2022-11-10 142 瀏覽
聽紅豆呢個名聽得耐,一直未有機會試今次終於嚟咗買🥳🥳本身淨係諗住買布丁包點知姐姐瘋狂推介越買越多,一次過試晒佢哋嘅名物😂😂首先講吓布丁包我返到屋企重新焗左佢,表面有出水 但唔太影響口感食落係外脆內軟 而且都幾有蛋味然後就到泡芙,超級流心爆曬餡但味道上我就覺得比較淡最後最後要講個牛角包!我就分別買咗鹹同埋甜,鹹嘅餡係漢堡扒同埋香腸牛角包非常鬆脆而甜嘅就係吉士餡料超級好食 好有驚喜!完全大推!一定會再去買嚟食
聽紅豆呢個名聽得耐,一直未有機會試
今次終於嚟咗買🥳🥳
本身淨係諗住買布丁包
點知姐姐瘋狂推介
越買越多,一次過試晒佢哋嘅名物😂😂
首先講吓布丁包
我返到屋企重新焗左佢,
表面有出水 但唔太影響口感
食落係外脆內軟 而且都幾有蛋味

然後就到泡芙,超級流心爆曬餡
但味道上我就覺得比較淡

最後最後要講個牛角包!
我就分別買咗鹹同埋甜,
鹹嘅餡係漢堡扒同埋香腸
牛角包非常鬆脆
而甜嘅就係吉士餡料
超級好食 好有驚喜!
完全大推!一定會再去買嚟食
1K
2022-11-06 166 瀏覽
今日經過旺角中心見到對面, 開咗「紅豆烘焙」 喺西洋菜街已經第三間分店啦!,門口擺放咗好多款蛋糕真係好靚好吸引,而且價錢非常合理。經過就要嚟買返個布甸包,今次發現佢又有新口味,呢個「芒果楊枝甘露布甸包」$15蚊, 芒果味濃郁,楊枝甘露很甜香,布甸包很軟熟, 芒果及布甸包迷必買。在店內我發現好多人買「芒之戀」$16蚊,我都跟住買一個番屋企, 其實係芒果泡芙, 泡芙質地鬆軟, 忌廉勁滑溜, 芒果新鮮, 值得一試。另外「 芒果糯米糍」$14蚊一盒兩個, 糯米糍外層煙韌, 裏面非常軟熟, 芒果味香濃,很不錯, cp值高。

• 芒之戀
  • 芒果楊枝甘露布甸包
2022-11-03 821 瀏覽
我知道他們的法式布丁麵包是最有名的,剛開始成為熱話的時候,更是長期排長龍等出爐!現今開了分店,分散點人流就更易讓大家買得到,我也終於能買了。除了布丁包,他們還有基本的麵包、蛋糕、曲奇甚至立體造型蛋糕等等。沒想到布丁包除了原味,甚至有法式芒果楊枝甘露味及朱古力榴槤味?不過我比較喜歡藍莓,就買一個來試吧。藍莓布丁包 $15布丁包的麵包外殼是農夫包,沒有法包般硬,皮煙靭包鬆軟有驚喜。布丁則充滿蛋香,非常嫩滑,加上藍莓果醬微酸的味道原來好夾。15元好抵買,下次可多買幾個口味試試。接近萬聖節,店內裝飾甚至西餅topping也貼合萬聖節主題,裝飾了可愛小怪獸又便宜的切餅當然要買啦!就算是原個蛋糕也只需138元,經濟又實惠。特濃朱古力切餅 $18有著灑上金粉的濃厚黑朱古力醬薄外層,看起來很高級。底下是朱古力忌廉及海綿蛋糕各三層相間,還有朱古力粒,全個蛋糕都是朱古力,濃郁得來又不會太甜,正。Oreo芝士切餅 $18鬆軟的海綿蛋糕上是一大層打入oreo餅乾碎的忌廉芝士,口感濃稠、滑溜中帶香脆,味道十足。喜歡oreo又喜歡芝士的可一次過滿足兩個願望。他們更有多款立體造型蛋糕、扑扑球蛋糕可以訂造,實物都好精

