2022-06-26 578 瀏覽
發覺今日自己做左好多錯誤決定😔話說今日要趕下一場,咁喺牛頭角站搵野食,已經覺得自己聰明,因為如果呢個時候一個人去apm真係食風。望下望下食咩好呢,食個老麥咪算,快😆行行下唔知點解間麥記消失左喺眼前就出現左呢間臻味,尤如海市蜃樓咁出現又熱又餓,食米線都ok丫,仲要係酸辣,又多人叫外賣,應該冇伏嘅,就打卡入去店內唔算大,座位有限要同人share,我就唔太想但好彩share嘅食客都好快食完。四周都乾淨衛生,冷氣夠涼,個店員一見到人起身,就會好快咁收碗,清潔、消毒,雖然你有d粗魯,但你係勤快嘅👍但講到快,上菜嘅速度真係第一,呢頭叫完,手岩岩除口罩都未搓手,米線已到😆食得我order左酸辣豬扒米線(小辣)同凍檸茶走甜。米線有花生、酸菜、芽菜同芫荽等等嘅配料。個酸辣湯底好香,食落係好香藤椒油味,藤椒嘅清香,帶住溫和不刺激嘅麻感,係完全唔辣,只係爽麻嘅感覺,刺激又惹味,食慾大增。而塊豬扒雖然浸左湯,但仍然保留脆邊感,醃料控制得宜,唔錯。講到真係好唔錯,事實都係嘅,但問題喺邊呢?當我食到第4啖時,覺得超麻,咁就飲啖凍檸茶啦,點知無糖嘅凍檸茶經過仍然爽麻ing緊嘅舌頭,變左一陣古怪味。我係好想飲凍野中和
望下望下食咩好呢,食個老麥咪算,快😆
行行下唔知點解間麥記消失左喺眼前
就出現左呢間臻味,尤如海市蜃樓咁出現
講到真係好唔錯,事實都係嘅,但問題喺邊呢?當我食到第4啖時,覺得超麻,咁就飲啖凍檸茶啦,點知無糖嘅凍檸茶經過仍然爽麻ing緊嘅舌頭,變左一陣古怪味。我係好想飲凍野中和麻感,但每飲一啖,就好想嘔,奇怪嘅感覺持續不斷。我一邊食一邊諗,Ss....好麻呀,Ss.....想玩直播食米線,Ss....好似胃有d唔舒服喇。
最後,我係個食極都唔飽嘅人,呢一餐,我食唔晒🤣
推薦大家試米線,尤其喜歡味濃嘅人,但奉勸一句:千其千其唔好叫走甜嘅飲品。令我諗起有個食客叫左可樂,佢一定係成日黎呀😏

酸辣豬扒米線

豬扒

走甜OT

酸辣豬扒米線
豬扒
走甜OT
2022-06-21 245 瀏覽
食得多雲南米線 都會想食下其他口味呢間係少有有特色既米線 唔好睇佢個湯底好似冇咩色 會唔會唔夠味食落好惹味 辣度好夠👍🏻 又唔過鹹 食到好口渴 豬排都好好食 鬆軟 香口 !呢間一定會再食 但佢所有分店都係觀塘同九龍灣 哈哈 可以開下去港島嗎🤣🤣
食得多雲南米線 都會想食下其他口味
呢間係少有有特色既米線

唔好睇佢個湯底好似冇咩色 會唔會唔夠味
食落好惹味 辣度好夠👍🏻 又唔過鹹 食到好口渴

豬排都好好食 鬆軟 香口 !
2022-05-28 310 瀏覽
口味就像是另一間譚仔,90後、千禧代吃起來,就應該是兒時的味道。但我這些是吃車仔麵長大的,意見就不一樣了。人哋本來就是主打四川麻酸辣味道,所以起碼我不會當是本土特色味道,帶外地朋友去食。

但我這些是吃車仔麵長大的,意見就不一樣了。

2022-05-23 248 瀏覽
♡♡♡📍臻味冰室豬扒酸辣米線 (觀塘)觀塘創業街15號萬泰利廣場地下B號舖上網一search 觀塘米線,就會見到呢間店~好似味道都唔差而且咁多人話好食,咁岩同事話想食呢間,咁就可以一試~🍽豬扒酸辣米線酸辣米線都夠味,食完之後冇嘢麻辣感,個咀係會痹痹地果種😂😂,豬扒都OK淋,加埋個米線咁樣正d~不過有同事食過堂食,話堂食好味d,咁因為我未試過堂食咁就得對比,但係我覺得外賣都OK既,會想試下堂食係點😂~
♡♡♡
📍臻味冰室豬扒酸辣米線 (觀塘)
觀塘創業街15號萬泰利廣場地下B號舖

