2021-02-16 556 瀏覽
新年後第一天上班,一直吃重口味的東西,感覺吃什麼都不想吃了,然後聽朋友介紹公司附近有間健康一點的餐廳說味道不錯,可以試試,那今天就跟朋友去試了!咸蛋蒸肉餅拼雲耳紅棗蒸雞飯(46元)這是一個比較清淡的配搭,非常對我的胃口!咸蛋蒸肉餅雖然看不到有咸蛋的蹤影,但原來肉餅已經預先混合了咸蛋,所以吃起來會有陣陣的咸香,而肉餅是用了比較瘦的豬肉,吃起來不會太油膩,豬肉香挺濃的,肉餅吃起來也挺嫩滑!雲耳紅棗蒸雞的名字聽起來就很養生的感覺!雲耳吃起來爽滑,雞肉滿滿紅棗的香味,而且感覺好像有下了酒去煮,能吃出一點的酒味。雞肉也蒸得剛剛好,很嫩滑!整感感覺不錯!紅燒豬肉拼叉燒飯+滷蛋(46元+6元)這裡的紅燒豬肉非常適合有些怕紅燒肉會太肥,但又想吃紅燒肉的人試!這裡的紅燒豬肉是偏瘦的,很少肥肉,肉質煮得比較鬆化,醬香味香濃,豬肉也很入味!而加配的滷蛋也煮得很入味,蛋香十足!另外的叉燒肥瘦也很適中,蜜汁味很濃,吃起來香甜香甜的,肉質也很鬆化,不會咬不動的,而且還有醬汁給你拌飯用,非常好配飯!蓮藕排骨湯(+6元)這個湯真的超值,滿滿的湯料,非常足料!湯內有大量排骨,眉豆,花生,蓮藕!喝起來很清甜,而且能喝得出
咸蛋蒸肉餅拼雲耳紅棗蒸雞飯(46元)
咸蛋蒸肉餅拼雲耳紅棗蒸雞飯
紅燒豬肉拼叉燒飯+滷蛋(46元+6元)
紅燒豬肉拼叉燒飯+滷蛋

蓮藕排骨湯(+6元)
這個湯真的超值,滿滿的湯料,非常足料!湯內有大量排骨,眉豆,花生,蓮藕!喝起來很清甜,而且能喝得出完全沒有味精,完全是家裡的味道,非常推薦加配來試試,只是6元一碗真的性價比超高!
蓮藕排骨湯
2021-02-16
咸蛋蒸肉餅拼雲耳紅棗蒸雞飯
紅燒豬肉拼叉燒飯+滷蛋
蓮藕排骨湯
2021-02-09 98 瀏覽
#打工仔嘅午餐之選-金鐘冇乜平價嘅堂食餐廳見天氣涼涼地就特登帶定野餐𥱊去買外賣去添馬公園食🌳我同同事都好鐘意呢間平價兩餸飯餐廳標榜冇添加味精 真係又健康又美味🤩-- 兩餸飯 (叉燒、煙鴨胸+咸蛋)$46餸嘅份量一d都唔孤寒D叉燒多到鋪滿晒個飯😋而且半肥瘦啱啱好 有少少油脂又唔會太肥而鴨胸亦都好彈牙 加埋隻咸蛋就好似自製三寶飯咁🥚可能因為平日成日幫襯比人認得嘅關係老闆娘仲醒我兩舊又腍又香嘅紅燒肉🤤真係好有人情味🥰-- 兩餸飯 (咸蛋蒸肉餅、欖角蒸排骨)$46至於肉餅同排骨都好出色大大份肉餅鋪係飯面上面而排骨亦都好易食 唔會有碎骨亦都唔係骨大舊過肉🤣而且唔會好似普通茶記咁食到成口油感覺比較健康-餸菜嘅款式日日唔同只要加多$6就有例湯🥣下次都想試下!-📍美樂小食 (金鐘)金鐘夏慤道18號海富中心103-104號舖
#打工仔嘅午餐之選

感覺比較健康

餸菜嘅款式日日唔同
只要加多$6就有例湯🥣
下次都想試下!
📍美樂小食 (金鐘)
金鐘夏慤道18號海富中心103-104號舖
2019-10-23 2536 瀏覽
係金鐘返工,lunch搵個地方食飯真係唔容易,一來價錢貴,二來人好多,通常我都會去買外賣,美樂小食係我經常選擇嘅餐廳之一。餐廳門口經常出現人龍,因為餐廳打正旗號「住家菜」,不落味精,走健康路線,所以一向深受金鐘返工的OL歡迎。兩送飯收$44 , 多1個餸多$8 ,加湯就加$6 ,我覺得呢個價錢非常合理,而且餸菜每次都保持到水準,唯一美中不足的是選擇少,菜單變化不大,有時食食吓都會有啲悶。不過始終係住家菜,長期食健康啲 😝

