2017-05-02 813 瀏覽
去開荃灣玩,經過食個晚飯~薑蔥爆雞好好味~其實仲有個湯(唔記得影相)~都好好飲~👍男朋友就食左鎮店肉丁撈麵~未影相之前佢偷食左幾啖個奶油脆豬😂😂😂(呢個奶油脆豬好多人都會願意加錢買黎食的)無記錯個撈麵係有啲辣,所以我無食到~男朋友話好好味~😁😁😁有同餐廳既主廚花姐傾過計~佢對每一道菜都會鑽研而且非常有心得的~😁😁😁👍最重要係又好食又係平民價~👍👍👍所以經過呢間餐廳既朋友真係不防一試喔!😄😄😄
去開荃灣玩,經過食個晚飯~

薑蔥爆雞好好味~

其實仲有個湯(唔記得影相)~都好好飲~👍
薑蔥爆雞

男朋友就食左鎮店肉丁撈麵~
未影相之前佢偷食左幾啖個奶油脆豬😂😂😂
(呢個奶油脆豬好多人都會願意加錢買黎食的)
無記錯個撈麵係有啲辣,所以我無食到~
男朋友話好好味~😁😁😁
鎮店肉丁撈麵,奶油脆豬,火腿奄列

有同餐廳既主廚花姐傾過計~
佢對每一道菜都會鑽研而且非常有心得的~😁😁😁👍
最重要係又好食又係平民價~👍👍👍
所以經過呢間餐廳既朋友真係不防一試喔!😄😄😄
60 分鐘 (堂食)
薑蔥爆雞
鎮店肉丁撈麵,奶油脆豬,火腿奄列
  • 花姐招牌撈麵
2016-10-10 818 瀏覽
今日(10-10-2016 Mon)重陽節補假,唔知乜事咁攰,瞓到好晏至起身落街食早餐兼買o野,去邊o度食,老公話呢頭都有好多間食肆,係,但我成日都唔記得呢o度,於是試呢間.去到,o岩o岩有張枱,坐低後睇menu,想叫早餐,但只去到11:30am,o個時已經11:45am,我就問重可唔可以叫早餐?女樓面答可以,但要加$3.00.噢!老公被佢o既鎮店肉丁麵吸引,於是叫$34.00,有個麵o既全日特餐,加$2.00要凍好立克,我就要$46.00o既楊州炒飯,飲熱奶茶.冇耐,兩杯o野飲到o黎,我加半包糖落奶茶o度飲,冇乜茶味,口感又唔滑,想點?之後老公o既特餐到齊,有鎮店肉丁麵,火腿庵列同奶油脆豬.老公當然即刻要試鎮店肉丁,一睇都知係辣,佢食o左一,兩舊肉丁話辣,話o係喉嚨滲出o黎,叫我食一舊.好.辣真係落到喉嚨至滲出o黎,不過冇想像中咁辣,可能係我夾起後,將啲汁’戥’走o掛.肉丁係瘦同鬆鬆地但o鞋.之後我就食我o既, 楊州炒飯, 楊州炒飯o既料係腸仔,火腿,蛋同洋蔥,味道清淡啲,唔鹹.老公o既火腿庵列炒得滑,奶油脆豬唔知係咪放得太耐,唔脆.最後老公o個杯凍好立克呢,唔甜而且味道都淡.味道係

冇耐,兩杯o野飲到o黎,
熱奶茶
凍好立克
我加半包糖落奶茶o度飲,冇乜茶味,口感又唔滑,想點?

之後老公o既特餐到齊,有鎮店肉丁麵,
鎮店肉丁麵
火腿庵列同奶油脆豬.
火腿庵列同奶油脆豬

楊州炒飯
味道清淡啲,唔鹹.

老公o既火腿庵列炒得滑,奶油脆豬唔知係咪放得太耐,唔脆.

最後老公o個杯凍好立克呢,唔甜而且味道都淡.

味道係1.75分

服務:

入到去睇完menu問完o野,決定叫o野食,比較後生o個個女樓面,幾晦氣咁叫我等陣.我當堂呆o左.大啲o個個即刻話唔好意思,問我o地要咩o野.

而我o地食完o野,剩返半杯凍好立克時,就攞定錢出o黎,諗住走o既時候拎出去埋單,一位男長者企定定睇住我o地數而唔係收o野,數o岩後,我老公就即刻俾佢(係唔使找o既,佢拎o左多謝都冇.

