2019-03-16 336 瀏覽
在這里吃饭,你不用怕不夠飽,这里的出品相当夠份量,女士可能嫌太多。不但大碗,而且味道很好,尤其是藕餅,美味弹牙,比酒家出品还要好吃。雞排、豬排也是超大件。所以午餐也经常是要排队的啊!
2019-03-12 239 瀏覽
每次去臺味都好多人,雖然較為熱氣,多是煎炸野,但間中一次無所謂啦!我d同事最中意食新竹米粉。而我中意鹽酥雞翼肉燥飯,雞翼皮脆,雞肉唔乾身,加埋杯蜜桃綠茶解渴!呢到份量很大,食唔曬
呢到份量很大,食唔曬
2019-02-27 253 瀏覽
有時都會去臺味冰點食飯嘅,之前一直都係食蓮藕餅肉燥飯,蓮藕餅好多塊,就算我叫左少飯都仲係好多飯😂😂😂份量好足。我近排喺同事介紹下轉左食新竹米粉,呢個好好味,米粉吸收曬湯底嘅味👍👍又係叫左少米粉都依然好多😂😂
臺味冰點屯門天水圍兩間分店, 這間街坊餐廳基本上平日餓都暈都會來一個肉燥飯或配(雞扒/鹽穌雞翼/煎蓮藕餅/排骨酥/豬扒) 甚至重量級的什扒肉燥飯😋住在附近的街坊一定不會陌生, 因為長期客滿關係, 這店是不會送外賣, 只可以外賣自取, 每個飯麵的高CP值皆有保證, 個人特別喜愛這種肉燥的汁感, 油份不多得來還有屋企飯的感覺😁當然也提一提, 始終是平民街坊食店, 就不能要求那些五星級的待客服務啊肉燥飯 $35眼見肉燥多得不了不要嚇親, 其實碗底全部是菜, 論健康這個一定比厚厚的油雞扒或肥肥的炒烏冬來得肉菜平衡,個人絕對建議肉燥控必要一試。

肉燥飯 $35
個人絕對建議肉燥控必要一試。
2019-02-26
2018-12-16 402 瀏覽
一心走去買焗豬扒飯外賣,仲問咗洗唔洗等好耐,點知等成10分鐘出咗個普通豬扒飯,同佢講俾錯野,點知話我無話要焗喎唔肯換,焗飯同唔係焗差好遠囉!!之前都試過一次指埋都落錯單!唔會再有下次!!!
外賣自取
2018-12-01 303 瀏覽
這天很遠過來找親戚聚一聚,3點3下午茶到~~~~~大家都有點肚餓,親戚便提議到樓下吃個tea,,,我們選了這間台式小店,親戚告訴我們這間大件兼抵食,所以經常人流不絕,晚上都很多人叫外賣。我叫了豬扒烏冬,好大份量其實完全呆了,,,飲品只簡單叫了檸檬茶,另外叫個豆角小食,估唔到都好多我至愛之一!!!!平靚正,性價比好高,平凡的小店裡有著不一樣的美食,好鍾意呀捧著肚子再上屋企繼續玩ps4!完美的一天!!!!!

我叫了豬扒烏冬,好大份量
其實完全呆了,,,飲品只簡單叫了檸檬茶,
另外叫個豆角小食,估唔到都好多
我至愛之一!!!!
平靚正,性價比好高,平凡的小店裡有著不一樣的美食,好鍾意呀

捧著肚子再上屋企繼續玩ps4!完美的一天!!!!!
2018-11-18 276 瀏覽
坦白講,住喺呢區好耐,不過唔喺成日係呢間餐廳食,原因係太多人、份量太大,所以我一直對呢間店敬而遠之。可能今日係星期日,唔少人係附近餐廳食早餐,而臺味冰點係開十一點,所以店內嘅人數相當之少,見到咁嘅情況,我當然入去幫襯。由於剛訓醒,所以無考慮到扒飯類(份量好大),轉而試吓食麵——臺灣牛肉麵(轉新竹米粉)。有冬菇、栗米粒、娃娃菜做配料,不過冬菇稍韌。主菜牛肉還可以。至於杯奶茶就普通茶餐廳奶茶,其實食完都唔知邊度有台式風味註:我記得以前菜單有星洲炒米,不過而家好似無……而家入去,只有扒飯可選。註2:用$42係十一點幾食個麵,好似有d奢侈。