🍽豬扒酸辣米線

外賣自取
2022-05-03 302 瀏覽
係觀塘都好出名既一間米線,必叫酸辣豬扒米線每片豬扒都炸到金黃色,大大塊,咬落唔會太油,好味湯底方面主要靠啲辣汁,辣汁應該係自家製,辣汁好多香料同埋有炸菜辣度可另上用碟仔裝,另外食完碗面個嘴唇會有麻既感覺員工服務態度好好同埋好快手
係觀塘都好出名既一間米線,必叫酸辣豬扒米線
每片豬扒都炸到金黃色,大大塊,咬落唔會太油,好味

辣度可另上用碟仔裝,另外食完碗面個嘴唇會有麻既感覺

員工服務態度好好同埋好快手

2022-03-21 827 瀏覽
友人成日都同我講話唔知道呢間有乜嘢好食🤣但係就忍唔住每一次都一定要過嚟食😋食完之後我都非常有同感就係唔知點解會有個魔力,你會想keep住食🤣-▪️秘製豬扒酸辣米線$42今次我就叫咗小辣,其實就覺得唔算太過辣🤣先講講個湯底先,就咁睇落去係奶白色🤣完全唔會估得到佢係有辣味的。食落去嘅時候佢嘅配菜都好足料例如酸菜非常惹味🌶️、配備大量芫荽同埋花生!湯底都可以食得到非常麻嘅感覺。豬扒方面有三大塊炸得香口不油膩!不過就略為湯底唔夠濃郁🙂▪️+雙拼加韭菜餃$8友人同樣都係叫咗豬扒酸辣米線不過就加咗$8要韭菜餃🥟除咗有兩大塊豬扒之外竟然會有4️⃣大隻韭菜水餃!佢嘅水餃食落去好有媽咪嘅味道🤪雲吞皮包住入面大量豬肉餡料同埋韭菜👍🏻超級大粒好足料㗎!▪️麻香無骨鳳爪$36⭕️必點必點必點⭕️呢個食落去真係好有驚喜!佢嘅麻香味超級濃郁,相比湯底濃郁一千倍🌶️同埋食落去都超級無敵辣好惹味🌶️無骨鳳爪數量超級多食極都食唔完😂
▪️秘製豬扒酸辣米線$42

▪️+雙拼加韭菜餃$8

▪️麻香無骨鳳爪$36
  • 韭菜餃
2022-03-05 555 瀏覽
多得譚仔令我呢幾年極度討厭米線對上一次食都至少四五年前呢排loop番觀塘to go list見到臻味既豬扒同湯底🤤都焫焫焫焫著左我條筋又再次被燃燒起來🔥🙌🏻✐ 秘製豬扒酸辣米線 $42🤤三塊炸過既豬扒毫無油膩感,份量充足。好怕食街外落太多鬆肉粉「拿」到啲纖維斷晒,得個死稔!相反呢到既豬扒稔得黎仲需要咬下😋😋我好鍾意!而且啖啖肉,無乜肥膏位👍🏻好香口好好味~臻味既酸辣湯底係帶有啲麻辣元素,對我黎講係有點小刺激同時又覺得幾過癮,係邊食邊流涕口水果種🤧仲有大量討好既花生、自製酸辣菜、芫荽蔥,惹味十足!大愛大愛❤️呢個米線我食左啖,實在好食過譚仔太多太多太多,但始終我最愛都係自己揀既上海麵😂✐ 秘製豬扒蕃茄湯上海麵 $45豬扒一如上面果碗咁好食🥰一定要讚下呢到既蕃茄湯底😳😳湯底呈微紅色,已經諗緊係咪用左真蕃茄!試啖後就更確定用左唔少真蕃茄,唔會得茄膏茄精咁假!仲有啲茄蓉比你嗒下🤤🥰上海麵我都幾鍾意食!賣相有啲似烏冬,但無佢咁彈牙煙韌,唔知關唔關我order左要稔啲事,我本人係非常滿意覺得好好食!而且份量又多,食完好q飽呀真係!!!😂✐ 麻辣牛展 $32碟仔細細裝到滿晒,其實唔係好多🤣牛展肉位連帶
多得譚仔令我呢幾年極度討厭米線