藍莓布丁包 $15
藍莓布丁包

特濃朱古力切餅 $18

Oreo芝士切餅 $18
Oreo芝士切餅

他們更有多款立體造型蛋糕、扑扑球蛋糕可以訂造,實物都好精美又適合打卡,下次買生日蛋糕有著落啦!
藍莓布丁包
Oreo芝士切餅
去旺角逛街 竟然看到「紅豆烘焙」 我一直去佐敦店現在在旺角方便很多 而麵包最大特別是店外永遠有長龍都是購買大熱布丁包 有別於另一家麵包店 布丁包口味眾多原味布丁包、楊枝甘露布丁包、藍莓布丁包、朱古力布丁包等口味甜品亦有很多款式 木康布丁、馬卡龍、奶凍、焦糖燉蛋、雪果子等而麵包新鮮即出爐 款式花多眼亂 腸仔包、菠蘿包、雞尾包 經典有款不可少新派麵包也有很多所以買3款甜品回家值得一提立體蛋糕亦是招牌作之一 買少見少的獨立麵包店 真是要支持一下~原味 布丁包每天2點後出爐😆麵包口感硬身 麵包脆脆的布甸很香蛋味 甜而不膩👍~木糠布甸入口不會過甜 cream細膩 加上外層鋪上餅碎🙌🙌還有其他口味可以選擇~芒果鮮奶油脆皮泡芙外表已經爆漿 泡芙非常脆口 加上芒果口感更是豐富有層次鮮奶油不甜不膩 一口咬下會爆漿沾滿滿😙
去旺角逛街 竟然看到「紅豆烘焙」 我一直去佐敦店
現在在旺角方便很多 而麵包最大特別是店外永遠有長龍
都是購買大熱布丁包 有別於另一家麵包店 布丁包口味眾多
原味布丁包、楊枝甘露布丁包、藍莓布丁包、朱古力布丁包等口味
新派麵包也有很多

外表已經爆漿 泡芙非常脆口 加上芒果
口感更是豐富有層次
鮮奶油不甜不膩 一口咬下會爆漿沾滿滿😙
2022-10-26 156 瀏覽
紅豆烘焙之前都幫趁過幾次,之前都係買麵包,貪佢麵包款式多選擇,今次經過旺角西洋菜街新分店,先有留意佢原本甜品西餅都一樣好多款,而且賣相都餅仔唔似一般街坊餅店嘅貨色,所以就買黎試下。而家大熱嘅麵包布丁都幾款個口味。甜品杯有好多口味,木康布丁、Tiramisu、奶凍、焦糖燉蛋、雪果子......等等。切餅賣相好吸引,拍得住連鎖餅店,但價錢就平好多。麵包簡直花多眼亂,除左經典嘅腸仔包、菠蘿包、雞尾包之外,仲有好多新派麵包。揀左三款試下,全部都未食過。法式麵包布丁($15) - 布丁麵包買嗰時仲係暖嘅,不過如果唔係即場食,我會之後烘返熱佢。雖然用羹畢時會覺得有少少實,但入口其實OK,唔會覺得實的的,蛋味都幾香,再夾埋脆脆地嘅麵包都唔錯。提拉米蘇($20) - Tiramisu朱古力味都OK,咖啡味唔會過重,Cream比蛋糕多,食落好滑。特濃朱古力切餅($18) - 朱古力切餅好濃朱味,但又唔會太乾,朱迷一定收貨。

而家大熱嘅麵包布丁都幾款個口味。
切餅賣相好吸引,拍得住連鎖餅店,但價錢就平好多。
揀左三款試下,全部都未食過。
2022-10-25 81 瀏覽
行經旺中發現對面新開左間紅豆烘焙之前食過佢哋嘅布甸包唔錯今次見到有新口味 貪新鮮梗係要試🙈—————————————————————本身想試朱古力榴槤不過最後揀左楊枝甘露貪佢唔會咁大陣味🤣估唔到都幾好食喎帶啲乳酸嘅酸мay мay食落唔會太heavy太膩之後望到個甜品櫃入面好多蛋糕忍唔住又買咗件栗子蛋糕同тιraмιѕυ栗子蓉幼滑香甜係中島最喜愛嘅味道❤️тιraмιѕυ同樣有驚喜淡淡咖啡香配上濃郁滑溜嘅芝士所以話有心嘅小店都可以做到高水準架—————————————————————➸ 楊枝甘露布甸包 $15➸ 栗子蛋糕 $18➸ тιraмιѕυ $20
行經旺中發現對面新開左間紅豆烘焙

