2024-01-30 445 瀏覽
各位觀眾,今日行過一間食店,心諗「嘩,唔試怎得!」內裡讓人一試難忘的鮮牛米和滑口油菜牛肉,簡直係平民界的驚喜啊!😲🍜🥬首先,鮮牛米嚟到手速度真係勁快,正!米粉兒滑溜溜嘅,吸滿咗那股牛肉的精華。每一口,牛味都飄香四溢,滿口生津。牛肉片更加軟嫩得嚟入味,唔洗落牙都可以咬爛咗,帶著一絲絲嘅油香,簡直係撫慰我呢個平民食客嘅心靈。跟住試吓嗰碟油菜牛肉,嚟。當油菜夾起嚟嗰一刻,我已經知道梗係靚嘢。嫩而又脆,好似新鮮打嗑嘅田園感覺。搭上啖啖肥美嘅牛肉,既有彈性又唔肥膩,令人食完一碟仲嫌唔夠,心想再嚟多碟!要講港話添嘅話,呢啲嘢簡直勁過癮,又「正」又「掂」!服務態度都好過「好」兩字,叫餸過程中,店員都係笑咪咪,親切得嚟專業。總之,想搵幾真材實料又唔跳皮嘅美食呢,嚟呢間就對喇。無論係搵食閒嘢,定係想慰勞下自己,我講真,這家店值得一試!

2022-12-10 910 瀏覽
剛剛我到了鰂魚涌興記雲吞麵食我最喜愛的牛根麵+淨雲吞,我幫襯了十多年,每次一入門口我定必問牛根淋唔淋,因為入了味的牛根大多數是淋,特別好味😋。今次我遇到一位四眼煮麵師父,竟然對我講叫我以後唔洗再問淋唔淋😡,我只會答你都係嗰啲,當時真的火了,那位師父眼睛及耳朵沉醉於電話中,無視客人所需,客人是有權選擇自己喜好及食物軟硬程度, 食物質素很重要,但員工服務質素也同等重要。態度惡劣,我以後唔會再幫襯。
2022-12-10
2021-02-21 1419 瀏覽
26元一碗雙拼麫—雲吞拼牛筋,在現時香港物價而言可是超值之選, 而且份量也不少不過平價背後,相對犧牲的就是食物的水平這間店的牛筋係黏口沒有咬勁,而且切得比較碎,吃起來無咁爽而佢的"鮮蝦雲吞"都係預期之內鮮蝦比例係比較少,蝦沒有蝦味也沒有彈性,不過意料之外的是,雲吞內的肉碎係有鮮味。 但如果對蛋麪係有要求的人,就可能比較難接受其口感和味道,因為的麪沒有彈性無蛋味,仲有少少麪粉味整體來說,這個26元雙拼粉麫係正價比。
26元一碗雙拼麫—雲吞拼牛筋,
在現時香港物價而言可是超值之選,
而且份量也不少
不過平價背後,相對犧牲的就是食物的水平
這間店的牛筋係黏口沒有咬勁,而且切得比較碎,吃起來無咁爽
而佢的"鮮蝦雲吞"都係預期之內
鮮蝦比例係比較少,蝦沒有蝦味也沒有彈性,
不過意料之外的是,雲吞內的肉碎係有鮮味。
但如果對蛋麪係有要求的人,就可能比較難接受其口感和味道,
因為的麪沒有彈性無蛋味,仲有少少麪粉味

整體來說,這個26元雙拼粉麫係正價比。
2021-02-18
2019-08-24 1427 瀏覽
夏天這麼熱,不想到處找餐廳吃,便求其入了一間雲吞麵店吃個快午餐,這家興記雲吞麵在港島立足多年,從它$10吃到$20一碗,真是回憶啊!我最喜愛吃它的雲吞河,雲吞皮薄,蝦爽口,河粉很多,女士一定吃不完,可惜湯底略淡,建議叫腩汁底

雲吞河
2019-08-24
2019-07-14 862 瀏覽
好鍾意去側魚涌,西灣河食粉麵,物價水平親民又好食,埋單25蚊雙併粉面,加碟菜,三十零蚊已經食得好開心,完全冇壓力。衛生我覺得接受到。雖然地方唔喺好大,叫左個牛腩拼雲吞河 多蔥,正!加碟腐乳通菜正正正!

