2024-04-29 106 瀏覽
觀塘翠豐冰廳💁🏻‍♀️海底椰雪梨墩豬肉湯☀️是一道非常滋補的湯品,湯汁濃郁,豬骨燉煮得非常入味,搭配海底椰和雪梨,口感清新爽口。蒜茸香脆雞扒雜菜🤩特色菜之一,雞扒外酥里嫩,搭配各種蔬菜和調料,口感豐富,是一道非常受歡迎的西餐類菜品。海南雞😉招牌菜之一,雞肉鮮嫩多汁,口感細膩,搭配獨特的調料和醬汁,非常美味可口。非常值得一試的餐廳,這裡的菜品不僅美味可口,而且價格也非常實惠。如果你想品嘗本地美食,這裡絕對是一個不錯的選擇。#tsuifung #tsuifungcafe #翠豐 #翠豐冰廳 #海南雞飯 #咖喱 #崩沙腩 #觀塘冰室 #觀塘茶記 #觀塘茶餐廳 #觀塘美食 #香港觀塘 #觀塘外賣
觀塘翠豐冰廳💁🏻‍♀️

海底椰雪梨墩豬肉湯☀️

蒜茸香脆雞扒雜菜🤩

海南雞😉

2024-02-09 164 瀏覽
香港茶記遍佈各區呢間餐廳喺觀塘區都有兩間分店環境乾淨寬敞店員好有效率真正 快.靚.正打開Menu選擇超多下午茶餐跟埋飲品好抵食仲可以upgrade特飲唔怪得任何時間都咁受歡迎✨蒜香牛柳粒炒飯加入大大粒牛柳 香同脆蒜片炒飯粒粒分離亦唔油膩✨翠豐無骨海南雞套餐啖啖肉嘅無骨海南雞肉質嫩滑.份量都好多配金黃嘅油飯 足料老火湯完美嘅配搭✨奶油脆豬好鍾意食呢度嘅奶油豬大大個.烘烤過嘅脆豬脆卜卜外賣都可以食得滿足又美味
香港茶記遍佈各區

外賣都可以食得滿足又美味
2024-02-09
下午茶
2024-01-30 169 瀏覽
喺觀塘收工,好肚餓,想食埋嘢先返屋企。行經見到呢間茶餐廳,裝修幾企理乾淨,就同朋友入去食個晚餐。餐牌都幾多選擇,中西餐,飯粉麵都有齊。我就叫咗個是日晚餐,朋友叫咗個咖喱牛腩煲,仲叫咗份小食炸雲吞🤩馬來咖喱牛腩煲: 份量都幾多,香辣味夠👍🏻牛腩同牛筋都幾大塊👍🏻牛腩炆得夠淋滑。仲有啲薯仔都好入味,D咖喱汁配碗白飯真係一流👍🏻香菇土魷蒸肉餅:土魷嘅鹹香味都正🤩肉餅嘅厚度適中,個豉油調味好出色👍🏻靚肉餅真係唔使太多調味👍🏻好有家嘅味道仲有個炸雲吞,餡料都幾足夠,蝦仁好大粒,又爽滑👍🏻值得一讚跟餐個例湯好足料👍🏻觀塘返工嘅朋友仔,可以考慮呢間,價錢幾合理,碟頭都夠👍🏻

餐牌都幾多選擇,中西餐,飯粉麵都有齊。

咖喱牛腩煲
仲有啲薯仔都好入味,D咖喱汁配碗白飯真係一流👍🏻

冬菇土魷蒸肉餅

仲有個炸雲吞,餡料都幾足夠,蝦仁好大粒,又爽滑👍🏻

值得一讚跟餐個例湯好足料👍🏻

觀塘返工嘅朋友仔,可以考慮呢間,價錢幾合理,碟頭都夠👍🏻
咖喱牛腩煲
冬菇土魷蒸肉餅
  • 馬來咖喱牛腩煲
2024-01-28 94 瀏覽
今日係觀塘做完野, 發現翠豐冰廳原來喺觀塘開咗分店, 餐廳有多款精選晚餐選擇, 就入去叫咗個外賣無骨海南雞飯配油飯, 老火湯, 油菜油飯粒粒粒分明, 無骨海南雞啖啖肉, 外皮爽彈, 肉質嫩滑, 老火湯好夠火喉同足料, 味道清甜精選晚餐仲送CocoBerry雪糕, 雪糕係本地製作, 抹茶同豆腐口味, 質地柔軟滑溜, 奶味香濃牛乳炒滑蛋蓋飯 配雞扒 (配凍檸茶) 牛乳炒蛋口感滑溜, 蛋香味濃郁, 雞扒煎香左, 超級大塊生炸雞髀配薯條雞髀都幾大隻, 外層炸到金黃色,外皮香脆惹味, 配搭薯條好香口

