2023-11-23 44 瀏覽
今晚和朋友去上環一間餐廳「肉料理とワインCARVING」,這間餐廳主廚大有來頭,曾任米芝蓮星級餐廳及六星級酒店,我們叫了「北海道椰子牛魚介5道嚐味套餐 $698 」1️⃣ 小鉢~大豆題材(魚子醬・帆立貝・鮑魚・和牛)🥢 這道菜顧名思義,以大豆為主,大廚將魚子醬及和牛,帆立貝及鮑魚分別放於用腐皮製作而成的小手捲及小杯撻,另一款是豆腐Mousse配上小銀魚,三款不同口味的前菜都十分有特色2️⃣ 牛舌三味(柚子燈籠椒・山葵莖・蕃茄梅子)🥢 牛舌用慢煮烹調方法(48 小時),牛舌入口非常滑嫩,上面再加上三款不同食材加以調味,不但可以刺激味蕾,令味道變得更豐富3️⃣ 甘鯛立鳞燒 (蕃茄莎莎・味噌)🥢 甘鯛立鳞燒 經過滾油高溫處理後,魚鱗片片翹起,食落口外層非常香脆,肉質則十分滑嫩,再加上蕃茄莎莎及味噌,令口感更佳4️⃣ 北海道東原牧場椰子牛 「西冷或肉眼」(漬物五點・伴菜)今晚的主角終於出場 「椰子牛」其實是以椰子渣作為飼糧的北海道國產牛,是一種較特別的牛種,肉質相當鬆軟,口感又不會油膩,而且油花十分豐富,細味品嚐還可以感受到淡淡的椰子奶香味5️⃣ 石榴酒巴巴蛋糕(櫻尾氈酒・雲尼拿雪糕・青瓜乳酪)甜品是蛋糕配雪糕,
今晚和朋友去上環一間餐廳「肉料理とワインCARVING」,
1️⃣ 小鉢~大豆題材(魚子醬・帆立貝・鮑魚・和牛)
2️⃣ 牛舌三味(柚子燈籠椒・山葵莖・蕃茄梅子)
3️⃣ 甘鯛立鳞燒 (蕃茄莎莎・味噌)
5️⃣ 石榴酒巴巴蛋糕(櫻尾氈酒・雲尼拿雪糕・青瓜乳酪)
甜品是蛋糕配雪糕,蛋糕有香濃的酒味,配上雪糕一齊食,估唔到又幾好味
另外,我們還叫了
6️⃣ 燒酎 (2 x $98) $196
餐廳的店面黑漆漆的,一直很好奇到底內裏藏甚麼胡蘆😆終於摘了日子,帶著滿滿的期待 ,便去一探究竟Book了晚上8pm的時段,到步後便不假思索order了tasting menu•CRAVING PREMIUM COURSES 📖 $798 前菜 先用大豆為主題的菜式 - (魚子醬 帆立貝 鮑魚 和牛)全都是one bite size賣相十分精美 未嘗味道便已先被 presentation 驚艷了一入口是complicated + 十分豐富的味道魚子醬挺濃味的,一下子把層次都提高了在旁白色的是milky-milky的口感,有D像前菜的湯配上小魚從前菜看來便感受到接下來的菜式都會是個新奇有趣的體驗了~ •海鮮:阿根廷赤海蝦 🦐 大大隻濃沃的海蝦配上海帶 +海葡萄,更帶出鮮味撒上紫蘇花更湊層次 看得出廚師的用心•牛舌三味 (柚子燈籠椒 山葵莖 蕃茄梅子)不得不讚賞其presentation 將平平無奇的牛舌演變成不同的味道,每個牛舌上都有點點的top dressing ,令每塊牛舌都是不同的味道。帶苦味的柚子皮,日囇蕃茄乾,wasabi的獨特口味,通通配上牛舌,新鮮的配搭。牛舌十分腍,不說都嘗
餐廳的店面黑漆漆的,
一直很好奇到底內裏藏甚麼胡蘆😆
終於摘了日子,帶著滿滿的期待 ,便去一探究竟

