2023-07-31 133 瀏覽
朋友係附近番工話想食拉麵,就試一試呢間新開店鋪。一座底店員就比左2杯水。環境感覺都舒適唔會太逼。呢到都有幾款唔同既小食同拉麵同壽司飯。選擇還算多。 朋友試左個濃厚牛白湯拉麵配牛背脂,湯底相當有牛肉味,牛背脂肉肉味香濃但唔會過於肥,入面仲有一半糖心蛋並沒有令人失望,能做到半熟效果。拉麵相當有彈性而且好爽口。拉麵仲吸收晒湯既雞湯精華十分好食 我就叫左個濃厚泡沫雞白湯拉麵,湯底有濃濃雞湯打成濃濃泡沫,入口順滑香濃。當中有一件雞胸肉做到好細嫩嫩滑,,雞肉卷相當入味。仲有一隻糖心蛋做到半生熟,拉麵又夠咬口。 額外仲叫左日式炸雞,相當大份一共有五件。外脆夠脆香,內層雞肉經過調味好入味。呢幾日咁熱我仲叫左杯烏龍茶黎飲下。

2023-07-31 84 瀏覽
🌟好耐無嚟九龍灣德福廣場行街搵食,原來廣場4樓新開左一間日式拉麵店,裝修是日本風,被吸引咗我入去。。。。。。。。。。。。。。。。。。🍜赤味噌雞白湯拉麵$95🥟煎餃子三隻$22🍹烏龍茶凍$12🥒青瓜螺肉$16 拉麵湯底順滑濃郁,雞湯清甜,入口不油膩, 有兩片义燒1片雞肉,好滿足😌餃子煎得好靚,咬落去好多肉汁,熱辣辣超惹味,青瓜螺肉一口接一口,好快清曬一碟整體嚟講,店舖裝修好靚,食物都唔錯,一定會再嚟幫襯,想試埋日本井。

。。。。。。。。。。。。。。。。。

🍜赤味噌雞白湯拉麵$95

🥟煎餃子三隻$22

🍹烏龍茶凍$12

🥒青瓜螺肉$16

經過德福廣場 見到新店自由流餐廳主打日式拉麵、海鮮井、定食等 價格相宜 決定同仔仔入內食晚餐濃湯牛白湯拉麵配和牛背脂$128牛骨熬製而成嘅牛白湯底,味道濃郁 配上和牛背脂 肉質鮮嫩加上蒜蓉 味道配搭一流 流心蛋都好幼滑燒花魚定食 $98燒花魚肉質鮮滑 味道帶小小咸 配 日本米飯一流味付螺肉青瓜 $16螺肉作前菜 好味道七味炸魷魚 $38炸魷魚好香脆可口 魷魚夠彈牙 食到唔停得口烏龍茶 $12整體來說,餐廳環境乾淨,食物質素亦不錯,拉麵有特式,值得推介
經過德福廣場 見到新店自由流
餐廳主打日式拉麵、海鮮井、定食等
價格相宜 決定同仔仔入內食晚餐

濃湯牛白湯拉麵配和牛背脂$128

牛骨熬製而成嘅牛白湯底,味道濃郁 配上和牛背脂 肉質鮮嫩
加上蒜蓉 味道配搭一流 流心蛋都好幼滑

炸魷魚好香脆可口 魷魚夠彈牙 食到唔停得口

烏龍茶 $12

2023-07-28
2023-07-30 46 瀏覽
九龍灣新開一間拉麵舖,有雞白湯拉麵、定食丼飯、魚生刺身飯等,星期日下午茶時間有卡位坐。煎餃子 | $22 三隻、$32五隻餃子煎得好香,饀料豬肉有肉汁,點上醋更惹味。三文魚籽松葉蟹肉櫻花蝦丼 | $158丼飯都有跟湯、小食,第一次食丼飯其中一個餸係櫻花蝦,色彩豐富,松葉蟹肉撈左沙律醬,顯得蟹肉更雪白,食得多會膩一點。汁煮牛肉定食 | $98牛肉份量多,堆了一個小山丘,有煮腍了的洋蔥,牛肉入味。同樣都有味㬝湯、螺肉、醃蘿蔔。