無骨海南雞飯配油飯, 老火湯, 油菜

牛乳炒滑蛋蓋飯 配雞扒 (配凍檸茶)
牛乳炒蛋口感滑溜, 蛋香味濃郁, 雞扒煎香左, 超級大塊

炸雞髀配薯條
2024-01-28 106 瀏覽
依日屋企人懶得煮飯,放工就去左叫茶餐廳外賣-🥢 牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78鰻魚好大條厚肉,而且有彈性🙈滑蛋份量好多,好和牛乳味又嫩滑 😝配埋鰻魚燒醬汁甜甜的,正😚-🥢 咖喱吉列豬扒意粉 $72可以選飯或意粉😚 椰汁味重、香氣濃郁,依個係必叫🥰撈意粉食一流,醬汁份量好多岩晒我依啲鐘意飲汁既人😂吉列豬扒炸到好香脆,啖啖肉😝-🥢 翠豐招牌炒飯 $70最鍾意嘅係佢用日本米,粒粒飽滿,炒飯又夠鑊氣😋材料有蝦、翠玉瓜、炒蛋,份量多到2個人share都得
依日屋企人懶得煮飯,放工就去左叫茶餐廳外賣

🥢 牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78

🥢 咖喱吉列豬扒意粉 $72

🥢 翠豐招牌炒飯 $70

2024-01-16 68 瀏覽
📍翠豐冰廳 (觀塘)去完海旁做嘢喺附近買埋外賣做晚餐。精選晚餐仲送老火靚湯/羅宋湯+熱飲+雪糕。✨C餐:燒汁四季豆炒豬頸肉 (配白飯) $88四季豆炒得夠腍,豬頸肉口感爽彈。甜甜地幾啱餸飯。而且份量好多,一餐完全食唔晒。✨D餐:翠豐無骨海南雞(配油飯及 郊外油菜)$78好少食到咁正嘅海南雞,雞肉特別嫩滑,即使係雞胸嘅位置都唔會好嚡。又唔會好油膩。有三款醬汁,一款係甜醬油,一款係薑蓉,最後一款甜甜酸酸都幾惹味。✨鹹牛肉芝士三文治 $30芝士溶晒落鹹牛肉,味道鹹鹹香香。白方包都好鬆軟。
📍翠豐冰廳 (觀塘)

✨C餐:燒汁四季豆炒豬頸肉 (配白飯) $88

✨D餐:翠豐無骨海南雞(配油飯及 郊外油菜)$78

✨鹹牛肉芝士三文治 $30
芝士溶晒落鹹牛肉,味道鹹鹹香香。白方包都好鬆軟。

位於觀塘的港式冰廳 ,地方乾淨企理,燈光光猛,座位主要都是卡位,蠻舒適的。餐牌選擇繁多,供應燴飯/意粉、咖喱飯、鐵板扒餐、小菜、湯麵、常餐、是日晚餐等等。牛乳炒滑蛋蓋飯:3.6牛乳滑蛋蓋飯配鰻魚鰻魚長條,肉厚,很有彈性;鰻魚燒醬汁甜甜的,配上滑蛋,蛋汁半熟狀態,嫩滑得很,蛋香甚濃,醬汁及蛋汁都十分下飯。粉麵米線自選:酸辣湯麵底:米線餸:台灣鴨血、手撕雞肉酸辣湯底配有芽菜、腐皮、韭菜,辣度不高,酸酸的味道,特別開胃。粉麵包一款餸菜,另可加錢添加配料。每款配料份量也蠻足料。小食:麻辣手撕雞手撕雞雖然不是嫩滑的質感,但是每條雞肉都很大條,雞絲沾上麻辣醬油,麻麻辣辣,很惹味。小食:麻辣墨魚頭墨魚頭肥美,口感爽脆,煙韌,吸收了麻辣醬汁後,鹹香且辣。
牛乳炒滑蛋蓋飯:3.6牛乳滑蛋蓋飯配鰻魚

