2023-09-27 20 瀏覽
大滿足嘅一餐!又有新鮮海鮮又有牛, 道道菜都創意十足、精緻美味! 小鉢~大豆題材中間食先 吞拿魚他他+魚子醬左邊 帶子大豆特製嘅醬 好creamy右邊磯煮飽魚嘅一口tarte造~阿根廷赤海蝦好鮮味嘅蝦!蝦頭仲有蝦膏,超正!底部有海帶 有小小海嘅感覺配埋海葡萄 增加整體質感造~牛舌3味Slowcook 48小時,食落腍身彈牙,建議由右邊食起:柚子燈籠椒 - 清新特別Wasabe - 有小小辣蕃茄梅子 - refreshing魚•其の一~一夜乾三文魚約克布甸Signature dish, 好獨特嘅菜色, mix咗三文魚子同塐土pudding呢個concept, 食落出奇地夾!外面係軟身帶有小小脆口嘅包, 入面有特製sauce再加埋上面一大堆魚子, 好滿足魚•其の二~甘鯛立鱗燒燒得好出色! 燒到有小小脆口但又冇dry out到魚本身嘅水份, 連皮都食得, 有驚喜! 個蕃茄沙沙醬有d似XO醬 好惹味!牛•其の一~牛骨髓「TKG」和牛燉肉喺骨筒上面, 加上生蛋黃配日本飯, 一睇都知正! 撈完粒粒米都有蛋黃嘅味道, 加埋和牛絲, 個個element都好balance!北海道東原牧場椰子牛西冷比較少

小鉢~大豆題材
中間食先 吞拿魚他他+魚子醬
左邊 帶子大豆特製嘅醬 好creamy
右邊磯煮飽魚嘅一口tarte

造~阿根廷赤海蝦
好鮮味嘅蝦!蝦頭仲有蝦膏,超正!
底部有海帶 有小小海嘅感覺

Wasabe - 有小小辣
蕃茄梅子 - refreshing

魚•其の一~一夜乾三文魚約克布甸

魚•其の二~甘鯛立鱗燒

牛•其の一~牛骨髓「TKG」

北海道東原牧場椰子牛西冷
比較少見嘅椰子牛, 係特別嘅牛種, 肉質口感唔膩, 帶有淡淡嘅椰子奶香味, 亦唔會成口油嘅感覺. 配菜嘅粟米細心咁處理, 一片片上 唔洗自己咬咁尷尬

甜品~ 石榴酒巴巴蛋糕
用40度櫻尾gin浸過嘅鬆軟巴巴蛋糕, 有好豐富嘅酒香! 配上雲尼拿雪糕同脆脆, 好襯好好食~

食高級餐廳當然要配埋sake啦, 咁先可以享受到極致~
2023-09-26 22 瀏覽
見OpenRice訂座有八折就book咗呢間肉料理同朋友慶祝生日朋友唔係好飲得酒但係生日所以我哋都叫咗支米酒賀一賀佢酒精濃度都唔算高同有啲米香幾易入口小鉢~ 大豆題材(魚子醬• 帆立貝•鮑魚•和牛)將名貴嘅食材配搭大豆係一個非常之Impressive嘅頭盤造り〜町根廷赤海蝦・海ぶどう蝦肉好新鮮彈牙 個底有水雲同海葡萄鮮味得來酸酸甜甜幾開胃造~牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)牛舌厚身得嚟唔韌3款都好濃厚 估唔到同牛舌都幾夾一夜乾三文魚約克布甸(淡雪塩•漬鮭魚子)入口魚子滿瀉大滿足加埋creamy口感有嚼勁嘅puff包住外酥內滑口感極佳甘鯛立鱗燒(蕃茄莎莎・味噌)帶鱗而燒別有一番風味魚塊上的鱗片高高豎立綻放 食落酥香清脆皮脂 Q 彈有韌勁魚肉鮮嫩細滑睇得又食得牛・の一~牛骨髓「TKG」(和牛嫩肉• 北海道七星米• 生蛋黄)和牛嫩肉慢煮牛味好出 同洋蔥、蘋果乾、蛋黃飯撈埋一齊每樣食材都唔會失色入口啖啖滋味北海道東原牧場椰子牛「西冷或肉眼」(漬物五點•伴茶)牛扒大大份 肉質口感鬆軟唔膩、油花豐富肉質仲帶有淡淡嘅椰子奶香味配搭嘅漬物同伴菜都惹味甜品一 石榴酒巴巴蛋糕蛋糕用日本櫻尾氈酒泡浸