煎餃子 | $22 三隻、$32五隻
餃子煎得好香,饀料豬肉有肉汁,點上醋更惹味。

三文魚籽松葉蟹肉櫻花蝦丼 | $158

汁煮牛肉定食 | $98
📍九龍灣-自由流 @jiyuryuhongkong 好似好耐冇更新咁啦♪( ´θ`)ノ今日同大家介紹一間位於九龍灣德福廣場嘅拉麵專門店✨👍🏻性價比好高之餘食物都好好食!❤️🍜唔私藏 真心分享俾大家! 🍜濃厚牛白湯拉麵配和牛背脂 $128話明係拉麵嘅專門店 一定要試吓佢哋嘅拉麵先!一嚟到個和牛已經勁吸睛👀成朵玫瑰花咁😍🥰而且牛肉嘅份量十足 食到最後都仲有牛肉淨!味道方面 師傅唔會話煮到牛肉好熟 所以食落去都仲係好嫩口!拉麵偏向幼身🍜加埋湯底咁樣一啖食 係人生最高嘅享受!🐔日式炸雞 $25話明去日式餐廳一定要叫下佢哋嘅小食先知佢咩料!🥳🫶🏼今次叫咗日式炸雞!成日都覺得呢一款炸雞佢好考師傅嘅功夫!如果皮太厚食落去又好似得皮食 呢一款個皮超薄 而且超脆口 入邊嘅雞肉好嫩!🐔🐔❤️要讚一讚呢一間餐廳嘅細心程度 因為竟然會主動比沙律醬!好食🐟碎葱吞拿魚蓉飯 $118雖然呢一間係拉麵嘅專門店 但係佢哋嘅魚生飯都絕對唔遜色😋😋🥰食呢一款葱吞魚腩蓉飯最怕嘅就係吞拿魚好腥 但係呢一碗絕對唔會 將豉油Wasabi撈埋落去一齊食 淡淡都覺得好精彩 好滿足!前菜嘅螺肉同埋醃蘿蔔都好好食 好開胃————📍九龍灣-自由
📍九龍灣-自由流 @jiyuryuhongkong

🍜濃厚牛白湯拉麵配和牛背脂 $128

🐔日式炸雞 $25

🐟碎葱吞拿魚蓉飯 $118

————
📍九龍灣-自由流
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號舖

#gluttonlifecafe #gluttonlife九龍灣
#九龍灣 #hkfoodie #yummy #food #cafe #hkcafe #hkfood #hkgoodblogger #chill #hotdog #dogfriendlyhkrestaurant
👩🏻‍🍳自由流🧑🏻‍🍳Jiyuryu德福新開拉麵,試!👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🍽️ 忌廉蟹肉薯餅伴他他醬他他醬同忌廉蟹肉薯餅搭配好正,蟹肉和薯仔mix忌廉炸到脆脆地,令口感、味道好豐富。🍽️赤味噌雞白湯拉麵經典的日式拉麵,白湯由雞骨和雞肉等原料熬煮而成的湯汁,雞味濃,味鮮美。拉麵可選偏軟或硬,能夠很好地吸附湯汁和味噌醬汁。溏心蛋好食。🍽️三文魚親子丼三文魚富含高質量的蛋白質和Omega-3脂肪酸,我咁健康(🤭)梗係食呢個。三文魚切粒,小嘴巴(🤭)如我,或者好似我咁嘅小女孩最啱食佢保持儀態,哈哈哈。📍地點:九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號舖#hk #hkfood #hkfoodie #yummy #hongkong #followme #followmetasting #九龍灣探店 #九龍灣美食 #九龍灣探食 #自由流 #日本美食 #拉麵 #Jiyuryu #jiyuryuhongkong #三文魚親子丼 #忌廉蟹肉薯餅 #赤味噌@jiyuryuhongkong
👩🏻‍🍳自由流🧑🏻‍🍳
Jiyuryu

德福新開拉麵,試!

