餐廳位於靜中帶旺的大角咀街頭,平日夜晚人氣也相當好。遠遠就能看到用橘色熒光管製作,營造出濃郁的東北風情的招牌。傳統的紅色中國燈籠掛在店門的上方,給人一種懷舊而傳統的東北特色印象。京燒羊肉 $138表面有一層散發香氣的炸酥表皮。肉質本身脂肪含量較少,軟嫩,保有羊肉本身的香氣風味、不腥。蘸入醬料後為肉塊增添風味,讓食客大快朵頤。白菜豬肉餃 (10隻) $50 加湯 $5餃子皮彈牙有咬感,又不會過厚,餡料新鮮入味。加上醇香清透可口的湯頭,是一道美味的經典家鄉菜。拔絲蘋果 $78金黃透亮的糖漿包覆住新鮮多汁的蘋果。既帶有蘋果清香,又有糖漿甜絲絲的風味,口感外脆內軟,相當美味可口。搭配上餐廳供應的一碗熱茶,恰到好處。炸銀絲卷 $24

京燒羊肉 $138

白菜豬肉餃 (10隻) $50 加湯 $5

拔絲蘋果 $78

炸銀絲卷 $24
2K
2024-11-14 0 瀏覽
老掌櫃呢間老字號小菜餃子館 菜式多 價錢實際又唔收加一 難怪長年客滿-🥟茴香豬肉煎餃我唔係北方人 不過餃子對於我嚟講 屬於百吃不厭😘 之前食過上湯酸菜餃子 幾有特色 今次想香口啲改要煎餃 茴香碎清幽減膩 蘸豆瓣醬食真係very good👍-🧆回鍋肉豬腩肉花椰菜有油光 入口油潤而且有大量切片筍紅椒豆腐乾做配菜 小辣惹味 餸一大碗白飯冇難度喎😬-🧆地三鮮三鮮有豬肉蝦肉 呢個地上長出嚟嘅三鮮 係青椒🫑茄子🍆同土豆🥔 又幾有趣😊 簡簡單單一個家常素炒 芡汁撈飯都唔錯
🥟茴香豬肉煎餃

🧆回鍋肉

🧆地三鮮
2024-11-10 0 瀏覽
今晚我同朋友去咗市東北菜:老掌櫃真是超多人,7點未到已經有8成人。我們6點去餐廳,已經有客人我哋叫咗半隻北京填鴨,韭菜豬肉餃、秘製牛奔麵。韭菜豬肉餃(10隻)韭菜豬肉餃皮薄有彈性,餡料新鮮。煮至啱啱熟,搭配辣椒油,更加好味。秘製牛奔麵湯底濃郁,牛肉軟嫩,搭配彈牙的麵條,口感層次分明。北京填鴨(半隻)北京填鴨的外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的甜醬與薄餅,食到好飽Tonight, I went to a Northeastern Chinese restaurant with my friends. The place was packed; even before 7 PM, it was already 80% full. We arrived at the restaurant at 6 PM, and there were already customers there.We ordered half a Peking duck, chive and pork dumplings, and special beef noodles.Chive and Pork Dumplings
今晚我同朋友去咗市東北菜:
我哋叫咗半隻北京填鴨,韭菜豬肉餃、秘製牛奔麵。

韭菜豬肉餃(10隻)

北京填鴨(半隻)

Chive and Pork Dumplings (10 pieces)
The dumpling skins were thin and elastic, with fresh filling. They were cooked just right, and when paired with chili oil, they tasted even better.

Special Beef Noodles
The broth was rich and flavorful, the beef was tender, and the noodles had a nice bounce to them, creating a distinct layer of textures.

Peking Duck (half)
The skin of the Peking duck was crispy, and the meat was tender and juicy. Paired with special sweet sauce and thin pancakes, it was a filling meal.