朋友唔係好飲得酒
但係生日所以我哋都叫咗支米酒賀一賀佢
酒精濃度都唔算高同有啲米香幾易入口

小鉢~ 大豆題材(魚子醬• 帆立貝•鮑魚•和牛)
將名貴嘅食材配搭大豆
係一個非常之Impressive嘅頭盤

造り〜町根廷赤海蝦・海ぶどう
蝦肉好新鮮彈牙
個底有水雲同海葡萄
鮮味得來酸酸甜甜幾開胃

造~牛舌三味(柚子燈籠椒•山葵莖•蕃茄梅子)
牛舌厚身得嚟唔韌
3款都好濃厚
估唔到同牛舌都幾夾

一夜乾三文魚約克布甸(淡雪塩•漬鮭魚子)
入口魚子滿瀉大滿足加埋creamy口感
有嚼勁嘅puff包住外酥內滑口感極佳

甘鯛立鱗燒(蕃茄莎莎・味噌)
帶鱗而燒別有一番風味
魚塊上的鱗片高高豎立綻放
食落酥香清脆
皮脂 Q 彈有韌勁
魚肉鮮嫩細滑
睇得又食得

和牛嫩肉慢煮牛味好出
同洋蔥、蘋果乾、蛋黃飯撈埋一齊每樣食材都唔會失色
入口啖啖滋味

北海道東原牧場椰子牛「西冷或肉眼」(漬物五點•伴茶)
牛扒大大份 肉質口感鬆軟唔膩、油花豐富
肉質仲帶有淡淡嘅椰子奶香味

配搭嘅漬物同伴菜都惹味

甜品一 石榴酒巴巴蛋糕
蛋糕用日本櫻尾氈酒泡浸
一咬就有濃濃嘅酒香滲出
雲尼拿雪糕加青瓜乳酪口帶有一股清新氣息
餐廳仲送左2件chocolate cookies 比我哋
肉料理とワインCARVING,主打日本料理 x 西餐,別樹一格又精緻的fusion菜✨裝修以日本銀座式型格時尚又不失典雅的冷色調風格為藍本,設有吧枱及餐枱座位。 無論頭盤、主菜、伴菜、甜品等,廚師構思菜式味道多層次之外,又精心設計得非常精緻✨🤍🧊 Nature Still Water $55🍶 而今 特別純米 火入れ $138 / glass原材料:米 (国産) 米麹 (国産米)原料米:掛米 八反錦 (80%)(使用割合) 麹米 山田錦 (20%)精米步合: 60%酒精: 16%一入口有米甜香,後段滲有酒精的辛口,火入版亦不輸生酒啊!🍶📝 CARVING PREMIUM COURSE $798🤍 AMUSE-BOUCHE大豆題材的前菜炸腐皮卷口感十分薄脆,配上caviar、拌有淡淡洋蔥香的牛肉他他豆腐mousse似忌廉又似半溶雪糕的細緻幼滑口感,配上角切帆立貝、新鮮銀魚仔,濃郁creamy豆香中又帶一份鮮味香脆迷你撻放有磯燒鮑魚、魷魚,再搭配自家制腐乳醬,濃郁惹味🤍 AKAEBI SEAWEED阿根廷赤海蝦,燒香8-9成熟,放有海葡萄點綴,仲有有黏性強的水雲海藻赤海蝦和水雲海藻,

🧊 Nature Still Water $55

🍶 而今 特別純米 火入れ $138 / glass
原材料:米 (国産) 米麹 (国産米)
原料米:掛米 八反錦 (80%)
(使用割合) 麹米 山田錦 (20%)
精米步合: 60%
酒精: 16%
一入口有米甜香,後段滲有酒精的辛口,火入版亦不輸生酒啊!🍶

📝 CARVING PREMIUM COURSE $798

🤍 AMUSE-BOUCHE
大豆題材的前菜

炸腐皮卷
口感十分薄脆,配上caviar、拌有淡淡洋蔥香的牛肉他他

豆腐mousse

香脆迷你撻
放有磯燒鮑魚、魷魚,再搭配自家制腐乳醬,濃郁惹味

🤍 AKAEBI SEAWEED
赤海蝦和水雲海藻,蘸滿以蝦汁、檸檬汁、醋調成的底汁,鮮味又醒胃

🤍 BEEF TONGUE
牛舌三味,經過輕輕燒香,入口好軟嫩

三味:
風乾蕃茄配梅子
微微辣又帶少少甜香,惹味

燈籠椒
以柚子浸泡,充滿柚子清新香

山葵莖
清新Wasabi微辣,不嗆鼻

🤍 IKURA PUDDING
Signature I
擺盤奪目,入口又充滿爆漿口感💚❤️
約克布甸,包有三文魚一夜干,上面放滿以清酒浸過的漬鮭魚子,再灑上淡雪鹽點綴

🤍 AMADAI UROKO-YAKI
Signature II
甘鯛立鱗燒,用熱油澆淋魚肉連魚鱗,入口肉質緊緻,魚皮極鬆脆香口,不油膩
配搭以味噌x 自家制蠔醬x蕃茄莎莎

🤍 BONE MARROW [TKG]
月見飯
北海道七星米,每粒米形飽滿又光澤度高,配拌日本生蛋黃
每啖飯都充滿米粒甜香,蛋香濃稠,入口黏糯! 再搭配少量牛骨髓精華,添一份濃郁牛香

牛骨髓
放有傳統的日式和牛燉肉、蘋果乾、baby onion、雅枝竹

🤍 HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF
第一次食來自北海道東原牧場的椰子牛!🥰
椰子牛,非常粉嫩🩷 肉質入口鬆軟,會慢慢滲有微微椰子奶香的餘韻,脂肪部位爽口鬆化

伴菜
粟米、甜薯仔、蘆筍

調味
柚子鹽、胡椒鹽、炸蒜片、wasabi

漬物五點
鵪鶉蛋、紅薑、牛蒡、黃蘿蔔、味噌蒜頭

🤍 BABA GELATO
以GIN酒浸過的BABA蛋糕,入口有酒精辛口,但仍保持到海綿蛋糕口感而不會過份濕潤!
配搭以雲呢拿籽製成的Gelato上放有青瓜乳酪,再墊有鹹味脆脆米,多一分口感層次!
另附上,朱古力夾心軟曲奇

_______________

肉料理とワインCARVING (上環)

