餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (德福廣場1期)
資訊:

土鳳梨酥🍍 $68(買一送一)晚上到茶木吃晚餐,離開時看到鳳梨酥🍍買一送一🤩,即$68兩盒,一盒6件,真的很便宜😍。但不知優惠到何時。由於從未吃過茶木的鳳梨酥🍍,也很怕中伏,不過$68兩盒實在太抵買,最後也買了兩盒🤣。•食用日期至19/3,一個月也沒有。店員解釋是因爲沒有加防腐劑。-離開店鋪後立即試了一塊,實在很美味,便回去多買兩盒😝。沒想到茶木的鳳梨酥也很高質,媲美微熱山丘的鳳梨酥🙃。這款鳳梨酥是土鳳梨🍍,雖然它的酥皮不及微熱山丘的,但它的餡確實很出色,酸酸甜甜的,兩者平衡得很好👍。-😑 話說當我回去店內多購兩盒時,女店員打算拿食用日期較前的給我,正好被剛才serve我的另一女店員制止了,說「她知道的」。當下我覺得該女店員很不誠實😖。我明白在店鋪的立場應把較早到期的賣給客人,但如果產品的食用日期較短,賣的時候是否有必要告知客人,好讓客人盡早食用,而並非「側側膊」。-⚠️ 現在憑收據票尾下次光顧,晚餐可享九折優惠,有效日期至16/3/2019止。所以大家可以先買鳳梨酥,再憑票尾去食晚飯,便可享九折🤭• 回頭指數:9/10 ($68 兩盒真的很優惠,但大家買時必須問清楚食用日期。)
土鳳梨酥🍍 $68(買一送一)

離開店鋪後立即試了一塊,實在很美味,便回去多買兩盒😝。

2019-02-16 389 瀏覽
茶木開到周圍都係,周不時都黎坐下食下tea~平日唔係間間都有tea set供應~大家要留意下吖今日約朋友tea time黎食甜品,我至愛嘅草莓香草蜜糖磚塊($80)見到個樣都開心好似一件藝術品咁,一層層~雪糕再配搭蜜糖吐司真係超夾吐司外脆內軟~甜甜凍凍~不過唔知點解哩排放多左好多吉士,我自己覺得唔太好食,因為實在太甜~另外朋友就叫左件藍梅芝士蛋糕,份量其實有點細,但件餅又唔錯喎,口感厚實,餅底略嫌濕淋~限時坐90分鐘都無叫我地走,重幾好服務,點會唔成日黎幫襯呢
茶木開到周圍都係,
周不時都黎坐下食下tea~
平日唔係間間都有tea set供應~
大家要留意下吖

今日約朋友tea time黎食甜品
我至愛嘅草莓香草蜜糖磚塊($80)

見到個樣都開心

好似一件藝術品咁,一層層~
雪糕再配搭蜜糖吐司真係超夾

吐司外脆內軟~甜甜凍凍~
不過唔知點解哩排放多左好多吉士,
我自己覺得唔太好食,因為實在太甜~

另外朋友就叫左件藍梅芝士蛋糕,
份量其實有點細,但件餅又唔錯喎,
口感厚實,餅底略嫌濕淋~
限時坐90分鐘都無叫我地走,
重幾好服務,點會唔成日黎幫襯呢
2019-02-14 230 瀏覽
超級大份的草莓奶油蜜糖吐司🍞。$82吐司𥚃面已經切🔪好一粒粒,非常方便吃👍🏻, 外脆內軟,沒有過燶,今次整得幾好,小姐竟然可以食曬全部。 😱 下午茶set 冬菇公園新竹米粉另加蘋果羅漢果蜜茶 $57 好低食!
超級大份的草莓奶油蜜糖吐司🍞。$82

2019-02-13 274 瀏覽
今晚同老婆近近地喺附近食個晚飯,就揀左德福商場入面嘅茶木。我就點左肉燥炸雞扒飯肉燥味夠,送飯一流炸雞扒香蘇味濃,而且不會炸到好乾,仍保有雞肉的嫩滑口感老婆就點左呢個意式牛肉燉飯蕃茄味好濃,超級開胃而且個飯帶點辣,所以老婆揀左少辣由於係燉飯嘅關係,所以D飯會偏軟身同埋林D我地都點左兩杯飲品左: 綜合水果茶內有不同水果,包括西瓜,奇異果,火龍果,橙等飲品除左茶底,仲因為混合左多種水果,味道好清新右:檸檬愛玉上面鋪左檸檬味沙冰,下面就粒粒啫喱,口感豐富,味道同樣清新
今晚同老婆近近地喺附近食個晚飯,就揀左德福商場入面嘅茶木。
我就點左肉燥炸雞扒飯
肉燥味夠,送飯一流

