2022-08-14 504 瀏覽
難得好天氣,同老公嘆吓下午茶,上網搵到一間隱世小店,被懷舊裝修吸引了眼球,決定去試一試,小店位於西營盤近地鐵站,雖然隱蔽但有心一定搵到。我哋叫咗常餐同小食,食物簡單而美味,重點係店員都很親切,期待下次再嚟試其他食物😊
2022-07-31 465 瀏覽
🍳 茶咖里 🥪新派既茶餐廳裝修以懷舊風格為主有分露天同室內位置見到好多街坊帶埋寵物坐室外食野喺香港條街行都想中暑既我地選擇入咗室內有冷氣咁食野叉燒滑蛋飯 $48 包埋餐飲 轉凍飲加$4用Apps落單 勁快已經上菜食落都唔錯 大件夾抵食價錢都幾抵 其實性價比高嘅不過叉燒有啲乾希望下次嚟既時候個叉燒可以進步啲啦總括嚟講個性價比都高
🍳 茶咖里 🥪

希望下次嚟既時候
個叉燒可以進步啲啦
總括嚟講個性價比都高
2022-07-16 458 瀏覽
環境是精心設計,很多打咭位,到訪時是星期六中午,不是太多人不用等很久。不要對食物太有要求,就是比一般茶餐廳多少少西式味道。 服務態度非常友善,真係做到鄰里街坊的生活感。
温泉蛋卡邦尼意粉
2022-07-16
2022-07-14 334 瀏覽
之前有個好朋友提議就去呢一度食嘢,望到Instagramd人都話呢間餐廳好正,於是一於要去慰勞自己!一定要試吓呢一度嘅鐵板肉眼扒上枱香噴噴,肉質香嫩,吃起來有肉汁,入味好香,味道令人上癮😋
Bookmark左呢間cafe幾個月 見到佢嘅作風好正😛 超鍾意食茶餐廳嘅我 又鍾意飲咖啡嘅我!超級開心💕 因為呢間小店有哂我最鍾意嘅野!叉燒米粉 配煎雙蛋厚多士叉燒偏瘦 但夠蜜汁味!米粉係新竹米粉~ 不過湯底唔夠濃味 太陽蛋好正 冇蛋腥味~ 厚多士有埋牛油 又有烘過!👍🏻瑞士汁雞翼通粉 配火腿炒蛋厚多士 瑞士汁雞翼好夠味!啲汁混埋落個湯底到就岩岩好👍🏻👍🏻通粉正常 炒蛋份量好多latte用雞公碗裝嘅咖啡☕️ 飲落偏苦 唔算好滑 不過飲落夠濃 同埋份量都幾多😆熱奶茶 (跟餐)飲落夠香夠滑 不過茶底還好 唔算好濃~Overall 打下卡係幾特別 唔想成日飲咖啡要食all day breakfast 的話 未嘗係一個好選擇~ 同埋其實佢地都有all day breakfast/ Benedict !💕☕️同埋勝在佢價錢夠平 性價比高!抵食指數:🐷🐷🐷🐷環境:🐷🐷🐷

叉燒米粉 配煎雙蛋厚多士

瑞士汁雞翼通粉 配火腿炒蛋厚多士

latte

熱奶茶 (跟餐)
飲落夠香夠滑 不過茶底還好 唔算好濃~

抵食指數:🐷🐷🐷🐷
環境:🐷🐷🐷
早排去開西環探朋友,早到左就去食個靚早晨先,係西環除左有好多fancy又chill既cafe之外,仲有好多特別既小店!今次就去咗呢間茶咖里!{魚柳炒蛋配厚多士 $38}有兩件炸魚柳、茄汁豆、太陽蛋同厚多士,感覺幾豐富,味道正常發揮。{叉燒湯意 配火腿炒蛋厚多士 $44}叉燒湯怡嘅湯底係超濃郁嘅忌廉湯,加埋完全冇over cook嘅意粉,咬咗仲好彈牙,非常高質!{炸厚切午餐肉粒 配黑松露醬 $32}見到有超級邪惡嘅炸午餐肉粒,忍唔住叫咗呢個招牌菜,午餐肉四面香脆蘸埋好香濃嘅黑松露醬,絕對係令人欲罷不能嘅小食!呢度另外嘅signature佢嘅意式咖啡同多款fair trade 茶飲,餐飲可以加錢轉,有興趣記得試吓!

