餐廳: 良友冰室
資訊:

2017-07-02 465 瀏覽
琴日去深水埗咁岩路過見到間冰室好似幾靚,就行咗入去食晚餐,味道真心唔錯,我叫左個瑞士雞翼,色香味俱全,上菜又快,極力推薦👍👍👍下次應該仲會去幫襯!唯一問題冷氣吾算好涼,但應該係成個深水埗算係唔錯嘅餐廳!
2017-07-01
10 分鐘 (堂食)
2017-06-23 379 瀏覽
其實我是住附近的,恆常都有叫外賣的習慣今日亦一樣我選擇了呢間良友冰室,12:11pm落單,點了常餐要吉列豬扒另外個麵加$4轉出前一丁凍檸檬茶少甜,跟著12:20pm打電話同我核對地址話宜家送來,結果12:50pm送到(其實來我屋企不到5分鐘路程),當我打開個外賣時我發現杯凍檸茶是沒有冰的而個麵已發脹、無湯、無色、無麻油,還沒完,當然即時致電投訴,接電話個阿姐,非常不耐煩地回應得啦、知啦,做過比你.....收綫!出奇地快10分鐘我門鐘已響,當下我很欣慰,個外賣阿姐還不好意思前唔好意思後,不過好笑的在後,當我打開原來呢間野所謂做過的是一杯凍檸茶(正常有冰)及一碗淨湯另外加一包麻油!係深水埗區一個常餐收$50唔係問題,問題是比D乜野收得起呢個價,一間餐廳錯做或遲做小不免,但連做過一個麵都咁小家我都係第一次見,結果當然我係唔會辛苦自己,還打算寫完此評後送番個麵請佢地食!
2017-06-23
外賣送餐
2017-06-07 281 瀏覽
我係住樓上既,有時就懶得行或者趕時間就逼不得已食哩間野。佢新開張既時候不知幾差,落錯單、漏單、服務差,仲話XXX賣曬,根本就唔夠材料,參差不齊。之後我隔左好耐先食翻哩間野,雖然佢的確有改善,服務好左少少,但我覺得真係唔值得咁貴囉LOL。另外,我時不時都會見到d餐牌好痴lublub,台其實都唔係話maag得特別乾淨。最重要既係,到哩刻,佢仲會漏單,等野食等到食完都未到!!!如果佢降價或者我都會覺得抵食既 因為味道又冇話好差。>
2017-06-03 232 瀏覽
每一間餐廳除咗食物質素之外,其實服務都好緊要的,冇諗到只是一間茶餐廳,都可以有這樣的服務,前幾天老公帶了我去這間冰室,初初都唔覺有什麼特別,所以都沒有特別影相,我們點了麻辣雞煲(少辣)因本人唔係好食得辣,另叫了黑椒薯仔牛柳粒。當食第一啖雞煲時已覺得有辣的感覺,因煲住個雞煲所以會越食越辣, 後來老公便和老闆講個雞煲真的很辣呀? 老闆真的好好人第一時間說那我換過個雞煲給你們吧? 再解釋給我們聽因師傅是用大陸的做法, 所以他們做的方法會稍為辣的, 還不停說不好意思呢? 老闆還送了兩杯飲品給我們啊! 至於薯仔牛柳粒都幾好味呀! 當食完後老闆再問我們今次個雞煲仲辣不辣呢? 仲講多一次不好意思! 另外坐我們隔離枱的人好像落錯單, 而老闆竟說冇所謂啦既然都落錯了就請你們食吧? 雖然這間只是一間茶餐廳但老闆非常友善服務態度比酒店還要好呢? 果然叫良友冰室冇改錯名!
2017-06-01
2017-06-03 157 瀏覽
星期六難得放假,便一早外出去食個靚早餐,去左呢間新開既茶記。當時茶記唔算full house,被"阿姐"安排坐左廚房出餐位附近,坐底不久Menu還未睇完便被催落order,等左十幾分鐘還未上餐,連忙叫"阿姐"跟單,"阿姐"聽到然後腳都無停,一支箭直衝去第二台送餐,見佢行來行去完全唔似有跟過我張單,隔多5分鐘我又催多佢一次,今次又係腳都無停一支箭直衝去搞其他野。火都來埋,我直接去廚房問有無落order,佢地話無。後尾有其他職員見到先過來再問我食咩野。Thank God 終於有碟食得下既蕃茄牛通送來,碟蕃茄牛通得過4塊牛,都是但喇,又聽後面廚房出餐位班伙記為送餐吵吵鬧鬧,打仗咁款,都算,我只係想快手食完就走,點知原來仲有高潮位,食食下既時成個背脊比個阿姐用杯熱水倒濕左,我已經唔知講咩好。。大佬,食個早餐都可以咁多"驚"歷,呢間野真係要"高度推介"比鐘意驚吓野既朋友去一戰。
當時茶記唔算full house,
被"阿姐"安排坐左廚房出餐位附近,
坐底不久Menu還未睇完便被催落order,
等左十幾分鐘還未上餐,連忙叫"阿姐"跟單,
"阿姐"聽到然後腳都無停,一支箭直衝去第二台送餐,
見佢行來行去完全唔似有跟過我張單,
火都來埋,我直接去廚房問有無落order,佢地話無。
後尾有其他職員見到先過來再問我食咩野。