全都是one bite size
賣相十分精美
未嘗味道便已先被 presentation 驚艷了

一入口是complicated + 十分豐富的味道
魚子醬挺濃味的,一下子把層次都提高了
從前菜看來便感受到接下來的菜式都會是個新奇有趣的體驗了~

海鮮:阿根廷赤海蝦 🦐
大大隻濃沃的海蝦
配上海帶 +海葡萄,更帶出鮮味
撒上紫蘇花更湊層次
看得出廚師的用心

海鮮: 阿根廷海蝦

牛舌三味 (柚子燈籠椒 山葵莖 蕃茄梅子)
每個牛舌上都有點點的top dressing ,
令每塊牛舌都是不同的味道。
牛舌十分腍,不說都嘗不出的牛舌的texture,
吃到這裏已有點點飽了😂
牛舌三味 (柚子燈籠椒 山葵莖 蕃茄梅子)

魚 - 一夜乾三文魚約克布甸
新奇有趣的組合😂
上面有魚子粒粒,每口爆汁,
內裏有creamy的sauce
配上魚味的約克布甸
既有甜品的感覺又帶有咸咸的魚味

感覺像是開胃前菜般~
魚 一夜乾約克布甸

魚 燒金目鯛 🐟
一口吃下來,簡單點就像是炸魚皮
不過是鮮味十足的甘鯛!
甘鯛十分脆,而且一點也不油

作為過場小吃是不錯的

魚 燒甘鯛

牛骨髓 +和牛燉肉 + 北海道7星米 +生蛋黃 🐮
想不到廚師還怕你不夠飽😂
預備了飽食

先將牛骨髓+和牛和生蛋混起來
這個組合帶點油香,又帶蛋的濕潤

是真的可以把飯吃光光的!
My fav dish of the night !

牛骨髓 +和牛燉肉 + 北海道7星米 +生蛋黃

北海道椰子牛 +漬物 🐮
相信是牛魔人一定十分喜歡這碟的!
一大盤的椰子牛,據說牛是吃椰子大的!
所以吃起來會帶淡淡的椰子味~ 🥥
坦白說: 椰子味是吃不出來的 😂但十分香
在旁的炸蒜要加分!
配合牛吃起來又可以吃多幾口飯了~
份量之多 兩個女孩要清盤相信也帶難度 😂
北海道椰子牛 +漬物

Dessert – 石榴酒巴巴蛋糕 +朱古力cookies 🍫
甜品是無論多飽想會想吃的
意想不到的組合!!

大廚總是給你驚喜的😂
巴巴蛋糕吃起來有點像chiffon cake,
配上yogurt及rum酒,一點也不會乾~
令人驚艷的竟是朱古力cookies 微暖! 😍
吃起來還有半溶的朱古力😍
想不到簡簡單單的cookies也如此出色!
Dessert – 石榴酒巴巴蛋糕 +朱古力cookies

整晚無論環境 燈光 坐位也是十分舒服的~
燈光微暗 讓你有relax之感

我們點了兩杯清清甜甜的清酒,
不會太濃也不會搶了食物的鮮味。
這地方可以讓你靜靜的聊天
店員也只會在上菜的時候細心地為你講解
剩下來都不會打擾你
汪意哦 菜式會一道一道慢慢呈上的
所以每道都不會涼
終於解鎖了神秘的餐廳了
又是recharge的一個晚上

As usual, menu for ref :

海鮮: 阿根廷海蝦
魚 一夜乾約克布甸
魚 燒甘鯛
牛骨髓 +和牛燉肉 + 北海道7星米 +生蛋黃
2023-11-09 64 瀏覽
餐廳裝潢簡約而高雅風格,食材高質,而且每款食材悉心設計,好有心思,大力推薦😌第一道為小鉢大豆題材的菜式,包括魚子醬和牛他他腐皮筒、帶子銀魚豆腐慕絲、磯煮鮑魚腐乳撻,幕絲質感細膩,帶子口感爽滑,和牛他他同樣入味可口😍阿根廷紅蝦,配上有海葡萄及紫蘇花裝飾,美觀又美味😋牛舌三味,慢煮48小時,三個口味,柚子燈籠椒、山葵莖、蕃茄梅子,味道各有層次,真正的一次過滿足你三個願望啊!😉一夜干三文魚約克麵包布用清酒漬鮭魚子加淡雪塩,好像食蛋糕一樣的鬆軟口感😋甘鯛立鱗燒,魚身很香有秘製蠔汁,魚鱗香脆,有蕃茄莎莎味噌,味道很夾💕接着是牛骨髓飯,廚師將牛骨髓取出,放在七星米上,配有生蛋黃 ,牛骨裝上和牛燉肉,配洋蔥蒜頭,所有食材拌勻七星米飯 一同享用,非常美味😋北海道東原牧場椰子牛西冷,漬物八點作伴菜,西冷好香牛味,肉質嫩滑易入口,喜歡濃味的可以再沾幼鹽及椒鹽😉最後甜品為石榴酒巴巴蛋糕,雲呢拿雪糕加青瓜乳酪,酸酸甜甜,非常清新,巴巴蛋糕軟綿且有香濃酒味👍