2019-10-23
2018-04-26 3518 瀏覽
話說小弟轉左份新工係金鐘做嘢,金鐘真係美食嘅沙漠,完全附近係冇嘢食既 要行到去灣仔呀銅鑼灣先有啖好食。咁今日就去咗海富中心度搵到一間食外賣嘅兩餸飯。薯仔雞同埋紹菜粉絲 $42唔好睇佢咁細份,其實都夠七成飽。薯仔雞薯仔同雞都炆到好淋 亦都好入味。紹菜粉絲,佢個上湯亦都唔錯,菜同粉絲浸落去亦都好好味。其實佢仲有碗湯嘅就加$6咁我都覺得個湯呢都還可以不過就冇影到相。總結,味道呢雖然唔係話超級好食 不過性價比好高亦都好有屋企食飯嘅感覺!讚

薯仔雞同埋紹菜粉絲 $42
唔好睇佢咁細份,其實都夠七成飽。

2018-04-26
5 分鐘 (外賣自取)
2017-08-14 2481 瀏覽
身處劣食貴價天堂每日都以「找到貼地一點的外賣」為終極目標🌟🌟🌟今天又再漫無目的的走走走☠️遠遠看到一堆人零零散散的站著店員忙忙碌碌的拿著外賣叫喊著號碼😰好吧! 決定排隊一試💪🏻💪🏻💪🏻餐牌貼在門外共有八款飯餸可供選擇還有一款湯$42 可選兩款🤔價錢尚算公道👌🏻最後我點了梅菜肉餅跟蠔油冬菇麵根(少飯)♥️♥️♥️打開發現!!!一點也沒有少飯😱😱😱😱梅菜肉餅相當咸😅難怪沒有豉油🤣蠔油冬菇麵根相比之下正常很多只是蠔油有點太重手了😰
身處劣食貴價天堂

只是蠔油有點太重手了😰
肉餅配麵根

外賣自取
2008-12-08 3460 瀏覽
早上, 又在海富找找早餐. 暫不想食用水果店, 便行上二樓, 找另一間主力提供飯盒的小店.知道其主力是中午飯盒, 但奈何, 清早, 不打算食大大份, 點了三文治一客.即叫即做, 始終跑贏Pre Packed/ Pre Cooked, 雞蛋稍為發一發, 食落仍有蛋汁, 時間控制得不錯. 不過, 三文治用了不正宗的橫切, 但這個影響不大.中午, 再次光臨, 其標榜豬肉好, 招牌是肉餅, 要了一個馬蹄肉餅. 時間只是1點多, 我的肉餅已是最後一份, 而且份量唔夠, 啊姐好心地, 用蓮藕炆豬肉補夠餸量俾我.味道清淡, 果然是沒有味精, 少鹽之作, 食落雖然是啖啖肉, 但不覺膩, 而且店舖小小空間, 竟然設有堂食.唔, 而家有時想食清少少, 金鐘有著落.

唔, 而家有時想食清少少, 金鐘有著落.

2008-10-18 2177 瀏覽
以 "家庭式住家餸、少油、絕無味精" 作招徠的美樂小食,位置相當隱蔽,在海富中心的一角,人流較少,傳單上印有雅仕餐廳資料,應是同一集團的,今午決定一試...外賣健康午市套餐 ($29),即自選兩餸飯,選了據說是馳名的土魷馬蹄蒸肉餅及蕃茄炒蛋,不消一會,飯盒便到手了,急不及待回公司品嚐... 飯盒的賣相頗為精緻,鮮紅的蕃茄,蛋亦炒得剛好,味道吸引開胃;反而令我滿心期待的肉餅,材料雖然蠻足的,但肉質總是怪怪的,普普通通;而飯盒的溫度也能保持,感覺真的跟住家飯相似 這裡還提供$20-24 的湯麵餐,招牌泡飯等,我應會再試的! 但話說回頭,今時今日物價高漲,疑似住家飯竟要付出 $29 的代價,頓感 "在家千日好,屋企飯寧舍香" 的大道理,有時間,還是回家食飯好

午餐時間
蕃茄炒蛋真的不錯