有好多配料放落去..SUCH AS 朱古力碎碎…細珠
一起食好MATCH~~

但我地食完既時候…係度諗西瓜同朱古力會唔會溝唔埋-.-
大家係度笑一大輛~~

不過有點浪費既係….食食下佢跌左一半落去台度~
無得食TIM~~~~不過算啦…
食到咁飽食番甜品都係為過口隠JA!!~
2010-10-06
2010-10-16 5 瀏覽
由於太多食家都讚這兒的雪花冰,所以我便帶著家人來試試。下午時分,人很少,店舖亦不見得很大。雪花冰的種類很多,然而我們選擇了宇治綠茶和石榴口味。等了差不多五分鐘左右,冰來了,很失望的原因是:冰很水!我並不見得自己是在吃雪花冰,還沒有吃,底部已出水了。再說味道吧,宇治綠茶的,很濃很苦,但由於一直在溶,放到口中,已是水了配料方面亦令我完全失望,小丸子淡而無味,唯獨有少點煙韌,其他的亦不作評論了,完全無味。石榴味,這個是不錯的。石榴味很清新,但不夠濃味,而且溶得更快。配料方面是比較好的,分別是哈蜜瓜(可惜沒有味),魔豆及爆珠。魔豆很細小,拌著冰吃時,一顆顆的在你口中爆開的感覺很特別。至於爆珠,很高興那是番石榴的味道,完全填補了那淡淡的冰。總括來說,配料少得很,而且冰溶得太快,只好說,名聲太大了而且埋單要$70,真的不化算! 因為所有的配料是便宜貨來。
由於太多食家都讚這兒的雪花冰,所以我便帶著家人來試試。
下午時分,人很少,店舖亦不見得很大。

雪花冰的種類很多,然而我們選擇了宇治綠茶和石榴口味。
等了差不多五分鐘左右,冰來了,很失望的原因是:冰很水!
我並不見得自己是在吃雪花冰,還沒有吃,底部已出水了。

魔豆很細小,拌著冰吃時,一顆顆的在你口中爆開的感覺很特別。
至於爆珠,很高興那是番石榴的味道,完全填補了那淡淡的冰。

總括來說,配料少得很,而且冰溶得太快,只好說,名聲太大了

而且埋單要$70,真的不化算! 因為所有的配料是便宜貨來。
2010-10-16
5 分鐘 (堂食)
2010-10-15 9 瀏覽
第一次接觸糖百府就係因為佢既雪花冰賣到街之巷聞..身邊個個朋友都好過冇理由唔試下..但係就真係一試難忘..夏日消暑真係一流,,不過宜家唔知係咪多左好多分店基本上一行埋去就有位..都唔駛點等..通常兩個人食一個..過下口隱又唔駛更肥,,我最鍾意就係好立克朱古力醬+小丸子,,不過俾人就得太多,,所以今次要試新野..今次係朱古力味+士多啤利+小丸子..都好好味,,真係好鍾意食呀!!
2010-10-05
2010-09-23 16 瀏覽
星期日又去了旺角原因是要拿一隻有缺憾的CD到CD Warehouse換既然來到, 就順道去糖百府吃雪花冰! $35 石榴雪花冰看照片以為會很大, 原來是錯覺呢..第一次來吃, 所以沒有自選配料,就依餐牌的配搭石榴冰味道清新, 即使加上醬也不會太膩(忘了是什麼醬)不過之後舌頭都凍僵了, 再不嗜出石榴味..哈哈雪花冰高高的, 笨拙的我用小匙一挖...石檔姑娘竟「折腰」塌下來??!!可憐冰美人塌下後很快化為一灘水.....配料有哈密瓜, 乳酸魔豆, 西米可能吃了較甜的東西吧! 所以哈密瓜不甜我覺得配甜點的水果味道要更突出才可以(例如草莓, 藍莓)另外如果水果是冰凍的話更佳乳酸魔豆很有趣!一咬下去益力多味道的液體即時湧出, 酸酸的味道跟清甜的石榴冰也蠻配呢!跟哈密瓜一樣, 若然是冷的話會更好吃不然感覺就像用舌尖舔室溫益力多其實$35一個雪花冰也不算便宜, 石榴冰味道不算突出可能此店有名的不是石榴冰吧?不過若然下次經過, 或會一試宇治金時和牛奶冰
星期日去了旺角
原因是要拿一隻有缺憾的CD到CD Warehouse換
既然來到, 就順道去糖百府吃雪花冰!
$35 石榴雪花冰
看照片以為會很大, 原來是錯覺呢..
第一次來吃, 所以沒有自選配料,就依餐牌的配搭
石榴冰味道清新, 即使加上醬也不會太膩(忘了是什麼醬)
不過之後舌頭都凍僵了, 再不嗜出石榴味..哈哈