阿根廷紅蝦,配上有海葡萄及紫蘇花裝飾,美觀又美味😋

2023-11-08 46 瀏覽
前菜先同朋友小酌一杯,燒酒加冰同檸檬,清清地易入口。接着先食個用大豆做主題既三味拼盤,和牛他他黑魚子手卷,外脆內軟,其次我好欣賞廚師既創意,第一次聽人用腐乳做撻底,配磯煮鮑魚原來味道咁搭配。第二道係阿根廷紅蝦配水雲、海蒲萄及紫蘇花,水雲做base 口感非常slimy,水雲係日本一種特色海藻類,紅蝦燒得惹味,蝦肉爽口彈牙,牛舌三味分別配上柚子燈籠椒、山葵、蕃茄梅子,我個人最喜歡係山葵因為食到牛舌油脂感同時有種嗆勁,好刺激。一夜干三文魚約克布甸,先用清酒浸三文魚子,配淡雪塩,用慕絲做底,口感覺一流,甜而不膩。主食甘鯛立鱗燒,用自家製蠔醬塗係魚面,魚皮炸得非常香脆,可以食埋佢的,立鱗燒啖啖肉,魚肉又滑又惹味。跟住來個月見飯,選用北海道七星米,配蘋果乾,同和牛燉肉mix埋一齊,廚師係上枱前已好細心地幫我地將牛骨髓起出黎,味道香濃,和牛燉肉真係好好食,七星米質感煙韌有嚼勁。仲有個棷子牛西冷,我朋友好喜歡。最後甜品有個石榴酒巴巴蛋糕,用Gin酒浸過,所以已經聞到好香酒味,入口更加濃烈,一啖酒一啖雲尼拿雪糕,有點冰火交融既感覺同時又好匹配,為成個dinner畫上完美句號 😍

