2016-10-10 2011 瀏覽
因為睇完安德尊節目介紹呢間素食,就唸住同家人去試吓佢嘅中午自助餐啦。去到間餐廳格局到幾好,坐位都幾多。自助餐$73/1位。我見全場坐滿晒,呢間食店都應該唔錯。怎知……食物選擇少……特色嘅食物係零。基本係……炒麵、炒飯、炒粉、沙律菜、清煮南瓜、炸薯塊、鼓汁蒸豆腐、鼓汁蒸節瓜……而因為人太多,食物清得好快,但同時間亦補得好慢。可能因為價錢平……真係唔能夠要求太多。去完一次就夠了,真係唔需要再嚟多次。

去到間餐廳格局到幾好,坐位都幾多。自助餐$73/1位。
我見全場坐滿晒,呢間食店都應該唔錯。
怎知……食物選擇少……特色嘅食物係零。
而因為人太多,食物清得好快,但同時間亦補得好慢。
可能因為價錢平……真係唔能夠要求太多。
去完一次就夠了,真係唔需要再嚟多次。

2016-10-09 1577 瀏覽
奶油包係大約一年前公司裝修時幫襯過『素食。份子』今次係『素食。份子』將Lunch改為Buffet後第一次去去到門口發現大排長龍訂左位都要等左30分鐘安排有少少唔對路係門口等位既時候見到拎野食既位置唔多但睇落都好似有30款咁而且有飲品選擇入到去之後坐既位置係個水種菜櫃旁邊成個櫃都種滿菜感覺『素食。份子』係會用番自己種既菜好有環保既意識行出去拎食物呢....有少少失望因為食物選擇冇想像中咁多但分左中同西菜既櫃台想食中菜既可以去近門口既枱西菜既就行入D老實說奶油包覺得『素食。份子』改番之前既形式會更好因為Buffet既野食好快冇晒而且refill得好慢款式又唔夠多不過有幾樣野食係抵讚既首先係薯仔沙律唔會有一大PAT既沙律醬薯仔唔會太硬之後係炸春卷同炸咖哩角皮好脆又唔太油再嚟係個中湯...好夠味而且仲有湯料可以食係咸左DD仲有就係佢既炒粉面唔會太咸之餘仲好乾身最後係佢既PIZZA2款PIZZA都好食...素食PIZZA都做到咁香口抵讚...
奶油包係大約一年前公司裝修時幫襯過『素食。份子』

今次係『素食。份子』將Lunch改為Buffet後第一次去

去到門口發現大排長龍

訂左位都要等左30分鐘

安排有少少唔對路

係門口等位既時候見到拎野食既位置唔多

但睇落都好似有30款咁

而且有飲品選擇

入到去之後坐既位置係個水種菜櫃旁邊

成個櫃都種滿菜
感覺『素食。份子』係會用番自己種既菜

好有環保既意識

行出去拎食物呢....

有少少失望

因為食物選擇冇想像中咁多
但分左中同西菜既櫃台

想食中菜既可以去近門口既枱

西菜既就行入D

老實說奶油包覺得『素食。份子』改番之前既形式會更好

因為Buffet既野食好快冇晒

唔會有一大PAT既沙律醬

薯仔唔會太硬

之後係炸春卷同炸咖哩角

皮好脆又唔太油

再嚟係個中湯...

好夠味而且仲有湯料可以食

係咸左DD

仲有就係佢既炒粉面

唔會太咸之餘仲好乾身

最後係佢既PIZZA

2款PIZZA都好食...

