餐廳: 苡喬餐廳
資訊:

2019-12-16 737 瀏覽
今日朋友話去食午餐,到我公司附近的餐廳坐下,這裡的都有不少選擇,而喜歡食牛的我就叫了一份牛牛三重奏,名都幾特別,入面有牛柳,牛仔骨,牛脷而我就要了白飯配燒汁,有白和紅湯選擇了紅湯飲品加錢要凍檸檬茶小甜,不過價錢就有點貴,紅湯比較細碗但味道不錯,飯來到飯比較少,有三款牛,味道都比心目中濃牛肉味而沒有梳打粉的感覺,牛脷都幾軟熟,牛柳有口感,三份牛都夠食,飲品凍檸檬茶茶味比較淡但都幾大杯,最尾竟然仲有生果,而生果每個餐都有都不錯,不過坐的感覺有點迫。我就了秘製咖喱雞意粉有湯和杏仁霜價錢五十二元,見到是鮮雞都覺得少有,湯有忌簾和羅宋湯,要了羅宋都幾多料而味道都可以,飲品見到少飲的杏霜就叫熱飲,但味道覺得比較淡。另一個驚喜這裡有生果送仲要是西瓜,但有失望的是咖喱雞,雞三件,十分十舊但都十分大舊骨,肉不多但食到不少口感鞋的雞,薯仔入味好味,咖喱不太辣但幾香口,意粉都夠食但煮得比較淋就一般。
2019-07-25 1314 瀏覽
📍🇭🇰 苡喬餐廳 E.Q restaurant.兩個人朝早睇完早場戲,肚仔餓餓就係附近搵下野食,唔好以為荔枝角工廠區就無野食,其實都有唔少抵食的餐廳,咁岩今次就試呢間的午餐!夠平民又抵食!.今次我們order左以下兩個午餐,均配是日餐湯(我們各點一紅一白湯).📋 法式鴛鴦扒(芥苿籽汁)配薯菜{HK$48}加3元餐飲-熱檸蜜- 鴛鴦扒即豬扒和雞扒,豬的肉質就有點乾身,但配合個汁都唔錯,薯菜熱辣辣的,不似某餐廳係凍的!.📋 黑椒汁牛扒飯{HK$48}加3元餐飲-凍奶茶- 牛扒有少許筋,但整體都幾好吃😋!.餐廳人流多,上菜快靚正,因為客人都幾密出入,服務方面就一般,但以午市來講,呢個價錢抵食又可以同另一半一起睇完戲据下扒,咁岩附近睇完戲/經過不妨來食返餐!
📍🇭🇰 苡喬餐廳 E.Q restaurant
📋 法式鴛鴦扒(芥苿籽汁)配薯菜{HK$48}
加3元餐飲-熱檸蜜
📋 黑椒汁牛扒飯{HK$48}
加3元餐飲-凍奶茶
- 牛扒有少許筋,但整體都幾好吃😋!