➸ 栗子蛋糕 $18
➸ тιraмιѕυ $20
2022-10-24
2022-10-21 71 瀏覽
💕紅豆烘焙紅豆烘焙最近開咗新分店,位置更加就腳,麵包價錢依舊十分親民小小一間店有齊麵包布甸、蛋糕、切餅🍰特式麵包同甜品,曲奇餅🍪亦好吸引😍🔸朱古力榴連布甸包以焗爐稍稍加熱,法包外脆內軟,聞落勁香榴連味恰到好處唔會過濃,原諒我唔小心倒瀉晒啲朱古力醬🥹但榴連加上蛋香,味道都已經好豐富🔸馬卡龍有6種味道,分別係朱古力、檸檬、咖啡、士多啤梨、抺茶同杏仁味,甜度剛好,啱晒同朋友開心些牙🤗🔸鮮芒果蛋塔芒果控必試🥰大大粒芒果肉配上蛋香十足嘅蛋撻,加上忌廉口感更香滑
💕紅豆烘焙

紅豆烘焙最近開咗新分店,位置更加就腳,麵包價錢依舊十分親民

🔸朱古力榴連布甸包
以焗爐稍稍加熱,法包外脆內軟,聞落勁香

🔸馬卡龍
有6種味道,分別係朱古力、檸檬、咖啡、
士多啤梨、抺茶同杏仁味,甜度剛好,啱晒同朋友開心些牙🤗

🔸鮮芒果蛋塔
2022-10-17 89 瀏覽
這是位於旺角的麵包店,鄰近地鐵站,還算方便快捷,這次光顧的原因,全因為這裏的法式布丁包,過去在別定是大排長龍的,沒想到這天在這裏也可以買到,而有無需久等。藍莓塔,採用大量新鮮藍莓吃起來,已覺得充滿了水果的味道,但令我驚喜的更是忌廉不太甜,口感也不錯,軟滑和milky的口感,配搭香脆可口的塔底,入口更有層次。朱古力香蕉卷,有點像香蕉蛋糕,但吃起來,更具層次,味道更豐富,全因為內裏增添了香濃的巧克力。最後的當然就是布丁包,新鮮熱辣,香脆的外皮,鬆軟的麵包配搭,內裏帶點溫度的布丁,最意想不到的還是口味的配搭,極具香港特色的楊枝甘露風味,絕對有可能成為一個香港的新特色美食。
外賣自取
紅豆烘焙係旺角又開咗新分店啦🥳!佢最出名就係多款特色口味嘅布甸麵包🍮!岩岩又出左楊枝甘露味tim,重點係唔使排隊:-1️⃣「法式布丁麵包🍮($15)」布甸食落味道天然,冇好重嘅雲呢拿味,烘熱後布甸呈超強流心效果,香滑creamy,法包脆卜卜,不錯🤣!~Pudding bun: the pudding is very creamy, filled inside the crunchy French-style bun.👍🏻-2️⃣「芒果布甸🥭($18)」好似有麵包舖將芒果布甸做到咁精緻😳,食落好有層次,面頭有層啫喱,中間仲有芒果粒~Mango pudding 👍🏻-3️⃣「黑森林切餅🍰($18)」蛋糕鬆軟濕潤,忌廉輕盈,不過佢果醬多左少少同埋有d酸~Black forest chocolate cake
1️⃣「法式布丁麵包🍮($15)」
2️⃣「芒果布甸🥭($18)」
3️⃣「黑森林切餅🍰($18)」
法式布丁麵包
法式布丁麵包
2022-10-15 490 瀏覽
今日放工去左搭小巴返屋企,經過呢間麵包舖大排長龍,門口塞左好多人買布甸包,忍唔住停低腳都買黎試下🤭麵包價格唔貴,但係高質,可以再encore我買左一件布丁包、一件黑森林蛋糕🍰、再加Oreo木糠布甸☺️三款唔同滋味🤭法式芒果楊枝甘露布甸包 $15呢個係佢地既招牌包☺️每日2點後出爐😆法式麵包🥯口感硬身,中間芒果楊枝甘露布甸,香甜creamy,兩者混合層次感豐富👍黑森林切餅 $18經典黑森林,朱古力味香濃👍蛋糕鬆軟,中間夾雜啫喱,好味😋兩三啖就食完Oero木糠布甸 $18入口唔會好甜,比較低糖☺️☺️而且佢地既cream香滑細膩,加上外層鋪滿Oero碎,好好食😋推介俾大家🙌🙌 店內仲有超級多其他款式揀仲有曲奇餅🍪 好童趣嘅蛋糕麵包選擇都好多#紅豆烘焙 #高質麵包 #用心經營 #用心製作 #經濟實惠 #麵包推介 #法式布甸包 #楊枝甘露布甸包 #木糠布甸 #Oreo #旺角麵包舖 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #foodiesinternationalchat #yumm