2024-11-07 350 瀏覽
Lunch Time一心黎幫襯一間以東北菜為主題的餐廳,當然要點返D地道野啦,唔通仲食咕嚕肉蒸雞蒸肉餅嗰D咩,於是就叫咗東北酸菜餃同埋一份麻醬冷麵。東北酸菜餃個樣就同普通餃子一樣,不過入面D餡除咗豬肉之外就係酸菜,少少辣,有D似韓國泡菜,不過D菜葉就好似大塊D,味道唔錯,唔會好重口味,10隻餃子$48又真係幾抵食嘅。麻醬冷麵味道都OK,不過D麻醬好似唔係好夠香,食落都好清新好清爽,呢碟冷麵$54,都係抵食嘅。
2024-11-03 390 瀏覽
喺大角咀奧運站附近食lunch幫襯咗呢一間東北菜,開頭兩個人諗住叫兩個唔同嘅set lunch share,點知原來set lunch係冇包嘢飲嘅,而且都係一般嘅吃飯或者水餃麵,於是我哋把心一橫睇下呢度啲片皮鴨,發現原來$168有半隻,諗落好似好抵食,於是我哋就膽粗粗叫咗,因為根據經驗我哋都認為應該唔會好大隻,點知就出咗事,半隻都好多好大碟,於是我哋就食咗個非常豐富嘅lunch。佢呢度嘅填鴨比較瘦,如果鍾意肥膏嗰陣香味可能呢個會令你失望,不過我哋ok嘅,唔好食咁肥係好事。

2024-11-01 400 瀏覽
喺大角咀區好多好嘢食,所以會encore嘅餐廳真係唔多,老掌櫃係其中一間我去完會再去同再去嘅餐廳,一個月起碼會去至少一次😃今次又推介朋友一齊嚟食,我哋又叫咗半隻北京填鴨,鴨肉真係好正,而且連埋啲配料食係勁香,而且個份量真心好多,兩個人都食唔晒,以百零蚊嚟講,性價比係超高😀 朋友食完都話又抵又好食,下次都想再黎😆跟住我哋叫咗個菜,湯汁好入味。另外嘢飲方面,居然有手打檸檬茶,唔使上上都可以飲到鍾意飲嘅嘢,真係開心推介大家過嚟試吓,人均$100左右已經食到好滿足😃😃

推介大家過嚟試吓,人均$100左右已經食到好滿足😃😃
東北菜館♦️老掌櫃♦️又親民又大眾化價錢東北菜館韭菜豬肉餃子(10隻) $50王牌必食餃子,有多種品,皮薄適中,皮口感又滑, 餡料豐富。有好多口味選擇酸辣湯麵 $52夠曬大碗,味道好啱香港人,不會太辣和太鹹,湯和麵份量好多排骨擔擔麵 $58又係夠曬大碗, 湯底不會太稀, 花生醬味加重,味道帶點點麻辣。麵也足巳吃幾次,不會失望,也有不少老外專登嚟食👍直得推介環境裝修中式設計,坐位不太迫,但2位通常要搭枱📍大角咀嘉善街18號
東北菜館♦️老掌櫃♦️

又親民又大眾化價錢東北菜館

韭菜豬肉餃子(10隻) $50

酸辣湯麵 $52
夠曬大碗,味道好啱香港人,不會太辣和太鹹,湯和麵份量好多

排骨擔擔麵 $58

巳吃幾次,不會失望,也有不少老外專登嚟食👍直得推介

環境裝修中式設計,坐位不太迫,但2位通常要搭枱

📍大角咀嘉善街18號

2024-10-22
用餐優惠
信用卡優惠
  • 四川擔擔麵
2K
2024-10-12 781 瀏覽
😍😋朋友住係大角咀,最近介紹在附近的一間東北菜館,價錢夠平,質素又好,招牌北京填鴨夠2-3人食先$168,認真抵食🙌🏻老掌櫃東北菜館一向主打平價路線,一開業已經無加一、無切餅費、無開瓶費等多種優惠,難怪晚市坐無虛席😝⋄⋄====—====—====—====—✦ 鴨 ✦🦢北京填鴨($168)🫓跟一份摩摩皮約20塊片皮鴨人氣度極高,幾乎每枱都點,而且又唔貴,叫左半隻,上枱嘅時候熱辣辣,份量很多,鴨子皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,味道同埋片皮鴨嘅刀工都唔錯,有啲地方片到得塊皮以為就係好,擺碟亦都好精緻,配埋青瓜🥒、大蔥絲同埋片皮鴨醬一齊食,香氣四溢,風味十足,真係好正😋性價比極高👍🏻 建議大家訂位時最好要同時預訂,因為人氣食品好快就會賣曬😎⋄✦ 海河鮮 ✦🌶️🐟水煮厚切海鱸魚片($138)除左片皮鴨外,仲見到好多人叫餃子、冷盤、小炒等,見到每樣野都大大碟,真係好吸引🤩水煮厚切海鱸魚片同樣大大份,魚片厚肉嫩滑,最重要係無骨完全可以放心食,入面除左有主角海鱸魚片外,仲有雲耳、萵荀、大豆芽同埋粉仔,索曬麻辣汁味道好開胃之餘又唔會太辣,岩曬一家大細一齊食😜 ⋄✦ 其他 ✦🫖茶位($5/位)====—====