✐ 秘製豬扒酸辣米線 $42

✐ 秘製豬扒蕃茄湯上海麵 $45
豬扒一如上面果碗咁好食🥰

✐ 麻辣牛展 $32
碟仔細細裝到滿晒,其實唔係好多🤣牛展肉位連帶少少筋位都夠稔,厚度適中,面頭果啲較乾身,底下由於浸住晒麻辣汁,所以麻辣味突出好多!天氣涼涼地,食麻辣刺激血液循環最好,有層次既辣我又幾buy🔥🌶

前幾日去食午餐,可能因為疫情關係少咗好多人堂食,午市繁忙時段都唔使等,不過佢外賣都密密做!之前有食過佢嘅豬扒酸辣米線,今次就試其他,套餐會有四款選擇,韭菜餃、牛展、肥腸同牛脷酸辣米線俾你揀,包一杯熱飲,$40-$42。臻味啲韭菜餃好大粒好足料,一碗有六隻,咬落去好實在好重韭菜香味同juicy,牛脷啲油分好夠一啲都唔韌,不過有少少薄,食得有少少唔過癮。米線既軟硬度好適中,如果鍾意食煙韌口感可以轉紅薯粉或者水晶粉。辣度既話,落單嘅時候侍應都會問你,如果怕辣嘅朋友仔記得嗌小辣,配料會有蔥芫荽花生同酸菜,如果有唔食記得嗌走,個人黎講就好鍾意呢度好脆好香口嘅炸花生。其實臻味好多炸嘢都好出名,例如炸韭菜餃都好好味,開party送酒最岩!

韭菜餃酸辣米線套餐
牛脷酸辣米線套餐
韭菜餃酸辣米線套餐
2022-01-14 681 瀏覽
我一個人入去食,需要搭枱,坐一張四人枱,同另一位坐斜對面既人同枱,但係中間完全冇隔板Menu都算多嘢食嘅,最主要就係食酸辣米線啦,亦都有一些撈麵。我就點左一個粉腸+司華力腸酸辣米線, BB辣,多酸菜。酸辣米線都幾快到,餸菜嘅份量唔算多,司華力腸同埋粉腸就咁睇都係得幾片。粉腸嘅味道麻麻哋,因為有啲苦。司華力腸就正常,就咁樣烚,都冇煎過。湯底就十分之清,好似冇乜味。我叫做多酸菜,但係酸菜嘅份量都幾少。跟住佢個酸辣其實係麻辣,我覺得有少少奇怪, 冇啦啦多咗一層麻嘅感覺。而且佢嗰種麻辣,太勁,麻到嘴完全冇感覺,食唔到其他嘢。呢碗米線要$44 ,其實可以嘅,但係佢加杯嘢飲要$16 ,正價,非常非常之貴!成餐要$60 ,性價比算低,味道普通麻麻哋,而且衛生情況又唔好沒有隔板

我就點左一個粉腸+司華力腸酸辣米線, BB辣,多酸菜。

粉腸嘅味道麻麻哋,因為有啲苦。

司華力腸就正常,就咁樣烚,都冇煎過。
湯底就十分之清,好似冇乜味。
我叫做多酸菜,但係酸菜嘅份量都幾少。

而且佢嗰種麻辣,太勁,麻到嘴完全冇感覺,食唔到其他嘢。

2021-12-28
2021-12-29 576 瀏覽
臻味是我常來的一間米線店舖,店舖有上下層,多位置,不用等位。每次來必食豬扒,炸得酥香可口,好軟好入味。另外其他配料都好食,例如韭菜餃、煙鴨胸等。有米線或上海面兩款選擇,我個人比較喜歡上海面,粗身而且較有口感。酸辣湯底值得推薦,酸辣得來有點麻香,加上花生和香蔥,整個面的湯底都變得好有層次。雖然愈食愈辣,但又停不了口。大約$40一碗左右,都覺得幾抵食,如果唔夠飽,加面底都只是加$6,抵玩。豬扒韭菜餃酸辣上海面豬扒韭菜餃清湯上海面清湯的話就配有白蘿蔔