Thank God 終於有碟食得下既蕃茄牛通送來,
碟蕃茄牛通得過4塊牛,都是但喇,
又聽後面廚房出餐位班伙記為送餐吵吵鬧鬧,打仗咁款,
都算,我只係想快手食完就走,
點知原來仲有高潮位,
食食下既時成個背脊比個阿姐用杯熱水倒濕左,
我已經唔知講咩好。。

大佬,食個早餐都可以咁多"驚"歷,
呢間野真係要"高度推介"比鐘意驚吓野既朋友去一戰。
2017-05-20
$50 (早餐)
  • 熱水
2017-05-21 151 瀏覽
又是不能推的飯局,又想去又想不去,矛盾得很! 未到步前聽到同一番說辭說這間冰室超好吃,超抵,超xx… (沒其他形容詞了嗎 ) 去吧去吧~伙記十分熱情招呼,剛坐下就問我們要中湯還是西湯(好像是叫什麼餐都有~)中湯是佛手瓜紅蘿蔔湯,材料豐富,清清甜甜西餐就是羅宋湯,但味道稍酸~黑椒牛扒腸仔伴飯~ 普普通通,牛扒挺軟的但沒吃出有啥鬆肉粉味呢蝦頭油韭菜花炒腩片~ 份量不算大,但我吃都絕對夠飽。我之前未吃過蝦頭油的餸菜呢,吃下去充滿蝦的香味。薄薄的腩肉也預先略煎過,兩邊都煎成脆脆的金黃色,只是韮菜花稍為有一點點老,如果換些嫩的就perfect了豉椒班腩炒麵~ 炸完的炒麵淋上豉椒汁,脆口又惹味,加上軟軟的班腩,還有豐富的配菜洋蔥青紅椒,挺不錯吃飯中途,某人說今次沒上次那麼大碟那麼好吃那麼xxx … 倆人還差點為旁桌魷魚鬚的份量而吵起來呢…其實這冰室裝修明亮,座位尚算寬敞,星期五晚也不太爆(不會催你走),伙記熱情招呼,食物質素中上,我覺得是一個談天吃飯的好地方。唯一缺點是距離地鐵站有一點距離。放假想不到去那hea時可能會再來
) 去吧去吧~

中湯是佛手瓜紅蘿蔔湯,材料豐富,清清甜甜
西餐就是羅宋湯,但味道稍酸~

放假想不到去那hea時可能會再來
2017-05-12
2017-05-20 132 瀏覽
今朝約左班同事去良友食早餐,平日食lunch就多,未試過食早餐,原來都幾多早餐款式~價錢$22-38不等~可以接受~叫左個典型早餐,火腿通粉配腸旦多士,多士有少少驚喜,係蒜茸多士上面再加左d香草~~賣相不錯~都ok好食
都ok好食
早餐
2017-05-08
$32 (早餐)
2017-03-27 206 瀏覽
下午茶時間黎左呢間食tea,一入到去無乜人,周圍望下個裝修又唔錯喎,好新淨~我點左炸魚柳併蒜茸多士加熱奶茶,個蒜茸多士唔夠蒜茸唔夠味,但個炸魚柳都幾厚,第一次食呢個厚度既炸魚柳咯!~奶茶都唔錯,All in all, 係會再幫襯嘅~

我點左炸魚柳併蒜茸多士加熱奶茶,個蒜茸多士唔夠蒜茸唔夠味
,但個炸魚柳都幾厚,第一次食呢個厚度既炸魚柳咯
!~
奶茶都唔錯,
All in all, 係會再幫襯嘅~
下午茶
2017-02-07 217 瀏覽
市面上突然出現極多冰室,深水埗已見老爺、老鳯、南昌,這又叫良友冰室。蝦醬豆卜蒸腩仔,大碟白飯配幾片菜,坐在大間茶餐廳內吃大碟飯,感覺自己活像地盤工友🙄。資料顯示這家餐廳不算新開張,但質素及份量算是頗為均真,腩肉挺多,足以伴吃大碟飯,不瘦半肥,但又不算肥膩到滴出油或吃到呆滯。茶走的味道也是相當不錯,茶味夠濃郁,煉奶不算太多,不會變得非常之甜。座位舒適,卡位寬敞也不強迫你搭桌。質素不錯,礙於附近太多選擇,再臨機會還是不大。

資料顯示這家餐廳不算新開張,但質素及份量算是頗為均真,

座位舒適,卡位寬敞也不強迫你搭桌。

質素不錯,礙於附近太多選擇,再臨機會還是不大。
2017-01-27 235 瀏覽
我叫了個E餐早餐,等了半個鐘,面和茶一早到了,但包蛋點叫都係無,由于遲到,不停等,服務九流,平日食早餐絶不能去這間,講真,今日真係多人,人手不足,好多人八點幾先返工,有無搞錯!
2016-10-16 395 瀏覽
落單又慢,又漏單,又成日落錯單,食物水準一般,價錢又貴侍應服務態度差,叫極都扮聽唔到,睇唔到,遲遲都唔過嚟落單唯一可取嘅係可以用八達通埋單,同埋新開張,裝修比較乾淨
落單又慢,又漏單,又成日落錯單,食物水準一般,價錢又貴

侍應服務態度差,叫極都扮聽唔到,睇唔到,遲遲都唔過嚟落單

唯一可取嘅係可以用八達通埋單,同埋新開張,裝修比較乾淨