2018-05-01 1342 瀏覽
今日一行4人都堂食,因有小朋友要用碗仔叫左足足三次要俾倒我!最攪笑叫佢取外賣碗居然唔俾蓋及膠袋!要碗要蓋要袋要叫三次!又要收2元。食物難食淡而無味只有平。店內衛生差!下次不會再去。
2018-03-28 1083 瀏覽
興記雲吞麵都喺鰂魚涌呢個鋪位好多年,一直以抵食雲吞麵見稱。開在英皇道,非常方便。不時都見到附近太古坊office lunch time好多人食同買外賣,亦都係好多街坊落樓醫肚之選。今日去咗食午餐,叫咗碗雲吞麵,$19,$20唔使,但有4大粒鮮蝦雲吞,性價比相當不俗。麵質亦非常好,有口感而彈、又不會太硬或太軟。整碗雲吞麵不會太重鹼水味,加埋辣椒油簡直係一絕。雖然環境比較簡陋,但快、靚、正,絕對值得一試!
興記雲吞麵都喺鰂魚涌呢個鋪位好多年,一直以抵食雲吞麵見稱。

雖然環境比較簡陋,但快、靚、正,絕對值得一試!

雲吞麵
雲吞麵
2018-02-28 724 瀏覽
未裝修前都都經常去幫櫬,因為好平味道又唔係太差!但衛生環境就…唔知我黑仔定係點,食食下碗麵有隻昆蟲係入面,因為間舖好細基本D職員都望住我食麵,女職員見到都即時幫我換過一碗,我算熟客差唔多隔日都出現。再有一次係天花板定唔知邊到,比風扇吹咗隻昆蟲落嚟,雖然係又平又抵食but 2次都係我?昆蟲跌入碗都一件事可以稱之為意外,另外隔離枱有個男士叫咗杯豆漿,飲第一啖就通知職員豆漿變酸,其實杯豆漿當時$6,帶眼鏡個男職員指住個客大大聲問「係咪你味覺有問題?」跟住仲口up up閙返個客,個客話要退跟住埋單走,個客都費事同佢嘈,直接埋單走。我有啲同情佢,其實佢鬧客我都唔係第一次見,有時見佢仲有其他語言嚟鬧客,以為人地唔識聽,果次之後我就無再去! 食評我又唔想比劣,基本每日都好多人幫櫬都超多支持者(因為同區嚟講真係超平),不過估唔到食野都要講運氣,仲有機會睇職員面色。
2017-06-01 845 瀏覽
價錢係真係好平呀,而家仲有邊到可以二十幾蚊食到一餐? 但你衛生情況真係好差! 有蟑螂。唉。冇服務就一定, 問多兩句仲罵人,食物裡有蟑螂,食左肚痛又嘔,下次請我食都唔會去食!
食物裡有蟑螂,食左肚痛又嘔,下次請我食都唔會去食!
2017-05-31
突然很想吃雲吞麵,所以襯著媽媽仍然在旅行的這個星期五約了同事們出去吃午飯。本來打算吃的那家是比較近巴士站一點的,誰知去到門口才發現「休息」!幸好同事說再走前多幾步~還有一家可以吃喔~~ 所以最後就來到這家了。反正就是午飯時間一定很多人,不過另外一個會很多人的原因大概是因為這裡的價錢相比同款的店較為便宜!就好像我點的這碗是 (雙拼) 雲吞+牛肚+米粉 ($23)有3粒的雲吞,雖然不是那種超大一粒的!但內餡的蝦很彈牙。牛肚相對於平時吃開的沒那麼完整的一舊~會比較碎,但口感很軟稔湯底是清湯的那種~但加上了牛肚的滷水,倒是增添了幾份滋味~不過可惜的是米粉沒辦法吸收到湯的味道會比較淡><或者下次點河粉會更好 (?)另外這裡可以加 $8 點菜~~ 腐乳通菜!腐乳很辣~配上爽脆的通菜。還有加 $3 的話有一杯豆漿,雖然這個豆漿是加了糖~但不至於太甜,豆味亦十足。因為通菜是和同事Share~ 全部加起來一個大大約是$28左右。比起同區的很多餐廳,這個價錢的午餐其實很便宜啊!而且還是夠飽的喔

就好像我點的這碗是 (雙拼) 雲吞+牛肚+米粉 ($23)
(雙拼) 雲吞+牛肚+米粉
有3粒的雲吞,雖然不是那種超大一粒的!但內餡的蝦很彈牙。

或者下次點河粉會更好 (?)
另外這裡可以加 $8 點菜~~ 腐乳通菜
腐乳很辣~配上爽脆的通菜。

腐乳通菜

2017-03-24
5 分鐘 (堂食)
2016-09-03 859 瀏覽
鰂魚涌返工,食午飯真係有好多選擇,各式美食,豐儉由人。今日慳慳地食興記牛腩河(17元)興記除左雲吞麵好食,仲有我至愛既牛腩河都唔錯。廣東式柱候牛腩入味、够腍,份量十足。河粉選用較細既越南河粉,滑溜,外買都唔會太腍。如果愛辣之人記得要落辣椒醬,會好味加分啊
鰂魚涌返工,食午飯真係有好多選擇,各式美食,豐儉由人。
今日慳慳地食興記
牛腩河(17元)
興記除左雲吞麵好食,仲有我至愛既牛腩河都唔錯。
廣東式柱候牛腩入味、够腍,份量十足。