2022-06-17 249 瀏覽
茶記就食得多~但係結合埋Cafe嘅感覺 就真係比較少見😍呢度嘅叉燒炒滑蛋飯都真係幾正!個蛋都炒得幾滑 再加埋個甜豉油 又真係幾好食😋叉燒份量都幾多 半肥瘦 $50唔使份量幾多 幾抵食!
2022-05-18 317 瀏覽
自從x嫂冰室有左顏色之後,我就搵唔到邊度仲有有餡嘅菠蘿包食 一直都好掛住,所以我個friend就幫我上網搵左呢間茶咖里啦!餐廳位置都偏僻,係小巷入面,一唔小心就miss左條巷,但為佢帶來另一番地道風味。我叫左午餐牛油果醬魚柳芝士菠蘿包配奶茶。外貌上已經我心底裡打左個折,因為菠蘿包個皮比較淺色,食落去個皮真係唔脆😭,即時覺得好傷心,不過內餡都夠味同魚柳都係新鮮炸嘅。旁邊啲薯片就熱浪味啦,脆嘅。所以如果再專登黎,就應該不會了🥲

所以如果再專登黎,就應該不會了🥲
午餐牛油果醬魚柳芝士菠蘿
📍茶咖里@ 西營盤ღ 班尼迪蛋配鬆餅全日早餐 $78ღ 薄牛扒煎蛋配厚多士 $40本身係想食佢嘅叉燒 但嗰日賣晒🥲見個all day好似幾抵就叫嚟試試喇~味道正常 係對得住78蚊呢個價錢嘅不過感覺就全部材料都較為普通🤣值得一提係個炒蘑菇 食得出有調味過 好香!另外嗰份都係中規中矩 就係茶記西式早餐haha嗰塊薄牛扒唔算韌 醬汁入味整體間嘢都幾有趣 係中西合璧嘅茶餐廳🤣回頭指數😼3/5(想試佢嘅招牌叉燒滑蛋( ・∇・)
📍茶咖里@ 西營盤

ღ 班尼迪蛋配鬆餅全日早餐 $78
ღ 薄牛扒煎蛋配厚多士 $40

本身係想食佢嘅叉燒 但嗰日賣晒🥲
見個all day好似幾抵就叫嚟試試喇~
味道正常 係對得住78蚊呢個價錢嘅
不過感覺就全部材料都較為普通🤣
值得一提係個炒蘑菇 食得出有調味過 好香!
另外嗰份都係中規中矩 就係茶記西式早餐haha
嗰塊薄牛扒唔算韌 醬汁入味
整體間嘢都幾有趣 係中西合璧嘅茶餐廳🤣

回頭指數😼3/5(想試佢嘅招牌叉燒滑蛋( ・∇・)
班尼迪蛋配鬆餅全日早餐
薄牛扒煎蛋配厚多士
2022-04-14 334 瀏覽
茶記加𝖼𝖺𝖿𝖾 呢個組合無得輸了吧!💛店員們都非常有禮貌 食物全部都大件夾抵食難怪好多街坊都會黎幫襯!⁡⟣ 瑞士雞翼通配火腿炒蛋多士⟣ 滑蛋牛肉飯 ⁡用電話落單 唔洗五分鐘已經上齊😹瑞士雞翼入味又唔會煮到散晒加左𝟪蚊轉左做𝖿𝗅𝖺𝗍 𝗐𝗁𝗂𝗍𝖾 不過就比較苦滑蛋牛肉飯叫咗少飯份量都係超級多 牛肉𝗃𝗎𝗂𝖼𝗒唔柴皮 😻 簡簡單單一餐都好開心

茶記加𝖼𝖺𝖿𝖾 呢個組合無得輸了吧!💛
店員們都非常有禮貌 食物全部都大件夾抵食
難怪好多街坊都會黎幫襯!

⟣ 瑞士雞翼通配火腿炒蛋多士
⟣ 滑蛋牛肉飯

用電話落單 唔洗五分鐘已經上齊😹
瑞士雞翼入味又唔會煮到散晒
加左𝟪蚊轉左做𝖿𝗅𝖺𝗍 𝗐𝗁𝗂𝗍𝖾 不過就比較苦
2022-04-02 352 瀏覽
📍 西營盤 💛茶咖里💛[西環爹核里4號]好日都唔去西營盤,上網search到嘅茶餐廳mix西式餐廳,好有香港特色嘅茶餐廳🫰🏻 太遲去到所以過咗早餐時段🥲 叫咗班尼迪蛋配鬆餅allday breakfast同熱鴛鴦($78)+滑牛通粉配火腿炒蛋厚多士($44+$4凍奶茶)👍🏻:凍奶茶絕對係今餐嘅mvp,茶味夠奶味濃,滑蛋都冇失望,滑得嚟有奶味,班尼迪蛋上面嘅芝士超濃奶味,鹹味都足,今餐第二名mvp🤤🤤👎🏻:雖然鬆餅有烘過,但係擺咗幾分鐘就會淋,要儘快食,鴛鴦咖啡味太濃🥲siusiu可惜其他野食都不過不失,價錢公道,裝修有舊香港風格,行過路過不妨trytry😉😉MVP:奶茶、班尼迪蛋鬆餅味道:7.5環境:7(而且係pet friendly🐶)服務:7cp值:7overall:7.2
📍 西營盤 💛茶咖里💛[西環爹核里4號]