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️

🍽️ 忌廉蟹肉薯餅伴他他醬

🍽️赤味噌雞白湯拉麵

🍽️三文魚親子丼

📍地點:九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號舖

@jiyuryuhongkong
2023-07-26 64 瀏覽
今日放工同先生去九龍灣德福廣場行吓,順便搵吓有咩食。行到二期四樓見到有間叫「自由流」嘅曰式拉麵店,門口望下menu,睇到濃厚泡沫雞白湯拉麵覺得幾吸引就入去試吓。店內坐得幾full,不過服務都幾好。🍜 濃厚泡沫雞白湯拉麵落單職員話佢地既拉麵有嚟自東京同札幌,嚟自東京偏軟腍,札幌偏彈牙。我叫嘅呢款拉麵來自東京,口感啱我。呢款以雞肉為主要原料熬製而成的湯底,味道都幾香滑濃郁,唔錯👍。雞叉燒入味又有口感,搭配埋流心蛋,我都幾鍾意😋。🍱 三文魚籽松葉蟹肉櫻花蝦丼呢款賣相都好吸睛😍。三文魚籽新鮮,入口後即爆裂,释放出濃郁既鲜味,撈埋蟹肉櫻花蝦一齊食,絕配!🤤

🍜 濃厚泡沫雞白湯拉麵

🍱 三文魚籽松葉蟹肉櫻花蝦丼
香港探店|九龍灣|日本菜|自由流最近去了位於德福的自由流,試了他們的一些招牌菜。首先是生薑醬油拉麵,湯底清爽,加上香氣十足的生薑和醬油,讓人回味無窮。辛辣台灣拉麵則更具挑戰性,辣度十分高,但那種辣味卻讓人一口接一口,非常過癮。而且上面的豬肉肥瘦相間,叉燒尤其香口!配搭上日式竹筍,簡直是絕了。煎餃子和七味炸魷魚都是絕對不能錯過的小吃。煎餃子的皮脆餡嫩,配上開胃的酸醋,非常美味。七味炸魷魚則是香脆可口,香料的調味讓人吃了不會膩口,是非常適合下酒的點心。最後,還品嘗了餐廳的原味乳酸梳打和朝日啤酒,搭配著美食享用,讓人感到非常愉快。總的來說,這家餐廳的美食水準非常高,絕對值得一試。——————為食分界線——————📍 自由流九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #拉麵 #煎餃子 #炸魷魚 #乳酸梳打 #啤酒 #台灣美食 #小吃 #美食分享 #foodie #instafood #foodporn #yummy #delicious #foodstagram #foodphotogr
香港探店|九龍灣|日本菜|自由流

最近去了位於德福的自由流,試了他們的一些招牌菜。

煎餃子和七味炸魷魚都是絕對不能錯過的小吃。
煎餃子的皮脆餡嫩,配上開胃的酸醋,非常美味。

——————為食分界線——————
📍 自由流
九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號

人均消費: $80
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #拉麵 #煎餃子 #炸魷魚 #乳酸梳打 #啤酒 #台灣美食 #小吃 #美食分享 #foodie #instafood #foodporn #yummy #delicious #foodstagram #foodphotography #foodgasm #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-07-23 70 瀏覽
早前食完日式拉麵,呢日見九龍灣德福廣場開咗間日式餐廳,主打拉麵同丼飯,價錢唔貴,大約由$78- $158,環境都幾好坐。濃厚泡沫雞白湯拉麵($92) - 湯底係雞白湯,超級鍾意佢清清地得來帶鮮甜嘅雞味。入邊有兩款雞肉,包括日本慢煮雞叉燒同埋雞叉燒。兩款質感有啲唔同,但同樣肉質鮮嫩。拉麵質地比較幼身同軟滑,掛上雞湯底,必食推介。牛白湯拉麵和牛背脂($128) - 入面有慢煮有機西冷牛、和牛背脂、蛋、韭菜等。賣相已經好吸引,牛入口非常嫩,配搭蒜香,味道好夾。小食點咗肉餃子($32),一客有五隻。餃子煎得好靚,入口香脆,味道唔錯。