法式芒果楊枝甘露布甸包 $15

黑森林切餅 $18

Oero木糠布甸 $18
店內仲有超級多其他款式揀

仲有曲奇餅🍪
好童趣嘅蛋糕
麵包選擇都好多
#紅豆烘焙 #高質麵包 #用心經營 #用心製作 #經濟實惠 #麵包推介 #法式布甸包 #楊枝甘露布甸包 #木糠布甸 #Oreo #旺角麵包舖 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #foodiesinternationalchat #yummy
2022-10-13
  • 楊枝甘露布甸包
  • Oreo木糠布甸
2022-10-14 72 瀏覽
紅豆烘焙開多咗分店,勁方便行旺中就可以過對面食甜品🥰🐷法式芒果楊枝甘露布甸包 $15面頭有少少果肉,拎上手暖暖地,個包包仲係脆嘅咬落有聲🤣布甸偏向流質,所以滑lulu好容易滑咗落喉嚨😚芒果味好重,但唔假唔死甜👍🐷Oreo木糠布丁 $18好多嘅Oreo碎,每一啖都食到Oreo味🍪忌廉口感軟滑唔會偏甜!🐷咖啡芝士蛋糕 $18咖啡味唔重有淡淡的咖啡味☕️咖啡嘅苦澀味同芝士蛋糕做咗個平衡,唔會苦都唔會太甜🤭底層有朱古力海綿蛋糕,個蛋糕好濕潤鬆軟,想再試其他海綿蛋糕😚環境 🐖🐖🐖🐖 4/5 食物質素🐖🐖🐖🐖 4/5店員態度🐖🐖🐖🐖 4/5✨人均消費 ~$20🏠紅豆烘焙 📍旺角西洋菜南街146號地舖
紅豆烘焙開多咗分店,勁方便行旺中就可以過對面食甜品🥰