====—====—====—====—
✦ 鴨 ✦
🦢北京填鴨($168)
🫓跟一份摩摩皮約20塊

✦ 海河鮮 ✦
🌶️🐟水煮厚切海鱸魚片($138)

✦ 其他 ✦
🫖茶位($5/位)

====—====—====—====—
📌店名:老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)’
📍地址:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
2024-10-08
  • 北京填鴨
2024-10-11 468 瀏覽
扁皮鴨肉質嫩滑,搭配醬料食落去真係好滿足但如果個皮可以再脆啲就更加正啦麻辣土豆絲同麻辣皮蛋都好入味,辣味適中,食落去非常過癮。孜然大葱肉片孜然香味十足,火侯掌握得好,但就有少少鹹,價錢嚟講都算抵食。整體性價比高,呢間值得推薦!不過,環境有啲逼,等位都有啲耐,想食嘅就要早啲攞位~
扁皮鴨肉質嫩滑,搭配醬料食落去真係好滿足
但如果個皮可以再脆啲就更加正啦

不過,環境有啲逼,等位都有啲耐,想食嘅就要早啲攞位~
2024-10-05 756 瀏覽
「老掌櫃」主打東北菜式,幾年前還只有一家店時已幫襯多次,今日已搖身一變擴張到三家分店。每次前來總是人氣爆場,今日也不例外。點了幾樣招牌菜—🍚北京填鴨每桌必點的招牌菜式,烤鴨外皮呈現誘人的焦糖色,油亮亮的很讓人心動。拿起一片麵皮,放上黃瓜與蒜,夾上一片烤鴨,最後沾上醬料包起來品嚐。鴨肉油脂適中,肉質軟嫩容易入口,與彈牙的麵皮,清爽的黃瓜與蒜結合,絕對是一大享受。🍚京式炸醬麵麵的份量勁多,適合多人以上一齊分享。麵條軟硬適中,伴著京醬與肉燥微微的鹹香,飽足度十足。🍚蝦仁炒蛋金黃的炒蛋口感十分綿密,調味適中不會太鹹或太淡。蝦仁口感很有彈性,第一次見到蝦仁比蛋多的版本,蝦仁控必試。總體而言,餐點物有所值,餐點份量大口味在水準之上。即使檯與檯桌距不大,在用餐時間還總是滿滿街坊來幫襯,人氣爆場。如果識食東北菜,一定要來嚐嚐。

點了幾樣招牌菜—

🍚北京填鴨

🍚京式炸醬麵

🍚蝦仁炒蛋

• 北京填鴨
2024-09-28 862 瀏覽
每次經過大角咀都見到依間東北菜館大排長龍,中秋節嗰晚已經試過一次覺得好抵食😝定價平之餘仲不設加一‼️-🥢 老醋海蜇頭 $74海蜇頭份量好多又大舊,加埋青瓜,酸酸甜甜好開胃👍-🥢 砂窩雲吞雞 $148/半隻因為想飲雞湯,本身都驚隻雞會好乾好鞋😆點知好鬼滑仲要大大隻👍雲吞都有成8粒🤩雞湯有陣砂窩味(?)🤨好鬼正!係屋企係唔會整到依個味🤣一定要試😜-🥢 松鼠魚(龍利柳) $98都係個句,好大條‼️岩晒唔識食魚骨既朋友仔🤣成條魚啖啖肉,炸到外脆內軟😝酸酸甜甜好好味🥰-🥢 拔絲蘋果 $78上次黎賣晒,所以今次一坐底就即刻叫定先🤣一上菜店員拎咗碗凍水黎😆原來係要將個拔絲蘋果放入凍水先食,咁樣就會變脆口🤪因為第一次食手腳比較慢😂店員哥哥見到即刻過黎幫手過凍水,如果唔係就痴埋一舊🤣有得玩又好食🥰

