2023-09-27
大滿足嘅一餐!又有新鮮海鮮又有牛, 道道菜都創意十足、精緻美味! 小鉢~大豆題材中間食先 吞拿魚他他+魚子醬左邊 帶子大豆特製嘅醬 好creamy右邊磯煮飽魚嘅一口tarte造~阿根廷赤海蝦好鮮味嘅蝦!蝦頭仲有蝦膏,超正!底部有海帶 有小小海嘅感覺配埋海葡萄 增加整體質感造~牛舌3味Slowcook 48小時,食落腍身彈牙,建議由右邊食起:柚子燈籠椒 - 清新特別Wasabe - 有小小辣蕃茄梅子 - refreshing魚•其の一~一夜乾三文魚約克布甸Signature dish, 好獨特嘅菜色, mix咗三文魚子同塐土pudding呢個concept, 食落出奇地夾!外面係軟身帶有小小脆口嘅包, 入面有特製sauce再加埋上面一大堆魚子, 好滿足魚•其の二~甘鯛立鱗燒燒得好出色! 燒到有小小脆口但又冇dry out到魚本身嘅水份, 連皮都食得, 有驚喜! 個蕃茄沙沙醬有d似XO醬 好惹味!牛•其の一~牛骨髓「TKG」和牛燉肉喺骨筒上面, 加上生蛋黃配日本飯, 一睇都知正! 撈完粒粒米都有蛋黃嘅味道, 加埋和牛絲, 個個element都好balance!北海道東原牧場椰子牛西冷比較少
小鉢~大豆題材
中間食先 吞拿魚他他+魚子醬
左邊 帶子大豆特製嘅醬 好creamy
右邊磯煮飽魚嘅一口tarte
造~阿根廷赤海蝦
好鮮味嘅蝦!蝦頭仲有蝦膏,超正!
底部有海帶 有小小海嘅感覺
Wasabe - 有小小辣
蕃茄梅子 - refreshing
魚•其の一~一夜乾三文魚約克布甸
魚•其の二~甘鯛立鱗燒
牛•其の一~牛骨髓「TKG」
北海道東原牧場椰子牛西冷
比較少見嘅椰子牛, 係特別嘅牛種, 肉質口感唔膩, 帶有淡淡嘅椰子奶香味, 亦唔會成口油嘅感覺. 配菜嘅粟米細心咁處理, 一片片上 唔洗自己咬咁尷尬
甜品~ 石榴酒巴巴蛋糕
用40度櫻尾gin浸過嘅鬆軟巴巴蛋糕, 有好豐富嘅酒香! 配上雲尼拿雪糕同脆脆, 好襯好好食~
食高級餐廳當然要配埋sake啦, 咁先可以享受到極致~