2017-08-29 742 瀏覽
諗住食個快lunch, 入去翠河叫左個蠔仔肉碎泡飯,得幾粒有殼既蠔仔同數粒肉碎都算,個湯真係咸到呢,又多味精...😖太x果個雙比底下又足料又鮮味,價錢差不多。不過呢區泥講叫坐得舒服囉,唯一可取之處
太x果個雙比底下
2017-08-12 580 瀏覽
香港茶餐廳連鎖店有很多,大家都只關注吃午飯和晚飯,其實我個人認為吃下午茶是最佳選擇,美孚的翠河餐廳很不錯。無須排隊不在話下,長坐閒談無人催、無人趕、更無伙記敲枱,不似別的小店,而且小食非常香口,值得推介。老婆點了奶醬多,加8蚊飲凍鹹話梅檸柒,夠刁轉,香港相對比較少有。我則點了雞肶加粟米,雞肶既肥且滑,用什麼秘料醃製似的,而粟米就充滿牛油香味,一般的牛油放入爐焗會變味,但翠河的牛油粟米並沒有走味,不錯。然後,再點了炸薯條一齊share,漢堡包店的薯條吃得多,茶餐廳的比較少食,波浪紋的薯條,不但富懷舊風味,而且不覺得淋,炸得很脆。最後,臨走前再點公司三文治,帶回家慢慢享用。但要注意,帶走回家的話,可能會令麵包外面所烘的脆變淋,需自己衡量。
2017-07-29
  • 公司三文治、雞肶、薯條、粟米
開張以來 只有首兩星期的食物是正常水準, 之後是每況愈下:1.曾經在食物碟上吃出過 落單紙, 膠紙, 罩呢啲鐵線...2. 所有員工態度欠佳(只得一位服務員是正常)。 帶有口音鄉音也不緊要, 稍為遲鈍也不緊要, 但是從來態度也不會友善一些。 收銀員更加不知所謂, 我好像前世得罪她, 唔該前唔該後都黑口黑面, 好像我才是員工?3. 霸氣收銀員今天的問題就是又出現在 這位極具霸氣的收銀員 身上,等了一分鐘處理她手上同其他伙記的事都沒有催她,回頭又是黑口黑面對著你。下了的外賣收據上沒有說明 我點的鴛鴦是多奶, 好聲好氣提問她, 她竟然黑面大聲說 佢嗰張單有寫我嗰張無! 好有霸氣呀! 不用多說 拿回去打開來, 飲品照舊難飲!講真如果不是趕時間, 都不打算幫襯! 現在更不用多說,把此店列入黑名單! 此店在美孚中依然能夠生存簡直是奇蹟!
開張以來 只有首兩星期的食物是正常水準, 之後是每況愈下:

3. 霸氣收銀員
此店在美孚中依然能夠生存簡直是奇蹟!

外賣自取
2017-03-15 608 瀏覽
琴晚2個人去左呢間餐廳食晚飯,本身唸住是是但但食,點知出奇意料地好味。佢夜晚有晚市優惠set,都唔算貴,叫左椒鹽大蝦,都係五十幾六十蚊,黎到熱辣辣,個汁唔錯好正,辣辣地幾惹味,d蝦都好大隻,唔洗剝殻可以成隻食,方便又好味。之後再叫左個紅燒豆腐,個味無椒鹽大蝦咁惹味,但都唔錯,仲有幾舊花菇一齊整。晚市set有送白飯同一杯飲品,白飯都幾大碗,整體都係一個不錯既晚餐,滿足另外餐廳都唔會污糟,侍應態度好好,不過可能我地夜左d去,好多小菜都賣晒了下次一定要早d去試其他先。

