2023-05-14
呢日遊車河,過黎屯門碼頭呢邊逛一逛,點知好快就西落西山,於是四圍搵食。途經「老廚房」呢間餐廳,見OpenRice寫佢新開無耐,決定比個機會佢,點知又幾有驚喜🤣果然無揀錯😋呢日叫左麻辣小龍蝦($168)、酸辣雞腎飯($59),以及梅菜扣肉飯($59)。麻辣小龍蝦🦞🦞口感非常獨特,味道辣中帶麻,豐富而濃郁。小龍蝦的肉質鮮嫩,脆嫩可口,外殼則帶有一定的嚼勁,讓人食欲大開。辣椒和香料的調味能夠充分提升小龍蝦的味道,讓整道菜的口感更加豐富,讓人回味無窮。酸辣雞腎飯🐓🐓酸辣雞腎味道酸辣清爽,非常開胃。加上雞腎肉質鮮嫩,口感豐富,而且雞腎剪碎小片烹製,令醬料更入味,非常適合喜歡酸辣口味的人品嚐。梅菜扣肉飯🐖🐖豬肉肥瘦適中,經過燉煮後,肉質軟嫩,與梅菜的酸甜味道相得益彰,能夠中和豬肉的油膩感,香氣四溢,讓整道菜的口感更加豐富。🥹🥹由於實在太欣賞啲菜式,除左同旁邊食客搭下訕,又同同老闆娘傾下計,發現佢地係湖南人,怪不得咁好客,仲送咗兩粒紅糖爆漿糍粑比我地。糍粑口感軟糯,甜度適中,中間加入紅糖爆醬來提升口感和味道,吃起來非常有嚼勁。相聚於老廚房,認真抵讚👍🏻老廚房地址:屯門湖翠路2號美樂花園商場地下77號
麻辣小龍蝦🦞🦞
酸辣雞腎飯🐓🐓