2020-01-04 1016 瀏覽
話說以前好鍾意食聰嫂個龍眼冰,好耐冇食過啦喺灣仔食開飯,朋友話原來附近有間聰嫂,行過見冇乜人排隊,就入咗去食<龍眼冰$49>望下個餐牌,原來而家龍眼冰加價都加到成差唔多$50,講真真係幾貴,以前食嘅時候都仲係$30左右,難得黎到貴貴地都要食下嘅龍眼冰味道依然清新,口感係綿滑刨冰,不過真係貴咗啲<紅豆冰$35>以前無嘅紅豆冰系列,同龍眼冰一樣都系刨冰系列,不過口感好似鞋少少紅豆味濃,感覺上就好似食緊紅豆冰咁,幾好食

話說以前好鍾意食聰嫂個龍眼冰,好耐冇食過啦

<龍眼冰$49>
龍眼冰味道依然清新,口感係綿滑刨冰,不過真係貴咗啲

<紅豆冰$35>
紅豆味濃,感覺上就好似食緊紅豆冰咁,幾好食

2019-12-29 341 瀏覽
第一次食聰嫂甜品,因為有個外國朋友好鍾意食西米露,所以喺灣仔經過呢間糖水舖,見到咁多人排隊,又有唔同種類嘅甜品揀,所以就入咗去試一試。朋友好鍾意食西米露之外,仲想食埋芝麻湯圓,於是我哋叫咗芋頭西米露然後加咗四粒芝麻湯圓。西米露比我想像中好食,比一般嘅糖水鋪頭質素高啲,芝麻湯圓都係正正常常幾好食。餐廳方面都幾大但由於好多人排隊,所以長期都好忙,員工服務態度一般但尚可接受。見到好多人都叫咗燉奶或者燉糖水,我個朋友表示好想一試,所以都期待下次再去試吓佢其他嘅產品。

2019-12-24 182 瀏覽
點了以前來燥訪時都會點的南北杏燉木瓜雪耳,雪耳竟然只有一片。問了店員,只得到回答說都是這樣。態度跟品質大退步. 名店感覺輸給不知名的店,餐點也不值這個價,非常失望
南北杏燉木瓜雪耳
2019-12-24
3 分鐘 (堂食)
其他
2019-11-30 352 瀏覽
好耐之前喺聰嫂食過呢款榴槤甜品之後念念不忘, 呢晚經過,忍唔住想入嚟食多次回味下成個鋪頭好多人,要排隊,坐得好迫,環境麻麻朋友叫咗個杏仁糊,正常OK我呢個上場啦^_^最上面嗰球係榴槤蓉隔離有啲爆爆珠一咬就爆好得意,下面就係濃濃嘅榴槤冰,上面嗰舊榴槤蓉係最濃味,全部野夾埋一齊食好正,一份其實份量都算多,同埋好凍,兩份share嚟食會比較好如果好似我咁係榴槤控嘅話,真係要試吓呢款甜品,唔識榴槤嘅話,我見隔離枱好多人食龍眼冰,睇落都好吸引,聽到評語都唔錯不過,個人認為佢加價太利害,呢款甜品定價太高,好耐食一次就夠
成個鋪頭好多人,要排隊,坐得好迫,環境麻麻
朋友叫咗個杏仁糊,正常OK
我呢個上場啦^_^

2019-10-17 412 瀏覽
呢間甜品店系呢度真系幾聞名噶了,幾乎一講起個個都知。好耐某來過咯,今日過來食個糖水,因為岩食完晚飯唔耐,所以只系點左份薑汁黑芝麻湯圓,之前見過呢個湯圓好多次了,但系因為覺得湯圓會好滯,所以一直某點過,今日決定試一試。薑汁味好濃,幾乎滲入左湯圓入邊,一咬落去,感覺好似薑汁系從湯圓入邊流出來噶。黑芝麻都好香口,入口好似成口都系芝麻咁,超級滿足。
2019-09-26
2019-10-15 193 瀏覽
個fd問呢碗外賣係咪就咁食?覺得乾左啲喎,大家都第一次食,唔知係咪送貨嗰陣漏左野。所以就打落分店問,但嗰位店員超無禮貌!!「碗野就咁筆黎食」Ok。你話就咁食,食落口,得啖冰,都無味嘅,直頭想落超市買花奶。蜜瓜碎上,椰果份量又唔係多,賣$50真係賺到笑,老板真係識做生意喇~嗰張單我叫左成千蚊外賣,menu平均每碗都賣$40-50,一D都唔平,比少少服務都無,又唔係話好好食,比錢買難受,一定無下次!!

外賣送餐
2019-09-27 295 瀏覽
偶像劉德華都推薦的甜品店,點都要試下! 其實香港有好多 出名甜品店,聰嫂甜品能夠喺近呢幾年開多間分店,發展成連鎖經營,確實唔簡單💪🏻!這家店裝修以綠色為主給人 精神健康、清新活力的感覺!一進來就可以看到華仔的題字😁 甜品項目選擇超多,我們點了薑汁鮮奶燉蛋白和芒果布甸鮮奶燉蛋白薑汁奶 裏面有舊膏狀嘅蛋白 味道亦都係蛋白還蛋白,奶還奶,味道ok但係又唔會特別驚喜芒果布甸反而個芒果布甸唔錯,cc好鍾意食, 芒果味好濃有果肉,加咗花奶仲好食

鮮奶燉蛋白

芒果布甸

2019-09-22 206 瀏覽
同大少食完飯,散步之際,想去食甜品。咁啱有間聰嫂響附近。大少因為感冒,冇得食凍野,只係簡單地叫咗一個薑汁黑芝麻湯圓。佢就只可以睇住我食榴槤水晶珠。個榴槤水晶珠個底應該係好似冰沙咁嘅嘢,有啲榴槤肉喺裏面,上面再加左一小球榴槤肉,同埋水晶珠。味道唔係太甜,亦都唔係太假,好真材實料。大熱天時,飯後有一個美味甜品,簡直ichiban.
同大少食完飯,散步之際,想去食甜品。咁啱有間聰嫂響附近。

大熱天時,飯後有一個美味甜品,簡直ichiban.