法式鴛鴦扒(芥苿籽汁)配薯菜配熱檸蜜
黑椒汁牛扒飯配凍奶茶
2019-07-23
1 分鐘 (堂食)
法式鴛鴦扒(芥苿籽汁)配薯菜配熱檸蜜
黑椒汁牛扒飯配凍奶茶
2018-10-22 2004 瀏覽
我好少過荔枝角,所以唔知呢區食晏的價位。為左同朋友好好短聚,所以隨便係Openrice預先網上book枱食晏。對於平時中西區食晏的我黎講,呢間餐廳性價比好高!四十幾蚊有個雜扒配薯菜加餐湯餐飲,食完仲送上兩大片切面西瓜!侍應好聲好氣,笑容可掬,四十幾蚊抵俾啦
2018-10-19
2018-04-13 2683 瀏覽
朋友隨意的選了在這裡食午餐,在openrice見到它是「咪嘥嘢食店」,心想應該也不錯。可惜食物質素實在一般,而且一面吃飯一面聽著一位應該是店長或老闆的人在念念有詞的罵他的同事,實在不能欣然用餐餐廳面積不大,桌子之間距離極小。也許是為了做更多的生意,又或者是為了不讓門外的客人等太久,那位疑似店長的人竟然要店員把原本分開的檯緊貼著排,好讓他們可以在原本是通道的空間多加一張檯。那時所有檯一字排開的像一張長檯,我和朋友坐在靠牆的位置,左右盡頭也是牆壁,如果不移開一張檯我們根本沒法離開!當時感覺真的很差,萬一發生意外我們真的要爬檯才能逃生。(我知道自己太杞人憂天、太小題大作了,但只怕萬一嘛,畢竟安全也很重要)食物方面,餐牌上的選擇對我來說不太吸引,無太多心水下選了摩洛哥烤野雞,上菜的時候還有點小興奮,因為烤雞的顏色看著不錯。誰知道吃下去才發現它超級乾,雞肉有點韌,而且沒有配任何醬汁,每一口都很乾,很勉強才能把雞吃完。這個套餐加上凍飲要$81,實在很不值得。而且餐湯的忌廉湯是像加了很多麵粉、很稠那種,不大好喝。即使最後餐廳有送上一每人一塊鮮橙作飯後果,也難以改變不好的印象和味道。甚至在吃飯期間見到

摩洛哥烤野雞

而且餐湯的忌廉湯是像加了很多麵粉、很稠那種,不大好喝。

即使最後餐廳有送上一每人一塊鮮橙作飯後果,也難以改變不好的印象和味道。甚至在吃飯期間見到店員沒作任何提示下在客人後面、頭的旁邊遞上鐵板,那位客人也稍微嚇到了,我光是看著也覺得很危險。我想我以後不會再光顧了⋯⋯
2018-04-09 1626 瀏覽
自從上次係依家餐廳食咗個午餐之後!我就念念不忘!今日經過再去食!今日叫咗個牛牛三重奏!牛脷牛仔骨牛柳意粉!個牛脷同牛仔骨好淋!牛脷啲配汁好好味!今天沒有令我失望!估唔到係呢個工廠區裏面!竟然會有出品咁好味嘅餐廳!價錢又唔貴!我不嬲都相信一個叻嘅廚師係可以化腐朽為神奇!就算你比一舊唔靚嘅肉佢!都可以整到成為高級菜!肉質係好緊要!但係廚師嘅廚藝都好重要!總之兩個字抵食!依度嘅嘢食比嗰啲2-3佰嘅扒餐有過之而無不及!

依度嘅嘢食比嗰啲2-3佰嘅扒餐有過之而無不及!
牛牛三重奏
2018-04-09
牛牛三重奏
2018-03-26 1223 瀏覽
苡喬,今日同同事講不如去食EQ la!去親苡喬老闆都好好人,次次都記得我地咁!不過應該都係記得我同事姐呢到lunch 一湯一主食一熱飲今日揀左陣⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後揀左26!菠蘿芝士焗豬扒飯!今日個餐單個個都好想食通常我都係揀白湯,有我最愛既粟米重有火腿!個湯唔太稀我鍾意!到喇,等左唔係好耐就到,有大大件蕃茄!菠蘿唔係得幾粒咁少,豬扒都好大塊,切左條味道岩岩好!最正係佢既芝士!每不一下都拉絲!好正,好濃郁既芝士,每啖飯都有芝士包住咁最後一杯熱檸茶就繼續做野了苡喬老闆同員工既態度都好好食咁耐食物水準都好好會繼續支持
苡喬,今日同同事講不如去食EQ la!

呢到lunch 一湯一主食一熱飲

今日揀左陣⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

最後揀左26!菠蘿芝士焗豬扒飯!
今日個餐單個個都好想食

通常我都係揀白湯,有我最愛既粟米
重有火腿!個湯唔太稀我鍾意!

到喇,等左唔係好耐就到,有大大件蕃茄!
菠蘿唔係得幾粒咁少,豬扒都好大塊,切左條
味道岩岩好!