2023-11-06 34 瀏覽
日本既廚師發板同鐵板燒都食過,但從未食過以肉為主題,又做到好精緻既料理。呢度都好high class下,燈光非常有感覺,食物既相同自拍人像都好靚。飲用係係樽裝貴價水,好滑。呢度只有一個set dinner menu,有成8道菜,每道都好精緻。第一道係和牛他他、帆立貝同鮑魚,以刺身為主,三者好夾,係好特別既前菜。跟住係阿根廷海蝦,有lobster汁,蝦膏都好多下。個碟好靚,令我諗起海水。牛舌都做得好出色,而且試到3種口味。牛骨髓經過調味,加蛋同和牛燉肉拌飯(北海道七星米),非常易下飯,超好食,好驚喜。三文魚約克布甸都好特別,仲加埋粉粉分明既鮭魚子食,好正。甘鯛立鱗燒炸到好香脆,連d鱗都可以食,跟蕃茄莎莎,味道一流。漬物五點都好開胃,北海道牛好好食,肥瘦分明。配菜係燒粟米,好甜呀!最後甜品係石榴酒巴巴蛋糕,仲有雪糕,雪糕同酒交融,好味!青瓜yogurt都好創新。
2023-11-01
2023-11-05 34 瀏覽
上環文娛中心附近,上咗扶手電梯一層有間日式料理。座位唔算好多,門口有四張吧枱,另外再有三至四張二人枱。坐吧枱感覺比較舒服,同埋寧靜啲。晚餐有八個course,頭盤係大豆作主題三食,魚子醬和牛cone,帆立貝tart,細細件好脆口。下一道菜係阿根廷赤海蝦,有水雲做芡汁,海蝦夠清甜。慢煮牛舌有三種做法,包括柚子燈籠椒,Wasabi,蕃茄梅子,當中柚子個味道再夾。一夜干 yorshire pudding 好有蛋香,外脆內軟,配上綠色通窿器皿。主菜有甘鯛魚同和牛,魚好特別,啲魚鱗係炸到脆脆的,好似食薯片。和牛大大塊,配上粟米,西蘭花同番薯仔。師傅煮得好有心機。
2023-11-03 41 瀏覽
肉料理caving係一間位於上環嘅高級餐廳,非常適合fine dining。價錢合理,材料重本,食物設計好有心思,服務既話就香港餐廳服務Amuse-Bouche呢個開胃小食以大豆為主題,配上魚子醬、鮑魚、墨魚同和牛tartar,味道豐富而精緻。Akaebi seaweed呢道菜用阿根廷海蝦為主,搭配海藻再用海蝦肴既汁,帶出鮮美的海鮮風味。Beef tongue呢道菜有三款唔同嘅味道,包括燈籠椒、山葵莖同蕃茄梅子,每一款都展現出牛舌的獨特風味。山葵莖好有驚喜Ikura pudding呢個以一夜乾三文魚製成,帶出魚子的鮮味,質感豐富。Amadai uroko-yaki呢道菜以立鯛製成,燒至立鱗金黃酥脆,配上蕃茄莎莎同味噌。Bone marrow呢道菜提供牛骨髓,豐富的口感和濃郁的味道配上一細碗飯,吸曬所有骨髓既精華。Hokkaido higashihara coconut beef呢道菜以北海道東原椰子牛肉為主,質感嫩滑,搭配著漬物拼盤,非常出色。Baba gelato最後用以gin酒製成的蛋糕作句號。肉料理caving嘅菜式精心烹調,味道細緻而豐富,每一道菜都展現出高級餐廳的水準。如果你

Amuse-Bouche

Akaebi seaweed

Beef tongue

Ikura pudding
呢個以一夜乾三文魚製成,帶出魚子的鮮味,質感豐富。

Amadai uroko-yaki
呢道菜以立鯛製成,燒至立鱗金黃酥脆,配上蕃茄莎莎同味噌。

Bone marrow

Baba gelato
最後用以gin酒製成的蛋糕作句號。

肉料理caving嘅菜式精心烹調,味道細緻而豐富,每一道菜都展現出高級餐廳的水準。如果你鍾意fine dining,肉料理caving絕對係一個值得一試嘅餐廳。
肉料理とワインCARVING 是由曾任米芝蓮星級餐廳、六星酒店總廚主理。想Wine Pairing 也可以喔。跟朋友聊聊天,享受佳餚美酒。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥CARVING PREMIUM COURSE 798北海道椰子牛魚介含味套餐‹Exclusive 3 Sake pairing +$228 • 5 Sake pairing +$348›✨ AMUSE-BOUCHE大豆做主題有魚子醬、帆立貝、鮑魚、和牛先由腐皮和牛魚子醬吃起然後帶子、銀魚、豆腐moose 一個v型來吃,從淡到濃最後吃腐乳鮑魚✨ AKAEBI SEAWEED看起來像海洋裡面有一條美美赤海蝦他是阿根廷赤海蝦 😆下面還有水雲海苔 加一點點紫蘇✨ BEEF TONGUE牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵过•蕃茄梅子)從右邊吃起整體就帶來微微辣香味,加一點點山葵後勁,最後梅子帶來甜結束旅程✨ IKURA PUDDINGSignature dish 一夜乾三文魚約克布句就是清酒浸過的三文魚上面白色是淡雪塩,還有漬鮭魚子✨ AMADAI UROKO-YAKI甘鯛立鳞外皮也有炸過,咬下去脆口,魚身也嫩嫩的還配了蕃茄莎莎和味噌,提升了