2019-09-19
午餐
  • 榴槤水晶珠
2019-08-22 352 瀏覽
今天中午經過灣仔,想歇一歇腳,由莊士敦道走入了一條橫街,見到聰嫂私房甜品長長的直幡招牌,於是便走進去吃甜品。中午時份人客不多,枱與枱很密,但當時舖內只有另一名人客,因此沒有擠迫感。餐牌上有頗多選擇,但吸引我的是「生磨」二字,於是雖然天氣熱也要了個生磨合桃露。碗子不大,合桃露和䁔不太熱,沒有合桃香味,也感受不到生磨的口感,味道稍甜。$28一碗普通的合桃露吧。

2019-07-26 346 瀏覽
星期三我地一行5人晚上9點左右去到食糖水, 入去到分別叫左3碗木瓜糖水同另外2款糖水9其中一款係用椰青上的). 等左大約10分鐘, 我的木瓜糖水到左, 試左一口之後我就同另外2個朋友講點解我碗糖水咩味都冇既? 佢地就用好疑惑的目光望住我話唔係丫, 我地果碗木瓜糖水好正常喎, 之後我地就互相試下大家既木瓜糖水, 簡直唔相信係出自同一間鋪頭既. 好明顯我果碗加左滾水落去, 一d味都冇, 36蚊一碗滾水會唔會太貴丫. ..P.S. 另外2款糖水質數一般, 座位好迫, 後邊既人背隻一直碰到我的背.
. ..

2019-07-24
$40 (宵夜)
2019-07-02 423 瀏覽
星期日11點幾,朋友想食糖水,一行5人由會展行去聰嫂,都幾遠下。。不過我都未試過食聰嫂,所以行遠少少都可以的。去到門口,唔使等即有位。Lucky ✌🏻✌🏻✌🏻 一拎起個餐牌,覺得有啲貴,不過而家食糖水分分鐘貴過食個正餐,所以都接受到。5個人分別叫左士多啤梨涼粉,士多啤梨豆腐花,蜜瓜涼粉,鮮雜果水晶珠,同唔知咩蛋茶 (唔好意思,唔記得左。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️)我食既係鮮雜果水晶珠,雜果仲加上芒果沙冰,我覺得係幾好食,但個水晶珠係乾既,無汁無水,問可唔可以加花奶,多謝$5,我最後無加到,不過間珠真係好難食,好在份量唔多。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️之後我偷食左朋友既蜜瓜涼粉上的沙冰,我覺後幾清新,唔錯,不過朋友就覺得佢所俾既蜜瓜肉少得可憐。😂😂😂最後又偷食埋士多啤梨涼粉上的沙冰,好難食,好人工陣味,如果差唔多$40既糖水俾啲咁既質素,我覺得真係唔okay。我覺得可以唔使幫襯lu, 試過就算。

我覺得可以唔使幫襯lu, 試過就算。
2019-06-23 299 瀏覽
本身同朋友晏晝行緊街,但係因為天氣太熱想搵個地方坐下,知道附近有間聰嫂就入去食,當係下午茶...之前都想試銅鑼灣聰嫂,但一直都大排長龍,一直都知道佢嘅蜜瓜椰果冰係好出名,今次一試,果然名不虛傳!首先佢上邊嘅椰果同蜜瓜份量好多,蜜瓜夠甜,椰果就夠彈牙,而下邊嘅沙冰唔似得出邊嘅糖水舖淨係得椰汁味,佢反而有好香嘅牛奶味,分量又大,食完真係成個人都透心涼!

2019-06-07
  • 蜜瓜西米冰
2019-06-18 194 瀏覽
同個friend嚟, 以為聰嫂係連鎖店應該唔會伏,叫咗碗芒果涼粉同埋熱薑汁燉奶, 個涼粉ok , 但係嗰燉奶是碗液體(如圖), 問個侍應佢話啲燉奶係底, 我用匙羹搞一搞碗嘢, 但整碗只是稀稀的白色薑汁水 , 嘥咗我38蚊。
由於天氣真係太熱,所以行街行到頂唔順,見到間聰嫂就走入去食,點左個蜜瓜椰果冰 ,食完真係非常透心涼!雖然佢嘅價錢唔算平,一碗大概四十幾蚊,但係份量十足,上面好多蜜瓜,亦夠甜,椰果就夠彈口, 至於密瓜冰就有陣淡淡嘅奶味,覺得好香,配合埋西米露,口感就更加正!
2019-06-08
2019-05-29 231 瀏覽
由大學食到依家嘅聰嫂都係我嘅飯後甜品首選💗龍眼椰果冰真係無得輸‼️龍眼同冰混合埋一齊,有濃濃嘅龍眼味之餘唔會食到一舊舊冰,仲有啖啖嘅龍眼肉添😍再加埋粒粒椰果同水晶珠珠,食落充滿口感!而且唔會太甜,食飽飯都仲食得落🤤.👍🏻推介:龍眼椰果冰 ($49)😋指數:8/10
👍🏻推介:龍眼椰果冰 ($49)
😋指數:8/10