雖然愈食愈辣,但又停不了口。

豬扒韭菜餃酸辣上海面

豬扒韭菜餃清湯上海面
清湯的話就配有白蘿蔔
2021-12-21 412 瀏覽
今日行經觀塘,上網搵下有邊間米線好食,搵到一間臻味豬扒酸辣米線,咁去試一試啦,食完覺得一般米線鋪,招鋪豬扒米線一般同普通米線鋪無麥高低,下次都係食返下面條街個幾間米線
2021-12-08 469 瀏覽
昨天叫了三份多酸少麻辣豬朳米線,無骨鳳爪,上汤湯咸豬腳,一份炸九菜雲吞,三杯凍飲,共250元,味道不錯,地方可以,衛生,喜歡食米線朋友,可以一試,可轉上海麵。,
2021-11-25 462 瀏覽
從未食過一間豬扒麻辣米線舖頭會咁難食!豬扒麻辣米線冇麻辣冇辣味仲要冇味!炸雞翼仲衰過氣炸鍋都不特只仲要雞翼高難度可以整到冇味!想挑戰你嘅味覺不妨一試價錢與食物質素完全不符!

2021-11-20 415 瀏覽
今次要介紹既係觀塘區既一間豬扒米線~被我喻為世界上最好食既豬扒!😍😍😍先講麵, 通常我都會轉做上海面~質感似烏冬,就比烏冬煙韌同埋較粗身,好有咬口。但佢個米線都好正ga, 唔會過硬過淋。👍黎到重頭戲。世界上最好味嘅豬扒。一碗入面有四塊,多到食唔晒。豬扒軟淋而且無鬆肉粉味,略略炸過更香口,令人食指大動。😍 講番個酸辣湯底,亦都十分出色,香麻而不辣,唔會食到脷痛,酸味來自酸菜,無加醋個d,所以湯底飲起來唔會渴喉! 呢樣好重要。😋拌牛肉同拌生蠔一樣以香芹,蔥,酸菜,辣椒去拌均,略為過咸左d,但送飯一流。但我無叫到飯 。不過唯一要注意既地方就係廚師略為重手左d, 連我呢個重口味既人都有點吃不消。佢再咸,都係我至愛呀!❤️
今次要介紹既係觀塘區既一間豬扒米線~
被我喻為世界上最好食既豬扒!😍😍😍
先講麵, 通常我都會轉做上海面~

佢再咸,都係我至愛呀!❤️
2021-10-29
10 分鐘 (堂食)
  • 豬扒酸辣米線
2021-11-16 294 瀏覽
之前係觀塘牛頭角附近返工,收工都特登過嚟食呢間,呢日放假另一半有D掛住個酸辣麻麻口感,就特登坐車過來懷念一下,叫左:-(1)秘製豬扒酸辣米線 ($38)呢到既鎮店之寶,豬扒份量好足,醃得好入味,配料如酸菜、花生、芫荽、蔥都好多,湯叫左小辣,已經都幾辣,最過癮係一食,個口就開始麻,中後段既麻痺感唔係其他酸辣米線店可以俾到,追求"麻"酸辣既可以一試,應該會上癮。(2)牛脷酸辣米線套餐(包熱飲,凍飲+$3)($42)因豬扒酸辣米線無套餐跟,叫飲品要原價,所以叫左個套餐同另一半Share餸同飲品。牛脷厚切同煮得好淋身,同酸辣米線都幾夾。如大家唔知食得幾辣,可以叫辣另上,餐廳會用碗仔另上俾你,再根據個人口味調教辣度。食飽飽就去APM行街街。臻味豬扒酸辣米線 觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下C舖 人均: $50抵食: 💰💰💰💰💰味道: 😋😋😋😋😋服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️環境: 😉😉😉😉

(1)秘製豬扒酸辣米線 ($38)

(2)牛脷酸辣米線套餐(包熱飲,凍飲+$3)($42)
牛脷厚切同煮得好淋身,同酸辣米線都幾夾。

食飽飽就去APM行街街。

臻味豬扒酸辣米線
觀塘聯安街9-15號永毅大樓地下C舖