2023-12-22 60 瀏覽
分別去過兩間翡翠拉麵小籠包食鍋巴, 第一次就去旺角MOKO試吓牛油果鍋巴,第二次就去啟德食黑松露鍋巴,每款鍋巴組合配搭好特別,味道好味不在話下,底層鍋巴脆卜卜真係齒頰留香,牛油果鮮甜美味,鮮蝦爽脆肉滑。😉😋
2017-06-11 1866 瀏覽
我們家一向也愛吃上海菜,也是翡翠拉麵小籠包的常客。剛剛才知道一田的翡翠拉麵小籠包將會搬遷,六月底便會關門,明年才開業。所以今天便和家人一起來吃午餐。我喜歡清淡點,所以要了嫩雞煨麵。雞肉還真嫩滑,還有很多小棠菜粒。味道不錯,可惜麵條煮得太稔,有點碎散的感覺。媽媽要了菜肉雲吞湯拉麵,有很多粒雲吞呢!雲吞大粒又滑漏,拉麵彈牙有咬口。爸爸喜歡吃年糕所以叫了津白肉絲湯年糕。年糕夠煙韌,湯底清淡香甜,爸還把湯喝光了。

2017-06-11
30 分鐘 (堂食)
2017-06-10 744 瀏覽
芝士小籠包係新出口味,比平時小籠包更多汁,肉汁既同色同平時一樣,唔會好有芝士既感覺,但咬落去時有絲絲芝士可以拉到5cm咁長,芝士唔算好多,唔會搶左小籠包既肉味,但對芝士愛好者嚟講就有點失望,因為唔夠“芝味”。 個包皮係黃色,幾可愛。酸辣米線非常惹味,味道剛好,有想一飲而盡既衝動,配料種類多,有豆腐,有木耳,有筍絲,有豬肚等,尤其鍾意滑滑豬紅。擔擔麵味道一般,不算太特別,如果更多花生醬同辣一點會更香。

擔擔麵味道一般,不算太特別,如果更多花生醬同辣一點會更香。
2017-06-10
30 分鐘 (堂食)
午餐
2017-05-21 1592 瀏覽
點解翡翠可以食足幾年都完全食唔厭架? >v<我諗除左因為佢真係有好多款式 時不時又有限定款推出外佢每次都keep得到水準都係令人不斷回頭既重要原因! : )上海小籠包 $36 真係每一次黎都一定會叫既款式皮幾薄 肉汁真係好鮮甜!!! 豬肉總要有少少肥肉先好食 但佢整體感覺唔會油膩... 而佢鮮甜既肉汁真係好令人回味♥山東手抓餅 $30 又係另一款每次黎都會叫既款....XDD咬落煙煙靭靭 又充滿蔥香既手抓餅 外皮每次都好鬆脆當係正餐前既小食 真係好唔錯~~ : )第一次試呢度既香樁皮蛋豆腐 (原價$46, 匯豐信用卡限時優惠價$28)佢將皮蛋切成細粒狀 所以份量相對比較少 但同時亦都比較入味! 而豆腐亦切成一片片薄片, 幼滑非常!!!♥由豉油, 黑醋, 糖, 麻油等等多種醬料調製而成既濃濃醬汁自然係成個涼拌菜既精華!! 健康又好味, 絕對會想encore!都係第一次係呢度食既蘿蔔絲酥餅 $38想講既係... 蘿蔔絲既保溫程度真係好高!!!因為叫到一枱都係野食既關係... 去到後尾先有時間食呢個XD但係咬落去竟然仲係熱到出煙! 唔好睇佢細細粒一款點心...食一件其實已經好
點解翡翠可以食足幾年都完全食唔厭架? >v<
我諗除左因為佢真係有好多款式 時不時又有限定款推出外
上海小籠包
上海小籠包 $36 真係每一次黎都一定會叫既款式
山東手抓餅
咬落煙煙靭靭 又充滿蔥香既手抓餅 外皮每次都好鬆脆
當係正餐前既小食 真係好唔錯~~ : )
香樁皮蛋豆腐
由豉油, 黑醋, 糖, 麻油等等多種醬料調製而成既濃濃醬汁
蘿蔔絲酥餅
蘿蔔絲酥餅
都係第一次係呢度食既蘿蔔絲酥餅 $38
想講既係... 蘿蔔絲既保溫程度真係好高!!!
但係咬落去竟然仲係熱到出煙! 唔好睇佢細細粒一款點心...
食一件其實已經好飽~ 因為炸得鬆化既酥皮底下 就係塞得滿滿既蘿蔔絲蓉~ 清甜得黎 真係好飽肚lol
宋嫂魚羹
都係第一次試既宋嫂魚羹 $50
飲落有好濃既感覺 因為落左唔少獻汁.. 不過材料就唔係太多
相比起黎呢個唔算特別出色同抵食呀~
脆皮春卷
脆皮春卷 $30 呢一款應該係我地幫襯過翡翠咁多次試過佢咁多款入面最差既一款T___T!
佢個春卷真係純得脆皮咁濟.... 入面只係得少少椰菜絲...
所以食緊件春卷時個感覺其實係覺得淨係食緊d炸皮咁.....
無下次~
最後我地再加多左個椒鹽排骨 $68
估唔到份量會有咁多!! 雖然係酥炸 但係食落無想像中咁油膩
基本上係啖啖肉! 90%都係無骨既~ 全部都無肥膏!!
對於我地呢d怕肥怕油但又忍唔到口既麻煩友黎講 簡直係perfect!!!^v^!!!