下次一定要早d去試其他先。
2017-03-14
10 分鐘 (堂食)
2017-03-12 355 瀏覽
樓面管理極差,職員成日堆埋一堆唔知做咩,成班hea做,有客人都唔拾枱,叫佢地又扮睇唔到,幾乎每個呀姐態度都差,好趕客,黑口黑面,叫佢地寫野好似好辛苦,最好唔好叫,又無耐性,問餐牌上食物嘅問題,答得好敷衍,唔俾人問野甘!早餐好難食,中午,下午茶反而唔錯!建議:既然有足夠人手,不防一位同事負責送飲品,一至兩位負責送餐,一位喺最入面負責招待客人,一位喺入門口嘅位置,可以避免職員間互相推責,而每個崗位都有人招待人客,唔洗舉極手都俾人當透明!
早餐好難食,中午,下午茶反而唔錯!
2016-12-27 591 瀏覽
好味早餐@翠河和小朋友去食假日早餐~~~今次去翠河~~拿,事關翠河D位坐得舒服~~~~而且有卡位........D姐姐都OK醒目杯茶走認真好味!!!!!!!!!!!!!真心覺得:茶記的茶走才是一杯好茶走!!!!夠茶香,又夠奶味,甜度剛剛好!!!!!!!炒滑蛋呢樣野,真係睇落正食落更正!!!!!!!!又香又滑加上塊煙肉又厚又脆真係想食多幾塊仲有個脆油朱係熱架!!!!!係脆架!!!!係好食架!!!!!30蚊之內,想點呢?唔錯!!唔錯!!唔錯!!
好味早餐@翠河

和小朋友去食假日早餐~~~

今次去翠河~~

拿,事關翠河D位坐得舒服~~~~

而且有卡位........D姐姐都OK醒目

炒滑蛋呢樣野,真係睇落正

食落更正!!!!!!!!

又香又滑

加上塊煙肉又厚又脆

真係想食多幾塊

仲有個脆油朱

係熱架!!!!!係脆架!!!!係好食架!!!!!

30蚊之內,想點呢?

唔錯!!唔錯!!唔錯!!
2016-12-13
早餐
2016-08-25 816 瀏覽
趕時間先去茶產廳,可以先比左個餐你食,不過永遠唔上飲品,你追單的話,服務員態度惡劣,好像回了大陸一樣,一係突然弱聽,一係發你皮四。再問一次,就聽到服務員A怒罵茶水廳,又再番大陸一次。一句講灑,去翠河食野要好有耐性,唔趕時間。
2016-07-21 664 瀏覽
第二次黎食真係唔會有第三次!一定唔會!員工見到客人舉手扮睇唔到我都唔介意態度差但唔好扮睇唔到囉😂😂😂廚房同樓面傾計係食客旁邊大叫,好似唱山歌咁差d啖咖啡都嚇到噴出黎!Cashier 長期無人企!明知等俾錢都要傾埋先行出黎Oh sorry 我要求高左🙇🏻🙇🏻🙇🏻
第二次黎食
真係唔會有第三次!
一定唔會!
員工見到客人舉手扮睇唔到
我都唔介意態度差
但唔好扮睇唔到囉😂😂😂

廚房同樓面傾計
係食客旁邊大叫,好似唱山歌咁
差d啖咖啡都嚇到噴出黎!

Cashier 長期無人企!
明知等俾錢都要傾埋先行出黎

Oh sorry
我要求高左🙇🏻🙇🏻🙇🏻
2016-05-19 764 瀏覽
今朝早同班friend去美孚公園影相,影之前諗住食過早餐先,就黎左依間翠河,我點左火腿通粉加多土炒蛋,多土咬落脆口好食,而炒蛋我覺得都滿意,份量足又夠厚,食落滑滑o地而且蛋味夠,火腿通粉就欠左dd,因為湯底咸左d,通粉又硬左小小,口感就真係麻麻,好彩d火腿補夠返,夠多,而且味道有返火腿味,但都係過咸左,因為有咸湯底關係,整體算可以接受!
有咸湯底關係,整體算可以接受!