🐷法式芒果楊枝甘露布甸包 $15

✨人均消費 ~$20

🏠紅豆烘焙
📍旺角西洋菜南街146號地舖
2022-10-11 76 瀏覽
一直都未試過紅豆烘焙布甸包,見就黎2點有新出爐,所以就落定單先,鋪頭都幾試正,正常麵包好似腸仔飽、菠蘿包同埋牛角酥都放滿左邊牆✔️都係幾蚊到十幾蚊不等,唔少街坊都黎買收銀左邊記有個餅櫃放住唔少甜品,好似毛巾卷、芒果布甸同木糠布甸咁🧁右邊就係放住西餅,例如藍莓芝士蛋糕、栗子西餅同果撻,對住街仲有個唐餅加曲奇櫃,真係算做大包圍,善用哂佢地焗爐去生產🔥特色產品啱啱2點幾就陸續出爐法式芒果楊枝甘露布甸包 | $15 同場仲有原味同朱古力榴槤,一律都係$15個,價錢都幾平,不過平時食開楊枝甘露係凍,但今次就係暖暖地,感覺好特別🤣下次會想試下雪凍黎食,包身好似法包咁脆,食到底有點煙韌藍莓芝士切餅 | $18呢到西餅都係唔洗$20就有,賣相唔錯🥰頂層藍莓醬唔會好甜,可中和芝士濃膩芒果毛巾卷 | $24 包裝都幾靚,一切開就見到一件鬆軟海綿蛋糕做中心固定😋旁邊滿滿忌廉,雖然芒果唔算多,但性價比很高,作為下午茶好飽肚

法式芒果楊枝甘露布甸包 | $15

藍莓芝士切餅 | $18

芒果毛巾卷 | $24
2022-10-09
5 分鐘 (外賣自取)
2022-10-11 75 瀏覽
今日行完旺中出黎見到對面有紅豆烘焙👀仲以為自己出錯地方,但睇真d原來係新分店,紅豆烘焙都算係法式布甸包既先鋒之一🦵今年名氣仲愈來愈響唔怪得開新分店🌰朱古力榴槤布甸包 | $15 根據過往經驗拎返屋企雪凍食就最好味❄️雪完之後上面果層朱古力凝結咗,食落少少起沙,口感幾似曲奇碎,入面混咗榴槤漿既布甸超級香🤩趁住榴槤尾水食下都幾正,包身就偏脆小小煙韌🍰Oreo芝士切餅 | $16 樸實無華既一款西餅,將oreo打碎加入忌廉形成曲奇cream再涂上海綿蛋糕上🍪小心思係插咗塊真oreo係度,咬落多咗層次感,卜卜脆🥭芒果毛巾卷 | $24 少見既飽餅店產品,芒果味既pancake皮包住忌廉,入面仲有真材實料芒果蓉☺️

🌰朱古力榴槤布甸包 | $15

🍰Oreo芝士切餅 | $16

🥭芒果毛巾卷 | $24
2022-10-09
10 分鐘 (外賣自取)
2022-10-10 54 瀏覽
是我太out了😅到今時今日先買呢個麵包布丁🍮不過我買到朱古力榴槤味第一次就打大佬🧍🏻‍♂️初初以為係朱古力布丁點知原來係朱古力醬下面係榴槤同埋布丁鍾意食甜嘅人士一定好鍾意❤️幸好返公司食有個焗爐可以烘返脆個法包個效果非常之好另外重買咗蛋黃酥呢啲咁邪惡嘅唐餅係我最愛而且仲搵到有兒時感覺嘅西餅係呀,係西餅呀而家好少人咁叫了要咗栗子蛋糕🍰可惜我管理不善返到屋企就整扁咗不過味道就冇變有層次多栗子而且唔會好甜

是我太out了😅

返到屋企就整扁咗
不過味道就冇變
有層次多栗子而且唔會好甜
2022-10-10 44 瀏覽
這天在這間港式麵包店選了一些糕點品嚐。我剛好遇上新鮮出爐的布丁麵包,所以理所當然要品嚐一下。我一踏出麵包店便急不及待要品嚐這個點心,熱騰騰的布丁麵包外皮帶點香脆,裡頭的布丁非常細嫩。也許是因為它是剛出爐的,我覺得它特別優秀!這是藍莓蛋撻塔。藍莓份量很多,而且粒粒飽滿!蛋撻外皮不厚重,蛋漿份量十足,是使人很滿足的甜品!我還品嚐了老婆餅。我向來都喜歡老婆餅,我覺得稍稍加熱後的老婆餅是絕對美味的,甜絲絲軟綿綿的內餡,真是一種難忘的美味!這裡包裝比較簡單,帶點心回家的沿途要分外小心!
這天在這間港式麵包店選了一些糕點品嚐。
這裡包裝比較簡單,帶點心回家的沿途要分外小心!