最後 我地其實仲叫左個每次黎都會食既雞火炒飯$76
不過無影到相.... 呢個炒飯顧名思義 係用上雞肉粒同金華火腿粒, 加上蛋同蔥粒黎炒~
因為雞肉本身都會有油 所以我地叫既時侯多數都會叫少油
飯粒依舊粒粒分明 成個炒飯都佈滿雞粒同火腿既咸香味
係我食過最出色既炒飯之一!!!♥

其實呢度都有甜品供應... 不過我地4個人食左8樣野已經飽到郁唔到...XDD
溫韾提示呢度假日夜晚係超爆.... 最好早d黎拎定飛
如果唔係就好似我地今晚咁足足由6:30等到8:30先入得座....
用餐時間係個半鐘~
2017-05-06
120 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
山東手抓餅
2017-04-10 1361 瀏覽
禮拜日約左媽咪係屋企附近食飯,諗住食完去一田行街,就去左新城市廣場三期嘅翡翠拉麵小籠包食lunch😋🍜今日禮拜日所以比較多人,又唔記得提前係app度攞飛所以都要等左一陣先有位(大約10分鐘左右)。今日唔諗住食飯麵就主打叫小籠包同紅油抄手做主食,餸方面叫左四季豆、山東抓餅同口水雞。小籠包同四季豆稍為有D失水準同埋感覺上個豬肉係frozen嘅,所以無咩豬味。個四季豆就比較水汪汪同埋稍咸,所以之後都叫左個山東抓餅黎送送佢。紅油抄手個辣椒油就比較辣,建議如果唔食得辣就叫第樣好D。口水雞D辣油係麻辣嘅,食完個嘴唇少少嘛,不過可以接受👍🏻最後叫左個甜品:湯丸🍡,2個湯丸好大粒,一人食一粒就夠了!😂湯丸我覺得一般般,個湯丸好食但個湯比較淡,無咩姜味。總括黎講呢餐最好食嘅係紅油抄手、口水雞同山東抓餅。服務質數好,D服務員態度友善、落單同嘢食都黎得快、環境乾淨夠光。希望佢地嘅小籠包可以做得好D👍🏻😊