鰻魚長條,肉厚,很有彈性;
醬汁及蛋汁都十分下飯。
粉麵米線自選:酸辣湯
麵底:米線
餸:台灣鴨血、手撕雞肉
粉麵包一款餸菜,另可加錢添加配料。每款配料份量也蠻足料。
小食:麻辣手撕雞

小食:麻辣墨魚頭

墨魚頭肥美,口感爽脆,煙韌,吸收了麻辣醬汁後,鹹香且辣。
2024-01-01 45 瀏覽
聖誕節識食一定係冰廳的浪漫🥰揀咗牛頭角地鐵站附近嘅一間翠豐冰廳,同男朋友兩個每人揀咗一份是日晚餐夠晒浪漫😍♥ 翠豐無骨海南雞飯 $78上菜速度好快,雞肉幾嫩滑又有雞味,配上三色牆料食好滋味。黃油飯色水好靚,飯粒則粒粒分明 唔錯♥ 蒜蓉粉絲蒸斑腩 $88呢碟蒸斑腩蒜蓉味好香,粉絲同斑腩都好入味,斑腩肉質好嫩滑入口冇腥味,粉絲仲可以送飯食添😆套餐均附送湯、油菜、嘢飲同雪糕我哋揀咗一款羅宋湯,同另一款老火湯,當日係雪耳眉豆飲得出冇味精🥰雪糕紅豆冰+$12嘢飲其中一杯轉咗做雪糕紅豆冰,紅豆撈勻今日雪糕正😚♥ 孜然芝麻雞中翼 $25另外加咗碟雞翼,有三隻。雞翼都大隻,孜然味燒好香😌

♥ 翠豐無骨海南雞飯 $78

♥ 蒜蓉粉絲蒸斑腩 $88

套餐均附送湯、油菜、嘢飲同雪糕

雪糕紅豆冰+$12
嘢飲其中一杯轉咗做雪糕紅豆冰,紅豆撈勻今日雪糕正😚

♥ 孜然芝麻雞中翼 $25
另外加咗碟雞翼,有三隻。雞翼都大隻,孜然味燒好香😌

2023-12-16 56 瀏覽
喺觀塘附近有時經過會望到呢一間茶餐廳 今日放工都比較夜 一於試吓買外賣返屋企食!呢度嘅晚餐set有好多款,仲要每個餐都附送老火例湯 飲品同雪糕 可謂性價比極高!😃我就叫了翠豐無骨海南雞 ,蝦滑粟米煎肉餅同埋孜然芝麻雞翼等咗一陣就攞得 ~呢度返屋企 外賣包得好好 唔使驚會漏👍老火湯真材實料 飲完唔會口渴✌️我個無骨海南雞配上油菜同油飯 啖啖肉好香好滑 油飯加咗啲香料喺入邊 令到個飯好香 忍唔住一啖又一啖咁食蝦滑粟米煎肉餅 一客有四塊 每塊都好大塊 用上粟米🌽、蝦滑同肉餅混合而成 輕輕煎一煎 肉餅厚身 送飯一流至於孜然芝麻雞翼煎得香口 再配上孜然味道 好快就食晒呢間餐廳份量不錯,值得再encore!🫶
喺觀塘附近有時經過會望到呢一間茶餐廳
今日放工都比較夜 一於試吓買外賣返屋企食!

我就叫了翠豐無骨海南雞 ,蝦滑粟米煎肉餅
同埋孜然芝麻雞翼

等咗一陣就攞得 ~

呢度返屋企 外賣包得好好 唔使驚會漏👍

老火湯真材實料 飲完唔會口渴✌️

至於孜然芝麻雞翼煎得香口 再配上孜然味道 好快就食晒

呢間餐廳份量不錯,值得再encore!🫶
2023-12-15 60 瀏覽
人流多 好受歡迎,附近上班人士必收藏☺️ 餐廳裝潢雅致,環境乾淨企理,空間大 座位寬敞舒適,食物款式多,西餐中餐都有,平靚正 食午餐晚餐的好選擇🤗 💖💖💖食評💖💖💖3.6牛乳滑蛋蓋飯配鰻魚 ($78)✨推薦!鰻魚大大件又厚身,好吸引!肉質嫩滑有咬口 好入味,飯粒Q彈 份量好多,十分飽肚,配搭鰻魚醬汁好好味😋👍🏻海南雞飯 ($72)✨抵食之選!包括無骨海南雞、油飯、腐乳通菜、老火湯,絕對飽肚~ 海南雞皮滑肉嫩,配上醬汁好好味,油飯量好多😋 配上蔬菜及好足料的老火湯,十分滿足,仲送上一杯雪糕 好有心😋黑松露炒蛋厚多士 ($37)✨見到黑松露炒蛋覺得好吸引一於試下~ 超香濃嘅黑松露味🤤 滑蛋炒得好有水準,配上厚多士一流!熱檸水 (+$0)✨