_______________
<肉料理とワインCARVING> 📍上環🔸回頭率💯 感到滿足嘅Fine dinning🔸毫無失望 🥰 驚喜新意思自週年紀念日,一直都心思思想翻啅。撞正好友生日,搵個籍口去試下秋季menu 🥰8-courses tasting dinner ($798 + 10%) ,fine dinning黎講真係一啲都唔貴 💰🤑 食材高質,本人覺得性價比極高,回頭率💯!!!—- 前菜4道 + 主菜3道 + 甜品 = Prefect!—-1️⃣ AMUSE-BOUCHE (小砵)— 以大豆題材嘅starter set,包括魚子醬脆腐皮和牛他他、豆腐mousse帆立貝刺身、帆立貝和牛脆撻。食物精緻,擺盤別出心裁 💞 最出色係其中一道,軟綿綿嘅豆腐Mousse豆香味同帆立貝刺身鮮甜 great balance 😎👍🏼 出色!2️⃣ AKAEBI SEAWEED — 食材用上阿根廷赤海蝦,蝦肉經過火灸後海水味更濃,蝦肉爽口,鮮甜嘅程度好比喻 👅 味蕾置身於加勒比海岸🌊(無誇張唷~親)3️⃣ BEEF TONGUE — 開始來點點肉肉吧~ 🤤🤤🤤 三味(柚子燈籠椒•山葵莖。蕃茄梅子),必須跟次序進食。,
<肉料理とワインCARVING> 📍上環
🔸回頭率💯 感到滿足嘅Fine dinning
🔸毫無失望 🥰 驚喜新意思

3️⃣ BEEF TONGUE — 開始來點點肉肉吧~ 🤤🤤🤤 三味(柚子燈籠椒•山葵莖。蕃茄梅子),必須跟次序進食。,牛舌雖小,但厚實無筋。其中以山葵味道出為突出,Wassabi 衝擊味蕾,食慾大增 📈

4️⃣ IKURA PUDDING — 薄片鹽一夜干三文魚打成泡沫狀態,放上去約克布甸。舊Menu都有嘅item,好食不過無乜大驚喜 🤭

5️⃣ AMADAI UROKO-YAKI — 滾油澆上甘鯛,魚鱗立身,此形容為「立鱗」。魚鱗片脆卜卜,咬落會「卡拆」一聲,然後魚肉鮮嫩幼滑 😵 OMGGGGGGG!!! It’s never disappointed me 🧡💛🧡💛🧡 朋友唔食魚都大讚「好味!😋」

6️⃣ BONE MARROW [TKG] — 日式生雞蛋拌飯,食材用上日本七星米,粒粒分明嘅飯粒沾上牛骨髓牛,香味濃厚,不消半刻清碗~ 🥹🥹🥹 內心OS「Errrrrr … 可唔可以添飯啊?」估唔到和牛燉肉係伴碟 🤣🤣🤣 笑死!

7️⃣ HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF — 取材自於「北海道東原牧場」,size有手掌咁大塊 🥩🥩🥩 無筋、啖啖肉、肉質稔,而且多肉汁 💦💦 配菜有漬物五款,伴菜以解膩之用 😌 同樣出色。

8️⃣ BABA GELATO — 其實已經好飽,Waiter溫馨提示先醒起仲有甜品。石榴酒巴巴蛋糕,實在嘅蛋糕淋上GIN酒,配上青瓜乳酪同雪糕,幾refreshing 🥒

今次翻啅成功 🏅️ 依然無令我失望 😎👍🏼 保持水準,我地隔多陣再見 🤭🤭🤭

呢間餐廳嘅位置比較隱蔽🤔 灰黑色嘅裝潢有神秘感🩶 今日特登黎到試吓佢嘅Omakase😛 見到不定期會轉換Menu 但係主題都係知日式手法料理各種牛肉為主🇯🇵今次嘅主題就係來自北海道嘅椰子牛🥥配上各種海鮮既搭配口味非常高質🌊 特別配上清酒好配合海鮮既鮮甜🍶⭐️ Amuse Bouche 🍱頭盤以大豆為主調融入了鮑魚和牛同魚子醬🐚 個人覺得帆立貝配上豆乳Cream最有驚喜🍨口感好Smooth卻帶出鮮味⭐️ Akaebi Seaweed 🦐阿根廷赤紅蝦本身帶濃郁嘅鮮味😚 配上海葡萄同埋紫蘇嘅點綴更加有層次🪻⭐️ Beef Tongue 👅 48小時慢煮嘅牛舌口感十分軟嫩🤪 用咗三款口味調味🎨分別係柚子燈籠椒 山葵同埋蕃茄梅子🫑 個人喜歡山葵嘅刺激感做得啱啱好平衡肉味🌶️⭐️ Ikura Pudding 🐟喺餐廳嘅Signature Dish之一✨三文魚籽澎湃既口感配上Yorkshire Pudding好奇妙🥳⭐️ Amadai-Uroko Yaki 🐠甘鯛用咗富技巧嘅立鱗燒做法🔥魚肉嫩滑而魚鱗十分香脆💙配上蕃茄莎莎同埋味噌既配搭有種Fusion感🍅 覺得不加調味已經滿鮮味⭐️ Bone Marrow 🦴蛋
⭐️ Amuse Bouche 🍱
Ikura Pudding
⭐️ Ikura Pudding 🐟
Amadai-Uroko Yaki
⭐️ Amadai-Uroko Yaki 🐠
Bone Marrow
⭐️ Bone Marrow 🦴
蛋黃撈飯係世一嘅Comfort Food🍳 用上北海道七星米同埋富油香嘅牛骨髓就更加將溫暖感昇華🌾
⭐️ Hokkaido Hagashihara Coconut Beef 🥩
來自北海道嘅椰子牛肥瘦度適中🌍帶油脂香配上五種漬物嘅選擇🫒好有日式料理嘅心思❤️
Baba Gelato
⭐️ Baba Gelato 🍰
雲呢拿蛋糕浸滿了櫻尾顫酒 🍸濕潤得來帶點回甘的層次🥂青瓜乳酪就增加了清新感🥒
Cookie
最後以自家製嘅朱古力曲奇作結🍪軟心得來竟然食到朱古力流心好有驚喜🍫
Sake
Akaebi Seaweed
Beef Tongue
Ikura Pudding
Amadai-Uroko Yaki
Bone Marrow
Baba Gelato
Cookie
Sake
2023-09-20 37 瀏覽
精緻又好味既餐廳,價錢又吾貴,值得試下呀🫶🏻環境:當晚安排既位置係餐廳吧台,比起一般既餐廳呢度既吧台更加闊落👍🏻台面夠大、張櫈軟淋淋坐得好舒服😌除左吧台都有一般既座位可以選擇氛圍:當晚除左我同朋友,仲有幾個熟客👯‍♀️佢地同店員有講有笑,氣氛融洽😉服務:當晚位女店員好nice,雖然menu有每一款菜式既資料,但佢都好認真再同我地講解多一次,非常專業同友善❤️食物:餐廳廚師好犀利,所有既菜式擺盤都好靚好精緻,仲非常好食👍🏻最印象深刻就係牛舌三味,生牛舌好爽口,加左吾同既醬料各有風味,令人難忘😚牛骨髓生蛋黃飯撈勻邪惡到一個點,都好好味🤤
精緻又好味既餐廳,價錢又吾貴,值得試下呀🫶🏻