湯丸
2017-04-09
湯丸
2017-04-02 963 瀏覽
今晚約左媽媽在沙田食晚飯,同媽媽食飯當然食中菜,好耐都無食上海菜,今晚一於同媽媽食下先。由於我食左tea,所以我同媽媽share一碟飯,加2個小食,小食我地叫了蘿蔔絲酥餅,蘿蔔絲酥好好食,蘿蔔一絲絲,好有蘿蔔味,酥餅既鬆脆又好鬆軟,一口咬下,加埋一絲絲蘿蔔,好好味及好滿足。另外,上海生煎包,又係好吸引,佢D包底有煎過,咬落又軟又有煎香味道,生煎包涵好多肉汁,又有鮮味,簡直一流。呢間餐廳炒飯係好出名,我地叫了雞火炒飯,香香的,即叫即炒,飯粒炒得粒粒分明,好有鑊氣,而且配上金華火腿粒,調番D味道,令炒飯咸度得宜。今餐食得好滿足。媽媽都好滿意。
今餐食得好滿足。媽媽都好滿意。
2017-03-21 596 瀏覽
次次經過呢間餐廳都見到好多人等位,今日未夠六點就得閒,心血來潮想試吓係咪真係咁好食,因為早食唔使等位因為鍾意食辣,一開餐牌就被呢個麵吸引左。個麵對我勁辣人來講就一啲都唔辣,不過湯底好香濃。連店名都有小籠包,來到冇理由唔食小籠包啦。皮厚薄適中,湯餡飽滿,肉汁鮮味以呢個質素來講,價錢唔算貴,再嚟會encore手抓餅唔平,但又唔係好好食,可以不試😌如果唔使等位嘅話,可以間唔中再嚟食下。如果要等嘅話,就..哈哈

水煮牛肉拉麵

以呢個質素來講,價錢唔算貴,再嚟會encore
小籠包
手抓餅唔平,但又唔係好好食,可以不試😌
手抓餅
2016-10-06
水煮牛肉拉麵
小籠包
2017-02-12 998 瀏覽
今日老公又要離港,捉左佢嚟沙田同我食午餐,佢揀左呢間但係星期日真係好多人等位,幸好我們用apps攞位,過到去等10分鐘就有位。 我哋叫左菜肉雲吞麵,擔擔麵,小籠包,蘿蔔絲酥餅,每樣食物都有水準,價錢也合理,只是佢哋搬左去一田地下果邊,真係超唔方便呀!
2017-02-12
2017-01-08 1300 瀏覽
星期六晚上九時後..門外依然多人排隊幸運地不用10分鐘就有位. 可能碰巧翻枱時間吧! 每次光顧上海食店. 可能離不開小籠包今次去翡翠拉麵小籠包就拋開這個包伏. 試試其他美食點了3款食物No.1吃紅油抄手同吃雲吞一樣. 最享受就是整粒啪入口後再把它的薄皮尾巴啜入口中. 絕對不可能讓它斷掉另一個要點就是它的汁. 一定要夠辣. 這個紅油抄手在餐牌上註有2條辣椒. 不過我覺得還可以再加辣No. 2本來想點擔擔麵. 又想點口水雞. 驚覺竟然有這款mix & match (雖然不是mix擔擔麵. 只是我想吃麵而已...) 非常好! 餐牌上又是註有2條辣椒. 以為跟紅油抄手差不多結果一時鬆懈. 給辣油喘個正著! 狂喝它的普洱! (值得一提是這裡的普洱很好喝. 不會太濃/太茸. 我狂喝了3、4杯) 這個比紅油抄手的辣. 而雞肉都十分嫩口. 凍吃的麵配口水雞很搭配!No.3點菜時見到這個“醬燒牛夾餅”.因為沒有圖片. 還問了侍應這個餅是什麽的餅? 她說一塊塊用來夾住牛. (其實完全get唔到)再問是否好像饀餅之類有塊薄餅夾住呀?她又回答不是呢. 就叫我們可以試試Woooo. 原來是這個“餅”呀!熱呼
星期六晚上九時後..門外依然多人排隊
幸運地不用10分鐘就有位. 可能碰巧翻枱時間吧!

每次光顧上海食店. 可能離不開小籠包
今次去翡翠拉麵小籠包就拋開這個包伏. 試試其他美食

點了3款食物
No.1
紅油抄手 (六隻)

No. 2
口水雞撈拉麵
凍吃的麵配口水雞很搭配!