想Wine Pairing 也可以喔。
跟朋友聊聊天,享受佳餚美酒。

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

CARVING PREMIUM COURSE 798
北海道椰子牛魚介含味套餐

✨ AMUSE-BOUCHE

大豆做主題
有魚子醬、帆立貝、鮑魚、和牛

先由腐皮和牛魚子醬吃起
然後帶子、銀魚、豆腐moose
一個v型來吃,從淡到濃
最後吃腐乳鮑魚

✨ AKAEBI SEAWEED

看起來像海洋裡面有一條美美赤海蝦
他是阿根廷赤海蝦 😆
下面還有水雲海苔 加一點點紫蘇

✨ BEEF TONGUE

牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵过•蕃茄梅子)
從右邊吃起
整體就帶來微微辣香味,加一點點山葵後勁,
最後梅子帶來甜結束旅程

✨ IKURA PUDDING

Signature dish
一夜乾三文魚約克布句
就是清酒浸過的三文魚
上面白色是淡雪塩,還有漬鮭魚子

✨ AMADAI UROKO-YAKI

甘鯛立鳞
外皮也有炸過,咬下去脆口,魚身也嫩嫩的
還配了蕃茄莎莎和味噌,提升了鮮甜味

✨ BONE MARROW [TKG]

將骨髓裡面整個倒進去北海道七星米和生蛋黃
攪拌均勻
開動!

✨ HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF

北海道東原牧場椰子牛-肉眼

雲尼拿雪糕上面是青瓜乳酪
雲呢拿雪糕有雲呢拿籽 ❤️
再配個巧克力餅乾🍪

肉料理とワインCARVING

📍 上環皇后大道中338號338 ApartmentUG樓1號舖
2023-11-01 52 瀏覽
上環一間神秘嘅日式料理,主打高質食材+創意配搭調味,幾有特色!CARVING PREMIUM COURSE北海道椰子牛魚介嚐味套餐$798/位 前菜小鉢~大豆題材(魚子醬•帆立貝• 鮑魚•和牛)·魚子醬腐皮和牛他他·磯煮鮑魚腐乳撻·帶子銀魚豆腐慕絲阿根廷赤海蝦•海葡萄·水雲配上紫蘇花作裝飾牛舌三味(柚子漬燈籠椒•山葵莖•風乾蕃茄梅子)由淡味柚子漬開始品嚐魚•其の一~一夜乾慕絲三文魚約克布甸(淡雪塩•清酒漬鮭魚子)鮭魚子咸鮮十足!魚•其の二~甘鯛立鱗燒 用淋油方式令魚鱗都食得 醬汁用自製蠔醬&(蕃茄莎莎•蟹味噌)牛•其の一~牛骨髓「TKG」(和牛燉肉• 蘋果乾、北海道七星米•香川縣生蛋黃)北海道東原牧場椰子牛「西冷或肉眼」漬物五點•伴菜柚子鹽/黑胡椒/炸蒜/芥辣+$180增量 100gm A5日本和牛油脂豐腴帶柳子油香氣,個人口味建議沾鹽食用!甜品石榴酒巴巴蛋糕(樱尾氈酒•雲尼拿雪糕 •青瓜乳酪)配朱古力曲奇

CARVING PREMIUM COURSE
北海道椰子牛魚介嚐味套餐
$798/位

前菜
小鉢~大豆題材

(魚子醬•帆立貝• 鮑魚•和牛)
·魚子醬腐皮和牛他他

牛舌三味
(柚子漬燈籠椒•山葵莖•風乾蕃茄梅子)由淡味柚子漬開始品嚐

魚•其の一~
一夜乾慕絲三文魚約克布甸
(淡雪塩•清酒漬鮭魚子)
鮭魚子咸鮮十足!

魚•其の二~
甘鯛立鱗燒 用淋油方式令魚鱗都食得
醬汁用自製蠔醬&(蕃茄莎莎•蟹味噌)

牛•其の一~
牛骨髓「TKG」
(和牛燉肉• 蘋果乾、北海道七星米•香川縣生蛋黃)

北海道東原牧場椰子牛
「西冷或肉眼」漬物五點•伴菜
柚子鹽/黑胡椒/炸蒜/芥辣
+$180增量 100gm A5日本和牛
油脂豐腴帶柳子油香氣,個人口味建議沾鹽食用!