2023-09-17 30 瀏覽
Happy Friday book 左上環呢間主打創意fusion嘅廚師發板今次係食北海道椰子牛魚介嚐味套餐$798餐廳經理幫我哋揀咗支群馬泉山廢純米酒嚟配呢一個Menu呢隻酒使用傳統山廢手法釀造而成帶有熟米飯香氣又有少少酸酸地後段會溢出旨味風味同辛口感同肉嘅配搭啱晒小鉢-大豆題材係港式fusion 係3樣好精緻嘅前菜腐皮魚子醬和牛他他入口脆得嚟充滿鮮味魚子醬將和牛他他鮮肉嘅味道提升到另一層次豆乳Mousse 帶子 好香豆味同鮮甜嘅帶子好夾鮑魚帆立貝tart 咸得嚟口感豐富阿根廷赤海蝦賣相精美自家製蝦汁酸酸甜甜配埋海葡萄輕輕咀嚼有清脆口感同鮮甜嘅味充滿整個口腔令赤蝦更加鮮味牛舌三味柚子燈籠椒味道清新山葵莖就幾有衝擊蕃茄梅子解膩三款口味同牛舌都配搭得好好一夜乾三文魚約克布甸清酒浸嘅三文魚子入口即刻爆漿約克布甸入口即溶甘鯛立鱗燒配蕃茄莎莎蟹味噌立鱗燒炸到卜卜脆 又唔會失去左魚嘅鮮味仲有三款不同口味嘅油比你根據自己口味去沾牛骨髓TKG 和牛燉肉軟爛得嚟好入味北海道七星米月見生蛋黃幾有心思七星米入口軟熟有空氣感同和牛燉肉撈埋一齊食一碗仔真係有啲唔夠喉北海道東原牧場椰子牛可以揀西冷或者肉眼扒牛扒

今次係食北海道椰子牛魚介嚐味套餐$798

烤蔬菜都整到好入味

甜品 石榴巴巴蛋糕
蛋糕浸過櫻尾氈酒非常出色 食落有淡淡嘅酒香
雲尼拿雪糕青瓜乳酪好refreshing
最後仲有自製嘅朱古力曲奇做個完美嘅呢餐真係非常滿足ending

2023-09-16 40 瀏覽
同男朋友周年慶祝,想搵間特別啲情調又好啲嘅餐廳慶祝吓啦~ 男朋友見到OpenRice最近大熱推薦一間日式嘅餐廳,就訂咗個餐晚飯俾個surprise我。一入個餐廳就已經feel到裝潢精緻雅致,充滿了日式和諧與精緻。混合傳統同現代風格設計、精心擺設的藝術品與燈飾,營造出寧靜優雅的氛圍又有典雅迷人的用餐環境,讓客人感受到真正的日本美學。今次我哋係北海道椰子牛魚介嚐套餐 $798,食物高質,真係好推薦大家嘗嘗一下~第一道菜色係 ~AMUSE-BOUCHE~首先有和牛他他配炸腐皮手捲,上面仲有煙燻嘅魚子醬。味道真係絕妙,和牛他他的口感鮮嫩多汁,搭配炸腐皮的酥脆口感,形成了有趣的食物層次。而煙燻魚子醬的獨風味為整道菜帶來豐富的海鮮風味,令人回味無窮🤤。然後就要試試一下刺身帶子配豆腐慕絲,上面仲有酸酸哋嘅鯖魚。新鮮的帶子肉質鮮嫩又鮮甜,搭配豆腐慕絲的綿密口感,帶來滑順的食感。酸酸的鯖魚增添了一絲清新的風味,完美平衡了整道菜的口味,令人愛不釋口🥰第一道菜色嘅最後係腐乳磯煮鮑魚撻。腐乳加上磯煮鮑魚撻,味道非常獨特。腐乳帶來濃郁的豆香味,與鮑魚的鮮甜相互融合。磯煮的煙燻風味為撻增添了層次感,創造出令人驚艷