No.3
醬燒牛夾餅(4塊)
Woooo. 原來是這個“餅”呀!
熱呼呼的餅~~~馬上就拿上一塊做夾餅
一咬入口---好温暖呀!
熱熱的餅皮沾上牛的醬汁. 而牛質感鬆軟.令人馬上想咬第2口.第3口......
有時餐牌上沒有圖片的美食比有圖片的更加帶來surprise
2017-01-07
10 分鐘 (堂食)
紅油抄手 (六隻)
口水雞撈拉麵
醬燒牛夾餅(4塊)
2016-12-18 958 瀏覽
周五晚上和朋友来吃,从七点半排队排到快九点了才吃上……两个人,点了以下菜式,总体来说还是很满意的。口水鸡担担面:面很爽口,鸡肉鲜嫩,推荐~四川担担面:挺好吃的,但是里面含有芝麻酱或者花生酱,吃多了会有点腻,如果点的菜比较多,不建议以此作为主食。台式三杯鸡:朋友说要给这个评满分 干煸四季豆:搭配起来很好~小笼包:不错,不过也就是正常的味道啦。
口水鸡担担面:面很爽口,鸡肉鲜嫩,推荐~
台式三杯鸡:朋友说要给这个评满分

干煸四季豆:搭配起来很好~
小笼包:不错,不过也就是正常的味道啦。
2016-11-26 1093 瀏覽
此翡翠拉麵小籠包,此回的"雪菜咸肉炒年糕",👎真失水凖了的啦!😡不僅年糕無彈牙的,而且,應雪菜內還帶有沙子的囉!😡可還是此店服務態度夠熱情及周到的啊!👍👍👍即更改上了碟"上海炒年糕 "的!👍😄😄😄也可加分了吧?!
2016-11-25 940 瀏覽
「新城市廣場」對我而言實在太熟,但對於「翡翠拉麵」倒像搬遷到現址也未帮襯過,所以襯著逛(一田超市)之制順道開餐,記憶中將軍澳分店功夫最為可靠出品也算滿意,今次沙田大廚不知又會否使我另眼相看。。。好可愛墊枱紙,生動鬼馬,食物未上場眼珠也可不只看著phone phone~~一人開餐故沒有要上太多食物就要上一個自己認為可取口水雞拉麵HK$72.花椒、麻香濃重口味通通有齊,最重要還是雞件起骨啖啖肉的滋味絕對是懒人之寵愛、不過要彈位亦有,拉麵雖夾富韌性,但可能天氣冷放涼的麵條更覺冰冷、奉上之(上湯)更令人感覺咸得冇道理?還是希望廚房部多加留意,食物是要珍惜的送上枱的每一件我都不想浪費,今次經歴提醒我雖然是同名同姓下、幕後功神也是掌管食物優劣的最大掌門人。

所以襯著逛(一田超市)之制順道開餐,

奉上之(上湯)更令人感覺咸得冇道理?

2016-11-24
2016-11-19 699 瀏覽
此店的""瑶柱扒双花"",清淡健康得来,更是又显得有点贵气的呀!西兰花清脆爽口恰到好处的!👏👏👏👍👍椰菜花虽然不咋爽口的,但,2花夹杂着,吃起来也是够可以的!百枼结烤肉,味道佳,内有骨胶原!👏👏👏👏

百枼结烤肉,味道佳,内有骨胶原!👏👏👏👏
2016-11-18
2016-11-17 527 瀏覽
此上海店的"姜葱蒸小黄鱼",我们要的是不要豉油,少油少盐的呀!小黄鱼肉可如此嫩滑的呀!T值得嚐嚐呀!👍👍👍👍👍"咸肉雪菜炒年糕",雪菜爽口,年糕又是弹牙!👍👍👍👍😄😄😄😄😄😄😄😄😄👌👌✌️️✌️️✌️️

2016-11-08
2016-10-28 690 瀏覽
熱檸檬薏米水及桂花酒釀丸子,前者有散發出濃濃的薏米及檸檬的香味檸檬片數真的是恰到好处後者桂花香味扑鼻加混進此淡淡的酒香中四溢更是香氣撲鼻的呀!店職員對客人更是禮貌周到!
檸檬片數真的是恰到好处
後者桂花香味扑鼻
加混進此淡淡的酒香中四溢更是香氣撲鼻的呀!

店職員對客人更是禮貌周到!