題外話/補充資料: (唔知咩事加唔到相,1加相成個晝面黑晒)
$31 (早餐)
2016-03-05 954 瀏覽
晌美孚區有咩多?人口多,菲傭多,就喺茶記夾快餐店多 。所以,逢星期六我同老婆都會出街食早餐,輕輕鬆鬆慢慢嘆,至於今早食邊間,揀嚟翠河,喺幾間美孚茶記值得翻兜之一。環境唔多講,因為以前食評提及過,總之鍾意佢光猛闊落,乾淨企理,樓底又高,空間感強 。照抄上次個食評,就喺早餐依然喺A-I共9款,供應時間去到12:00pm,定價為$24-$30,即喺過咗年個價錢都無變 。 早餐I $29 上次我就食早餐I,今回就輪到老婆試,其實,食吓食吓都喺一齊食,無話邊個試邊樣。個意大利蕃茄濃湯薯仔通粉依然濃郁酸香,配美式蘑菇腸及煎蛋,份量十足,實在飽肚。 蒜香牛油多士 多士用厚切,除牛油、蒜蓉,仲加咗少少香草,味道無疑夠晒香,不過,美中不足喺件多士烘得「求其」,唔夠熱又唔夠「燶」。 熱奶茶 老婆一向飲熱檸水,覺得相對健康啲,但今次竟然興起要杯熱奶茶。茶底醇香,絲滑幼細,喺穩膽之選。 早餐A $29 小弟要咗個早餐A,主食喺忌廉雞濃湯火腿通粉,就喺想睇睇點「忌廉雞濃湯 」,點知嚟到同平時嘅清雞湯無分別,初時怕喺嚟錯,再跟店員確認,眼前依碗如假包換嘅忌廉雞濃湯,雖然味道唔錯,但唔喺
晌美孚區有咩多?人口多,菲傭多,就喺茶記夾快餐店多
早餐I $29

早餐I
意大利蕃茄濃湯薯仔通粉
蒜香牛油多士

蒜香牛油多士
熱奶茶

熱奶茶
早餐A $29

小弟要咗個早餐A,主食喺忌廉雞濃湯火腿通粉,就喺想睇睇點「忌廉雞濃湯 」,點知嚟到同平時嘅清雞湯無分別,初時怕喺嚟錯,再跟店員確認,眼前依碗如假包換嘅忌廉雞濃湯,雖然味道唔錯,但唔喺預期嗰樣嘢
早餐A
忌廉雞濃湯火腿通粉
炒蛋、餐包

個炒蛋做得幾嫩滑,而餐包屬老牌茶記嘅產物,夾埋一齊變成厚蛋餐包,正呀!
炒蛋、餐包
滑蛋餐包
熱咖啡

老婆要咗杯熱奶茶,小弟就要杯熱咖啡。雖然唔喺咩泡沫、拿鐵,但杯即磨咖啡飲落又確喺唔錯,醇香平衡。
熱咖啡
食完個早餐,趁天氣回暖啲,行吓荔枝角公園,見有啲花開,又曬吓太陽,感覺不知幾舒服。
題外話/補充資料: 以環境、味道而言,雖然多士唔熱,但勉強都可以俾個笑佢,不過,因為個「忌廉雞濃湯 」有啲名不副實,所以,最終俾個OK!
$29 (早餐)
意大利蕃茄濃湯薯仔通粉
2016-01-28 421 瀏覽
返屋要去美孚轉車,但今日無食午餐,超級肚餓lo!我就係美孚入左翠河餐廳食野,入到去很多位,無乜人,我點左個常餐,有牛油多士加火腿奄列,加五香肉丁公仔麵,凍奶茶!牛油多士好淋lo..好似1早巳整定甘,又唔熱,我食左1口就無食!火腿奄列就ok d,起碼夠大件,火腿份量算夠,食落幾好食!而五香肉丁公仔麵就唔掂,d麵同牛油多士係1樣"好淋",食落成堆野甘!都唔似食麵,而五香肉丁份量太小,得果dd,整體黎講係唔多掂,要講其中1樣ok的,就只得火腿奄列可以
火腿奄列就ok d,起碼夠大件,火腿份量算夠,食落幾好食!
2016-01-20 269 瀏覽
探完朋友落左美孚, 一個人唔知食咩好, 就是但搵間茶記. 翠河我記得好多地方都有, 所以應該穩陣.好耐無食炒小菜, 所以要蝦球花枝片西蘭花$62西蘭花都幾多, 不過較濕同淋, 唔太爽口, 但新鮮既.鮮魷新鮮煙韌, 蝦球都幾爽口彈牙. 整體成碟份量都唔會太少.跟餐飯及飲品+$8, 飯夠大碗, 實夠飽. 飲品華田較淡, 好似落左好少阿華田粉.
好耐無食炒小菜, 所以要蝦球花枝片西蘭花$62
西蘭花都幾多, 不過較濕同淋, 唔太爽口, 但新鮮既.
2015-12-14 217 瀏覽
收左工時間又過左6點,本來諗住過晒下午茶時間,經過翠河見到下午茶係6點半前,即刻入去食個尾水先。叫左咸蛋蒸肉餅飯,賣相正路,一大舊肉餅中間有隻咸蛋。其實本身肉餅已經夠入味,因為預先醃好,所以無需要再加鼔油上去。肉質算滑,但肥高無乜,味道正常,用以撈飯一流。埋單收37元包飲品,抵食啦。