MVP:奶茶、班尼迪蛋鬆餅
味道:7.5
環境:7(而且係pet friendly🐶)
服務:7
cp值:7
overall:7.2
2022-03-13
5 分鐘 (堂食)
  • 港式奶茶
2022-03-29 248 瀏覽
📍茶咖里西環西營盤爹核里4號地舖味道 🍽️🍽️🍽️🍽️價錢 💵💵💵💵賣相 👀👀👀環境 💒💒💒服務 🛎️🛎️🛎️lunch time朋友帶路 試食隱世小店!! 茶咖里位於巷仔入面 店面唔大 但食物質素同價錢值得一讚😍 叫咗個鴨胸pesto意粉好啱我口味 希望有機會試埋另外兩間分店茶咖宅同茶咖廳~~Instagram @_kiugorfoodchannel_長期糧尾都可以有啖好食食得落肚嘅卡路里必須好味‼
📍茶咖里

服務 🛎️🛎️🛎️

長期糧尾都可以有啖好食
食得落肚嘅卡路里必須好味‼
2022-03-14 315 瀏覽
西環有條爹核里,幾低調。沿住正街扶手電梯行,見到有條巷keep住有人出入。如果唔係openrice見到,都唔知呢度有間cafe鋪頭唔大,但人手可以,上菜速度OK,侍應都attentive😊另外有露天茶座🌤️🍴特別鍾意個碎蛋,夠濃味+份量多

🍴特別鍾意個碎蛋,夠濃味+份量多
2022-02-11 501 瀏覽
🥐 煙三文魚牛油果配牛角包 $88💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 煙三文魚鹹中帶香冇腥味,牛油果都相當新鮮,牛角包外脆內軟好惹味。沙律菜、車厘茄同粟米粒亦十分清甜爽口,碎蛋沙律都好幼滑彈牙。😋🥪 公司三文治 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 麵包採用咗麥包,既健康又夠飽肚。餡料有雞肉、火腿、芝士、蕃茄、生菜同埋碎蛋沙律,食材嘅味道非常融洽,大大份食完超級滿足。上面仲有幾塊脆卜卜嘅薯片,酸忌廉味好開胃。🤤☕ 香濃咖啡💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 咖啡豆嘅香味相當濃郁,飲落嘅口感十分順滑,牛奶中和咗其苦澀令味道恰到好處。😍🌿 薄荷茶💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 薄荷嘅味道超級香濃,飲落會有陣陣回甘,清清淡淡正好可以解飯後嘅油膩感。😚💙 FB: 茶咖里Congteakafe
🥐 煙三文魚牛油果配牛角包 $88
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)
煙三文魚牛油果配牛角包
🌿 薄荷茶
薄荷茶
💙 FB: 茶咖里Congteakafe
2022-02-11
5 分鐘 (堂食)
煙三文魚牛油果配牛角包
公司三文治
香濃咖啡
薄荷茶
3K
2022-01-29 451 瀏覽
西營盤小巷裡有如此茶餐廳,好特別。小巷內擺了枱枱櫈櫈,兒時街頭巷尾的情景浮現,觸動了往事回憶。瑞士雞翼通心粉三隻瑞士雞翼,夠入味,不會太鹹太濃。炒蛋,火腿,烤多士嘩!炒蛋有流心效果,蛋味香濃又嫩滑。火腿竟然有兩塊,抵食。烤多士又香又脆。還有一塊牛油附上,貼心。咖啡質感不錯,當然沒有專門店那種,也超越了一般茶餐廳的咖啡味道,喜歡!
西營盤小巷裡有如此茶餐廳,好特別。

瑞士雞翼通心粉
三隻瑞士雞翼,夠入味,不會太鹹太濃。

炒蛋,火腿,烤多士
嘩!炒蛋有流心效果,蛋味香濃又嫩滑。
火腿竟然有兩塊,抵食。
烤多士又香又脆。還有一塊牛油附上,貼心。

2022-01-06