🥢 老醋海蜇頭 $74
海蜇頭份量好多又大舊,加埋青瓜,酸酸甜甜好開胃👍

🥢 砂窩雲吞雞 $148/半隻

🥢 松鼠魚(龍利柳) $98

🥢 拔絲蘋果 $78
2024-09-26 709 瀏覽
在這間店食咗兩次,兩次都有美好回憶。入店見到[天道酬勤]四個大字已好有好感,兩次都預訂了北京填鴨,在這兩次有食過大蔥羊肉饀餅,又有食過呢邊的甜品,食過的東西會有回味感,顯出師傅用心制作。再約朋友一定會再食過。
在這間店食咗兩次,兩次都有美好回憶。
再約朋友一定會再食過。
  • 北京填鴨(半隻)
  • 鍋包肉
  • 豆沙鍋餅
2024-09-23 875 瀏覽
性價比極高 北京填鴨人均$150 有北京填鴨、有菜有湯有麵 今時今日 咁抵係邊到搵?北京填鴨 半隻 $168經典招牌菜式!每次黎都必叫 鴨皮係帶一定份量既鴨肉 皮脆夠肉包鴨既 皮夠薄 最緊要配菜比到足🥰酸辣湯麵 $52 想飲酸辣湯 但無澱粉又唔飽 每次都會叫 份量大足曬料兩個人share都夠🫰🏻清炒萵荀 $78 叫埋個菜就完滿☺️粗絲萵荀 爽口唔咸 大角咀店搬左鋪後 暫時幾次都唔使Book位不過呢度冷氣比較大 包填鴨既皮 好快就吹凍 要趁熱快d食😝

性價比極高 北京填鴨

人均$150 有北京填鴨、有菜有湯有麵
今時今日 咁抵係邊到搵?

北京填鴨 半隻 $168

大角咀店搬左鋪後 暫時幾次都唔使Book位
不過呢度冷氣比較大
包填鴨既皮 好快就吹凍 要趁熱快d食😝
2024-09-16 993 瀏覽
長期有著長長人龍的東北菜館看看餐牌發現價錢都挺親民出品正常發揮 但份量很多不過真的太多人排隊了 建議先行訂座 ⍢北京填鴨(半隻) $168鴨肉嫩皮脆 蘸上鴨醬份外惹味餅皮選用摩摩皮 有約20塊可能太快凍所以入口略硬如果淋點口感會更好配上青瓜及大蔥一起吃 都很滿足涼拌海蜇皮 $70海蜇皮清爽可口 入口微辣配上滿滿莞茜 青瓜及蘿蔔絲大推這道前菜~酸辣湯麵 $52酸辣湯入口微辣 材料多點會更好不過麵條超多 適合分享吃⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐老掌櫃東北菜館📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
長期有著長長人龍的東北菜館

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

老掌櫃東北菜館
📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
2024-09-16 905 瀏覽
《本次為自費用餐食評》大角咀高質抵食東北菜館!餐廳以平價CP值高的片皮鴨聞名,鴨皮香脆鴨肉不鞋,配上一份摩摩皮,真係皮薄餡靚,重點係一份半隻鴨只是hkd$168,絕對抵食!此外,餐牌亦有各式各樣特色東北菜,尤其係鍋包肉,醋的酸味和甜味沾上炸肉片,酸酸甜甜而且香口。脆椒雞軟骨亦都係必嗌之選,雞軟骨酥脆而且有肉感,配料亦十足。整體而言,食物質素好,價錢便宜,絕對值得一試!-🔘 北京填鴨 (半隻) | hkd$168🔘 脆椒雞軟骨 | hkd$86🔘 鍋包肉 | hkd$96-🍽️ 食物 | Food: 4.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4.5/5📝 總結 | CP Value: 4.3/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
《本次為自費用餐食評》
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4.5/5
📝 總結 | CP Value: 4.3/5
北京填鴨 (半隻)
脆椒雞軟骨
鍋包肉
北京填鴨 (半隻)
脆椒雞軟骨
鍋包肉