可憐冰美人塌下後很快化為一灘水.....
配料有哈密瓜, 乳酸魔豆, 西米
可能吃了較甜的東西吧! 所以哈密瓜不甜
我覺得配甜點的水果味道要更突出才可以(例如草莓, 藍莓)
另外如果水果是冰凍的話更佳
乳酸魔豆很有趣!
跟哈密瓜一樣, 若然是冷的話會更好吃
不然感覺就像用舌尖舔室溫益力多

其實$35一個雪花冰也不算便宜, 石榴冰味道不算突出
可能此店有名的不是石榴冰吧?
不過若然下次經過, 或會一試宇治金時和牛奶冰
石榴冰
2010-09-19
石榴冰
2010-09-21 43 瀏覽
同表妹去左糖百府食野~去果時岩無乜人唔洗排隊~!試左兩個味既雪花冰~!好想再試下其他呀~!宇治金時(綠茶冰)~本身就係好想試呢個味了!i feel 真係既好味呀~!綠茶味幾濃又唔feel苦~!個雪花冰個口感好正呀~!冰and雪糕之間既質地~!入口即溶~好清良又唔太甜~!加上佢既配料紅豆之類既野~!食落唔會feel好凍同係好寡~!不過都好快溶下~!要快食~!牛奶秋香(牛奶冰)~好重牛奶味呀!(我唔係太好牛奶的...應該係話唔太食得....)!不過都好幾好味呀!重奶味不過又唔太甜~!i feel like 牛奶既人仕必食呀~!
同係好寡~!不過都好快溶下~!要快食~!

宇治金時
牛奶秋香
2010-09-21
宇治金時
2010-09-15 3 瀏覽
夜晚同男朋友&一個fd去食糖水一心都係諗住去糖百府11點幾去等左陣位朱朱冰:不嬲都係我至愛<3.再+埋自己choose個d野,冇得彈食左小小個fd個mango冰,又係超好食,下次order先xd
夜晚同男朋友&一個fd去食糖水
一心都係諗住去糖百府
11點幾去等左陣位

2010-09-11
10 分鐘 (堂食)
$37 (宵夜)
2010-08-26 4 瀏覽
夜課結束後,因要與友人商量其後旅行的行程,順便來試試在上課地點附近的甜品--近期人氣極旺的糖百府。地方較隱蔽,所在的街頭頗黑,也沒有大招牌懸吊著,差點走過了也不知道。接近十時來到,仍然不乏等候的人,要等了一會才有二人位。堂食桌椅頗擠逼,雖然二人坐一張桌有四個位子,但也不能隨便動身。其實一進來就聽到旁邊的食客說有蟑螂,還在看餐牌時突然另一旁桌的人都跳起來,男侍應迅速行動,可就是拍不到蟑螂。不一會兒旁桌又在叫,原來就次蟑螂是來了我桌,我們走也走不及,男侍應仍很好禮貌的麻煩我們先讓開,便一手用餐牌KO了那該死的蟑螂。還好侍應還記得拿餐牌去清潔一下,其他侍應也跟我們道歉,臨場應變還不錯。綠茶冰看到能自選,我們都自己畫紙叫了兩款雪花冰,我的是綠茶雪花冰+綠茶漿+粟米片。雪花冰一片片很分明,沒有溶掉太多,看得見是新鮮做的。綠茶冰的味道很清,有淡淡的茶香味,所用的綠茶粉質量不錯。綠茶漿比雪花冰更有綠茶味,還加多了一些甜,為雪花冰調味得宜。粟米片的硬脆令綿綿的雪花冰添了更為豐富的口感,整個配搭是很不錯的。香蕉冰友人的則是香蕉冰+朱古力漿+花生碎。香蕉冰的味道果然很香蕉,竟比綠茶的味道還要濃郁,甜度也更

香蕉冰
友人的則是香蕉冰+朱古力漿+花生碎。香蕉冰的味道果然很香蕉
,竟比綠茶的味道還要濃郁,甜度也更甚,吃了香蕉冰再吃綠茶冰便吃不到綠茶的淡香了。還好香蕉冰沒有那種強烈人工藥水味,至少吃下去也覺得是用新鮮材料做的,比較甜也就過意得去了。香蕉跟朱古力是絕配,合起來更為濃郁,這是不用置疑的。花生碎略嫌大碎,不過這是個人喜好,如果有粗粒花生醬中花生碎的大小會更有咬口和更香。整體還不錯,不過相比之下我跟友人還是更喜歡綠茶冰。