甜品
(樱尾氈酒•雲尼拿雪糕 •青瓜乳酪)配朱古力曲奇
2022-10-25
  • 燒A5日本和牛
  • 三文魚子約克郡布丁
2023-10-28 28 瀏覽
這個套餐可搭配wine paring來食,今次第一次試,就叫了清酒,同樣好夾 😎😀😎小鉢的大豆題材魚子醬、帆立貝、鮑魚與和牛交織出豐富層次。別具匠心的是,帆立貝卷入豆腐慕斯,穿插大豆風味。撻糕運用和牛及腐乳醬調味,香氣撲天誘人食慾。阿根廷赤紅蝦鲜甜彈牙的海蝦,配以炙熱秘制醬汁烹調,香氣四溢散發正宗滋味。 牛舌三味48小時慢火煮煮牛舌,保留嫩滑口感及濃郁牛香。以柚子燈籠椒、山葵 stem 及蕃茄提子點綴,循序漸進由淡到濃品嚐。一夜乾三文魚約克布丁 以淡雪鹽及鮭魚子醃製乾三文魚,搭配鬆軟約克布丁。乾魚的鮮香與布丁的濕潤口感交織,飽滿美味。甘鯛立鱗配搭番茄莎莎及味噌醬立鱗烤至魚鱗脆香,魚肉湧出多汁。配搭番茄莎莎及味噌醬,酸甜與鮮美牛骨髓「TKG」牛骨碎、和牛燉肉及北海道香米,搭配生蛋黃一同享用,日式牛油飯風味。牛肉的鮮美與米香交融。北海道東原牧場椰子牛西冷精心處理後烹調,肉質細嫩,每一口牛香中透著椰香,享受極致。配以多款醃漬,色彩豐富視覺官能雙重享受。 石榴酒巴巴蛋糕,櫻桃酒、雲尼拿雪糕與青瓜乳酪撞出清爽口感,清新開胃。

小鉢的大豆題材

阿根廷赤紅蝦

牛舌三味

一夜乾三文魚約克布丁

甘鯛立鱗配搭番茄莎莎及味噌醬

北海道東原牧場椰子牛西冷
精心處理後烹調,肉質細嫩,每一口牛香中透著椰香,享受極致。
配以多款醃漬,色彩豐富視覺官能雙重享受。

2023-10-28 33 瀏覽
聽朋友講,上環有間fine dining做得幾好,咁岩就係果個朋友生日😅就同佢慶祝生日!來個👉🏻北海道椰子牛魚介嚐味套餐👈🏻先來個sake朗朗口😌,幾柑甜又帶點清香。到小鉢~大豆題材~賣相非常精緻👍🏻,好吸引,分別有魚子醬、帆立貝、鮑魚、和牛。之後有~阿根廷赤海蝦~咬落去食到好香既蝦膏,完全覆蓋你嘅味蕾🤤。接着係~牛舌三味~長條狀厚切加上三種不同的調味醬料(柚子燈籠椒、山葵莖、蕃茄梅子)柚子是我至愛,厚切質感一流😘。魚其一·一夜乾三文魚約克布甸,整體賣相了得,唔只食物做得好,就連器皿都非常吸引,我覺得真係好靚🫰🏻,加上有淡雪塩,就像落雪的感覺👍🏻👍🏻無得頂。魚其二·甘鯛立鱗燒,用油泡至魚鱗每一片都豎起,食落口超鬆脆,跟之前的魚其一有180度口感的改變👍🏻真係無得輸😆。再來是牛骨髓飯(TKG)用上北海道七星米,和牛燉肉,生蛋黃👍🏻。真正主角出場·北海道牧場椰子牛,油脂分布靚,實屬頂級享受,旁邊有山葵、柚子塩、黑椒、蒜片幫助提升味覺,再配上精緻蔬菜。滿分💯👍🏻👍🏻👍🏻