第一道菜色係 ~AMUSE-BOUCHE~
第一道菜色嘅最後係腐乳磯煮鮑魚撻。腐乳加上磯煮鮑魚撻,味道非常獨特。腐乳帶來濃郁的豆香味,與鮑魚的鮮甜相互融合。磯煮的煙燻風味為撻增添了層次感,創造出令人驚艷的口味組合。每一口都能品味到豐富的滋味,帶來舌尖上的享受😋

第二首菜色係 ~AKAEBI SEAWEED~
呢道菜係阿根廷赤海蝦配海藻。阿根廷赤海蝦肉質鮮美,帶有甜味和彈性,搭配酸甜嘅海藻,創造口感豐富且調和的味道!酸甜海藻的鮮明風味與海蝦的鮮甜相互融合,帶來清新的口感,結合了豐富的海鮮風味和酸甜口感,味道相當令人驚艷。

第三道菜色係 ~BEEF TONGUE~
牛舌三味分別配搭柚子燈籠椒醬、山葵莖醬、蕃茄梅子醬,味道獨特多變,由清到濃。柚子燈籠椒醬帶出清新的柚子香氣和微辣的風味、山葵莖醬的辛辣和辣味能帶出牛舌的鮮味和香氣,比人口感上嘅刺激、蕃茄梅子醬嘅酸甜滋味就可以平衡返牛舌的油膩感,帶嚟清爽的口感。每種醬料都能為牛舌帶來不同的風味層次,讓食用者享受多樣化的口味體驗。

第四道菜色係 ~IKURA PUDDING~
一夜乾三文魚約克布甸,上面撒上淡雪塩和漬鮭魚子,味道一流,係本人嘅最愛💕。三文魚賦予布甸獨特的風味和口感,搭配鹹香的淡雪塩和鮮美的漬鮭魚子,增添了豐富的鮮味和層次感,每一啖都能品味到融合的鹹香、鮮甜和滑順的口感,加上約克布甸外層的鬆脆口感,令人想一試再試☺️☺️

第五道菜色係 ~AMADAI UROKO-YAKI~
甘鯛立鱗燒配蕃茄蟹膏莎莎,有3款風味各異嘅調味比大家嘗試。立鱗燒的烹調方式保留咗甘鯛的鮮嫩口感,搭配蕃茄蟹膏莎莎,蕃茄的酸度和蟹膏的濃郁相互融合,形成了一種豐富的醬汁,為甘鯛帶來酸甜的風味。蕃茄蟹膏莎莎的鮮美與甘鯛的鮮嫩相得益彰,為整道菜增添了層次感和豐富的口味,非常滿足👍

第六道菜色係 ~BONE MARROW [TKG]~
牛骨髓[TKG] 會配搭北海道七星米、生蛋黃,以及和牛燉肉拌勻品嚐。北海道七星米是一種優質的米種,具有豐富的口感和香氣,搭配牛骨髓TKG,米飯的香甜與骨髓的濃郁相互融合,營造出濃厚的口味。而添加生蛋黃就可以為菜餚帶來柔滑和濃郁的口感,將生蛋黃打散後淋在米飯和牛骨髓上,融合成為濃稠的醬汁,進一步提升了口味的豐富度。最後,加入和牛燉肉則為這道菜增添了豐富的肉香和口感。和牛燉肉的柔軟和滋味與米飯、骨髓和蛋黃相互交融,創造出口感豐富且濃郁的味道體驗🤩🤩🤩

第七道菜色係 ~HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF~
北海道東原牧場椰子牛具有鮮美的口感和豐富的肉汁,它的肉質嫩滑,帶有濃郁的牛肉香氣,搭配伴菜,能夠提供對比鮮明的口感和風味。而且漬物五點·伴菜就為這道菜增添了豐富的口味層次,酸甜和咸香能平衡椰子牛的油膩感,帶來清爽的口感刺激。這種組合真係為我帶來一場美味的舌尖饗宴🎶

最後一道菜色係 ~BABA GELATO~
石榴酒巴巴蛋糕配搭青瓜乳酪雲呢拿雪糕,味道組合獨特新奇,又非常美味。首先,石榴酒巴巴蛋糕的口感濕潤,石榴酒的果香和微酸味道為蛋糕帶來了獨特的風味。其次,搭配青瓜乳酪為整個組合增添清新和輕盈嘅元素,青瓜乳酪的爽口和微酸能平衡蛋糕的甜度,為口腔帶來清涼感,加上雲呢拿雪糕,冰涼和柔滑口感與蛋糕和乳酪形成對比,為整個組合帶來更豐富的口感層次。呢個組合嘅味道結合了甜、酸、清新和香甜的元素,令你享受到多重層次的味覺享受🤤🤤🤤