肉質算滑,但肥高無乜,味道正常,用以撈飯一流。
埋單收37元包飲品,抵食啦。
2015-11-25 257 瀏覽
港式茶餐廳多的是,又便宜價廉物美又保持質素的在美孚區真的不多。全日分時段做特價快餐,只不過三四十元便吃到的碟頭飯,真的抵食。食物質素相對價錢的性價比實在高,揚州炒飯夠大碟,但吃落普通,唔夠乾身,配料少,得叉燒粒同蝦仁,但都好細粒無乜趙頭,肉醬意粉就正常得多,茄醬夠味,意粉軟硬適中。最好食都係魚香茄子,鹹魚味好香,茄子好入味,不過略嫌過鹹。
2015-10-05 276 瀏覽
今日下午我們去咗美孚新邨嘅「翠河餐廳」食下午茶!我們叫咗沙嗲牛肉麵拼豬仔包、豬扒包拼瑞士鷄翼同豬柳漢堡拼煎雙蛋厚多士!沙嗲牛肉麵拼豬仔包嘅公仔麵非常爽口彈牙,沙嗲醬嘅味道調教得啱啱好,唔會太鹹,牛肉嘅肉質亦相當嫩滑!豬仔包烘得外脆內軟,加埋煉奶一齊食,真係好好味!豬扒包拼瑞士鷄翼嘅豬扒包包質好香脆鬆軟,豬扒都幾厚身同多汁!鷄翼鹵得好入味,肉質好嫩滑!豬柳漢堡拼煎雙蛋厚多士嘅豬柳肉味都幾好,煎雙蛋嘅表面好似熟晒,但原來入面係流心㗎,厚多士亦烘得幾香脆!每個下午茶餐都只係廿幾蚊,價錢唔算太貴,都幾抵食!
今日下午我們去咗美孚新邨嘅「翠河餐廳」食下午茶!
我們叫咗沙嗲牛肉麵拼豬仔包、豬扒包拼瑞士鷄翼
同豬柳漢堡拼煎雙蛋厚多士!
唔會太鹹,牛肉嘅肉質亦相當嫩滑!
豬仔包烘得外脆內軟,加埋煉奶一齊食,真係好好味!
豬扒包拼瑞士鷄翼嘅豬扒包包質好香脆鬆軟,
豬扒都幾厚身同多汁!
鷄翼鹵得好入味,肉質好嫩滑!
但原來入面係流心㗎,厚多士亦烘得幾香脆!
每個下午茶餐都只係廿幾蚊,
價錢唔算太貴,都幾抵食!
豬柳漢堡拼煎雙蛋厚多士
豬扒包拼瑞士鷄翼