來個👉🏻北海道椰子牛魚介嚐味套餐👈🏻

在香港最應該吃的除了是雲吞麵和酒樓點心還很應該去中上環一帶多吃點西餐香港的西餐對比外國價錢沒有那麼貴質素卻不輸吃了很多家西餐廳中上環的味道還是比較講究在一眾西餐廳這一家最讓我覺得驚艷準確來說它是西日Fusion菜在菜式上創新很難創新之餘還要好吃更難好吃之餘還達到了Fine Dining的水準難上加難餐廳裝潢典雅氣氛讓人很像置身銀座這次吃的是嚐味餐牌單看就覺得菜式經精心雕琢過六道前菜一道主菜一道甜品為了讓食客嚐到最多味道第一道菜用的是大豆主題豆的味道清淡於是搭配了鮮味但不濃郁的海鮮雖然也搭配了和牛但做成了生的他他牛鮮味多於肉味不會喧賓奪主前菜都是精緻的一小口每一小口都網羅了東西方各地的味道第二道菜是冷盤阿根廷赤海蝦水雲和海葡萄都是清爽的配搭把蝦襯托出鮮味紫蘇花則襯托出一陣隱若的香氣第三道菜是牛舌三味吃有次序先是柚子燈籠椒再吃山葵莖後吃蕃茄梅子牛舌是慢煮很難想像熟的牛肉居然可以滑的如魚肉第四道菜是甘鯛立鱗燒襯以帶酸味的蕃茄莎莎和味噌滿滿的意大利風味非常開胃 愈吃愈餓第五道菜是牛骨髓燒得油脂豐腴餐單很注重菜式味道濃淡的層次和配搭牛骨髓的濃郁又比牛舌更上一層煮得軟稔的和牛燉肉以金黃的生蛋黃再增
在香港最應該吃的除了是雲吞麵和酒樓點心

只吃肉很容易會膩
所以餐廳配搭了比一般牛肉多的伴菜解膩
最後是甜品石榴酒巴巴蛋糕
蛋糕浸上櫻尾氈酒
配雲尼拿雪糕、青瓜乳酪
一口辛一口甜
有種獨特的清爽
2023-10-26 16 瀏覽
今日食嘅menu 係咁前菜-大豆做主題,由甜筒食起,腐皮,內係牛肉他仔同魚醬:腐皮脆,有大豆,牛肉一啲都唔柴-銀魚,帶子,豆腐mousse:醃製過,同豆腐mousse 好大contrast. 紅色的微辣,味道層次更上一層。豆腐mousse 味道好清香,有豆味,但又唔會搶fo-tart 腐乳整嘅醬,有鮑魚,好正,底係貝殼形,好靚。仲好煙韌紅蝦配水雲(藻)做冷面效果。上面又有海葡萄。蝦嘅表面係燒過,但裏面仲係生+糯。蝦唔拎出黎都唔知佢有咁大隻慢煮 牛舌,餐廳做咗三款調味,其中有燈籠椒本身都好驚燈籠椒但識落味道又OK三塊牛舌個肉質很不一樣清酒浸過嘅魚籽,一夜干嘅mousse.上面白色嘅係鹽:魚籽爆汁,有醃製過嘅味道。一夜干mousse 唔係得個名,真係食到一夜干嘅味道。布甸外皮有種面包質感嘅脆,同前面的脆又不一樣最尾連甜品都有兩款,一個係朱古力曲奇朱古力仲要係融心另外仲有蛋糕,係gin 酒浸過:酒味超濃。配青瓜乳酪,清爽好味同埋雲呢拿雪糕
今日食嘅menu 係咁
前菜

蝦唔拎出黎都唔知佢有咁大隻

慢煮 牛舌,餐廳做咗三款調味,其中有燈籠椒
本身都好驚燈籠椒但識落味道又OK
三塊牛舌個肉質很不一樣

布甸外皮有種面包質感嘅脆,同前面的脆又不一樣
最尾連甜品都有兩款,一個係朱古力曲奇朱古力仲要係融心
2023-10-26 17 瀏覽
今日同朋友約晚餐,想食得正啲、高級啲、環境又要好啲。我們選擇去上環皇后大道中這間「肉料理とワインCARVING」首先來一杯さけ🍶來為這頓晚餐揭開序幕,口感不太dry,易入口。小鉢~ 大豆題材(魚子醬•帆立貝•鮑魚• 和牛)銀魚和帆立貝加上大豆慕絲,入口順滑有鮮味。和牛他他加上魚子醬,下個個腐皮cone很脆口;魷魚和鮑魚,鮮味又有咬口,再加上腐乳醬撻皮,口感很特別。阿根廷赤海蝦大大隻海蝦,爽口彈牙,配以水雲和海葡萄,微微的酸甜味,令到這道菜囗感豐富了。牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)牛舌的烹調方法是用慢煮48小時,口感軟滑,分別配以柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子,味道由淡到濃,雖然只是小小配料上的分別,但味道大不同,簡直在衝擊味蕾。一夜乾三文魚約克布甸(淡雪塩•漬鮭魚子)店員指這道是餐廳的招牌菜,布甸麵包配酒漬的三文魚子,爆珠又鮮味;還有一夜亁三文魚mousse ,口感多一份creamy。甘鯛立鱗燒(蕃茄莎莎 • 味噌)甘鯛連魚鱗用滾油淋到脆皮,魚肉不會過度烹煮,配以蕃茄莎莎和味噌,味道豐富,好味。牛骨髓「TKG」(和牛燉肉•北海道七星米 • 生蛋黃北海道七星米煮嘅飯,加上牛骨髓,