整體而言,肉料理とワインCARVING嚴選食材,烹調精湛。有獨特的日式美食體驗,結合傳統與現代元素,呈現出精心設計的菜單。服務周到,環境舒適,讓人沉浸在高雅的氛圍中,享受獨特的味覺盛宴。
2023-09-12 57 瀏覽
開胃小菜以大豆為主題黃牛他他配黑松露腐皮卷豆乳汁帆立貝刺身腐乳鮑tart三款雖然都各有唔同嘅味道,但係都張大豆呢個主題發揮得淋漓盡致係呀🤩🤩AKAEBI SEAWEED海葡萄和紫蘇花的組合,蝦刺身用咗火燒熟少少,做咗一個半熟嘅感覺,一隻蝦有兩個口感。牛舌三味搭配柚子燈能椒、山葵莖和番茄梅子,營造出鮮明的口味。餐廳建議我哋淡食到濃,非常突顯牛舌嘅香氣IKURA PUDDING一夜乾燒三文魚,由於係一夜干嘅做法,令到魚香更加香,鹹香的味道迸發,絕對是一道讓人難以忘懷的經典佳餚。AMADAI UROKO-YAKI美味しいです!!! 甘鯛的立鱗烤配上蓄茄莎莎和味嚐,另外配咗三種唔同味道嘅油,包括係橄欖油,九層塔油同埋蕃茄油,魚鱗的脆度也增添了驚喜的口感。BONE MARROW 牛骨髓搭配和牛燬肉和北海道七星米,再加上生蛋黃和阿茲竹,加埋麻油,一句講晒,夠邪惡💀💀💀💀💀北海道束原牧場椰子牛西冷會相對上肉味龍啲,所以我哋今日揀咗呢隻。牛肉本身除咗鮮美之外,餐廳準備咗唔同嘅調味料包括炸蒜片有子鹽黑胡椒同埋Wasabi 。BABA GELATO最出色係雪糕,唔係用雲呢拿精油係用雲呢拿籽,完全係兩個世界

開胃小菜

AMADAI UROKO-YAKI

BONE MARROW [TKG]

北海道束原牧場椰子牛

BABA GELATO
最出色係雪糕,唔係用雲呢拿精油係用雲呢拿籽,完全係兩個世界,加上本身蛋糕用gin 浸過,我個人好簡單,有酒我就快樂🍶🍶🍶🍶

👅味道💛💛💛💛💛
🍽氣氛💛💛💛💛💛
💯回頭💛💛💛💛💛
(5💛為最高)
2023-09-11
2023-09-12 48 瀏覽
肉料理carving , 一間來自於朋友私心推介嘅餐廳,今日另外一個朋友生日,所以我搵到藉口佢自己食吓好嘢。今日揀咗sake 提早睇比較重啲,比較適合今日嘅食物。🍶AMUSE-BOUCHE三款都係以大豆為題材,有魚子醬、㠶立貝、鮑魚同和牛。每一款都有佢獨特嘅口感同風味,令人回味無窮。🤩🤩AKAEBI SEAWEED阿根廷紅蝦配海葡萄同紫蘇花,味道鮮美,相當唔錯。🐟牛舌三味牛舌質感完美,先用咗sous vide 然之後再煎。配上柚子燈能椒、山葵莖同番茄梅子,味道鮮明,三種風味完美結合。👅👅👅IKURA PUDDING呢道菜係佢哋嘅招牌菜之一。一口咬落去,鹹香味道爆發,絕對係一道讓人難以忘懷的經典。😋😋😋AMADAI UROKO-YAKI佢嘅甘鯛立鳞烧配上蓄茄莎莎同味嚐,帶嚟豐富嘅鮮味同風味,魚鱗仲可以食得,口感鮮脆BONE MARROW TKG牛骨舗配上和牛燬肉同北海道七星米,加埋生蛋黃同朝鮮薊,味道豐富,口感滑順,係一道結合了舒適感同精緻味道嘅美食。🍳🍳🍳北海道束原牧場椰子牛可以選擇西冷或者肉眼加埋漬物同埋伴菜,絕對係今晚的重頭戲,和牛煎到外脆內軟,juicy 到爆!BABA GELA

今日揀咗sake 提早睇比較重啲,比較適合今日嘅食物。🍶

AMUSE-BOUCHE

AKAEBI SEAWEED

阿根廷紅蝦配海葡萄同紫蘇花,味道鮮美,相當唔錯。🐟

IKURA PUDDING

AMADAI UROKO-YAKI

BONE MARROW TKG

北海道束原牧場椰子牛

BABA GELATO

一個小小嘅甜品,有石榴酒巴巴蛋糕、樱尾氈酒同雪糕,味道甜而不膩,係一個完美嘅結束。
2023-09-09 57 瀏覽
今日朋友邀請食Omakase 味道同平時既Omakase有一點分別 平時以壽司為主今日就有肉有海鮮 仲配上清酒感覺質素唔錯 今日食左時令既北海道椰子牛魚介嚐味套餐先黎小缽以大豆配上魚子醬帆立貝鮑魚和牛好開胃配上阿根廷海蝦好新鮮仲有一夜乾三文魚同埋甘鯛立鱗燒既魚味好濃郁牛肉方面比起海鮮同樣有驚喜 牛舌三味由甜到辣食到唔同的風味 牛骨髓配上蛋黃同七星米真係好滿足 北海道椰子牛特別帶肉香同埋咬落好Juicy晚餐以自製嘅石榴酒巴巴蛋糕作結充滿酒香好完美

晚餐以自製嘅石榴酒巴巴蛋糕作結充滿酒香好完美
肉料理とワインCARVING 📍上環皇后大道中338號338 ApartmentUG樓1號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━這間創意西式日本料理真的很吸引 正好看到九月menu上有更新 所以訂位去一探究竟!進入餐廳後迎面而來的是西式的高級裝修 給人一種很寧靜的感覺~ bar檯座位能看到主廚的烹飪過程 也可以與他們交流探討呢這次我們二人都選擇了CARVING PREMIUM COURSE 北海道椰子牛魚介嚐味套餐 $798 +10%/pp 侍應介紹這次的Course比較重口味些 並向我們推薦了一款酒香濃郁的清酒 果然蠻搭的!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐚 AMUSE-BOUCHE▶︎ 有三款大豆題材的小鉢 造型很是精緻▶︎ 第一款是魚子醬和牛塔塔腐皮卷 和牛塔塔黏糯且有油香和蔥香 腐皮非常酥脆! 個人最愛這款▶︎ 第二款是帆立貝豆腐慕斯和醃魚 喜歡裡面的帆立貝除了鮮味似乎還有些香油的醇香 而豆腐慕斯順滑冰涼 ▶︎ 第三款是鮑魚墨魚腐乳塔 三款中味道最濃郁 入口是很濃郁的腐乳香 厚重的腐乳慕斯搭配有嚼勁的墨魚和磯煮鮑魚 以及酥脆塔殼 口感上蠻豐富
肉料理とワインCARVING