炸雞扒香蘇味濃,而且不會炸到好乾,仍保有雞肉的嫩滑口感

老婆就點左呢個意式牛肉燉飯
蕃茄味好濃,超級開胃
而且個飯帶點辣,所以老婆揀左少辣
由於係燉飯嘅關係,所以D飯會偏軟身同埋林D

我地都點左兩杯飲品

左: 綜合水果茶
內有不同水果,包括西瓜,奇異果,火龍果,橙等
飲品除左茶底,仲因為混合左多種水果,味道好清新

右:檸檬愛玉
上面鋪左檸檬味沙冰,下面就粒粒啫喱,口感豐富,味道同樣清新
2019-02-11
5 分鐘 (堂食)
2019-02-04 322 瀏覽
lunch 決定同啲朋友食茶木,因為知道佢有好多選擇👍今次食lunch set, 價錢係 $69+1呢個午餐都幾豐富,有前菜、主食、麵同嘢飲:)五香牛肉麵比較細,味道普普通通而牛腩腹份量就有啲少,如果多啲就好😝
lunch 決定同啲朋友食茶木,因為知道佢有好多選擇👍
今次食lunch set, 價錢係 $69+1
呢個午餐都幾豐富,有前菜、主食、麵同嘢飲:)
五香牛肉麵比較細,味道普普通通

而牛腩腹份量就有啲少,如果多啲就好😝

午餐
2019-01-27 259 瀏覽
流心起司竹炭吐司 ($82)近排茶木出左依款起司吐司,跟平日食開既蜜糖吐司不同~ 依款一切開係大量起司流心,味道吾算好甜好漏,食落有啲似淡味既忌廉,而竹炭麵包焗得外脆,十分鬆軟,但缺了蜜糖🍯既點綴,總係無咁好食咁🥺小編下次都係會一如既往地食反士多啤梨蜜糖磚塊🍓🍞🥰
流心起司竹炭吐司 ($82)
2019-01-05 412 瀏覽
因為做緊小丸子限定主題嘅關係,是夜排隊試食小丸子限定嘅「小丸子吐司禮物盒」,除咗有烘至香脆嘅招牌吐司,上面有忌廉、士多啤梨、藍莓以及oreo味雪糕,當然唔少得小丸子個卡哇伊嘜頭啦,味道、口感等各樣均屬一般水平,算啦,食fimmick野就唔好太高要求喇!

2018-12-18 340 瀏覽
今日去食午餐,每次都有人龍排隊,不過座位比較狹窄,餐廳都能夠容納多啲人,人流出入都快,等5分鐘便有枱,通常都食午市套餐,因為包嘢飲, 70幾蚊一個午餐,今次點了豬軟骨湯麵, 同事吃紅燒牛肉麵,唔算貴唔算平啦,重點係都好味嘅。
2018-12-18 251 瀏覽
由細到大其實都吾太鍾意睇卡通片,唯獨小丸子係少數會坐定定睇,因為小丸子可愛得黎生活習慣同言行好貼地,有啲劇情真係好有共嗚!平時小丸子既精品吾多,知道茶木同佢有cross over,出於好奇就去試下。以往去茶木都係多數叫佢既牛肉麵,今次則叫左小丸子番茄鰻魚肉醬飯,鰻魚好滑一啲都唔腥,蕃茄肉醬配白飯一流,如果白飯多啲就好(或可追加白飯)另外男友鍾意食牛,排所以叫左個牛小排,牛小排夠淋身,而且用上沙茶醬同大葱炒,好惹味。又係可以餸飯之作...haha當然吾少得茶木出名既邪惡雪糕多士盒,今次叫左個小丸子版,蜜糖脆脆多士配上cookie and cream 雪糕, 今次真係豁出去唔理佢幾肥。食完真係超級滿足。飲品都有小丸子限定版, 叫咗個西瓜野柳汁,本來以為係果汁,但原來係沙冰,呢個天氣飲太凍!反而仙草奶茶幾特別, 仙草好似涼粉咁, 配奶茶冇平時飲珍珠奶茶咁漏。望住小丸子裝飾食嘢真係好特別,小丸子忠實fans 值得要黎試下!