小鉢~ 大豆題材(魚子醬•帆立貝•鮑魚• 和牛)
銀魚和帆立貝加上大豆慕絲,入口順滑有鮮味。

阿根廷赤海蝦

牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)

一夜乾三文魚約克布甸(淡雪塩•漬鮭魚子)

甘鯛立鱗燒(蕃茄莎莎 • 味噌)

牛骨髓「TKG」(和牛燉肉•北海道七星米 • 生蛋黃
北海道七星米煮嘅飯,加上牛骨髓,生蛋黃、牛燉肉,蘋果乾、和雅枝竹-起拌飯,入口濃郁,但不油膩。

北海道東原牧場椰子牛
漬物五點 • 伴菜
椰子牛肉質嫩滑,油脂豐富,配以漬物,爽口又酸酸的,能減去牛的油膩感。

石榴酒巴巴蛋糕(樱尾氈酒• 雲尼拿雪糕 •青瓜乳酪)
石榴酒浸透整個蛋糕,入口的時候,酒香李曼整個口腔,配以雲呢拿雪糕和青瓜乳酪,非常好味😋美味しい😋

2023-10-23 12 瀏覽
大豆題材(魚子醬帆立貝鮑魚和牛 )係完全冇諗過嘅fusion組合,但係好食😍 最鍾意嘅係腐乳醬帆立貝,醬汁好香帶着豆香味,唔使驚腐乳醬會太濃味,食落我覺得比較似豆乳醬😆可愛的魚子醬和牛脆筒🥰燒赤海蝦一上菜就聞到好香😍 蝦肉飽實,炙燒過後帶出佢嘅香氣同蝦肉既鮮甜,下面有啲好特別嘅海草酸酸甜甜,食完好滿足🤤牛舌三味,每個味道都好特別,我最喜歡係中間芥辣醬,牛舌煮得剛剛好唔會un,吾錯三文魚約克布甸,上菜介紹三文魚係浸過酒,食落帶着淡淡的酒香,下面嘅麵包好脆同埋有牛油香味👍立鱗燒呢道菜好特別,魚肉煮過後熱油淋下,令到佢嘅魚鱗立起(所以叫立鱗),鱗片都可以食,而且十分香脆,魚肉好結實,加上蕃茄莎莎醬汁,味道香口又清爽😎👍個人私心推介 - 牛骨髓、和牛燉肉、生蛋黃拌飯101分!🤤 好想叫多份打包帶走,牛骨髓已經拿左出黎同生蛋黃一齊放飯上面,再加上燉到好香入口即溶嘅和牛,呢道菜色香味俱全,每一啖都係完美嘅搭配🤤🤤🫶牧場椰子牛唔係好清楚牧場椰子牛係咩牛🤣 但係肉質好好,又嫩又香口,肥瘦相間🤤石榴酒巴巴蛋糕係從來未食過嘅甜品🫨 蛋糕用Gin浸泡過,呢款甜品嘅酒味唔係一般嘅重,食完之後覺得醉醉地🤣 而且
大豆題材(魚子醬帆立貝鮑魚和牛 )

可愛的魚子醬和牛脆筒🥰

立鱗燒

個人私心推介 - 牛骨髓、和牛燉肉、生蛋黃拌飯

牧場椰子牛

石榴酒巴巴蛋糕
係從來未食過嘅甜品🫨 蛋糕用Gin浸泡過,呢款甜品嘅酒味唔係一般嘅重,食完之後覺得醉醉地🤣 而且冇諗過蛋糕配上青瓜乳酪係好食既🥹 必試!