素食PIZZA都做到咁香口

抵讚...
題外話/補充資料: BOOK左位都要等30分鐘...安排有D差!
2016-10-07
30 分鐘 (堂食)
2016-10-02 1780 瀏覽
這幾天腸胃不太舒服,呢排食得太多肉類,想去清下腸胃,上網見到北角堡壘街有素食自助餐,價錢便宜,便即管去試下。入到去要先付款才找位坐下。南瓜湯加了些藜麥,健康選擇,味道略淡有些熱食沙律菜一般,但春卷和咖喱角就熱辣辣的,都ok食了一件pizza和一些齋菜,味道一般因為腸胃不太好,只吃了兩三碟巳再吃不下了。這個價錢不用加一,也算是抵食的

南瓜湯加了些藜麥,健康選擇,味道略淡
有些熱食
沙律菜一般,但春卷和咖喱角就熱辣辣的,都ok
食了一件pizza和一些齋菜,味道一般
Bad
2016-09-24 2107 瀏覽
作為一間以素食作為主打既餐廳 蔬菜並唔新鮮 露筍青椒沙律都無苦既 意粉同意大利飯硬到好似無煮 如果要硬推只可以話pizza勉強pass.純粹因該個sauce!!!!! 嗌左個豆腐羹 真係非常經典 呢間野真係可一不可再 見到咁多good comment先黎食 真係失望至極!如果食物可以比零分 我好很想彈番比老闆零分重作!
2016-09-24
2016-09-13 2813 瀏覽
一入門口,無人招乎,只見店員聊天。要我哋揮手叫店員招呼客人。其後,點野食,又要高呼"唔該"才能下單。眼見當時店員只在聊天。服務很差。食物到尚算好食。服務奇差。不會再光顧。
。不會再光顧。
2016-09-13
15 分鐘 (堂食)
2016-09-07 2767 瀏覽
一行7人, 星期六12點45去到先知道FULL 晒, 職員比咗籌我地,話要等1個鐘, 我地唔知去邊, 見1點3有好多空位, 入去問吓, 原來可以入位喇.先分批出去拎野食, 好多碟都係空, 意粉就有好多, 其他碟都係得好少, 其實佢係每批供應少量, 拎完就冇, 職員話會不斷REFILL, 所以我地就每隔5分鐘就出去睇(因為坐得好入, 行好遠架)今次食左燒茄子, 春卷, 咖啡角, 炒飯, 炸薯角, 炒年藕,有幾件PIZZA , 因為淨係可以坐個半鐘, 食得好急, 都有幾款飲品總括黎講以每人69蚊不加一, 又可以食到真正蔬菜, 算係平價, 但食物質素參次, 職員態度OK

因為淨係可以坐個半鐘, 食得好急, 都有幾款飲品

2016-08-27
60 分鐘 (堂食)
2016-08-18 3430 瀏覽
今日十下十下,買了票才知自助午餐仍有半小時就完結但友人仍有排先到店員好好咁畀我拎定一大堆嘢食先又等埋我朋友到,安頓好,拎多2轉先收枱超好講返食物佢哋啲節瓜入味唔肥湯又清新印度嘢最好食綠咖哩及咖哩角一流好滿意
今日十下十下,

午餐自助餐
午餐自助餐
  • 咖哩角 及 綠咖哩
2016-08-16 2436 瀏覽
之前在這裡吃過幾次,感覺很好, 但上次去D服務人員便很差,可能中午部長不在,我和朋友共4人,座下也要即時離去.本人是素食者,幾個月前中午12點與另外3名素食的朋友前往該店,當進入該店,看到有一張大臺沒有人,要求坐下,但當時的服務員說不可以(但當時因為是早上,有很多空位),我不明白為何不可以坐在該張台。及後按服務員指示,坐在一張較小的台的位置,但當時的服務員態度相當不滿,及相當沒有禮貌,放下清水與餐牌便離去。在坐下不到10秒鐘,便決定離去。