河粉選用較細既越南河粉,滑溜,外買都唔會太腍。

如果愛辣之人記得要落辣椒醬,會好味加分啊
外賣自取
2016-05-10 849 瀏覽
又係考Final的季節,今日一早落左去温書,lunch就去食左碗麵快快手咁,所以就食左興記未入去就見到好多上班一族排曬長龍,不過自己等20個人,其實都係十分鐘內。入到去入面會人貼人咁座嫁,都幾逼下嫁講下個面先,我就叫左個墨魚丸雲吞河,21蚊,以呢個價錢個份量真係唔話得,雲吞大大粒有3粒嫁而且入面都有好多蝦,夠鮮味。而個墨丸都係3粒入面都有d墨魚粒不過就唔彈牙。最後講下個湯底,一定要加色姐係腩汁,都幾好味但唔加的話就係清湯有d咸咁所以一定要加色。識落一定要落d辣椒油,不過落少少好啦真係好辣嫁,落左半匙就好辣。最後由於呢間真係好抵食同平,都會再去食。😍😎

。而個墨丸都係3粒入面都有d墨魚粒不過就唔彈牙

最後由於呢間真係好抵食同平,都會再去食。😍😎

2016-05-10
10 分鐘 (堂食)
2K
2015-08-01 821 瀏覽
店名:興記雲吞麵地址:北角糖水道10號B好味指數:7.8/10價錢:$14雲吞粗麵雲吞有4粒,皮薄且大粒,包住的鮮蝦非常彈牙可口,粗麵煙韌,湯底清甜。店名:興記雲吞麵地址:北角糖水道10號B好味指數:7.8/10價錢:$15牛筋米粉今時今日十多元食到碗雲吞麵已經好難,仲要可以$15食到牛筋/牛腩簡直係絕對難得。而且份量和味道也不錯,湯底加入了腩汁,因此非常濃郁入味。牛筋夠腍入味,米粉不算十分爽滑。店名:興記雲吞麵地址:北角糖水道10號B好味指數:7.5/10價錢:$7紫菜湯紫菜湯份量不多,味道清甜,紫菜沒有沙,好吃!店名:興記雲吞麵地址:北角糖水道10號B好味指數:7.8/10價錢:$15牛筋河今時今日十多元食到碗雲吞麵已經好難,仲要可以$15食到牛筋/牛腩簡直係絕對難得。而且份量和味道也不錯,湯底加入了腩汁,因此非常濃郁入味。牛筋夠腍入味,河粉不算十分嫩滑,但也可以接受。
價錢:$14
雲吞粗麵

價錢:$15
牛筋米粉

好味指數:7.5/10
價錢:$7
紫菜湯
紫菜湯份量不多,味道清甜,紫菜沒有沙,好吃!

價錢:$15
牛筋河
雲吞粗麵
牛筋米粉
紫菜湯
牛筋河
2014-08-09
2015-04-06 584 瀏覽
鰂魚涌要找好食的不難,可是要找便宜食卻很難。由於Nickel在鰂魚涌區工作,為了節省,除了帶飯,其實也想找間便宜又方便的吃一餐。^興記已開業多年,價錢只是加了少許,算是良心麵店。雲吞麵:雲吞麵的蝦隻是雪藏蝦,有點霉;麵條過熟如糊;湯底根本是水加鹽加油。老實話,16元一個細佣,在鰂魚涌也挑剔不了。
鰂魚涌要找好食的不難,可是要找便宜食卻很難。
^興記已開業多年,價錢只是加了少許,算是良心麵店。

老實話,16元一個細佣,在鰂魚涌也挑剔不了。
2015-02-18
外賣自取
2013-10-05 308 瀏覽
我初幾次寫食評...寫返一D我時時食的店舖啦我平時早上多數去這間食的...因為我想減肥..這裡又有菜..食面又冇咁肥,所以選這間我多數食雲吞面,加腐乳通菜雲吞米:雲吞用鮮蝦包的...很新鮮彈牙..腐乳通菜:腐乳醬,用很香的腐乳味,菜不會太諗食完都係21完...這些舊店愈來愈少了,大家支持下啦
我初幾次寫食評...寫返一D我時時食的店舖啦

我多數食雲吞面,加腐乳通菜

雲吞米:雲吞用鮮蝦包的...很新鮮彈牙..
雲吞米
腐乳通菜:腐乳醬,用很香的腐乳味,菜不會太諗
腐乳通菜
食完都係21完...這些舊店愈來愈少了,大家支持下啦
2013-10-01
3 分鐘 (堂食)
$21 (早餐)