。食完真係超級滿足。

2018-12-07 231 瀏覽
茶木小丸子主題,同朋友一齊去搵下童年門口有好多小丸子既紀念品,同埋佈置。好靚呀!店內唔同角落都佈置滿小丸子一家。雖然坐店內中間既圓枱,不過坐得幾舒服,唔覺得逼。小丸子主食!原來小丸子樣係糖皮,可以食架!鰻魚冇腥味,煮得好淋,唔洗點咬。蕃茄肉燥好惹味,拌飯食停唔到口。飯唔夠拌所有肉燥,同朋友好想加飯食埋啲肉燥蛋,唔會煎到過熟,硬哂。菜脯數量,個人覺得好多。拌飯會更加好花輪玫瑰咖啡拿鐵$38-左,咖啡味唔會好濃,岩哂少女飲爺爺抹茶歐蕾$38-右,茶味同奶味濃郁,唔會太甜即叫即整,吐司夠脆,仲搽左蜜糖係吐司面入面切左一粒粒,一口一粒。沾雪糕同cream食,又唔會好漏。兩個人食,一開始仲擔心唔夠飽點知差啲食唔哂。
茶木小丸子主題,同朋友一齊去搵下童年

門口有好多小丸子既紀念品,同埋佈置。好靚呀!
小九子蕃茄肉燥鰻魚飯
小丸子主食!
原來小丸子樣係糖皮,可以食架!
鰻魚冇腥味,煮得好淋,唔洗點咬。
蕃茄肉燥好惹味,拌飯食停唔到口。

飯唔夠拌所有肉燥,同朋友好想加飯食埋啲肉燥
鐵板香草菜脯煎蛋
蛋,唔會煎到過熟,硬哂。
菜脯數量,個人覺得好多。拌飯會更加好
花輪玫瑰咖啡拿鐵$38-左,咖啡味唔會好濃,岩哂少女飲