2016-05-11
早餐
2016-07-25 2051 瀏覽
I'd been here a couple of times and really liked the atmosphere, but always had small issues with their service and cleanliness. The second to last time I went, the desert I had (cheesecake) tasted like mold, and I even saw mold on my friend's, yet they insisted it was fresh. Final straw was when I brought a vegetarian friend, the water cups were dirty, having changed the water cups, they were still dirty, and after waiting too long for my entree, I found the plate and service ware were both dirty. To make matters worse, the workers were extremely slow to react, feigned ignorance, and threw in some haughtiness for good measure. A real shame for an otherwise lovely place.
2016-07-16 1964 瀏覽
在北角四出尋找美食小店,是日經過餐廳門口,擺放左午餐餐牌,見到午餐有多款選擇,並且價錢便宜,望入去餐廳,環境舒服,裝修重好新添!我叫左意式肉醬燴天使麵。原本套餐有前菜,但是日已經送完(先到先得),有例湯,例湯喺素湯,但是入口好香肉味、好甜,味道似老火湯,好好味。主菜賣相非常吸引,用一個娥蛋形碗盛載,麵上完全被肉醬覆蓋,麵身好爽、乾身,混和肉醬一起食,味道好突出,好味。是日食得非常滿足。如果唔太喜歡吃素既朋友,可以試下。
  • 意式肉醬天使麵
呢排都幾hit嘅Topic其中之一應該係北角嘅畫展喇! 我同飯伴放左工過去睇~睇完就梗係喺附近食喇 , 企左咁耐...嘿~一早喺公司上openrice search定有咩食,咁岩比我見到有一篇OR情報竟然真係講附近有咩好食!揀完之後一心就黎到素食.分子 InnoVeggie試下佢d fusion 素食喇 我地睇完畫展大約7:15pm, 去到InnoVeggie都仲有位,店內地方很大, 很有Cafe的Style, 讓人感覺很舒服~坐下一會就有店員提供一壺茶先看看我們的點餐 本來想吃菇包的, 不過店員說已經售罄了~最先來到的是 甜酸齋 , 呢個一黎有點失望, 因為那個齋的口感很硬, 不過飯伴覺得它夠冰凍, 而我倆都覺得它的甜酸醬汁是可口的~ 泰式串燒(6串) - 呢個係驚喜地好吃呢! 那個串燒的質感和味道也很像肉類的串燒, 而且那個沙嗲汁整得非常好味! 而且又非常不吝嗇地給很大碟的沙嗲醬! 估唔到素食串燒都可以咁惹味呢! 呢個非常推薦 牛肝菌松露意大利雲吞 - 呢個我自己就好中意食喇! 因為佢個sauce好Creamy同好有松露味, 而且雲吞入面會食到芝士味...
呢排都幾hit嘅Topic其中之一應該係北角嘅畫展喇!

我同飯伴放左工過去睇~睇完就梗係喺附近食喇
, 企左咁耐...

嘿~一早喺公司上openrice search定有咩食,

咁岩比我見到有一篇OR情報竟然真係講附近有咩好食!

坐下一會就有店員提供一壺茶
先看看我們的點餐
本來想吃菇包的, 不過店員說已經售罄了~
酸齋
最先來到的是
甜酸齋
牛肝菌松露意大利雲吞
- 呢個我自己就好中意食喇! 因為佢個sauce好Creamy同好有松露味, 而且雲吞入面會食到芝士味...基本上同你喺出面西餐廳食到嘅味道係過之而無不及呢! 另外呢個份量都幾多, 最少都應該有8隻, 岩哂我呢D中意Creamy Sauce嘅人!
招牌脆米炒飯
招牌脆米炒飯
- 最後黎到嘅炒飯, 成個飯都食到果D脆米, 而且都炒得幾平均, 唔會一啖有好多脆米/一啖完全無脆~ 食左上面D濃味食物呢個就比較清淡, 如果食左呢個先應該會覺得更好味! 不過佢有一個缺點, 就係食完D脆米會痴牙