臺灣牛肉麵(新竹米粉)

有冬菇、栗米粒、娃娃菜做配料,不過冬菇稍韌。
主菜牛肉還可以。
至於杯奶茶就普通茶餐廳奶茶,其實食完都唔知邊度有台式風味

註2:用$42係十一點幾食個麵,好似有d奢侈。
2018-11-18
5 分鐘 (堂食)
2018-10-11 281 瀏覽
上次同小孩一行四人到這店吃午餐,平時行過冇進去'時刻多人等候,終於等候一輪,入去試下,服務同食物非常满意,抵食,合理收费,果班伙計做左好耐,好有親切感,值得-去吃'什仈肉燥飯,牛肉上海面'非常好吃加油。证明呢間多人等候,服務同出品滿意。
加油。证明呢間多人等候,服務同出品滿意。
2018-10-06
10 分鐘 (堂食)
2018-09-16 284 瀏覽
每次去建生都會黎依度望下多唔多人等位,如果唔多人等,一定會食依間餐廳,食物選擇都多炒麵,湯麵,肉燥飯,焗飯乜都有。不過我最鐘意都係食肉燥蓮藕餅飯,肉燥甜甜地,送飯一流,蓮藕餅又做得好好,少少脆,必食!
2018-09-06
10 分鐘 (堂食)
  • 肉燥蓮藕餅飯
2018-07-05 427 瀏覽
本來一心諗住食下台式食物,點知一入去,睇下個menu, 發覺連珍珠奶茶都無。咁無珍珠奶茶,就order個台式牛肉麵來試下啦,可惜個牛肉麵既麵根本就係就係上海麵,味道亦都好一般。無珍珠奶茶+一碗難食既牛肉麵~傷心💔
無珍珠奶茶+一碗難食既牛肉麵~傷心💔
2018-06-17 378 瀏覽
別來啦,那些東西不是特別好吃,可是服務態度特別差,有一次我和我家人去慶祝父親節,她們沒有收東西,我們叫她們幫我收東西,不幫還要拿粗口罵我們,覺得去那裡好像是我們才是服務員,之後東西也不是很好吃,還一直在說粗口要我們受氣,不建議大家去吃,因為又不是好吃服務態度又不好,所以非常不建議大家去吃,還有我有一次去了罵完我後我不吃之後拿東西扔我還說不吃快點滾啦別來啦,浪費我們時間,還差點拿我手機扔我,所以我覺得服務態度差到不想去多一次了
2017-10-02 1227 瀏覽
某天阿媽罷工唔煮飯出街買野,阿爸又懶得煮,直接落街搵食,去那一間餐廳吃飯我無所謂,阿爸就說去臺味,門外等了10分鐘才有位,其他好幾個是外賣食了幾年臺味,也算是款式多,味道也不錯我點的是豬扒炒雜菜上海麵小辣豬扒份量OK, 可能是因為抄雜菜要用好多油, 比較油膩一點食完都仲見到湯上全是油~ 特別是菜比較吸油, 我應該食了唔少~阿爸點了臺灣牛肉飯~推薦~有少少似牛腩飯, 牛肉啖啖肉, 入晒味, 又不會太肥膩~ 旁邊的四季豆預先炸了~雖然凍了少少, 不過都幾脆口~ 成個餐啱晒阿爸食~份量多~肉又夠~男人的浪漫加上一杯奶茶就無敵了~P.S. 最近多了烏蠅= =" 食飯間中有一隻飛過........
食了幾年臺味,也算是款式多,味道也不錯
我點的是豬扒炒雜菜上海麵小辣
豬扒上海麵炒雜菜
豬扒份量OK, 可能是因為抄雜菜要用好多油, 比較油膩一點
食完好多油.....