最後一杯熱檸茶就繼續做野了

苡喬老闆同員工既態度都好好
食咁耐食物水準都好好
會繼續支持
5 分鐘 (堂食)
店名:苡喬餐廳 E.Q Restaurant地點:荔枝角青山道526號地舖 G/F, 526 Castle PeakRoad, Lai Chi Kok,電話: 23710099(1)白汁香檳焗魚柳螺絲粉;(2) 羅宋湯;(3) 忌廉磨菇湯;(4) 芝士卡的邦尼焗意粉; 共二人享用本餐,合共九十元。食物的色香味如何:全部食物不算肥膩。味道十足,焗得很香,達到西廚的水準。然而,芝士卡的邦尼焗意粉吃到底部時,水汪汪的。紅白餐湯香濃。現在各餐廳已很少提供的杏仁霜,甜度適中。環境:皮製餐桌,夠特別高雅;室內擺設了不少飾物。服 務:較一般食肆服務溫情親切,客人均在餐後獲贈老闆親手切的香橙,很有賓至如歸的感覺。衛生:良好。抵食:價錢合理。
店名:苡喬餐廳 E.Q Restaurant

(1)

共二人享用本餐,合共九十元。

環境:皮製餐桌,夠特別高雅;室內擺設了不少飾物。

衛生:良好。

抵食:價錢合理。
羅宋湯
磨菇忌廉湯
芝士卡的邦尼焗意粉
白汁香檳焗魚柳螺絲粉
2018-01-31 849 瀏覽
其實餐牌都幾多選擇💁🏻‍♀️泰式香茅豬扒配咖哩角配薯菜/意粉/飯($48).呢間餐廳距離草根妹妹公司有一大段距離👣,所以草根都未去過。佢地2:00有下午茶餐,草根點左泰式香茅豬扒配薯菜,香茅豬扒都幾大塊,香茅味唔算太出,豬扒肉質軟腍🐖,亦唔會乾爭爭,個餐仲有咖哩角同薯菜🍲,不過以下午茶嚟講都唔平💸草根🤩睇到隔離果2位男士🕺🏻係食肉眼扒餐🐂又有薯菜🍟睇到流哂口水🤤等草根下次都去試試先😆

其實餐牌都幾多選擇💁🏻‍♀️

泰式香茅豬扒配咖哩角配薯菜/意粉/飯($48)

下午茶
2017-08-10 1698 瀏覽
甘岩今日收工過開黎荔枝角整野,經過呢間餐廳,見到門口餐牌甘經濟實惠,所以就打算食個快飯。💃🏻💃🏻💃🏻揀左個司華力腸拼豬排,都係48蚊炸,仲送餐湯同野飲,我就加$3轉左檸蜜。🙆🏻🙆🏻🙆🏻有紅白湯揀,我就揀左白湯。😀好大碗、仲有唔少火腿、粟米同麻菇粒。👍🏻👍🏻👍🏻無諗過真係俾成條司華力腸,豬排一睇仲係新鮮炸既,好香口同好味。好飽既一餐,好滿意。😋😋😋總結,呢間係好家庭式既餐廳,價錢好經濟實惠,推薦!

總結,呢間係好家庭式既餐廳,價錢好經濟實惠,推薦!
2017-06-09 1338 瀏覽
因這天是星期五,明天不要返工,想離家遠少少找間小店試一試,行了不久見到這間苡喬的餐廳,為何叫苡喬,入内坐下便明白了, 即是英文EQ翻譯過來,一坐低,老细 遞上了三個餐牌 ,有鐵板餐,正價餐和特價餐, 思前想後,便叫了兩個鐵板餐,一個是嫩滑雞扒,另一個是新西蘭肉眼扒, 還有忌廉湯和羅宋湯 選,湯原來還可以再叫的,任飲,第一次在西餐廳有這窩心的服務 ,其實兩款湯也不錯,味道適中不是太鹹,等了十分鐘D扒來到, 雞扒有兩塊,入口覺非常嫩滑 ,也煎得相當香口,而配襯的飯也不錯一粒粒而軟綿綿, 肉眼扒算合格有扒味, 配襯的薯角處理得相當美味香口, 跟餐的飲品如好立克也合格,甜味是恰到好處 ,而檸檬茶也相當不俗 ,有五塊檸檬片之多,夠味, 而這餐廳最令我深刻印象是老細和伙記對每個客人都是非常親切, 正如在枱上放刀叉的那一個木架一樣,内裡是有Heart的。 離開後也想再回來,令人懷念自自然然想再來幫襯。

