2019-03-26 680 瀏覽
#翠華餐廳 (中環)中環威靈頓街15-19號地下至2樓-----🐷胡椒豬手($69)-去親翠華都係食魚蛋粉 豬軟骨米線 奶油豬 set lunch set dinner 個d 今次想試下特別野 就叫左呢個豬手 點知咁就中伏啦 首先胡椒豬手無乜胡椒味 純粹好鹹 非常鹹 鹹到單食食唔落 要配飯食 而豬手質素本身都唔靚 豬肉味好淡 最恐怖ge係 d豬毛無剃乾淨🙈🙈食落好多位都好似鬚根咁吉吉地 好驚嚇😂下次都係唔好貪得意亂試新野🤷🏻‍♀️-----👶🏻B仔整體評價:1/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:4/10個👍🏻(份量都多ge 但唔好食😂)👶🏻B仔環境評分:6/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:1/個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:0/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowcentral
#翠華餐廳 (中環)
中環威靈頓街15-19號地下至2樓
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowcentral
2019-03-25 349 瀏覽
翠華唔係每間都有出爐麵飽,中環威靈頓就係其中一間,行完ifc,都會去睇吓。出爐菠蘿红豆飽颇為出色,金黃脆香酥皮飽內有大量香甜紅荳蓉,熱辣辣香噴噴,飽身柔軟充實,甚為美味,每次要食夠兩個,倍感滿足。
2019-02-16 985 瀏覽
I was presented with a cockroach in my food, and when I complained the staff didn’t even look like they cared that much. At least didn’t force me to pay, but could of least said sorry...
2019-02-16
2019-01-09 1449 瀏覽
#翠華餐廳 中環威靈頓街15-19號地下至2樓---今朝趕住返工 路過翠華見唔使排隊 快快手買左個吞拿魚餐包($9)攞到手隔住個紙袋仲熱辣辣 令B仔滿心期待😝點知希望越大 失望就越大 熱就熱啦 但係唔好食ge野 幾熱都係唔好食ge 先講個飽 真係好油 整個飽 同個紙兜仔都充滿左油 作為早餐 真係好油膩 晨早流流就油到甘 真係有d唔開胃🤮然後d吞拿魚餡唔知點解好重胡椒粉味 似係廚房唔小心倒瀉左一堆胡椒粉落去🙈B仔本身係一個極度愛飽之人 但係都唔想食曬佢 絕對無下次......——B仔整體評價:2/10個👍🏻B仔抵食程度:4/10個👍🏻B仔環境評分:外賣B仔味道評分:1/10 個👍🏻B仔回頭機會:0/10個👍🏻 跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
#翠華餐廳

跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
外賣自取
早餐
2018-12-06 1444 瀏覽
如果大家喺蘭桂坊飲嘢飲到通宵, 你翠華食個早餐就啱啱好喇, 之前食過一個沙爹牛肉公仔麵配熱咖啡 仲有炒蛋同埋多士附上, 沙爹牛肉辣辣地配上熱咖啡好醒神, 沙嗲牛肉肉質好冧, 咬落去好鬆軟, 同時又唔會太辣,充滿沙嗲風味 有埋炒蛋同多士, 炒蛋亦都炒得非常之軟滑, 加上小小胡椒粉調味就更加好, 咁多嘢夾埋 都只不過係50蚊鬆啲, 喺中環呢個地區價錢算係咁
2018-12-05 1136 瀏覽
由於玩太晚,從東涌到香港地鐵站已經是七八點了。急著幫同行的長者找吃的,就誤打誤撞的走進了翠華。晚上八點多的翠華已不再人潮洶涌,我們可以慢慢看menu點餐。事先也沒做好功課。我還不餓,點了杯【奶茶】,他們點了【羅漢齋炒麵】、【鹿兒島豬軟骨米線】、【四寶米線】。【奶茶】甘香味濃,正符合我的口味,沒加糖也很好喝!【羅漢齋炒麵】這個就有點差,雖然上面覆蓋的菇菌類很吸引,可惜麵太油。【鹿兒島豬骨鮮蝦菠菜米線】味道濃郁,味道還不錯!可以試試看哦!【四寶米線】燙頭清淡但十分好喝,魚蛋Q滑彈牙,很好吃

【奶茶】甘香味濃,正符合我的口味,沒加糖也很好喝!

【四寶米線】燙頭清淡但十分好喝,魚蛋Q滑彈牙,很好吃
  • 四寶米線
  • 奶茶
  • 鹿儿岛猪软骨鲜虾菠菜饺米线
2018-11-03 1415 瀏覽
一向都喜歡飲翠華的蛋白杏仁露,其本每次去都會飲,但今日下午去中環呢間,竟然俾左杯唔知咩俾我,成杯野拎出黎個賣相已經令我唔開胃,杯邊勁多泡,但諗住好飲就算,點知一飲,沙糊嗎?口感完全不同,酸的,還有1塊(成杯唯一的蛋白)切成三角形的蛋白,又老又硬,發生咩事?就當我是第一次飲也不至於咁求其吧?!
2018-11-03
2018-10-03 1442 瀏覽
國慶長假期間香港的餐廳仲忙過平日,又要招呼打工仔又要款待國內遊客。八點半的中環翠華已坐無虛席。早餐循例都係蛋、包、麵加啡。翠華的啡算係幾間茶餐廳中較為出色的了,烘焙豆香味十足,亦冇苦結味 。奶油脆豬名不虛傳,皮够脆口。若有本錢,再加塊牛油上去,必定好正。五香肉丁的肉丁太干太柴,非常敗筆,下次都係點沙嗲牛肉算數。