呢間o野o既服務,除o左大啲啲o個個女樓面正常啲外,其他都騎騎呢呢,好似欠o左佢o地.講真,o野食唔係突出,地點唔就腳,環境一般,價錢亦唔平,重要咁o既服務,佢o地真係要自求多福.

服務同抵食都係1.5分
2016-10-10
2016-07-18 584 瀏覽
今朝又試下隔離果間茶記, 呢間位置就比較少, 所以有需要時幾個人搭一張枱.要左個沙嗲牛麵, 配炒蛋, 仲有呢度係配奶油豬仔包, 凍奶茶.沙嗲牛都幾軟腍, 但沙嗲味道唔係平時食果個味, 比較淡口. 麵煮得比較腍, 要快D食.炒蛋都幾大塊, 唔係求其炒, 不過蛋味較淡. 仲有奶油豬即烘, 但奶油唔夠, 多D會更好.凍奶茶都係偏淡, 茶味唔夠濃.
凍奶茶都係偏淡, 茶味唔夠濃.
早餐
2016-06-19 473 瀏覽
今日起身唸住去食早餐行下發現呢間餐廳好似開店無奈於是就去試下呢間餐廳最好之處就係門口有得泊車方便渣車既朋友,同埋服務都唔錯於是我就叫在個餐蛋治餐試一試個餐都好好食蛋口感好好同埋杯奶茶夠滑。
三文治餐
三文治餐
2016-06-08 510 瀏覽
系花姐廚房見到有個的茶餐 ($34),有鎮店肉丁麵, 火腿奄列, 奶油脆豬同熱飲   稱得上鎮店我諗應該唔錯,就入去試試,初初我以為系罐頭五香肉丁有辣油果d的味道,原來同我想法有出入,老實講幾失望! 實情系橙橙地的顏色,將d肉粒切丁,配上酸菜,肉質頗鞋口,而且份量唔多,味道帶少少酸辣,熟悉的味道,諗左一陣,原來味道似系譚仔火米線的肉醬,似足八九成了,揹着鎮店之名,有點過譽了!而火腿奄列其實似火腿煎蛋多d,而最簡單的奶油豬的水準都麻麻,唔太脆,奶茶的茶味較淡而且太細杯,整體來講麻麻地,所以試過便算!
2016-05-23 324 瀏覽
今日下午茶去左呢間茶餐廳, 叫左一個特餐, 見到個餐牌寫著鎮店肉丁麵, 好奇試下。擺上枱見到碗麵d湯既顏色紅卜卜, 以為會好辣, 點知食落酸酸地甜甜地, 好開胃, 而且唔會好辣, d麵質幾彈牙,唔會煮得太淋, 同埋有好多酸菜做配料, 肉丁同酸菜配合得好好, 有少少小鍋米線既味道。

2016-05-10
2016-05-21 135 瀏覽
今朝1訓醒,就去左荃灣食早餐,今次我黎左依間食下,我點了牛肉麵食,牛肉麵黎到觀感良好不錯呢!因為牛肉睇落都算幾多,食落牛肉口感豐富,肉質軟,沙爹味凸出,而麵質食落彈牙,今次湯底有小許帶咸,整體是不錯的
整體是不錯的
$28 (早餐)
2016-01-30 359 瀏覽
肉丁麵就食得多喇,但自家秘製嘅肉丁麵,我都算係第一次食。真係唔知老闆點諗出黎?! 初初第一眼望落去仲以為中伏,點知一食落去... 好很有新鮮感,同平時食嗰啲唔同。平時食親都係辣,總之就好濃好一般肉丁,今次呢隻,係酸多過辣,唔膩之餘帶點鮮,加埋小小酸菜,味道有新意果然係老闆有heart之作!
自家製肉丁麵

果然係老闆有heart之作!
自家製肉丁麵
2015-12-16 406 瀏覽
屋企樓下嘅四度空間,呢期開咗好多新嘅食肆,有新食街之勢。今日就試呢間。似係家庭式小店,唔知收錢嗰個係咪就係花姐呢有室外位,方便煙民叫咗個招牌肉丁麵常餐,$34上枱有驚喜,唔係罐頭五香肉丁,係自家製肉丁,健康好多。BB辣,個汁少少茄汁肉醬feel原本個餐有奶油豬,但豬仔賣哂,得奶油多
似係家庭式小店,唔知收錢嗰個係咪就係花姐呢
有室外位,方便煙民
叫咗個招牌肉丁麵常餐,$34
招牌肉丁麵
原本個餐有奶油豬,但豬仔賣哂,得奶油多
2015-12-12