, 即是英文EQ翻譯過來
而配襯的飯也不錯一粒粒而軟綿綿

, 肉眼扒算合格有扒味

, 配襯的薯角處理得相當美味香口

跟餐的飲品如好立克也合格,甜味是恰到好處

,而檸檬茶也相當不俗 ,有五塊檸檬片之多,夠味
離開後也想再回來,令人懷念

自自然然想再來幫襯。

2017-06-09
2017-06-02 819 瀏覽
系荔枝KOK附近番工,放LUNCH睇下附近有咩餐廳好食,見到呢間叫苡喬餐廳,佢門口個MEUN幾吸引.,所以就系到買外賣番屋企食啦!!!!見到佢地既員工同老闆都好熱情,好好SERVICE..幾中意佢地個服務.叫左個A餐鴛鴦排餐比男朋友食,個飯仲要系珍珠米泥GAAAAA,男朋友話食完好掛住番學果陣,佢話番學果陣成日食呢類既飯,好懐念!!我就叫左個雙腸雙蛋飯,冇咩特別,系個飯系珍珠米,唔錯GAAAAA!
,所以就系到買外賣番屋企食啦!!!!

見到佢地既員工同老闆都好熱情,好好SERVICE..
幾中意佢地個服務.

2017-06-02
5 分鐘 (外賣自取)
2017-02-20 1594 瀏覽
自從上次食完呢到的香煎鮮嫩雞扒同紐西蘭肉眼牛扒之後,對苡喬一直念念不忘,今日終於有時間再黎食多次今日去到老闆娘推介新菜式─水牛城燒烤二重奏,係牛仔骨同豬肋骨雙拼(老闆娘話今日先推出呢款咋,真係每次去都有驚喜),水牛城雞翼就成日食,牛仔骨同豬肋骨比較少機會食到,個醬汁一流,酸辣惹味,只係個汁都可以撈成碗飯!牛仔骨同豬肋骨都肥瘦適中,唔會瘦得濟太韌或者肥到擺唔入口另外再叫多左個老虎蝦拼豬扒,呢個比較貴要$78,一開始有猶豫過食唔食呢個好(因為好多時係餐廳食蝦都會中伏)但食完只有一個感覺,就係物有所值!老虎蝦食得出係新鮮蝦,唔會有霉霉爛爛的感覺,食落有鮮味,彈牙可口,鍾意食蝦的一定要試!基本上係苡喬都冇中過伏,每次食都覺得好好味!想推介俾更多人識呢間餐廳,但又私心唔想太多人識(因為而家都已經開始要等位)。不過香港好餐廳真係唔多,苡喬絕對食得過!!

不過香港好餐廳真係唔多,苡喬絕對食得過!!
水牛城燒烤二重奏
老虎蝦拼豬扒
水牛城燒烤二重奏
老虎蝦拼豬扒
  • 水牛城二重奏
2017-01-03 1302 瀏覽
路過見到苡喬餐廳,睇落幾四正,於是同男朋友一試。叫左一個煎雞扒配薯菜$53同紐西蘭肉眼配意粉$68, 呢個價錢包野飲同餐湯簡直係抵到爛!老闆娘仲勁nice 不斷同d 客人傾偈,見我地揀唔落要薯角好定意粉好就話如果叫意粉可以送多幾舊薯角俾我地架!不過最後都係一份意粉一份薯角首先講份煎雞扒,一個字正!簡直係色香味俱全,個皮夠香脆,切時仲格格聲,但肉質仍然保持有汁,唔會乾爭爭,薯角都勁好味!!配埋個汁簡直一流!牛扒亦都好正!超冧冇筋鐵板又夠熱(夠熱好重要,d 汁一淋落去 炸炸聲 正呀!)老闆話特餐個餐牌日日都唔同,好少餐廳會咁做呀!真係次次食都會有新野試!!!P.s. 呢間餐廳除左質素好之外仲充滿人情味,同老闆娘傾下計,輕輕鬆鬆又一餐!一定要黎試下!!!
路過見到苡喬餐廳,睇落幾四正,於是同男朋友一試。