2023-07-19 89 瀏覽
響九龍灣做完運動,老細話嚟接我🥰咁就上德福搵嘢食啦!個肚咕咕聲,响二期見到一間新拉麵店😍👏對於拉麵控嘅我哋,又點會錯過呢!!叫咗招牌《濃厚泡沬雞白湯拉麵》(個名好得意~Cappucino?!🤭🤭)個湯麵鋪滿白色泡,好得意!🥰估唔到個雞湯咁濃郁🤩好有雞味🤩佢用雞叉燒,唔係一般嘅豚肉叉燒,仲有一塊慢煮雞胸(唔係我杯茶,不過老細好滿意🫣🤭)。佢麵質幼身,好彈牙,啱曬我哋!好味!👍🏻我叫咗《料理長海鮮丼》有成八款刺身🤩🤩😋十分新鮮甜美味!份量啱啱好😚😌海鮮丼仲配麵豉湯同埋前菜。飲品我叫咗《原味乳酸梳打》,老細就梗係飲可樂啦…🫣佢仲叫多三隻餃子🥟。餃子皮薄煎香,都好好味~食食下俾我見到枱面有《拉麵胡椒》😜,最衰老細唔食~我食刺身飯又唔啱配搭😮‍💨😅所以已經決定下次要再嚟食啦!🥰🥰😋
響九龍灣做完運動,老細話嚟接我🥰咁就上德福搵嘢食啦!
龍口泡沫雞白湯拉麵
雞叉燒+慢煮雞胸
味蛋
料理長刺身丼
2023-07-18 53 瀏覽
今天去九龍灣德福廣場2期行街,經過一間拉麵店,環境寬敞而且有卡位,決定光顧😁濃厚牛白湯拉麵配和牛背脂 🍜 $128牛白湯是以牛骨熬製而成,口感較為濃郁, 而牛背脂是油脂含量高,口感鮮美豐潤,肉質鮮嫩,這種濃郁的湯頭與拉麵結合在一起,使得拉麵不僅有傳統的口感,還帶有一種濃郁的牛肉風味,正呀😍濃厚泡沫鷄白湯拉麵🍜 $92泡沫雞白湯是以雞骨熬製而成,湯頭質地濃厚,口感豐潤,拉麵具有彈性的口感,能夠更好地吸附湯頭的風味, 構成了一種濃濃的口感😋日式炸鷄 🐔 $25/3件炸鷄外層酥脆,內里嫩滑,且還帶有一個濃郁的鹹香味,好味😋味付螺肉青瓜 🥒 $16新鮮的螺肉和爽脆的青瓜為主要材料,加入特別的調味醬汁來提升風味, 很開胃小食😝整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5抵食: 4/5🎇自由流🎈九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號@jiyuryuhongkong