💖💖💖食評💖💖💖

3.6牛乳滑蛋蓋飯配鰻魚 ($78)✨

海南雞飯 ($72)✨

黑松露炒蛋厚多士 ($37)✨

熱檸水 (+$0)✨
2023-12-15 38 瀏覽
一直以為觀塘區淨係平日先多人,上星期去完牛頭角party Room搵嘢食見到呢間冰廳都坐滿晒,餐牌都好吸引!精選晚餐好抵食,叫咗翠豐無骨海南雞 $78,呢個價錢已經包咗例湯、油飯、油菜、熱飲同雪糕,雞肉好滑有好香雞油味,油飯竟然係用珍珠米😳 羅宋湯好足料,好多蔬菜粒又夠香蕃茄味,油菜都好新鮮,搞到忍唔住單叫咗多碟 $20🤣 套餐附送雪糕,如果有得揀味道就好,不過隨機派嘅咖啡味都幾好另外小菜都好正!蜜椒薯仔牛柳粒 $80 好香口,雖然薯仔比較大嚿但炸得夠透,入面軟綿綿,牛柳粒肉質嫩滑又入味,質素完全超值。揀咗升級套餐配白飯,餐湯及熱飲 $15,中湯都好好飲!

2023-12-05 37 瀏覽
又要OT啦🫠🫠🫠都係食番我平日lunch食開既翠豐😎佢既晚市有好多好多唔同款式揀 又冇味精😙近近地係公司樓下又方便喎~🔸牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78滑蛋的柔軟口感與蒲燒鰻魚的甜美風味完美融合搭配香氣四溢的白飯睇相都覺得正🔸無骨四川重慶口水雞套餐 配白飯及老火湯 $72正宗的四川重慶口水雞的風味雞肉鮮嫩多汁配上淋上特製辣醬的口水雞刺激了我的味蕾 做野都醒神D🔸小食~香煎豬頸肉帶有酥脆外皮和嫩滑內里豬頸肉保留了豐富的肉汁和原汁原味份量仲好多喎📍翠豐冰廳📍牛頭角偉業街91號地舖
又要OT啦🫠🫠🫠
都係食番我平日lunch食開既翠豐😎
佢既晚市有好多好多唔同款式揀 又冇味精😙
近近地係公司樓下又方便喎~

🔸牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78

份量仲好多喎

📍翠豐冰廳
📍牛頭角偉業街91號地舖
2023-12-02 27 瀏覽
新開茶餐廳!環境好光猛同好有聖誕節氣氛~餐廳採用QR code下單招牌牛腩魚蛋河粉 $49我地簡左河粉同清湯 再加腩汁~牛腩夠冧 整體正常入味 河粉係偏幼滑身個款~XO西芹炒帶子蝦球 $87少少辣同幾香XO醬味!帶子大大粒同蝦都爽口 配大大配白飯+$15配白飯,餐湯及熱飲熱西洋菜蜜同中湯係西洋菜豬骨湯熱柑桔茶+$8翠豐冰廳 (觀塘)觀塘偉業街161號地舖 #翠豐冰廳 #香港冰室 #香港茶餐廳 #茶餐廳 #港風餐廳 #觀塘美食 #鑊氣小炒 #港式奶茶 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #香港美食攻略 #招牌酸菜魚