爺爺抹茶歐蕾$38-右,茶味同奶味濃郁,唔會太甜
小丸子吐司禮物盒
即叫即整,吐司夠脆,仲搽左蜜糖係吐司面
兩個人食,一開始仲擔心唔夠飽點知差啲食唔哂。

2018-12-06 207 瀏覽
呢排茶木做緊小丸子既PROMOTION所以入到黎每張枱枱面都有小丸子既紙版而且餐廳入面都佈置得幾有心思而茶木一向都坐得舒適既而且而加原來仲有個AR GAME玩可以掃下鋪頭入面搵下有冇小丸子搵到好似會有禮物果D送番不過我就冇玩到 所以詳細都唔係話太清楚首先我地叫左個雞扒麵雞扒份量都幾多 切好晒一件件方便我地食而麵質都幾彈牙 湯底唔會太油膩又夠味 都唔錯跟住沙朗肉肉燥飯都上左相比起個麵 我地更鍾意呢個肉燥飯肉燥調味得岩岩好不過沙朗肉就有D位比較韌 好難咬可能叫番其他配料會比較理想而重頭戲就係吐司啦!黎茶木真係不得不點呢個吐司雪糕、CREAM同埋麵包互相配合略脆既吐司遇上濃濃既朱古力醬同雪糕成個口感係好豐富 好滿足!!!可能因為已經差唔多收鋪有STAFF過黎問加唔加$18要件蛋糕咁我地就叫左個藍莓CHEESE CAKE同個叉對比知道其實都幾細如果係原價(好似30-40左右)都幾唔抵如果要食甜品都係叫番吐司好了整體黎講係茶木同朋友慢慢食住吹水係一個唔錯既選擇!!!
而且餐廳入面都佈置得幾有心思
相比起個麵 我地更鍾意呢個肉燥飯
肉燥調味得岩岩好
不過沙朗肉就有D位比較韌 好難咬
可能叫番其他配料會比較理想
而重頭戲就係吐司啦!
黎茶木真係不得不點呢個吐司
雪糕、CREAM同埋麵包互相配合
略脆既吐司遇上濃濃既朱古力醬同雪糕
成個口感係好豐富 好滿足!!!
可能因為已經差唔多收鋪
有STAFF過黎問加唔加$18要件蛋糕
咁我地就叫左個藍莓CHEESE CAKE
同個叉對比知道其實都幾細
如果係原價(好似30-40左右)都幾唔抵
如果要食甜品都係叫番吐司好了
整體黎講係茶木同朋友慢慢食住吹水係一個唔錯既選擇!!!
  • 朱古力吐司
  • 肉燥飯
2018-11-30 123 瀏覽
黎到茶木,見到做緊小丸子系列宣傳,不過今日唔太想要,反而想食歷久不衰既吐司!登登登登!士多啤梨蜜糖吐司,一定要食!其他吐司食過都好食,但士多啤梨係最好食呀,甜又唔算過甜,又脆又鬆化,一食難忘😍😍😍😍兩個人食岩岩好
2018-11-03
20 分鐘 (堂食)
午餐
2018-11-29 109 瀏覽
又到了食dinner的時候了,行黎行去都諗唔到食咩好,點知友人話佢好想去試下去茶木喎,食台灣野,佢話好掛住台灣野食既味道。所以就決定去左茶木食dinner了。去到茶木,已經有好多人食飯了,都幾熱鬧,坐下來既時候馬上睇menu因為真係好鬼肚餓,三心二意既我想食唔同既野,所以就叫左個又有滷肉同雞扒既飯,仲叫埋甜品添,野食一到既時間梗係打下卡先啦,打完就開飯了,滷肉同雞扒都好正好好食,送飯食一流啊,食完飯加埋甜品,正!
2018-11-28 130 瀏覽
作為一個80後嘅吃貨,必定都會有睇開小丸子嘅習慣。今次茶木x小丸子一定要過黎潮聖下。門口仲有大量小丸子精品可供客人購買。場內環境都幾闊落,仲需要排隊入場。專為小丸子而設嘅餐單。爺爺抹茶歐蕾 $38花輪玫瑰咖啡拿鐵 $38賣相滿分味道就抹茶歐蕾味道較好,但兩杯都比較甜左少少。小丸子番若肉燥鰻魚飯 $128鰻魚肉大大件,外皮都彈牙。蕃茄酸酸地都幾惹味。鐵板香草菜脯煎蛋 $60份量都唔細、菜甫夠味。佐飯一流。小丸子吐司禮物盒 $82小丸子牌仔用棉花糖托起,仲有兩粒好吸引嘅車厘子。切開吐司盒內一粒粒焗到好香脆嘅吐司呈現崗黎,沾曲奇雪糕好滋味。
作為一個80後嘅吃貨,必定都會有睇開小丸子嘅習慣。

今次茶木x小丸子一定要過黎潮聖下。

門口仲有大量小丸子精品可供客人購買。

場內環境都幾闊落,仲需要排隊入場。

專為小丸子而設嘅餐單。

爺爺抹茶歐蕾 $38
花輪玫瑰咖啡拿鐵 $38
賣相滿分味道就抹茶歐蕾味道較好,但兩杯都比較甜左少少。

小丸子番若肉燥鰻魚飯 $128

鰻魚肉大大件,外皮都彈牙。
蕃茄酸酸地都幾惹味。

鐵板香草菜脯煎蛋 $60

份量都唔細、菜甫夠味。佐飯一流。

小丸子吐司禮物盒 $82

小丸子牌仔用棉花糖托起,仲有兩粒好吸引嘅車厘子。

2018-11-23
5 分鐘 (堂食)
2018-11-25 144 瀏覽
每次跟朋友逛街想不到要吃甚麼的時候就會去茶木雖然算不上很出色,但食物味道和餐廳環境也是很不錯的紅燒牛肉麵原本沒有抱很高的期望,想不到牛肉麵出乎意料的很好吃牛肉不會太稔,紅蘿蔔🥕很大顆,湯底鮮甜,重點是牛肉麵口感很棒黑糖草莓芋圓仙草有點小失望雖然材料蠻多的,有芋圓、仙草、珍珠、薏米、紅豆、草莓🍓可是味道有點怪怪的(像中藥味)芋圓口感一般,而且冰的份量太多了Toast Box茶木最有名的toast box這個是芒果味的,一如既往的很好吃!!!滿滿的cream和ice cream磚塊很香很脆,每次吃完這個都會覺得很滿足
每次跟朋友逛街想不到要吃甚麼的時候就會去茶木
雖然算不上很出色,但食物味道和餐廳環境也是很不錯的

紅燒牛肉麵
原本沒有抱很高的期望,想不到牛肉麵出乎意料的很好吃

黑糖草莓芋圓仙草

有點小失望

Toast Box
茶木最有名的toast box
磚塊很香很脆,每次吃完這個都會覺得很滿足