香煎鮮嫩b雞扒
紐西蘭肉眼牛扒
2017-01-03
5 分鐘 (堂食)
香煎鮮嫩b雞扒
紐西蘭肉眼牛扒
  • 香煎鮮嫩雞扒
2016-08-11 1760 瀏覽
今日貢左黎荔枝角呢邊, 呢間苡橋係第一次食, 外觀幾有格調門外面放左餐牌, 午餐50-60左右, 比同區平衡黎講係貴10-20入去一睇就知小本經營, 枱唔多, 地方其實幾細,不過我去果陣差唔多兩點, 所以無咁多人點左個鴛鴦扒飯, 連湯+茶1. 羅宋湯: 有菜無肉, 無落辣油, 跟一般餐湯無異2. 燒汁: 調得好, 味道有少少扒房feel3. 豬扒: 配角, 細, 薄, 過熟, 無味, 失望, 完全唔配呢個價4. 牛扒: 主角, 實質係牛柳, 午餐黎計size算大, 係薄左d, 仍然保持牛肉既肉汁味道            唔算靭, 絕大部份咬得爛, 中位價錢算好5. 凍咖啡: 啡味偏濃, 接近炭燒果種, 我個人黎講滿意既常餐$58 + 凍食$3
今日貢左黎荔枝角呢邊, 呢間苡橋係第一次食, 外觀幾有格調
入去一睇就知小本經營, 枱唔多, 地方其實幾細,
不過我去果陣差唔多兩點, 所以無咁多人

點左個鴛鴦扒飯, 連湯+茶
1. 羅宋湯: 有菜無肉, 無落辣油, 跟一般餐湯無異
2. 燒汁: 調得好, 味道有少少扒房feel

唔算靭, 絕大部份咬得爛, 中位價錢算好

常餐$58 + 凍食$3
題外話/補充資料: 價錢偏貴, 但人地收呢個價都無話偷工減料 如果唔介意食多十零蚊, 呢間係唔錯既選擇
2016-08-11
  • 牛柳
  • 咖啡
2016-07-05 1298 瀏覽
平時好少機會過去青山道長沙灣過邊食野,事關又曬又熱,啲港女同事都好抗拒⊙ω⊙不過,最近聽講附近開左間新既日本餐廳,仲要大件又好食,咁就拉隊組團去試一試啦!! 1點鐘左右過到去已經差唔多Full晒人,好彩咁岩有張枱吉左,所以好快就入到去食Lu。 午餐套餐由$50起跳,配有一個餐湯。 因為我好鐘意任何既鳥冬,所以就點左個豚肉餃子配烏冬,睇睇佢點解咁多人都會黎食 ©©首先,黎左一個餐湯先。我就要左個白湯,驚喜就欠奉架啦,個湯就略為吉身左啲,可以花多啲心機整得滑身啲>< 不過原來有少少海鮮既湯料,所以口感都唔錯。之後,就上主食啦 先講一講豚肉餃子先,四隻餃子,分量唔細,都岩岩好夠我食既⊙⊙ 餃子既涵料自然選用左豚肉,味道鮮甜好香 另外,煎得好好,餃子唔會太脆身;加上個面皮微厚,食起來較有咬口。總體而言,質素尚叫中上啦。 然後就點評一下個鳥冬,豬骨湯既湯底飲唔出好重既味精味,配上鳥冬的清甜,效果不俗。配料不多,有魚餅,西蘭花,栗米,味道唔特別,就係平時食開個啲。PS 侍應好有禮貌 但要注意空間比較迫隘,未必食得好舒適##
平時好少機會過去青山道長沙灣過邊食野,
事關又曬又熱,啲港女同事都好抗拒⊙ω⊙

之後,就上主食啦