今次食完我覺得呢間素食食店好有驚喜! 因為佢有好多款唔同嘅嚐試同唔同嘅選擇, 好似今次我地一餐飯就食左中式、西式、泰式的素食! 大家如果經過...或者好似我地咁行完畫展, 都可以黎試下呢!
2016-06-22
2016-06-20 2242 瀏覽
這餐廳位於北角,我們看完畫展,便來到這間餐廳。剛坐下,店員便給了我一小壺茶,可以濕一濕個口。我們點了兩個Set Lunch,套餐送飲品。凍豆漿頗香豆味,沒有加糖,比想像中更易入口。是日餐湯的材料包括藜麥、甘荀。質感很濃厚,味道也十分天然。(這像在吃一條新鮮的甘荀)這道秘製雜菜咖哩,香味十足,辣度為中。當中也嘗到了椰漿的甜味。我則點了雕草青檸牛油班蝦焗飯。飯的表面鋪了芝士,十分香口。整個醬汁也是酸酸的,很開胃。素蝦也十分入味。
這餐廳位於北角,
我們看完畫展,
便來到這間餐廳。
剛坐下,店員便給了我一小壺茶,
可以濕一濕個口。
我們點了兩個Set Lunch,套餐送飲品。
凍豆漿頗香豆味,
沒有加糖,
比想像中更易入口。
是日餐湯的材料包括藜麥、甘荀。
質感很濃厚,
味道也十分天然。
(這像在吃一條新鮮的甘荀)
這道秘製雜菜咖哩,
香味十足,
辣度為中。
當中也嘗到了椰漿的甜味。
我則點了雕草青檸牛油班蝦焗飯。
飯的表面鋪了芝士,
十分香口。
整個醬汁也是酸酸的,
很開胃。
素蝦也十分入味。
2016-06-17
2016-06-06 2041 瀏覽
本人為堡壘街之街坊,不過一向都好少幫襯呢間嘢。原因一,本人小吃素。原因二,此餐廳的服務質素令人卻步。此店開張以來服務質素一向都好壞參半,經營也大既兩年了吧,可惜仍不思改進。就算有些招牌菜也確實不錯,本來興致勃勃食餐飯,但面對店員渾噩的態度,作為客人有感被怠慢了。最近開始轉吃素,一開始還奢望成為此店的常客。但經歷了昨晚服務質素仍然不入流的水準及今天打電話去詢問menu時被大媽的惡劣態度cut線後,只好唯有繼續幫親和平及翠河。脆米炒飯很好吃,請個有經驗的manager去給員工培訓一下吧。
本人為堡壘街之街坊,不過一向都好少幫襯呢間嘢。
原因一,本人小吃素。
原因二,此餐廳的服務質素令人卻步。
2016-06-05
5 分鐘 (堂食)
2016-05-30 1804 瀏覽
堡壘街一向俾人感覺係車行同斜路,好日都唔上去。今次同friend farewell,揀左呢間新派fusion齋既小店啦!(其實可以坐幾十人,不過又冇分店,勉強可以叫小店吧...)佢地d份量一般比較細份,如果人少少,感覺唔係好抵。不過,好似我地成十幾人,可以叫多好多野,原本以為唔飽,但一齊share下又ok喎。呢碟大磨姑係當晚至愛,個名唔記得左,不過估計係用左意大利既 Portobello,個芝士味好似,勁好食,一d都唔似食緊齋。佢地d菜式唔會太模仿葷菜,吃齋就吃齋,算唔錯!

題外話/補充資料: 缺點:入面大枱位置收唔到電話signal
2016-04-16
2016-05-28 1342 瀏覽
午餐時段去光顧,環境優雅舒適與友人寫意閒坐聊天第一次叫素鮮菜沙律以千島醬汁調配,很好味,味道夾得岩岩好!!濃淡適中!!大蝦像真度十足!!還附有湯及豆漿,十分飽足
午餐時段去光顧,

環境優雅舒適

與友人寫意閒坐聊天

第一次叫素鮮菜沙律

以千島醬汁調配,很好味,

味道夾得岩岩好!!

濃淡適中!!

大蝦像真度十足!!

還附有湯及豆漿,十分飽足
大蝦沙拉
大蝦沙拉