🐚 AMUSE-BOUCHE
▶︎ 有三款大豆題材的小鉢 造型很是精緻
▶︎ 第三款是鮑魚墨魚腐乳塔 三款中味道最濃郁 入口是很濃郁的腐乳香 厚重的腐乳慕斯搭配有嚼勁的墨魚和磯煮鮑魚 以及酥脆塔殼 口感上蠻豐富的~

🦐 AKAEBI SEAWEED
▶︎ 接下來的刺身是阿根廷赤海蝦配海葡萄和水雲
▶︎ 海蝦刺身很微微地炙燒過 鮮甜中略帶一絲炙烤香
▶︎ 蝦汁中混有水雲 酸味鮮味很平衡 而海葡萄帶有淡淡鹹鮮味!

👅 BEEF TONGUE
▶︎ 很期待的這款牛舌三味 分別配上柚子燈籠椒 山葵莖 蕃茄梅子
▶︎ 三款調味從酸甜的 到刺激的 再到濃厚的 三款都是不同的享受
▶︎ 牛舌口感很是不錯 牙齒下幾乎沒有阻力 還有微微的筋膜感 而牛舌本身也沒有騷味~
好味指數:●●●●●

🍮 IKURA PUDDING
▶︎ 餐廳招牌的約克布甸表面是一夜乾三文魚慕斯和漬三文魚子
▶︎ 這款的慕斯仍保留了三文魚的纖維感 同時又不失creamy 配上爆汁鹹香的三文魚籽和有韌性的布甸很是特別
▶︎ 很難形容約克布甸的口感 感覺像是很有嚼勁的泡芙 蛋香濃郁而不油膩
好味指數:●●●●◯

🐟 AMADAI UROKO-YAKI
▶︎ 第二道魚的料理是甘鯛立鱗燒配上蕃茄蟹膏莎莎醬 另外也有蠔豉醬等更豐富的調味
▶︎ 立鱗燒處理得很好 魚肉緊實而多汁 鱗片則非常酥脆 有油香 魚皮超級脆 也不會很油膩整體吃起來略略帶些辣 番茄味濃郁
好味指數:●●●●●

🦴 BONE MARROW [TKG]
▶︎ 牛的第一道料理是這次的主食 牛骨髓蓋在生蛋黃和北海道七星米上 另外還有和牛燉肉
▶︎ 日式和牛燉肉有些像濕潤肉鬆的質感 裡面還有蒜 蘋果乾等別具一格的配料
▶︎ 拌勻後每一粒米都裹上了蛋黃和牛骨髓 還有一絲絲的燉肉纖維 吃起來黏糯帶油香 卻又不失七星米本身的粒粒分明👍🏻 是吃食材本味呢

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 HOKKAIDO HIGASHIHARA COCONUT BEEF
▶︎ 第二道牛的菜式便是煎牛扒 餐廳選用北海道東原牧場椰子牛 可以選擇西冷或肉眼部位 另外配有 漬物五點和伴菜 也有很多蘸料選擇!
▶︎ 牛扒分量很足 肉質緊實而多汁 旁邊會帶有一層脂肪 吃起來沒有過分油膩 也不會很難嚼
▶︎ 欣賞五款漬物都很特別 而烤蔬菜和牛筋也很少見~

🍨 BABA GELATO & Cookie
▶︎ 酒漬蛋糕配上雲呢拿雪糕 脆粒和青瓜乳酪
▶︎ 青瓜乳酪配上雲呢拿雪糕竟然莫名清爽 很喜歡這種特別的搭配 而酒漬蛋糕濕潤且有淡淡酒香
▶︎ 最後自製的曲奇也蠻不錯的 內裡巧克力會爆漿 雖甜但很幸福~

2023-09-05 63 瀏覽
最近呢一間上環的fine dine日西餐廳 肉料理とワインℂarving 推出以椰子牛主打的tasting menu , $798 一個價錢就可以試試全部最招牌和又新又特別的菜式!💎大豆題材(魚子・帆立貝・鮑魚・和牛)超精緻的前菜,小小件一口放入口慢慢感受鮮美的滋味!特別喜歡和牛他他配上魚子醬,是奢華享受~💎阿根廷赤海蝦紅蝦價錢居高不下,是高檔又好吃的菜式,鮮美非常令人欲罷不能,配上酸酸的醬汁和海葡萄。💎牛舌3味最喜歡酸酸的番茄梅子口味!牛舌一咬入口即溶💎一夜乾三文魚約克布丁表面鋪滿淡雪塩和漬鮭魚子,鹹鹹甜甜非常特別。💎甘鯛立鱗燒魚鱗燒得香脆,多重口感,魚肉扎實!💎北海道東原牧場椰子牛牛肉不算厚,但不失卻牛肉味,配上多款配料與漬物也不覺得膩。Medium熟度剛好,牛筋入口即化送飯一流~

💎大豆題材(魚子・帆立貝・鮑魚・和牛)

💎阿根廷赤海蝦

💎牛舌3味
最喜歡酸酸的番茄梅子口味!牛舌一咬入口即溶

💎一夜乾三文魚約克布丁
表面鋪滿淡雪塩和漬鮭魚子,鹹鹹甜甜非常特別。

💎甘鯛立鱗燒
魚鱗燒得香脆,多重口感,魚肉扎實!