濃厚牛白湯拉麵配和牛背脂 🍜 $128

濃厚泡沫鷄白湯拉麵🍜 $92

日式炸鷄 🐔 $25/3件
炸鷄外層酥脆,內里嫩滑,且還帶有一個濃郁的鹹香味,好味😋

味付螺肉青瓜 🥒 $16

🎇自由流
🎈九龍灣偉業街33號德福廣場2期4樓412號
@jiyuryuhongkong

2023-07-16 75 瀏覽
到德福行街,周圍人頭湧湧。見有一間新開的日本料理餐廳,個名都幾特別,就入去試吓啦。餐廳的裝修簡潔,和傳統日本餐廳的裝修截然不同,有一股小清新的感覺。我們點了味噌雞白湯拉麵、三文魚親子丼和兩杯原味乳酸梳打。首先是味噌雞白湯拉麵。湯頭用味噌和雞骨熬煮而成的白湯,味道濃郁,但又不會太油膩。拉麵很有嚼勁,口感相當不錯。湯裡有豆芽、烤豬肉和一隻溏心蛋,非常豐富。接下來是三文魚親子丼。三文魚算新鮮,魚肉鮮嫩且口感極佳。飯也很有嚼勁,味道相當好。最後是原味乳酸梳打。乳酸的味道很好,不會太甜膩。在食店林立的德福廣場裏,實在有太多選擇。偶爾來到這一間小清新日本餐廳,食碗拉麵和丼飯,感覺真不錯。
我們點了味噌雞白湯拉麵、三文魚親子丼和兩杯原味乳酸梳打。
最後是原味乳酸梳打。乳酸的味道很好,不會太甜膩。
2023-07-03 216 瀏覽
Lunch 諗唔到食乜嘢,見開咗一間拉麵,一於試吓佢。影咗張打卡相,跟住攪勻試吓佢個蘿蔔片,突然見到有一隻細蚊仔喺拉麵度,即刻搵咗個侍應解決問題,要讚吓佢張舊嗰碗拉麵擺我張枱,等佢重新整咗一碗新嘅餸過嚟,佢再將舊嗰碗拎走,終於放心晒。濃厚泡沫雞白湯拉麵第一次試泡沫拉麵,覺得好得意就點來試下,碗上滿滿雞蛋打出來既白泡,味道都幾特別,湯底清淡融入打發過既泡沫,新嘗試係影響唔錯。入面蘿蔔非常新鮮爽脆,而入面既雞肉都唔柴,溏心蛋有一隻、拉麵正常軟度,整體都算唔錯。
Lunch 諗唔到食乜嘢,見開咗一間拉麵,一於試吓佢。

濃厚泡沫雞白湯拉麵
晚上去完九龍灣國際展貿中心,大約9點幾到。返到德福就是旦求其搵啲嘢去食啦。我本人都係拉麵控,咁去到餐廳見到拉麵都有幾款,就膽粗粗試下呢個赤味噌雞白湯拉麵。拉麵底係普通麵,都算合格。湯底就真係完全唔掂,完全雞湯味,又唔滑又唔香,咁個味噌味同雞湯完全唔夾。蛋無醃過,直接糖心蛋真係無味咁慢煮雞肉肉質唔鞋,但又係完全唔入味,無味白烚咁。雞叉燒就細細舊算好食啲仲有啲筍味好益,唔清新,醃得好差!白髮蔥好老,啲白蔥係咬唔斷。
晚上去完九龍灣國際展貿中心,大約9點幾到。
返到德福就是旦求其搵啲嘢去食啦。

赤味噌雞白湯拉麵

拉麵底係普通麵,都算合格。

湯底就真係完全唔掂,
完全雞湯味,又唔滑又唔香,
咁個味噌味同雞湯完全唔夾。

蛋無醃過,直接糖心蛋真係無味咁

赤味噌雞白湯拉麵
慢煮雞肉肉質唔鞋,但又係完全唔入味,無味白烚咁。

雞叉燒就細細舊算好食啲

赤味噌雞白湯拉麵
仲有啲筍味好益,唔清新,醃得好差!

赤味噌雞白湯拉麵
白髮蔥好老,啲白蔥係咬唔斷。
2023-06-24
見好多留言話麻麻地但但我覺得呢個長崎珍寶麵幾好食, 湯底好, 料多, 麵係類似油麵個種拉麵, 整體好滿足餃子飽滿有肉汁, 好過一風堂個d迷你餃子好多個人覺得呢個價錢算係咁
見好多留言話麻麻地

餃子飽滿有肉汁, 好過一風堂個d迷你餃子好多
個人覺得呢個價錢算係咁
長崎珍寶麵 (Nagasaki Champon)
煎餃子 (5隻)
2023-06-21
長崎珍寶麵 (Nagasaki Champon)
煎餃子 (5隻)
  • 長崎珍寶麵