雖然在這個環境下消費也不算便宜,但店中的雪花冰果真份量不少,即使沒有吃晚餐只吃這個當宵夜也就很容易飽。不足的就是衛生吧,就算真的像店員說蟑螂會自己走進店裡(我是有理由相信的,外街的衛生真的不好),但希望也有盡力去保持衛生吧,賣吃的衛生很重要,尤其是冷冷的冰。
2010-08-10
5 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2010-08-23 4 瀏覽
其實今次係我第二次呢度糖百府度食雪花冰,今次由於天氣真係好熱,所以特別同朋友(6個人加理我)一齊去食,叫左3隻唔同味道既雪花冰同理加左唔同既配料,6個人$99。朱古力味:個人覺得朱古力味幾濃,當食得多個時候有D苦澀,總括呢講比較適合平時有食開黑朱古力OR仲意食苦味朱古力<廢話>綠茶味:第2次食,都係個句>>食得多都係有苦澀既味道番石榴味係第一次食,同時係覺得最好味!!因為佢隻味真係好真,而且好香番石榴味!!有D想希望佢IMPROVE既地方就係呢...唔好搞到D雪花冰咁多水,其實佢比我地個時,已經有一灘已溶左既雪花冰既水係度最重要係洛錯單,紅豆變朱古力脆脆??如果無請講聲!!

綠茶味:第2次食,都係個句>>食得多都係有苦澀既味道

最重要係洛錯單
,紅豆變朱古力脆脆??如果無請講聲!!
朱古力味既雪花冰
綠茶味
番石榴味
10 分鐘 (堂食)
朱古力味既雪花冰
番石榴味
2010-08-05 2 瀏覽
之前成日黎食不過知道加左價 所以好耐無去見今日天口咁熱 心血來潮走去食 3點幾去到 已經無人潮 得2張台有客點知一食返就把鬼火叫左一個綠茶 朱古力醬 樹皮 棉花糖 乳酸魔豆嘩 縮晒水 細2倍 棉花糖又唔記得落無乜客都落漏單 - - 服務就不嬲都無 所以都無expect d咩 不過呢個女仔真係黑口黑面 見到都想快閃放心唔會再黎

之前成日黎食

不過呢個女仔真係黑口黑面 見到都想快閃

放心
唔會再黎
2010-08-05
$32 (其他)
2010-08-04 10 瀏覽
今日悶悶地,上左or見到呢間得左獎,就走去試下啦!!今日叫左:芒果牛奶冰味道可以,第一啖有好香既牛奶味,但慢慢食落去就略顯平凡,但加埋d草莓醬都幾好味,酸酸甜甜!糖不甩(配唐寅粉)呢個就真係差,因為佢地唔記得左糖不甩應該係甜架!!!無錯,d唐寅粉真係幾香既,但係食落唔甜既,就點香都係假,就好似食緊一團唔甜唔淡既糯米團咁,一個字"差"芒果西米露因為係我個朋友食既,所以我唔係咁清楚,但係佢就話d芒果酸酸地,d糖水唔係好夠甜喎!!!整體上環境都幾乾淨,幾好坐,但d糖水就麻麻地,覺得有d名過於實,但都會有下次既,希望佢地下次做好d啦!!!
芒果牛奶冰

糖不甩(配唐寅粉)

芒果西米露

正!牛奶芒果冰
差!糖不甩
2010-08-04
$40 (其他)
正!牛奶芒果冰
2010-07-28 9 瀏覽
上次食糖百府已經是去年的事(在佐敦店), 今次因之前的晚餐不是吃得很多, 加上在附近, 所以決定到總店再吃.可能因為時間尚早和下雨的關係, 所以不是太多人, 更不用等位, 實在太好了原本想食芒果或者芝麻味, 但因為始終念念不忘它的石榴味雪花冰, 所以最後都是點回了石榴味, 當然味道還是一如以往好味喇 下次會試其他味道了!

下次會試其他味道了!

2010-07-27
  • 石榴味雪花冰
2010-07-27 12 瀏覽
炎炎夏日最好食消暑解熱既野,是冰也^^ 食冰只去呢間,因試過好幾間質素吾掂,呢間係較好既,今次叫左榴槤冰底再配焦糖醬,榴槤味淡淡地吾太濃都烈都ok 但價錢就吾值$40 lor,另外,好立克味都可一試!
另外,好立克味都可一試!
2010-07-27
  • 好立克冰