2018-08-24 1496 瀏覽
見到呢個「皇牌馬來咖哩牛腩飯」個名咁架細,又係十大signature 之一,就試下啦。賣相好靚,非常多咖哩汁,惹味又唔太辣,撈飯一流牛腩都ok嘅,不過有少少韌,牛筋都腍,薯仔好入味,不過得兩舊。價錢就貴咗d,無野飲都要$72。
賣相好靚,非常多咖哩汁,惹味又唔太辣,撈飯一流
價錢就貴咗d,無野飲都要$72。
皇牌馬來咖哩牛腩飯
2018-08-24
皇牌馬來咖哩牛腩飯
2018-08-13 1410 瀏覽
平時返工放Lunch都會揀樓下就腳的翠華,主要因為唔洗等位而且食物選擇多樣,餐廳用餐都好舒適,雖然價錢有d偏貴左。今次我叫左沙嗲牛肉炒河,賣相都幾吸引,牛肉好大塊,好多汁,因為加左好多椒,所以內汁人面都好濃辣香味,好適合我呢d中意辣的人,沙河方面我覺得中規中舉,食左幾淡就已經無咩想繼續食,主要都係牛肉同汁最吸引。著白色西裝的朋友要注意小心d肉汁彈到件衫上面。我的朋友叫左豬軟骨米線,因為比較平,咁我都試食左下,豬軟骨的味道比較淡口,米線係幾易入口,但係都係有d淡口,無咩特別的驚喜,唔推薦大家叫。

今日小編真係來回地獄又折返人間呀,首先早餐食個米芝蓮級數既沙爹牛麵,午餐竟然要食垃圾級地獄麻辣米線。 O個種難食法真係千言萬語都講唔盡呀! FIRST, D湯都唔知咩味?麻辣?完全唔覺得,只係覺得佢地純粹落既羹老乾媽辣椒落去溝水噹湯底,蝦球正常,米線過捻,其實都唔知自己食梗D咩,食唔到三分一已經放棄啦!有邊個仍然話中環呢間翠華好食可以直接BLACKLIST佢!去譚仔OR南記食好過,又平D!呢個FRIDAY LUNCH就甘浪費左!
麻辣蝦球米線
2018-08-10
2018-07-14 1307 瀏覽
很久沒有來中環吃早餐,週末10點經過翠華餐廳,地下已經坐滿了,要上一層樓至二樓坐,加設了長的木枱及梳化雅坐。早餐選擇的套餐多達10種,亦可單獨點脆嘩奶油豬及鮮奶麥皮,滋味套餐為較高級的選擇,用料有鮑汁海螺粒、美國肥牛、海蝦米等,相對價錢接近$50左右。今天只點了簡單的香滑奶茶一杯及奶油豬一個,質素一般,奶油豬的皮不夠脆,奶茶仍保持水準香濃,香濃及油滑,埋單$35。侍應服務也不錯,要求改單時效率也很快並態度友善
港式奶茶
奶油豬仔包
2018-07-14
$40 (早餐)
港式奶茶
奶油豬仔包
  • 奶茶
-翠华餐厅主要是粤港风味,之前听说他家的鱼丸粉、饺子、炼乳面包不错,果然是真的,太好吃了,味道很不错,价格也不太贵,此次去香港没吃到什么特色的东西,然后觉得自由行比较好,能够吃好吃。-第一次用梦想旅行找美食,就找到这家了,这里老板很友好,怕我点多,但是其实我是吃货啊,哈哈,虾仁饭、蜂蜜柠檬茶、鱼丸粉好好吃啊,港味十足,午餐吃起来比较便宜100内哦。另外就是前几天香港刚好下大雨,拖着行李逛真的是要命,后来在网上搜了一个叫“Freedrop免提王”的平台在上环寄存了行李,幸好他们的寄存点都很方便和挺多的,而且收费也不贵,一个价钱寄存一整天,不然真的想把行李给扔了,后来下午血拼完和花了$20 坐了摩天轮看夜海景,然后再步行去上环取回行李充实的回上海去了。哈哈

2018-07-04
2018-06-05 1452 瀏覽
星期日好彩地book到參觀大館,時間是晚上九點,所以早些到中環,吃完晚飯先去大館參觀。係中環食自然去翠華,想信中環翠華係全港最大的茶餐廳。價錢比-般茶餐廳貴少許,但食物質素有一定保證。海南雞飯 - 雞肉好滑,可惜不能食雞皮,否則連雞皮-起食更滋味。跟餐有一碗白飯及老火湯,份量足夠。韓式比目魚扒 - 比目魚煎得好翠口,魚肉好滑,配雞蛋炒飯,炒飯不油膩,粒粒飯食落有咬口。再配沙律,生菜好新鮮。最後飲杯涷咖啡,感覺相當滿足。雖然這間茶餐廳的價錢比-般茶餐廳略高,但食物質素唔錯,食物選擇種類頗多。

最後飲杯涷咖啡,感覺相當滿足。

2018-05-19 1123 瀏覽
四點翠華下午茶想不到不需等位,上到一樓還有好多吉枱,又唔係咁多大陸人喎,朋友叫了魚蛋片頭河,我就叫了撈麵和珍珠雲吞,keep 到水準,味道可以,最出色都係凍奶茶。
2018-05-19
1 分鐘 (堂食)