💎北海道東原牧場椰子牛
2023-08-19 117 瀏覽
Dinner. Counter seating 6 overlooking the chefs at work, plus some tables at the back. Recognized that chef used to work at Neighborhood.Manager noted that they also had a private dining venture at the penthouse level for throwing parties. As its name suggested, restaurant focused on meat, wagyu in particular.Choice of the 8-course tasting dinner ($788pp), bottle of mineral water Included; or the a la carte menu.Went for the set. Here’s what we had.Trio of Amuse-bouche, being:--Razor Clam with s

Trio of Amuse-bouche, being:-
-Razor Clam with shiso
-Parma ham tart
-Tomato soup

DIY Handroll of 岩手wagyu tartare on a bed of egg. Artistically presented.

Rice used was 七星米 from Hoikkado.

Yorkshire pudding filled with 一夜干 salmon Mousse and topped with ikura pre-soaked in wine.

Stew of Wagyu Bone marrow with Hand Pulled Wagyu and Crispy Slices.

Crispy amadai with Baby artichoke. Loved the amadai- crispy fins and tender meat; not a fan of the accompanying cucumber yogurt purée tho.

Grilled 熊本 wagyu with dried Oyster sauce and wasabi. Loved the synergistic flavour combination.

Red prawn and sauce with cold noodles. Chef explained that Argentina prawn was used, which explained the lack of 蝦膏.

Dessert: strawberry gelato and crumble dowsed in Sakurao Gin. A bit too alcoholic for me.

Chocolate chip and raisin cookies

In summary: enjoyable meal sophisticatedly curated by chef and his team. Excellent service and value for money.
<肉料理とワインCARVING> 📍上環🔸人均$1000 Fine dinning來講唔算太貴 💰🔸我比足錢,佢比足質素!我就係要依啲!週年紀念日想食好小小 🤭🤭🤭 一如既往都係由我負責諗餐廳。之前經過上環見到呢間覺得好Sophisticated,經已好想試吓!今次就俾個藉口一齊去食貴小小啦~💞$988 + 10% 嘅Full course 8道菜嘅tasting menu,有晒肉肉肉肉肉肉肉肉 🥴🥩🍖🍗🐚🦐🐟,我鍾意嘅肉肉全部都有!!!長話短說,開始!1. 法國晶鑽魚子醬牡丹蝦 — 超甜牡丹蝦,有手掌心咁大隻 😍 配上透明醬油同埋紅菜頭醋,提升左蝦肉嘅甜味。2. 海膽和牛手卷 — 海膽同和牛好滋味 😋 略嫌個portion唔夠大,有少少到喉唔到肺。(都有機會係我大食)3. 潰鮭魚子、紅鮭一夜千厶一久の約克布甸 — 💟 口感卜卜嘅約克布甸經常喺自助餐都俾人遺忘咗 🤣 廚師用咗鮭魚同芝士打做個布甸質感嘅cream,面頭再放上清酒醃過嘅飛魚子 😍😍😍 好特別!4. 煙燻燉黑毛和牛肉 — 侍應好專業咁講解佢地採用嘅和本係黎自熊本,仲有其他70% content 唔記得左!🤣🤣
<肉料理とワインCARVING> 📍上環
🔸人均$1000 Fine dinning來講唔算太貴 💰
🔸我比足錢,佢比足質素!我就係要依啲!

4. 煙燻燉黑毛和牛肉 — 侍應好專業咁講解佢地採用嘅和本係黎自熊本,仲有其他70% content 唔記得左!🤣🤣🤣 Overall肉質感肥美,配上全熟嘅洋蔥,甜甜地又好解膩。

5. 季節の真甘鯛-慢餚本枯節高湯 — 💟💟💟 最出色嘅一道主菜!!!高湯係用甘魚骨熬製而成,上菜用另一個器皿裝起(好有儀式感),湯到出嚟清澈透明,飲落濃厚鮮味!出色!!!甘鯛魚用滾油淥過,魚鱗站立,做到脆卜卜嘅效果, 💓 魚肉厚身滑溜,只有用些少嘅海鹽調味,都已經超級出色,好好味!(大推!出色!)

6. 燒黑毛和牛 — 💟💟 燒黑毛和牛用嘅位置係牛後腰(俗稱士啤呔位置),肉味濃、肉感重、脂肪均勻,係成隻牛肉感最平衡嘅位置 😋 Medium剛剛好!無滲血水同時封邊做得靚 😎👍🏼 配上餐廳自製嘅蠔豉醬汁 🦪 味道提升了一個層次📈 有海洋同陸地嘅感覺,人間美食和牛真係要佔一席位 💗💗💗

7. 小白魚、玉子の醬油潰釜飯 — 老實講少少失望 🙍🏻‍♀️ 因為OpenRice見到嘅係白鱔,變咗小白魚有啲頹 🤣 整體係唔錯嘅,有飯焦同醬漬蛋都好食,只係我期望太高。

8. 手工意大利雪糕(知多威士忌)— 如果係🧀芝士紅豆餅會更加完美。Gelato + whiskey ,可能我唔識欣賞威士忌 🤭 覺得有啲普通。但佢有寫”Happy anniversary” 比返啲感情分 🤣🤣🤣

慶祝紀念
紀念日