臺灣牛肉飯

旁邊的四季豆預先炸了~雖然凍了少少, 不過都幾脆口~
成個餐啱晒阿爸食~份量多~肉又夠~男人的浪漫

奶茶+杏霜

加上一杯奶茶就無敵了~
2017-09-29
5 分鐘 (堂食)
臺灣牛肉飯
2017-07-03 789 瀏覽
午餐想食上海麵, 就諗起一向抵食夾大件見稱的臺味冰點即刻捉男朋友黎同我一齊食先入到去, 男朋友就即刻同我投訴個位太逼但冇計啦, 街坊餐廳係咁上下麻辣炒雜菜豬排上海麵-$39因為我唔知自己食到幾多辣, 係小辣到中辣之間十五十六的時候, 個待應好貼心咁同我講話可以個辣分開上, 到時食到想幾辣都得, 好服務! 食落去個辣係麻辣黎既, 而且麻同辣之間層次分明, 唔會搶左對方既味道, 越食越開胃, 但個豬排就似放多左生粉, 令到個口感好怪雞排上海麵-$33睇上去個雞排佢切得太大舊, 但個味唔差喎, 我覺得比豬排會好食D順帶一提以上既麵食都係送一杯野飲的, 凍/熱奶茶, 咖啡, 檸茶, 檸水都係唔洗加錢的, 咁既價錢質素真係冇得頂
午餐想食上海麵, 就諗起一向抵食夾大件見稱的臺味冰點
即刻捉男朋友黎同我一齊食先

入到去, 男朋友就即刻同我投訴個位太逼
但冇計啦, 街坊餐廳係咁上下

麻辣炒雜菜豬排上海麵-$39
因為我唔知自己食到幾多辣, 係小辣到中辣之間十五十六的時候
, 但個豬排就似放多左生粉, 令到個口感好怪

雞排上海麵-$33

2017-07-01
  • 上海麵
2016-10-29 1094 瀏覽
工作地方在屯門,今晚工作晚了一點,決定在附近解決晚餐,當然去本人摯愛的臺味冰點。肉燥蓮藕餅飯。蓮藕餅不是每間餐廳也找得到的菜色,這裏的蓮藕餅做得很好,內裏有脆脆的蓮藕粒,大大增加口感。而肉燥甜甜的也很好下飯。這碗飯有五大塊蓮藕餅,真的抵到爆台式鹽酥雞翼。雞翼很入味,半煎炸的處理技巧令雞翼入口香脆得來一點也不油膩,而且雞肉也很嫰臺味冰點認真值得推介,它的食物真是做得到平靚正!我們食量不大,上述兩款食物已足夠做兩個人的晚餐了(那一大碗飯有四小碗的!)

(那一大碗飯有四小碗的!)
2016-09-22 745 瀏覽
lunch必定多人,個一至五午餐牌已經背熟晒,平少食肉燥飯因為覺得好油,自從發現呢間肉燥飯後完全打破觀念深深迷上,必食星期二四鹽酥雞翼肉燥飯少飯,因為勁大碗,正價仲係碟上仲大碟。午餐版雞翼有四隻,正價多一隻,好脆皮淮鹽好好味肉唔乾架,仲有啲豆角配菜,肉燥多汁少油,我分析過點解佢咁好味,係因為佢地打左啲冬菇同豬雜落去一齊煮既咁就滑口啲同濃郁啲,所以好guilty 。不過都係一星期至少去一次🙈唔夠汁既朋友(因為飯太多了)可以叫單純肉燥飯,肉燥分上架勁大碗仲好多汁添,仲有菜響底又健康左。以我呢啲無汁食唔到飯既朋友黎講簡直係一流仲要平左,今日午餐仲有辣椒菜炒雞肉飯好惹味,其實呢間個蓮藕餅辣雜菜上海麵都好好味,菜真係炒左先放上個碗度辣汁無同菜分離好好味架,都好好食。基本台式飲品唔使加錢,賣飛佛中蜂蜜綠茶很對味呢😌
肉燥飯
辣椒葉雞肉飯
15 分鐘 (堂食)
肉燥飯
辣椒葉雞肉飯