招牌牛腩魚蛋河粉 $49
我地簡左河粉同清湯 再加腩汁~
牛腩夠冧 整體正常入味 河粉係偏幼滑身個款~

XO西芹炒帶子蝦球 $87
少少辣同幾香XO醬味!帶子大大粒同蝦都爽口 配大大配白飯

+$15配白飯,餐湯及熱飲
熱西洋菜蜜同中湯係西洋菜豬骨湯

熱柑桔茶+$8

翠豐冰廳 (觀塘)
觀塘偉業街161號地舖

2023-11-30 463 瀏覽
平日懶得煮飯,都係茶餐廳搞掂最近係牛頭角工廠區開左間新嘅茶餐廳,好靚又光猛。即刻去試下第一次試,當然要食佢嘅拿手野無骨海南雞飯崩沙腩手唧魚蛋河無骨海南雞飯 78蚊有無骨海南雞,油飯,油菜,老火湯,飲品仲有雪糕送,真係抵到係朋友D雞真係完全無骨,皮滑肉嫩,海南雞醬汁都好好味仲有我最愛嘅腐乳通菜老火湯真材實料油飯粒粒分明,不過我食開軟飯就覺得唔夠軟熟😅 跟餐送嘅雪糕會先俾張紙你,食完再上(好細心呀)仲要係成盒 同埋我最愛嘅奶茶味崩湯腩手唧魚蛋 $49崩沙腩比想肉中多呀,仲忟到好淋。入口唔覺膩,好夠味手唧魚蛋好彈牙, 仲有好香嘅魚肉味Order 粉麵仲有優惠價加配小食呢個炸魚皮加18蚊,好正, 夠薄夠脆,完全無油膩感加埋河粉一齊食, 絕配雪糕紅豆冰個雪糕係椰子味的,好特別D 紅豆煲到好淋, 又唔會勁甜跟餐加12蚊咋,勁大杯,好抵飲見隔離枱嘅小炒都好吸引,下次要黎試下先
平日懶得煮飯,都係茶餐廳搞掂
最近係牛頭角工廠區開左間新嘅茶餐廳,好靚又光猛。即刻去試下

第一次試,當然要食佢嘅拿手野
無骨海南雞飯
崩沙腩手唧魚蛋河

無骨海南雞飯 78蚊
有無骨海南雞,油飯,油菜,老火湯,飲品
仲有雪糕送,真係抵到係朋友
D雞真係完全無骨,皮滑肉嫩,海南雞醬汁都好好味

仲有我最愛嘅腐乳通菜

老火湯真材實料

油飯粒粒分明,不過我食開軟飯就覺得唔夠軟熟😅

跟餐送嘅雪糕會先俾張紙你,食完再上(好細心呀)
仲要係成盒
同埋我最愛嘅奶茶味

崩湯腩手唧魚蛋 $49
崩沙腩比想肉中多呀,仲忟到好淋。入口唔覺膩,好夠味

手唧魚蛋好彈牙, 仲有好香嘅魚肉味

Order 粉麵仲有優惠價加配小食
呢個炸魚皮加18蚊,好正, 夠薄夠脆,完全無油膩感
加埋河粉一齊食, 絕配

雪糕紅豆冰
個雪糕係椰子味的,好特別
D 紅豆煲到好淋, 又唔會勁甜
跟餐加12蚊咋,勁大杯,好抵飲

見隔離枱嘅小炒都好吸引,下次要黎試下先

2023-11-27
咁啱行過牛頭角工業區,見到呢間新開嘅茶餐廳,餐廳裝潢喺工業區黎講都幾顯眼,環境乾淨企理,有別平時茶記求求其其嘅感覺🐒於是外賣翻屋企開心share😆1. 馬來咖喱牛腩煲($80)典型嘅馬來咖喱,椰汁味重、香氣濃郁,辣味就冇咩~牛腩同薯仔煲到軟爛入味,雖然叫牛腩煲但入面係有少少牛筋,都好好味👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 蝦滑粟米煎肉餅($80)份量多到嚇親😳成四塊超大超厚嘅肉餅,食得出真材實料啖啖肉,唔係溝咗好多麵粉果啲師傅煎到外脆內彈牙,不過略嫌油咗少少🤌🏻忍唔住要索下油先食😂評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 蒜香牛柳粒炒飯($52)呢個係下午茶餐,所以價錢超抵食!但估唔到下午茶份量都多到同正餐冇分別🙊炒飯粒粒分明,乾爽唔會太油😋牛柳粒質素唔差,仲要份量超多,唔止面頭果啲,食幾啖又會搵到一舊🤣評分🌕🌕🌕🌕🌕

1. 馬來咖喱牛腩煲($80)
典型嘅馬來咖喱,椰汁味重、香氣濃郁,辣味就冇咩~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 蝦滑粟米煎肉餅($80)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 蒜香牛柳粒炒飯($52)
炒飯粒粒分明,乾爽唔會太油😋
評分🌕🌕🌕🌕🌕